• Video: Samsung Galaxy S4

    Kratka video predstavitev Samsungovega telefona Galaxy S4.

    Objavljeno: 7.5.2013
  • Nezaščitene knjige niso podvržene piratstvu

    Knjigotržci nas prepričujejo, da elektronskih knjig brez hude DRM zaščite ne morejo izdajati, saj bi jim pirati takoj odžrli zajeten kos že tako majhne pogače. Tako o težavah kot rešitvah v zvezi z elektronskimi knjigami v Sloveniji smo v preteklosti že pisali, članek je priložen novici, tokrat pa ugotovitvam dodajamo še eno. Trditev založnikov se je namreč izkazala za neresnično. Angleški knjigarnar Tor Books je po letu dni prodaje nezaščitenih knjig obelodanil, da se jim je radikalna poteza v svetu založništva izplačala ter da zaradi neobstoječe zaščite niso utrpeli nikakršnih izgub. Zaradi manka zaščite so njihove knjige kupcem dostopnejše ter prijaznejše, zato še raje posegajo po njih. Upamo, da zgledu kmalu sledijo tudi drugi igralci na trgu. 

    Objavljeno: 6.5.2013 07:00
  • Google priznal Palestino

    Politike se pri Monitorju načeloma izogibamo, a zdi se, da je tudi področje, ki ga pokrivamo vedno bolj povezano z njo. Tako ne moremo mimo novice, da je Google na spletu popravil palestinsko domačo stran iskalnika. Namesto naziva Palestinsko ozemlje je stran opremil z imenom s strani Googlove matične vlade nepriznane države Palestine. Odločitvi je botrovala lanska odločitev Združenih narodov, ki so 29. novembra Palestino priznali kot državo nečlanico opazovalko. Obenem so kljub nasprotovanju Izraela in ZDA Palestinsko ozemlje preimenovali v Palestino. Je Googlovo virtualno priznanje korak k dejanskemu?

    Objavljeno: 6.5.2013 05:00
  • Adobe Lightroom za tablice

    Adobe Lightroom je znamenitost na področju programske opreme za urejanje fotografij, kot kaže pa bo posebna različica kmalu na voljo tudi za tablične računalnike. Predstavniki družbe so na konferenci Grid javno prikazali prototip programa, ki je deloval na tabličnem računalniku Apple iPad. Za zdaj sicer še molčijo o številnih podrobnostih, kot tudi podatku, na katerih tabličnih platformah bo program deloval.

    Objavljeno: 5.5.2013 01:00
  • Google X Phone v sliki

    Google ima na področju mobilnih telefonov z lastno tržno znamko zanimivo situacijo. Po eni strani ponujajo pod lastnim imenom telefone z imenom Nexus, ki pa jih v njihovem imenu proizvajajo drugi (korejski) proizvajalci. Toda Google je že pred časom kupil družbo Motorola, zato je najbrž le vprašanje časa, kdaj se bo teža preselila na lastne proizvode in proizvodnjo.

    Objavljeno: 5.5.2013 01:00
  • Intel ima novega komandirja

    Po tem ko je lani Intelov direktor Paul Otellini napovedal, da se bo letos v maju upokojil, so pri velikanu s področja elektronike izbrali novo vodstvo. Glavni direktor družbe postaja Brian Krzanich, ki je od leta 2011 izvršni direktor, sicer pa Intelov veteran, saj se je v Intelu zaposlil davnega leta 1982. Krzanich pa za razliko od Otellinija ne bo hkrati tudi predsednik družbe, saj bo to vlogo igral drugi veteran, Renee James, ki je v družbi že 25 let.

    Objavljeno: 4.5.2013 01:00
  • Acer stavi na tablice in hibride

    Acer je bil še pred kakim letom zelo skeptičen do tabličnih računalnikov, zdaj pa pripravlja frontalni napad na tekmece s številnimi novimi modeli in na različnih platformah. Na posebnem dogodku v New Yorku so tako prikazali kopico hibridov z operacijskim sistemom Windows 8, najcenejši model z okoljem Android, za povrh v javnost ušla tudi novica o manjši, 8-palčni tablici z Microsoftovim okoljem.

    Objavljeno: 4.5.2013 01:00
  • Mohoro, Microsoftov VDI v oblaku

    Microsoft kot kaže pripravlja novo storitev v okviru svojih občanih storitev Azure, ki bo omogočala gostovanje namizja Windows  v oblaku. Projekt Mohoro bo omogočal, da bodo uporabniki lahko poganjali namizje okolja Windows, ki bo gostovano v oblaku Azure, za dostop pa bo dovolj tanek odjemalec ali program za oddaljeni, tako imenovan terminalski dostop (RDP).

    Objavljeno: 3.5.2013 01:00
  • Kamera kot oko insektov

    Insekti so v živalskem svetu znani po temu, da imajo najbolj kompleksne oči, ki hkrati dajejo izredno širok zorni kot brez popačenja slike. Ameriški znanstveniki iz univerze v Illinoisu so zdaj uspeli narediti prototip video kamere, ki oponaša to kar je insektom dala narava.

    Objavljeno: 3.5.2013 01:00
  • Toshibina tablica za poslovneže

    Toshiba je predstavila nov tablični računalnik WT310 z okoljem Windows 8 (platforma Intel), ki je namenjen predvsem poslovni rabi. Tablica ima vgrajen 11,6-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, ob tem pa tudi zmogljivi procesor iz družine Intel Core in pomnilniško enoto SSD. Ob zaslonu, ki ga krmilimo z dotikom prstov, za natančnejše in lažje pisanje prilagajo tudi posebno pisalo.

    Objavljeno: 3.5.2013 01:00
  • Apple dela finančne trike

    Apple je presenetil finančne trge z objavo obveznic v višini kar 17 milijard dolarjev, kar je največji objava v zgodovini za organizacije, ki niso banke. Z obveznicami naj bi pomagali nakup lastnih delnic v višini skoraj 60 milijard dolarjev. Hkrati naj bi za 15% zvišali dividende za vlagatelje, ki so po nekaj mesecev trajajočem padanju vrednost delnic družbe že precej nestrpni in nezaupljivi.

    Objavljeno: 2.5.2013 01:00
  • Skype za Outlook.com

    Microsoft je začel tesneje povezovati spletno storitev Skype s svojimi ostalimi izdelki in storitvami. Začeli so pri spletnem odjemalcu za elektronsko pošto Outlook.com. Nova različica spletnega odjemalca omogoča neposredno komunikacijo prek omrežja Skype iz spletnega brskalnika in v okviru poštne storitve. Namesto polnega odjemalca Skype je dovolj manjši dodatek  za priljubljene brskalnike in že lahko kramljamo, opravljamo zvočne ali video klice.

    Objavljeno: 2.5.2013 01:00
  • Lenovo vse bolj na dotik

    Lenovo med svoje prenosne računalnike pospešeno vpeljuje zaslone na dotik. Pravkar so predstavili novi osrednji model ThinkPad Edge S431, ki ima kot glavno značilnost prav zaslon s podporo za dotik, kljub temu, da je sicer klasičen prenosnik s 14-palčnim zaslonom.

    Objavljeno: 1.5.2013 01:00
  • IllumniRoom za popolno doživetje

    Microsoft pospešeno razvija nov koncept tako imenovanega periferne projekcije slike, ki dopolnjuje doživetje na glavnem zaslonu, zlasti pri igranju iger. Zamisel je v temu, da bi v ostanek prostora, ki obkrožuje zaslon, projecirali dodatne vsebine, ki so skladne z dogajanjem na glavnem zaslonu. Recimo prikaz snežink v zimski pokrajini ali pa obris ognja, pri eksploziji na glavnem zaslonu.

    Objavljeno: 1.5.2013 01:00
  • Google Now za iOS

    Google je tudi za Applove naprave iPad in iPhone objavil program in spletno storitev Now, ki ponuja začetni zaslon s kopico koristnih informacij za uporabnika, kot so podatki o prometu, novice, vremenska napoved, informacije o poletih in športni rezultati.

    Objavljeno: 30.4.2013 01:00
  • Samsung Galaxy Tab 3

    Samsung ima novo tablico, ki nosi imel Galaxy Tab 3 in predstavlja tretjo generacijo vstopnega modela s 7-palčnim zaslonom. Čeprav cena še ni znana, je več kot očitno, da korejski velikan z novim modelom cilja na vstopni razred tabličnih računalnikov.

    Objavljeno: 30.4.2013 01:00
  • LG z ukrivljenim televizorjem

    Korejski LG Electronics v zadnjem času preseneča z drznimi koraki. Po tem, ko so najavili za jesen prve telefone z upogljivimi zasloni, so zdaj uradno predstavili prve televizorje z ukrivljenimi zasloni. Televizor ima na robovih zaslon ukrivljen proti gledalcem, kar naj bi izboljšalo videz slike, zmanjšalo odblesk svetlobe, celota pa naj bi spominjala na izkušnje pri gledanju filmov v specializiranih kinodvoranah Imax.

    Objavljeno: 30.4.2013 01:00
  • Google prevzema Wavii

    Po tem, ko so pri Googlu napovedali ukinitev spletne storitve Reader, se kot kaže ne mislijo povsem posloviti s področja filtriranja in prikazovanja spletnih novic. Konec aprila so sklenili dogovor z mladim podjetjem Wavii, ki ponuja orodje za združevanje in povzemanje spletnih novic, blogov in objav v družabnih omrežjih.

    Objavljeno: 29.4.2013 01:00
  • Prva tablica Windows z manjšim zaslonom

    Po tem, ko je Microsoft potrdil, da bo naslednja generacija tablic z okoljem Windows 8 ponujala tudi modele z manjšimi zasloni, so se na spletu pojavile prve informacije o prihajajočih modelih.

    Objavljeno: 29.4.2013 01:00
  • Telefoni z upogljivimi zasloni že jeseni

    Korejski velikan LG Electronics je ameriškemu poslovnemu časopisu Wall Street Journal potrdil novico, da bodo že v letošnjem tretjem četrtletju na trg poslali pametni telefon z upogljivim zaslonom OLED. Množična proizvodnja bo stekla že v drugem četrtletju, za zdaj pa še ni znano, kakšne lastnosti bo imel telefon in kje bo novost na voljo.

    Objavljeno: 29.4.2013 01:00
  • Najhitrejša CompactFlash kartica

    Toshiba je predstavila serijo pomnilniških kartic Exceria Pro. Gre za kartice tipa CompactFlash, ki jih bodo Japonci prodajali v treh različnih velikostih, 16, 32 in 64 GB. Njihova največja prednost je neobičajna hitrost. Nanje zapišemo kar 150 MB podatkov na sekundo, medtem ko jih z njih v istem času poberemo še 10 MB več, kar Toshibino pomnilniško kartico okrona za najhitrejšo na svetu. Brzine bodo veseli predvsem fotografi in snemalci. Exceria Pro je nadvse primerna za snemanje video posnetkov s kakovostjo 1080p, podpira pa tudi prihajajoči format 4K. Kartice bodo najprej na voljo na Japonskem. Cena ni znana.

    Objavljeno: 28.4.2013 07:00
  • Procesorji Haswell 3. junija

    V začetku junija prihaja naslednik Intelovih procesorjev Ivy Bridge. Datum predstavitve procesorja Haswell sovpada s tajvanskim računalniškim sejmom Computex, na katerem bo četrta generacija Intelovih Core procesorjev bržkone igrala osrednjo vlogo. Intel Haswell je energijsko izredno učinkovit procesor, ki bo svoje mesto našel tako v računalnikih kot v tablicah najrazličnejših proizvajalcev. Kot predhodnik je proizveden na 22 nm arhitekturi, a ga prekaša po učinkovitosti. Največja razlika je v hitrosti izvajanja grafičnih elementov. Več o novincu takoj, ko ga dobimo v šape.

    Objavljeno: 28.4.2013 05:00
  • Prenosniki z Androidom

    Intel je napovedal prihod poceni prenosnikov, katerih cena ne bo presegala 200 dolarjev. Večina jih bo poganjala Googlov mobilni operacijski sistem Android. Prenosnikov s procesorjem Atom se lahko nadejamo že v prihodnjih nekaj mesecih. Kljub nizki ceni naj bi bili opremljeni z zaslonom, občutljivim za dotik. Novico je potrdil Intelov podpredsednik David Perlmutter, ki je obenem razkril, da se Android ne bo znašel zgolj na strojno podhranjenih računalih, temveč bo svoje mesto našel tudi na računalnikih višjega cenovnega razreda, ki bodo opremljeni z zmogljivejšimi Core procesorji. Botra resnejših namer proizvajalcev z Androidom je seveda cena, ki je njihov največji partner Microsoft, svojemu operacijskemu sistemu (za zdaj) ni pripravljen znižati.

    Objavljeno: 27.4.2013 06:00
  • Samsung Galaxy S4 je tu!

    V Sloveniji, kot tudi drugje po svetu, se danes začenja prodaja Samsungovega telefona Galaxy S4. Pri nas ga bo moč kupiti od desete ure naprej v dveh Telekomovih centrih, Citypark v Ljubljani in Europark v Mariboru. Gre za različico LTE, ki ima procesor Snapdragon 600 s štirimi jedri, za katerega Samsungov šef J.K. Chin zagotavlja, da je enako zmogljiv kot Exynos 5 Octa z osmimi. Slednji bo poganjal telefon v državah brez mobilnega omrežja četrte generacije. Običajni uporabnik razlik med njima ne bo opazil.

    Objavljeno: 27.4.2013 01:00
  • Pirati z novim domovanjem

    Po neuspešnem poskusu selitve iz sovražne Švedske na Grenlandijo se je priljubljena, a kontroverzna spletna stran The Pirate Bay uspešno usidrala na Islandiji. Otoška državica v severnem Atlantskem oceanu se je že večkrat v preteklosti izkazala za zatočišče svobode govora in videti je, da bo tudi Piratski zaliv vsaj za nekaj časa varen pred zasledovalci, ki bi mu radi preprečili delovanje. Na Islandiji registrator domen ni odgovoren za vsebino, ki se na podeljenih naslovih ponuja. Tovrstno odgovornost nosi lastnik domene, kar “piratom” ustreza. Tako imenovani borci za zaščito avtorskih pravic zagotavljajo, da pregona ni konec, a Piratski zaliv na Islandiji lahko ustavi le sodišče, kar pa se zna izkazati za počasno in drago pot, zato si med priljubljene naslove brž shranimo ThePirateBay.is.

    Objavljeno: 26.4.2013 08:00
  • Nemški Telekom omejuje internet

    Uporabniki smo se na štetje megabajtov ob uporabi spleta na mobilnem telefonu že navadili, a ko pridemo domov v okrilje DSL povezave ali optike je varčevanja z internetom običajno konec. Žal se utegne položaj kmalu korenito spremeniti. V Nemčiji je Telekom napovedal zaprtje spletne pipice. Naročnikom bodo po prvomajskih praznikih samodejno omejili izbrane pakete. Ko bodo uporabniki določeno kvoto presegli, se jim bo hitrost prenosa drastično znižala. Dodatnih stroškov (za zdaj) ne bo.

    Objavljeno: 26.4.2013 07:00
  • Zadnji Ubuntu

    Canonical je objavil zadnjo različico Linux distribucije Ubuntu, ki je namenjena zgolj računalnikom. Že naslednja bo namreč vsebovala mobilni del Ubuntu Touch, ki je zaslužen tudi za večino sprememb v pravkar izdani namizni verziji 13.04. Gre za zadnji postanek na poti k dotiku in skupni prihodnosti znotraj enega (eko)sistema. Osnovna ideja je operacijski sistem, ki se brez težav prilagodi različnim napravam, ne glede na njihovo strojno opremljenost. Razvoj za mobilne naprave je zadnji namizni različici prinesel hitrejši zagon, boljše upravljanje s pomnilnikom ter manjšo porabo energije, ki je bodo veseli lastniki prenosnikov. Uporabniški vmesnik je na prvi pogled enak, kot v prejšnji različici, pridodana je le kopica drobnih izboljšav, ki prispeva k splošnemu občutku spoliranosti.

    Objavljeno: 26.4.2013 05:00
  • Okna, Office, oblačne tehnologije in - otoček

    Na Bledu se je zaključila 18. NT konferenca. Tokrat preoblikovana, prikrojena časom primerno, po drugi strani pa olajšana marsikomu odvečnega blišča in osredotočena na tehnologijo.

    Objavljeno: 26.4.2013
  • Najmanjši fotoaparat z največjo povečavo

    Sony je predstavil fotoaparat Cybershot HX50V, za katerega trdi, da je najmanjša in najlažja naprava s tridesetkratno povečavo na svetu. Malčka so opremili s precej naprednimi zmožnostmi, med katerimi najdemo tudi brezžično povezavo, ki omogoča oddaljeni nadzor fotoaparata in pošiljanje fotografij na računalnik ali izbrano mobilno napravo (s pomočjo aplikacije Play Memories).

    Objavljeno: 25.4.2013 10:00
  • BitTorrent namesto Dropboxa

    Razvijalci protokola BitTorrent vabijo k uporabi storitve Sync. Gre za domači oblak, ki na način Dropboxa služi sinhronizaciji med PCji. Uporaba je preprosta, enostavna in brezplačna. Ker nima posrednega strežnika nalik sorodnim oblačnim storitvam, je brez omejitev velikosti datotek. Prenosi so šifrirani, sinhronizirajo pa se tudi njihove pravice, tako na primer sinhroniziramo datoteke, ki so na drugih računalnikih na voljo samo za branje. BitTorrent Sync je sicer že nekaj časa v različici Alpha, a je bil sleherniku nedostopen. Po zelo dobrem sprejemu izbranih preizkuševalcev so ga razvijalci odprli, zato ga lahko poskusi vsakdo.

    Objavljeno: 25.4.2013 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji