• Canonov hibridni foto-video snemalnik

    Canon bo v kratkem na trg poslal nov izdelek z imenom PowerShot TX1, ki predstavlja mešanico digitalnega video rekorderja in fotoaparata. Novinec, ki po zasnovi spominja na koncept mini videorekorderjev z diski Sanyo Xacti, ima kompaktne dimenzije, saj meri 8,8 x 6 x 2,9 cm in tehta le 220 gramov, torej toliko kot priljubljeni mini fotoaparati Canon Ixus.

    Objavljeno: 26.2.2007
  • Microsoft mora plačati 1,5 milijarde dolarjev odškodnine za MP3

    Sodišče v San Diegu je presenetljivo presodilo, da mora Microsoft plačati odškodnino v višini 1,5 milijarde dolarjev zaradi kršitve patentnih pravic, ki jih ima v lasti družba Alcatel-Lucent. To je trenutni epilog zgodbe (pričakovana je pritožba), ki se je začela leta 2003 s tožbo tedanjega lastnika patentnih pravic Lucent Technologies proti družbam Dell in Gateway, z utemeljitvijo, da prodajajo računalnike, ki s programi v okolju Windows kršijo določene patente povezane s tehnologijo glasbenih posnetkov MP3. Microsoft je kasneje prevzel odgovornost in s tem zaščitil svoje stranke. Prvotno tožbo, ki je obsegala kar 13 različnih področji, od katerih so patenti MP3 le ena od postavk, je sodišče kasneje razdelilo na šest različnih sodnih primerov, prva razsodba pa je zdaj šla v korist tožnika.

    Objavljeno: 26.2.2007
  • Novi Monitor TV

    Od torka, 27. februarja, si lahko na novi Monitorjevi plošči, ki jo lahko dobite tudi kot naročniki, ogledate novo oddajo Monitor TV.

    Objavljeno: 26.2.2007
  • Dell uresničuje želje

    Kot smo že poročali, je Dell pred kratkim odprl spletno stran, na kateri zbira povratne informacije svojih strank, predvsem pa ideje, ki si jih želijo v Dellovi ponudbi. Največ želja je bilo povezanih z nameščenim Linuxom in prosto dostopno programsko opremo in kot kaže jih bo Dell zelo kmalu uresničil.

    Objavljeno: 25.2.2007
  • Novi prehodi na Linux

    Po besedah regionalnega ministra za šolstvo bodo ruske šole v mestu Perm in njegovi okolici kmalu prenehale uporabljati programsko opremo komercialnih ponudnikov in bodo presedlale na prosto dostopne, odprtokodne rešitve, s čimer se želijo v spopasti s piratstvom v regiji.

    Objavljeno: 25.2.2007
  • NTFS-3G 1.0 je tu

    Operacijski sistemi, ki temeljijo na Unixu, npr. Linux, FreeBSD, in Mac OS X, brez komercialnih dodatkov še vedno ne omogočajo popolne podpore pisanju na datotečni sistem NTFS. Že od lani aktivni odprtokodni projekt NTFS-3G pa je končno izdal različico 1.0 svojega gonilnika za pisanje in branje NTFS.

    Objavljeno: 25.2.2007
  • AMD presegel 3 GHz

    AMD je predstavil dvojedrni procesor Athlon 64 X2 6000+, ki je sploh prvi procesor tega podjetja, ki deluje s frekvenco 3 GHz in najhitrejši v njegovi ponudbi. Kljub temu še vedno ne dosega najnovejših Intelovih čipov, vsebujejo pa ga že nekateri zmogljivi modeli Alienwara.

    Objavljeno: 24.2.2007
  • 300-kratni flash

    Lexar je predstavil nove kartice CompactFlash s pomnilnikom flash s kapacitetami 2 GB, 4 GB in 8 GB ter 300-kratno hitrostjo zapisovanja (45 MB/s ali 42,9 MiB/s), merjeno v enakih enotah kot hitrost zapisovanja na plošče CD.

    Objavljeno: 24.2.2007
  • Canon EOS-1D Mark III

    Canon je predstavil nov zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat visokega cenovnega razreda EOS-1D Mark III, ki je najnovejša pridobitev Canonove linije EOS-1D.

    Objavljeno: 23.2.2007
  • iPhone bo od obeh

    Cisco in Apple sta se dogovorila o skupni rabi imena iPhone, ki ga je zaščitil Cisco, obe družbi pa sta z njim poimenovali svoje izdelke. Ko je Apple predstavil iPhone, je Cisco takoj napovedal tožbo, po dvakratnem podaljšanju roka za soočenje stališč, pa sta podjetji sklenili izvensodi dogovor.

    Objavljeno: 23.2.2007
  • Ne, nismo varni!

    Varnost je očitno izjemno vroča tema, saj se dogodki, ki v naslovu vključujejo to besedo kar vrstijo. Dobesedno dan za dnem! Če gre soditi po letošnjem IDCjevem Security Roadshowu je ključno dvigovanje zavesti o tem kako ranljivi so informacijski sistemi v podjetjih.

    Objavljeno: 22.2.2007
  • Turingova nagrada ženski

    Frances Allen je postala prva ženska dobitnica prestižne Turingove nagrade, ki jo združenje ACM vsako leto podeli za največje dosežke na področju računalništva, na katerem velja za "Nobelovo nagrado".

    Objavljeno: 22.2.2007
  • Virtual PC 2007

    Microsoft je predstavil virtualizacijsko orodje Virtual PC 2007, ki kot gosta in gostitelja podpira tudi operacijski sistem Windows Vista, obenem pa izkorišča možnosti strojne virtualizacije procesorjev Intel in AMD.

    Objavljeno: 22.2.2007
  • Ipkonet ima licenco

    Kljub temu da je bil na mednarodnem javnem razpisu za drugega mobilnega operaterja na Kosovu izbran Kosmocell, je kosovska agencija za telekomunikacije licenco dodelila drugouvrščenemu Ipkonetu, hčerinskemu podjetju Telekoma Slovenije.

    Objavljeno: 21.2.2007
  • Delphi podpira PHP in AJAX

    Borland je nedavno ločil izdelavo razvojnih orodij v novo podjetje CodeGear, ki prijetno preseneča z novimi objavami. Po uspešni presaditvi JBuilderja v okrilje priljubljenega razvojnega okolja Eclipse, so najavili podporo za skriptni jezik PHP v izjemno priljubljenem in vse bolj vsestranskem Delphiju.

    Objavljeno: 21.2.2007
  • Telemach uvaja VoIP

    Družba UPC Telemach bo s 1. marcem 2007 začela ponujati storitve internetne telefonije, in sicer v vseh večjih slovenskih mestih, kjer posluje, in v vseh odvisnih družbah: KRS Velenje, KRS Rotovž in CATV Murska Sobota.

    Objavljeno: 21.2.2007
  • Nikon Slovenija

    Na tiskovni konferenci je Nikon predstavil načrte za svojo prihodnost v Sloveniji. V začetku leta so namreč odprli podporno pisarno v Ljubljani, ki deluje (prek podružnice na Dunaju) v sklopu Nikon GmbH iz Dusseldorfa, skrbela pa naj bi tudi za podporo uporabnikom. Nikon Slovenija vodi direktor razvoja poslovanja za Slovenijo mag. Tomaž Puh, lokalni koordinator pa je Rok Gašparič, ki skrbi za lokalizacijo tiskovin kot so brošure in navodila, navsezadnje pa tudi za internetno stran (ki še ni popolnoma prevedena, a naj bi bila v kratkem). V letošnjem letu želijo podvojiti tržni delež iz sedanjih treh odstotkov in pol na sedem odstotkov.

    Objavljeno: 20.2.2007
  • Adobe Photoshop Lightroom

    Dobro leto po predstavitvi razvojne različice in skoraj leto in pol po izidu Applovega Apertura je Adobe začel s prodajo prve končne različice programa Adobe Photoshop Lightroom, ki je namenjen predvsem profesionalnim fotografom za delo s fotografijami v zapisu RAW.

    Objavljeno: 20.2.2007
  • Kaj škodi diskom?

    Trije Googlovi inžinirji so se lotili raziskave različnih vplivov na delovanje in morebitno odpoved trdih diskov, ki so ena izmed ključnih računalniških komponent Googla in drugih podjetij, ki hranijo velike količine podatkov.

    Objavljeno: 20.2.2007
  • Robert Trnovec na čelu družbe S&T Slovenija

    Robert Trnovec bo s 1. aprilom 2007 postal predsednik uprave družbe S&T Slovenija, ki je med vodilnimi ponudnik IT-storitev v Slovenijo s skupno okoli 360 zaposlenimi, hkrati pa je ena največjih podružnic te mednarodne skupine S&T. Novi predsednik uprave družbe S&T Slovenija Robert Trnovec, ki bo zadolžen za poslovanje družbe v Sloveniji, ima bogate izkušnje na področju informacijskih tehnologij, saj je bil od leta 2004 generalni direktor podjetja Hewlett-Packard v Sloveniji. Nasledil je Klavdija Godniča, ki je po uspešnem delu v S&T-ju postal izvršni direktor podjetja Mobitel. Trnovec je svojo kariero pričel v ljubljanskem podjetju ATR Computers, kjer je od leta 1995 do 2000 delal na različnih vodstvenih položajih. Kariero je nadaljeval pri podjetju Compaq Computer/HP, kjer je bil odgovoren za vrsto poslovnih področij in leta 2004 postal tudi generalni direktor podjetja.

    Objavljeno: 20.2.2007
  • Dellove stranke bi Linux

    Dell je pred nekaj dnevi otvoril svojo novo spletno storitev, s pomočjo katere spremlja povratne informacije skupnosti uporabnikov svojih izdelkov in storitev. Nekoliko presenetljivo se je na prvem mestu seznama želja znašla možnost prednameščenega Linuxa.

    Objavljeno: 19.2.2007
  • Nova Geforca

    NVIDIA je predstavila dve novi grafični kartici - Geforce 8950 GX2 in 8900 GTX. Prva vsebuje dva grafična procesorja G80, izdelana v 80-nanometrskem postopku, ki imata frekvenco 550 MHz, in 2x512 MB 256-bitnega pomnilnika GDDR4 s frekvenco 2000MHz. Kartica vsebuje 96 senčilnikov (shaders) v vsakem procesorju in stane 600 dolarjev.

    Objavljeno: 19.2.2007
  • Nenavaden zaslon

    MasterPlex 21T je zaslon, sestavljen iz osnovnega 21-palčnega zaslona in petih 17-palčnih modelov, ki ga obkrožajo. Ločljivost celotne kompozicije Samsungovih zaslonov znaša skoraj osem in pol milijonov pik.

    Objavljeno: 19.2.2007
  • Google povezuje svoje spletne aplikacije

    Google naj bi v kratkem predstavil novo različico paketa programov Google Apps fot Your Domain, ki bo vseboval tudi spletne urejevalnike iz storitve Docs & Spreadsheets. Google naj bi z integracijo paketa, ki je namenjen predvsem malim podjetjem, naredil korak naprej v ponudbi spletnih programov za poslovno rabo, saj bosta znala paketa Docs in Spreadsheets sodelovati in izmenjevati podatke z drugimi orodji, kot so spletna elektronska pošta Gmail, program za trenutno sporočanje Google Talk in spletni koledar Google Calendar. Podjetja lahko vse te programe povežejo na lastno spletno domeno in jih uporabljajo kot skupinska orodja za sodelovanje med uporabniki. Vsa omenjena orodja in storitve bodo še naprej brezplačne, vendar Google pripravlja tudi zmogljivejšo in funkcijsko bolj bogato storitev, ki bo namenjena večjim podjetjem in bo plačljiva. Z njo naj bi prvič resno posegli na področje poslovne rabe pisarniških zbirk, kjer ima primat Microsoft.

    Objavljeno: 18.2.2007
  • Soapbox izziva YouTube

    Microsoft je objavil javno razvojno različico storitve Soapbox, s katero nameravajo tekmovati s priljubljenim servisom YouTube, ki ga ima od jeseni v lasti Google. Soapbox, ki je del spletnega servisa MSN Video, trenutno nudi prostor za prenos in objavo video posnetkov, ki so dolgi do 100 MB, vendar ne postavlja omejitev glede časovne dolžine video posnetkov ali, še pomembneje, števila posnetkov, ki jih posamezen uporabnik lahko spravi na servis. Pri predvajanju lahko uporabniki video posnetke razširijo na cel zaslon, s čimer jih bo lažje gledati. Gledalci lahko posnetke ocenjujejo, komnetirajo, umeščajo v dovode RSS in pošiljajo povezave na posnetke drugim. Predvajalnik storitvenega servisa Soapbox lahko umestijo tudi v svoje spletne strani in bloge.

    Objavljeno: 18.2.2007
  • Novi tiskalniki iz Xeroxa

    Xerox je predstavil nove laserske tiskalnike in večpredstavne naprave, med katerimi je najhitrejši barvni laser za pisarniško poslovanje na svetu ta hip. Tiskalnik Phaser 6360 tako zmore natisniti kar 42 barvni ali črno-belih strani na minuto, v ZDA pa je začetna cena 1.400 dolarjev. Na spodnjem delu nove ponudbe je model Phaser 6180, ki zmore natisniti 20 barvnih oziroma 26 črno-belih strani na minuto, stane pa le 500 dolarjev.

    Objavljeno: 16.2.2007
  • Trg Linuxa bo vreden 40 milijard dolarjev

    Družba IDC je na konferenci Linuxworld Open Solutions Summit predstavila najnovejšo raziskavo, v kateri ocenjujejo potencial trga za izdelke, storitve in rešitve, ki temeljijo na operacijskem sistemu Linux. Čeprav stanje na tem trgu težko ocenjevati, saj so številni izdelki na voljo brezplačno in njihova raba še ne pomeni tržne priložnosti, so pri družbi IDC ocenili, da bo globalno konec desetletja trg rešitev na Linuxu velik 40 milijard dolarjev v primerjavi z oceno za leto 2006, ko naj bi bil trg velik približno 18 milijard dolarjev. V oceno je vključena tako strojna, kot programska oprema, ki je povezana z rešitvami na Linuxu.

    Objavljeno: 16.2.2007
  • Nova različica sistema HP-UX in novi strežniki HP

    HP je predstavil novo različico operacijskega sistema HP-UX 11i in nove strežnike HP Integrity. Najnovejša različica HP-jevega operacijskega sistema HP-UX 11iv3 olajša uvedbo virtualizacije ter z združevanjem virtualizacije in dosegljivosti, značilne za mainframe računalnike, zagotavlja okolje za poslovno najbolj kritične aplikacije. HP Virtual Server Environment (VSE) omogoča operacijskemu sistemu HP-UX 11i korak naprej s poenostavljenimi postopki za prilagoditev in implementacijo programske opreme, kot so paketi Oralce in SAP na virtualno okolje. Na voljo so štiri nove referenčne arhitekture za implementacije aplikacijskih strežnikov in podatkovnih zbirk, ki lahko čas za uvedbo pri uporabnikih skrajšajo za polovico.

    Objavljeno: 16.2.2007
  • Holografski optični nosilci že julija

    Po nekaj letih razvoja in kar obsežni zamudi bodo od julija kot kaže na voljo prvi pomnilniški sistemi ki podatke hranijo na holografskih nosilcih. Podjetje InPhase Technologies je objavilo načrt za začetek prodaje optične enote HDS-300R, ki bo omogočala hrambo do 300 GB podatkov na posamezni nosilec s premerom 12 cm. Prva generacija nosilcev bo podpirala le enkratno zapisovanje podatkov, zato bo namenjena prvenstveno za arhivske sisteme. Sama enota lahko zapisuje podatke s hitrostjo 20 MB/s, proizvajalec pa napoveduje, da bodo nosilci varno hranili podatke več kot 50 let. Vsak nosilec pravzaprav lahko shrani dejansko kar 600 GB podatkov, vendar je polovica uporabnega prostora uporabljenega za napredni algoritem za popravljanje napak. Za razliko od nosilcev CD in DVD, kjer so podatki zapisani na površini, se pri holografskih nosilcih podatki zapisujejo skozi plastični substrat, podatki pa so sredi okoli 3 milimetre debele polimerne plošče, s čimer so odporni na izgubo zaradi prask in podobnih fizičnih poškodb.

    Objavljeno: 15.2.2007
  • Število široko-pasovnih povezav se bo podvojilo

    Gartner je v nedavno objavljeni analizi svetovnega trga širokopasovnih povezav napovedal, da se bo do leta 2010 število uporabnikov hitrih povezav v svetu domala podvojilo. Če je še leta 2005 imelo širokopasovno internetno povezavo okoli 12% svetovnih gospodinjstev, se bo to konec desetletja dvignilo na 21%. Seveda ne povsod enako. Zanimivo je, da največjo penetracijo hitrih povezav napovedujejo za območje razvitih držav Azije, na čelu z Japonsko, kjer naj bi se iz 40% do leta 2010 število uporabnikov dvignilo kar na 75%. V Evropi najbolj razviti trgi ostajajo Danska, Nizozemska in Švica, kjer je danes dele širokopasovnih povezav med 42 in 45%, leta 2010 pa bo to poskočilo na 60 do 68%%. Pri Gartnerju opozarjajo, da se je leta 2006 rast števila povezav začela upočasnjevati in v Evropi že lahko govorimo o manjši nasičenosti trga. Zaradi tega napovedujejo hudo bitko med operaterji, da bodo obdržali obstoječe stranke pri sebi.

    Objavljeno: 15.2.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji