• AMD z dvojnimi jedri

    AMD bo v letu 2005 predstavil niz procesorjev, ki bodo imeli po dve jedri v istem ohišju. S tem so dopolnili razvojne načrte, ki bodo najprej prinesli prehod na 90-nm arhitekturo pri Opteronih (druga polovica 2004) ter Athlonih 64 (prva polovica 2005), nato pa še dve jedri na procesor (druga polovica 2005 za Opterone, nekoliko kasneje Athlone). S tem AMD odgovarja na podobne načrte družbe Intel, ki bo po napovedih konec drugega leta imelo le še procesorje z več jedri.

    Objavljeno: 16.6.2004
  • Yahoo uvaja 100 MB brezplačne pošte

    Yahoo se je odzval na izziv podjetja Google, ki je pred nekaj meseci napovedalo brezplačni poštni servis Gmail s poštnimi predali velikosti 1 GB, tako da je povečal brezplačne poštne predale na 100 MB. Sočasno so tudi povečali prostor za plačljivo storitev Mail Plus, ki zdaj nudi 2 GB prostora in dodatne storitve za ceno 20 dolarjev mesečno, namesto 30 kot doslej. Poštni servisi so dobili tudi rahlo sodobnejši videz, vendar po naprednih funkcijah ne dosegajo nivoja, ki ga obljublja Gmail.

    Objavljeno: 16.6.2004
  • DB2 še bolj primerna za poslovno poročanje

    V novi različici IBMove zbirke podatkov DB2, ki jo zaenkrat še predstavljajo pod razvojnim imenom Stinger, bo precej novosti na področju poslovne inteligence. Modul Design Advisor bo znal upravniku zbirke podatkov svetovati, kako porazdeliti podatke in tako omogočiti boljše odzivne čase, kar je zlasti primerno za skladišča podatkov. V zbirki podatkov bo mogoče hraniti mnogorazsežnostne podatkovne zgradbe s pomočjo sistema Cube Views. Tehnologijo je IBM že napovedal v preteklem letu, v novi različici zbirke podatkov DB2 pa bo izboljšana odzivnost.

    Objavljeno: 15.6.2004
  • Nižji stroški spodbujajo VoIP

    Raziskovalna družba Radicati Group napoveduje, da bodo podjetja povečala vlaganja v opremo VoIP z ene milijarde dolarjev v letu 2004 na 5,5 milijarde dolarjev v letu 2008. Razlog, da se že deset let stara tehnologija v podjetjih ni bolj >>prijela<<, so razmeroma visoki stroški uvajanja. V naslednjih štirih letih naj bi vodilni proizvajalci opreme VoIP (Avaya, Alcatel, Nortel, Cisco in Siemens) v tolikšni meri zmanjšali proizvodne stroške, da bo cena s sedanjih 375 do 1000 dolarjev padla od 75 do 600 dolarjev na linijo. Trenutno skorajda povsem prevladuje hibridna oprema VoIP (92-odstotni delež), ki omogoča kombinacijo navadne in VoIP telefonije, do leta 2008 pa naj bi delež hibridne tehnologije padel na 70% - v korist >>čistega<< VoIP.

    Objavljeno: 15.6.2004
  • Združitev brezžičnega usmerjevalnika in diska

    Podjetji Linksys in Maxtor sta družno pripravila izdelek, ki omogoča priključitev zunanjega diska na brezžični omrežni usmerjevalnik.Nekakšen mini pomnilniški sistem NAS Linksys Network Storage Link ima v brezžičnem usmerjevalniku dva vmesnika USB, na katera lahki priključimo Maxtorjev zunanji disk OneToruch USB, vgrajena pa so tudi orodja za upravljanje pomnilniškega prostora. Usmerjevalnik stane le 100 dolarjev.

    Objavljeno: 15.6.2004
  • Prvi virus za telefone

    Podjetje Kaspersky Labs je odkrilo prvi virus, ki okuži telefone in se prenaša prek mobilnih omrežij. Cabir se imenuje črv, ki lahko okuži telefone z operacijskimi sistemi Symbian. V omrežju kroži pod krinko orodja za upravljanje z varnostjo, na okuženem telefonu pa napiše besedo Cabir. Pri tem spremeni nastavitve sistema, tako da se zažene ob vsakem vklopu telefona. Program, ki se prenaša v obliki paketa SIS nato pregleduje prisotnost drugih telefonov prek omrežne povezave bluetooth in se ob uspešnem cilju prenese na drug sistem.

    Objavljeno: 15.6.2004
  • Microsoft oplemenitil Reporting Services z dodatkom ActiveViews

    Microsoft je z nakupom majhnega podjetja Active Views pridobil dodatek svojemu izdelku Reporting Services v strežniku SQL Server 2000, s pomočjo katerega bodo uporabniki izdelovali poročila in izvajali poizvedbe preko spletnega vmesnika. Dodatek temelji na platformi .Net, namenjen pa je poslovnim uporabnikom, ki za delo z njim ne potrebujejo znanja programiranja.

    Objavljeno: 14.6.2004
  • Podjetje Mainsoft združuje okolji .Net in java

    Na področju razvoja programske opreme sta se oblikovali dve glavni struji, okolje .Net in java. Kljub temu, da številni programerji obvladajo oba programska jezika, se običajno specializirajo za enega od njih. V podjetju Mainsoft so se domislili razvojnega okolja Visual MainWin, v katerem razvijalci z orodjem Microsoft Visual Studio .Net izdelajo rešitev, ki jo MainWin pretvori v javansko rešitev, združljivo s standardom java 1.4, primerno za uporabo v programskih strežnikih IBM WebSphere, BEA WebLogic in Tomcat. Razvijalci v okolju MainWin lahko tudi uporabijo javanska zrna, ki jih uvozijo v razvojno okolje. Ker je na trgu mnogo več razvijalcev, ki obvladajo okolje .Net, bo orodje MainWin olajšalo razvoj v podjetjih, kjer primanjkuje razvijalcev z znanjem jave.

    Objavljeno: 14.6.2004
  • Patenti za antispam

    Družbi Network Associates so odobrili tehnološki patent za sisteme in metode namenjene filtriranju neželene elektronske pošte. Svoje patente na tem področju prijavljajo tudi drugi ponudniki tovrstne opreme. Živahna patentna aktivnost na tem področju ne preseneča, pravijo pri IDC, saj naj bi trg protivirusne opreme do leta 2007 rasel po povprečni letni stopnji 15 odstotkov, takrat pa naj bi bil vreden 4,4 milijarde dolarjev. Še hitreje raste povpraševanje po opremi za varnost pri sporočanju (35 %), do leta 2007 pa naj bi se na tem trgu obrnilo 1,1 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 14.6.2004
  • Predrage vroče točke Wi-Fi

    Vodilni nemški znanstveni inštitut za komunikacijske storitve WIK ocenjuje, da so javne vroče točke Wi-Fi predrage (5-10 evrov na uro) in da bo imela večina ponudnikov vročih točk izgubo s to dejavnostjo. Ponudniki mobilnih omrežij in dostopa do interneta ter lastniki letališč, hotelov in gostinskih objektov so v zadnjih letih z velikim navdušenjem odpirali številne nove vroče točke. Na začetku leta 2004 je tako obstajalo že več kot 20.000 vročih točk po vsem svetu, od tega 2.300 v Nemčiji. Inštitut WIK razkriva, da nemški ponudniki Wi-Fi komaj shajajo, hotelske verige in drugi gostinski objekti pa naj bi storitve Wi-Fi kmalu ponujale zastonj ali zelo poceni. Po mnenju WIK bo ponudnikom vročih točk krepko zmešal štrene tudi UMTS.

    Objavljeno: 14.6.2004
  • Canon združil digitalni kamkorder in fotoaparat

    Canon je predstavil dva nova digitalna kamkorderja, ki delujeta tudi kot fotoaparata z ločljivostjo 2,2 milijona točk in 10-kratno optično povečavo. Modela MVX30i in MVX35i nudita dvojno procesiranje, ki omogoča učinkovito izdelavo fotografij med snemanjem videa. Med opremo najdemo primarni RGB-barvni filter, vgrajeno bliskavico, pomnilnik za simultano shranjevanje fotografij med snemanjem videa. Canonov procesor DIGIC DV omogoča zajemanje do pri hitrosti do 5 posnetkov v sekundi.

    Objavljeno: 13.6.2004
  • Apple pripravlja učinkovitejši kodek MPEG-4

    Apple je pričel s testiranjem novega kodek MPEG-4 part 10 (H.264/AVC), s katerim naj bi dosegli še višjo kakovost posnetkov s programom QuickTime. Podjetje je prvo poseglo po kodeku, ki nudi višjo kakovost in stopnjo kompresije, potrdil pa so ga tudi pri organizacijah ITU in ISO MPEG. MPEG-4 part 10 bo uporabljen na različnih platformah, vse od telefonov 3G do posnetkov HDTV. Kodek zmore prikazovati video z ločljivostjo 1920 x 1080 pik in 24 posnetkov na minuto, pri čemer porabi pasovno širino od 6,8 do 8 Mb/s.

    Objavljeno: 13.6.2004
  • Novi val cenejših projektorjev

    Analitska družba ISuppli napoveduje nov val projektorjev s ceno pod 1.000 dolarjev. Nove modele napovedujejo že uveljavljeni ponudniki v tej skupini, kot sta Infocus in Epson, pridružujejo pa se še Benq, Mitsubishi in Toshiba. V primerjavi s preteklostjo, ko so se proizvajalci predvsem trudili izdelati čim lažje projektorje, je zdaj fokus drugje - priljubljena je predvsem čim večja svetilnost. ISuppli tako že napoveduje, da bodo projektorji v drugi polovici leta svetlejši v povprečju za 200 do 300 lumnov.

    Objavljeno: 13.6.2004
  • Skype širi ponudbo

    Podjetje Skype, avtor priljubljenega programa za internetno telefonijo, bo poleti predstavilo prvo plačljivo storitev, ki bo povezala klasično in VoIP telefonijo. Storitev SkypeOut bo omogočala uporabnikom programa Skype, da bodo prek telefonskih central-mostov opravljali klice tudi v navadno telefonsko omrežje. Storitev bo zelo konkurenčna, izhodi pa bodo na voljo v več državah. Kasneje naj bi Skype predstavil tudi storitev SkypeIn, s katero bodo lahko uporabniki navadnih telefonov klical uporabnike programa Skype. Skype ima doslej že 3,5 milijona registriranih uporabnikov.

    Objavljeno: 12.6.2004
  • Adobe tudi v zabavni elektroniki

    Podjetje Adobe načrtuje vstop na področje zabavne elektronike prek različice svojega bralnika Acrobat za vgradne sisteme z Linuxom. Podjetje si s tem obeta širitev trga, za zdaj pa še na načrtov za globlji poseg na področje Linuxa kot takega. Prvi proizvajalec z novo ponudbo družbe Adobe bo Sony, ki bo podporo za dokumente PDF vgradil v svoj navigacijski sistem za avtomobile.

    Objavljeno: 12.6.2004
  • VideoStudio 8 podpira tudi mobilne telefone

    Ulead je predstavil nov dodatek za svoj video urejevalnik VideoStudio 8, ki omogoča tudi urejanje posnetkov v zapisih MPEG-4 in 3GPP. Slednji zapis je priljubljen predvsem pri mobilnih telefonih z vgrajenimi fotoaparati, ki služijo tudi kot priložnostne video kamere. Paket vsebuje tudi dodatek za pripravo prostorskega zvoka v zapisu Dolby Digital AC-3. Cena dodatka za VideoStudio 8 je 30 dolarjev.

    Objavljeno: 12.6.2004
  • IDC postavil Oracle na prvo mesto med zbirkami podatkov

    Rezultati raziskave podjetja IDC kažejo, da je Oraclov tržni delež med relacijskimi in predmetno relacijskimi zbirkami podatkov v preteklem letu narasel za 8,6 odstotka, kar pomeni, da Oracle zdaj obvladuje 40 odstotkov tega trga. IBMov tržni delež se je povečal za 5,5 odstotka in zdaj obsega skupaj 31 odstotkov, Microsoftov delež pa je zrasel za 14,7 odstotka in zdaj predstavlja 12,1 odstotka trga.

    Objavljeno: 11.6.2004
  • Apple PoweMac G5 z vodnim hlajenjem

    Apple je prenovil družino osebnih računalnikov PowerMac G5, ki zaradi zmogljivejših procesorjev prvič uporablja vodno hlajenje. Novi PowerMaci vsebujejo do dva procesorja PowerPC G5 s taktom do 2,5 GHz, za hlajenje pa so razvili poseben sistem Active Micro-Channel Cooling (AMC), ki v skozi ohišje procesorja po posebnih drobnih kanalih pretaka vodo in s tem omogoča učinkovitejšo disperzijo toplote kot klasični hladilni sistemi. Podjete Cooligy, ki je hladilni sistem razvilo za Apple, trdi, da je vodno hlajenje tudi do štirikrat bolj učinkovito od zračnega.

    Objavljeno: 11.6.2004
  • Najmanjši IBMov PC

    IBM je predstavil nove osebne računalnike ThinkCentre S50, ki so po dimenzijah najmanjši iz te družbe. Glede na današnje modele so 35% manjši in merijo le 28 x 26 x 8 cm, zavzamejo pa celo manj površine od prenosnikov ThinkPad T41. Kljub temu vsebuje hitre Pentiume 4 in Celerone, vmesnike USB 2.0 in firewire, optične enote pa so enake kot pri prenosnikih. Novi S50 je hkrati tudi najtišji osebni računalnik, saj pri delovanju povzroča hrup le do 39 dB. V ZDA je na voljo za ceno od 600 dolarjev navzgor.

    Objavljeno: 11.6.2004
  • SCO s poraznimi rezultati

    SCO je v zadnjem četrtletju zabeležil 53% padec prodaje in ob 10,1 milijonov prometa ustvaril 9,4 milijonov dolarjev izgube. Najbolj spektakularen je padec prodaje licenc oddelka SCOsource, ki je bil lani ustanovljen za zaščito avtorskih pravic podjetja in prodajo licenc za Unix in Linux, kjer so v četrtletju nabrali komaj 11.000 dolarjev, kar je 99% manj kot v enakem obdobju 2003. Kot je znano je SCO vpleten v tožbo glede Linuxa s več podjetji, med drugim IBM in Novell.

    Objavljeno: 11.6.2004
  • HP z novo tehnologijo za projektorje

    HP je predstavil novo tehnologijo >>wobulation<<, s katero je mogoče precej povečati kakovost slike pri digitalnih projektorjih, brez bistveno višje proizvodne cene. Bistvo tehnologije wobulation je zelo hitro rahlo premikanje projeciranje slike (manj kot za eno točko), s čimer dosežejo navidezno višjo ločljivost in kakovost slike brez povečevanja dejanske ločljivosti mehanizmov DLP (ti so predpogoj za uporabo). Prekrivajoče slike imajo na ta način navidez dvojno ločljivost, kar pomeni, da z elementom z osnovno ločljivostjo 1024 x 768 pik dosežemo ločljivost 2048 x 1536 pik, čemur pravijo generacija >>2x<<.

    Objavljeno: 10.6.2004
  • Seagate tudi z miniaturnimi diski

    Seagate bo kmalu začel s prodajo miniaturnih diskov zmogljivosti 5 GB, ki bodo na voljo v izvedbi kartic Compact Flash. To je prvi od izdelkov, s katerimi Seagate vstopa na trg izdelkov za mobilne naprave. Diski bodo delovali s hitrostjo vrtenja 3600 vrtljajev na minuto, zanimiva pa je tehnologija RunOn, ki bo s pomočjo medpomnilnika omogočala nemoteno delovanje tudi pri večjih tresljajih.

    Objavljeno: 10.6.2004
  • Xandros tudi v brezplačni izvedbi

    Podjetje Xandros je objavilo brezplačno različico svojega Linuxa, ki oponaša delovanje okolja Windows. Brezplačna različica Open Circulation Edition ne bo imela nekaterih ključnih lastnosti, kot so vgrajena podpora za elektronsko pošto, program za emulacijo oziroma poganjanje programov za okolje Windows družbe CodeWeavers, program za zapisovanje na nosilce CD pa bo deloval le pri nizkih hitrostih. Vgrajeni brskalnik Opera bo deloval le s prikazovanjem oglasov. Xandros si s tem obeta povečati krog uporabnikov, ki bi se kasneje odločili za plačljive različice.

    Objavljeno: 10.6.2004
  • Ahead PhotoShow Elite

    Podjetje Ahead se po priljubljenem programu za zapisovalnike Nero Burning ROM podaja tudi na področje digitalne fotografije. Nero PhotoShow Elite je nov grafični program namenjen lastnikom digitalnih fotoaparatom. Program omogoča vse od prenosa slik, razvrščanja v albume, popravljanja napak, do priprave predstavitev, spletnih albumov in seveda možnosti zapisovanja slik na nosilce CD in DVD. Paket je na voljo za ceno 50 dolarjev.

    Objavljeno: 9.6.2004
  • Sonyev zapisovalnik DVD 12x

    Sony je posodobil svojo ponudbo zapisovalnikov z modelom DRU-540A, ki zmore snemati podatke s hitrostmi do 12x, a le na nosilce DVD+R. Na nosilcih DVD-R deluje še vedno največ s hitrostjo 8x, pri izbrisljivih DVD+/-RW pa s hitrostjo 4x. Deluje tudi kot zapisovalnik CD-R/CD-RW 40x/24x, nadgradljiv pa naj bi bil na podporo za nosilce DVD+R DL. V prodaji bo z vmesnikom ATAPI za ceno 180 dolarjev.

    Objavljeno: 9.6.2004
  • Tudi Pentax s cenejšimi fotoaparati SLR

    Po Canonu in Nikonu naj bi tudi Penatx v kratkem predstavil digitalni fotoaparat SLR s ceno pod 1.000 dolarji. Novi model bo imel nekatere elemente dosedanjih modelov *ist D, ki stanejo trenutno od 1.200 do 1.600 dolarjev, predvidoma pa naj bi ga predstavili jeseni. Pentax ima za novi model ambiciozne načrte, saj napovedujejo čez 100.000 prodanih enot do spomladi 2005.

    Objavljeno: 9.6.2004
  • Dell z novim Itantium strežnikom

    Leto in pol po tem, ko so prenehali s prodajo svojega prvega 64-bitnega strežnika so pri družbi Dell sklenili zopet poskusiti s strežnikom, ki sloni na Intelovih procesorjih Itanium. Novi PowerEdge 7250 je neposredni naslednik ukinjenega modela 7150, deluje pa lahko s tja do štirimi procesorji Itanium 2, ki delujejo s takti 1,3 ali 1,5 GHz. Strežnik je mogoče opremiti s 32 GB RAM, namenjen pa je pretežno področju podatkovnih strežnikov in baz podatkov. Na voljo bo z operacijskimi sistemi Microsoft, Red Hat in Novell (SuSE), v osnovni konfiguraciji z enim Itaniumom 2 pa bo v ZDA stal okoli 12.500 dolarjev. S štirimi procesorji in 2 GB RAM cena naraste vsaj na 22.100 dolarjev.

    Objavljeno: 9.6.2004
  • Microsoft in SAP sta se dogovarjala o združitvi

    Oracle je prvi dan sodnega procesa, v katerem želi ameriško ministrstvo za pravosodje preprečiti prevzem družbe PeopleSoft, objavil senzacijo - Microsoft in SAP sta bila še nedavno v pogovorih za združitev. Obe podjetji sta medtem pogovore na to temo, ki so se odvijali pretežno v lanskem letu, potrdili, vendar hkrati javnost obvestili, da končnega dogovora niso dosegli. Pogajanja naj bi se zaključila aprila, namesto združitve pa sta se oba velikana odločila za tesnejše sodelovanje, o čemer smo že poročali. Predstavniki obeh podjetij so še dodali, da nimajo namere nadaljevati pogovorov o združitvi.

    Objavljeno: 8.6.2004
  • AMD Sempron v drugi polovici 2004

    AMD bo v drugi polovici leta predstavil nov procesor z imenom Sempron, ki bo namenjen cenejšim prenosnikom in namiznim računalnikom. Proizvajalec cilja predvsem na prenosnike cenejše od 1.000 dolarjev in namizne računalnike cenejše od 550 dolarjev, za zdaj pa še ni jasno, kakšna bo tehnična osnova izdelka (starejša 32-bitna ali novejša 64-bitna). Sempron bo na voljo v navadni in mobilni različici, ki bo uporabljala dodatne mehanizme za varčevanje z energijo.

    Objavljeno: 8.6.2004
  • Apple AirPort Extreme tudi za glasbo

    Apple je predstavil novo različico brezžične dostopne točke, ki omogoča tudi predvajanje pretočnih glasbenih zapisov. Novi AirPort Extereme omogoča brezžični omrežni prenos, poleg tega pa ima analogni in digitalni zvočni izhod, s katerim ga lahko priključimo na domači Hi-Fi ali zvočnike z vgrajenim ojačevalcem. Povrh vsega ima dostopna točka vtičnico za elektriko vgrajeno v samo ohišje, tako da so zmanjšali število kablov, celota pa zavzame tudi malo prostora. AirPort Extreme bo lahko predvajal glasbo prek nove različice programa iTunes 4.6, ki je na voljo za računalnike Mac in Windows. Prenos podatkov lahko poteka s hitrostjo do 54 Mb/s (802.11g), kar zagotavlja dovolj pasovne širine za hkratni prenos podatkov in glasbe. V ZDA je na prodaj za 130 dolarjev.

    Objavljeno: 8.6.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji