• Od petka domena .eu na voljo vsem državljanom Unije

    V petek ob 11. uri dopoldne se bo začela registracija domen .eu, ki bo tako dostopna vsem prebivalcem Evropske unije. Nova vrhnja internetna domena je bila sicer predstavljena že lanskega decembra, vendar je bila doslej na razpolago samo pod določenimi pogoji za imetnike posebnih pravic, ki so si lahko zaščitili želena imena. V petek, takoj po začetku registracije, je pričakovati velik naval, ki ga sproži vsako odprtje nove vrhnje domene na internetu.

    Objavljeno: 5.4.2006
  • Prenovljen RoR

    Priljubljeno ogrodje za hiter razvoj spletnih programov, Ruby on Rails, je doživelo, kot so šaljivo zapisali njegovi avtorji, največjo prenovo v svoji zgodovini. No, ker je prva, je gotovo tudi največja. Vsekakor pa ni zanemarljiva, saj so ogrodje popravili, dopolnili ali izboljšali na več kot 500 mestih, pri čemer je sodelovalo preko 100 uporabnikov ogrodja oz. razvijalcev, ki ogrodje redno uporabljajo.

    Objavljeno: 5.4.2006
  • Flex 2.0

    Macromedijini laboratoriji, zdaj del podjetja Adobe, so obelodanili drugo preizkusno različico razvojnega orodja Flex 2.0, ki omogoča izgradnjo internetnih programov z bogatim uporabniškim vmesnikom (RIA - Rich Internet Applications). Flex namreč izkorišča zmožnosti predvajalnika Flash Player -- bolj natančno njegove različice 8.5 --, ki je eden najbolj razširjenih dodatkov za spletne brskalnike, v posebnih različicah pa je na voljo tudi v čedalje večjem številu prenosnih naprav, še posebej v sodobnih telefonih.

    Objavljeno: 5.4.2006
  • Video vodniki za programerje Mac OS X

    Mac OS X postaja vsak dan bolj priljubljena podlaga, tudi za razvijalce namenskih programov in zamuda pri novi različici Oken bo zanimanj zanj samo še povečala. Tega se zavedajo tudi na spletišču ADC (Apple Developer Connection), ki predstavlja uraden vir informacij za vse razvijalce na Applovi strojni opremi. Nedavno so precej popestrili nabor razpoložljivih informacij z objavo prvega dela iz serije video vodnikov, ki demonstrirajo ključne tehnologije Mac OS X Tiger. Prvi del, z naslovom »Building a Sample Core Data Application«, ponazarja izgradnjo programa, ki uporablja dostop do zbirke podatkov, ki je v Mac OS X omogočen skozi arhitekturo Core Data. Skozi omenjeni vodnik so nazorno ponazorjene tudi raba temeljnega razvojnega okolja Xcode 2 in programiranje z ogrodjem Cocoa. Serija vodnikov bo širokemu krogu potencialnih uporabnikov predstavila še več inovativnih načinov razvoja za to zelo zanimivo podlago.

    Objavljeno: 4.4.2006
  • SiOL z večjim dobičkom, obljublja TV visoke ločljivosti

    Največji slovenski ponudnik dostopa do interneta je predstavil lanske poslovne rezultate, ki ponovno presegajo načrte. Tako so se prihodki podjetja povečali za kar 57 odstotkov na 13,6 milijarde tolarjev, dobiček pa za 33 odstotkov na 402 milijona tolarjev. Načrte so presegli tudi pri številu naročnikov ADSL, ki so sedaj glavno gonilo rasti podjetja in sicer za preko 12 tisoč, saj so ob koncu leta imeli kar 118.191 ADSL naročnikov. K višjim prihodkom je pripomogla tudi ponudba triple play storitev, ki so po SiOLovih podatkih vse bolj priljubljene.

    Objavljeno: 4.4.2006
  • Nove tožbe piratov

    International Federation of the Phonographic Industry, ki zastopa interese glasbene industrije, je v 10 evropskih državah sprožila okoli 2000 tožb in drugih pravnih postopkov proti piratom, ki jih organizacija obtožuje nelegalnega razširjanja glasbe preko spleta. IFPI je tako število vseh pravnih postopkov, ki jih je sprožila proti glasbenim piratom, dvignila na 5500, odvijajo pa se v 18 državah. Številka pa ne zaobjema ZDA, kjer je sestrska organizacija Recording Industry Association of America (RIAA) vložila že okoli 18000 tožb s podobno vsebino.

    Objavljeno: 4.4.2006
  • Microsoft bo gostil Linux

    Med udeleženci konference LinuxWorld, ki ta teden poteka v ameriškem Bostonu, močno odmeva Microsoftova odločitev, da bo ponujal podporo uporabnikom, ki se odločijo za uporabo Linuxa znotraj Microsoftovega Virtual Serverja 2005 R2. Nič manj pa ni softverski velikan presenetil, ko je oznanil, da je Virtual Server 2005 R2 odslej na voljo za brezplačen prenos s spleta, torej zanj ni več potrebno odšteti 99 (za sisteme z do štirimi procesorji) oz. 199 dolarjev (za neomejeno število procesorjev.

    Objavljeno: 4.4.2006
  • Google trdno v vodstvu

    Podjetje Nielsen/NetRatings, ki se ukvarja z različnimi spletnimi analizami, ocenjuje, da je najpogosteje uporabljani spletni iskalnik Google, ki opravi 48,5 odstotka vseh iskanj na spletu med uporabniki iz ZDA. Na drugo mesto se je uvrstil Yahoo, ki je zbral 22 odstotkov in pol, tretje mesto pa pripada portalu MSN z 10,7-odstotnim deležem. Peterico zaključujeta AOL in My Way Search, ki sta opravila 6,6 oz. 2,7 odstotkov vseh iskanj.

    Objavljeno: 4.4.2006
  • Microsoft predstavil novosti letošnje NT konference

    Microsoft Slovenija je na današnji tiskovni konferenci predstavil novosti letošnje NT konference, ki bo potekala od 22. do 25. maja v Portorožu. Ključni novosti sta omejitev števila udeležencev na 2000, saj so lansko leto organizatorji ugotovili, da večje število prinese precej logističnih težav in prepolovitev števila predavanj ob hkratnem povečanju delavnic, kar naj bi omogočilo večji poudarek na ključnih tematikah. Letošnja, že 11. NT konferenca bo tudi bolj usmerjena v tehnološke novosti kot v poslovno informatiko. Predstavitve rešitev Microsoftovih partnerjev bodo potekle v »ringu«, ki bo postavljen v avli hotela Emona, kjer bodo partnerji imeli po 15 minut časa, da zbranim predstavijo svoje rešitve.

    Objavljeno: 3.4.2006
  • Nakup filmov "za vedno"

    Ameriški ljubitelji filmov bodo lahko še ta teden proti plačilu začeli prenašati najnovejše filme, ki bodo odslej na voljo še isti dan kot v trgovinah na ploščah DVD. Prva ponudnika bosta Movielink in CinemaNow, ki sta filme preko spleta prodajala že doslej, a le za omejeno obdobje. Po podpisu pogodbe z glavnimi filmskimi studii v ZDA, med katerimi so tudi Universal Pictures, Warner Brothers in Twentieth Century Fox, pa bo kupec filma postal tudi njegov trajni lastnik.

    Objavljeno: 3.4.2006
  • Predogled Ubunta 6.06

    Skupina razvijalcev Ubuntu Linuxa je predstavila Flight 6 - verjetno zadnjo različico alfa naslednje izdaje Ubuntu Linuxa 6.06, imenovanega tudi Dapper Drake. Tako je večina najpomembnejših novih zmogljivosti znana, sledilo pa bo nekoliko daljše obdobje preskušanja, saj je izid končne različice zaradi zagotavljanja večje stabilnosti prestavljen iz 20. aprila na 1. junij.

    Objavljeno: 3.4.2006
  • Evolution tudi v Mac OS X

    Priljubljeni brezplačni in odprtokodni poštni odjemalec Evolution je odslej na voljo tudi za operacijski sistem Mac OS X. Kmalu zatem ko je Novell prevzel podjetje Ximian, ki je bdelo nad razvojem programa, so se začele širiti novice, da je Novell že organiziral ekipo, ki pripravlja različico Evolutiona za Windows, a je orodje ostalo dostopno samo uporabnikom Linuxa in še nekaterih Unixu podobnih operacijskih sistemov. Zdaj je med njimi tudi Mac OS X, podatkov o morebitni izdaji Evolutiona za okolje Windows pa ni.

    Objavljeno: 3.4.2006
  • PayPal plačila prek mobilne telefona

    Podjetje PayPal, v lasti družbe eBay, pripravlja novo storitev, s katero bo mogoče plačevati internetne ali druge transakcije preprosto prek mobilnega telefona. PayPal Mobile bo omogočal varen prenos sredstev prek namenskih brezplačnih telefonskih številk z avtomatskim odzivnikom ali pa zgolj s pošiljanjem plačila prek sporočila SMS. Zaradi varnosti servis predvideva potrditev transakcij prek gesla PIN, ki ga uporabnik vtipka ob povratnem klicu servisa PayPal Mobile. Servis bo sprva na voljo za uporabnike v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, kasneje pa naj bi storitev razširili na vseh 55 držav, kjer je PayPal prisoten, med njimi pa bo najbrž tudi Slovenija, od koder že danes lahko pošiljamo denar oziroma plačila.

    Objavljeno: 2.4.2006
  • Amplitube 2.0

    Podjetje IK Multimedia je objavilo novo različico programa Amplitube, ki zna oponašati množico kitarskih predojačevalcev, efektov in mikrofonov. Program zna delovati samostojno ali kot dodatek za večstezne urejevalnike zvoka. Amplitube 2.0 prinaša zvočno verodostojne posnetke 14 različnih predojačevalcev, 14 ekvalizatorjev, 7 končnih ojačevalcev, 16 zvočnikov, 6 mikrofonov in 32 različnih kitarskih efektov. Celoto lahko povežemo v domala neskončno kombinacij, ki posnemajo kitarske zvoke različnih glasbenikov ali izdelkov. Nov algoritem DSP za procesiranje vhodnih signalov zagotavlja zelo majhno latenco, celoto pa je mogoče priključiti na opcijski kitarski pedal StompIO, ki ga priključimo na računalnik prek vmesnika USB.

    Objavljeno: 2.4.2006
  • 30 let podjetja Apple

    Natanko pred tridesetimi leti se je začela zgodba o družbi Apple, ki je utemeljila računalništvo, kot ga poznamo danes. Apple je namreč leta 1976 predstavil prvi osebni računalnik (Apple I), ki je bil tudi komercialno uspešen. To pa je bil le prvi iz niza uspešnic, saj je Apple bil tudi prvi, ki je v osebne računalnike uvedel grafični uporabniški vmesnik in miško (Macintosh), prvi laserski tiskalnik za osebno rabo in še marsikaj drugega. V zgodovini je bilo doslej več vzponov kot padcev, večina pozitivnih dosežkov pa je tesno povezanih z vodenjem Stevea Jobsa, enega od dveh glavnih ustanoviteljev družbe.

    Objavljeno: 1.4.2006
  • Prvi HD DVD že v prodaji

    Toshiba je na kritike, da standard HD DVD izgublja bitko s konkurenčnim standardom Blu-ray odgovorila na najboljši možni način - začela je s prodajo prvega HD DVD predvajalnika, precej pred večino izdelkov iz konkurenčnega tabora. Novi predvajalnik HD-XA1 je na začetku na voljo samo na Japonskem, stane pa okoli 800 dolarjev. Sočasno s predvajalnikom so tudi objavili nekaj naslovov filmov v visoki ločljivosti, ki bodo vsaj na začetku primarni magnet za morebitne kupce. HD-XA1 zna predvajati poleg nosilcev HD DVD tudi nosilce DVD/-R/-RW/-RAM in CD/-R/-RW, sliko pa zna med drugim posredovati na zaslone prek vmesnika HDMI. Predstavitvi na Japonskem bo kmalu sledila tudi objava podobnih modelov v ZDA, še nekoliko kasneje pa v Evropi.

    Objavljeno: 1.4.2006
  • Microsoft Convergence 2006

    Microsoft je na letni konferenci Convergence 2006 spregovoril o prihodnosti svojih poslovnih aplikacij in najavil nekatere izdelke, s katerimi nameravajo uspešneje tekmovati s tekmeci na tem področju. V ospredju je bila predvsem skupina izdelkov Microsoft Dynamics kot platforma, s katero želi podjetje konkurirati konkurenčnim arhitekturam, denimo SAP NetWeaver ali Oracle Fusion.

    Objavljeno: 31.3.2006
  • Iskratel na svetovnem forumu 21st Century Communications

    Skupina Iskratel se je konec marca predstavila na svetovnem forumu 21st Century Communications v Londonu, ki je hkrati eden najpomembnejših informacijskih in komunikacijskih dogodkov leta. Na srečanju so med drugim predstavili napredni gradnik omrežji naslednjih generacij, produkt SI2000 MSAN. Poseben poudarkom je bil na prikazu naprednega produkta, ki je zanimiv tudi za moderne alternativne telekomunikacijske akterje, kot so ponudniki internetnih storitev, kabelski in City operaterji. SI2000 MSAN kot gradnik omrežij naslednjih generacij namreč omogoča vrhunsko infrastrukturo, primerno za ponudbo naprednih telekomunikacijskih rešitev, kot sta na primer IP TV ali rešitve v "hospitality" segmentu.

    Objavljeno: 31.3.2006
  • Procesor z 48 jedri

    Podjetje Azul Systems je predstavil nov 64-bitni procesor Vega 2, ki se lahko pohvali kar z 48 jedri v enem samem čipu. Procesor je namenjen namenskim napravam in super računalnikom, pospešuje pa kodo napisano v javi (javanske stroje). Procesor je narejen v 90-nm arhitekturi in vsebuje kar 812 milijonov tranzistorjev. Če en procesor ni dovolj, ga lahko povežemo z drugimi procesorji in skupno dosežemo večprocesorski računalnik s tja do 768 jedri, ki lahko naslovijo do 768 GB pomnilnika. Nova generacija procesorjev bo nared v začetku leta 2007.

    Objavljeno: 31.3.2006
  • NTT DoCoMo z glasbenim mobilnikom

    Japonski revolucionarni operater mobilne telefonije NTT DoCoMo je predstavil mobilni telefon za nakupovanje in poslušanje glasbe Music Porter X. Naprava vključuje 1 GB pomnilnika in podpira glasbena zapisa MP3 in ATRAC 3; v slednjem na voljo tudi glasba preko DoCoMojeve mobilne glasbene trgovine za katero odšteti okrog 8 evrov mesečne naročnine. Music Porter X je na voljo v vojaško zeleni barvi, poleg katere sodi tudi ohranjevalnik zaslona, ki prikazuje klasične magnetofonske trakove. Uporabniški vmesnik je v celoti spisan v Flashu, vendar to naj ne bi upočasnilo naprave. DoCoMo načrtuje tudi prodajo dodatnega stojala z zvočniki Bose, s katerim Music Porter X postane mini glasbeni stolp, saj je daljinski upravljalec dodan serijsko.

    Objavljeno: 30.3.2006
  • Skypu grozi milijardna tožba

    Družba Streamcast Networks toži avtorje in lastnike programov Skype in Kazaa kar za 4,1 milijarde dolarjev zaradi kršitve pogodbenih obveznosti. Lastniki Streamcasta, bolj znanega po P2P programu Morpheus trdijo, da sta ustanovitelja družb Kazaa in Skype, Niklas Zennstrom in Janus Friis, z goljufijo pridobila milijarde dolarjev s prodajo Skypa družbi eBay, pa tudi pri odprodaji omrežja Kazaa avstralski družbi Sharman Networks. Zanimivo, da je slednji tudi na zatožni klopi, eBay pa neposredno ni obdolžen.

    Objavljeno: 30.3.2006
  • Prihodnost standarda Bluetooth je začrtana

    Interesno združenje Bluetooth SIG je uradno izbral naslednjo tehnologijo, na kateri bo temeljila nova različica standarda Bluetooth. Po dolgotrajnem usklajevanju so se člani združenja odločili za tehnologijo Ultra-wideband (UWB), v različici združenja WiMedia Alliance (MB-OFDM), v kateri prednjači Intel. Kratek konec pa je potegnila različica DS-UWB, ki jo zagovarja združenje UWB Forum. Združenje Bluetooth SIG želi z novo tehnologijo v drugi polovici leta 2007 ponuditi brezžični standard, ki bo v frekvenčnem območju nad 6 GHz nudil hitrosti prenosa vsaj 100 Mb/s na razdalji do 10 metrov, torej v ozkopasovnem območju, kar pomeni, da ne bodo tekmovali s brezžičnimi standardi 802.11.

    Objavljeno: 30.3.2006
  • Nova generacija poslovnih prenosnikov Dell

    Dell je temeljito prenovil ponudbo prenosnih računalnikov za poslovne namene iz družin Latitude in mobilnih delovnih postaj Precision. Korak je bil pravzaprav pričakovan po temu, ko je v začetku leta Intel predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Pentium M z dvojnim jedrom. Modela Latitude D620 in Latitude D820 zamenjujeta dosedanje prenosnike iz družine Latitude D, za oba pa so skupni predvsem dvojederni procesorji Intel Core Duo. Za razliko od prejšnje generacije prenosnikov so vsi zasloni tokrat širokega tipa. V modelu D620 je na voljo tak z diagonalo 14,1 palcev, v D820 pa 15,4 palčni. V osnovi je ločljivost XGA, za doplačilo pa pri večjem modelu tudi UXGA.

    Objavljeno: 30.3.2006
  • Oracle prenavlja poslovno poročanje

    Podjetje Oracle je predstavilo novo rešitev za poslovno poročanje in inteligenco Oracle Business Intelligence Suite, ki združuje več dosedanjih orodij podjetja, kot tudi družb, ki so jih kupili v preteklih letih. Novi komplet vsebuje vsa potrebna orodja, aplikacije, podatkovne zbirke in vmesno programsko opremo za vzpostavitev sistema poslovnega poročanja, modularna zasnova pa zagotavlja primernost in konkurenčnost rešitve za podjetja različnih velikosti.

    Objavljeno: 29.3.2006
  • Nov rekord pri hitrosti prenosa podatkov

    Sodelovanje nemških in japonskih znanstvenikov iz različnih univerz je pripeljalo do novega hitrostnega rekorda pri prenosu podatkov na velike razdalje. Med dvema laboratorijema oddaljenima 160 kilometrov so uspešno opravili podatkovni prenos s hitrostjo 2,56 Tb/s, kar je okoli 50-krat več od najhitrejše komercialne komunikacijske tehnologije (40 Gb/s). S tem so potolkli še razmeroma mlad hitrostni rekord, ki so ga je dosegla druga japonska ekipa s hitrostjo 1,28 Tb/s.

    Objavljeno: 29.3.2006
  • 200 GB tudi za prenosnike

    Japonski Fujitsu je predstavil nove 2,5-palčne diske za prenosne računalnike, ki nudijo prostor kar 200 GB podatkov, kar so še do nedavnega zmogli le diski za namizne računalnike. Nov model MHT2200BT bo sicer na voljo v prodaji šele jeseni, pred tem pa bodo na voljo modeli s 160 GB. Kljub večji zmogljivosti disk porabi le 1,6W pri branju in pisanju podatkov ter 0,5W v mirovanju. Vgrajen je vmesnik Serial ATA II, ki ob hitrosti vrtenja 4.200 vrtljajev na minuto zagotavlja zadostno prepustnost tudi za najbolj zahtevne večpredstavne aplikacije.

    Objavljeno: 29.3.2006
  • Allied Telesyn predstavil VoIP in multimedijsko rešitev za podjetja

    Podjetje Allied Telesyn je 24. marca na Malti evropskim medijem predstavilo rešitev VioCall Professional Connect, ki naj bi omogočalo podjetjem uvajanje poslovne IP telefonije na preprost in stroškovno učinkovit način. Professional Connect je "večji brat" različice Express Connect, ki je že bil nagrajen v ZDA, kjer so rešitev predstavili pred časom. VioCall v bistvu sestavlja programska oprema, ki teče v okolju Windows in je neodvisna od proizvajalca omrežne ali računalniške opreme ter telefonski aparat, ki ga priključimo v omrežje (in se prek njega tudi napaja - PoE). Po izkušnjah ponudnika namreč uporabniki v podjetjih preprosto zahtevajo tudi fizičen telefon, čeprav je vsa funkcionalnost omogočena tudi s programsko opremo na osebnem računalniku.

    Objavljeno: 28.3.2006
  • Dell Renegade za 10.000 dolarjev

    Dell je začel sprejemati naročila za vrhunski igričarski osebni računalnik XPS 600 Renegade, ki nudi vrhunsko tehnologijo na veh področjih rabe. Temelj je procesor Intel Pentium 965 Extreme Edition s taktom 4,26 GHz, pomnilnik je velik 2 GB, za grafiko pa skrbijo kar štiri grafične kartice nVidia 7900, povezane prek vodila SLI. Z nameček ima računalnik vgrajen pospeševalnik AGEIA PhysX, ki pomaga pri realistični simulaciji fizikalnih procesov v igrah. Računalnik prodajajo skupaj s 30-palčnim monitorjem Dell 3007WFP, ki nudi ločljivost 2560 x 1600 pik. Zato najbrž ni čudno, če je priporočena prodajana cena računalnika v ZDA kar 9.930 dolarjev. Dell je s tem izdelkom samo podkrepil svojo nedavno odločitev, da z nakupom družbe Alienware poseže na področje najzmogljivejših računalnikov za navdušence igralniških iger.

    Objavljeno: 28.3.2006
  • AutoCAD 2007

    Podjetje Autodesk je predstavilo novo generacijo svojega znamenitega inženirskega orodja AutoCAD 2007. Avtorji so se v novi generaciji orodij osredotočili na orodja za učinkovitejše pokrivanje procesa načrtovanja od same zamisli do končnega načrta. AutoCAD ima tako nova orodja za učinkovito hitro skiciranje idej, ki pa jih lahko kasneje s pridom uporabimo v dejanskih načrtih. S tem so odpravili potrebo po uporabi zunanjih dodatnih orodij, načrtovalcem pa prihranili nekaj časa.

    Objavljeno: 28.3.2006
  • Evropska komisija zahteva cenejše gostovanje

    Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije namerava bo ta teden predstavila konkretne načrte o zniževanju cen mednarodnega gostovanja, saj naj bi po ocenah Evropske komisije te bile znatno previsoke in slabe za konkurenčnost trga. Po ocenah Komisije naj se bi cene med operaterji v zadnjih letih občutno znižale, medtem ko končni uporabniki tega prihranka nismo deležni, hkrati pa jo motijo tudi velike razlike med cenami gostovanja po Evropi, ki se glede na njihovo raziskavo gibljejo med 20 centov do 13 evrov po minuti.

    Objavljeno: 27.3.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji