• Novi Sony Clie ima vgrajen bluetooth

    Sony nadaljuje s hitrim predstavljanjem novih modelov ročnih računalnikov Clie. Po dosedanjih uspešnicah na trg prihaja model Clie PEG-NX73V, ki je podoben kot dosedanji PEG-NX70, le da ima vgrajen modul bluetooh namesto doslej uporabljenega modula Wi-Fi. Slednji je še vedno na voljo, vendar kot opcija, ki jo v računalnik priključimo prek kartice Compact Flash. Na ta način v računalniku še naprej ostaja prosto mesto za pomnilniške kartice Memory Stick, ki jih Sony raje podpira kot druge tipe kartic.

    Objavljeno: 12.6.2003
  • Microsoft kupil protivirusno tehnologijo podjetja GeCAD Software

    Kot kaže se Microsoft podaja tudi na področje protivirusnih izdelkov. Podjetje je podpisalo pogodbo o nakupu intelektualne lastnine in tehnoloških sredstev podjetja GeCAD Software, ponudnika protivirusnih tehnologij s sedežem v Bukarešti v Romuniji. Microsoft bo z nakupom podjetja GeCAD Software pričel z razvojem lastnih rešitev za boj proti virusom, poleg tega pa bodo znanje in tehnologijo kupljenega podjetja uporabili za izboljšanje platforme Windows ter razširitev podpore za izdelke drugih ponudnikov protivirusne programske opreme.

    Objavljeno: 11.6.2003
  • Večina pomnilniških sistemov je danes že omreženih

    Podjetje IDC je v nedavni raziskavi ugotovilo, da so po finančnem prihodku omrežni pomnilniški sistemi prvič v zgodovini presegli prihodek pomnilniških sistemov neposredno povezanih na strežnike. Prehod se je zgodil v časih, ko prodaja pomnilniških sistemih nekoliko nazaduje, saj so v zadnjem četrtletju zabeležili padec prodaje za približno procent. Zanimivo, da je padec prodaje zabeležen, kljub temu, da je rast pomnilniškega prostora med tem narasla za kar 49%. Celoten trg pomnilniških sistemov je bil v zadnjem četrtletju vreden 4,8 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 11.6.2003
  • Acer z največjo rastjo

    Podjetje Acer v zadnjih mesecih na evropskih trgih nastopa zelo agresivno z bogato ponudbo namiznih in prenosnih računalnikov, ugodne cene pa so jim prinesle visok tržni delež. Po podatkih družbe IDC je zaradi take strategije Acer v prvem četrtletju 2003 v Evropi pristal že na četrtem mestu med ponudniki osebnih računalnikov, rast prodaja pa je bila rekordnih 41,9% glede na enako obdobje v letu 2002. Še bolje pa sem jim godi na področju prenosnih računalnikov, kjer so dosegli absolutno mesto številka tri in medletno rast prodaje kar 80,8%. Povprečje v industriji sicer znaša 3,2% rast na področju osebnih računalnikov in 21,4% pri prenosnih računalnikih. Podatki se sicer od države do države sicer razlikujejo, najbolje pa je Acerju šlo v sosednji Italiji, kjer so postali prvi ponudnik prenosnih računalnikov in drugi na področju namiznih računalnikov. Najhitrejšo rast pa so zabeležili na področju prenosnikov v Franciji, kjer se je prodaja v letu dni povečala za 101%.

    Objavljeno: 11.6.2003
  • Teac tudi s podporo za oba standarda DVD

    Le malo po predstavitvi svojega prvega zapisovalnika DVD, s katerim so podprli predvsem standard DVD-RW, so pri Teacu najavili novo enoto, ki k temu dodaja tudi podporo za konkurenčni DVD+RW. Z novim modelom DV-W50D se Teac pridružuje vse večji skupini proizvajalcev, ki v svojih izdelkih podpirajo kar oba priljubljena standarda. Med njimi so tudi Sony in Pioneer, ki sta bila še do nedavnega stroga zagovornika posameznega standarda (prvi DVD+RW, drugi DVD-RW). Zmeda, ki so jo prinašali različni standardi je kot kaže prevelika, zato se proizvajalci vse bolj odločajo za najbolj varno strategijo, zlasti ker so nosilci licenc med tem znižali licenčnine.

    Objavljeno: 11.6.2003
  • Forrester napoveduje črne oblake

    Med mnogimi raziskavami, ki napovedujejo dvig prodaje IT izdelkov v letošnjem letu, podjetje Forrester Research napoveduje precej bolj črnogled scenarij. Po mnenju te ugledne raziskovalne družbe se globalna ekonomija še ni dovolj opomogla, prvi prodajni rezultati v letošnjem letu pa to v precejšnji meri potrjujejo. Zaradi tega so svoje napovedi o letošnji rasti v višini 1,9% znižali na 1,3%, opozarjajo pa, da morda to ne bo zadnji letošnji popravek napovedi. Vse je odvisno, kako se bo odvijala prodaja v poletnih mesecih, ki je sicer dokaj sušno obdobje za računalniško industrijo. Zmanjšanje napovedi gre predvsem na omejene proračune v velikih družbah, medtem ko na področju potrošniških izdelkov pričakujejo rast v skladu s prvotnimi napovedmi. Najslabše kaže prodaji strojne opreme in programskih izdelkov, najbolje pa storitvam, pravijo pri družbi Forrester.

    Objavljeno: 11.6.2003
  • Rešitev za upravljanje s poslovnimi procesi Sterling Integrator

    Mariborsko podjetje TIS d.o.o., pooblaščeni distributer ameriškega podjetja Sterling Commerce, je predstavilo rešitev Sterling Integrator, namenjeno upravljanju s poslovnimi procesi. Rešitev vključuje jezik za modeliranje poslovnih procesov BMPL, ki med drugim omogoča opisovanje posameznih modulov poslovnih procesov in dejavnosti oseb, vključenih v poslovne procese. Vsebuje vmesnike za povezavo poslovnih informacijskih sistemov znotraj podjetja z zunanjimi informacijskimi sistemi partnerjev, pri čemer podpira vse bolj znane poslovne informacijske sisteme, na primer SAP, Oracle E-Business Suite in Siebel. Izdelek temelji na tehnologiji J2EE in omogoča izmenjavo dokumentov med poslovnimi partnerji preko standardov EDI in XML. Sterling Integrator deluje v operacijskih sistemih Windows, Linux in Unix, v pripravi pa je tudi rešitev za IBMove platforme.

    Objavljeno: 10.6.2003
  • Windows Server 2003 že s prvimi popravki

    Maj kot dva meseca po predstavitvi novega omrežnega operacijskega sistema Windows Server 2003 so pri Microsoftu že morali objaviti prve popravke. Z njimi naj bi odpravili nekaj napak, ki omogočajo poganjanje škodljive kode na strežniku ter napako pri modulu za izdelavo varnostnih kopij podatkov. Toda slednja ne vpliva na varnost sistema. K sreči tudi škodljiva koda izrablja luknjo v storitvi, ki je v okolju Windows 2003 Server izključena kot privzeta nastavitev, kar zmanjšuje ranljivost sistema. Napaka je povezana s spletnim brskalnikom Internet Explorer 6, ki je del paketa, vendar ni nameščen, odpraviti pa jo je mogoče s popravki za IE, ki je na voljo tudi za druge operacijske sisteme.

    Objavljeno: 10.6.2003
  • SEC vztraja pri tehnologiji WORM

    Po terorističnih napadih v ZDA so uvedli še strožja pravila glede beleženja in shranjevanja elektronskih sporočil, ki pa jih je vsak dan več, zato predstavljajo že breme za podjetja. Borzne hiše pri tem niso nobena izjema. Tako je industrijsko združenje borznih hiš (SIA) že lani zahtevalo od Ameriške komisije za trg vrednostnih papirjev (SEC) naj posodobi pravila o elektronskem arhiviranju. SEC namreč dovoljuje le shranjevanje na izdelke (kot na primer optični diski) s tehnologijo WORM (write once, read many), taki izdelki pa so dragi in okorni.

    Objavljeno: 10.6.2003
  • Poslovni računalniki HP s procesorji Athlon

    Pri družbi Hewlett-Packard so predstavili novo družino poslovnih računalnikov s procesorji AMD Athlon XP 3000+. Računalniki pod znamko Compaq D325 so namenjeni za mala podjetja in za vladne organizacije. Med proizvajalci osebnih računalnikov je družba HP najpomembnejša zaveznica družbe AMD. Kljub temu, da so se v zadnjih letih mnogi odpovedali njihovim procesorjem (denimo Gateway in IBM), pa družba HP še naprej uporablja procesorje Athlon za prenosnike in namizne računalnike. Lani so s tem procesorjem pri HP izdelali namizni poslovni računalnik Compaq D315, kar je bil prvi primer, da je tako velik proizvajalec za poslovne računalnike namenil procesorje AMD.

    Objavljeno: 10.6.2003
  • Pinnacle Edition version 5 na voljo

    Pinnacle je predstavil peto različico programskega paketa za urejanje videa in snemanje na nosilce DVD, ki je namenjen naprednim uporabnikom in profesionalcem s tega področja. Bistvene prednosti nove različice so bolj preprosta uporaba, ki omogoča hitrejšo pripravo DVD-jev, vgrajene pa so tudi izboljšave, ki jih bodo lahko izkoristile nove grafične kartice in procesorji. Pinnacle Edition version 5 je na voljo v dveh različicah, običajni in Pro, pri čemer prva poleg programske opreme vsebuje še kartico FireWire, različica Pro pa vsebuje grafični pospeševalnik z vhodi in izhodi za digitalni in analogni video. Običajna različica v ZDA stane 700 dolarjev, Pro pa 1000.

    Objavljeno: 10.6.2003
  • Upravljanje s programi z enega mesta

    Družba New Moon Systems, ki razvija dodatke za terminalske strežnike in odjemalce, je napovedala izid programa Canaveral iQ v2.0. Njihov program za vodenje terminalskih strežniških programov naj bi bil znanilec nove generacije enostavnih, inteligentnih in poceni programov. Posebej je prilagojen za delo z novim strežnikom Microsoft Windows Server 2003 in njegovim modulom Terminal Server. Program Canaveral je strežniški program, ki omogoča hiter in varen dostop do programov tudi iz oddaljenih podružnic, odpravlja pa nekatere pomanjkljivosti Microsoftove terminalske rešitve.

    Objavljeno: 9.6.2003
  • Microsoft pridobiva tržni delež pri zbirkah podatkov

    Kljub zmanjšanju trga relacijskih zbirk podatkov v letu 2002 za 7 odstotkov v primerjavi z letom 2001 je Microsoft povečal svoj delež za 17 odstotkov v primerjavi s preteklim letom. S 23 odstotki tržnega deleža se je uvrstil na tretje mesto s svojo relacijsko zbirko podatkov SQL Server. Na prvih dveh mestih sta Oracle in IBM zamenjala mesti, saj je Oracle po več letih vodilnega položaja v letu 2002 zdrsnil na drugo mesto s 34 odstotki tržnega deleža, prvo mesto pa je prevzel IBM s 36 odstotki. Svetovalno podjetje Gartner ocenjuje, da je IBMov vzpon posledica povečane prodaje novih licenc zbirke podatkov DB2 zlasti na njihovih lastnih strežnikih. Oracle, ki sicer vodi v tržnem deležu zbirk podatkov v okoljih Windows in Unix/Linux, je doživel padec skupnega deleža zaradi občutno manjše prodaje novih licenc svoje zbirke podatkov. Izmed vseh preostalih izdelovalcev zbirk podatkov še najbolj izstopa NCR na četrtem mestu z 2,7 odstotka tržnega deleža.

    Objavljeno: 9.6.2003
  • Microsoft Windows Storage Server 2003

    Microsoft je na svoji ameriški razvojni konferenci TechEd predstavil novo različico operacijskega sistema za pomnilniške sisteme NAS. Rešitev bo na voljo predvidoma septembra, Microsoft pa se je odločil paketu spremeniti ime. Namesto Windows Powered NAS bo strežniški program zdaj nosil ime Windows Storage Server 2003. Sistem bodo uporabljali izključno sistemski partnerji, ki ga bodo vgrajevali v svoje strojne rešitve.

    Objavljeno: 9.6.2003
  • Corel menja lastnika

    Podjetje Corel je sporočilo, da so sprejeli ponudbo družbe Vector Capital, ki je pred časom objavilo namero o prevzemu družbe. Vrednost prevzema analitiki ocenjujejo na 97,6 milijona dolarjev, kar je zelo majhen znesek glede na slavno preteklost družbe pa tudi siceršnje kapitalsko vrednotenje Corela. Družba ima namreč okoli 73 milijonov dolarjev gotovine, zato preseneča, da je ponudba tako nizka. Sprejeli so namreč vrednost 1,05 dolarja na delnico, kar je manj od spodnje predhodno začrtane meje pri 1,1 dolarja. Prevzem je bil napovedna marca, ko je družba Vector Capital odkupila 22,9 milijonov delnic od Microsofta, ki je pred nekaj leti strateško investiral nekaj denarja v podjetje, ki je prej večni tekmece, kot pa partner. V zadnjih letih pa Corelu ne gre več tako dobro, kot v preteklosti. Zadnjih nekaj četrtletji so poslovali z izgubo, zaradi česar so morali odpustiti večje število delavcev. Vodstvo je zato ocenilo, da potrebujejo močnejšega strateškega partnerja, predvsem pa svež kapital. S prevzemom pa se bo najbrž zgodilo tudi to, da bo prišlo do zamenjave celotnega vodstva.

    Objavljeno: 9.6.2003
  • Adaptec VideOh

    Podjetje Adapatec, ki je znano predvsem po svojih diskovnih krmilnikih, je predstavilo večpredstavni dodatek VideOh DVD Media Center, ki navaden računalnik PC spremeni v digitalni video rekorder in urejevalnik video posnetkov. Izdelek vsebuje TV sprejemnik s funkcijo digitalnih video rekorderjev, omogoča pa tudi snemanje posnetkov na nosilce CD in DVD. Na voljo je v dveh različicah in sicer v obliki kartice PCI in kot zunanja enota, ki jo priključimo na vrata USB (po možnosti USB 2.0). Poleg same naprave dobi uporabnik daljinski upravljavec, posnetki pa so shranjeni v zapisih MPEG-1 oziroma MPEG-2. Cene se gibljejo od 170 dolarjev za kartico do 200 dolarjev za zunanjo enoto.

    Objavljeno: 9.6.2003
  • HP je šampion pri notesnikih

    Raziskovalna družba IDC je po koncu prvega trimesečja objavila prodajne številke na področju prenosnih in namiznih računalnikov. Številke so pokazale, da je prvo mesto med prenosniki zasedel HP (1,37 milijona kosov), drugi je bil Dell (1,24), tretja pa Toshiba (1,23). Tem sledijo Fujitsu-Siemens, IBM, Nec, Sony, Acer, Apple in Gateway. Uspešna prodaja prenosnih računalnikov je zelo pomembna za HP, saj je bolj donosna od prodaje namiznih računalnikov. Slednjih v svetovnem merilu sicer še vedno prodajo precej več, dejstvo pa je, da delež prodaje namiznih PC-jev upada. Tako je bila prodaja PC-jev v prvem trimesečju 12 odstotkov slabša od zadnjega trimesečja v prejšnjem fiskalnem letu.

    Objavljeno: 8.6.2003
  • Microsoft: spremembe v licenciranju

    Microsoft se je odločil, da bo program podpore strankam Software Assurance razširil in obogatil. Vse več njihovih strank se namreč pritožuje, da imajo po uvedbi obveznega licenciranja večje stroške kot prej. V okviru Software Assurance imajo uporabniki za letno plačilo dostop do nadgradenj programske opreme. Novosti vključujejo obširnejše možnosti izobraževanja, podporo pri razreševanju težav in dodatna orodja za namestitev ter upravljanje programske opreme - tako za strežniške kot namizne izdelke.

    Objavljeno: 8.6.2003
  • Poceni strežnik Unix IBM

    Pri družbi IBM so procesor Power4+ namenili tudi najnižjemu razredu njihovih strežnikov z okoljem Unix. Tako je ta procesor leto in pol po predstavitvi že možno dobiti v kateremkoli strežniku pSeries te družbe. Te dni so tako predstavili strežnik p615 z dvema procesorjema, ki bo zamenjal starejše modele s procesorjem Power III. Tako napadajo nižji razred strežnikov Unix, ki so ga doslej prepuščali družbi Sun Microsystems, poleg tega pa tudi družbo Intel, ki prevladuje pri procesorjih za nižji razred.

    Objavljeno: 8.6.2003
  • Milijon prodanih modelov Palm Zire

    Palm je potegnil pravo potezo, ko je lani na trgu ročnih računalnikov predstavil poceni in manj zmogljiv model Zire. Gre za najbolje prodajan model v Palmovi zgodovini, saj je v manj kot šestih mesecih našel že več kot milijon kupcev. Zire stane sto dolarjev, v kar so vključeni 2 MB velik pomnilnik, sivinski zaslon in operacijski sistem PalmOS 4.1. Palm od lanske predstavitve modela Zire cilja na dve vrsti kupcev - manj zahtevni se odločajo za izdelke iz linije Zire, za zahtevnejše pa je linija Tungsten. V družbi IDC ugotavljajo, da Palm trdno drži prvo mesto med cenejšimi ročnimi računalniki, Zire pa naj bi konca leta dosegel že številko dva milijona.

    Objavljeno: 7.6.2003
  • Oracle skuša kupiti PeopleSoft

    Podjetje Oracle je najavilo, da namerava kupiti družbo PeopleSoft, le nekaj dni za tem, ko je sledenje najavilo namero o nakupu družbe J.D Edwards. Oracle je za odkup delnic ponudil 5,1 milijarde dolarjev, nakup PeopleSofta pa naj bi prispeval k povečanju prometa in zaslužka, predvsem pa močno okrepil položaj Oraclea na področju ERP sistemov, kjer so prisotni z družino izdelkov eBusiness Suite. Če bo prevzem PeopleSofta potrjen, pa namerava Oracle narediti revizijo

    Objavljeno: 7.6.2003
  • Corega -- gigabitna stikala tudi za domačo rabo

    Japonski proizvajalec omrežne opreme Corega, oddelek družbe Allied Telesyn, je predstavil dve gigabitni stikali, modela GSW4P in GSW8, namenjeni širokim množicam. Stikali sta prva gigabitna izdelka v Coregini ponudbi, njun prihod na trg pa bo naznanil preboj gigabitne tehnologije na trg majhnih podjetij in domačih pisarn (SOHO). Stikalo Corega GSW4P ima štiri vrata RJ45 z avtomatičnim prilagajanjem hitrosti (10/100/1000 Mb/s).

    Objavljeno: 7.6.2003
  • SAP bo podpiral bazo z odprto kodo

    Nemški proizvajalec ERP sistemov SAP je sklenil dogovor o sodelovanju z družbo MySQL, s katerim bo ta dobila dragocene izkušnje pri širjenju zmogljivosti in funkcionalnosti izdelka. Po dogovoru naj bi MySQL v naslednjih dveh letih dobil tehnologijo in podporo s strani SAP-a, ki bo omogoča podatkovni zbirki funkcionalnosti, doslej rezervirane le za zmogljive komercialne izdelke. SAP bo tudi družbi MySQL prepustil lastno podatkovno zbirko z odprto kodo, SAP DB, ki so jo doslej ponujali v projektih s srednjim in manjšim proračunom.

    Objavljeno: 6.6.2003
  • OASIS razvija skupen varnostni jezik

    Člani tehničnega komiteja za varnost spletnih programov pri organizaciji za napredek strukturiranih informacijskih standardov OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) so začeli postavljati temelje za nov klasifikacijski sistem varnostnih lukenj v spletu. Klasifikacijski sistem bodo razvili s pomočjo sheme XML, ki bo po eni strani opisovala stanje spletne varnosti, po drugi strani pa pripravljala smernice za klasificiranje in ocenjevanje stopenj tveganja zaradi ranljivosti programov. Člani komiteja so predstavniki številnih podjetij, ki se ukvarjajo z varnostjo, vključujoč Netcontinuum, Qualys, Sanctum in SPI Dynamics. Novi standardi OASIS WAS bodo podobni standardom CVE (Common Vulnerabilities and Exposures), ki jih uporabljajo pri opisovanju omrežnih varnostnih lukenj.

    Objavljeno: 6.6.2003
  • Microsoft pripravlja Project 2003

    Microsoft zaključuje z razvojem nove različice programskega paketa za vodenje projektov Project 2003, ki bo nared sočasno s pisarniškim paketom Office 2003. S tem korakom so pri Microsoftu preskočili običajni dvoletni razvojni cikel, saj so današnjo različico Project 2002 začeli prodajati pred manj kot enim letom. Toda razvojna ekipa je imela s prihodom novih izdelkov, kot so Office 2003, Exchange 2003, Share Point Team Services 2003 in Windows Server 2003, imela dovolj izzivov, da so pohiteli in zagotovili tesno povezljivost. Obenem Project 2003 prinaša niz novosti, zlasti pri spletni rabi programa in nadzoru ter poročanju o poteku projektov.

    Objavljeno: 6.6.2003
  • Širokopasovni internet na Lufthansinih letih

    Nemški letalski prevoznik Lufthansa je sporočil, da bo z začetkom naslednjega leta pričel ponujati širokopasovni dostop do interneta na vseh svojih medcelinskih poletih. Lufthansa je že podpisala pogodbo z Boeingovo podružnico Connexion, ki je izdelala rešitev za dostop do interneta v letalih, vgradili pa jih bodo v Boeinge 747-400 in Airbuse A330 in A340. Connextion je že potrdil sodelovanje z British Airways, Japan Airlines in Scandinavian Airlines System, ki pa še niso sporočili kdaj bodo storitev predstavili. Uporabniki se bodo lahko v splet priključili bodisi preko lokalnega ožičenega omrežja, bodisi preko brezžičnih vmesnikov WiFi. Po prvih napovedih iz Lufthanse bo za storitev treba odšteti 35 dolarjev, pri letih, ki trajajo sedem do osem ur, pri daljših pa morda tudi več.

    Objavljeno: 6.6.2003
  • EMC spušča cene

    EMC je izbranim pomnilniškim sistemom iz spodnjega konca ponudbe močno znižal cene, s čimer želijo spodbuditi prodajo. Osnovni model Clariion CX200, ki ga prodajajo skupaj z družbo Dell, so tako pocenili iz 25.000 dolarjev na samo 10.000 dolarjev za kombinacijo s 108 GB pomnilniškega prostora. Čeprav so analitiki znižanje cen pričakovali, so vseeno presenečeni nad stopnjo znižanja, saj menijo, da bo korak povzročil negodovanje pri partnerju - družbi Dell. Kljub nizki ceni pa je CX200 razširljiv do velikosti 6 TB, ni pa namenjene intenzivnem pretoku podatkov, saj za hrambo uporablja diske ATA. Ob pocenitvi so pri EMCju tudi zamenjali nekaj sestavnih delov, s čimer so povečali prepustnost podatkov za 60%, v načrtu pa imajo tudi druge spremembe. Kasneje letos bodo začeli s prodajo pomnilniškega sistema NAS z imenom NetWin 200, ki ni nič drugega kot CX200 opremljen z Microsoftovim pomnilniškim operacijskim sistemom Windows Storage Server 2003. Izdelek bo sodil v višji razred sistemov NAS, saj napovedujejo prodajne cene v višini 50.000 do 130.000 dolarjev (v velikostih od 1,1 do 4,4 TB).

    Objavljeno: 6.6.2003
  • Creative predstavil novo grafično kartico

    Podjetje Creative Technology je predstavilo grafični pospeševalnik Graphics Blaster Picture Perfect, prilagojen tudi ljubiteljski obdelavi digitalnih fotografij.

    Objavljeno: 5.6.2003
  • Varovanje dokumentov z MS Internet Explorerjem

    Pri Microsoftu so pripravili dodatek za brskalnik Internet Explorer, s katerim želijo povečati varnost občutljivih dokumentov - predvsem pa onemogočiti urejanje in razširjanje občutljivih informacij. Dodatek za upravljanje pravic (Rights Management Add-on), ki ga še preizkušajo, omogoča overjenim uporabnikom pregledovanje datotek, ostalim pa ne dovoli dostopa do podatkov. Dodatek bo v različici 1.0 na voljo za Windows XP, Windows 2000 Service Pack 3 in Windows Server 2003, v razvojni fazi pa podpira samo Internet Explorer 6.

    Objavljeno: 5.6.2003
  • Mobilno sporočanje se bo še povečevalo

    Družba za raziskave Analysys je predstavila raziskavo tržišča mobilnega sporočanja, v kateri napovedujejo, da se bo vrednost tega trga do leta 2007 povečala za kar 100 odstotkov, medtem ko naj bi se količina sporočil v tem času povečala štirikratno. Na trgih izven Evrope naj bi se po njihovih ocenah najbolj povečala uporaba kratkih sporočil SMS, zelo pomembna pa bosta tudi postala neposredno sporočanje in večpredstavna sporočila MMS. Dobički od sporočanja naj bi po njihovih ocenah znašali 31 milijard dolarjev v lanskem letu, do leta 2007 pa naj bi se povečali na 69 milijard.

    Objavljeno: 5.6.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji