• Mahanje za PC

    Kinect, čudodelna naprava podjetja Microsoft, prihaja na PC. Že dolgo se je šušljalo, da se to lahko zgodi, a sedaj očitno gre zares. Okna pozno spomladi dobijo beta različico razvojnih orodij za dostop do senzorjev skritih v napravi. Kinect SDK bo sprva namenjen le za neprofitno uporabo, kasneje tudi z možnostjo nakupa komercialne licence.

    Objavljeno: 14.4.2011
  • Nov napad na WordPress.com

    Potem ko je ena največjih storitev za gostovanje blogov Wordpress.com pred dobrim mesecem doživela napad s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS), so zdaj krekerji pridobili še skrbniški dostop do nekaterih njenih strežnikov.

    Objavljeno: 14.4.2011
  • Final Cut Pro X

    Apple je predstavil Final Cut Pro X, novo različico svojega paradnega konja med urejevalniki videa, ki je že 12 let eden najbolj priljubljenih programskih paketov v tem segmentu trga.

    Objavljeno: 14.4.2011
  • Windows Phone dobi Skype

    Telefoni z operacijskim sistemom Windows Phone 7 še včeraj niso hoteli slišati za priljubljeni Skype, saj ga Microsoft sploh ni imel v načrtu. Kot že mnogokrat v preteklosti je videti, da so izdelovalci oken znova zamenjali ploščo. Na srečanju MIX 11 v Las Vegasu je Joe Belfiore, vodilni mož oddelka Windows Phone, zatrdil, da spletno čvekanje Skype na okenskih mobilnikih zagotovo bo, vendar ne pred jesenjo.

    Objavljeno: 13.4.2011
  • Velikonočne Jezne ptice

    Podjetje Rovio Mobile, avtorji razvpitih Jeznih ptic, so preko Twitterja napovedali dve novosti, ki jih lahko pričakujemo v kratkem roku. Osrednja igra Angry birds dobi sinhronizacijo med napravami, tako da bomo srečneži z več napravami vedno na tekočem v svoji priljubljeni igri, saj bo zjutraj narejena stopnja na iPadu hkrati odklenjena na iPodu oziroma iPhonu, katerega navadno prižgemo med vožnjo na troli.

    Objavljeno: 13.4.2011
  • Symbian^3 ter Nokia E6 in X7

    Nokia je predstavila posodobljeno različico mobilnega operacijskega Symbian^3, ki poganja nova telefona E6 in X7, vendar je njegova usoda zaradi podpisanega sporazuma med Nokio in Microsoftom še naprej negotova.

    Objavljeno: 13.4.2011
  • HTC Sensation 4G

    HTC je na tiskovni konferenci v Londonu predstavil nov pametni mobilni telefon HTC Sensation, ki ga poganja dvojedrni Qualcommov procesor Snapdragon s frekvenco 1,2 GHz in ima 768 MB pomnilnika.

    Objavljeno: 13.4.2011
  • Cisco se umika iz zabavne elektronike

    Cisco je napovedal skoraj dokončen umik iz sveta zabavne elektronike, saj bo razen izdelkov Linksys opustil skoraj vso ponudbo v tem segmentu trga: družbeno platformo Eos, videokonferenčno napravo Umi in kamere Flip.

    Objavljeno: 13.4.2011
  • Izšel Nginx 1.0

    Po devetih letih razvoja je spletni in poštni strežnik nginx dočakal izid različice 1.0.0, ki utegne njegov hitro rastoči tržni delež med spletnimi strežniki še nekoliko povečati.

    Objavljeno: 12.4.2011
  • Internet Explorer 10 že v razvoju

    Danes se je v Las Vegasu začela konferenca MIX11, na kateri Microsoft vsako leto zbere spletne razvijalce in oblikovalce, hkrati pa jo izkoristi tudi za poligon prihajajočih tehnologij.

    Objavljeno: 12.4.2011
  • Podvodni Monitor

    Pretekli vikend smo v Piranu posneli del prihajajoče oddaje Monitor TV, v katerem smo predstavili dva podvodna fotoaparata.

    Objavljeno: 12.4.2011
  • Pobegle slike razkrivajo Windows App Store

    Zaslonski posnetki prihajajočega operacijskega sistema Windows 8 razkrivajo, da se je Microsoft odločil uporabnikom ponuditi namensko aplikacijo za nameščanje programske opreme.

    Objavljeno: 12.4.2011
  • Windows 7 dohiteva XP

    Da je Microsoftov Windows 7 najhitreje rastoči operacijski sistem za osebne računalnike v zgodovini, ni presenetljivo, saj je tudi trg večji kot kadarkoli doslej.

    Objavljeno: 11.4.2011
  • Adobe Creative Suite 5.5

    Adobe predstavlja Creative Suite 5.5, novo različico zbirke programske opreme za delo z grafiko, videom in spletom, ki cilja na trg pametnih telefonov in tablic.

    Objavljeno: 11.4.2011
  • Varnostna luknja v Dropboxu

    Strokovnjak za računalniško varnost Derek Newton je odkril varnostno pomanjkljivost v sistemu za avtentikacijo priljubljene storitve za sinhronizacijo in shranjevanje datotek v oblaku Dropbox.

    Objavljeno: 11.4.2011
  • S hitrostjo vrtnega polža

    Po 14 letih, v času, ko bi vrtni polž, po duhovitem izračunu nekoga na Facebooku, opravil pot od Ljubljane do New Delhija, je višje sodišče v Ljubljani potrdilo zavrnitev Telekomove tožbe proti odločbi Urada za varstvo konkurence (UVK), ki je ugotovila Telekomovo zlorabo na omrežju govorne telefonije. S tem je sodišče odločilo, da Telekom leta 1993 Quantumu (in K2.netu) ni omogočil uporabe posebne telefonske številke, ki sta jo lahko uporabljala le Telekomov SIOL in akademski ARNES, kar je pomenilo nedovoljeno diskriminacijo konkurence.

    Objavljeno: 10.4.2011
  • Acerjeva tablica Iconia Tab A500

    Trg tabličnih računalnikov bo čez nekaj dni bogatejši za novega člana - Acerjvo prvo tablico z imenom Iconia Tab A500. Acerjev prvenec bo zanimiv predvsem zaradi tega, ker ponuja zelo zmogljivo zasnovo za znatno nižjo ceno od neposrednih tekmecev na trgu. Osnovni model naj bi stal v ZDA le 450 dolarjev, kar je lep kupček manj kot neposredni tekmec Motorola Xoom, kjer se cene pričnejo pri 600 dolarjih. Tudi najmanjši iPad 2 je nekoliko dražji in hkrati slabše založen.

    Objavljeno: 10.4.2011
  • Spomin na Minority Report

    Uporabniški vmesnik, ki ga je v futurističnem filmu Minority Report uporabljal Tom Cruise, ne da spati razvijalcem programske opreme. Tako so si pri švedskem telekomunikacijskem podjetju Hi3G omislili prav poseben sistem za teleprodajo. Rešitev z imenom 3LiveShop je nekakšen videokonferenčni sistem namenjen prodaji storitev z uporabniškim vmesnikom, ki ga prodajalec krmili s prsti na dotik in vsebine premika na zaslonu podobno, kot prikazano v kultnem filmu.

    Objavljeno: 10.4.2011
  • Tranzistor s taktom 155 GHz

    Grafen velja za snov, ki bi v prihodnosti utegnila nadomestiti silicij v elektronskih vezjih. V zadnjih letih so univerze, inštituti in tudi korporacije vložile veliko količino sredstev v razvoj bazičnih tehnologij na temelju grafena, zdaj pa se je to odrazilo v prototipu tranzistorja, ki za nekaj razredov prekaša to, kar je mogoče narediti s silicijem in ostalimi konvencionalnimi materiali.

    Objavljeno: 9.4.2011
  • Tablice uporabljamo predvsem za igre

    Tablični računalniki so v novi podobi med nami nekaj več kot leto dni in to je povsem primerno obdobje za analizo navad pri rabi te nove kategorije računalnikov. Prav to so naredili pri Googlovi družbi AdMob, ki se sicer ukvarja z mobilnim oglaševanjem. V okviru raziskave so za navade vprašali 1.430 uporabnikov tabličnih računalnikov, od katerih velika večina uporablja Applove iPade.

    Objavljeno: 9.4.2011
  • AVG ponuja prostor v oblaku

    Podjetje AVG, bolj znano po priljubljenem, tudi brezplačnem protivirusnem paketu AVG, je predstavilo novo spletno storitev LiveKive, v kateri nudijo uporabnikom pomnilniški prostor za mesečno najemnino. Storitev, ki je na moč podobna bolj znanim spletnim storitvam Drobox in Box.net cilja na uporabnike, ki izmenjujejo podatke z drugimi računalniki, predvsem pa mobilnimi napravami. Hkrati je LiveKive orodje za izdelavo varnostnih kopij lokalno hranjenih dokumentov.

    Objavljeno: 8.4.2011
  • .NET na Androidu

    Izdelava in prenos programov na mobilne platforme ni ravno preprosta naloga, saj se razvojna orodja zanje večinoma razlikujejo od tistih za namizne računalnike. Družba Novell, nekoč eden vodilnih ponudnikov omrežnih operacijskih sistemov, vidi priložnost v tehnologiji Mono, s katero lahko omogočijo razvoj programov v Microsoftovih okoljih .NET in jeziku C# in nato prenos na mobilne platforme. Pravkar so objavili novo izvedbo programske paketa, ki omogoča razvoj .NET programov za okolje Google Android. Podobni paketi že obstajajo tudi za okolja Linux, Windows Phone 7, Mac OS X in Apple iOS (Mono Touch).

    Objavljeno: 8.4.2011
  • Google Chrome OS tudi na tablicah?

    Na prvi pogled je videti, da Google celotno strategijo okoli tabličnih računalnikov usmerja v operacijski sistem Android 3.0 (Honeycomb). Toda v zadnjih različicah drugega projekta, Chrome OS, ki je še v povojih, je videti kar nekaj posrednih dokazov, da bo ta operacijski sistem deloval tudi na tablicah. Analitiki se pravzaprav sprašujejo, zakaj Google glede tega koraka odlaša, saj bi bil Chrome OS kot spletni operacijski sistem morda celo boljša alternativa Honeycombu.

    Objavljeno: 8.4.2011
  • Intelovi novi Xeoni

    Intel je predstavil množico novih procesorjev Xeon za strežnike, ki temeljijo na dosedanjem projektu z delovnim imenom Westmere-EX. Novih procesorjev je kar 29 in jih lahko razpredimo v dve družini - Xeon E7 za najzmogljivejše strežnike in Xeon E3-1200 za najmanjše strežnike.

    Objavljeno: 7.4.2011
  • Najtanjši prenosni disk

    Seagate je predstavil najtanjši in morda tudi najlažji prenosni disk na svetu. Novi model GoFlex Slim ima ohišje, ki je debelo komaj 9 mm, celota pa tehta 160 gramov. Kljub temu disk nudi prostor za 320 GB podatkov in premore vmesnik USB 3.0. Zaradi skromnih dimenzij zadostuje napajanje prek vmesnika USB, omogoča pa prenos s hitrostmi do 40 MB/s. V prodaji bo avgusta za samo 99 dolarjev.

    Objavljeno: 7.4.2011
  • 360-stopinjski posnetki z iPhonom 4

    Kaj pravite na dodatek, ki iPhone 4 prelevi v video kamero in fotoaparat sposoben snemanja 360-stopinjskih panoramskih posnetkov? Zanimiv prototip z imenom GoPano Micro utegne kaj kmalu postati izdelek, ki ga bo tržilo podjetje EyeSee360. Gre za relativno preprost in ne prevelik sistem posebnih leč ter ukrivljenih ogledal, ki svetlobo usmerijo na tak način, da je mogoče z običajnimi tipali (v tem primeru iPhone 4) izdelati atraktivne panoramske posnetke. Del paketa je tudi programska oprema za iPhone, ki omogoča zajem posnetkov in krmiljenje kadrov, na primer pri sestavi video posnetka.

    Objavljeno: 7.4.2011
  • 3D za adrenalinske užitke

    Podjetje GoPro, ki je sicer specializirano za video kamere, ki so odporne na terensko rabo in jih uporabljajo zlasti surferji in snowborderji, se podaja tudi na področje 3D snemanja. V prodajo so poslali sistem z imenom Hero, ki omogoča da na čelado med vožnjo pritrdimo dve video kameri povezani s posebnim sinhronizacijskim kablom, kar zadostuje za snemanje v treh dimenzijah. Kamera GoPro je povrh vsega vodotesna, odporna na prah in celo udarce. Za snemane lahko uporabimo dve kameri s podporo za ločljivosti video posnetkov HD (do 1080p) oziroma fotografije s 5 milijoni pik. Posnetki se nato hranijo na pomnilniških kartic. Cena je zanimiva, le 99 dolarjev, vendar moramo ob tem posebej dodati še same kamere.

    Objavljeno: 6.4.2011
  • Texas Instruments kupuje National Semiconductors

    Na vrsti je nova velika združitev tradicionalnih ponudnikov elektronskih in računalniških izdelkov, tokrat na področju polprevodnikov. Družba Texas Instruments, ki spremlja računalništvo že desetletja (v zadnjem času tudi, a ne samo, s procesorji na osnovi tehnologije ARM), bo za 6,5 milijarde dolarjev kupila glavnega tekmeca na področju analognih polprevodniških izdelkov, podjetje National Semiconductors.

    Objavljeno: 6.4.2011
  • 3D Toshiba

    Videti je, da 3D tehnologija hitro prihaja iz potrošniških izdelkov (televizorji, kamere) tudi med prenosne računalnike. Toshiba menda pripravlja nove modele Satellite P770 in P775, ki omogočajo spremljanje in celo zajem posnetkov v treh dimenzijah. Novi prenosniki bodo tako imeli zaslone z osveževanjem 120 Hz, kar je dovolj za prikaz 3D posnetkov ob podpori aktivnih očal. Posebnost sta vsekakor dve video kameri nad zaslonom, ki omogočata dodajanje določene globine spletnim video konferencam. Na voljo bo tudi predvajalnik Blu-ray s podporo za filme v treh dimenzijah. 3D podporo zaokrožuje vmesnik HDMI 1.4, ki je prav tako sposoben 3D posnetek pošiljati ustrezno opremljenim 3D televizorjem. Ostale tehnične lastnosti še niso znane, kot tudi ne cene in datum prihoda novih modelov.

    Objavljeno: 6.4.2011
  • Commodore C64

    Commodore USA je začel s prodajo svojega najnovejšega računalnika z oznako C64.

    Objavljeno: 5.4.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji