• Virgin bo nudil dostop do interneta med poleti

    Angleški letalski prevoznik Virgin Atlantic Airways, ki je znan po drznih poslovnih potezah, je napovedal, da bodo do konca leta na vseh svojih letalih potnikom ponudili dostop do elektronske pošte in omejen dostop do interneta med letom. S tem korakom bodo celo korak pred nekaterimi tekmeci, kot sta Air Canada in Cathay Pacific, saj bodo storitev nudili vsem potnikom na letalu in ne samo potnikom v prvem razredu, kot tekmeci.

    Objavljeno: 6.5.2001
  • Zasloni z aktivno matriko in elektronskim črnilom

    Podjetje E Ink je še za en korak napredovalo pri izdelavi papirju podobnega zaslona z elektronskim črnilom. Prikazali so namreč delovanje prvega tovrstnega zaslona, ki na velikosti 12,1 palca omogoča prikaz ločljivosti podobni tisti iz prenosnikov.

    Objavljeno: 6.5.2001
  • Novi strežniki IBM eServer x430

    IBM je predstavil štiri nove modele strežnikov z Intelovimi procesorji, s katerimi se naj bi laže spopadal s tekmeci na tem področju, predvsem družbo Compaq. Najzmogljivejši med novimi sistemi, model eServer x430 lahko vsebuje do 64 procesorjev Intel Pentium III Xeon s taktom 900 MHz, s čimer je namenjen najzahtevnejšim kupcem.

    Objavljeno: 6.5.2001
  • ebXML pripravljen za testiranje

    V nekaj več kot letu dni razvoja so podporniki novega standarda za elektronsko poslovanje in transakcije ebXML (electronic business Extensible Markup Languge) objavili, da je novi sistem pripravljen za testiranje in recenzijo. Novico so družno objavili skupaj z organizacijami United Nations Center for Trade Facilitation and Electronic Commerce (UN/CEFACT) in Organisation for Advancement of Stuctured Information Systems (OASIS), ki sta sprožili razvoj standarda konec leta 1999.

    Objavljeno: 5.5.2001
  • Rekordna prodaja naborov čipov VIA

    V marcu se je prodaja sistemskih naborov podjetja Via povečala za kar 24 odstotkov, v primerjavi z istim mesecem v lanskem letu pa je bila prodaja večja za 57 odstotkov. Prodaja v prvem četrtletju letošnjega leta se je glede na leto poprej z vrednostjo 318,95 milijona dolarjev povečala za 84 odstotkov. Povečana prodaja naj bi bila predvsem posledica večjega povpraševanja po sistemih s procesorji AMD in pomnilnikom DDR SDRAM. Kljub obetavnim številkam pa podjetje ne pričakuje da bo prodaja rasla tudi v naslednjem četrtletju.

    Objavljeno: 5.5.2001
  • Nova varnostna arhitektura podjetja Check Point

    Podjetje Check Point, eno izmed vodilnih na področju računalniške varnosti in zaščite podatkov, razvija novo varnostno arhitekturo, s katero naj bi sisteme za varovanje računalniških sistemov spravili na naslednjo razvojno stopnjo. Check Point tako skupaj s partnerji načrtuje novo modularno arhitekturo varnostnih sistemov.

    Objavljeno: 5.5.2001
  • Tudi Samsung podpira pomnilniški standard QDR

    Znana južnokorejska tovarna elektronskih vezij Samsung se je pridružila trem podjetjem (Micron, IDT in Cypress), ki že proizvajajo hitre pomnilnike s standardom QDR (Quad Data Rate). Omenjeno tehniko hitrega prenosa podatkov (s takti delovanja nad 200 MHz) so začeli razvijati leta 1999 za uporabo v računalnikih in telekomunikacijski opremi.

    Objavljeno: 4.5.2001
  • Dell uvaja nove strežnike

    Podjetje Dell je predstavilo nove strežnike za delovne skupine in manjša podjetja. Družina strežnikov PowerEdge 2500 bo nadomestila dosedanje modele PowerEdge 2400, vsebuje pa številne izboljšave. Model PowerEdge 2500 je samostojni strežnik, model 2550 pa sistem za vgradnjo v omaro.

    Objavljeno: 4.5.2001
  • IBM z/OS - novi operacijski sistem za velike računalnike

    IBM je tri mesece po predstavitvi velikih računalnikov eServer z900 predstavil še nov 64-bitni operacijski sistem z imenom z/OS. Ta je naslednik dosedanjega operacijskega sistema OS/390, ki so ga uporabljali sistemi S/390. Novi operacijski sistem vsebuje sistem Intelligent Resource Director (IRD), ki omogoča samodejno določanje procesorske moči posameznim programom, ki delujejo na sistemu.

    Objavljeno: 4.5.2001
  • Hollywoodski filmi kmalu na voljo v spletu

    Predsednik ameriškega združenja filmskih proizvajalcev Jack Valenti je napovedal, da bo nekaj najpomembnejših Hollywoodskih filmarjev začelo v štirih do šestih mesecih ponujati svoje izdelke neposredno na spletu, kmalu pa naj bi jim sledila tudi drugi. Ob tem je dodal, da pričakuje vladno pomoč pri zagotavljanju varstva avtorskih pravic spletnih ponudnikov filmov.

    Objavljeno: 3.5.2001
  • Nautilus je splaval na površje

    Ameriško podjetje Eazel je predstavilo dolgo pričakovan program Nautilus, grafični vmesnik in namizje za operacijski sistem Linux. Nautilus je namenjen uporabnikom operacijskih sistemov Unix in Linux, ker pa gre za majhen trg (1,6-odstotni svetovni tržni delež), strokovnjaki napoveduje Eazelu dokaj težke čase.

    Objavljeno: 3.5.2001
  • Tajvanski naslednik DIMM-a

    Tajvanska proizvajalca čipov Apacer in United Test Center razvijata naslednika pomnilniških modulov SIMM in DIMM, ki bi jih vgrajevali v osebne računalnike s pomočjo tehnologije WBGA (Window Ball Grid Array), namesto dosedanjega postopka TSOP (Thin Small Outline Packages). WBGA bo omogočal, da bodo pomnilniški moduli manjši, lažji, zmogljivejši in manj potratni od sedanjih DIMM-ov.

    Objavljeno: 3.5.2001
  • Prihodnost Lotusa

    Podjetje Lotus je že dalj časa v lasti družbe IBM, v zadnjem času pa so se v javnosti pojavile novice, da namerava veliki modri integrirati hčerinsko družbo Lotus v svojo organizacijo. Po teh vesteh naj bi IBM v zaposlene in proizvodni program v celoti združil s svojimi izdelki za izdelavo programske opreme, obdržali pa bi tržno ime in izdelke.

    Objavljeno: 3.5.2001
  • Nova različica programa AppleWorks

    Apple je predstavil novo različico pisarniškega paketa AppleWorks 6.1, s katero je olajšano delo z dokumenti narejenimi v Microsoftovem Officeu, poseben dodatek pa je namenjen predvsem šolnikom, saj omogoča raznoliko medsebojno komuniciranje med učitelji in učenci, ustvarjanje dokumentov, preglednic in predstavitev ter delo s slikami.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • Končno zdrava miška?

    Precej računalniških uporabnikov toži zaradi bolečin v zapestju in ramah. Gre za poškodbe, ki jih povzroča nenaravna drža roke pri delu z računalniško miško. Polovica Švedov trpi zaradi miškinega sindroma, trdi dr. Johan Ullman, ki je iznašel menda prvo zdravo miš. Podobna je igralni palici, drži pa se podobno kot svinčnik, kar omogoča precej bolj natančno in manj boleče delo.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • Programska oprema kot storitev

    Odprti standardi, kot sta java in XML, so prihodnost razvoja programske opreme. Ta se bo tudi iz sedanjega modela zaključenih modulov, ki se nameščajo in uporabljajo na posameznih računalnikih spremenila v storitve, dosegljive prek interneta. To so besede Simona Phippsa, glavnega tehnološkega evangelista podjetja Sun, v njegovem govoru na konferenci Enterprise Java 2001.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • iBaan - nova generacija poslovnih rešitev

    Podjetje Baan je razvilo novo generacijo integriranih rešitev za e-poslovanje - iBaan, ki uporabnikom omogoča, da si oblikujejo lastno okolje in povezujejo različne programe s pomočjo preizkušenih orodij. Vsak uporabnik ima dostop do tistih podatkov, ki so koristni zanj, ne glede na izvor. iBaan deluje preko Interneta, tako da lahko vsak uporabnik dostopa do svojega okolja za dostop do notranjih in zunanjih informacij.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • Novo orodje za razvoj trirazsežnih spletnih svetov

    Iz podjetja Adobe prihaja nov programski paket z imenom Atmosphere, orodje za razvoj trirazsežnih spletnih svetov. Zaenkrat je kot javna preizkusna različica za okna na voljo na spletni strani podjetja Adobe. Orodje temelji na standardu Viewpoint Media Player, ki ga že uporabljajo pri znanih podjetjih, kot sta Sony in Nike, izbira tega pa je tudi posledica vložka, ki ga je Adobe namenil podjetju Viewpoint v preteklem letu.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • Veliki računalniki kraljujejo na Wall Streetu

    Veliki računalniki so še vedno ključni za delovanje nekaterih najbolj zahtevnih informacijskih sistemov na svetu. Finančne institucije in borza na Wall Streetu v New Yorku še vedno uporabljajo in nadgrajujejo svoje velike računalnike za procesiranje finančnih transakcij. Podjetje Depository Trust je tako v začetku leta kupilo IBMov sistem G6 z zmožnostjo obdelave 25 milijonov transakcij na dan, do konca leta pa so s procesorskimi nadgradnjami zmogljivost povečali na 40 milijonov transakcij dnevno. Za konec letošnjega leta načrtujejo nadgradnjo sistema za sposobnost procesiranja 60 milijonov transakcij na sekundo, ob vsem skupaj pa imajo v uporabi povsem redundančni sistem, ki je odporen na napake.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • SI.MOBIL vključil GSM 1800

    SI.Mobil je v svoje omrežje GSM vključil sistem GSM 1800, ki deluje v frekvenčnem spektru 1800 MHz. Sistem za zdaj deluje v Ljubljani, kasneje pa ga bo SI.Mobil glede na potrebe uporabnikov in svoje razvojne načrte ter v skladu s koncesijsko pogodbo širil še na druga območja v Sloveniji.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Premalo glasov za ostrejšo zaščito diskov in izmenljivih nosilcev

    Odbor ameriškega nacionalnega združenja za standarde v informacijski tehnologiji (NCITS), takoimenovani T 13, ki se ukvarja z standardi ATA, je z majhno večino glasov zavrnil predlog podjetja Phoenix po ostrejši zaščiti v nosilcih kot so pomnilniške kartice, izmenljivi nosilci ali diski pred nedovoljenim kopiranjem.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Vrhunska pomoč uporabnikom

    Družba SAP, ki je vodilni ponudnik programskih rešitev e-poslovanja v več kot 13.500 podjetjih po svetu, in dunajska družba S&T, ki je vodilni sistemski integrator na nastajajočih trgih Srednje in Vzhodne Evrope, sta podpisali področno pogodbo o sodelovanju.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Nezdružljivi Nokiini telefoni

    Nokia je z mobilnimi telefoni prisotna na ameriškem trgu že od leta 1997, zdaj pa ji grozi precejšen šok. Ameriški ponudniki mobilne telefonije se namreč pripravljajo na uporabo nove tehnologije cdma2000 1x za hitrejši prenos podatkov, ki je najbolj priljubljeni Nokiini aparati iz serij 2100, 5100 in 6100 še ne podpirajo.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Brezžična vas

    Ericsson, Motorola in Nokia so najavili ustanovitev "Brezžične vasi", skupne mobilne iniciative IMPS (Instant Messaging and Presence Services), ki je bila ustanovljena aprila letos. Namen iniciative je opredelitev in promocija niza univerzalnih specifikacij za takojšnje pošiljanje sporočil (instant messaging) in ugotavljanje navzočnosti mobilnega uporabnika (presence services). Poleg tega pa nameravajo vzpostaviti tudi močno skupnost končnih uporabnikov in globalnih poslovnih partnerjev.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Mobilne težave v tujini

    27. in 29. aprila so uporabniki obeh slovenskih mobilnih operaterjev v tujini doživeli dolge ure komunikacijskega mrka. Vzrok je bil izpadu funkcionalnosti Telekomove mednarodne centrale, ki skrbi za gostovanje uporabnikov mobilnih operaterjev

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Microsoft z višjim dobičkom od pričakovanj

    V zadnjem četrtletju je Microsoft zabeležil kar 14-odstotno rast prihodkov in za tri odstotke večji dobiček kot četrtletje prej, s čimer je pozitivno presenetil tudi Wall Street. Največ prihodkov je Microsoftu prinesel oddelek za programsko opremo (2,4 milijarde dolarjev), operacijski sistemi, predvsem povečana prodaja Windows 2000, okrog dve milijardi, nekaj čez milijardo dolarjev prometa pa so prinesle programske rešitve za velike sisteme. Nekaj sto milijonov dolarjev prometa so Microsoftu prinesli tudi oddelki za spletne storitve in strojno opremo.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Intel z 0,13-mikronsko tehnologijo

    Intel je razvil novo, 300-mm silicijevo rezino z 0,13 mikronsko tehnologijo, ki jo bo začel uporabljati za serijsko proizvodnjo v začetku naslednjega leta. Na ta način bo lahko naenkrat izdelal več čipov, kar jim bo na dolgi rok zmanjšalo ceno, predvsem pa bodo lahko dosegali večje delovne take procesorjev. Intel z novo tehnologijo predstavlja prvič tudi nov tip povezav, kjer aluminij nadomeščajo z bakrom.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Sto dni Ministrstva za informacijsko družbo

    Po stotih dneh dela je Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) predstavilo že uresničene načrte in vizijo razvoja informatike v Sloveniji. Ob ustanovitvi ministrstva so zoper njega leteli kupi očitkov in dvomov v tovrsten način >>informatizacije države<<, po stotih dneh dela pa minister Gantar in državna sekretarja Kalin ter Gjörkös teh dvomov še niso povsem odpravili.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Če ga ne moreš premagati, se mu pridruži

    Sony se je po dveh letih sodnih bojev odločil za skupen nastop s podjetjem Connectix pri razvoju emulacijske tehnologije. Podjetji sta prišli navzkriž, ko je Connectix razvil program, ki je omogočal igranje PlayStationovih igric na osebnih in prenosnih računalnikih PC. Sony se je dve leti trudil doseči prepoved prodaje Connectixovega programa, vendar je izgubil tožbo tako na nižjem kot na vrhovnem sodišču. Po porazu so pri Sonyju priznali, da ima Connectix izvrstno tehnologijo na tem področju, ki jo bodo odslej razvijali skupaj.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Marec pravo razočaranje za Acer

    Tajvansko podjetje je v letošnjem prvem trimesečju ustvarilo 555 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 37 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Primerjava prodaje v letošnjem in lanskem marcu je pokazala, da je letošnji marec po prodaji kar dvakrat slabši od lanskega.

    Objavljeno: 30.4.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji