• Google ponovno okronan

    Podjetje ComScore Networks je sporočilo, da je pri merjenju obiska internetnih iskalnikov uporabilo povsem novo metodo, ki je še enkrat potrdila, da je Google v svetovnem merilu najpriljubljenejši iskalnik. ComScore Networks je ocenil 25 dveri in iskalnikov, anketiral pa je poldrugi milijon obiskovalcev interneta z vsega sveta. Svež pristop v merjenju je bojda ta, da so bili pri preverjanju uporabe iskalnikov bolj neposredni kot konkurenca, ki pa se s tem ne strinja. Pri ComScore Networks pravijo, da je povsem nekaj drugega, če obiskovalec res nekaj išče na iskalniku, kot če samo obišče stran - in da so statistični podatki v enem in drugem primeru povsem drugačni.

    Objavljeno: 29.5.2003
  • Elektronska pošta IBM za terenske delavce

    Pri družbi IBM so predstavili spletni sistem za elektronsko sporočanje Lotus Workplace Messaging, ki je namenjen mobilnemu brezžičnemu dostopu do elektronske pošte podjetij. Tako lahko zaposleni, ki so na terenu, zlahka dostopajo do elektronske pošte kar z brezžičnimi napravami, kot so telefoni in prenosni računalniki. Ti uporabniki naj bi pošiljali manjše količine elektronske pošte kot delavci v pisarnah, zato pri družbi IBM s ceno niso pretiravali - 29 ameriških dolarjev na uporabnika, z licenco za tri leta pa celo pod 1 dolar na mesec.

    Objavljeno: 29.5.2003
  • Adobe kupuje Cool Edit Pro

    Podjetje Adobe je nedavno svojo ponudbo programov za pripravo večpredstavnih vsebin obogatilo z znamenitim urejevalnikom zvoka Cool Edit Pro. Program in z njim povezano tehnologijo so kupili od podjetja Syntrillium, ki je tudi prvotni avtor izdelka. Podrobnosti o finančnem vidiku nakupa niso javno znane, programski paket pa kmalu doživel manjšo osvežitev, s čimer bo tesnej sodeloval z ostalimi programi družbe, kot so Adobe Premiere, Adobe After Effects in Adobe Encore DVD.

    Objavljeno: 29.5.2003
  • Microsoft Office Visio 2003

    Microsoft je objavil prvo razvojno različico paketa za izdelavo diagramov, ki bo nosil ime Office Visio 2003. Tako kot doslej bo tudi nova različica programa na voljo v običajni in profesionalnih izvedbah. Po sedanjih načrtih naj bi bil program dokončan sredi poletja, tedaj pa bodo tudi sporočili cene za nakup nove različice, kot tudi nadgradenj.

    Objavljeno: 29.5.2003
  • Nvdia in ATI zopet goljufata z gonilniki?

    Futuremark, proizvajalec programskega paketa 3DMark 2003 za testiranje zmogljivosti grafičnih kartic, je potrdil domnevo, da ima nVidia v svojih gonilnikih kodo, ki ne odraža resnične zmogljivosti grafičnih procesorjev. Gonilniki Detonator FX naj bi tako vsebovali nekakšen mehanizem za odkrivanje programa 3DMark 2003, ki vrne neresnične, boljše rezultate.

    Objavljeno: 29.5.2003
  • Decentralizirani sistemi ERP so dražji

    Globalna podjetja in svetovne korporacije morajo poskrbeti, da njihovi integrirani informacijski sistemi ERP ustrezno delujejo na različnih platformah, podatkovnih bazah in strukturah, sistemih za hranjenje podatkov in nenazadnje - na različnih kontinentih. Taka podjetja začnejo prej ali slej razmišljati o centralizaciji teh sistemov, pred tem pa morajo odgovoriti na vprašanje, kateri sistem ERP ima višje stroške lastništva - centraliziran ali decentraliziran? Nedavne raziskave so pokazale, da so decentralizirane rešitve dražje.

    Objavljeno: 28.5.2003
  • Nokia zapolnjuje tržne niše

    Finska Nokia je te dni pričela prodajati dva nova aparata, ki precej izstopata iz povprečja mobilnih telefonov. Prva je mobilni telefon Nokia 6800, ki sicer izgleda precej podobno kot večina telefonov, vendar ima zložljivo tipkovnico QWERTY, ki je med delovanjem razdeljena na obeh straneh zaslona, podobno kot pri modelu 5510. Telefon je namenjen uporabnikom, ki pogosto uporabljajo besedilno sporočanje in druge programe, kjer je potrebno vnašati besedila. 6800 sicer ne temelji na operacijskem sistemu Symbian, podpira pa javo, vsebuje odjemalec za elektronsko pošto in podporo za večpredstavna sporočila MMS, čeprav nima vgrajenega digitalnega fotoaparata.

    Objavljeno: 28.5.2003
  • Commerce One: brezplačna orodja za spletne storitve

    Da bi pospešili uvajanje spletnih storitev so pri družbi Commerce One izdali za prosto uporabo in razvoj njihov razvojni paket za oblikovanje spletnih storitev s pomočjo tehnologij SOAP in XML. Izdelek se imenuje DocSOAP XDK (XML Development Kit) in vsebuje orodja s podporo za XML in SOAP namenjena predvsem za elektronsko poslovanje in za razvoj sestavljenih programov. Izdelek je namenjen obdelavi velikega števila dokumentov XML ali drugih zapisov, vsebuje pa tudi orodje UniParser, ki je prevajalnik za obdelavo dokumentov XML. Orodje Xgen je generator, ki programerjem v Javi omogoča enostavnejšo rabo dokumentov XML, dostop do dokumentov XML s pomočjo vmesnikov za DOM, SAX, Bean, vmesnika za ustvarjanje in obdelavo sporočil SOAP (različic 1.1 in 1.2) in še kaj.

    Objavljeno: 28.5.2003
  • Profesionalna grafična kartica za plitkejše žepe

    nVidia je predstavila novo grafično kartico iz družine Quadro, Quadro FX 500. Kartica se ponaša z vsemi prednostmi ostalih kartic Quadro FX. Tako je opremljena s 128-bitnim predpomnilnikom za števila s plavajočo vejico, vzporednimi senčilniki ogljišč, predpomnilnikom za senčilnike in programabilne senčilnike pik, s pomočjo katerih lahko oblikovalci na zaslonu realistično prikažejo površine, kot so kovine ali koža, med delom pa jih lahko tudi dinamično spreminjajo.

    Objavljeno: 28.5.2003
  • Microsoft pripravlja alternativo servisu Apple iTunes

    Medtem, ko je Apple v centru medijske pozornosti zaradi nedavnega uspeha s svojim servisom za nakup digitalne glasbe iTunes Music Store, pri Microsoftu nekoliko tišje snujejo svojo alternativo. Apple je samo v prvem tednu prodaje prodal čez milijon pesmi, od katerih so kupci odšteli po dolar za vsako. Uspeh pa je precej spodbudil druge načrte na tem področju, ki so zaradi slabe prodaje doslej bolj ali manj životarili.

    Objavljeno: 28.5.2003
  • Previdno o rasti trga čipov

    Čeprav je industrija polprevodnikov v letu 2002 rasla štiri trimesečja zapored, je tvegano napovedati, da je trg povsem okreval, ocenjuje In-Stat/MDR. Prihodek v letu 2002 je bil 1,3% večji kot leto prej, pri čemer je glavno vlogo odigrala 36-odstotna rast prodaje pomnilnikov DRAM. Brez eksplozije rasti prodaje pomnilnikov bi se prihodek na letni ravni zmanjšal skoraj za dva odstotka. In-Stat/MDR predvideva, da se bo trg polprevodnikov okrepil v drugi polovici letošnjega leta - rast naj bi bila letos 16,7-odstotna, skupni prihodek od prodaje pa 164,2 milijarde dolarjev. Rast naj bi se nadaljevala tudi v letih 2004 in 2005, v letu 2006 pa naj bi prišlo do cikličnega nihaja navzdol. V letu 2002 so prihodek povečali le v azijsko-pacifiški regiji, v obeh Amerikah, v Evropi in na Japonskem pa so zabeležili padec - že drugo leto zapored.

    Objavljeno: 27.5.2003
  • Poleg "pametnih" oblačil tudi preproge

    Pri Infineonu se že nekaj časa ukvarjajo z razvojem elektronskega tekstila, oziroma >>pametnega<< tekstila kot so ga poimenovali, sedaj pa so poleg oblačil z vgrajenimi predvajalniki MP3 predstavili tudi večje tekstilne izdelke kot so denimo preproge.

    Objavljeno: 27.5.2003
  • IBM združuje gruče in strežniške rezine

    Pri IBM-u so združili dve priljubljeni računalniški tehnologiji, gruče z Linuxom in strežniške rezine, v standarden sistem za podjetja in raziskovalne ustanove. Kot prvega so predstavili strežniško gručo IBM eServer Cluster 1350, ki temelji na sistemih IBM BladeCenter eServer. Tako zasnovane strežniške gruče je lažje upravljati in nadzirati, zasedejo pa tudi manj prostora, zato se zdijo IBM-ovim inženirjem povsem logična kombinacija. Namenjene naj bi bile v prvi vrsti organizacijam, ki se ukvarjajo z raziskavami in ki so doslej kupovale drage superračunalnike.

    Objavljeno: 27.5.2003
  • Plextor tudi pri video napravah

    Podjetje Plextor, ki se je do nedavnega ukvarjalo izključno z optičnimi pogoni, se vse bolj usmerja tudi na druga področja računalniške elektronike. Nedavno so tako predstavili zunanji video pretvornik z imenom ConvertX, ki uporabnikom računalnikov z okoljem Windows omogoča zajem in kompresijo video posnetkov. ConvertX omogoča zajem video posnetkov iz večine klasičnih analognih virov, kot so videorekorderji, video kamere in televizijski sprejemniki, pri tem pa video digitalizira in zapiše v datoteko MPEG.

    Objavljeno: 27.5.2003
  • Mobitel v aferi podkupovanja

    Nemška revija Spiegel je objavila novico, v kateri navajajo, da je švedski proizvajalec Ericsson za dosego prodaje opreme za omrežja UMTS plačeval podkupnine v nekaterih srednje in vzhodnoevropskih državah, med drugim tudi v Sloveniji. Pri družbi Mobitel, ki je domnevno vpletena v afero podkupovanja, očitke kategorično zanikajo. Trdijo namreč, da imajo v pogodbi z švedskim proizvajalcem posebno klavzulo, s katero se pogodba izniči, če se izkaže, da je bil dobavitelj vpleten v korupcijske posle.

    Objavljeno: 27.5.2003
  • IBM Rational se usmerja v javo

    Rational je predstavil prve nove izdelke, odkar je pred nekaj meseci prešel pod okrilje IBM-ove skupine za programsko opremo, obe novosti pa sta namenjeni razvijalcem programske opreme v Javi. Rešitev IBM Rational Rapid Developer omogoča razvijalcem pripraviti program z orodjem za oblikovanje programov, nakar program sam generira javansko kodo, ki je združljiva s specifikacijo Java 2 Enterprise Edition.

    Objavljeno: 26.5.2003
  • Cisco z varnostnimi izdelki

    Podjetje Cisco je predstavilo kar 14 novih izdelkov, namenjenih zagotavljanju varnosti v tudi najmanjših računalniških omrežjih. Med drugim gre tudi za programsko opremo za ugotavljanje vdorov v omrežjih, tako za strežnike, kot tudi za namizne računalnike. Pri Ciscu so namreč uporabili programsko opremo podjetja netForensics, ki so jo poimenovali CiscoWorks Security Information Management Solution (SIMS). Programska oprema je namenjena administratorjem za nadzor varnostni v izdelkih družbe Cisco in drugih.

    Objavljeno: 26.5.2003
  • Prve težave s strežnikom Windows Server 2003

    Pri Microsoftu že rešujejo prve težave, ki jih pri delovanju povzroča šele mesec dni star strežnik Windows Server 2003. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe, namreč niso združljive s prejšnjimi različicami programa za okolje Windows 2000. Obnavljanje podatkov iz sistema Windows Server 2003 je v starejših različicah sistema nemogoče, saj Server 2003 podatke na trakove za varnostne kopije zapisuje nekoliko drugače. Pri Microsoftu obljubljajo, da bo popravek kmalu na voljo. Težav pri varovanju podatkov z drugimi namenskimi programi ne prihaja.

    Objavljeno: 26.5.2003
  • Network Appliance podpira iSCSI

    Network Appliance bo kmalu predstavil nov pomnilniški sistem tipa NAS z imenom NetApp FAS250, ki med drugim podpira novi protokol iSCSI. Novi pomnilniški sistem deluje lahko kot običajni strežnik NAS v omrežju TCP/IP, poleg tega pa lahko podatke streže prek posredne povezave iSCSI med strežniki in pomnilniškim sistemom. Na ta način strežniki pomnilniški sistem obravnavajo kot lastne (SCSI) diske, kar pomeni, da lahko na ta način opravljamo tudi zahtevnejše operacije, kot je na primer združevanje v gruče.

    Objavljeno: 26.5.2003
  • Novi računalniki vodilnih proizvajalcev

    Intelova predstavitev novih procesorjev Pentium 4 in sistemskega nabora 865, ki podpirajo sistemsko vodilo s taktom 800 MHz, je spodbudil praktično vse proizvajalce k predstavitvi novih generaciji svojih osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 26.5.2003
  • Nokia zapolnjuje tržne niše

    Finska Nokia je te dni pričela prodajati dva nova aparata, ki precej izstopata iz povprečja mobilnih telefonov. Prva je mobilni telefon Nokia 6800, ki sicer izgleda precej podobno kot večina telefonov, vendar ima zložljivo tipkovnico QWERTY, ki je med delovanjem razdeljena na obeh straneh zaslona, podobno kot pri modelu 5510. Telefon je namenjen uporabnikom, ki pogosto uporabljajo besedilno sporočanje in druge programe, kjer je potrebno vnašati besedila. 6800 sicer ne temelji na operacijskem sistemu Symbian, podpira pa javo, vsebuje odjemalec za elektronsko pošto in podporo za večpredstavna sporočila MMS, čeprav nima vgrajenega digitalnega fotoaparata.

    Objavljeno: 25.5.2003
  • Hitachi predstavil hitri disk za prenosnike

    Japonska družba Hitachi je predstavila Travelstar 7K60 - prvi disk za prenosnike, v katerem se plošče zavrtijo 7200-krat v sekundi. Doslej so se diski v prenosnikih vrteli s hitrostjo do 5400 obratov na minuto, predvsem zaradi sprejemljive glasnosti in relativno nizke porabe energije. Čeprav so nekateri izdelovalci v prenosnike že vgradili diske s hitrostjo vrtenja 7200 obratov na minuto, so bili to diski za namizne računalnike, ki niso bili prilagojeni vgradnji v prenosnike.

    Objavljeno: 25.5.2003
  • HP-jev super prenosnik X1000

    Družba Hewlett-Packard je predstavila Compaq Presario X1000, nov vrhunski prenosnik s 15,4-palčnim širokim zaslonom, namenjen grafičnim in večpredstavnim projektom. X1000 je zasnovan z Intelovo arhitekturo Centrino - torej s procesorji Pentium M z 1,3 1,4, 1,5 in 1,6 MHz ter Intelovim brezžičnim omrežnim vmesnikom Pro Wireless 2100 802.11b.

    Objavljeno: 25.5.2003
  • Tudi Nokia z digitalnim peresom

    Nokia je predstavila prototip digitalnega brezžičnega peresa, ki se preko bluetootha poveže z mobilnim telefonom ali računalnikom in prenaša zapiske. Slike, ki jih Digital Pen SU-1B pošilja naprej so v zapisu GIF, iz telefona pa jih je mogoče pošiljati naprej kot sporočila MMS ali elektronsko pošto. Za pisanje je zahtevan poseben papir, pero pa lahko deluje tudi brez povezave in lahko shrani za kar 100 A5 strani podatkov. Kot so sporočili iz Nokie bo peresu priložen tudi USB vmesnik, ne pa tudi programska oprema za prepoznavo pisave.

    Objavljeno: 24.5.2003
  • Windows za povezovanje z napravami zabavne elektronike

    Microsoft je predstavil nove tehnologije in storitve, ki so namenjene bolj preprostem povezovanju računalnika z napravami zabavne elektronike, s čimer se predvsem trudijo postaviti računalnik kot osrednjo napravo za predvajanje in skladiščenje večpredstavnih vsebin.

    Objavljeno: 24.5.2003
  • Novi Plextorjevi zapisovalniki DVD+R/RW

    Plextor je predstavil dva nova zapisovalnika - CD-RW PlexWriter 52/24/52A in DVD zapisovalnik PX-504UF. Pogon CD-RW 52/24/52A je nekoliko okleščena različica PlexWriterja Premium - tudi ta je opremljen s tehnologijami PoweRec za optimalno hitrost zapisovanj, VariRec za boljše zapisovanje glasbe, s tehniko proti pomanjkanju podatkov v medpomnilniku ter z vmesnikom ATAPI (E-IDE). Plošče zapisuje s 24-kratno hitrostjo, vgrajenega ima 2 MB medpomnilnika, na voljo pa je kot vgradna ali zunanja enota, v črni ali beli barvi.

    Objavljeno: 24.5.2003
  • IBM je okrepil strežnike pSeries

    Najzmogljivejši IBM-ovi strežniki pSeries bodo od konca maja naprej opremljeni z novimi procesorji Power4+ in dodatnimi funkcijami. IBM v strežnike z operacijskim sistemom Unix, modele eServer p690, p670, in p655, zdaj vgrajuje hitrejše procesorje Power4+, ki delujejo s frekvenco 1,5 ali 1,7 GHz, izdelani pa so v 0,13 mikrometrski tehnologiji.

    Objavljeno: 23.5.2003
  • Sony napovedal igralnik PlayStation Portable

    Na sejmu zabavne elektronike E3 je Sony napovedal prenosni igralnik PlayStation Portable, ki bo na voljo konec leta in kani postati resen konkurent Nintendovem GameBoy Advance in prihajajočem Nokiinem N-Gage.

    Objavljeno: 23.5.2003
  • Roxio po Napsterju prevzel še Pressplay

    Proizvajalec programske opreme za zapisovanje na optične nosilce in urejanje video posnetkov Roxio (nekoč Adaptec) je objavil, da je od založb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay. To je že drugi Roxiev korak v prodajo glasbe v digitalni obliki, po tem ko so pred časom od založbe Bertelsmann kupili propadli Napster.

    Objavljeno: 23.5.2003
  • Cisco: večji dobiček, slabša prodaja

    Družba Cisco je v tretjem finančnem trimesečju, ki se je končalo aprila, zabeležila prodajo v višini 4,62 milijarde dolarjev (lani 4,82 milijarde). Kljub nižji prodaji se je trimesečni neto dobiček povečal s 729 na 987 milijonov dolarjev. Cisco sicer vedno dosega najslabše prodajne rezultate v tretjem trimesečju, tako da končni izkupiček ni bil preveliko negativno presenečenje. Cisco ustvari 80 odstotkov prihodkov od prodaje podjetjem, ki pa še vedno nerada odvezujejo mošnjičke in vlagajo v opremo IT. Ostalih 20 odstotkov prihodkov gre na račun telekomunikacijskih podjetij, ki so v zadnjih dveh letih doživela pravi polom.

    Objavljeno: 23.5.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji