• Nokia kupila Alcatel-Lucent

    Finska Nokia postaja največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu. Finci so kupili francosko podjetje Alcatel-Lucent, na čelu s slavnim Bellovim laboratorijem. Kupčija, ki je vredna petnajst in pol milijard evrov, dvakrat več, kot je za telefonski del Nokie plačal Microsoft, bo Fince teleportirala v ospredje. Sedež združenega podjetja bo na Finskem, medtem ko bo osrednje dogajanje znotraj veje Alcatel-Lucent ostalo v Franciji. Bellov laboratorij bo zadržal tudi ime. Posel, ki bo zaključen leta 2016, ne pomeni, da Nokia vstopa na področje telefonov z operacijskim sistemom Android, saj je aktivnost s pametnimi telefoni ločena in vezana na kitajski TCL. Finci se vedno bolj usmerjajo k omrežnemu delu poslovanja, zato kanijo prodati tudi posel z zemljevidi (HERE). Kot možni kupec se omenja razvpiti Uber.

    Objavljeno: 15.4.2015 10:00
  • Kako zmagati na lotu

    V ameriški zvezni državi Iowa so januarja aretirali Eddieja Raymonda Tiptona, odgovornega za varnost v tamkajšnji loteriji, sedaj pa so ga uradno obtožili prevare. Tožilstvo mu očita, da je računalniški sistem spremenil tako, da so bile izžrebane zmagovalne številke, ki jih je imel na srečki prav on.

    Objavljeno: 15.4.2015 09:00
  • Pametna zobna ščetka za otroke

    Na spletnem inkubatorju Kickstarter se je pojavil dodatek, ki navadno zobno ščetko spremeni v igralni krmilnik. Playbrush je naprava s povezavo Bluetooth 4.0, ki v navezi s poljubno zobno ščetko ter namenskimi igrami poskrbi, da se otrok nauči in izvaja pravilno nego zob. Pripomoček cilja na otroke med četrtim in desetim letom starosti. Zanimiv dodatek, ki bo nadobudnežem približal sicer prezirano opravilo, je prvim podpornikom na voljo za 54 evrov. Obenem bodo razvijalci priprave ob vsakem prispevku darovali kakovostno zobno ščetko otroku, ki jo potrebuje.

    Objavljeno: 15.4.2015 05:00
  • V Španiji protestirajo hologrami

    Španci imajo ostro zakonodajo, ki otežuje demonstracije. V imenu varnosti so izvajanje strogih zakonov na svoji denarnici občutili prenekateri prebivalci Iberskega polotoka. Aktivisti skupine Hologramas por la Libertad so zato iznašli nov način protestiranja. Svoje privržence so zaprosili, da posnamejo video (ali zvočni) posnetek ter jim ga pošljejo. Skupina je prejete posnetke pretvorila v holograme, ki namesto ljudi protestirajo pred zgradbo španskega parlamenta. Rezultat morda ni enak morju živih teles, hologrami med drugim zahtevajo tudi temo in so prikazani le ponoči, vseeno pa omogočajo ljudem, da izrazijo svoje mnenje, kljub siceršnji prepovedi.

    Objavljeno: 15.4.2015 01:00
  • Američani ne želijo kitajskega superračunalnika

    Kitajski superračunalnik Tianhe-2, ki ga poganja 80.000 Xeon procesorjev, je v zadnjem letu in pol po podatkih organizacije Top 500 najmočnejši računski stroj na svetu. Kljub temu so ga Kitajci letos nameravali nadgraditi. Načrte, da bi vanj dodatno vgradili več desettisoč kosov integriranih vezij, jim je preprečila ameriška vlada. Ko je podjetje Intel zaprosilo za izvozno dovoljenje, je vlada ZDA prošnjo zavrnila. Glavni razlog za negativen odgovor je bojazen, da bi Kitajci superračunalnik uporabili za atomske raziskave. Rezultat? Intelu so domači ponudili izgradnjo 200 milijonov ameriških dolarjev vrednega superračunalnika, medtem ko Kitajci pospešeno vlagajo v razvoj lastnih silicijevih ploščic. 

    Objavljeno: 14.4.2015 09:00
  • Konec izsiljevalskega virusa?

    Podjetje Kaspersky Lab je v sodelovanju z nizozemsko enoto za boj proti računalniškemu kriminalu National High Tech Crime Unit (NHTCU) izdelalo orodje, ki odklene datoteke, zaklenjene z izsiljevalskim virusom CoinVault.

    Objavljeno: 14.4.2015 07:00
  • Kitajci znajo okužiti računalnike, ki niso povezani z internetom

    Ena izmed kitajskih hekerskih skupin je med prvimi na svetu, ki je uspešno pridobila dostop do računalnikov, ki niso povezani v nobeno omrežje. Strokovnjaki za računalniško varnosti FireEye so izdali 69-stransko poročilo, v katerem so opisali kitajski dosežek.

    Objavljeno: 14.4.2015 05:00
  • Applova ura razprodana

    Pametne ure so med nami, čeprav še vedno ne vemo, ali jih sploh potrebujemo. Dejstvo je, da si jih želimo. Nov dokaz je Applova ura Apple Watch, ki je v osamljeni spletni prodaji pošla v nekaj urah. Zamudnikom so tako ostala na voljo le prednaročila, ki zagotavljajo prihod želenega predmeta na dom do sredine poletja. Veliko zanimanje kupcev so potrdili tudi v Cupertinu, kjer je predsednik uprave, Tim Cook dejal, da je število naročil preseglo vsa pričakovanja, veseli pa so tudi pozitivnega odziva prvih kupcev. Zaradi velikega zanimanja je na spletnih tržnicah zaživel črni trg. Najcenejša Applova ura dosega astronomske cene, saj nekateri prekupčevalci zanjo zahtevajo celo 2000 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 14.4.2015
  • Ure z Androidom tudi na iPhonih?

    Kot poroča The Verge, naj bi bil Google v zadnji fazi razvoja programske opreme, ki bo omogočila, da bodo ure s sistemom Android Wear delovale tudi na Applovih napravah. V trenutni razvojni fazi znajo ure Android Wear prikazovati opozorila z iPhonov, kartice pomočnika Google Now, omogočeno je glasovno iskanje in drugi glasovni ukazi. Zelo verjetno bo podprto tudi odgovarjanje na sporočila Gmail, kaj več (upravljanje glasbe...) pa trenutno ni znano.

    Objavljeno: 12.4.2015
  • Nadzor nad Pisarno kar s telefona

    Microsoft nadaljuje z novostmi v svetu mobilnih aplikacij – trenutno je novost Office Remote for Android, ki omogoča, da s telefonom nadzorujemo pisarniške programe na osebnem oz. prenosnem računalniku z Windows. Povezava poteka prek Bluetooth, omogočen pa je nadzor nad Powerpointom (premikanje »prosojnic«, branje zapiskov, premikanje navideznega laserskega kazalca), Excelom (preskok med podatki in grafikoni) in Wordom. Podprta je le pisarna 2013, na osebnem računalniku pa mora biti nameščen poseben pomožni program, ki skrbi za komunikacijo.

    Objavljeno: 11.4.2015
  • Ponovno govorice o Googlu in Twitterju

    Zaradi govoric, da se Google pripravlja na nakup družbenega omrežja Twitter, so slednjemu delnice hitro zrasle za 4 odstotke. Govorice izvirajo iz analitskega podjetja Briefing.com, ki je namignilo, da je Twitter najel podjetje Goldman Sachs, ki naj bi skrbelo za morebitne nakupne ponudbe, med katerimi naj bi bil tudi Google.

    Objavljeno: 11.4.2015
  • iOS 8.3 je tu

    Uporabniki iPhonov in iPadov si lahko že prenesejo nadgradnjo operacijskega sistema iOS 8.3, ki vključuje množico popravkov, pa tudi nekaj manjših nadgradenj. Naj omenimo dvostopenjsko avtentikacijo za Googlove račune, Siri, ki zna po novem prek zvočnika opravljati telefonske klice, možnost nameščanja aplikacij brez vnosa gesla in nekaj manjših sprememb v aplikacijah Passbook, Messages in Photos.

    Objavljeno: 10.4.2015 12:00
  • Applova ura že na voljo za prednaročila

    Z današnjim dnem je pri Applu mogoče prednaročiti uro Watch, pošiljke pa bodo do kupcev začele odhajati 24. aprila. Tudi pri Monitorju imamo eno tako železo v ognju, če je verjeti računu, pa bo pri nas nekje sredi maja. Takrat lahko tudi pričakujete članek na to temo.

    Objavljeno: 10.4.2015 10:00
  • T2 po novem s Telekomom

    T2 je za svojega partnerja pri ponudbi mobilne telefonije po poteku pogodbe s Simobilom po novem izbral Telekom Slovenije. Podjetje, s katerim so (bili?) že od svojega nastanka naprej v ne ravno prijateljskih odnosih, bo po novem skrbelo za pokritost s signalom tam, kjer T2 nima svojih baznih postaj. In to je v resnici v veliki večini Slovenije. T2 je svoj projekt mobilne telefonije 3G namreč zagnalo v svojih »bogatih časih«, ko (sposojen) denar ni bil težava, nato pa je razvoj zastal in naslonitev na partnerja za t.i. nacionalni roaming je bil nujen.

    Objavljeno: 9.4.2015 13:00
  • Philipsovi televizorji za leto 2015

    Philips nas je pred kratkim povabil na predstavitev novih televizorjev z letnico 2015. Osrednji razvoj se dogaja na dveh področjih – prvo je visoka ločljivost 4K, na tem področju pričakujemo vse več naprav od vseh večjih proizvajalcev. Od Philipsa smo doslej že videli modele s to ločljivostjo, seveda je doslej šlo za televizorje najvišjega cenovnega razreda – po novem se visoka ločljivost širi občutno nižje po cenovni oziroma zmogljivostni lestvici.

    Objavljeno: 9.4.2015 11:00
  • Popcorn Time štarta na iPhone in iPade

    Popcorn Time, v zadnjem času izredno priljubljen servis za predvajanje piratskih filmov, o katerem smo že pisali, je že nekaj časa na voljo tudi kot aplikacija za Android in iOS. Vendar pa je bilo za namestitev na naprave s slednjim treba telefon/tablico odkleniti, oz. »jailbreakati«, saj Apple aplikacije Popcorn seveda ne pusti (in ne bo pustil) na svoj AppStore.

    Objavljeno: 9.4.2015 08:00
  • Nove baterije: aluminij namesto litija

    Na Stanfordu so odkrili novo vrsto baterij, ki namesto litija uporabljajo aluminij, zaradi česar imajo številne prednosti. Hitreje se polnijo, niso gorljive in za povrhu so še upogljive. Vseeno še ne pričakujte zložljivih baterij v naslednjem pametnem telefonu, saj morajo v aluminijevih baterijah rešiti še nekaj resnih izzivov.

    Objavljeno: 8.4.2015 09:00
  • Čistka med razširitvami za Chrome

    Varnostni strokovnjaki in Google so analizirali več kot 100 milijonov dostopov do Googlovih spletnih strani in na ta način zaznali več kot skoraj 200 razširitvenih dodatkov za brskalnik Chrome, ki so počeli še vse kaj drugega kot to, kar naj bi počeli v resnici. Google je najdene dodatke že izbrisal iz trgovine.

    Objavljeno: 8.4.2015 08:00
  • Fundacija Bitcoin v finančnih in organizacijskih težavah

    Fundacija Bitcoin, ki je najboljši približek uradnemu obrazu bitcoina, je po besedah enega izmed članov upravnega odbora tik pred bankrotom. Stanje pred članstvom prikrivajo, trdi.

    Objavljeno: 8.4.2015 05:00
  • Da, kovinski telefoni se ukrivijo

    Se spomnite »afere« bendgate, lanske množici besedilnih, slikovnih in video prispevkov o tem, kako se novi iPhone 6 ukrivi, če nanj močno pritisnemo, oz. se nanj usedemo? Nič nenavadnega, bi rekli, kovina se pač ukrivi, prej ali slej.

    Objavljeno: 7.4.2015 14:00
  • Kako brisati posnetke z Youtuba

    Ruski programer Kamil Hismatullin se je nekako specializiral za iskanje napak v Googlovih storitvah – že pred časom ga je spletni gigant za najdeno napako nagradil z 1337 dolarji, sedaj pa mu je uspelo najti res kardinalno napako in zaslužiti - v resnici bornih 5000 dolarjev. Google namreč nagrade za najdene napake povečuje, vendar so omejene na 5000 dolarjev. Facebook take omejitve nima.

    Objavljeno: 7.4.2015
  • Peta obletnica za iPad

    Apple je pred petimi leti predstavil tablico, ki je spremenila podobo mobilnega računalništva. Prvi iPad je bil presenečenje in hkrati tveganje, saj nihče ni vedel, kako ga bodo sprejeli kupci. Na začetku so napovedi močno nihale in segale od ocen v višini 1,1 do 7 milijonov. iPad je presegel tudi najbolj drzne napovedi in v prvem letu dosegel prodajo kar 14,8 milijonov primerkov.

    Objavljeno: 5.4.2015 01:00
  • Poziv Akosu za pomoč potrošnikom v zvezi s primerom ISDN

    Svet za elektronske komunikacije RS je javno pozval Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), da zavzame aktivno vlogo pri pridobivanju podatkov o poslovanju Telekoma Slovenije z naročniki in potrošnikom tako pomaga pri pripravi zahtevkov za vračilo nezakonito zaračunanih denarnih zneskov v primeru ISDN.

    Objavljeno: 4.4.2015 01:00
  • 40 let Microsofta in namigi o odprtokodnih Oknih

    4. aprila 1975 sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Microsoft s ciljem, da bi razvila in tržila tolmač za programski jezik Basic za prvi mikro računalnik Altair 8800. 40 let kasneje je tedanji startup zrasel v podjetje, ki je vredno čez 380 milijard dolarjev in je za Applom ter Exxon Mobilom še vedno na tretjem mestu največjih družb na svetu.

    Objavljeno: 4.4.2015 01:00
  • Waze napoveduje čas čakanja v kolonah

    Waze je simpatičen program za mobilne telefone, ki poleg navigacije uporablja skupinsko zbiranje in izmenjavo podatkov (crowdsourcing), na podlagi katerih zna obveščati o zastojih na cestah in to v realnem času. Rešitev je bila že pred časom dovolj zanimiva, da je program kupil Google in večino udarnih lastnosti vgradil tudi v program Google Maps.

    Objavljeno: 3.4.2015
  • EU pripravlja protimonopolno tožbo proti Googlu

    Vse kaže, da se Google ne bo tako preprosto izognil posledicam ravnanja do konkurence, vsaj ne v Evropski uniji. Medtem, ko so v ZDA vsaj za zdaj opustili tovrstne preiskave, pa se uradniki v Bruslju intenzivno pripravljajo na sodni boj.

    Objavljeno: 3.4.2015
  • Office Lens

    Microsoft je kompletu programov za pisarniško delo na telefonih iOS in Andorid dodal še nov pripomoček, ki zna vgrajeni fotoaparat spremeniti v pripraven optični bralnik. Čeprav Office Lens še zdaleč ni prvi program tega tipa, ima nekaj zanimivih lastnosti.

    Objavljeno: 3.4.2015
  • Facebook Riff – skupinski video posnetki

    Facebook se še naprej močno trudi, da bi razširil svoj portfelj storitev, speljal nekaj uporabnikov konkurentom in obenem našel nove načine uporabe družabnih omrežij. Najnovejši projekt se imenuje Riff in predstavlja kombinacijo mobilne aplikacije in možnosti izdelave skupinskih video posnetkov, ki jih objavimo na Facebooku.

    Objavljeno: 2.4.2015
  • Microsoft Surface 3

    Microsoft je predstavil nov tablični računalnik z imenom Surface 3, ki predstavlja manjšo in morda elegantnejšo različico dosedanjega modela Surface Pro 3. V primerjavi slednjim ima Surface 3 manjši, 10,8-palčni zaslon (Pro model ima 12-palčnega) in je posledično zato v celoti manjši in lažji.

    Objavljeno: 1.4.2015 01:00
  • Google Chromebit – Chromebook v ključku

    Google je pripravil povsem novega odjemalca z imenom Chromebit. V napravico velikosti USB ključka (ali če želimo, današnjega Chromecasta) so spravili celotno elektroniko, ki predstavlja ekvivalent današnjih prenosnikov Chromebook.

    Objavljeno: 1.4.2015 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji