• Ali je to iPhone 6?

    Neutrudljivi iskalci skrivnosti velikih proizvajalcev so se dokopali do novih, precej zanesljivih informacij o podobi in značilnostih prihajajočega pametnega telefona Apple iPhone 6. Na plan je prišel tehnični načrt ohišja novega telefona, ki ga je Apple dostavil poglavitnim proizvajalcem dodatne opreme, specifično ponudnikom ovitkov in pokrovov za telefone.

    Objavljeno: 1.4.2014 01:00
  • Sonyev digitalni papir velikosti A4

    Sony bo v začetku maja v prodajo poslal doslej največji bralnik s tehnologijo digitalnega črnila E-Ink, ki zna prikazati praktično celoten listi papirja velikosti A4. 13,3-palčni zaslon ima visoko ločljivost 1600 x 1200 ob 16 možnih sivinah, obenem pa je občutljiv na dotik in ga je možno uporabljati oziroma pisati nanj s priloženim digitalnim peresom.

    Objavljeno: 1.4.2014 01:00
  • Foodini – 3D tiskalnik za hrano

    Najbrž je bilo le vprašanje časa. Na Kickstarterju se je pojavil zanimiv projekt 3D tiskalnika, ki namesto predmetov »natisne« hrano. Tiskalnik z imenom Foodini uporablja inovativen sistem kapsul, v katere vnesemo vsakdanja živila, kot so pretlačena zelenjava, kreme, in nekoliko bolj tekoča osnova za testo. V vsako kapsulo lahko spravimo do 123 ml snovi, v tiskalniku pa je prostora za 5 kapsul sočasno. Foodini lahko sicer tiska le z eno naenkrat, toda različna živila lahko nanesemo zaporedno, v slojih. Natisnjeno hrano lahko takoj postrežemo ali pa spečemo, če gre za narejeno za peko.

    Objavljeno: 31.3.2014 01:00
  • Office Mobile za telefone odslej brezplačen

    Microsoft je ob predstavitvi pisarniškega paketa Office za tablice iPad precej bolj na tiho spremenili pogoje rabe podobnega paketa za pametne telefone iPhone in Android. Office Mobile je namreč odslej za telefone na voljo povsem brezplačno, torej za pregledovanje in urejanje dokumentov ne zahteva plačilo naročnine na Office365, kot je to bilo doslej.

    Objavljeno: 31.3.2014 01:00
  • KitKat najbolj stabilen mobilni OS

    Raziskava podjetja Crittercism je razkrila, da je Android 4.4. KitKat trenutno najbolj stabilen operacijski sistem, ki mobilnim uporabnikom posledično najmanj kravžlja živce. Obsežen projekt je zajemal 106 različnih operacijskih sistemov ter njihovo obnašanje na 2500 mobilnih napravah. Največkrat so se na testu sesule starejše verzije sistemov, medtem ko je KitKat v odstotkih mrknil le 0,7-krat. Applov iOS 7 je dosegel rezultat 1,6 %, kar je zgolj za odtenek bolje, kot Googlov Gingerbread, zastarela različica operacijskega sistema Android. Dobre novice so bili veseli tako razvijalci kot lastniki mobilnih naprav z Androidom, pridružili pa so se jim tudi proizvajalci, med katerimi se najbolj široko smeji Samsungu, ki po raziskavi sodeč izdeluje najbolj zanesljive telefone.

    Objavljeno: 30.3.2014 10:00
  • Štirinajstletnik priporoča varčno pisavo

    Suvir Mirchandani, štirinajstletni dijak srednje šole v Pittsburghu je opazil, da v njegovi izobraževalni ustanovi natisnejo veliko več papirja, kot ga je bil vajen videvati v osnovnošolskih letih. Glede na to, da je HPjevo črnilo dvakrat dražje kot parfum Chanel No. 5, se je vprašal o smotrnosti tovrstnega razmetavanja z denarjem oziroma kako bi šola v prihodnosti lahko prihranila. Odmislil je reciklažo, dvostransko tiskanje in druge običajne pristope ter se osredotočil na pisavo. Primerjal je pogosto uporabljene črke, v angleški abecedi so to e, t, a, o in r ter ugotovil, da so razlike gromozanske.

    Objavljeno: 30.3.2014 01:00
  • Kitajska izganja bitcoin

    Virtualna kriptovaluta bitcoin je ta teden doživela nov udarec, saj je Kitajska vsem bankam, hranilnicam in drugim posrednikom pri finančnih transakcijah prepovedala ukvarjanje z bitcoinom ter poslovanje s podjetji, ki se ukvarjajo s trgovanjem bitcoinov.

    Objavljeno: 29.3.2014 13:00
  • Tekmovanje elastomobilov

    Hiša eksperimentov bo v soboto, 29. marca, priredila enajsto državno Tekmovanje elastomobilov na stadionu Športnega parka Ljubljana. Timsko delo mladih raziskovalcev bo moč spremljati od 9:30 ure dalje. Vozilo, ki bo s pomočjo elastike in vzmeti zmoglo premagati najdaljšo razdaljo, bo svoji ekipi prineslo zmago. Utrinke iz lanskoletnega tekmovanja si lahko ogledate na priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 28.3.2014 17:00
  • Pisarna za iPad

    Microsoft Office je (končno) na voljo za uporabnike Applovih tablic iPad! Dolgo napovedana pisarniška zbirka, ki jo na tržnici App Store najdemo na brezplačnem oddelku, za optimalen izkoristek potrebuje Microsoftov račun in naročnino na oblačno storitev Office 365, a nekaj osnovnih nalog zmore tudi brez njiju. Zbirka sestoji iz urejevalnika besedil Word, preglednic Excel, predstavitev PowerPoint ter zapiskov OneNote. Prvi vtisi so pozitivni, več pa v recenziji, ki jo pripravljamo za novo številko Monitorja.

    Objavljeno: 28.3.2014 16:00
  • Turčija blokira tudi YouTube

    Dan po odločitvi sodišča, da mora Turška agencija za telekomunikacije odstraniti blokado družabnega omrežja Twitter, je taista državna ustanova pričela s cenzuro spletišča YouTube. Povod za novo spletno agresijo nad Turki in njihovimi pravicami naj bi bila sporna objava zvočnega posnetka, na katerem turški uradniki komentirajo dogajanje v Siriji. Predsednik turške vlade Erdogan je posnetek, kjer zunanji minister in šef državne varnostne službe razpravljata o možnosti vojaškega posredovanja v Siriji, že označil za pristnega ter obenem obsodil objavo tajnega in občutljivega razgovora.

    Objavljeno: 28.3.2014 01:00
  • Tekmovanje iz računalništva in informatike

    Inštitut Jožef Štefan, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ter IEEE Slovenija prirejajo deveto državno srednješolsko tekmovanje ACM iz računalništva in informatike.

    Objavljeno: 27.3.2014 19:00
  • Obogatena rekreacija s telefonom

    Priljubljena mobilna aplikacija za športne navdušence Runtastic, uporablja jo že 70 milijonov ljudi, je dobila novo preobleko ter številne napredne zmožnosti. Leto dni razvoja se odseva v zloščenem videzu, ki nudi nadmočno uporabniško izkušnjo. Izpostaviti velja svežo pridobitev, ki uporabniku glede na vremenske razmere, osebno statistiko ter opravljeno aktivnost svetuje, koliko vode mora popiti, da se telo čimprej obnovi. Obenem toplo pozdravljamo odločitev, da se na račun plačljive različice PRO, obogati brezplačna verzija programa. Slednja tako poslej med drugim vsebuje tudi glasbeni predvajalnik ter spremljanje / navijanje v živo.

    Objavljeno: 27.3.2014 16:00
  • Grafična pošast iz Nvidie - Titan Z

    Grafične kartice so že zdavnaj prehitele centralne procesorje tako po zmogljivosti in številu tranzistorjev kakor tudi po ceni. Nvidia je v tej tekmi napravila korak naprej in predstavila GeForce GTX Titan Z, ki na eni kartici združuje zmogljivosti dveh.

    Objavljeno: 27.3.2014 10:00
  • Konferenca odprtokodnih rešitev

    V petek, 25. aprila, se bo staro novomeško jedro prelevilo v središče odprtokodnega znanja. Konferenco OpenWay združno prirejajo Mozilla Slovenija, StartUP Novo mesto in Fakulteta za informacijske študije. Na enodnevnem dogodku ne bo manjkalo delavnic, predavanj in tudi zabave. Organizatorji so prijave že odprli, svoj sedež in / ali dodatne informacije o dogodku pa dobite na spodaj navedeni spletni strani.

    Objavljeno: 27.3.2014 01:00
  • Google Glass z modnimi okvirji

    Googlova pametna očala so zanimiv projekt, ki je navdušil številne privržence po svetu. Kritike se večinoma berejo kot hvalospevi, z izjemo, da nihče ne mara videza naprave. Očala so nerodna in neprivlačna, zato je slehernik v njih videti kot piflar najvišje stopnje. Google se težave zaveda, zato se je spajdašil z Luxoticco, proizvajalko očal blagovnih znamk Ray-Ban in Oakley. Naveza bo v prvi fazi poskrbela za tehnološko dovršen izdelek z estetskim in modnim oblikovanjem, kar naj bi očala Google Glass končno približalo množični potrošnji.

    Objavljeno: 26.3.2014 08:00
  • Facebook gre v navidezno resničnost

    Facebook je s podjetjem Oculus VR sklenil kupčijo v višini dveh milijard ameriških dolarjev. Z njo je pridobil podjetje, ki se ukvarja z igrami v navidezni resničnosti, VR konzolo / očala Oculus Rift ter živahno skupnost zapriseženih uporabnikov / igričarjev. Nakup predstavlja odmik podjetja od kratkočasnih iger za občasne igralce in zanimivo bo videti, kako bodo s potezo zadovoljni razvijalci. Konzola Oculus Rift še ni naprodaj, na voljo je zgolj (druga) razvijalska različica naprave, a ji na svojo stran kljub temu uspelo pridobiti veliko število priznanih razvijalcev. Bojazen, da utegne talent zapustiti prodano ladjo, je spodbudil Notch, razvijalec nadvse priljubljene igre Minecraft, ki je že odpovedal sodelovanje pri projektu.

    Objavljeno: 26.3.2014 07:00
  • Najboljši pametni telefon na svetu

    HTC je pričakovano obelodanil naslednika telefona One. Različica z letnico 2014 ali oznako M8 bo imela pet palcev velik 1080p zaslon (1920 × 1080, 441 ppi), štirijedrni procesor Snapdragon 801 (2,3 GHz), 2 GB pomnilnika RAM in 2600 mAh baterijo. Slednja naj bi bila kar štirideset odstotkov zmogljivejša od prejšnje. Prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje dodatnih aplikacij bo na voljo 32 GB, a bo za razliko od predhodnika, razširljiv s pomnilniškimi karticami microSD (do 64 GB).

    Objavljeno: 25.3.2014 21:00
  • Novi Monitor

    Po daljšem času smo se ponovno lotili najpomembnejši del vsakega računalnika – njegov procesor. V novi številki revije si lahko preberete, kako se izkažejo novi procesorji različnih cenovnih segmentov tako od Intela kot od AMDja. Preizkusili smo 16 različnih modelov, ki se po ceni gibljejo od 36 pa vse do 275 evrov.

    Objavljeno: 25.3.2014 07:00
  • Vircurex potonil, Bitstamp in Kraken odlično prestala revizijo

    Po fiasku internetne borze za trgovanje z bitcoini Mt.Gox, ki še vedno pogreša 650.000 bitcoinov v vrednosti dobrih 400 milijonov dolarjev in je v postopku prisilne poravnave, je naslednja žrtev hekerskih napadov Vircurex.

    Objavljeno: 25.3.2014 06:00
  • Tehnologija v boju proti zlorabi otrok

    Policija v ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji bo pričela s testiranjem oblačne baze podatkov, ki jim bo v pomoč v boju proti otroški pornografiji. Največja težava, s katero se možje v modrem srečujejo pri tovrstnih preiskavah, je količina zaseženega slikovnega gradiva, ki se množično podvaja. Policisti menijo, da jim bo orodje z imenom Project Vic olajšalo identifikacijo zlorabljenih žrtev. S pomočjo tehnologije podjetij Netclean, Hubstream in drugih bodo lažje uredili petabajte podatkov, ki jih zasežejo vsako leto. S preprostim predalčkanjem in identifikacijo že znanega materiala se bodo osredotočili zgolj na nove najdbe in pridobili na hitrosti, ki je poglavitnega pomena v boju proti zlorabi otrok.

    Objavljeno: 25.3.2014 05:00
  • Googlov varčni zapis WebP na pohodu

    Google je nedavno posodobil slikovni zapis WebP, ki na spletu nadomešča priljubljene oblike JPG, PNG in GIF. Ker zaseda približno štirideset odstotkov manj prostora od naštetih ob navidezno enaki kakovosti prikaza, ima spletni velikan z njim velike načrte. Idejo, ki izvira iz leta 2010, so pri Googlu izdatneje udejanjili že lani, s testno vgradnjo na spletišču YouTube, tokrat pa so lastnemu formatu dodali še podporo animacijam ter pohitrili njegovo nalaganje.

    Objavljeno: 24.3.2014 16:00
  • Pametna žarnica

    Korejsko podjetje LG je predstavilo pametno žarnico. Poleg osnovne naloge, osvetljevanja prostora, ki jo žarnica s pametjo opravlja izredno varčno, se LGjeva iznajdba podobno kot Philipsova pametna žarnica poveže s telefoni iOS in Android. Prek brezžične povezave Wi-Fi ali Bluetooth nas z utripanjem opozori na prispelo sporočilo ali dohodni klic. Programska oprema žarnice nadalje omogoča varovanje hiše, daje vtis, da je v praznem domu nekdo doma, z vgrajeno budilko in medlo svetlobo olajša jutranje bujenje, ter poskrbi za navdušenje, ko na zabavi utripa v ritmu predvajane glasbe. Pametna žarnica podjetja LG bo sprva na voljo le na domačem tržišču, zanjo bodo zahtevali okoli 25 evrov.

    Objavljeno: 24.3.2014 05:00
  • Lenovo kupil nove patente za mobilne tehnologije

    Pri kitajskem Lenovu kupujejo za 100 milijonov dolarjev novih patentov, ki se nanašajo na tehnologije 3 in 4G. Patente kupujejo od ameriškega podjetja Unwired Planet, uporabljali pa jih naj bi v navezi s prevzemom podjetja Motorole, ki je bilo do nedavnega v lasti Googla. Hkrati bodo kar veliko patentov omenjenega podjetja tudi licencirali. Lenovo je ob nakupu Motorole že pridobil čez 2000 patentov, hkrati pa bodo imeli dostop tudi do Googlovega patentnega portfelja.

    Objavljeno: 23.3.2014 10:00
  • Facebook z alternativo za PHP

    Pri Facebooku so že pred časom za lastne potrebe razvili lastni programski jezik imenovan Hack. Jezik so razvili za izdelavo lastnega odprto-kodnega virtualnega sistema HHVM (HipHop Virtual Machine), se pa brez težav uporablja v povezavi z PHPjem. Sedaj so objavili odprto-kodno različico jezika, ki je že na voljo na naslovu www.hacklang.org. Po njihovem mnenju gre za jezik, ki ponuja najboljše lastnostni dinamično in statično pisanih jezikov.

    Objavljeno: 23.3.2014 09:00
  • Twitter blokiran v Turčiji

    Turški predsednik vlade Erdogan se je po objavi objav na Twitterju, ki so ga obtoževale korupcije, odzval z blokado dostopa do priljubljenega spletnega omrežja. Po pisanju turškega časnika Hurriyet Daily News je Erdogan izjavil, da mu je vseeno, kaj pravi mednarodna skupnost, in da bomo vsi videli moč turške republike. Kasneje je iz njegove pisarne prišla uradna izjava, v kateri trdijo, da so pri Twitterju ignorirali poziv sodišča, po katerem bi morali umakniti žaljive objave.

    Objavljeno: 22.3.2014 09:00
  • Prihajata Nokia Lumia 930 in 630

    V začetku aprila se na Microsoftovi konferenci BUILD pričakuje nadgradnja za Windows Phone 8.1, ob tem pa naj bi prišla tudi dva nova telefona – Lumia 930 in Lumia 630. Prvi nosi kodno ime Martini, drugi pa Moneypenney – očitno je nekdo navdušen nad James Bondom. Prvi telefon naj bi imel pet palčni zaslon, sicer pa naj bi uporabljal podobno opremo kot Lumia Icon, ki je naprodaj v ZDA. Manjši telefon bo nosil 4,3 palčni zaslon, po govoricah naj bi imel možnost za dve SIM kartici, gre pa za naslednik modela Lumia 620.

    Objavljeno: 22.3.2014 08:00
  • NSA sledi sistemcem

    Če ste sistemski administrator, imamo za vas slabe novice. NSA že nekaj časa ugotavlja, da so sistemski administratorji idealna vstopna točka v omrežja, ki jih želijo napasti. Ker imajo v rokah vsa gesla in privilegije, se je NSA lotila zasledovanja teh nič krivih strokovnjakov.

    Objavljeno: 22.3.2014 01:00
  • Pri Mt. Gox našli 200.000 Bitcoinov

    Pri spletni tržnici z Bitcoini Mt. Gox, o kateri smo sicer že večkrat pisali, so objavili, da so našli 200.000 Bitcoinov, ki so skupaj vredni okoli 116 milijonov dolarjev. Digitalne kovance naj bi našli v programski denarnici starejšega formata. S tem se je število Bitcoinov, za katere se še ne ve, kaj se je z njimi zgodilo, znižalo na 650.000.

    Objavljeno: 21.3.2014 13:00
  • Virtualni asistent SecondEGO

    V slovenskem podjetju Amebis, kjer so znani po slovarjih ASP in podobnih slovničnih orodjih, sedaj ponujajo sistem virtualne asistence, imenovan SecondEGO. Gre za storitev za pripravo in upravljanje virtualnih asistentov, ki na spletnih straneh odgovarjajo na uporabniška vprašanja. V uporabi je kar nekaj tehnologij, saj se sistem uči v različnih jezikih, hkrati do neke mere razume tudi zatipkana vprašanja. Sistem lahko brezplačno preizkusimo na www.secondego.com.

    Objavljeno: 21.3.2014 12:00
  • HP namerava na področje 3D tiskalnikov

    Glavna izvršna direktorica podjetja HP, Meg Whitman, je napovedala, da bodo pri HPju junija predstavili strategijo na področju 3D tiskanja. Nove naprave naj bi pohitrile čas tiskanja, ki naj bi bil po besedah Whitmanove počasen kot taljenje ledu, hkrati pa se naj bi dvignila tudi kakovost tiska.

    Objavljeno: 21.3.2014 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji