• Googlova umetna inteligenca ne bo uporabljena v orožju

    Po tem, ko je kar nekaj Googlovih razvijalcev dalo odpoved (tisoči pa so podpisali protestno peticijo), ker podjetje z ameriškim obrambnim ministrstvom sodeluje s tehnologijo za razbiranje fotografij iz samodejnih letalnikov (projekt Maven), so se odgovorni odločili, da bodo vztrajali pri prvotnem Googlovem motu »Ne bodi zloben«.

    Objavljeno: 12.6.2018 10:30
  • Nizozemska banka odpisala »blockchain«

    Centralna banka Nizozemske je po triletnem testnem obdobju dokončno odpisala tehnologijo veriženja blokov kot primerno za vključitev v nizozemski monetarni sistem.

    Objavljeno: 12.6.2018 10:00
  • Spet nas bodo obiskali avtomobili Google StreetView

    Cestni posnetki StreetView, ki jih za Slovenijo poznamo od leta 2014, bodo letos doživeli nadgradnjo. Google sporoča, da se bodo njihovi specializirani avtomobili po naših krajih vozili od 15. junija naprej, predvidoma pa do avgusta.

    Objavljeno: 11.6.2018 13:00
  • Google bo v oblaku ponujal večjo zasebnost

    Ko se podjetja odločajo za najem virtualnih strojev v oblaku, so ti tipično gostovani v več-najemniškem (multi-tenant) okolju, kjer souporabljajo strojno opremo in nastavitve sistema z drugimi uporabniki. Čeprav virtualizacija in drugi ukrepi pri upravljanju storitev v oblaku omogočajo visoko stopnjo varnosti in zaščite, to včasih ni dovolj.

    Objavljeno: 10.6.2018 05:00
  • Veliko podjetij še vedno slabo ravna z informacijsko varnostjo

    Čeprav je informacijska varnost zaradi naglega porasta napadov in vdorov že vrsto let v ospredju pozornosti podjetij vseh velikosti, marsikje še vedno s tem vidikom uporabe informacijskih tehnologij ravnajo neprimerno. Raziskave, ki so jih v zadnjem času opravljali v različnih organizacijah, kažejo na to, da podjetja varnost pogosto obravnavajo površno, postransko in šele tedaj, ko sem jim kaj zgodi.

    Objavljeno: 10.6.2018 05:00
  • AMD pripravlja zmogljiv GPU s 7 nm arhitekturo

    AMD je na sejmu Computex v ospredje postavil svoje centralne procesorske enote, vključno s procesorjem Ryzen Threadripper z 32 jedri, a nič manj zanimive niso njihove novosti na področju grafike. Najzmogljivejši grafični procesor v prihodnosti nosi ime Radeon Vega Instinct in je kot prvi na svetu narejen v arhitekturi z 7 nm povezavami. GPU lahko poleg tega podpira grafične pomnilnike velikosti do 32 GB.

    Objavljeno: 10.6.2018 01:00
  • 40. obletnica prvega procesorja za računalnike PC

    8. junija je minilo natanko 40 let od uradne objave Intelovega procesorja 8086, prvega 16-bitnega procesorja, ki je obenem postal temelj za računalnike PC. Resnici na ljubo so prvi računalniki IBM PC uporabljali procesor 8088, nekoliko okrnjeno različico procesorja 8086, ki je bila predstavljena leto kasneje. Neposredni nasledniki te prve Intelove x86 platforme so še vedno dominantna računalniška platforma na svetu.

    Objavljeno: 9.6.2018 08:00
  • Amazon Fire TV Cube

    Kaj se zgodi, če združimo predvajalnik Fire TV in digitalno pomočnico Echo Dot? Odgovor nam je dal Amazon v obliki novega izdelka z imenom Fire TV Cube, ki ponuja prostoročno upravljanje domačega televizorja in digitalnih vsebin, ki jih želimo tam spremljati.

    Objavljeno: 8.6.2018 14:00
  • Podatkovni center na dnu morja

    Microsoft je pred časom začel eksperimentirati s konceptom podatkovnih centrov, ki bi bili postavljeni na morsko dno in s tem omogočili večjo prilagodljivost glede prostorske umestitve in nižje stroške obratovanja zaradi enostavnejšega hlajenja strežnikov. Zdaj so na osnovi prototipa, ki je nastal staja v okviru projekta Natick, naredili korak naprej in pripravili prvi produkcijski podvodni podatkovni center, ki ga bodo postavili blizu obale v okolici škotskih otokov Orkney.

    Objavljeno: 8.6.2018 11:00
  • Instagram bo podpiral do uro dolge video posnetke

    Čedalje bolj priljubljeno družbeno omrežje Instagram, ki je v lasti Facebooka ima v svoji ponudni precejšnjo omejitev – uporabniki lahko objavljajo video posnetke, ki niso daljši od 60 sekund. Toda to se utegne v kratkem močno spremeniti.

    Objavljeno: 7.6.2018 06:00
  • Izjemna rast prodaje strežnikov v prvem četrtletju 2018

    Analitska družba IDC poroča o zelo velikem povečanju povpraševanja po strežnikih, praktično v vseh svetovnih regijah, kakršnega računalniška industrija ni zabeležila že vrsto let. Količina prodanih strežnikov se je v prvem četrtletju 2018 povečala kar za 20,7%, skupno so tako na svetu prodali 2,7 milijona strežnikov.

    Objavljeno: 7.6.2018 06:00
  • Tudi klici v EU bodo cenejši

    Ukinitev gostovanja v EU je velik dosežek Evropske unije, saj lahko brezskrbno potujemo po EU in uporabljamo mobilne telefone kakor doma, ne da bi nas skrbeli stroški. Na lanski novosti pa je ostal madež v obliki mednarodnih klicev, saj cena klicev iz domačega omrežja v tujino ni regulirana. Tako se v praksi dogaja, da so za uporabnike slovenskih mobilnih operaterjev cene klicev iz Slovenije v Avstrijo (in druge evropske države) precej zasoljene, saj znašajo 49 centov na minuto, medtem ko je ob gostovanju z isto slovensko številko klic iz Nemčije v Avstrijo precej cenejši. Pogajalci Evropskega parlamenta in Komisije bodo tudi temu naredili konec.

    Objavljeno: 6.6.2018 16:00
  • Computex 2018 – razkazovanje mišic namiznih procesorjev

    Vsakoletna razstava Computex, ki jo prirejajo na Tajvanu, je zdaj že nekako tradicionalno posvečena računalniški železnini, ključni proizvajalci procesorjev tam tudi najavljajo nove generacije izdelkov.

    Objavljeno: 6.6.2018 14:00
  • Facebook je uporabniške podatke delil tudi s kitajskimi podjetji

    Težave, ki jih ima Facebook pri ravnanju z zasebnimi podatki uporabnikov postajajo čedalje številčnejše in težje. Časopis New York Times je razkril informacijo, da je Facebook v preteklosti podatke iz uporabniških profilov in aktivnosti uporabnikov delil z več kot 60 različnimi proizvajalci računalniške opreme, ne da bi uporabniki to vedeli, kaj šele dovolili. Med drugim tudi z Applom, ki ponavadi zatrjuje, da se trgovanja z uporabniškimi podatki ne gre.

    Objavljeno: 6.6.2018 08:00
  • Applove novosti za leto 2018

    Apple je svoji osrednji letni konferenci za razvijalce WWDC predstavil nove različice operacijskih sistemov za svoje naprave in kopico novih pomožnih programov zanje. Leto 2018 na prvi pogled ne prinaša velikih novosti, saj je Apple po večjih spremembah v lanskem letu že v naprej napovedal, da bodo letos poskrbeli predvsem za optimizacijo obstoječe kode in drobne izboljšave. A marsikatera novost utegne biti posameznikom kljub temu nadvse zanimiva.

    Objavljeno: 5.6.2018 10:00
  • Microsoft za 7,5 milijarde dolarjev kupil GitHub

    Microsoft bo za 7,5 milijarde dolarjev prevzel priljubljen repozitorij GitHub, ki ga številna podjetja in posamezniki uporabljajo pri deljenju in organizaciji programske kode ter dokumentacije. Kupnino bodo poravnali v delnicah, sicer pa gre za drugi največji prevzem, odkar Microsoft vodil Satya Nadella. Leta 2016 so za 26,2 milijarde dolarjev kupili LinkedIn.

    Objavljeno: 5.6.2018 05:00
  • Robinzonijada za mlade

    V Mestni knjižnici Ljubljana pripravljajo zabavno–izobraževalni spletni kviz za otroke in mladino Robinzonijada v informacijski džungli, primeren za starostno obdobje 9 do 15 let.

    Objavljeno: 4.6.2018 13:00
  • Google Pixel 3 XL

    Po tem, ko je Google najavil novo različico operacijskega sistema Android P, po internetnih forumih krožijo ugibanja o značilnostih novega vrhunskega telefona Google Pixel, ki brez dvoma bo, saj s tem Google drži korak s konkurenco. Po nekaterih ugibanjih naj bi bili novi modeli morda celo trije. Poleg nadgradenj sedanjih modelov v izvedbah Pixel 3 in Pixel 3 XL naj bi se pridružil še tretji, nekoliko cenejši model.

    Objavljeno: 4.6.2018 08:00
  • Canon prodal zadnji klasični fotoaparat

    Canon je iz zaloge prodal svoj zadnji klasični fotoaparat EOS-1V, ki ga je prenehal izdelovati pred osmimi leti.

    Objavljeno: 3.6.2018 10:00
  • Prihaja ARM Cortex-A76

    ARM je napovedal nov čip, ki bo poskrbel, da bodo prihodnji prenosni računalniki še varčnejši in zmogljivejši. Predstavil je referenčni dizajn za prihajajoč procesor ARM Cortex-A76, ki bo nasledil A75, od katerega bo 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov varčnejši. Od A73 pa bo kar dvakrat hitrejši.

    Objavljeno: 3.6.2018 05:00
  • Deveta Samsungova Beležnica avgusta

    Bloomberg poroča, da bo Samsung naslednji večji pametni telefon, Galaxy Note 9, predstavil 6. avgusta v New Yorku.

    Objavljeno: 2.6.2018 10:00
  • Rezultati volitev na blockchainu

    V Sloveniji so med 28. majem in 1. junijem potekale prve vzporedne elektronske volitve v Državni zbor, ki so v celoti potekale na osnovi podatkovnega veriženja blokov. Objavljamo rezultate!

    Objavljeno: 1.6.2018 16:00
  • Alibaba bo dostavljala pakete z roboti

    Kitajski spletni trgovec Alibaba je predstavil robota G Plus, s katerim bo naslednje leto dostavljal naročene pakete.

    Objavljeno: 1.6.2018 10:00
  • Telegram brez sprememb direktive GDPR

    Pavel Durov, prvi človek programa za neposredno sporočanje Telegram, je javnosti sporočil, da njegova aplikacija na napravah z operacijskim sistemom iOS ne spoštuje evropske direktive za zaščito osebnih podatkov GDPR. Kriv je Apple!

    Objavljeno: 1.6.2018 08:00
  • Želite Izboljšati uspešnost podjetja s profesionalnimi oblačnimi storitvami?

    Oblačne storitve so danes nekaj običajnega, v zasebnem življenju jih uporabljamo neprestano. Ko ustvarjamo fotografije, pišemo dokumente ali delimo datoteke. Tudi v poslovnem svetu postajajo obvezen del poslovnih procesov. Omogočajo lažje povezovanje organizacijskih enot, povezljivost različnih informacijskih sistemov in dodajanje funkcionalnosti preko t.i. trgovin z aplikacijami.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 1.6.2018
  • EDI povečuje zmogljivost oskrbovalne verige

    Še vedno obstaja zmotno prepričanje, da je EDI (ang. Electronic Data Interchange) tehnologija, ki jo dominantni kupci vsiljujejo manjšim podjetjem, ki nosijo vse stroške, velika podjetja pa žanjejo uspeh.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 1.6.2018
  • Tesla z Autopilotom v policijski avto

    Voznik Tesle S je v Kaliforniji trčil v policijski avto. V času nesreče je vozilo upravljal (pol)avtonomni sistem Autopilot.

    Objavljeno: 31.5.2018 09:00
  • Qualcomm s procesorjem za navidezno resničnost

    Qualcomm je izdelal prvi procesor, v osnovi namenjen napravam za prikaz obogatene in navidezne resničnosti.

    Objavljeno: 31.5.2018 07:00
  • Robotska koža, ki se celi sama

    Raziskovalci univerze Carnegie Mellon so ustvarili prožen in odporen material, ki manjše poškodbe sanira sam in je namenjen izdelavi robotov, natančneje njihove kože.

    Objavljeno: 30.5.2018 07:00
  • Novi Monitor!

    Dobrodošli v napovedniku za novo številko Monitorja, ki je od danes na voljo v vseh prodajnih kanalih!

    Objavljeno: 29.5.2018 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji