• Intel razširja WiMax

    Intel namerava v roku enega leta do enega leta in pol v 100 mestih po svetu uvesti tehnologijo WiMax. Podjetje že od leta 2003 naprej pospešeno razširja koncept brezžičnih širokopasovnih povezav, ki je v uporabniškem smislu nadgradnja tehnologije Wi-Fi, ki podatke prenaša na krajših razdaljah. Trenutno Intel sodeluje s 13-imi mesti, med katerimi jih je največ v ZDA, vključena pa so tudi druga podjetja, npr. Cisco Systems, Dell, IBM in SAP. Kmalu naj bi bil WiMax na voljo tudi pri nas, natančneje v Ljubljani in okolici.

    Objavljeno: 22.8.2005
  • Zaščita blagovne znamke Linux

    Linus Torvalds je v okviru laboratorija za razvoj odprtokodne programske opreme (OSDL) splavil spletno stran Linux Mark Institute (LMI), namenjeno zaščiti blagovne znamke Linux. Po mnenju izvirnega avtorja jedra Linux je bila blagovna znamka doslej preslabo varovana, predvsem zato, ker nihče ni bdel nad njeno uporabo. In prav to vlogo naj bi odslej odigral LMI, katerega temeljni namen je nudenje pomoči uporabnikom blagovne znamke. Snovalci strani ob tem izrecno poduarjajo, da si ne lastijo pravic za Tuxa - maskoto Linuxa.

    Objavljeno: 22.8.2005
  • GameBoy Micro

    Priljubljen japonski izdelovalec naprav za računalniške igre, Nintendo, je predstavil GameBoy Micro. Pomanjšana izvedba vedno priljubljenega GameBoya bo poganjala vse igre Game Boy Advance SP (čez 700). Mere nove naprave so 10 cm x 5 cm x 1,8 cm, masa slabih 80 g, premer zaslona pa 5 cm. Na voljo bo v štirih barvah, na Japonskem 13. septembra, v ZDA 19., v Evropi pa šele novembra. Cena GameBoy Micra bo 100 dolarjev.

    Objavljeno: 22.8.2005
  • Yahoo izziva iTunes

    Po trimesečnem preskusnem obdobju je Yahoo odprl svojo spletno trgovino z digitalno glasbo, s katero namerava resno tekmovati z obstoječo ponudbo na trgu, predvsem pa servisom Apple iTunes, ki žanje odlične poslovne rezultate. Yahoo stavi na vsebino, saj ima v katalogu že čez milijon skladb, zlasti pa na drugačen poslovni model in nižje cene. Yahoo Music Unlimited bo uporabnikom namreč na voljo za mesečno oziroma letno naročnino, v okviru katere lahko brez omejitev poslušamo glasbo iz kataloga, cenejši pa je tudi nakup posamezne skladbe, ki jo lahko nato posnamemo na CD ali prenesemo v prenosni predvajalnik glasbe. Storitev je na voljo za 7 dolarjev na mesec, oziroma le 5 dolarjev, če se uporabnik zaveže za celo leto uporabe. Posamezna skladba stane 79 centov, kar je manj, kot pri tekmecih. Žal je servis za zdaj na voljo le uporabnikom v ZDA, Yahoo pa še molči o načrtih za Evropo. Po nekaterih informacijah se na podobno storitev pripravlja tudi Amazon.com, ki je vodilni spletni trgovec na številnih področjih.

    Objavljeno: 21.8.2005
  • VESA zaključuje standard DisplayPort

    Združenje VESA, v katerem so vključeni vsi pomembnejši proizvajalci monitorjev, grafičnih kartic in drugih naprav povezanih s prenosom računalniške slike, zaključuje pregled novega standarda in vmesnika DisplayPort, ki bo zamenjal dosedanje poti za prikaz računalniške slike. Vmesnik DisplayPort naj bi sčasoma zamenjal dosedanje vmesnike VGA in DVI, ki so zastareli in imajo številne tehnične omejitve. Vmesnik DisplayPort bo sliko prenašal prek digitalnega vmesnika, kjer se bodo podatki prenašali s hitrostjo tja do 10,8 Gb/s, pri čemer bo potreben le štirižilni kabel, manj kot za današnjo omrežno povezavo.

    Objavljeno: 21.8.2005
  • Konica Minolta DiMAGE Z6

    Konica Minolta ponuja nov model DiMAGE Z6, ki sodi v vse bolj jasno profiliran razred digitalnih fotoaparatov z velikim zumom. Nov model je naslednik dosedanjega DiMAGE Z5, vendar ima v primerjavi z njim večjo ločljivost, 6 milijonov pik. Optični zum je še naprej 12-kratni, kar je največ v tem cenovnem segmentu. Pri Konici Minolti so izboljšali še trajanje delovanja z enako velikim akumulatorjem, DiMAGE Z6 pa premore tudi novejši 2-palčni zaslon LCD in priznan sistem za stabilizacijo slike Anti-Shake. Konec septembra bo mogoče fotoaparat kupiti za ceno okoli 400 dolarjev.

    Objavljeno: 21.8.2005
  • Žepni TV sprejemnik

    Podjetje Compro Technology je predstavilo doslej najmanjši TV sprejemnik (tuner), ki ga priključimo na računalnik. Compro VideoMate U880 je velikosti običajnega pomnilniškega ključa USB (9 x 2,6 x 1,1 cm), kljub temu pa omogoča spremljanje TV programov in celo snemanje posnetkov v zapisih MPEG 1,2 ali 4. Priložena programska oprema omogoča snemanje TV programov na disk, ogled posnetkov med snemanjem, v paketu pa je tudi programska oprema družbe Ulead za snemanje posnetkov na nosilce DVD.

    Objavljeno: 20.8.2005
  • Mini grafična zver

    Proizvajalec računalnikov Shuttle, ki je znano po svojih miniaturnih PC računalnikih XPC, je predstavilo nov model XPC SN26P, ki se po tehničnih lastnostih zlahka kosa z najzmogljivejšimi tekmeci v precej večjih ohišjih. Glavna novost novega sistema je podpora za kar dve grafični kartici Nvidia 6800 GT z vodilom PCI Express, ki jih povežemo prek vodila SLI in s tem zagotovimo vrhunsko grafično zmogljivost. To so dosegli kljub temu, da računalnik še vedno meri le 32 x 22 x 21 cm. Sicer pa računalnik podpira procesorje Athlon 64 (vključno z najnovejšimi X2), sistemski nabor je Nvidia Nforce 4, v računalniku pa je prostor za dva diska Serial ATA in pomnilnik velikosti do 2 GB. Tu so še osemkanalni zvok z optičnim izhodom, gigabitni omrežni vmesnik, vmesnik firewire in bralnik pomnilniških kartic. Za delovanje tako zmogljivega računalnika so razvili poseben sistem hlajenja, ki zagotavlja zanesljivo delovanje tudi pod polno obremenitvijo grafike in procesorja. Za osnovni računalnik je treba odšteti 569 evrov, vsaka kartic pa stane dodatnih 309 evrov.

    Objavljeno: 20.8.2005
  • Ulead CD&DVD PictureShow 4

    Podjetje Ulead je objavilo novo različico orodja CD&DVD PictureShow, ki omogoča preprosto izdelavo večpredstavnih video posnetkov na podlagi digitalnih fotografij. Nova različica 4 prinaša tako orodja za preprostejšo izdelavo predstavitev (Instant Show, predstavitev na podlagi predlog, vključno z DVD menuji in glasbo, ki nastane pritiskom na le eno tipko), kot tudi novosti za bolj zahtevne uporabnike. Nova funkcija Pan&Zoom omogoča povečavo in premikanje vsebine fotografije, kar olajša pregled podrobnosti tudi na televizorju. Za lažjo pripravo gradiva so zdaj v sam program PictureShow vgradili orodja za popravljanje fotografij, kot so praske, nepravilne barve in slaba ostrina.

    Objavljeno: 20.8.2005
  • Zvočne kartice Creative Labs Sound Blaster X-Fi

    Creative Labs je začel s prodajo nove generacije zvočnih kartic, ki temeljijo na novem izredno zmogljivem zvočnem procesorju X-Fi Xtreme Fidelity. Na voljo so štirje modeli: Sound Blaster X-Fi Elite Pro (400 dolarjev), X-Fi Fatal1ty FPS (280 dolarjev), X-Fi Platinum (200 dolarjev) in X-Fi Xtreme Music (130 dolarjev). Razlikujejo se po namembnosti (od popolne večpredstavne podpore z zmožnostjo ustvarjanja glasbe do igranja iger) in količini priključkov in vmesnikov.

    Objavljeno: 19.8.2005
  • Sony Walkman Bean

    Sony je predstavil nove prenosne predvajalnike digitalne glasbe, s katerimi želi povečati tržni delež glede na Appleove iPode. Novi predvajalniki, ki nosijo ime Walkman Bean imajo nekoliko nenavadno obliko "ledvičke", s čemer so zagotovili tako večjo ergonomijo pri rabi, kot tudi oblikovno razpoznavnost glede na vse večje število tovrstnih naprav na trgu. S tehnične plati imajo predvajalniki zanimive zaslone s tehnologijo OEL (organska elektroluminescenca), ki zagotavljajo zelo svetlo in berljivo sliko v vseh pogojih rabe.

    Objavljeno: 19.8.2005
  • Lenovo ThinkPad Z

    Podjetje Lenovo bo razširilo ponudbo prenosnih računalnikov s povsem novo družino imenovano ThinkPad Z. Za družbo je prvih sto dni po prevzemu nekdanjega PC oddelka družbe IBM, ti pa so minili dokaj uspešno, saj je podjetje uspelo celo nekoliko povečati tržni delež glede na tekmece. Zavedajo pa se, da ni mogoče preživeti na minulem delu, zato Lenovo začenja močno investirati v nove modele. Prvi rezultat bodo prenosniki ThinkPad Z, ki bodo prvi ThinkPadi s "širokimi" (razmerje slike 16:9) zasloni velikosti 14 (1280 x 768) oziroma 15,4 palcev (1600 x 1050). V primerjavi z drugimi modeli bodo prinesli vmesnik Firewire, vgrajeni bralnik za pomnilniške kartice in DVD DL zapisovalnik. Cene naj bi se gibale v ZDA med 1.200 in 1.500 dolarji, nared pa bodo predvidoma od konca septembra.

    Objavljeno: 19.8.2005
  • Mpio-One: najmanjši večpredstavni predvajalnik na svetu

    Podjetje Mpio je predstavilo doslej najmanjši prenosni večpredstavni predvajalnik, ki omogoča tudi predvajanje video posnetkov. Mpio ONE meri le 32 x 55 x 12 mm ter tehta komaj 35 gramov. Fotografije in video posnetke ter uporabniški vmesnik prikazuje na zaslonu OLED zaslon z diagonalo 25 mm v ločljivosti 96 x 64 pik. Predvajalnik zmore predvajati gradivo v zapisih MP3, WMA (WMA DRM), OGG(~Q10), MPEG4, WMV, AVI, DivX in JPEG. Zaradi majhne porabe energije in litijevega akumulatorja, zmore Mpio ONE delovati neprekinjeno do 11 ur. Za povezavo z računalnikom ima vgrajen vmesnik USB 2.0, premore pa tudi radijski sprejemnik, s katerega lahko povrh vsega snemamo glasbo. Predvajalnik bo na voljo v več različicah s pomnilnikom velikosti od 256 MB do 1 GB.

    Objavljeno: 18.8.2005
  • Cene za Xbox 360 in PS3 so znane

    Tako kot sta Microsoft in Sony praktično sočasno predstavila novo generacijo igralnih konzol Xbox 360 in PlayStation 3, so zdaj na isti dan razkrili tudi cene. Najbrž ni nobeno presenečenje, da bosta konzoli imeli povsem enak uradne cene - v ZDA bo posamezen model treba odšteti 300 dolarjev, kar je manj, kot je bilo sprva napovedovano. Pri Microsoftovi konzoli pa je treba poudariti, da bosta v prodaji dve različici - za 300 dolarjev bo na voljo Xbox 360 Core System, ki poleg same konzole vsebuje še en igralni krmilnik s kabelsko povezavo, medtem ko bo treba za nekoliko bolje opremljeno različico odšteti 400 dolarjev. Za ta denar bo kupec dobil še disk velikosti 20 GB, en brezžični igralni krmilnik, daljinski upravljavec, slušalke in kable za priključitev na hišni AV sistem. Microsoft je potrdil da bo Xbox v ZDA na voljo že pred božičem, začetek prodaje PlayStationa 3 pa še ni znan.

    Objavljeno: 18.8.2005
  • PowerCinema 4

    Podjetje Cyberlink je predstavilo novo različico programa PowerCinema, ki osebni računalnik spremeni v večpredstavni sistem za hišni kino. Četrta različica prinaša številne izboljšave, najpomembnejša med njimi pa je zmožnost spremljanja TV programa in snemanja programov na disk. V ta namen je programski opremi odslej priložena tudi razširitvena kartica za računalnik, s čemer so se avtorji ognili težava s podporo karticam različnih proizvajalcev. Poleg TV sprejema podpira tudi radijski sprejem, teletekst in zajem dodatnega analognega video vira. Programska oprema podpira dostop do elektronskih sporedov prek interneta ali teleteksta, s čemer lahko med drugim preprosto izberemo oddaje, ki jih želimo spremljati ali posneti.

    Objavljeno: 18.8.2005
  • Sony snema osemkratno pri dvoslojnih nosilcih DVD

    Sony je predstavil novo generacijo zapisovalnikov DVD, ki še nekoliko dvigajo letvico hitrosti zapisovanja. Glavna novost je podpora za zapisovanje na dvoslojne nosilce DVD+R DL s hitrostjo 8x, kar je največ doslej. Poleg tega snema na nosilce DVD-R DL s hitrostjo 4x, na nosilce DVD+/-R s hitrostjo 16x, DVD+RW pri 8x in DVD-RW pri 6x. Na nosilce CD-R zna snemati s hitrostjo 48x, na CD-RW pa s hitrostjo 32x. Obstaja tudi zunanja izvedba DRX-810L, ki premore tako vmesnik i-Link (firewire), kot tudi USB 2.0. Notranja enota bo naprodaj za okoli 100 dolarjev, zunanja pa za 150 dolarjev.

    Objavljeno: 17.8.2005
  • HP presegel pričakovanja

    Hewlett-Packard je objavil podatke o poslovanju družbe v tretjem fiskalnem četrtletju, ki so spodbudno dobri in celo presegajo pričakovanja analitikov. Podjetje je v treh mesecih doseglo prihodke v višini 20,8 milijarde dolarjev, kar je skoraj 10% več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček znaša 73 milijonov dolarjev, zlasti zaradi enkratnih stroškov (reorganizacija s stroški odpuščanja, tečajne razlike), brez česar bi dobiček sicer bil skoraj 1,2 milijarde dolarjev. HP je še posebej vesel, ker so se dobro odrezali zlasti oddelki, ki v preteklih četrtletjih odgovornim delali sive lase. Oddelek za osebne računalnike je tako zabeležil po dolgem času 8% rast, še bolj pa se veselijo zelo dobre prodaje strežnikov in pomnilniških sistemov, kjer je bila rast 10%. Dobre rezultate je HP dosegla zlasti izven ZDA, kjer so v Evropi dosegli rast čez 10%, v Aziji pa celo okoli 15%.

    Objavljeno: 17.8.2005
  • Najmanjši Dellovi strežniki tudi s tehnologijo dveh jeder

    Dell je predstavil dva nova vstopna strežnika, ki kljub nizki ceni nudita tudi tehnologijo dvojnih jeder na en fizični procesor. Nova strežnika PowerEdge 830 (stolp) in PowerEdge 850 (vgradna različica) zato nudita tja do 79% večjo zmogljivost kot neposredni predhodniki iz družbe Dell. Nova modela poleg tega nudita podporo za dvakrat večji pomnilnik (skupaj 8 GB) kot doslej, podporo za vmesnike PCI Express in dvojne gigabitne omrežne vmesnike. Na voljo so krmilniki RAID in diski z vmesniki SATA ali Ultra320 SCSI. Kupci lahko izbirajo med tremi procesorji in sicer Celeronom, navadnim Pentiumom in dvojedernim Pentiumom D. Cene se v ZDA pričnejo pri 700 dolarjih za model 830 in 750 dolarjih za vgradni model 850.

    Objavljeno: 17.8.2005
  • Logitech predstavlja QuickCam Fusion

    Logitech je predstavil novo kamero, ki naj bi služila predvsem kot spletna kamera, primerna za videokonference, neposredno sporočanje in IP-telefonijo. Videoposnetke snema pri ločljivosti 640x480 pik, medtem ko je največja ločljivost posnetih fotografij 1,3 megapike. Kamera ima vgrajen mikrofon in podpira Logitechovo tehnologijo Video Effects. Ta s pomočjo 22. točk na obrazu, ki jih spremlja kamera, v skladu z uporabnikovo obrazno mimiko spreminja podobo, ki jo predhodno izbere uporabnik (npr. nezemljana ali morskega psa). Cena kamere je 100 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 16.8.2005
  • Firefox izgublja tržni delež?

    Izdelovalec spletnih raziskav, NetApplications, je zaznal upad tržnega deleža Firefoxa. Ta se je v preteklem mesecu iz 8,7 zmanjšal na 8,1 odstotka, Internet Explorer pa se je iz 86,6 povzpel na 87,2 odstotka. Tako je odprtokodni brskalnik prvič po izidu različice 1.00 izgubil delež svetovnih uporabnikov spleta. Padec je zaznala tudi učilnica spletnih razvijalcev - W3Schools.com, kjer je Firefox iz majskih 21 padel pod 20 odstotkov.

    Objavljeno: 16.8.2005
  • Nov virus na pohodu

    Podjetje Trend Micro je zaznalo nov virus, ki ogroža računalnike z operacijskim sistemom Windows in se širi hitreje od dosedanjih virusov. Virus z imenom Zotob se je pojavil kmalu po Microsoftovem opozorilu o treh na novo odkritih kritičnih varnostnih luknjah, med katerimi ena napadalcu omogoča, da v celoti prevzame nadzor nad oddaljenim računalnikom.

    Objavljeno: 16.8.2005
  • Podrobnosti o novem Intelovem čipu

    Intel naj bi na pol-letni konferenci razvijalcev predstavil podrobnosti o novi generaciji svojih večjedrnih procesorjev. Temeljni značilnosti novih čipov naj bi bili manjša potrošnja energije in večje možnosti upravljanja. Novi procesorji naj bi se na trgu pojavili v drugi polovici leta 2006, njihova kodna imena pa so Conroe (namizni računalniki), Merom (prenosniki) in Woodcrest (strežniki). Več podrobnosti bo razkril predsednik uprave Intela, Paul Otellini, in sicer 23. avgusta, torej prvi dan Intel Developer Foruma, ki se bo odvijal v San Franciscu.

    Objavljeno: 15.8.2005
  • Mar je Microsoft izumil iPod?

    Applu prodaja iPodov še vedno izjemno dobro uspeva in ustaviti je ne more niti Microsoft. Kljub temu pa je Redmondskemu softverskemu velikanu uspelo ustaviti Applov poskus patentiranja njihove tehnologije digitalne glasbe. Patentni urad namreč Applu ni podelil patenta za nekatere koncepte uporabniškega vmesnika priljubljenega predvajalnika glasbe, saj je Microsoftov uslužbenec John Platt podobno tehnologijo poskušal patentirati že 5 mesecev pred Applom. Teoretično je torej možno, da bo moral Apple Microsoftu plačati delež od vsakega prodanega iPoda, vendar bo Apple prav gotovo poskušal spremeniti patentno vlogo.

    Objavljeno: 15.8.2005
  • Prihaja Zen Photo Micro

    Jeseni bo Creative predstavil izpopolnjeno različico svojega najbolj priljubljenega predvajalnika glasbe v zapisu MP3. Zen Micro Photo bo vseboval organski zaslon LED z 262.144 barvami, ki naj bi imel izjemno širok vidni kot, poleg tega pa tudi precej boljše barve od običajnih zaslonov LCD. Kapaciteta diska bo 8 GB, obdržal pa bo mere svojega predhodnika (8,4 x 1,8 x 5,1 cm) in maso (108 g).

    Objavljeno: 14.8.2005
  • Google Print obstal

    Google je z lanskim decembrom začel projekt Google Print, ki naj bi digitaliziral celotno ponudbo petih največjih svetovnih knjižnic. Tako je že nekaj časa na spletni strani projekta moč iskati po vsebini knjig, ki so že bile optično prebrane. Njihovo število pa se vsaj do novembra ne bo bistveno povečevalo, saj je Google ustavil obdelavo vseh avtorsko zaščitenih knjig. Na ta način želijo založnikom omogočiti sodelovanje in jim ponuditi možnost, da odstranijo knjige, ki jih ne želijo v Googlovi bazi.

    Objavljeno: 14.8.2005
  • Izvorna koda Quake 3 kmalu na voljo

    Te dni v Dallasu poteka QuakeCon 2005, srečanje razvijalcev in igričarjev legendarne in še vedno zelo priljubljena 3D-igre Quake. Doslej je največ pozornosti je zbudil nagovor Johna Carmacka, enega izmed soustanoviteljev Id Software, ki izdeluje igro Quake. Napovedal je, da bo izvorna koda igre Quake 3 zelo kmalu odprta skupnosti. Carmack je sicer znan podpornik odprtokodne skupnosti in nasprotnik programskih patentov. Sad njegovega dela so igre Wolfenstein 3D, Doom in Quake, njegovo tehnologijo pa so uporabili tudi v Half-Life in Medal of Honor.

    Objavljeno: 14.8.2005
  • Xbox 360 samo z odobrenimi priključki

    Microsoft se je v iskanju večjega dobička na področju igralnih konzol odločil, da za prihodnjo generacijo svoje konzole dovoli samo izbrane priključke. Xbox 360 bo tako vseboval posebno zaščito, ki bo omogočila uporabo samo tistih igralnih ročic, volanov in drugih priključkov, ki jih bo Microsoft predčasno odobril. Odobril pa bo le tiste izdelke, katerih izdelovalci mu bodo plačali ustrezno vsoto in ki bodo preizkušeno delovali. Omenjen varnostni mehanizem sta skupaj predstavila Microsoft in Mad Catz Interactive.

    Objavljeno: 13.8.2005
  • Yahoo se širi na Kitajsko

    Yahoo se je odločil za nakup 35-odstotnega deleža druge največje spletne prodajalne na Kitajskem, Alibaba.com. Z združitvijo bo nastal nov gigant na področju e-poslovanja, saj bo Alibaba ponudila svojo tehnologijo na področju spletnega trgovanja, Yahoo pa iskalno tehnologijo. Alibaba je še toliko bolj zanimiva, ker svoje storitve ponuja tako za Kitajski trg kot tudi za preostali svet. Razširitev na Kitajsko bo Yahoo stala miljardo ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 13.8.2005
  • Odprtokodniki proti patentnim sovražnikom

    Razvijalci, podporniki, botri in uporabniki Linuxa so se v prejšnjih štirih dneh v San Franciscu srečevali na tradicionalni prireditvi LinuxWorld Conference and Expo. Kot ponavadi, je tudi tokrat teklo precej debate na temo programskih patentov, glavni igralci na področju odprte kode pa že pripravljajo strategijo boja proti korporacijam, ki jih ogrožajo s patenti.

    Objavljeno: 12.8.2005
  • Mac OS X predčasno na arhitekturi x86

    Projekt OSx86 se od Applove najave prehoda na Intelove procesorje naprej ukvarja s prenosom operacijskega sistema Mac OS X na arhitekturo x86. Apple je namreč takoj po napovedi izdal posebno različico sistema, ki pa zaradi vgrajene zaščite deluje le na točno določenih računalnikih, včasih imenovanih "Mactel".

    Objavljeno: 12.8.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji