• Prave Chrome aplikacije

    Vsi poznamo razširitve spletnega brskalnika Chrome, prav tako pa nam niso tuje niti aplikacije, ki delujejo pod okriljem istoimenskega Googlovega operacijskega sistema. Kljub temu, da gre za priročne produkte, to niso pravi samostojni programski izdelki, saj so tesno vezani na matični brskalnik. Kmalu zna biti vse drugače.

    Objavljeno: 10.7.2013 07:00
  • Avtomobili brez voznika naslednja Googlova zlata jama?

    Google je najbolj poznan med podjetji, ki preizkušajo vozila brez voznika. V ZDA so lani celo kot prvi registrirali avtomobil brez voznika, potem ko so se na 300.000 kilometrov dolgem testiranju izognili sleherni nesreči. Računalniško krmiljena vozila brez voznika bodo v prihodnosti postala velik posle, in Google je v nizkem startu, da si od 200-milijardne pogače odreže levji delež.

    Objavljeno: 10.7.2013 06:00
  • Garmin na vetrobranskem steklu

    Garmin je predstavil zanimivo napravo za navigacijo v avtomobilu. Garmin HUD je napravica, ki se položi na armaturno ploščo, od koder nato v (bluetooth) navezi s telefonom (Android, iOS, Windows Phone 8) in poljubno Garminovo aplikacijo (Navigon, StreetPilot) na vetrobransko steklo projicira podatke, potrebne za usmerjanje na poti. Med informacijami, ki so vidne tako podnevi kot ponoči, ne da bi nam bilo treba odmakniti pogled s ceste, najdemo obvestila o zavojih, razvrščanje v križiščih, omejitve hitrosti in čas prihoda na cilj. Garminov izum nam po potrebi ustreže tudi z glasovnimi navodili. Vse našteto nam bo za 130 ameriških dolarjev na voljo že letos poleti. 

    Objavljeno: 10.7.2013 05:00
  • Astrid se poslavlja

    Priljubljena mobilna (in spletna) aplikacija za zapisovanje opravil Astrid, ki smo jo v preteklosti uvrstili med najboljše programske izdelke za operacijski sistem Android (članek priložen), se poslavlja. Podjetje maja prevzela družba Yahoo, ki pa ima s kupljeno storitvijo in njenimi stvarniki drugačen načrt. Storitev bo tako delovala le še do petega avgusta. V zahvalo za dosedanjo podporo so razvijalci uporabnikom pripravili odlična orodja za selitev individualnih podatkov v alternativni oblak. Med dostojnimi zamenjavami največkrat omenjajo Wunderlist, Any.do in Wrike.

    Objavljeno: 9.7.2013 07:00
  • Apple podarja uspešnice

    Pet let mineva od rojstva Applove mobilne tržnice App Store, ki je doslej prodala in oddala že več kot 50 milijard programskih izdelkov za naprave z operacijskim sistemom iOS. Rojstni dan trgovine obeležuje poplava brezplačnih (včerajšnjih) uspešnic. Deset prelomnih iger in aplikacij nam je (v bržkone omejenem časovnem obdobju) na voljo povsem zastonj. Med njimi najdemo dnevnik Day One, mešalno mizo Traktor DJ, igranje vlog Infinity Blade 2, miselni orešček Where’s My Water ter ptičjo aviacijo Tiny Wings. Pohitite in prihranite zajeten kup denarja.

    Objavljeno: 9.7.2013 05:00
  • Amazonove e-knjige ubijajo knjigarne

    Amazon se na trgu (e-)knjig zdi neustavljiv, njegova zadnja žrtev pa utegne postati ameriška ikona knjigarn, slavni Barnes & Noble. Še nedolgo nazaj, pred desetletjem ali dvema, so knjige živele svoje predvidljivo, a nič kaj dolgočasno življenje. Nove knjige v trdi vezavi smo dobili v lokalni knjigarni, ki nam je kakšen bolj eksotičen kos morala naročiti od drugod. Knjige v mehki vezavi smo našli še na železniških postajah, kioskih, letališčih in podobno, mnogo knjig pa je potem končalo v antikvariatih, ki so držali zavidljivo zalogo rabljenih knjig. In od tam so krenile v nov krog življenja. Potem se je zgodil Amazon.

    Objavljeno: 8.7.2013 06:00
  • Google podkupil Adblock Plus

    Priljubljena storitev spletnega filtriranja Adblock Plus se je znašla v nemilosti zlobnih jezikov. Gre za reklame, ki jih Adblock kljub aktivnemu filtru spusti na ekran. Zadovoljni uporabniki, ki zaradi priročnih dodatkov v spletnem brskalniku nimajo gojišča oglasov, so občasna propagandna sporočila doslej prezrli. Od Adblocka niso pričakovali vsemogočnosti, zato so redke lapsuse pripisali odprti kodi sistema ter iznajdljivosti spletnih branjevcev. Poslej zna biti vse drugače.

    Objavljeno: 8.7.2013 05:00
  • Boxee prodan Samsungu

    Samsung je z nakupom podjetja Boxee poskrbel za žalostno novico, ki bo ljubitelje istoimenskih predvajalnikov prikrajšala najmanj za oblačno storitev snemanja video vsebin z imenom Boxee Cloud DVR. Slednja ugasne 10.7., medtem ko se bodo čudežne škatle prodajale zgolj do razprodaje zalog.

    Objavljeno: 8.7.2013 04:00
  • Na nemški borzi trgovanje z računalniškimi kapacitetami

    Deutsche Börse je napovedala, da bodo prihodnje leto odprli trgovalno platformo, kjer bo mogoče trgovati z oblačnim računalništvom. Kupiti in prodati bo mogoče računsko moč, prostor za shranjevanje podatkov in podobno. DBCE (Deutsche Börse Cloud Exchange) bo začel delovati januarja 2014, če bo šlo vse po načrtih.

    Objavljeno: 7.7.2013 07:00
  • Intel ali ARM: kdo bo koga?

    Nekoč sta bila Intel in AMD. Pravzaprav sta še vedno, le da sta AMD-jeva pomembnost in vpliv silovito upadla. AMD še vedno izdeluje solidne in ne predrage procesorje, a ves čas stopicljajo generacijo za Intelovimi. Na sceno pa je kot meteor priletel nov igralec – britanski ARM. Razlike med Intelom in ARM-jem so bistveno večje, kot so bile med AMD-jem in Intelom, in nemara je prav to razlog za ARM-jev uspeh.

    Objavljeno: 7.7.2013 06:00
  • Google Glass dobiva konkurenco

    Google Glass je bil v javnosti že doslej deležen ogromne pozornosti, čeprav še vedno ni znano, kdaj se ga bo dalo kupiti. Prav to dolgo pripravljalno obdobje omogoča, da se potencialni konkurenti lahko odzovejo z alternativami. Lep primer je kanadsko podjetje Recon Instruments, ki ga že nekaj časa poznamo po vgradnji računalnika in prikazovalnika v smučarska očala. So ponudniki rešitev za prvo vgradnjo v očala, ki jih lahko kupimo pod znamkami Oakley, Uvex in Scott.

    Objavljeno: 7.7.2013 01:00
  • Vohuni tudi Francija

    Afera Prism je sprožila plaz razkritij, kaj vse se prestreza in čemu vse se na internetu prisluškuje ter kdo vse to počne. Francoski časnik Le Monde trdi, da so z rokami v marmeladi zalotili tudi francosko obveščevalno službo, francoski premier pa se izvija, da to ni čisto res.

    Objavljeno: 6.7.2013 12:00
  • BBC bo prenehal oddajati v 3D

    Po začetnem navdušenju ob prihodu 3D televizorjev se dogajanje okoli prostorske tehnike prikaza posnetkov močno ohlaja. Kot strela z jasnega prihaja odločitev britanske televizije BBC, da namerava po več kot dveh letih poizkusnega obratovanja prenehati s snemanjem in oddajanjem TV programov v 3D tehniki.

    Objavljeno: 6.7.2013 01:00
  • Reorganizacije pri Microsoftu

    Reorganizacije oddelkov in zamenjave na vodilnih mestih v velikih podjetjih niso nič nenavadnega in se, resnici na ljubo, dogajajo precej pogosto. Toda dogajanje pri ameriškem velikanu Microsoftu je v zadnjem času še posebej intenzivno, predvsem s ciljem, da bi dosegli vnovič preboj in tisti zagon, ki so ga nekoč imeli in v zadnjem času nekoliko izgubili.

    Objavljeno: 6.7.2013 01:00
  • Samsung vnovič slabše od pričakovanj

    Najnovejši podatki o poslovanju Samsunga kažejo na to, da korejski velikan vnovič ni dosegel pričakovanj finančnih trgov. V zadnjem četrtletju so dosegli »le« 8,3 milijarde dolarjev  dobička (!), medtem kot so finančni trgi pričakovali okoli 8,8 milijard. Posledično je vrednost delnic na borzah padla za 3% oziroma kar 15% v primerjavi z začetkom junija.

    Objavljeno: 5.7.2013 01:00
  • Evropa zaostruje varnostno politiko

    Evropski parlament je sprejel dopolnitev direktive, ki prinaša strožje kazni za spletne kriminalce. V primerjavi s prvotno direktivo iz leta 2005 ta precej bolj natančno naslavlja specifična kriminalna dejanja in zanje odreja specifične strožje kazni.

    Objavljeno: 5.7.2013 01:00
  • Grenkosladki zakon Appla in Samsunga

    Sodelovanje med Applom in Samsungom predstavlja enega najbolj nenavadnih grenkosladkih zakonov v računalniški branži. Podjetji sta trenutno zakopani v več sodnih sporov zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov po celem svetu, od katerih so nekateri že dobili tudi epiloge. Lani je Apple dobil tožbo na sodišču v ZDA, v kateri je bilo Samsungu dosojeno plačilo milijarde dolarjev odškodnine. Letos je sodišče sicer ta znesek skoraj razpolovilo na 600 milijonov dolarjev, a kaj ko to ni edini sodni postopek. Samsung seveda ne ostaja dolžan in toži Apple.

    Objavljeno: 4.7.2013 06:00
  • Samsung kupuje Boxee

    Samsung je objavil novico, da prevzema malo družbo Boxee, eno izmed nekoč vodilnih na področju večpredstavnih predvajalnikov s temeljem na odprtokodnem projektu XBMC. Po nepotrjenih podatkih naj bi bil posel vreden 30 milijonov dolarjev, kar je razmeroma majhen vložek za korejskega velikana. Boxee, ki je v zadnjih dveh letih kar nekajkrat precej spremenil poslovno strategijo, je še pred kratkim iskal investitorje in celo možnost prodaje celotne družbe, kar se je zdaj zgodilo.

    Objavljeno: 4.7.2013 01:00
  • Mediatek prvi s pravimi osmimi jedri ARM?

    Veliko število ponudnikov procesorjev na osnovi arhitekture ARM pomeni, da se ti nenehno borijo za prostor na trgu, zlasti z inovacijami in izboljšavami. Po tem, ko so procesorji ARM s štirimi jedri postali že nekaj vsakdanjega, je naslednji mejnik procesorska tehnologija z osmimi jedri.

    Objavljeno: 4.7.2013 01:00
  • Canon EOS 70D

    Canon ima novega člana priljubljene družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov  EOS 70D. Namenjen je ambicioznim fotografskim zanesenjakom, prinaša pa popolnoma novo Canonovo slikovno tehnologijo ter ustvarjalne in brezžične novosti. EOS 70D ima novo tipalo APC-C CMOS z 20,2 milijoni pik, razvito in izdelano v Canonu.  

    Objavljeno: 3.7.2013 01:00
  • Kaj se kuha pri Applu?

    Nedavne kadrovske spremembe in poslovne poteze potrjujejo, da Apple pripravlja nekaj novega, kar doslej še ni bilo v njihovi ponudbi. Pravkar so objavili, da se jim je na položaj podpredsednika za »posebne projekte« pridružil Paul Deneve, bivši direktor modne hiše Yves Saint Laurent. O natančnejši vlogi modnega strokovnjaka Apple še molči, vendar je glede na izkušnje le tega mogoče sklepati, da bo bodočim izdelkom pomagal dodati še nekaj več modnega pridiha.

    Objavljeno: 3.7.2013 01:00
  • Prva slovenska šola z iPad programom

    Včeraj so pri zasebnem samostojnem visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea na novinarski konferenci predstavili prvi študijski program, ki bo pri nas uvedel učenje z iPadom po principu 1-na-1. Gre za študijski program Evropske poslovne študije, v ukviru katerega bodo študentje namesto tiskanih učbenikov uporabljali Applovo tablico iPad. Vsak študent bo ob vpisu (sicer plačljivega programa) dobil svojega iPada, slednji tudi ostane v lasti študenta.

    Objavljeno: 3.7.2013
  • NSA vohunila tudi v Evropi

    V dobi digitalnih komunikacij ne moremo biti prepričani, kdo vse prestreza naša sporočila in sledi naši komunikaciji. Novi in novi podatki iz afere Prism, ki jih je iz ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) prinesel Edward Snowden in jih sedaj razkriva britanski časnik Guardian, kažejo na množičnost in velikanski obseg ameriškega prisluškovanj. Izognila se mu ni niti Evropa.

    Objavljeno: 2.7.2013 07:00
  • Google Street View začenja s snemanjem Slovenije

    Google je danes objavil, da pričenja z vožnjo po slovenskih ulicah in z zbiranjem fotografij za priljubljeno storitev Street View. Avtomobili opremljeni s posebno opremo bodo od 9. julija začeli z vožnjo in s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko fotografirali slovenska mesta. V prihajajočih mesecih bodo fotografije teh mest del postale del zemljevidov in bodo tedaj na voljo končnim uporabnikom.

    Objavljeno: 2.7.2013 01:00
  • Google zaprl Reader, Microsoft pa zapira TechNet

    Google je izpolnil napoved in po preteku prvega dne julija ukinil priljubljeni bralnik RSS novic Google Reader. Gre za eno največjih ali vsaj odmevnih ukinitev storitve s strani spletnega velikana, ki je imela veliko aktivnih uporabnikov, kar je v skupnosti povzročilo precej negodovanja. Kljub peticijam je Google neomajno izpolnil svojo napoved.

    Objavljeno: 2.7.2013 01:00
  • Prvi telefon s FirefoxOS je že v prodaji

    Španski operater Telefónica  je začel pod tržno znamko Movistar s prodajo telefonov ZTE Open, prvih z operacijskim sistemom FirefoxOS. Telefon je sicer bil javno predstavljen že na zimski konferenci MWC, zdaj pa imajo dostop do njega tudi kupci.

    Objavljeno: 2.7.2013 01:00
  • Android 4.3 že julija

    Po pisanju nekaterih preizkuševalcev bo naslednja različica operacijskega sistema Android, ki bo nosila oznako 4.3, na voljo že v mesecu juliju. Informacija prihaja iz krogov tistih, ki preizkušajo Android 4.3 na najnovejši različici pametnega telefona Samsung Galaxy S4 Google Edition. To je posebna različica z Androidom, ki nima Samsungovih sprememb in dodatkov.

    Objavljeno: 1.7.2013 01:00
  • Telefonija s Hrvaško odslej bistveno ceneje

    Vstop Hrvaške v EU ima med mnogimi pozitivnimi  spremembami za članice EU tudi občutno znižanje telekomunikacijskih tarif. Od danes pri sosedih velja uredba, ki telekomunikacijskim družbam določa zgornjo mejo cen za gostovanje v mobilnih omrežjih.

    Objavljeno: 1.7.2013 01:00
  • Blackberry razočaral

    Razkritje četrtletnih poslovnih rezultatov kanadskega podjetja Blackberry (bivši RIM) je razočaralo še zadnje, upanja polne, investitorje, ki so stavili predvsem na operacijski sistem Blackberry 10 s pripadajočo strojno opremo, med katero prednjačita telefona Z10 in Q10. Kanadčani so prodajo telefonov resda povečali za 15 odstotkov, v rokah kupcev se je znašlo slabih sedem milijonov Robidnic, a žal obenem zabeležili 84 milijonov dolarjev izgube. Ker je javnost od novih telefonov in operacijskega sistema pričakovala več, je podjetju vrednost delnice padla dodatnih 17 odstotkov. Napovedi za prihodnost so črnoglede.

    Objavljeno: 30.6.2013 09:00
  • Brezžična omrežja nam sledijo

    Raziskovalci Tehnološkega inštituta Massachusettsa so razvili sistem, ki zaznava osebe skozi stene. Za razliko od dragih (predvsem vojaških) sistemov, ki počnejo isto, so raziskovalci MITa pri sledenju (trem) ljudem v ločenem prostoru uporabili zgolj brezžične signale Wi-Fi.

    Objavljeno: 30.6.2013 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji