• Dve različici SBS 2003

    Microsoft bo v kratkem začel s prodajo novega strežniškega kompleta Small Business Server 2003 za mala in srednje velika podjetja, ki pa bo na voljo v dveh različicah. Izvedba Standard Edition bo vsebovala operacijski sistem Windows Sever 2003 in poštni strežnik Exchange Server 2003 ter nekaj manjših modulov, Microsoft pa jo bo ponujal za ceno 600 dolarjev. Za različico Premium Edition bo treba odšteti 1.500 dolarjev, ta pa bo vsebovala poleg omejenih delov tudi podatkovni strežnik SQL Server 2000 in internetni prehod ISA Server 2003.

    Objavljeno: 9.9.2003
  • Pomanjkljiva kakovost CD-R-jev

    Pri nizozemski reviji PC Active so s preiskusom ugotovili, da varovanje podatkov na plošča CD ne zagotavlja dovolj varnosti. Plošče namreč zelo hitro izgubljajo svojo kakovost, tudi če so shranjene po predpisih v temi in pri sobni temperaturi.

    Objavljeno: 8.9.2003
  • Radijska vezja za identifikacijo bankovcev in dokumentov

    Družba Hitachi je razvila vezje za radio-frekvenčno identifikacijo (RFID), ki ne potrebuje zunanje antene in ga lahko vgradijo v različne izdelke iz papirja. Doslej so podobna vezja za izmenjavo podatkov in prejem energije potrebovala anteno dolžine od pet do sedem centimetrov. Pri nekaterih vrstah uporabe je tako dolga antena nedopustna. Najnovejše vezje >>u<< (mu), ki ga razvijajo pri družbi Hitachi, ohranja približno enake dimenzije (0,4 kvadratnega milimetra), antene pa ne potrebuje.

    Objavljeno: 8.9.2003
  • Skype hoče ponoviti uspeh Kazaaja

    Avtorji priljubljenega programa za izmenjavo datotek Kazaa so predstavili nov programski paket za internetno telefonijo in trenutno sporočanje. Skype je preprost odjemalec za glasovno komunikacijo in trenutno sporočanje (kramljanje), ki deluje v poljubnem omrežju, tudi preko številnih požarnih zidov. Razvila sta ga Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki sta tudi >>kriva<< za nastanek prvotnega programa Kazaa.

    Objavljeno: 8.9.2003
  • IBM in Dell uspešna kljub nazadovanju pomnilniških sistemov

    Svetovni trg pomnilniških sistemov je v drugem letošnjem četrtletju doživel padec v višini 3,9%, vendar so nekateri proizvajalci kljub temu uspeli povečati prodajo svojih izdelkov. Najbolje se je godilo družbi IBM, ki je dosegla rast v višini 10% in se s tem močno približala Hewlett-Packardu na prvem mestu. Slednji je dosegel v četrtletju na področju pomnilniških izdelkov promet 1,26 milijarde dolarjev (IBM 987 milijonov dolarjev), kar je skoraj toliko kot v četrtletju pred tem. Po sedanjem trendu naj bi IBM kmalu ujel in prehitel HP.

    Objavljeno: 8.9.2003
  • V boj proti kraji osebnih podatkov

    Nekaj največjih imen iz področja e-trgovine, med drugimi tudi Amazon, eBay, Microsoft in Visa, je ustanovilo posebno skupino, ki se bo ukvarjala z bojem proti kraji osebnih podatkov preko interneta. Koalicijo vodi trgovsko združenje za visokotehnološko industrijo Information Technology Association of America (ITAA). Problem varstva osebnih podatkov namreč vse bolj narašča. Lani je krajo osebnih podatkov prijavilo 162.000 ameriških potrošnikov, družba Gartner pa ocenjuje, da je številka dejansko precej višja - tovrstne težave naj bi imelo samo lani kar 3,4 odstotka ali 7 milijonov odraslih Američanov. Največji delež pri krajah osebnih podatkov ima zloraba kartic - kar 42%.

    Objavljeno: 7.9.2003
  • Power Mac G5 slabo posnema Okna

    Applov najnovejši Power Mac G5 je najhitrejši Macintosh doslej, kljub temu pa je bistveno manj primeren za uporabo programov za okolje Windows, kot so bili njegovi predhodniki. Razlog je emulacijski program Virtual PC, ki novega procesorja še ne podpira. Microsoft je namreč program kupil od družbe Connectix, zaenkrat pa njihovi razvijalci trdijo, da rešitve še ne vidijo - popravka ne bodo izdali posebej, procesor pa bo podprt šele v naslednji različici programa.

    Objavljeno: 7.9.2003
  • Creative MuVo 2

    Creative Labs je predstavil drugo generacijo predvajalnikov digitalnega glasbe MP3, ki imajo precej manjše in lažje ohišje. Predvajalniki MuVo 2 merijo le 6,6 x 6,5 x 2 cm in tehtajo borih 90 gramov, vključno z akumulatorjem. Glavni razlog za manjše dimenzije je pomnilniški modul, ki odvisno od modela sega od 512 KB do 1,5 GB. Manjša modela uporabljata pomnilnike Flash RAM, največji pa ima vgrajen miniaturni disk zasnovan na novi tehnologijo družbe Iomega (delovno ime Click 2). Cena največjega modela bo v ZDA 230 dolarjev. Vse predvajalnike priključimo na računalnik prek vmesnika USB 2.0, pomnilniški modulu pa so izmenljivi.

    Objavljeno: 7.9.2003
  • Bodo CD-ji in DVD-ji izginili?

    Družba Forrester Research je izvedla raziskavo o digitalni hrambi in prenosu glasbe in filmov, v katero je vključila skoraj pet tisoč odraslih in več kot tisoč mladih med 12 in 22 letom starosti. Po obdelavi rezultatov so objavili presenetljivo tezo, da bodo novi distribucijski kanali kot je Apple iTunes Music Store popolnoma nadomestili fizične nosilce kot so CD-ji in DVD-ji. Raziskava je namreč pokazala, da 20 odstotkov Američanov prenaša glasbo z interneta, polovica od teh pa kupuje manj glasbenih CD-jev kot prej. V petih letih naj bi tretjino prihodka od prodaje glasbe ustvarili s prenašanjem datotek. Podobno naj bi bilo tudi z videom na zahtevo.

    Objavljeno: 6.9.2003
  • Epsonov spletni projektor

    Epsonov projektor PowerLite 7850p zmore prikazati sliko s svetilnostjo 3500 lumnov, upravljati pa ga je možno tudi preko omrežja. Sliko prikazuje z ločljivostjo 1024 × 768 pik, kontrastno razmerje pa naj bi bilo 700:1, masa projektorja nekaj več kot pet kilogramov.

    Objavljeno: 6.9.2003
  • Kyocera Mita FS-C5016N

    Podjetje Kyocera Mita je pričelo s prodajo kompaktnega barvnega laserskega tiskalnika FS-C5016N, ki nudi cenovno ugodnost ter enostavno uporabo - tudi v črno-belem načinu. Novost iz podjetja Kyocera Mita je pripravljena za priključitev v omrežje podjetja, zato je z mesečno obremenitvijo do 85.000 strani namenjena predvsem skupni uporabi v delovnih skupinah in v velikih pisarnah.

    Objavljeno: 6.9.2003
  • Proračuni IT navzgor?

    Tržno-raziskovalne družbe objavljajo različne napovedi glede vlaganj v opremo IT. AMR Research ugotavlja na podlagi ankete med 500 direktorji IT oddelkov, da se bodo vlaganja v letu 2004 povečala za dva odstotka. Pri tem naj bi se izdatki najbolj povečali za sisteme ERP in programe za upravljanje preskrbovalnih verig. Sistemi ERP zavzemajo največji delež proračunov IT, z letošnjih 26,6 pa naj bi se drugo leto ta delež povečal na 27,2 odstotka. Sredstva za upravljanje preskrbovalnih verig naj bi se povečala z letošnjih 13,6 na 16,3 odstotka. Družba Forrester Research je za letošnje leto zmanjšala napovedi za rast porabe IT v Severni Ameriki z 1,9 na 1,3 odstotka, pri IDC pa so bolj optimistični. Napovedujejo namreč, da se bodo proračuni za IT do leta 2007 povečali za 26 odstotkov na 1,1 bilijona dolarjev.

    Objavljeno: 5.9.2003
  • Philips predstavil 8x DVD zapisovalnik

    Nov Philipsov DVD zapisovalnik DVRW824 je prvi DVD zapisovalnik po standardu DVD+R/+RW, ki zapisuje DVD-je z osemkratno hitrostjo. Prepisovanje poteka s 4x hitrostjo, sicer pa zmore tudi brati DVD-je z 12x hitrostjo in zapisovati CD-je s 24x. Zapisovalnike izdeluje podjetje, ki sta ga skupaj ustanovila Philips in BenQ, uporablja pa tehnologijo, ki so jo razvili pri Philipsu. Enote so že na voljo pri izdelovalcih osebnih računalnikov, ki jih bodo vgrajevali, sredi septembra pa bo zapisovalnik na voljo tudi kot samostojna enota.

    Objavljeno: 5.9.2003
  • Lotus Notes 6.5

    IBM pripravlja novo različico priljubljenega paketa za elektronsko pošto in skupinsko sodelovanje Lotus Notes 6.5. Glavna novost bo spremenjen uporabniški vmesnik, ki bo vseboval nekatere nove gradnike, pa tudi orodja za učinkovitejšo uporabo elektronske pošte. Odjemalec Notes 6.5 bo med drugim vseboval modul za trenutno sporočanje, ki se navezuje na izdelke Sametime. Uporabniki bodo tako lahko zdaj v istem oknu spremljali elektronsko pošto, koledar, druge vire podatkov, obenem pa kramljali s sogovorniki, ob tem pa imeli možnost uporabe že znanih orodij.

    Objavljeno: 5.9.2003
  • Eudora 6.0

    Avtorji priljubljenega odjemalca za elektronsko pošto Eudora, so po treh letih končno prikazali novo različico izdelka. Eudora 6.0 vsebuje orodja za učinkovit boj proti nezaželeni pošti, omogoča slednje tematikam in vrstnemu redu sporočil, poleg tega z izboljšavami v uporabniškem vmesniku ponuja hitrejše in udobnejše delo z elektronskimi sporočili. Eudora 6.0 je na voljo v treh različicah - za polno je treba odšteti 50 dolarjev (40 za nadgradnje), druga je vzdrževana s pomočjo reklam in je zato zastonj, tretja pa je lahka različica odjemalca, ki je prav tako zastonj, le da ima obenem trudi manj funkcionalnosti. Manjka črkovalnik, prav tako pa je tudi samo orodje za boj proti nezaželeni pošti na voljo le v plačljivi različici.

    Objavljeno: 5.9.2003
  • Novi prenosniki Amilo

    Fujitsu Siemens je najavil dva nova prenosnika, ki se ponašata z velikimi zasloni in bogato večpredstavno usmerjeno opremo. Amilo M 7400 je eden redkih prenosnikov s 15-palčnim zaslonom, ki ima obenem tudi zelo nizko težo - le 2,6 kg. Opremljen je s procesorjem Pentium M, kar mu zagotavlja tudi ugodno trajanje delovanja, okoli 4,5 ure in pol. Opremljen je z brezžičnim vmesnikom in zelo bogatim naborom programske opreme proizvajalcev Microsoft in Adobe. Z vgrajenim DVD zapisovalnikom ga je mogoče v Nemčiji dobiti že za 1.470 evrov.

    Objavljeno: 5.9.2003
  • Pomembna integracija razvojnih orodij

    Ko je IBM lani decembra prevzel družbo Rational, ki izdeluje orodja za razvijalce, je bil glavni cilj, da bi lažje združili različna orodja, ki bi bila s tem bolj preprosta za uporabo. IBM bi rad poleg tega čim bolj povezal Rationalove izdelke s projektom Eclipse, konzorcijem za razvoj odprtokodnih razvojnih orodij. IBM je začel s projektom Eclipse pred dvema letoma, začetna finančna injekcija pa je bila visoka kar 40 milijonov dolarjev. Eclipse naj bi postal nekakšen enoten uporabniški vmesnik, preko katerega naj bi razvijalci uporabljali različna razvojna orodja. Integracija orodij in preprostost uporabe sta za IBM Rational pomembna tudi zaradi konkurence, predvsem Borlanda in Microsofta, ki sta na teh področjih trenutno v prednosti.

    Objavljeno: 4.9.2003
  • Manj zaupanja med spletnimi nakupovalci

    Raziskovalna družba Forrester je ugotovila, da se je raven zaupanja potrošnikov v varnost spletnih transakcij s karticami v zadnjih petih letih zmanjšala. Kar tretjina spletnih nakupovalcev je tehnoloških pesimistov glede spletne varnosti, v letu 1998 pa jih je bilo le 20%. Pri Forresterju so postregli še z eno presenetljivo primerjavo - konec 90. let so spletni nakupovalci porabili več časa za brskanje po spletnih trgovinah kot zdaj. Obnašanje potrošnikov se nedvomno spreminja, kljub temu pa delež e-trgovanja narašča. Po podatkih ameriškega ministrstva za trgovino so spletni nakupovalci v drugem trimesečju porabili 12,48 milijarde dolarjev za spletne nakupe, kar je bilo 28% več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki od e-prodaje v drugem trimesečju so dosegli 1,5% delež v celotni maloprodaji v ZDA (lani je bil ta delež 1,2%).

    Objavljeno: 4.9.2003
  • Celofan za 3D sliko

    Raziskovalec Univerze iz Toronta je slučajno odkril, da je celofan najbolj primeren material za spremembo polarizacije svetlobe z zaslona, ki omogoča prikaz tridimenzionalne slike na običajnem LCD monitorju. Keigo Iizuka je med preizkušanjem mnogih materialov presenečen ugotovil, da lahko z določeno vrsta običajnega celofana najbolje obrne polarizacijo svetlobe, ki prihaja iz zaslona, hkrati pa je ta material tudi daleč najcenejši, saj dva kvadratna metra staneta le tri dolarje. Vendar pa za to ni primeren prav vsak celofan, saj mora biti točno 25 mikronov debel, pomembna pa je tudi njegova kemijska sestava.

    Objavljeno: 4.9.2003
  • Maci tudi kot superračunalniki

    Politehnična univerza iz Virginije v ZDA je sporočila, da so naročili 1100 Applovih računalnikov s procesorji G5, ki jih bodo povezali v superračunalniško gručo. Vsak člen gruče bosta poganjala dva 64-bitna procesorja G5, ki jih izdeluje IBM, razvili pa so jih na osnovi svojih strežniških procesorjev Power4. Računalniki v gruči bodo povezani z vodilom Infiniband, ki zadnje čase sicer pridobiva na popularnosti, čeprav so se nekateri podporniki, denimo Intel, odločili raje podpreti druge rešitve.

    Objavljeno: 4.9.2003
  • Nov Motorolin UMTS telefon v prodaji

    Motorola je v sodelovanju z operaterjem 3 (Hutchison 3G) predstavila svoj novi UMTS aparat, ki bo na prodaj že od septembra, vendar le za omrežje G3. A920 je naslednik ne najbolj uspešnega A830, ki je sicer bil prvi UMTS aparat, a ni omogočal nekaterih pomembnih storitev kot je denimo video telefonija. A920 temelji na operacijskem sistemu Symbian 7.0 z grafičnim vmesnikom UIX (kot Sony Ericsson P800), ki vključuje tudi prepoznavo pisave. Sicer ima aparat vgrajen digitalni fotoaparat in poleg video ter običajne telefonije omogoča tudi ogled video posnetkov, poslušanje glasbe v zapisu MP3 ter igranje iger. Glede na tehnične lastnosti gre za pravi UMTS aparat, kot jih bomo tudi pri nas videli v roku kakega leta dni.

    Objavljeno: 4.9.2003
  • Barvni paket izdelkov HP za vsako pisarno

    Hewlett Packard je zopet predstavil kopico izdelkov, ki ponujajo od barvnega tiskanja do digitalne projekcije, s čimer nadaljujejo agresivno zastavljene cilje in hitro prenovo obstoječih modelov. V paketu HP-jevih novosti se tokrat nahaja več zmogljivih tiskalnikov in dva digitalna projektorja.

    Objavljeno: 3.9.2003
  • Kljub uspehu se Motorola umika iz Symbiana

    Podjetje Symbian, ki razvija istoimenski operacijski sistem za t.i. pametne mobilne telefone in je v lasti največjih proizvajalcev mobilnih telefonov in opreme, je objavil zelo vzpodbudne poslovne rezultate za prvo polletje 2003. Število prodanih telefonov s tem sistemom je namreč naraslo za več kot 1000 odstotkov, iz 230 tisoč na 2,68 milijona, temu primerno pa so se povečali tudi prihodki od licenc in sicer iz 1,5 milijona angleških funtov na kar 10,5 milijona. Symbianov OS se nahaja v telefonih kot so Nokia 7650, 3650 in Communicator, Sony Ericsson P800, v kratkem pa bosta na voljo tudi Siemens SX-1 in Motorola A920.

    Objavljeno: 3.9.2003
  • Dileme o predlogu zakona o patentih

    Evropska komisija se je odločila, da bo patentno zakonodajo na področju programske opreme čimbolj izenačila z ameriško. Krovni evropski patentni zakon bi s tem presegel tudi razdrobljenost, saj ima vsaka država članica EU svoje zakone na tem področju. Predlaganemu zakonu pa ostro oporeka skupina 12 evropskih ekonomistov, saj naj bi zakon po njihovem mnenju ogrozil evropsko industrijo programske opreme, koristi od njega pa bi imeli izključno patentni odvetniki. Nova, liberalizirala patentna zakonodaja bi omogočila velikim podjetjem prijavo velikega števila patentov, s čimer bi povsem povozili konkurenco.

    Objavljeno: 3.9.2003
  • Miniaturni video kamkorder

    Panasonic je na sejmu IFA v Berlinu predstavil doslej najmanjši video kamkorder, ki uporablja najsodobnejše digitalne tehnologije. Aparat z imenom D-snap SV-AV100 tehta zgolj 156 gramov, meri 9 x 6,5 x 3,3 cm in je le rahlo večji (seveda pa nekaj debelejši) od kreditne kartice. Kljub temu vsebuje leče z desetkratnim optičnim zumom, snema pa neposredno v zapisih MPEG 2in MPEG 4. Namesto na tračnih kasetah posnetke hrani na pomnilniških karticah SD Card, kjer lahko na 512 MB veliko kartico shrani do 20 minut video posnetkov v kakovosti DVD (MPEG 2) oziroma kar 3,5 ure pri zapisovanju MPEG 4. Poleg video posnetkov zmore zajemati tudi digitalne fotografije v ločljivosti VGA (640 x 480 pik).

    Objavljeno: 3.9.2003
  • SCO stopnjuje pritisk

    Podjetje SCO še vedno neomajno zahteva, da ponudniki Linuxa, pa tudi uporabniki povrnejo licenčnino, ki jim domnevno pripada zaradi licenčnih pravic za Unix. Čeprav so svoje licenčne zahteve sporočili že sredi poletja, doslej še niso aktivno ukrepali. Očitno pa prihaja na vrsto naslednja faza, v kateri naj bi že do konca tega meseca nekaterim velikim uporabnikom sistemov Linux poslali račune za licenčno uporabo izdelkov. Za posamezen strežniški procesor zahtevajo 700 dolarjev povračila. V prvi fazi naj bi račune prejeli predvsem veliki komercialni ponudniki storitev, ki za infrastrukturo uporabljajo Linux in so to tudi javno objavili. Obljubljajo pa, da bodo pred izstavitvijo računa preverili ali gre res za komercialne storitve ali neprofitne organizacije.

    Objavljeno: 3.9.2003
  • Sedaj tudi plačljiv KaZaA Plus

    Podjetje Sharman Networks je pričelo ponujati tudi plačljivo različico programa za izmenjavo datotek KaZaA Plus. Z nakupom KaZaA Plus za 30 dolarjev dobi uporabnik različico programa brez nadležnih oglaševalskih programov in z izboljšanimi zmožnostmi iskanja ter prenosa datotek, večjo zaščito pred virusi in celo pomoč uporabnikom preko elektronske pošte.

    Objavljeno: 2.9.2003
  • Program kradel podatke preko bluetootha

    Britanski raziskovalec je razvil orodje za prisluškovanje, s katerim je prikazal varnostne luknje v brezžični tehnologiji bluetooth. Program z imenom Red Fang mu je omogočil vpogled v zaupne podatke iz računalnika preko brezžične povezave. Program naj bi sicer vlomilcu omogočil prepoznavo bližnjih naprav z vmesnikom bluetooth, ki privzeto niso zavarovane.

    Objavljeno: 2.9.2003
  • Dell Inspiron 8600

    Ameriški proizvajalec Dell je predstavil nov prenosnik Inspiron 8600, ki prinaša velik zaslon in varčno delovanje ob uporabi procesorja Pentium M. Pri Dellu so se odločili, da bodo namesto dosedanjega modela Inspiron 8500 začeli prodajati prenovljeni model, ki vsebuje sodobnejše procesorje, s čemer naj bi prihranili okoli 30% energije. Z novim Pentiumom M Inspirion 8600 zmore delovati štiri ure in pol, poleg tega pa je tudi hitrejši od predhodnika s procesorjem Pentium 4-M. Sicer pa prenosnik še vedno vsebuje 15,4-palčni zaslon v razmerju 16:10, grafični pospeševalnik GeForce FX Go5650 s 128 MB RAM, 512 MB velik glavni pomnilnik, 40 GB velik disk in enoto DVD-ROM/CD-RW. V ZDA bo cena novega modela 1700 dolarjev.

    Objavljeno: 2.9.2003
  • MIT predstavlja futuristično kodo za izdelke

    Skupina akademikov pod okriljem univerze MIT in predstavniki velikih multinacionalk se pripravljajo na predstavitev revolucionarnega sistema za označevanje izdelkov, ki bo močno vplival na proizvodnjo, logistiko in trgovino. Nova tehnologija z imenom EPC naj bi nadomestil današnjo črtno kodo, ki jo uporabljajo proizvajalci in trgovci za označevanje domala vseh izdelkov.

    Objavljeno: 2.9.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji