• Prihaja veliko velikih iPhonov

    V redne letne govorice o novih Applovih izdelkih se je (spet) vmešal tudi Wall Street Journal, ki pa, za razliko od večine »govoričarjev«, ponavadi postreže s pravimi podatki. Tokrat poroča, da je Apple pri svojih dobaviteljih/proizvajalcih naročil kar 70-80 milijonov novih iPhonov, ki jih je za pričakovati jeseni, kar je precej več kot jih je bilo vnaprej izdelanih za lansko predstavitev iPhonov 5s in 5c. To pravzaprav ne čudi, kajti po lanski predstavitvi je bilo treba na dražje modele 5s čakati, saj jih je začasno zmanjkalo.

    Objavljeno: 24.7.2014 12:00
  • Britanci vendarle niso tako konzervativni kot njihova oblast

    Velika večina novih uporabnikov širokopasovnega interneta v Veliki Britaniji se ni odločila za namestitev posebnega filtra, ki ga po novem na zahtevo britanske vlade privzeto omogočajo ponudniki BT, Sky, TalkTalk in Virgin Media. Filter v prvi vrsti blokira pornografske vsebine, pa tudi strani, ki propagirajo uporabo drog ali ponujajo druge neprimerne, denimo samomorilske vsebine.

    Objavljeno: 24.7.2014
  • BBC preizkuša TV tehnologije prihodnosti

    Igre držav Commonwealtha so za BBC priložnost za poskusno uvajanje novih tehnologij pri prenašanji živih dogodkov. Denimo uvajanje t. i. high-frame-rate (HFR) in ultra-high-definition (UHD) slike, pa t. i. venue explorer oz. raziskovalca prizorišč, ki gledalcu omogoča, da si z obračanjem in premikanjem slike na zaslonu, sam ogleduje širšo okolico dogajanja, pri čemer so mu na voljo tudi grafična pojasnila posameznih detajlov.

    Objavljeno: 24.7.2014
  • Piškotke smo omejili, bravo mi

    Raziskovalci iz univerz Princeton in Leuven so predstavili analizo novega načina sledenja uporabnikom v spletu, ki popolnoma zaobide sistem piškotkov, proti kateremu je Evropa (in še posebej Slovenija) v zadnjem času zagnala tako hajko.

    Objavljeno: 23.7.2014 10:00
  • Microsoftov projekt Adam

    V Microsoftu že dlje časa razvijajo nov sistem strojnega učenja, poimenovan projekt Adam, ki naj bi pri zaznavanju okolice znal posnemati človeške možgane.

    Objavljeno: 23.7.2014 09:30
  • Prihodnji teden beta OS X Yosemite?

    Kot so poročali na dverih 9to5Mac, bo Apple menda že prihodnji teden izdal javno beta različico novega operacijskega sistema OS X 10.10, imenovanega tudi Yosemite.

    Objavljeno: 23.7.2014 09:00
  • Microsoft se umika iz televizije

    Xbox TV, Microsoftov poskus zagona TV programa, ki bi konkuriral Netflixu, se ni dobro končal, saj ga bodo do konca leta ukinili.

    Objavljeno: 21.7.2014 11:30
  • Microsoft vendarle ne mara Androida

    Zgodovina Nokiinega »projekta X«, telefonov z nameščenim operacijskim sistemom Android, se je nenadno in predčasno končala. Microsoft, novi lastnik Nokie, je sporočil, da bodo linijo telefonov X ukinili in jih nadomestili z modeli, ki jih bo poganjal Microsoftov operacijski sistem Windows Phone.

    Objavljeno: 21.7.2014 11:00
  • Ko še sodišča niso zares prepričana...

    Ne, ne bo govora o slovenski politiki, ampak o piratskih spletnih straneh v Španiji. Tamkajšnje sodišče v Zaragozi je namreč odločilo, da je bila prejšnja odločitev sodišča proti nekaterim lokalnim piratskim spletnim stranem premalo utemeljena.

    Objavljeno: 21.7.2014 10:00
  • Amazon Kindle Unlimited za neomejeno izposojo knjig

    E-knjižni molji boste navdušeni nad novico, da bo Amazon postal e-knjižnica v pravem pomenu besede. Začeli so program Kindle Unlimited, ki omogoča neomejeno izposojo knjig.

    Objavljeno: 20.7.2014 11:00
  • Google objavil 22% dvig prihodkov glede na lansko leto

    Pri Googlu so objavili finančne rezultate za drugo četrtino letošnjega leta, v njej so zabeležili 16 milijard dolarjev prihodkov, 22% več kot v lanskem letu. Zabeležili so tudi dvig zaslužka, ta je (brez izgub zaradi nakupa in prodaje Motorole) 3,5 milijard dolarjev, kar predstavlja 26% več kot lani. Od tega je 69 odstotkov prišlo neposredno iz Googlovih spletnih strani in storitev (kar je za 23% več kot v enakem obdobju lani). Ob tem so objavili tudi odhod glavnega poslovnega direktorja, Nikesha Arora, ki odhaja k podjetju SoftBank, nadomestil ga bo Omid Kordestani, ki je že nekaj časa zaposlen pri spletnem velikanu.

    Objavljeno: 20.7.2014 11:00
  • Seagate z vse manjšim zaslužkom

    Pri Seagatu so objavili poslovne rezultate, ki kažejo na počasno padanje prihodkov in seveda tudi zaslužka, že drugo leto zapored. Velik del upočasnitve seveda gre na račun padca pri prodaji računalnikov, del težav je tudi v Seagateovi investiciji v hibridne pogone, torej pogone, ki imajo hkrati vrtljivi disk (torej klasičnih HDD), zraven pa manjši SSD za hitrejše delovanje. Ta tehnologija načeloma ni prepričala uporabnike, saj so se tudi SSDji v zadnjem letu občutno pocenili. Seveda se pri podjetju tega zavedajo, v zadnjem letu so močno investirali tudi v področje pogonov SSD. Računajo pa tudi na dobro prodajo še večjih diskov, konec leta se namreč pričakuje diske v velikosti 6 TB.

    Objavljeno: 20.7.2014 08:00
  • Facebook preizkuša prodajo preko oglasov

    Pri Facebooku preizkušajo z novo povezavo na oglasih, ki deluje kot povezava »Buy« na Amazonu in podobnih straneh. Tako bi lahko uporabniki kupovali izdelke, ki se oglašujejo, še lažje in hitreje. Seveda bi pri tem lahko omenjene reklame sami še dražje prodajali oziroma prikazovali, hkrati pa bi lahko uporabnike še dlje časa zadržali na Facebooku. Novost v ZDA, trenutno še v zelo omejenem okviru, poudarjajo pa tudi, da imajo v mislih tudi varnost in zasebnost.

    Objavljeno: 19.7.2014 11:00
  • Novi Applov patent

    Pri Applu so vložili prijavo za novi patent. Gre za uporabo infrardečega tipala, ki bi lahko zaznal bližnje telo in pri tem prepoznal, ali gre za človeka ali ne. S takim tipalom bi lahko pametni telefoni prepoznali, ko ga držimo v rokah, hkrati pa bi lahko zaznali tudi razdaljo (denimo do ušesa, ko telefoniramo). Zaslon telefona bi se lahko prižgal, ko bi napravo prijeli v roko, hkrati pa bi se znebili naključnih prebujanj (torej prižiganje zaslona), ko imamo napravo v žepu ali torbici.

    Objavljeno: 19.7.2014 08:00
  • Bitcoin dobil največjo stranko: Dell

    Dell je postal največje podjetje, ki je začelo sprejemati bitcoine. Včeraj so zagnali pilotni program, v okviru katerega je mogoče izdelke na njihovi spletni strani kupiti in plačati z bitcoini.

    Objavljeno: 19.7.2014 05:00
  • Porast vdorov v elektronsko pošto tudi pri nas

    V odzivnem centru za računalniško varnost SI-CERT opozarjajo, da opažajo v zadnjem tednu veliko porast prijav vdorov v elektronsko pošto. S tem povezano pa je tudi vse več primerov, ko uporabniki od svojih prijateljev in znancev dobijo čuden e-mail, v katerem jih prosijo za nujno nakazilo denarja, saj naj bi jim v tujini ukradli prtljago z vsemi dokumenti. Povezava med primeri je jasna, gre za obliko spletne goljufije, kjer napadalec najprej vdre v elektronsko pošto znanca, v njegovem imenu pa pošlje vsem kontaktom sporočilo, da potrebuje denar.

    Objavljeno: 18.7.2014 11:00
  • GHash.IO: Ne bomo kontrolirali bitcoina

    Skupina GHash.IO, v katero se združujejo rudarji bitcoinov, je obljubila, da se bo po potrebi zmanjšala, da bi zagotovila integriteto bitcoina.

    Objavljeno: 18.7.2014 01:00
  • Bodo pri Microsoftu odpuščali?

    Sodeč po pisanju časnika The New York Times naj bi se pri Microsoftu pripravljali na odpustitev več tisoč zaposlenih. Korak se sicer pričakuje vse odkar je vodstvo podjetja prevzel novi glavni izvršni direktor, Satya Nadella. Večina odpuščenih naj bi bila iz podjetji, ki so jih pri Microsoftu prevzeli v zadnjih časih, predvsem iz Nokie, s katero so pri Microsoftu dobili okoli 25.000 zaposlenih. Sam Microsoft ima sicer okoli 130.000 zaposlenih. 22. julija se sicer pričakuje tudi objavo novih finančnih rezultatov podjetja.

    Objavljeno: 17.7.2014 11:00
  • Tudi Bing uvaja možnost izbrisa

    Po tem, ko so pri Googlu uvedli formular, s katerim lahko prebivalci EU zahtevamo, da se iz iskalnih rezultatov izbriše zastarele ali irelevantne zadetke, so podoben formular uvedli tudi pri Microsoftu. Ta se seveda nanaša na rezultate v njihovem iskalniku Bing. Pri Googlu so sicer odločitev sodišča kritizirali, Microsoft pa je javno še ni komentiral. Microsoftov formular je sicer na voljo na tej povezavi.

    Objavljeno: 17.7.2014 10:00
  • TSMC z odličnimi poslovnimi rezultati   

    Podjetje Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. je za drugo četrtletje objavilo rekordni zaslužek, ki se je dvignil za dobrih 15 odstotkov glede na enako obdobje lani. TSMC je sicer največje podjetje, ki izdeluje procesorje po pogodbi, izdelujejo jih med drugim za Qualcomm, Apple in Nvidia. Razlog za dobre rezultate je predvsem v dobri prodaji pametnih telefonov in tablic, do konca leta pričakujejo še več rasti. Podjetje je začelo pred kratkim izdelovati procesorje v 20 nano-metrski tehnologiji, zaradi katere so procesorji energetsko učinkovitejši.

    Objavljeno: 16.7.2014 15:00
  • OpenWRT dobil podporo za IPv6

    Projekt OpenWRT, eden izmed večjih neodvisnih projektov za razvoj neoriginalne programske opreme za usmerjevalnike, je v novi različici dobil kar nekaj izboljšav. Gre za trenutno še razvojno različico 14.07 (s kodnim imenom »Barrier breaker«), ki uporablja Linuxov kernel 3.10, med večjimi novostmi pa je podpora za IPv6. Zraven je sicer kar nekaj drugih novosti, denimo novi sistem Procd za inicializacijo, napisan v Cju, celotna objava novosti je na voljo na tej povezavi.

    Objavljeno: 16.7.2014 14:00
  • Apple in IBM se skupaj lotevata poslovnega segmenta

    Apple in IBM sta objavila novico o sklenitvi partnerskega sporazuma, po katerem se bosta skupaj lotila poslovnega segmenta. Pri tem bodo pri IBMu prispevali izkušnje s področja obdelave podatkov in analitike, pri Applu pa »elegantno uporabniško izkušnjo na iPhone in iPad«.

    Objavljeno: 16.7.2014 11:00
  • Iz Finske: Tipka

    Start-up podjetje iz Finske bo začelo konec leta prodajati Tipko. Oziroma, kot napravo imenujejo v novodobni spakedrani angleščini, »bttn«. Gre za samostojno tipko, ki je povezana v splet, in lahko, po njihovih besedah, »sproži čarovnijo«. Napravo bomo lahko v splet povezali preko brezžične povezave WiFi ali 3G, upravljali pa preko oblačne storitve. Povezali jo bomo lahko z različnimi drugimi tehnologijami, od elektronske pošte, Twitterja in Facebooka pa do storitve IFTTT (If This Then That), spletnih strani, tehnologije RSS, itd.

    Objavljeno: 15.7.2014 13:00
  • Facebook redno eksperimentira s svojimi uporabniki

    Pred kratkim smo pisali o tem, kako so pri Facebooku pustili raziskovalcem, da upravljajo novičarske tokove slabih sedemsto tisoč uporabnikov, pri tem pa beležijo čustveno stanje teh uporabnikov. Oziroma, povedano drugače, da so s svojimi uporabniki delali kot s poskusnimi zajčki. Za take eksperimente naj bi uporabniki soglašali že s tem, ko ob prijavi potrdi njihova splošna pravila uporabe, čeprav strokovnjaki pravijo, da bi morali za vsak tovrstni eksperiment dobiti osebno strinjanje vsakega subjekta.

    Objavljeno: 15.7.2014 11:00
  • Prihaja novi Rasberry Pi B+

    V teh dneh bo stekla prodaja nove različice malega računalnika Rasberry Pi. Nova različica, imenovana B+, prinaša več izhodnih/vhodnih vmesnikov (pinov), dva dodatna vmesnika USB (sedaj ima torej štiri USBje, vsi so USB 2.0), bralnik za kartice microSD (namesto SD), izboljšan izhod za zvok in nižjo porabo energije. Cena bo ostala enaka (torej 35 dolarjev), enak ostaja tudi procesor (Broadcom BCM2835) in količina pomnilnika (512 MB). Pri fundaciji Raspberry Pi so povedali, da bodo dosedanjega Model B še izdelovali, vsaj dokler bo zanj še povpraševanje.

    Objavljeno: 15.7.2014 09:00
  • Pricurljale fotografije uporabniškega vmesnika Huawei Emotion 3.0

    Na spletu so se pojavile prve fotografije uporabniškega vmesnika Emotion 3.0, ki ga pri kitajskem podjetju Huawei pripravljajo za svoje pametne telefone (z operacijskim sistemom Android). Vmesnik nekoliko spominja na iOS7, vsekakor je manj barvit kot njegovi predhodniki. Huawei je sicer eno izmed večjih svetovnih podjetji na področju telekomunikacij, vse resneje pa nastopajo tudi na trgu pametnih telefonov. O podrobnostih (torej na kateri napravi lahko pričakujemo novi vmesnik in ali bo naknadno na voljo tudi za starejše naprave) sicer še ni nič znano.

    Objavljeno: 14.7.2014 13:00
  • Ustanovitelj Google Glass k Amazonu

    Ustanovitelj projekta, ki se je kasneje preoblikoval v Google Glass, Babak Parviz, je zapustil Google in se zaposlil pri Amazonu – novico je objavil na svojem Google+ profilu. O podrobnostih sicer ne govori, je pa to pomembna novica za oba podjetja. Parviz je sicer znanstvenik, njegov cilj je sicer izdelati pametno kontaktno lečo, ki bi s tipali pridobivala podatke o uporabniku, hkrati pa bi delovala tudi kot virtualni zaslon (t.i. Heads-up display).

    Objavljeno: 14.7.2014 12:00
  • Samsung prekinil sodelovanje z dobaviteljem zaradi uporabe otroške delovne sile

    Izdelovalci elektronike so večkrat tarča kritik zaradi slabih delovnih razmer v tovarnah, v zadnjih letih so tudi sami začeli s pregledovanjem tovarn svojih dobaviteljev. Pri Samsungu so tako začasno ustavili sodelovanje z dobaviteljem, tovarno Shinyang Electronics factory iz Dongguana, saj obstaja možnost, da so ilegalno zaposlovali tudi mladoletne. Pri tem so povedali, da so od leta 2013 že trikrat pregledali delovanje omenjene tovarne, vsakič brez kakih nepravilnosti. V primeru, da se res izkaže, da so pri tovarni zaposlovali tudi mladoletne, bodo pri Samsungu z njimi povsem prekinili sodelovanje.

    Objavljeno: 14.7.2014 11:00
  • Prihajajo televizorji, ki jih bomo lahko zvili

    Pri LGju so napovedali dva nova zaslona (t.i. "panela") za televizorje, enega izmed njiju pa lahko zvijemo v tulec, debel le 3 centimetre. Hkrati so napovedali, da bodo z njim do leta 2017 izdelali televizor, ki bo omogočal, da ga preprosto zvijemo. Televizor naj bi kljub temu imel diagonalo 60 palcev in ločljivost Ultra HD – tokrat predstavljen zaslon ima sicer ločljivost 1200 × 810. Drugi zaslon, ki so ga predstavili, pa je prozoren, kljub temu pa naj bi imel zavidljivo kakovost slike.

    Objavljeno: 14.7.2014 09:00
  • Inovativni ovitek HTCjevih telefonov

    O inovativnem ovitku Dot View, ki je na voljo lastnikom HTCjevega telefona One M8, smo že pisali, si ga pobliže ogledali ter bili nad njim dokaj navdušeni, zato smo z zanimanjem prebrali vest o nadgradnji programske opreme, ki skrbi za prikaz informacij skozi luknjičasto ogrinjalo enega najlepših in najboljših pametnih telefonov ta hip. Dot View po novem omogoča prilagajanje videza z izbiro ozadij in lastnih tem, s katerimi dodamo telefonu z ovitkom osebno noto ali dve.

    Objavljeno: 13.7.2014 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji