• Telefoni brez Windows 8

    Microsoft je udaril s težko novico. Nobeden izmed obstoječih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone 7.5 ne bo deležen jesenske nadgradnje na WP 8. Zaradi skupnih delov jedra, ki si jih bo nov mobilni sistem delil s sestrsko namizno različico, bo razvoj za telefone z Osmico precej lažji, saj bo programerjem olajšano prenašanje aplikacij iz konkurenčnih sistemov in omogočen sočasni razvoj za vse različice okenske Osmice. Kljub temu lastniki Windows telefonov ne bodo zadovoljni, saj bodo zaradi osredotočenosti svežega operacijskega sistema na tehnologije, ki jih v njihovem telefonu ni (NFC, podpora procesorjem z več jedri in podobno), ostali na hladnem.

    Objavljeno: 21.6.2012
  • Pospešen razvoj Googlovega Pomočnika

    Uspeh Applove navidezne pomočnice Siri je kljub množici posnemovalcev na tržnici Play v Googlu vzbudil željo po lastnem Pomočniku. Project Majel, ki naj bi pomenil naslednji evolucijski korak v tovrstnem programju, bi moral biti že med nami, saj so ga napovedovali za prvo četrtletje letošnjega leta. Zakasnitve so pri spletnem velikanu stalnica, zato zamudi večje pozornosti nismo namenili. Medtem je Samsung predstavil S-Voice, Apple pa napovedal širitev mične Siri na druge naprave z operacijskim sistemom iOS 6. Oboje je v Googlovem taboru precej pospešilo razvoj Pomočnika in informacije iz različnih virov kažejo na skorajšnjo splavitev. Morda kaj več izvemo konec meseca na srečanju razvijalcev Google I/O. Več o zanimivem projektu na spodaj navedeni povezavi.

    Objavljeno: 20.6.2012
  • LG se umika s trga tablic

    Trg tablic se iz dneva v dan polni z novimi igralci, ki si želijo kosa vedno večje pogače. Kljub temu niso vsa podjetja željna ukvarjanja s tehnološko modno muho. LG, ki je s tablico Optimus Pad napovedal ukvarjanje tudi z večjimi mobilnimi napravami, se je po skromnem začetku odločil, da tablic ne mara več. Vsaj začasno so svoje mobilne napore sklenili usmeriti v razvoj novih telefonov in si z njimi krojiti lepšo usodo. Bojda odločitev nima nikakršne zveze s pravkar napovedano Microsoftovo tablico Surface, ki velja za resno grožnjo Applovi vladavini na dotičnem področju.

    Objavljeno: 20.6.2012
  • Sonyjevi novi prenosniki Vaio tudi pri nas

    Danes nam je na novinarski konferenci podjetje Sony predstavilo nekaj novih prenosnikov Vaio, naznanili pa so tudi nekoliko resnejši nastop na našem trgu prenosnikov. V okviru tega so že odprli pisarno za telefonsko podporo uporabnikom, uredili pa so tudi uradni servis, ki pa zaenkrat ne bo v Sloveniji (prenosniki se bodo poslali na Češko).

    Objavljeno: 19.6.2012
  • Američani imajo najhitrejši računalnik

    Japonski superračunalnik K Computer je prestol najhitrejšega na svetu moral prepustiti računalniku Sequoia. V Kaliforniji nameščeni superračunalnik podjetja IBM je pol hitrejši od japonskega prvaka, kljub temu da ima za polovico manj osrednjih procesnih enot in je energijsko precej varčnejši. Poldrugi milijon procesorjev pokuri zgolj 7,9 megavatov energije, medtem ko jih Računalnik K za delovanje zahteva 12,6. Za lažjo predstavo, kako hiter je računalnik Sequoia, naj povemo, da v uri opravi toliko računskih operacij kot bi jih 6,7 milijarde ljudi z žepnimi računalniki v 320ih letih. Razvoj tovrstnih naprav je napredoval tako strahotno, da na novo okronani kralj tridnevno delo superračunalnika iz leta 1993 (Thinking Machines) opravi v eni sami sekundi.

    Objavljeno: 19.6.2012
  • Microsoftova tablica

    Microsoft je predstavil tablico Surface. Gre za družino izdelkov, ki jih bodo lansirali v najrazličnejših oblikah in okusih. Vse tablice bodo poganjale operacijski sistem Windows 8. Na tiskovni konferenci v Los Angelesu so prisotnim pokazali dve Ploskvi, eno je poganjal procesor ARM (Nvidia), medtem ko je drugi v osrčju tiktakal Intelov IvyBridge, kakršnega običajno najdemo v povsem običajnih prenosnikih.

    Objavljeno: 19.6.2012
  • Facebook bo (še bolje) prepoznal obraze

    Zadnji nakup družabnega omrežja Facebook je izraelsko podjetje Face.com, ki se ukvarja s prepoznavo obrazov. Neuradnih sto milijonov dolarjev vreden posel bo Američanom prinesel preverjeno tehnologijo, ki jo bodo bržkone uporabili za izboljšanje mobilnih aplikacij, kakršna je Facebook Camera, pri kateri uporabniki najbolj pogrešajo naprednejše označevanje prijateljev. Izraelska tehnologija optičnega vida lahko označevanje pripelje na naslednjo raven.Mobilni odjemalci za najbolj priljubljeno družabno omrežje na svetu morebiti dobijo možnost, da bi ob ovekovečenju prijateljev uporabniku samodejno predlagali njihova imena. Nekaj podobnega je že zraslo na Samsungovem zelniku in se trenutno preizkuša na telefonu Galaxy S III. Skupaj z nedavnim prevzemom Instagrama ima Facebook tako v rokah močno orožje v vojni za mobilni trg.

    Objavljeno: 19.6.2012
  • Mozilla na iPadu

    Mozilla pripravlja spletni brskalnik za najbolj priljubljeno tablico na planetu, Applov iPad. Ker Jabolko razen Webkita tuje tehnologije na mobilnem operacijskem sistemu iOS ne mara, bodo morali razvijalci odprtokodne druščine brskalnik sestaviti na novo. Na iPadu tako ne bo Firefoxa, ampak bomo dobili Juniorja, na Webkitu osnovani brskalnik s preprostim uporabniškim vmesnikom. Novinec se bo v velikem loku izogibal zavihkom, naslovni vrstici in drugim betežnim elementom, ki so običajno prisotni pri delu s sodobnim brskalnikom, saj bo Mozilla Mlajšega vzela, kot edinstveno priložnost za preizkušanje novih zamisli. Mednje sodita dva gumba, na katerih počivata uporabnikova palca. Z njima bo posameznik prevzel popoln nadzor nad brskanjem po spletu. Oba bosta poznala kratek in dolg pritisk ter z njima ponudila najpogostejše zmožnosti, potrebne za delo (osveži, nazaj, naprej, zaznamki, vpis iskanega pojma ali URL naslova, ...). Junior je za zdaj v fazi prototipa, zato bo preteklo še kar nekaj časa, preden nas pričaka na iPadu.

    Objavljeno: 18.6.2012
  • Video: podvodni MonitorTV

    Poletje je tu, morje se bliža, zato smo se pri Monitorju lotili preizkusa vsega kar deluje pod vodo.
    - podvodni telefon Samsung Galaxy xCover
    - podvodni fotoaparati Canon, panasonic, Nikon, Pentax in Olympus
    - podvodno ohišje za iPad
    Nastopa tudi e-bralnik z ukrivljenim zaslonom - Wexler Flex ONE.

    Objavljeno: 18.6.2012
  • Temni oblaki nad Nokio

    Bonitetna hiša Moody's je zopet znižala oceno finskemu izdelovalcu telefonov. Nov udarec za Nokio je posledica počasne prodaje naprav z operacijskim sistemom Windows Phone ter vedno manjših denarnih rezerv, ki se praznijo hitreje, kot Steve Ballmer črkuje T-A-B-L-I-C-A. Nižja ocena pomeni manjše zanimanje investitorjev, ki bodo s težjim srcem razvezali denarnice, zato analitiki Fincem napovedujejo temačnejšo finančno prihodnost. Nedavna napoved o odpuščanjih, zaradi slabših prodajnih rezultatov bodo prisiljeni na cesto postaviti kar 10.000 zaposlenih, je negativno vplivala tudi na njihovo delnico, ki je padla za petnajst odstotkov. Delnica, ki je še na začetku leta bila za polovico dražja, je pri trgovanju trenutno zelo nezaželena.

    Objavljeno: 18.6.2012
  • Linus Torvalds podjetju Nvidia pokazal sredinec

    Na finski univerzi Aalto so bili slušatelji priča zanimivemu predavanju. Na njihova vprašanja je odgovarjal oče operacijskega sistema Linux, Linus Torvalds. Ko ga je razočarana uporabnica prenosnika Optimus informirala o njenih težavah s platformo GitHub, je Linus rekel, da je sodelovanje s podjetjem Nvidia, na njenem zelniku je zrasla tehnologija Optimus, najbolj grozna izkušnja njegove poslovne poti. Za Nvidio je imel sporočilo sestavljeno iz treh besed, sočno opazko pa je pospremil s sredincem. V priloženem video posnetku je moč videti celoten pogovor. Grde besede so izrečene v petdeseti minuti.

    Objavljeno: 18.6.2012
  • Ali Microsoft jutri predstavlja svojo tablico?

    Microsoft je poslal vabila za skrivnostni dogodek, na katerem naj bi, po večini mnenj iz virov blizu podjetja, predstavili lastni tablični računalnik, seveda tudi z lastnim operacijskim sistemom. Za razliko od preteklosti, ko se je Microsoft osredotočal samo na programsko opremo, naj bi tokrat predstavili lastno strojno opremo, ki jo bodo morda prodajali tudi pod lastno blagovno znamko.

    Objavljeno: 17.6.2012
  • Polnilec, ojačevalec, dežnik in senčnik v enem

    Angleški Vodafone je skupaj s profesorjem Dr. Kennethom Tongom iz University College London (UCL) pripravil zanimivo mešanico dežnika oziroma senčnika ter polnilca in ojačevalnika za mobilne telefone. Booster Brolly, kot se imenuje prototip, ki ga bodo prvič javno preizkusili in prikazali na glasbenem festivalu na otoku Wight, ima na vrhu namreč vgrajenih 12 sončnih celic, da lahko z njimi napolnimo mobilni telefon v samo treh urah. V držalu ima zato vgrajen vmesnik USB, tam pa so še nosilec za telefon (za prostoročno klicanje) in miniaturna svetilka z diodami LED. Povrh vsega ima dežnik na konici vgrajen poseben ojačevalnik signala, ki izboljša kvaliteto sprejema mobilnih signalov pri telefonih v radiju enega metra.

    Objavljeno: 17.6.2012
  • Spletno oglaševanje še naprej raste

    Sodeč po najnovejših podatkih ameriške agencije Interactive Advertising Bureau (IAB) se vse več oglaševalcev odloča za internet kot glavni medijski kanal za pridobivanje kupcev. V prvem četrtletju letošnjega leta so tako v ZDA postavili nov rekord v prihodkih oglaševanja, 8,4 milijard dolarjev, kar je 15% več kot v enakem obdobju leta 2011. Absolutni rekord, 9 milijard dolarjev, je bil sicer dosežen v lanskem zadnjem četrtletju, kjer tipično zaradi božičnih praznikov tudi na spletu beležimo povečano potrošnjo.

    Objavljeno: 16.6.2012
  • Chrome Offline Apps

    Googlov koncept spletnih aplikacij, ki jih lahko uporabljamo tudi brez povezave na internet, kot kaže dobiva vse več podpore. Da bi uporabniki lažje locirali naraščajoče število različnih aplikacij, ki znajo delati tudi v tako imenovanem odklopljenem (offline) načinu, so jih pri Googlu umestili v posebno sekcijo spletne trgovine Chrome Web Store. Izbira mesta v menuju sicer ni najbolj posrečena (najdemo jih pod krovno sekcijo Collections), vendar na njem srečamo že presenetljivo veliko število spletnih aplikacij, ki omogočajo rabo tudi brez stalne internetne povezave. Med njimi so glavne Googlove aplikacije, kot so Docs, Offline Google Mail in Calendar, pa tudi številni drugi zanimivi programi tretjih proizvajalcev. Najhitreje sicer narašča število odklopljenih spletnih iger na čelu s priljubljenimi "jeznimi ptiči" (Angry Birds).

    Objavljeno: 16.6.2012
  • Acer Iconia Tab A700

    Acer je v prodajo poslal najnovejši tablični računalnik Iconia A700, ki premore 10-palčni zaslon z ločljivostjo kar 1920 x 1200 pik. Gre za tablico v zgornjem zmogljivostnem razredu, saj temelji na naboru Nvidia Tegra 3 s 4+1 jedri, glavnem pomnilniku velikosti 1GB, 32 GB velikem pomnilniku Flash ter seveda Androidu 4.0. Omeniti velja še vgrajeni vmesnik HDMI in podporo za prostorski zvok Dolby Mobile 3 s 5.1 kanali. Cena je glede na kakovost zaslona in opremo še vedno zelo konkurenčna, saj je v ZDA potrebno za Iconio A700 odšteti 450 dolarjev (cena velja brez DDV).

    Objavljeno: 15.6.2012
  • Sony Xperia miro in tipo

    Sony je predstavil dva nova modela pametnih telefonov Xperia z operacijskim sistemom Android 4.0 Od obeh je nekoliko bolj napreden Xperia miro, ki zagotavlja zlasti globoko integracijo z omrežjem Facebook in nudi najnovejšo Sonyjevo avdio tehnologijo xLOUD. Cenejši Xperia tipo pa stavi predvsem na enostavnost rabe.

    Objavljeno: 15.6.2012
  • YouTube Party Mode

    Google meni, da je YouTube odlično sredstvo za prirejanje zabav med prijatelji, tudi kadar so ti na različnih koncih sveta. Zadnji poizkus, ki skuša pospešiti sprejem družabnega omrežja ponudnika v javnosti, združuje omrežje Google+ in njegovo funkcionalnost Hangouts z video posnetki servisa YouTube. Vsakdo, ki se pridruži spletnem kramljanju ali zabavi v Hangouts lahko odslej nanj naloži video posnetek ali celoten predvajalni seznam, ki ga nato vidijo vsi vključeni v sestanek. Med samo zabavo lahko na isti strani iščemo, dodajamo in odvzemamo video posnetke. Udeleženci zabave lahko prispevajo svoje predloge, hkrati pa jih komentirajo in se pogovarjajo, tudi v načinu "pritisni za govor", kjer je poskrbljeno, da se ljudje ne pogovarjajo kar vse povprek.

    Objavljeno: 15.6.2012
  • WD se podaja med usmerjevalnike

    Western Digital, eden izmed poglavitnih proizvajalcev diskov in drugih pomnilniških ter večpredstavnih izdelkov, je najavil svoj vstop na področje omrežne opreme. Na začetku so predstavili pet omrežnih izdelkov - štiri usmerjevalnike in eno omrežno stikalo s skupnim imenom My Net. Med vsemi novostmi je brez dvoma najbolj zanimiv usmerjevalnik N900 Central, ki poleg omrežnega dela deluje tudi kot domača naprava NAS. Kot bi pričakovali od proizvajalca diskov, so v usmerjevalnik vgradili disk, ki je lahko velik 1 TB ali 2 TB. Do njega lahko dostopamo brezžično iz domačega okolja ali prek internetne povezave prek spletne storitve WD 2 Go. Kot je že znano, je do vsebin možno dostopati tudi prek telefonov in tablic iOS in Andorid.

    Objavljeno: 14.6.2012
  • Linus Torvalds z nagrado tisočletja

    Linus Torvalds je prejemnik uglednega priznanja 2012 Millenum Technology Prize, ki velja za nekakšno "Nobelovo nagrado" na področju visoke tehnologije. Nagrado, ki jo podeljuje finska tehnološka akademija, si sicer letos deli z japonskim znanstvenikom dr. Shinyo Yamanako, strokovnjakom za matične celice. Poleg ugleda in priznanja bo vsakdo o njiju prejel polovico od skupne finančne nagrade v višini 1,2 milijona dolarjev.

    Objavljeno: 14.6.2012
  • Telemachov vstop na trg mobilne telefonije

    Telekomunikacijsko podjetje Telemach je danes na novinarski konferenci naznanil svoj vstop na slovensko tržišče mobilne telefonije. Seveda niso izgradili lastnega omrežja, uporabljali bodo omrežje operaterja Tušmobil. Ta ponekod uporablja Mobitelovo omrežje, pri Telemachu so povedali, da se glede te uporabe še dogovorjujejo. Ciljajo pa seveda na uporabnike, ki si želijo vse v kompletu, torej polega navadne telefonije, televizije in priključka v splet še mobilno telefonijo.

    Objavljeno: 14.6.2012
  • Microsoft Office 2013 prihaja na tablice

    Microsoft je na ameriški izvedbi konference TechEd sodelujočem bežno pokazal predogled nove različice novega pisarniškega paketa, doslej znanega pod delovnim imenom Office 15. Iz predstavljanega je razvidno, čeprav ni uradno potrjeno, da bo nova različica nosila oznako Office 2013, torej nadaljevala tradicijo imenovanja iz zadnjih nekaj generacij izdelka. Microsoft je specifično javnosti pokazal nekaj zaslonov preglednice Excel na tabličnih računalnikih s procesorji ARM opremljenimi z okoljem Windows 8 RT. Od tu tudi oznaka Office 2013 RT, torej v izvedbi za tablice z Armom.

    Objavljeno: 13.6.2012
  • Popolnejša zaščita za tablico iPad

    Apple je ob robu pomembnih predstavitev na konferenci WWDC predstavil nov dodatek za tablične računalnike iPad, ki nudi še boljšo zaščito za računalnik kot doslej. Dosedanji priljubljeni pokrov iPad Smart Cover, ki ga na tablico priključimo prek magnetkov namreč nudi predvsem zaščito zaslona, medtem, ko ostaja preostanek ohišja izpostavljen in s tem občutljiv na praske in udarce. Novi dodatek je imenovan Smart Case in predstavlja kombinacijo celostnega ovitka, kot ga poznamo iz prve generacije iPadov in pokrova Smart Cover, vključno z možnostjo zložitve pokrova v priložnostno stojalo. Novi dodatek je združljiv s tablicami druge in tretje generacije, na voljo pa je v šestih različnih barvah. Menda čez čas pride tudi izvedba v usnju. Smart Case ni prav poceni, saj bo zanj treba odšteti 49 evrov.

    Objavljeno: 13.6.2012
  • LG Optimus 4X HD kmalu tudi pri nas

    Samsungov paradni konj na področju mobilnosti, telefon Galaxy III S, bo kmalu dobil dostojnega tekmeca iz rodne Južne Koreje. LG je najavil, da bo predvidoma že v juniju začel s prodajo novega modela Optimus 4X HD v Evropi, vključno s Slovenijo. LG Optimus 4X HD temelji na platformi Nvidia Tegra 3, torej nudi arhitekturi s 4+1 jedrom, kar zagotavlja vrhunsko zmogljivost pri vseh opravilih. V sam vrh sodi tudi 4,7-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 pik in tehnologijo True HD IPS. LG trdi, da je v Optimus 4X HD vgradil najzmogljivejši akumulator med vsemi štirijedrnimi telefoni na trgu, ki nudi zmogljivost 2150 mAh in tehnologijo SiO+ in poskrbi, da mobilnik kljub temu ohranja tanko obliko in majhno težo (134 gramov).

    Objavljeno: 13.6.2012
  • Varnost slovenskih GSM omrežij

    Pri spletni strani Slo-Tech.com so se lotili podrobne analize varnosti slovenskih GSM omrežij. Kot pravijo pri Slo-Tech je "Namen članka opozoriti na varnostne ranljivosti v slovenskih GSM omrežjih z namenom, da se varnostne ranljivosti odpravijo, posledično pa se poveča stopnja varnosti in zasebnosti uporabnikov mobilne telefonije ter z namenom, da slovenski operaterji mobilne telefonije začnejo več vlagati v varnost omrežij in zaščito svojih uporabnikov."

    Objavljeno: 12.6.2012
  • Posebna izdaja revije Monitor

    Kot vsako poletje smo tudi tokrat pripravili posebno tematsko številko revije Monitor. Letošnja številka je namenjena najrazličnejšim računalniškim zvijačam in nasvetom. Poleg računalnikov PC in Mac smo se dotaknili tudi pametnih telefonov, televizorjev in spletnih storitev.

    Objavljeno: 12.6.2012
  • Intel NUC prihaja v prodajo

    Včasih se zgodi, da prototipi zaradi navdušenja javnosti pridejo v prodajo hitreje, kot bi sicer. Intel je, kot kaže, zadel v sredino tarče, ko je javnosti predstavil koncept miniaturnega računalnika imenovanega tudi Next Unit of Computing (NUC). Posebnost računalnika so zlasti njegove skromne dimenzije, saj se celota nahaja v ohišju velikosti le malo več kot 10 x 10 cm, med delovanjem pa porabi le 17 Wattov električne energje.

    Objavljeno: 12.6.2012
  • Chrome kmalu tudi za Windows 8 in Metro

    Google je v svojem blogu objavil, da bodo kmalu objavili različico brskalnika Chrome za operacijski sistem Windows 8 in njegov uporabniški vmesnik Metro. Chrome bo sicer v končni različici na voljo za običajno okensko (desktop) in novejšo Metro podobo uporabniškega vmesnika, vendar ga ne bomo srečali na računalnikih z različico Windows 8 RT (računalniki s procesorji Arm). Predvsem zaradi Microsoftove odločitve, da bo tam podprt le Internet Explorer kot brskalnik.

    Objavljeno: 12.6.2012
  • WWDC: Macbook z Retino, iOS 6 in Mac OS X Mountain Lion

    Začela se je letna razvoja konferenca World Wide Developer Confernce (WWDC) 2012, na kateri Apple predstavlja pomembne novosti v letošnjem letu. Na njej so prvič predstavili novo generacijo operacijskega sistema iOS 6, ki pa prvič ne bo na voljo za najstarejšo različico tablice iPad. Osvežili so prenosnike Macbook Air in Macbook Pro, med temi pa najdemo tudi nov model z zaslonom Retina. Ob prenosnikih pa so predstavili tudi najnovejšo različico operacijskega sistema zanje - Mac OS X Mountain Lion.

    Objavljeno: 11.6.2012
  • Prva "tradicionalna" konferenca DIGGIT v Ljubljani

    Prejšnji teden se je v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijala prva konferenca o digitalnem komuniciranju in digitalnih trendih po imenu DIGGIT. Na dvodnevni konferenci so predavatelji iz Slovenije in tujine predstavili najnovejše trende s področja integracije digitalnih komunikacij v marketingu in prodaji, različne modele učinkovitih uporab digitalnih kanalov v oglaševanju in podali praktične napotke o osnovah planiranja, zakupa in optimiziranja digitalnih medijskih proračunov. Na okroglih mizah so pogledali v prihodnost medijev in digitalnega oglaševanja skozi razvoj družabnih omrežij. Konferenco sta organizirala revija Marketing magazin in Telekomova družba TSmedia.

    Objavljeno: 11.6.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji