• Madžarska evropska Silicijeva dolina?

    Madžarska morda danes ne sodi med najbolj znana tehnološka področja na svetu, vendar se bo prepričanju predstavnikov oblasti to kmalu spremenilo. Madžarska vlada je namreč začrtala strategijo, s katero naj bi privabila tuj kapital in podjetja, ki bi vlagala v nova podjetja za razvoj visoke tehnologije. V ta namen so Madžari marca v kalifornijsko Silicijevo dolino poslali močno delegacijo iz ministrstev in predstavnikov gospodarstva s ciljem, da prepričajo predstavnike uglednih računalniških podjetij k sodelovanju. V svoj prid navajajo, da ima Madžarska presežek visoko izobraženih inženirjev računalništva, cena delovne sile pa je tudi do osemkrat nižja od cene razvijalcev v ZDA.

    Objavljeno: 4.4.2000
  • Cisco spet širi svoje delovanje

    Cisco se vse bolj usmerja k rešitvam, ki zapolnjujejo oba konca omrežnih izdelkov. Za 300 milijonov dolarjev so kupili družbo InfoGear, v kateri so bili že doslej udeleženi z 8 %, za nakupom pa bodo pridobili tehnologijo internetnih terminalov ter programsko podporo za nadzor tovrstnih naprav. Za 200 milijonov dolarjev so nato kupili še podjetje JetCell, ki ponuja rešitve za brezžično povezavo različnih naprav znotraj stavb z omrežno opremo in storitvami, od telefonije do podatkovnih povezav.

    Objavljeno: 4.4.2000
  • Swisscom bo odpuščal delavce

    Marca so Švicarji dobili nove, tudi do 70 % nižje cene telefonskih pogovorov, obetajo se tudi nadaljnja zniževanja. Swisscom se zato odloča za nižanje stroškov, kar nameravajo doseči tudi z odpuščanjem delavcev. Konec lanskega leta je bilo v Swisscomu 21.777 zaposlenih (vključno z Debitelom), po ocenah generalnega direktorja Swisscoma, Jensda Alderja, pa jih bodo v obdobju od 2001 do 2003 odpustili približno tri tisoč. O načinu odpuščanja se bodo še pogajali s socialnimi partnerji.

    Objavljeno: 3.4.2000
  • Windows 2000 v strežnikih AS/400?

    Ali je mogoče, da bomo videli Windows 2000 v strežnikih AS/400? Po nekaterih vesteh blizu IBM-a je Microsoft v zadnjih mesecih temu proizvajalcu dal ponudbo za prenos operacijskega sistema Windows 2000 na novo, 64-bitno različico procesorjev Power-4, ki bodo poganjali novi rod sistemov AS/400, predvidenih za konec leta 2001. Power-4 bo imel 170 milijonov tranzistorjev, tehnologijo NUMA (Non-Uniform Memory Access) in tristopenjski predpomnilnik. Zaradi vsega tega obljublja Power-4 precej večjo zmogljivost V/I in hitrost delovanja od Intelovega Itaniuma. Uporabniki AS/400 lahko že danes uporabljajo Windows NT (kmalu tudi Windows 2000), vendar kot podrejeni operacijski sistem. Z novo ponudbo pa bi Windows 2000 deloval kot osnovni operacijski sistem. Seveda pa je to le možnost. Microsoft in IBM trenutno zavračata komentarje.

    Objavljeno: 3.4.2000
  • Oracle daje sredstva za mala podjetja

    Družba Oracle je objavila, da bo v Evropi začela s širitvijo svojega leto dni starega rizičnega sklada Oracle Venture Fund. Sklad se je nedavno povečal s 100 milijonov dolarjev na 500 milijonov dolarjev, da bi tako povečal dostopnost vloženega kapitala po vsem svetu.

    Objavljeno: 3.4.2000
  • Smart Com praznoval 10. obletnico delovanja

    Smart Com, specializirano podjetje za telekomunikacijske in omrežne rešitve, je 1. aprila praznoval 10. obletnico delovanja. V desetih letih so povečali število zaposlenih s 3 na 73, s povprečno starostjo 33 let. 58 % prihodkov ustvarijo z vzpostavljanjem in vzdrževanjem prostranih omrežij (WAN), četrtino s krajevnimi omrežji (LAN) in 18 % z vzpostavljanjem dostopnih omrežij.

    Objavljeno: 3.4.2000
  • Pogajanja med Microsoftom in ameriško državo propadla

    Pogajanja med Microsoftom ter predstavniki pravosodnega ministrstva ZDA in 19 ameriških zveznih držav so se končala brez zunajsodnega dogovora. Sodnik Richard Posner, ki je štiri mesece deloval kot posrednik pri pogajanjih med ameriško državo in Microsoftom, je pozno v soboto obvestil vse vpletene strani, da je pogajanj konec. Bill Gates je v posneti video-izjavi za javna občila izrazil obžalovanje zaradi takega razpleta dogodkov.

    Objavljeno: 2.4.2000
  • Microsoft prodal že milijon izvodov Windows 2000

    Manj kakor mesec dni za predstavitvijo nove različice operacijskega sistema Windows 2000 so pri Microsoftu zabeležili prvi milijon prodanih izvodov. Pri tem niso štete prodane licence, ki so jih podpisala velika podjetja neposredno z Microsoftom. S tem so skoraj ponovili rekord, dosežen s prodajo operacijskega sistema Windows 98, ki pa je namenjen širšim množicam.

    Objavljeno: 2.4.2000
  • ASP Competence Center

    Microsoft, Compaq in Cisco so ustanovili prvi evropski center ponudnikov storitev namenskih programov (ASP Competence Center), namenjen razvijalcem programske opreme, ponudnikom programskih storitev in podatkovnim središčem. Center bo deloval v prostorih Compaqovega evropskega tehnološkega centra v francoskem mestu Sophia Antipolis. Vrata bo predvidoma odprl aprila letos.

    Objavljeno: 2.4.2000
  • Razbita DVD-zaščita PlayStationa 2

    Le nekaj dni za tem, ko je Sony na Japonskem začel prodajati igralno konzolo PlayStation 2, so hekerji že našli ustrezne kode, ki jih je treba vnesti ob zagonu sistema, s katerimi je mogoče preprečiti blokado gledanja filmov DVD, narejenih za druge regije.

    Objavljeno: 1.4.2000
  • Adobe InDesign 1.5 in FrameMaker 6.0

    Adobe je predstavil kar dve novi različici orodij za namizno založništvo. InDesign 1.5 prinaša več kakor 70 novosti, med katerimi se večina nanaša na boljšo povezljivost in združljivost z drugimi izdelki podjetja, ter boljšemu pretoku dokumentov v okolju, v katerem je potrebno skupinsko delo. Skupaj s programoma PressReady in InProduction omogoča nova različica programa precej lažji prenos in uvoz dokumentov v zapisu Acrobat PDF. InDesign 1.5 prinaša tudi številna orodja, ki jih poznamo iz drugih paketov Adobe, kot so kapalka za prevzem lastnosti (tako pri besedilih kakor pri grafiki), interaktivna preoblikovanja, svinčnik in orodja za mehčanje.

    Objavljeno: 1.4.2000
  • Compaq Slovenija začne uradno delovati 11. maja

    Ljubljana, 31. marec - Direktor Compaqa v Sloveniji, Luis Baptista-Coelho, je danes predstavil ekipo vodilnih v novonastalem podjetju Compaq d.o.o., ki bo uradno začelo delovati 11. maja.

    Objavljeno: 1.4.2000
  • IBM novi rekorder pri diskih

    Tekma za največji disk na svetu se nadaljuje. Novi rekord od sredine marca prehaja ponovno v roke družbi IBM, ki je predstavila disk DeskStar 75 GXP, ki ima prostor za kar 75 GB podatkov, okrog 10-krat več kakor danes povprečni disk v računalniku za domačo rabo. Za ilustracijo navedimo, da je to dovolj za shranjevanje okrog 18 filmov DVD ali 159 glasbenih plošč CD. DeskStar 75 GXP je prvi disk z vmesnikom UltraDMA/100 s hitrostjo prenosa med diskom in računalnikom 100 MB/s, vrti se s 7200 vrtljaji na minuto, dosega povprečni čas dostopa 8,5 ms, notranja hitrost prenosa podatkov pa je kar 444 MB/s. Za izravnavo skrbi 2 MB medpomnilnik, gostota zapisa pa dosega rekordnih 11,2 Gb na kvadratni palec. Za shranjevanje podatkov IBM uporablja podlago iz posebnega stekla, na katero je nanesen magnetni premaz. Na voljo je več modelov z 1 do 5 ploščami, kar daje skupno zmogljivost med 15 GB in 75 GB.

    Objavljeno: 31.3.2000
  • Brezplačni Windows 2000 za Špance

    Tudi veliki se zmotijo. Microsoft je zato, da bi populariziral novi operacijski sistem Windows 2000, marsikomu poslal 120-dnevno preizkusno različico operacijskega sistema. Tako naj bi dobili tudi kupci španske revije PC World, vendar je nekdo pomotoma na reviji priloženo ploščo dal kar polno različico operacijskega sistema. Ko se je to razvedelo, so menda kupci dobesedno razgrabili revijo, ki so je tako prodali rekordno število, menda čez 100.000.

    Objavljeno: 31.3.2000
  • Evropa zaostaja za ZDA le še zaradi načina obračunavanja

    Evropa se pri telekomunikacijskih in omrežnih storitvah upravičeno zgleduje po Združenih državah Amerike, a utegne hitro dohiteti Američane zaradi prednosti pri mobilnih tehnologijah in storitvah. To je eno od glavnih sporočil srečanja ISP (Internet Service Provision) 2000, ki je od 14. do 16. marca potekalo v Amsterdamu. Evropa se je lotila informatike na drugačen način in ni ubrala zgolj pot posnemanja ameriških poslovnih modelov.

    Objavljeno: 30.3.2000
  • Odškodnina za nezadovoljive storitve mobilne telefonije

    Mehiška operaterja mobilne telefonije Telcel in Iusacell bosta zaradi nezadovoljive kakovosti storitev uporabnikom mobilne telefonije v naslednjih mesecih dodelila odškodnino v obliki brezplačnih pogovorov. V lanskem letu je število mobilnih telefonov v državi zraslo od 3,5 na 7,6 milijona (v glavnem mestu od 1,3 na 2,5 milijona), kar je povzročilo zasičenja, izpade in preobremenitve v omrežjih, ki niso bila pripravljena na tako rast.

    Objavljeno: 29.3.2000
  • Evropska zveza tehta združitev Vodafone-Mannesmann

    Evropska komisija bo o združitvi operaterjev Vodafone in Mannesmann odločala 3. aprila. Ta rok se sicer lahko dodatno preloži za še 14 dni, če je treba upoštevati dodatne okoliščine pri ugotavljanju konkurenčnih odnosov. Sprva je bilo načrtovano, da se bo komisija o združitvi izjasnila že 28. februarja. Takrat bi jo lahko potrdili ali določili dodatno štirimesečno preizkusno obdobje, vendar so pred potekom prvotnega roka od angleškega operaterja Vodafone zahtevali dodatne informacije, kar je pripeljalo do postavitve novega datuma.

    Objavljeno: 28.3.2000
  • GSM tudi v nekdanji Burmi

    Myanmar (nekdanja Burma) je ena od držav z najmanjšim dosegom telefonije. Letos bodo vendarle tudi tam postavili (prvo) mobilno telefonsko omrežje GSM. Družba Myanmar Sky-Link bo postavila omrežje vredno 144 milijonov dolarjev, ki bo sprva pokrivalo le Yangon in Mandalay, pozneje pa naj bi ga razširili še na enajst manjših mest.

    Objavljeno: 27.3.2000
  • Grozijo internetu zastoji?

    Ali internetu grozijo zastoji in ozka grla? Čeprav ponudniki interneta po vsem svetu gradijo optične povezave z velikansko zmogljivostjo, se lahko zgodi, da bo to kljub temu premalo. Po mnenju podjetja Nortel Networks naj bi namreč povpraševanje po komunikacijski zmogljivosti naraščale v prihodnjih letih dvakrat hitreje od zmogljivosti infrastrukture. Zaradi novih tehnologij, kot so xDSL in kabelski modemi, ki omogočajo hitrejši prenos podatkov do končnega uporabnika, bi morala potrebna hitrost internetne hrbtenice v naslednjih petih letih narasti za 100- do 200-krat.

    Objavljeno: 27.3.2000
  • Trirazsežne slike, brez posebnih očal

    Podjetje S3 skupaj z univerzo iz nemškega Dresdena razvija tehnologijo, ki bi omogočala prikaz trirazsežne slike brez posebnih očal ali drugih pripomočkov. V projektu so uporabljene kartice Diamond FireGL 1 in eksperimentalni stereoskopski monitor z delovnim imenom D4D, ki so ga razvili na dresdenski univerzi. Po mnenju nekaterih bi lahko tehnologija postala komercialno zanimiva v razmeroma kratkem času.

    Objavljeno: 26.3.2000
  • Nova sodelovanja za brezžično elektronsko poslovanje

    IBM je objavil vrsto novih strateških zavezništev za okrepitev ponudbe, primerne za elektronsko poslovanje na ročnih računalnikih. Novi partnerji so Nokia, Motorola, Palm, Intel, Cisco Systems in Symbian. IBM načrtuje hitrejši razvoj odprtih sistemov za trg brezžičnega interneta, kateremu analitiki napovedujejo dvanajstkratno rast v treh ali štirih letih. Pogodbe so, tako kakor vse podobne, neekskluzivne in se od partnerja do partnerja razlikujejo. Nokia bo sodelovala pri razvoju storitev WAP, Motorola pri razvoju sistemov, ki bodo poznali tudi govorne ukaze, Palm pa pri oblikovanju poslovnih storitev za skupne stranke. IBM svojo pozornost usmerja tudi v neposredno trženje brezžičnega interneta velikim strankam, kot je denimo Bank of Scotland.

    Objavljeno: 26.3.2000
  • Povezovanje digitalnih kamkoderjev s PC-ji

    Na tržišču se pojavlja vse več kompletov za povezavo digitalnih kamkoderjev z računalniki PC, ki ponujajo vse potrebno za zelo sprejemljivo ceno. Eden takih je komplet Dazzle DV-Editor, ki za samo 100 dolarjev ponuja kartico PCI s tremi vtičnicami IEEE 1394 (Firewire), videourejevalnik Ulead VideoStudio 4.0 SE s podporo za zapis DV in poseben program za pretvorbo zapisov DV v zapise MPEG-1 in MPEG-2. Za delovanje potrebujemo računalnik PC z okolji Windows 98 ali Windows 98 SE.

    Objavljeno: 26.3.2000
  • Intelove igrače

    Intel je predstavil že drugi rod računalniško podprtih igrač, ki jih trži skupaj z gigantom na tem področju, podjetjem Mattel. Po lani predstavljenem in zelo uspešno sprejetem digitalnem mikroskopu, Play QX3, so pri Intelu predstavili še tri novosti. Prva novost je Intel Play Computer Sound Morpher, digitalni snemalnik zvoka, ki omogoča s programsko opremo dodajanje učinkov in tehniko prehoda enega zvoka v drugega. Intel Play Digital Movie Cretator je preprosta digitalna kamera s širokokotno lečo in dodatkom za posnetke makro, ki jo priključimo na računalnik prek vmesnika USB, omogoča pa izdelavo preprostih videoposnetkov in filmov, ki jih "režirajo" otroci. Tretja novost je videokamera Play Me2Cam Virtual Games System, ki je odzivna igra, v kateri se lahko otrok vidi na zaslonu znotraj igre. Prve dve novosti sta na voljo za 100 dolarjev, tretja pa za 70 dolarjev. Žal le na ameriškem tržišču.

    Objavljeno: 25.3.2000
  • Prekletstvo satelitske telefonije

    Operater satelitske telefonije ICO je pod stečajno zaščito (Chapter 11) ameriškega sodišča od 27. avgusta lani. Družba si prizadeva okrevati do maja 2000 vendar neuspešna izstrelitev satelita na raketi Sea Launch zagotovo

    Objavljeno: 25.3.2000
  • Kritika internetnih podjetij

    John Chambers, direktor in predsednik družbe Cisco, močno kritizira vedenje v zadnjem času nastalih internetnih podjetij, ki so čez noč uspela pritegniti velik kapital. Chambers je na srečanju podjetnikov v silicijevi dolini kritiziral odločitve podjetij, da svojim uslužbencem in vodstvu dajejo delniške opcije, ki jih lahko ti unovčijo že po zelo kratkem času. Na ta način besedah prvega moža Cisca dolgoročno onemogočajo zanesljivost delovanja in močno načenjajo zaupanje sveta v družbe, ki lahko že jutri zaradi tega izginejo ali pa povsem zamenjajo strukturo zaposlenih.

    Objavljeno: 25.3.2000
  • Telekomovo leto 1999

    Člani uprave Telekoma Slovenije s predsednikom Petrom Tevžem na čelu so 23. marca na novinarski konferenci javnosti predstavili poslovne rezultate za leto 1999.

    Objavljeno: 24.3.2000
  • Brezžični i-Burst

    Martin Copper, človek, ki je pri Motoroli izumil prvi mobilni telefon, pripravlja skupaj s svojo novo družbo ArrayComm novo tehnologijo za brezžični prenos podatkov. Tehnologija z imenom i-Burst naj bi s posebnim sistemom anten dosegla hitrosti prenosa tja do 1 Mb/s, kar je celo precej več kakor pri današnjih žičnih povezavah. Edina omejitev tehnologije je v tem, da za se odjemalec med prenosom z visoko hitrostjo ne sme hitro premikati -- recimo v avtomobilu, vlaku ali letalu. I-Burst naj bi zato uporabljali bolj za prenos podatkov na zahtevo -- recimo prenos glasbe, filmov ali novic.

    Objavljeno: 24.3.2000
  • Adobe Acrobat Messenger

    Adobe je predstavil novo orodje za izdelavo prenosljivih dokumentov v zapisu Adobe Acrobat. Adobe Acrobat Messenger je nov program, ki omogoča zajem kakršnihkoli dokumentov z optičnim bralnikom in samodejno pretvorbo v prenosljive dokumente PDF. Dokumente lahko ob tem preuredimo, obračamo in jim dodajmo opombe v obliki "rumenih lističev", pripetih na elektronski dokument. Program nato omogoča pošiljanje dokumenta na izbrane elektronske naslove, postavitev dokumenta v spletni strežnik ali prenos dokumenta po faksu. Program je tesno povezan s poštnimi strežniki, za dostop do njegovih možnosti pa se prijavimo kar z uporabniškim imenom in geslom poštnega programa. Program omogoča omrežno namestitev, centralno upravljanje, podpira pa tudi večje število optičnih bralnikov. Za delovanje potrebuje okolji Windows NT ali Windows 2000, cena paketa pa je 1500 dolarjev.

    Objavljeno: 24.3.2000
  • Izdelava vezij s snopi elektronov

    IBM razvija novo tehnologijo za izdelavo tiskanih vezij, s katero naj bi naredili še manjše polprevodniške elemente kakor doslej. Osnova nove tehnologije z imenom Prevail je izdelava vezij s snopi elektronov, s katerimi naj bi nadomestili dosedanje sisteme, ki uporabljajo lasersko svetlobo. Z moduliranjem elektronskih snopov lahko pri izdelavi dosežejo manjše povezave (desettisočkrat tanjše od človeškega lasu), kar podaljšuje življenjsko dobo dosedanjih proizvodnih procesov. Novo tehniko naj bi sprva uporabili predvsem v izdelkih za mobilno telefonijo.

    Objavljeno: 23.3.2000
  • ATI tudi s sistemskimi nabori

    ATI je konec februarja presenetil javnost in predstavil prvi procesorski sistemski nabor z vgrajenim grafičnim pospeševalnikom, s čimer se podajajo na področje integriranih izdelkov in osnovnih plošč. ATI S1-370 TL združuje severni most (North Bridge) in 128-bitni grafični pospeševalnik, po trditvah predstavnikov podjetja pa celota po zmogljivosti presega Intelov nabor 810e. Grafični del vezja je prispevala družba ArtX, ki je od nedavnega v lasti družbe ATI, pospeševalnik pa zmore prikazati 12,5 milijona senčenih mnogokotnikov na sekundo, zapolnjevati s hitrostjo 330 milijonov pik na sekundo, pri tem pa podpira najsodobnejše tehnike 3D, kot so preoblikovanja in osvetlitve za posnemanje realističnih vremenskih razmer.

    Objavljeno: 23.3.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji