• Tehnologija diskov dozorela

    Pri razvoju diskov so izdelovalci morda naleteli na prve tehnološke ovire - v zadnjih letih so namreč gostoto zapisa podatkov na diske zelo hitro povečevali, pa tudi uporabnikom in izdelovalcem računalnikov se zdi, da zmogljivejših diskov ne potrebujejo več.

    Objavljeno: 17.8.2003
  • Hekerska konferenca DefCon

    Vlada ZDA se še naprej spopada z računalniškim kriminalom - hekerji pa še vedno prirejajo tudi hekerske konference, kjer dokazujejo, da hekerski "poklic" ni sporna dejavnost.Ena najbolj znanih konferenc v ZDA se imenuje DefCon. Na njej so tudi letos potekale razne aktivnosti, med njimi številna predavanja in tudi hekersko tekmovanje v vlamljanju in varovanju strežnikov Root Fu.

    Objavljeno: 17.8.2003
  • Macromedia pripravlja Flash 7

    Macromedia pripravlja novo različico paketa Flash MX, nedavno pa so že predstavili razvojno različico predvajalnika Flash 7. Predvajalnik je na novo optimiziran za uporabo na spletnih straneh, kjer omogoča med 15 in 70% hitrejše predvajanje video posnetkov. Izboljšali so tudi prikaz barvnih prehodov in pohitrili izvajanje skriptov ActionScript, kar se pozna predvsem pri hitrosti premikanja besedil in začetni pripravi animacij. Novi predvajalnik je že na voljo na proizvajalčevi spletni strani, deluje pa v okoljih Windows in MacOS. Trenutno še ni znano, kdaj bo Macromedia zaključila z razvojem izdelka in pričela s prodajo nove različice paketa.

    Objavljeno: 17.8.2003
  • Procesor IBM Power5+ bo dosegel 3 GHz

    Načrti v zvezi z družino procesorjev Power družbe IBM so polni hitrostnih skokov, tako naj bi procesor Power5+ dosegel že takt 3 GHz. Pri IBM so nagnali strah v kosti tekmecem že z dvojnim jedrom procesorja Power4. Procesorji Power5 bodo na tržišču prihodnje leto, najprej pa v strežnikih serije Squadron. Ti bodo imeli od enega do 64 procesorjev, kar je dvakrat več kot v sedanjem strežniku p690.

    Objavljeno: 16.8.2003
  • Iomega načrtuje izmenljive diske velikosti 35 GB

    Podjetje Iomega je predstavilo novo tehnologijo izmenljivih diskov, ki bodo na en nosilec lahko spravili do 35 GB podatkov. Gre za nosilce, ki so podobni trdim diskom, vendar precej cenejši in seveda izmenljivi. Iomega predvideva, da bodo nosilci z imenom RRD (removable rigid disk) zanimivi predvsem za izdelavo varnostnih kopij podatkov in s tem računajo bolj na področje poslovne rabe kot domače uporabnike. Prednost pred tračnimi enotami, ki prevladujejo na tem področju je brez dvoma znatno hitrejši prenos podatkov in naključni dostop do posnetih podatkov. Poleg tega naj bi s kompresijo podatkov na nosilec spravili okoli 70 GB podatkov, kar je primerljivo s trakovi, kot je na primer DLT.

    Objavljeno: 16.8.2003
  • Microsoft odpira Exchange za Apple Mac OS X

    Pri Microsoftu so izpolnili že nekaj let staro željo uporabnikov Mac OS X--omogočili so jim dostop do poštnega strežnika Exchange. Nova možnost je na voljo v programu Entourage, ki je del zbirke Microsoft Office za računalnike Mac. Nekoliko nenavadno se zdi le, da je Microsoft podporo za Exchange zagotovil zdaj, ko so se tudi pri Applu potrudili in jo obljubili za naslednjo različico Mac OS X z imenom Panther. Trenutno lahko uporabniki Mac OS X za dostop do imenikov v strežniku Exchange uporabijo tudi program AddressX podjetja Snerdware.

    Objavljeno: 16.8.2003
  • ZDA ne zanima pomanjkanje IP naslovov

    Medtem, ko se svet počasi pripravlja na prehod na novi standard določanja spletnih naslovov IPv6, ostaja severna Amerika ob strani. To lahko onemogoči največjo spremembo v tehnološki zgodovini interneta. Novi standard bi izjemno povečal število različnih naslovov, ki so na voljo za priključevanje osebnih računalnikov in drugih naprav na splet. Zamenjal naj bi dosedanji sistem označevanja IPv4, ki grozi, da bo v Evropi in Aziji kmalu popolnoma izkoriščen.

    Objavljeno: 15.8.2003
  • "Prstni odtisi" za digitalne skladbe

    Podjetje Audible Magic, ki se ukvarja s sledenjem uporabe digitalnih skladb, je podpisalo pogodbo z založbo Universal - tako je založba okrepila svoje stališče proti nedovoljenemu spletnemu razpečevanju glasbe v digitalni obliki. Radi bi namreč vzpostavili sistem za ugotavljanja istovetnosti glasbenih datotek in morebitno blokiranje prenosov.

    Objavljeno: 14.8.2003
  • Sun krepi N1

    Podjetje Sun je lani objavilo načrt z delovnim imenom >>N1<<, s katerim želi doseči večjo nadzorljivost in bolj preprosto uporabo gruč računalniških in pomnilniških sistemov. Zadnji korak v tej smeri je bil nakup podjetja CenterRun, za katerega je Sun odštel 66 milijonov dolarjev. CenterRunova tehnologija omogoča nadzor programske opreme na višji ravni - recimo za javanske programe, podatkovne baze in spletne strani. Del Sunove strategije v zvezi z N1 je tudi želja, zamenjati administrativne procedure >>ad hoc<< (kot je recimo nameščanje programske opreme po pravilnem vrstnem redu) z avtomatiziranim procesom.

    Objavljeno: 14.8.2003
  • Najmanjši SLR je Pentax *ist D

    Najmanjši in najlažji digitalni fotoaparat SLR s 6,1-milijonskim tipalom trenutno prihaja iz podjetja Pentax.

    Objavljeno: 14.8.2003
  • Panasonicovi novi digitalni Lumixi DMC

    Pri Panasonicu so predstavili digitalni fotoaparat DMC-FZ2, ki ima vgrajen 12-kratni optični zum objektiv in dvomilijonsko tipalo. Po novem omogoča FZ2 fotografiranje s prednostno nastavitvijo zaslonke ali osvetlitve, nastavitev beline in barvnih kanalov.

    Objavljeno: 13.8.2003
  • Seagate predstavlja 2,5-palčni disk za strežnike

    Seagate je prikazal prvi 2,5-palčni disk, ki je namenjen zahtevni poslovni rabi v strežnikih in pomnilniških sistemih. Poleg prostorskega prihranka je novi disk hitrejši in energijsko manj potraten (s tem pa manj vroč med delovanjem), kot današnji strežniški 3,5-palčni diski z vmesnikom SCSI. Razen tega ima novi disk tudi nov tip vmesnika in sicer Serial Attached SCSI (ali SAS), ki nadomešča dosedanje počasnejše in manj prilagodljive vzporedne vmesnike SCSI.

    Objavljeno: 13.8.2003
  • Transmeta stavi na nov procesor Efficeon

    Podjetje Transmeta vidi svetlejšo prihodnost ob predstavitvi novega mobilnega procesorja, ki so mu dali uradno ime Efficeon. Procesor, ki so ga doslej razvijali pod delovnim imenom Astro, bo nudil precej večjo procesno zmogljivost od dosedanjih procesorjev Crusoe, ki so kljub varčnemu delovanju poželi bore malo uspeha. Efficeon pa bo prav tako energijsko zelo učinkovit izdelek, zato ga bo moč srečati tudi v mini prenosnikih in tabličnih računalnikih.

    Objavljeno: 13.8.2003
  • Izboljšani spodnji razred strežnikov Sun

    Družba Sun je obnovila zgradbo svojih štiri-procesorskih strežnikov Sun Fire V480 in osem-procesorskih V840. Posodobitev vključuje predvsem nove, zmogljivejše procesorje UltraSparc III s hitrostjo takta 1,05 GHz (prej 900 MHz). Ta modela sta ena od tistih, ki na trgu bijejo neposreden boj s strežniki s procesorji družbe Intel. Preostala dva modela strežnikov (dve-procesorska V210 in V240) še čakata na prenovo, saj naj bi prišlo do problemov s sistemskim naborom za podporo novim procesorjem.

    Objavljeno: 13.8.2003
  • Pomnilniška kartica flash velikosti 4 GB

    Proizvajalec pomnilniških kartic Lexar Media je napovedal začetek prodaje kartice z rekordno zmogljivostjo. Kartica tipa CompactFlash lahko shrani kar 4 GB podatkov, kar je primerljivo zmogljivostim magnetnih diskov ali nosilcev DVD, vendar za visoko ceno, ki znaša okoli 1.500 ameriških dolarjev. Namenjena je profesionalnim fotografom za snemanje pri najvišjih kvalitetah. Nova pomnilniška kartica ima tudi posebno tehnologijo pospeševanja, ki zapisovanje pospeši za 23 ostotkov.

    Objavljeno: 13.8.2003
  • HP z več kot 150 novostmi cilja na potrošnike

    Podjetje Hewlett-Packard je predstavilo svojo novo strategijo na področju izdelkov za domačo rabo, kar so podkrepili z najbolj množično predstavitvijo novih izdelkov doslej. Skupno so tako na tiskovni konferenci predstavili kar 158 izdelkov, ki segajo od računalnikov, brizgalnih tiskalnikov, optičnih bralnikov in digitalnih fotoaparatov do pomnilniških enot. Cilj nove kampanje je predvsem prepričati kupce, da lahko z novimi napravami želena opravila postorijo lahko hitreje in na preprostejši način.

    Objavljeno: 12.8.2003
  • Windows XP Media Center Edition tudi v Evropi

    Microsoft je sporočil, da bodo po uspešnem preizkusu na domačem in kanadskem trgu začeli prodajati Windows XP Media Center Edition tudi v Evropi. Ta različica operacijskega sistema je posebej namenjena za uporabo v osebnih računalnikih, ki so del sistemov za elektronsko zabavo v dnevni sobi, priključeni so na domači televizor (ali projektor), upravljamo pa jih lahko med drugim tudi z daljinskim upravljavcem. Kot taki predstavljajo digitalni center za predvajanje digitalnih video in avdio vsebin, pa tudi napredno izbiro TV programov in brskanje po internetu. V Evropi bodo sprva na prodaj v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji, kasneje pa morda še kje. Med ponudniki v Evropi bodo Packard Bell, Hewett-Packard, Fujitsu Siemens in Toshiba, ki bo ponudila med drugim združljiv prenosnik.

    Objavljeno: 12.8.2003
  • Nova podpora za HyperTransport

    Protokol HyperTransport, ki omogoča hiter prenos podatkov med elektronskimi vezji je nedavno pridobil podporo štirih uglednih podjetij: IBM, Texas Instruments Network Appliance in EMC. S tem se je precej okrepil ugled protokola, ki omogoča komunikacije z zelo visoko hitrostjo - od 6,4 GB/s do 12,8 GB/s. Protokol v svojih izdelkih že danes uporabljajo nekateri proizvajalci, najbolj znan pa je brez dvoma AMD, kjer je HyperTransport uporabljen med drugim za komunikacijo med procesorji Opteron.

    Objavljeno: 12.8.2003
  • GPS za ročne računalnike Sony Clie

    Sony je za svoje ročne računalnike pripravil dodatek, ki omogoča uporabo ročnega računalnika kot navigacijski pripomoček v vozilih. Dodatek PEGA-CC5 je v bistvu nosilec, s katerim ročni računalnik pritrdimo v vozilo, poleg priključka za napajanje računalnika pa je v celoto vgrajen še GPS sprejemnik s priloženo anteno, ki jo postavimo na videno mesto v vozilo. Priložena je programska oprema za prikaz zemljevidov in navigacijo s pomočjo govora. Dodatek je združljiv z modeli Clie PEG-NX80V, NX73V in TG50, za zdaj pa je na voljo le v ZDA.

    Objavljeno: 12.8.2003
  • IBM vrača udarec

    Po pričakovanjih je IBM odgovoril na obtožbe družbe SCO in v obliki 45 strani dolgega dokumenta ovrgel obtožbe. Pri IBM-ut trdijo, da so trditve in obtožbe družbe SCO nične, ker je družba tudi sama vršila distribucijo in prodajo Linuxa na podlagi licence GPL. IBM poleg tega z nasprotno tožbo trdi, da SCO v svoji programski opremi krši patente, ki so v lasti družbe IBM, poleg tega pa so povzročili poslovno škodo z odpovedjo licenc za Unix, ki je temelj IBM-ovega operacijskega sistema AIX.

    Objavljeno: 12.8.2003
  • Širi se virus MSBlast

    V ponedeljek je začel svojo epidemijo v računalniškem svetu virus z imenom MSBlast (znan tudi kot W32.Blaster ali W32/LuvSan), ki izkorišča v juliju objavljeno varnostno luknjo RPC v OS Windows. Računalniki z MacOS, Linuxom in Unixom so na virus zaenkrat imuni.

    Objavljeno: 12.8.2003
  • Apache pripravlja tudi J2EE strežnik

    Skupina razvijalcev, ki stoji za projektom Apache, najbolj znanim spletnim strežnikom z odprto kodo, načrtuje razvoj komplementarnega programskega strežnika, ki bo skladen s specifikacijo J2EE. S tem projektom se Apache vključuje v igro na področju, kjer prav mrgoli različnih ponudnikov, kljub temu strokovnjaki menijo, da lahko s svojim vstopom, podporo za odprto kodo in dosedanjim ugledom dosežejo kar precejšen vpliv.

    Objavljeno: 11.8.2003
  • Spletne storitve proti javi

    Microsoft načrtuje novo programsko orodje, ki bo omogočalo razvoj in strežbo spletnih storitev, s tem pa tekmovalo z orodji J2EE. Čeprav pri Microsoftu glede podrobnosti molčijo, nekateri pričakujejo najavo izdelka z delovnim imenom Indigo že oktobra na razvojni konferenci v Los Angelesu. Gre za naslednjo generacijo izdelkov za spletne storitve .NET, ki predstavlja med drugim manjkajoči člen med samimi spletnimi storitvami in strežniško platformo.

    Objavljeno: 11.8.2003
  • Oracle -- generacija 10

    Oracle naj bi že v kratkem predstavil nove različice podatkovnega in programskega strežnika, ki bodo med drugim podpirale razpršeno procesiranje (grid computing). Novi izdelki, ki imajo trenutno ime Oracle 10G i Oracle Application Server 10G bodo najbrž predstavili na konferenci OracleWorld, v prodajo pa naj bi prišli šele leta 2004.

    Objavljeno: 11.8.2003
  • IBM se usmerja v programsko opremo

    Programske rešitve v zvezi z upravljanjem in virtualizacijo pomnilniških sistemov so vse pomembnejši dejavnik pri zniževanju stroškov lastništva, zato se bo IBM v bodoče še bolj posvetil temu področju. To je povzetek poročila, ki ga je pripravil IBM-ov oddelek Enterprise Storage Group, s čimer so začrtali nadaljnjo pot razvoja izdelkov, ki bodo vse bolj iz področja programske opreme, tudi na račun zmanjšanja ponudbe same strojne opreme (IBM je nedavno napovedal opustitev izdelkov NAS).

    Objavljeno: 11.8.2003
  • Google brezplačno opozarja na novice

    Spletni brskalnik Google odslej nudi novo storitev - brezplačno opozarjanje na novice o posameznih temah, ki jih izbere uporabnik. Spletna storitev trenutno spremlja čez 4.500 publikacij in uporabnike opozori na novo vsebino, čim ta ustreza zadanim kriterijem. Uporabnik je nato prek elektronske pošte obveščen, čim iskalnik zazna novico ali drugo vsebino na izbrano temo. Novi iskalnik je za zdaj še v razvojni fazi in od uporabnika zato zahteva nekaj več truda. Trenutno je treba tako ročno vesti ime publikacij, ki jih želimo spremljati, avtorji pa obljubljajo kasnejše izboljšave (morda pa proti plačilu). Google s to potezo odgovarja na podobne načrte glavnih tekmecev, predvsem družbe Yahoo!, ki je v ta namen kupilo podjetje Overture.

    Objavljeno: 11.8.2003
  • Wi-Fi v vse prenosne računalnike?

    Družba In-Stat/MDR napoveduje, da bo do leta 2005 95% prenosnih računalnikov standardno opremljenih z vgrajenim vmesnikom WLAN. Ostale tržno-raziskovalne družbe niso tako optimistične. Strategy Analitics in Forrester ocenjujeta, da bo delež Wi-Fi prenosnikov do leta 2008 90- oziroma 80-odstoten. Oprema Wi-Fi postaja zaradi konkurence (predvsem iz Tajvana) vse cenejša, zato postaja vgradnja vse bolj standardna. To pa še ne pomeni, da lastniki prenosnih računalnikov tudi množično uporabljajo brezžične storitve WLAN. Dostop do interneta preko >>vročih točk<< se ni izkazal za tako uspešnico kot so pričakovali, podjetja pa tudi ne bodo na vrat na nos začela graditi interna brezžična omrežja.

    Objavljeno: 10.8.2003
  • Dell PowerEdge 400SC

    Podjetje Dell je predstavilo svoj doslej najmanjši in najcenejši strežnik, ki nosi oznako PowerEdge 400 SC. Sistem temelji na procesorjih Pentium 4, ki delujejo s sistemskim vodilom pri 800 MHz, osnovni model pa je mogoče v ZDA dobiti že za zgolj 500 dolarjev. Na drugi strani pa lahko premore procesorje s takti do 3,2 GHz in do 4 GB velik sistemski pomnilnik.

    Objavljeno: 10.8.2003
  • Intel Yamhill - ne pred letom 2005

    Po tem, ko je AMD razkril svojo 64-bitno strategijo, tako na strežnikih, kot odjemalcih, so se okrepile govorice, da na podobni tehnologiji intenzivno dela tudi Intel. Delovni projekt menda nosi ime >>Yamhill<<, pod njim pa nastajajo 64-bitne razširitve obstoječih 32-bitnih ukazov arhitekture x86. Toda analitiki opozarjajo, da morebitno rešitev ne smemo pričakovati pred letom 2005.

    Objavljeno: 10.8.2003
  • Symantec utrjuje položaj

    Družba Gartner Dataquest ugotavlja, da se je Symantecov tržni delež v celotni svetovni panogi varnostnih rešitev povečal s 15 odstotkov v letu 2001 na 19 odstotkov v letu 2002, s čimer ohranja mesto vodilnega svetovnega ponudnika varnostne programske opreme. Predstavljeni rezultati temeljijo na dveh ločenih segmentih, ki ju obravnava poročilo: segmentu varnostne programske opreme za infrastrukturo in segmentu skrbniške varnostne programske opreme.

    Objavljeno: 9.8.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji