• Microsoft Build 2018

    Microsoft je vsakoletni konferenci za razvijalce Microsoft Build razkril obilico novosti, s katerimi želijo navdušiti obstoječe in bodoče uporabnike Microsoftovih storitev in rešitev.

    Objavljeno: 12.5.2018 08:00
  • Ameriška vlada ne bo regulirala umetne inteligence

    Potencialne nevarnosti hitrega razvoja umetne inteligence strašijo že kar velik del svetovne javnosti. Na nevarnosti uporabe algoritmov umetne inteligence, pogosto povezane z vdiranjem v osebne pravice in zasebnost posameznikov, opozarjajo tako strokovnjaki, kot predstavniki raznih civilnih iniciativ.

    Objavljeno: 12.5.2018 01:00
  • Novi triki Boston Dynamicsovih robotov

    Vsake nekaj mesecev, morda na pol leta, nam podjetje Boston Dynamics, nekoč v lasti Googla, postreže z novimi vragolijami njihovih vse bolj na prave ljudi in živali spominjajočih robotov.

    Objavljeno: 11.5.2018 13:00
  • Ali bo Facebook uvedel naročnine?

    Viru blizu podjetja Facebook navajajo, da družba resno razmišlja o uvedbi plačljive različice družabnega omrežja, kjer uporabnike ne bi več morili z oglasi. To ni prvič, da se Facebook ukvarja z možnostjo uvedbe naročnin, vendar so nedavni škandali povezani z objavljanjem lažnih novic in kršitvami zasebnosti podatkov (Cambridge Analytica) podjetje spodbudili v ponovni razmislek.

    Objavljeno: 11.5.2018 10:00
  • Google kupuje startup za lažje selitve v oblak

    Podjetje Google si zelo prizadeva, da bi v svoje strežnike v oblaku pritegnil več poslovnih uporabnikov. V ta namen so najavili nakup startup podjetja Velostrata, ki ima zanimive rešitve za lažje selitve poslovnih aplikacij v oblak.

    Objavljeno: 11.5.2018 10:00
  • Za tehnologijo prepoznavanja obrazov v Britaniji smo vsi kriminalci

    Finale lanske Lige prvakov se je igral v Cardiffu, kjer je britanska policija lahko preizkusila nekaj novih igračk za nadzor množic. Med njimi je tudi identifikacija s prepoznavanjem obrazov, kar na Kitajskem že zelo uspešno uporabljajo. V Walesu pa je bil rezultat prava katastrofa.

    Objavljeno: 11.5.2018 10:00
  • Google – kako umetna inteligenca telefonira namesto nas

    Na Googlovem rednem letnem srečanju razvijalcev, o katerem smo pisali včeraj, je veliko zanimanja zbudila predstavitev delovanja nadgrajenega Googlovega Asistenta. Slednji bo po novem znal pomagati tudi pri rezervacijah, tudi kjer te še vedno temeljijo na običajnih telefonskih klicih. Da, Asistent bo znal samodejno poklicati v restavracijo in rezervirati mizo, tako da se bo pogovoril z osebo na drugi strani telefonske žice!

    Objavljeno: 10.5.2018 11:00
  • Prihaja čas za odprto bančništvo

    Mobilno bančništvo je postalo pomemben člen v bančni ponudbi po celem svetu, s katerim banke ciljajo predvsem na mlajše generacije. Obenem pa s to tehnologijo posredno tekmujejo z naraščajočo konkurenco alternativnih finančnih sredstev, kot so kriptovalute.

    Objavljeno: 10.5.2018 06:00
  • Chromebooki bodo poganjali Linux aplikacije

    Google je napovedal, da bodo računalniki z operacijskim sistemom Chrome OS, pretežno prenosniki Chromebooks, kmalu lahko poganjali programe napisane za operacijski sistem Linux. Glede na to, da je Chrome OS zasnovan na jedru sistema Linux in spletnem brskalniku Chrome, se zdi to majhna novost, a je potencialno zelo pomembna za uporabnike teh cenejših prenosnikov, ki do bili doslej omejeni na spletne storitve in razmeroma majhen nabor aplikacij specifično narejenih za Chrome OS.

    Objavljeno: 10.5.2018 01:00
  • Na okuženi strani GURS-a rudarili kriptovalute

    Coinhive je že stari znanec, ki se vsake toliko časa pojavi na spletnih straneh, kjer brez privoljenja uporabnikov izkorišča njihove procesorje za rudarjenje kriptovalut. V zadnjem večjem širjenju je prizadel tudi dve slovenski strani, med drugim tudi podstran Geodetske uprave (GURS).

    Objavljeno: 9.5.2018 20:00
  • Google I/O 2018 – v znamenju umetne inteligence

    Google je v svojem domačem kraju organiziral tradicionalno letno konferenco za razvijalce I/O 2018, na kateri tipično razkriva nove tehnologije in izdelke, tako za končne uporabnike kot tudi za povečanje podpornikov in skupnosti razvijalcev na njihovih platformah.

    Objavljeno: 9.5.2018 13:00
  • Huawei P20 Pro - telefon ali fotoaparat?

    Fotografija je kombinacija opreme in fotografovih spretnosti ter izkušnje. Z rešitvami, ki temeljijo na umetni inteligenci pa najnovejša pametna telefona Huawei P20 in P20 Pro omogočata, de se uporabnik osredotoči le na svojo domišljijo.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 9.5.2018 08:00
  • NYSE razmišlja o bitcoinu

    Intercontinental Exchange (ICE), pod katerega sodi tudi newyorška borza NYSE, se spogleduje tudi z bitcoinom. Kot poroča The New York Times, NYSE dela na spletni trgovalni platformi, ki bi velikim investitorjem omogočala nakup in prodajo bitcoina. ICE se prav tako pripravlja na uvedbo swap poslov z ostalimi finančnimi ustanovami, ki bo strankam omogočile posedovanje bitcoinov, ne da bi takoj izvršili transakcijo nakupa.

    Objavljeno: 9.5.2018 05:00
  • Mobilna denarnica Mercator M Pay

    Mobilno plačevanje se vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji, dokaz pa so velike trgovske verige, kot sta Mercator in Petrol, ki omogočajo plačevanje izdelkov in storitev s pomočjo pametnih telefonov.

    Objavljeno: 8.5.2018 09:00
  • GDPR prinaša zasuk v strategiji uporabe storitev v oblaku

    Analitska družba Forrester Research poroča o občutnem porastu selitve podatkov iz storitev v oblaku v zasebne podatkovne centre, ki so pod nadzorom velikih korporacij. Glavni razlog je jasen – skladnost z direktivo GDPR (General Data Protection Regulation), ki bo v državah EU prišla v veljavo 25. maja.

    Objavljeno: 7.5.2018 08:00
  • 20 let računalnikov Apple iMac, začetnika preobrazbe

    Pisalo se je leto 1998 in Apple je bil v globokih težavah, tako glede financ kot iskanje nove identitete. Soustanovitelj družbe Steve Jobs se je vrnil na krmilo družbe z upanjem, da bo povrnil nekdanji blišč in uspešnost. Prvi rezultat tega novega obdobja je bil osebni računalnik iMac, ki je pripeljal novo oblikovalsko smer in standarde v računalniško industrijo.

    Objavljeno: 7.5.2018 08:00
  • Kriminalci uporabljajo letalnike/drone

    Ameriški FBI je na konferenci v Denverju razkril primer, ko so kriminalci z droni onemogočili reševanje talcev.

    Objavljeno: 6.5.2018 09:00
  • Gartner: Blockchain je kup vročega zraka

    Zlasti v zadnjem letu smo pogosto slišali, da je tehnologija veriženja blokov (blockchain) prihodnost, ki jo bodo kmalu uporabljali vsi, ki kaj pomenijo. Napovedati prihodnost je nehvaležno opravilo, lahko pa povprašamo odločevalce, ali imajo v bližnji prihodnosti namen uporabiti neko tehnologiji. In točno to je Gartner storil. V zadnji raziskavi so anketirali 293 vodilnih zaposlenih v IT-sektorjih različnih podjetij in jih vprašali, ali že uporabljajo ali nameravajo v prihodnosti uporabiti blockchain. Rezultat je presenetljiv.

    Objavljeno: 6.5.2018 05:00
  • Najglasnejši pametni telefon se predstavi

    Podjetje LG Electronics je uradno predstavilo pametni telefon LG G7 ThinQ, ki ga v prvi vrsti krasijo najglasnejši vgrajeni zvočniki doslej.

    Objavljeno: 5.5.2018 08:00
  • Twitter poziva uporabnike, da zamenjajo geslo

    Družabnemu omrežju Twitter se je pripetila sistemska napaka, ki je ogrozila varnost uporabniških gesel.

    Objavljeno: 4.5.2018 08:00
  • Težave aprilske nadgradnje sistema Windows

    Uporabniki, ki so operacijski sistem Windows 10 nadgradili z aprilsko posodobitvijo, imajo težave z delovanjem spletnega brskalnika Chrome.

    Objavljeno: 4.5.2018 01:00
  • Xiaomi do desetih milijard USD?

    Kitajski proizvajalec elektronike se pripravlja na prvo javno ponudbo svojih delnic (IPO), s katero naj bi po napovedih zbral najmanj 10 milijard ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 3.5.2018 11:00
  • Cambridge Analytica zaprla vrata

    Po škandalu s pobeglimi podatki z največjega družabnega omrežja na svetu Facebook je Cambridge Analytica prenehala z delovanjem.

    Objavljeno: 3.5.2018 09:00
  • Apple uspešno, a ne s telefoni

    Apple je objavil prodajne rezultate drugega četrtletja 2018 in presenetil s povečanim zaslužkom na račun storitev.

    Objavljeno: 2.5.2018 10:00
  • Facebook v iskanju ljubezni

    Facebook je napovedal storitev Dating, s katero bodo samski uporabniki na največjem družabnem omrežju na svetu lažje našli partnerja.

    Objavljeno: 2.5.2018 09:00
  • Cenejša navidezna resničnost Oculus med ponudbo Amazona

    Oculus Go, cenejšo rešitev za kakovostno navidezno resničnost, lahko predhodno naročimo na straneh največjega spletnega trgovca na svetu.

    Objavljeno: 1.5.2018 10:00
  • Fitbit sodeluje z Googlom

    Nosljive naprave podjetja Fitbit bodo z Googlovo pomočjo postale še bolj dragocene za varovanje zdravja njihovih uporabnikov.

    Objavljeno: 1.5.2018 09:00
  • Zanesljiva programska oprema za učinkovito 3D načrtovanje

    Kupci po vsem svetu zahtevajo zanesljive izdelke vrhunske kakovosti, ki zagotavljajo visoko uporabno vrednost.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 1.5.2018
  • Voznik Tesle kaznovan za vožnjo z AutoPilotom

    Anglež Bhavesh Patel je vožnjo Tesle v celoti prepustil sistemu za samodejno upravljanje vozila in ostal brez vozniškega dovoljenja.

    Objavljeno: 30.4.2018 07:00
  • Majski Monitor!

    V novi številki Monitorja smo pod drobnogled vzeli dogajanje okoli Facebooka, podjetja, ki je v zadnjih mesecih pod vse večjimi pritiski.

    Objavljeno: 24.4.2018 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji