• Ranljivost androidnih telefonov

    Razkrita je bila ranljivost nekaterih telefonov z Androidom . Gre za zlorabo protokola USSD (Unstructured Supplementary Service Data), ki ga operaterji uporabljajo za komunikacijo z aparati. S pomočjo kode USSD lahko obisk zlonamerne spletne strani na izpostavljenem telefonu povzroči ponastavitev na tovarniške vrednosti, kar pomeni, da v postopku izgubimo vse podatke. Težava je v privzetem spletnem brskalniku, ki zna priklicati klicno aplikacijo brez uporabnikovega posredovanja. Najboljša preventiva je posodobitev operacijskega sistema in previdnost ob spletnem pohajkovanju, po možnosti z odličnim brskalnikom Chrome. Na spletu se je medtem pojavilo že precej strašljivih zgodb o različnih incidentih, v nekaterih nastopajo Samsungi, v nekaterih HTC, pa tudi Huawei.

    Objavljeno: 26.9.2012
  • Photoshop za začetnike

    Podjetje Adobe je na trg poslalo novo različico priljubljenega programa za obdelavo fotografij Photoshop Elements. Gre za manjšega brata "vsemogočnega" Photoshopa, ki je prvenstveno namenjen začetnikom. Njim je na kožo pisan prenovljen uporabniški vmesnik, ki prinaša večje črke na svetlejšem ozadju. Razvijalci so tako uslišali prošnje uporabnikov, ki jim je bilo dosti črnine z drobnim tiskom ter težav, povezanih z njo. Med izpostavljenimi zmožnostmi je Quick Edit, ki manipulacijo s fotografijami približa sleherniku. Poudarek zadnje različice je na delovnem toku in končnem učinku za uporabnika. Aplikacija skrbi raje za zadovoljstvo stranke kot za dolg seznam funkcionalnosti, ki jih redkokdo v resnici potrebuje. Vrednost programa je ocenjena na dolarskega stotaka. Istočasno s Photoshop Elements 11 je na trg prišel tudi Premiere Elements, ki si s prvim poleg številke deli izboljšan vmesnik in prijaznost do začetnikov.

    Objavljeno: 26.9.2012
  • MonitorPro že na prodajnih mestih!

    Izšel je novi MonitorPro. Kaj vam novega prinaša tokratna številka revije za poslovne tehnologije, si preberite na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 25.9.2012
  • Izšel je novi Monitor!

    V novem Monitorju si lahko kot temo številke preberete o procesorjih za namizne računalnike in njihovo primerjavo s sorodniki, ki so namenjeni prenosnikom. Vse procesorje smo hitrostno preizkusili in objavili grafikone, seveda pa smo se pomudili tudi pri lastnostih in posebnostih, ki se vidijo drugače – npr. pri porabi električne energije.

    Objavljeno: 25.9.2012
  • Jelly Bean za Galaxy S III

    Pri Samsungu so se podvizali in vsled Applovega uspeha z novim telefonom iPhone na hitro obarvali svojega paradnega konja Galaxy S III z novimi barvami ter ga nadgradili z zadnjim Androidom, operacijskim sistemom Jelly Bean. Težko pričakovano posodobitev, ki na korejskega prvaka med drugim prinaša gladko delovanje (Project Butter), osebnega pomočnika (Google Now) in izboljšano preobleko TouchWiz z raztegljivimi pripomočki na čelu, so prvi dobili Poljaki. V prihodnjih dneh jo bodo deležni še ostali lastniki mednarodnega modela GT-i9300. Datoteka z navedenimi dobrotami na lastnike telefonov Galaxy S III čaka tako v programu Samsung Kies kot tudi v oblaku. Slednji zahteva brezžično povezavo s spletom ter vsaj do polovice napolnjeno baterijo. Samsung obljublja, da model S III ne bo dolgo osamljen, saj se mu bo z Androidom 4.1 kmalu pridružilo še petnajst dodatnih srečnežev, med katerimi najdemo priljubljene telefone Galaxy S II, Note, Beam, Ace Plus, Mini 2 in tablice Galaxy Tab 2 7.0 (10.1), 7.0 Plus in Note 10.1.

    Objavljeno: 25.9.2012
  • Vse najboljše, Android

    Mobilni operacijski sistem Android v teh dneh praznuje četrti rojstni dan. Leta 2008 je Googlova ekipa objavila prvo različico razvijalskih orodij (SDK) zanj, medtem ko so se govorice okoli Googlovega telefona istočasno utelesile v napravi HTC Dream, bolj poznani pod imenom T-Mobile G1. Odprtokodni operacijski sistem poimenovan po slaščicah in v abecednem vrstnem redu, je od takrat prehodil dolgo pot. Trenutno je pri različici 4.1 (Jelly Bean) in velja za najbolj priljubljen (razširjen) mobilni sistem na svetu.

    Objavljeno: 25.9.2012
  • World of Warcraft še večji

    Nismo igričarski medij, a fenomen množičnega spletnega igranja vseeno ni šel mimo nas. Največji tovrsten svet se je ob polnoči še razširil. Četrta nadgradnja igre World of Warcraft, Mists of Pandaria prinaša z borilnimi veščinami opremljene pande, igranje meniha, nov kontinent, višjo končno stopnjo, posodobljen sistem veščin ter druge izboljšave priljubljenega okolja, ki ga v zadnjem času obiskovalci množično zapuščajo. Stvarniki igre, podjetje Blizzard, vidijo Meglice kot zadnjo možnost za ohranitev vodilne pozicije pred vedno številčnejšimi zasledovalci. Kot zanimivost naj povemo, da so dogodek obeležili tudi v ljubljanskem BTCju, kjer je ob uri izida odprl vrata tamkajšnji Big Bang in v zameno za štirideset evrov igranja željnim kupcem v roke izročil še toplo škatlo s pando na naslovnici.

    Objavljeno: 25.9.2012
  • Monitor TV - Tablico ali računalnik? Ali e-banko?

    V tokratnem prispevku Monitor TV smo se posvetili vedno bolj aktualni dilemi – odločitvi med tablico in računalnikom. In ker je zmagal slednji, smo se pozanimali še kakšnim procesorjem ga opremiti in za koliko denarja. Da, za koliko denarja, pri čemer je pomagal vpogled v spletne banke, tudi na pametnem telefonu.

    Objavljeno: 24.9.2012
  • HP: prenosniki in namizniki z Windows 8

    V pravcati poplavi tabličnih računalnikov, ki jih proizvajalci načrtujejo za Windows 8 včasih skoraj pozabimo, da je operacijski sistem namenjen tudi bolj običajnim osebnim računalnikom. HP je morda tudi zato pripravil poseben dogodek za predstavitev svojih prenosnih in namiznih računalnikov s prihajajočo novostjo.

    Objavljeno: 24.9.2012
  • iOS6 dosegel dvojni rekord

    Najnovejša različica operacijskega sistema Apple iOS6 je v prvih 24 urah od tedaj, ko so jo javnosti ponudili za prenos, dosegla kar dva zanimiva rekorda. Po prvem dnevu jo je uporabljalo že 15% vseh naprav in uporabnikov Apple, ki s tablicami in telefoni brskajo po internetu. Za primerjavo - iOS5 je potreboval okoli 5 dni, da je dosegel promet 20% vseh naprav iOS. Google Android 4.0 pa je za podoben podvig rabil kar osem mesecev. Očitno je, da so uporabniki jabolčnih naprav zelo hitro posegli po novem OS, kljub temu, da so se zopet pojavljale tehnične težave pri nadgradnjah in zastoji za prenos iz Applovih strežnikov.

    Objavljeno: 24.9.2012
  • HTML 5 dokončno šele leta 2014

    Glede na to, kako različnih ponudniki glasno in na široko svoje izdelke ali storitve označujejo za "združljive" oziroma "zasnovane" na standardu HTML 5, končni uporabniki najbrž mislijo, da gre za uveljavljen in dokončan sistem. Toda resnica je povsem nekaj drugega.

    Objavljeno: 24.9.2012
  • MakerBot Replicator 2

    Podjetje MakerBot Industries, ki je v začetku leta poželo precej interesa javnosti s svojim poceni 3D tiskalnikom, je predstavilo novo generacijo naprave za izdelavo plastičnih 3D predmetov, ki so zdaj lahko še večji in natančnejši. MakerBot Replicator 2 v novi izvedbi lahko izdela predmete velikosti 28,5 x 15,5 x 15,2 cm skupne prostornine približno 6700 cm3, kar je 37% več kot pri prvotnem modelu Replicatorja.

    Objavljeno: 23.9.2012
  • 30 let za emoticone

    Pred nekaj dnevi je minilo trideset let, odkar je profesor Scott Fahlman iz univerze Carnegie Mellon svojim kolegom predlagal, da sekvenco znakov :-) uporabijo za pojasnilo, da gre pri besedilu za šalo. Za pojasnilo razočaranja ali nestrinjanja pa je predlagal zamenjavo zaklepaja s predklepajem :-(.

    Objavljeno: 23.9.2012
  • Google Maps za iOS6 že nared?

    Po tem, ko je Apple zaradi neštetih napak doživel pravi poraz z najnovejšim zemljevidom za še sveži operacijski sistem iOS6, mu morda Google prihaja v pomoč. Sodeč po nekaterih informacijah naj bi bil Google Maps za iOS6 že pripravljen in čaka le na odobritev družbe Apple za objavo v spletni trgovini App Store.

    Objavljeno: 22.9.2012
  • Asus Padfone 2

    Asus se pripravlja na predstavitev druge generacije telefona Padfone, ki se zna priložnostno s pomočjo dodatkov spremeniti v tablico in celo v prenosnik. Hibrid, ki bo kot kaže predstavljen sredi oktobra, bo obenem sodil med najzmogljivejše telefone ta hip. Nepotrjene govorice in prikriti posnetki embalaže govorijo o procesorju Qualcomm Snapdragon S4 Pro s štirimi jedri in taktom 1,5 GHz, 2 GB RAM, vmesniku LTE, predvsem pa o velikem, 4,7-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1280 x 720 pik v tehnologiji Super IPS+. Tu so še zunanja (13 milijonov pik) in notranja (1,2 milijona pik) kamera, podpora za bluetooth 4.0 in Wi-Fi a/b/g/n celota pa vsebuje akumulator zmogljivosti 2140 mAh in tehta le 135 gramov.

    Objavljeno: 22.9.2012
  • Sony predstavil novo generacijo tablice Xperia S

    Danes je bila na novinarski konferenci v Sony Centru predstavljena nova generacija tablice Xperia Tab S. Gre za tablico s devet palčnim zaslonom (konkretno 9,4 palce), ki uporablja operacijski sistem Android 4. Glede na predhodnika je sedaj še nekoliko tanjša, ohišje je bolj aluminijasto in bolj kakovostno – je pa tudi zaščitena pred pljuski vode.

    Objavljeno: 21.9.2012
  • Apple Maps je polomija!

    Po tem, ko je Apple v javnost poslal najnovejšo šesto različico operacijskega sistema za mobilne naprave iOS, iz različnih koncev sveta prihajajo številne pritožbe nad kvaliteto podatkov in prikazov v povsem novi aplikaciji Apple Maps. Naj spomnimo, da je Apple v iOS 6 dosedanjo aplikacijo Google Maps nadomestil z lastnim zemljevidom, ki uporablja zemljevide družbe TomTom, sama koda programa pa je Applov izdelek.

    Objavljeno: 21.9.2012
  • Informacijsko podprto parkiranje

    Skupina inovatorjev, ki deluje pod imenom TTParking, je predstavila nov sistem, ki združuje uporabnike in ponudnike parkirnih prostorov z uporabo informacijske tehnologije. Uporabnik lahko v realnem času preko mobilne aplikacije poišče in rezervira parkirni prostor, tudi na parkirišče vstopi s pomočjo mobilnega telefona.

    Objavljeno: 20.9.2012
  • HTC stavi na Windows Phone 8

    Tajvansko podjetje HTC je naslednje, ki je predstavilo nove telefone na temelju prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 8. Novosti sta pravzaprav dve in sodita v elitni in srednji razred pametnih telefonov. Najzmogljivejša novost je HTC 8X, ki temelji na procesorju Snapdragon S4 z dvojnim jedrom in taktom 1,5 GHz. Pomnilnik RAM je velik 1 GB, za dokumente, programe in druge vsebine je tu še 16 GB velik pomnilnik Flash, fotoaparat premore 8 milijonov pik, poleg vmesnika Wi-Fi pa velja omeniti še vmesnik NFC.

    Objavljeno: 20.9.2012
  • Sony vnovič prenavlja PlayStation 3

    Sony je na tik pred otvoritvijo tokijskega sejma za področje iger svetu razkril novo, prenovljeno izvedbo igralne konzole PlayStation 3. To je že druga, če pa upoštevamo še japonski trg, celo tretja posodobitev igralne konzole PS3, čeprav javnost že nekaj časa pričakuje tudi konzolo četrte generacije PlayStation 4.

    Objavljeno: 20.9.2012
  • Apple iOS 6 je na voljo, iPhone 5 kmalu v Sloveniji

    Apple se je držal obljube in med uporabnike spustil novo različico operacijskega sistema iOS6. Novosti so znane že nekaj časa, saj jih je Apple razkril že konec pomladi. Med večjimi je predvsem novi program za zemljevide, ki je plod razvoja družbe Apple. iOS je hkrati prva različica, ki ni združljiva z vsemi Applovimi napravami trenutno v rabi. Šestica namreč ne deluje na originalnem iPadu (1) in telefoni iPhone starejšimi od različice 4.

    Objavljeno: 20.9.2012
  • Boljši začetni zaslon

    Chameleon utegne postati nova uspešnica na mobilnih napravah, zlasti tablicah z operacijskim sistemom Android. Omogoča namreč zamenjavo začetnega zaslona, ki je vgrajen v sistem s precej bolj napredno in zmogljivo aplikacijo, ki združuje programe na napravi, spletne storitve in različne vire informacij.

    Objavljeno: 19.9.2012
  • Photokina 2012

    Začel se je sejem Photokina 2012 v nemškem mestu Koeln, kamor so proizvajalci zopet prinesli cel kup novosti s področja fotografije. Med njimi je veliko takih, ki obujajo oblikovalske poteze preteklosti, nekaj pa jih sodi kar v kategorijo luksuznih izdelkov.

    Objavljeno: 19.9.2012
  • Stop za Linux

    Pred nami je nova afera: prihajajoči procesorji Intel Atom "Clover Trail" in tudi AMDjev z delovnim imenom Hondo, ki so namenjeni tabličnim računalnikom, bodo delovali le z okoljem Windows 8 in ne bodo podpirali Linuxa. Intel in AMD sta menda naredila uslugo družbi Microsoft in nove procesorje tesno prilagodila okolju Windows 8, zlasti kar se tiče funkcij za podporo varčevanju z energijo.

    Objavljeno: 19.9.2012
  • Motorola RAZRi z Intelom v sebi

    Motorola je predstavila nov pametni telefon z operacijskim sistemom Android, le da tokrat celota sloni na Intelovem procesorju Atom s taktom 2 GHz, kar je vsaj s plati delovne frekvence, največ na področju telefonov. Novi telefon, ki mu je ime RAZR i, bo v prodaji v Evropi že naslednji mesec, opremljen pa je z 4,3-palčnim zaslonom, fotoaparatom z 8 milijoni pik, vmesnikom NFC in drugo običajno opremo za ta razred izdelkov. Ohišje je posebej prevlečeno s Kevlarjem, kar naj bi omogočalo predvsem odpornost na praske. Motorola in Intel trdita, da se novi hiter procesor odlikuje predvsem pri brskanju po spletu in igranju iger. Za zdaj je znane le cena v Veliki Britaniji, ki bo brez subvencij nekje v višini 550 dolarjev.

    Objavljeno: 18.9.2012
  • Google se krepi pri fotografijah

    Google v zadnjem času kupuje podjetja tako pogosto, kot navadni ljudje kupujejo hrano v trgovinah. Zadnja okrepitev prihaja iz področja programske opreme za obdelavo fotografij, prevzeli pa so nič manj kot priznanega proizvajalca programov in grafičnih učinkov (npr. za Photoshop) Nik Software. Podjetje je znano po svojih programih Capture NX in družino filtrov Efex Pro, v zadnjem času pa tudi po precej uspešnem programu za potrošnike Snapseed, ki deluje na osebnih računalnikih in napravah z Apple iOS. Kaj natančno bo počel Google s kupljenim podjetjem in njegovo tehnologijo za zdaj še ni povsem jasno, vendar se je težko znebiti občutka, da je to pač odgovor na Facebookov prevzem programa Instagram, ki ohlapno sodi v isto kategorijo izdelkov.

    Objavljeno: 18.9.2012
  • Office 2013 bo v oblaku cenejši

    Microsoft je razkril cene za prihajajočo različico pisarniškega paketa Office 2013, tako v izvedbah za nakup in namestitev, kot tudi v obliki storitve z mesečnim najemom. Presenečenje je ugotovitev, da bo izvedba v oblaku na dolgi rok v bistvu cenejša od nakupa za posamezni računalnik.

    Objavljeno: 18.9.2012
  • Surface bi tekmoval z iPadom

    O Microsoftovi tablici Surface je bržkone vse znano. Razen cene. Ugibanja je končal Steve Ballmer, ki je zanikal, da bi Surface tekmoval s ceno. Po mnenju Microsofta bodo tablice z operacijskima sistemoma Windows 8 in Windows RT kakovostni izdelki, ovrednoteni med 300 in 800 dolarji. Kupci naj bi se zanje odločali zaradi dodatnih zmožnosti, ne zaradi nižje cene. Širok vrednostni razpon bo okenske mobilne naprave poravnal z najbolj priljubljeno tablico na planetu, Applovim iPadom. Ali se bo dotična strategija Microsoftu obrestovala, bo jasno še letos.

    Objavljeno: 17.9.2012
  • Prvi telefon z ločljivostjo 1080p

    Mobilni giganti se radi pohvalijo z nazivi, kakršen je "najtanjši pametni telefon na svetu", s katerim se je nedavno kitil iPhone 5. Ob tovrstnih navedbah velikani pozabijo na majhne. Tako je na primer kitajski Oppo že pred časom predstavil pametni telefon Oppo Finder, ki je 1,1mm tanjši od Applovega novinca. Na srečo se takšno podcenjevanje Kitajcev ne dotakne, zato delajo s polno paro naprej. Tokrat so obelodanili prvi telefon z ločljivostjo 1920 x 1080. Oppo Find 5 bo imel pet palcev velik zaslon z neverjetno gostoto 441 slikovnih točk na palec. Z velikostjo in procesorjem s štirimi jedri S4 Pro bo predstavljal neposredno konkurenco Samsungovemu križancu med tablico in telefonom, modelu Galaxy Note II. Cena, datum prihoda in dobavljivost v naših logih, ostajajo neznanka.

    Objavljeno: 17.9.2012
  • Zadnji Photoshop za Windows XP

    Operacijski sistem Windows XP je dolgo veljal za najbolj uporabljani sistem na planetu. Šele pred kratkim ga je dohitel Windows 7 in jasno je, da se enajstletnik počasi poslavlja. Podjetje Adobe je tako predčasno napovedalo, da je trenutna različica priljubljenega programa za obdelavo fotografij Photoshop zadnja, ki bo podpirala starosto okenskih sistemov. Glavni razlog je slabo sodelovanje starega sistema z novo strojno opremo. Ker Photoshop velja za zahteven izdelek, je korak logičen. Naslednji Photoshop bo od ljubiteljev Microsofta zahteval vsaj Windows 7.

    Objavljeno: 16.9.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji