• nVidia GeForce Go 6800 Ultra

    Podjetje nVidia je predstavilo najhitrejši grafični pospeševalnik, namenjen za prenosne računalnike. Procesor GeForce Go 6800 Ultra je mobilna različica najzmogljivejšega procesorja za namizne računalnike, optimizirana za manjšo porabo energije. Poleg grafične zmogljivosti je posebnost tehnologija PureVidio, ki omogoča dekordiranje HDTV video posnetkov na prenosnem računalniku. Med prvimi računalniki, ki bodo uporabljali novi grafični pospeševalnik je Dell Inspiron XPS Gen2.

    Objavljeno: 26.2.2005
  • IBM opušča Itanium

    Po virih blizu družbe naj bi IBM povsem opustil izdelke in nadaljnje načrte v zvezi z Intelovimi procesorji Itanium. Nedavno predstavljena tretja generacija arhitekture Enterprise X Architecture (EXA) tako ne podpira procesorjev Itanium, kar pomeni, da Intelovih 64-bitnih procesorjev ne bo v nasledniku dosedanjega modelov x455. IBM naj bi procesorje opustil postopoma tudi v drugih izdelkih, saj povpraševanje po tej platformi močno zaostaja za pričakovanji. Za Intelovo 64-bitno arhitekturo je to še en udarec, po tem, ko so podporo odpovedali tudi nekateri drugi veliki proizvajalci.

    Objavljeno: 26.2.2005
  • Apple vnovič z osveženimi iPodi

    Apple je opravil osvežitev prenosnih večpredstavnih predvajalnikov iPod, ki imajo zdaj še več prostora za vsebino. Najmanjši iPod Mini je dobil tako nov disk velikosti 6 GB, proti 4 GB, kolikor je imel doslej, zmogljivejši pa je tudi akumulator. Najzmogljivejši iPod Photo pa ima zdaj disk velikosti 60 GB, kar je obilica prostora, tako za glasbo, kot fotografije. Slednjega je mogoče prek posebnega vmesnika priključiti neposredno na fotoaparate. Novinca bosta na prodaj za 250 oziroma 450 dolarjev, na voljo pa je tudi iPod Photo s 30 GB diskom za 350 dolarjev.

    Objavljeno: 25.2.2005
  • Združitev ponudnikov Linuxa

    Francoska družba Mandrakesoft je napovedala prevzem brazilskega distributerja Linuxa Conectiva. S to potezo, vredno okoli 2,3 milijona dolarjev, si družbi obetata večji tržni delež, zlasti na trgih, kjer glavna tekmeca Red Hat in Novell/SuSe nista tako prisotna ali uspešna. Obe podjetji bosta kljub združitvi imela promet komaj okoli 9 milijonov dolarjev, kar je zelo majhen delež v primerjavi z neposrednimi tekmeci.

    Objavljeno: 25.2.2005
  • Fujitsu Siemens Celsius H230

    Fujitsu Siemens pripravlja novo prenosno delovno postajo, namenjeno pretežno zahtevnim uporabnikom. Prenosnik temelji na procesorju Pentium M in kompletu Centrino z vodilom PCI Express, udarna lastnost pa bo predvsem grafični podsistem. Vgrajen bo namreč grafični pospeševalnik ATI Mobility FireGL V5000 s 256 MB RAM, ki bo na 15-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1600 x 1200 pik in tehnologijo IPS (in-plane switching) omogočal širok zorni kot in učinkovito delo s kompleksno 3D grafiko.

    Objavljeno: 25.2.2005
  • PMA 2005 -- digitalci za vsak žep

    Photo Marketing Association Show (PMA) je največji ameriški sejem namenjen fotografiji, tudi letos pa je na njem bilo moč videti obilico novih digitalnih fotoaparatov. Čeprav analitiki opozarjajo, da naj bi v letošnjem letu rast prodaje teh izdelkov začela upadati, je absolutni obseg prodaje že danes tako velik, da si domala nihče ne more privoščiti ostati korak za konkurenco. Zato proizvajalci še naprej izboljšujejo zmogljivost in tehnične lastnosti, tako med najcenejšimi modeli, kot tudi na vse bolj uspešnem segmentu digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (SLR) za zahtevnejše ljubitelje fotografije.

    Objavljeno: 24.2.2005
  • AMD tudi z dvojedrnimi procesorji za računalnike PC

    AMD je predstavil prototip dvojedrnega procesorja Athlon 64 s kodnim imenom Toledo. Procesor, ki ga bomo lahko namestili na podnožje 939, bo združljiv z obstoječimi osnovnimi ploščami s tem podnožjem (ob nadgradnji sistema BIOSa), procesor pa naj bi imel kljub dvema jedroma le malenkost višjo porabo energije od enojedrnih Athlonov 64. AMD je s predstavitvijo dvojedrnih procesorjev pohitel in tako prehitel Intel. Ta naj bi prve prototipe dvojedrnih Pentiumov 4 predstavil na konferenci IDF, ki bo konec februarja v San Franciscu.

    Objavljeno: 24.2.2005
  • Windows Update s samodejno namestitvijo SP2

    Microsoft je objavil, da bo z 12. aprilom vsem uporabnikom, ki imajo vklopljene samodejne posodobitve sistema preko spletnega servisa Windows Update, namestil drugi paket popravkov za Windows XP. Podjetje zato opozarja vse uporabnike, da naj si paket popravkov namestijo čim prej, saj bo v aprilu zaradi velikega števila uporabnikov, ki bodo nameščali SP2, dostop do spletnega mesta Windows Update nekoliko počasnejši. Microsoft se je za ta korak odločil, ker pri podjetju menijo, da je preizkusno obdobje za SP2 končano in da je paket tako primeren tudi za najbolj kritična okolja.

    Objavljeno: 24.2.2005
  • Samsung s prvimi moduli DDR3

    Samsung je predstavil prvi pomnilniški čip DDR3. Prototip z zmogljivostjo 512 megabitov in s hitrostjo prenosa podatkov 1066 Mb/s bo svojo končno različico uzrl že v začetku leta 2006, ko naj bi prvi pomnilniški moduli DDR3 bili na voljo končnim kupcem. Zmogljivost novih pomnilniških modulov naj bi bila ob enakem taktu delovanja dvakrat večja kot pri DDR2 in kar štirikrat višja kot pri pomnilniku DDR. Pomnilnik deluje pri napetosti 1,5 V, kar je precej nižje kot pri današnjih, tako da bodo DDR3 na začetku vgrajevali predvsem v mobilne naprave. Do leta 2009 pa naj bi novi pomnilnik zasedal kar 65 % vsega trga s pomnilniškimi čipi.

    Objavljeno: 23.2.2005
  • IBM predstavlja arhitekturo X3

    IBM je predstavil novo generacijo arhitekture za zmogljive strežnike na Intelovi osnovi, ki prinaša na to področje lastnosti iz mainframe računalnikov. Arhitektura X3, katere sestavni del je sistemski nabor Hurricane je plod nekajletnega razvoja in investicije čez 100 milijonov dolarjev, od katere si IBM obeta veliko. Tako kot pri predhodniku z imenom Summit, je IBM sistemski nabor razvil samostojno, kar je edinstven pristop med proizvajalci strežnikov na Intelovi osnovi, saj večina drugih proizvajalcev uporablja sistemske nabor podjetij Intel ali ServerWorks.

    Objavljeno: 23.2.2005
  • Visoka rast prodaje računalnikov v Sloveniji

    V Sloveniji je bilo v zadnjem lanskem četrtletju prodanih za 8,9 odstotka osebnih in kar 32,3 odstotka več prenosnih računalnikov, kot v enakem obdobju 2003. Sodeč po družbi IDC se je v istem obdobju število prodanih strežnikov zmanjšalo za 7,1 odstotka, vse tri skupine izdelkov pa so močno povečale obseg glede na tretje četrtletje 2004 (od 34,8 odstotka pri osebnih računalnikih do 62,2 odstotka pri prenosnikih). Na prvem mestu po številu prodanih enot je Comtron s 18 odstotkov trga, sledila pa sta mu HP s 16,3- ter IBM z 9,8-odstotnim deležem. Po vrednosti pa je razmerje povsem drugačno, saj je na prvem mestu HP (21,8 odstotka), sledila pa sta mu IBM s 15,4 in Comtron z 12,8 odstotka.

    Objavljeno: 22.2.2005
  • Intel pospešuje prenos podatkov

    Intel je predstavil tehnologijo, ki obljublja znatno pohitritev prenosa podatkov prek računalniških omrežij. S pomočjo tehnologije imenovane I/O Acceleration Technology naj bi pospešili prenos podatkov med programi za okoli 30 odstotkov, brez da bi za potrebovali dodatne strojne komponente. Sistem uporablja obstoječe procesorje, sistemske nabore in omrežne vmesnike, omogoča pa bolj učinkovito procesiranje in dostop do podatkov v pomnilniku s strani omrežnih vmesnikov. Podrobnosti bo Intel razkril na pomladni razvojni konferenci.

    Objavljeno: 22.2.2005
  • LinuxWorld Expo zima 2005

    Boston je sredi februarja gostil srečanje LinuxWorld Expo, kjer se je vnovič zbralo rekordno število obiskovalcev in razstavljavcev. Med slednjimi srečamo seveda tradicionalne ponudnike Linuxa in z njim povezane rešitve, kopico malih podjetij in organizacij, pa tudi vse več globalnih proizvajalcev računalniške opreme in storitev, ki v Linuxu in odpri kodi vidijo vse večjo priložnost za zaslužek. Na srečanju so tako sodelovala podjetja, kot so AMD, Apple, BMC, Computer Associates, Fujitsu, HP, IBM, Intel, Novell, Oracle, Sun, in Unisys.

    Objavljeno: 22.2.2005
  • Prvi 64-bitni Pentiumi 4

    Intel je uradno predstavil družino procesorjev Pentium 4 600, ki prvič prinašajo 64-bitne ukaze znane pod imenom EMT64. Novi Pentiumi 4 prinašajo tudi predpomnilnik velikosti 2 MB, dvakrat več kot pri dosedanjih različicah tega procesorja. Novi modeli so na voljo z delovnimi takti od 3 GHz do 3,6 GHz, vsi pa imajo sistemsko vodilo s taktom 800 MHz. Cene se gibljejo od 224 do 605 dolarjev. Intel je sočasno predstavil tudi zmogljivejši model Pentium 4 Extreme Edition, ki deluje s taktom 3,73 GHz in premore sistemsko vodilo s 1.066 MHz, namenjen pa je predvsem navdušencem nad igrami. Intel na tem področju ni prvi s 64-bitnimi ukazi, saj njegov tekmec AMD že dalj časa ponuja procesorje Athlon 64 z lastnim naborom 64-bitnih ukazov. Oba procesorja bosta lahko brez težav poganjala novo 64-bitno različico okolja Windows XP, ki bo na voljo čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 21.2.2005
  • Konferenca RSA 2005

    V San Franciscu se je odvijala letna konferenca RSA 2005, ki je posvečena vsem vidikom varnosti v računalniških sistemih. Govora je bilo o varnostnih mehanizmih, algoritmih za šifriranje in digitalno upravljanje pravic (DRM) ter orodjih za zagotavljanje varnosti pri rabi računalniških sistemov. Proizvajalci so seveda dogodek uporabili za prestavitev novih izdelkov in iniciativ, s katerimi obljubljajo korak naprej v boju proti internetnim in drugim nevarnostim.

    Objavljeno: 21.2.2005
  • Prenosni predvajalnik s 100 GB diskom

    Podjetje Archos je predstavilo prenosni večpredstavni predvajalnik z največjim prostorom za posnetke doslej. Pocket Video Recorder AV4100 ima namreč vgrajen 100 GB velik disk, največ kar si je mogoče omisliti ta hip s pomnilniškimi enotami premera 2,5 palca. Poleg predvajanja glasbe, fotografij in video posnetkov, AV4100 vsebuje tudi priklopno postajo, prek katere lahko spremljamo in celo snemamo video posnetke, na primer iz televizorja. V prodaji bo marca za ceno okoli 800 dolarjev.

    Objavljeno: 20.2.2005
  • IBM Workplace Services Express za urejeno pisarniško okolje

    IBM Workplace Services Express (IBM WSE) ponuja orodja hrambo dokumentov in sodelovanje v manjših ter srednje velikih podjetjih, dostop pa je omogočen preprosto prek spletnega brskalnika. IBMov programski paket tesno sodeluje z pisarniškimi zbirkami, kot je Mircosoft Office, omogoča pa urejeno hranjenje dokumentov in hitro iskanje po njihovi vsebini. IBM WSE neodvisen od operacijskega sistema in ga je mogoče enostavno uporabljati tako z operacijskimi sistemi Windows, kot Linux.

    Objavljeno: 19.2.2005
  • Intelov silicijev laser

    Intel je javno prikazal prototip laserja, ki je narejen iz silicijeve rezine, s čimer naj bi bistveno pocenili optične povezave in tehnologijo v celoti. Prikazano vezje vsebuje osem Ramaskih laserjev, katerih svetlobne snope lahko nato moduliramo in spreminjamo v signale. Intelu je to uspelo narediti z razmeroma preprostimi in znanimi metodami, ki so uporabljene tudi pri izdelavi silicijevih rezin in čipov, medtem ko današnji laserji temeljijo na zapletenih proizvodnih postopkih in dragih eksotičnih materialih.

    Objavljeno: 18.2.2005
  • Siemens in digitalni grafiti

    Raziskovalci pri Siemensu so razvili novo tehnologija za mobilno telefonijo, imenovano "digitalni grafiti". Tehnologija omogoča pošiljanje sporočil, kot so denimo kratka SMS sporočila, na določeno geografsko točko, kjer se prikažejo na zaslonu uporabnikov, ki so prečkali okolico točke. Sporočila tako niso poslana določeni osebi, temveč na določeno lokacijo, zato lahko sporočila prejme mnogo uporabnikov mobilnikov.

    Objavljeno: 18.2.2005
  • Prvi prikaz storitve Y!Q

    Yahoo je predstavil novo storitev Y!Q, ki razišče spletno stran in poda povezave do sorodnih spletnih vsebin. Orodje analizira besedilo in označi pomembnejše besede, povezava pa nas nato privede do iskalnika s seznamom sorodnih strani. Podjetje namerava orodje ponuditi spletnim razvijalcem, da bi ga vgradili v svoje spletne strani. Na voljo je tudi različica orodja za Yahoojeve novice in orodna vrstica za spletne brskalnike.

    Objavljeno: 18.2.2005
  • Spletna kamera Logitech ViewPort AV 100

    Logitech je predstavil spletno kamero ViewPort AV 100 z vgrajenim mikrofonom in bluetooth slušalkami. Kamera se z osebnim računalnikom poveže prek vmesnika USB, kot vidljivosti znaša 51 stopinj, video pa zajema s hitrostjo 30 slik na sekundo. V sodelovanju s podjetjem Polycom, ki razvija programsko opremo za video konference, so napravo predstavili kot rešitev za podjetja, zato je še nekaj časa ne bo mogoče kupiti v redni prodaji.

    Objavljeno: 17.2.2005
  • Microsoft povezuje Office z drugimi programi

    Microsoft je v okviru konference razvijalcev za paket Office predstavil rešitev Elixir, ki jo Microsoftovi tržniki že uporabljajo pri vsakdanjem delu. Gre za vmesnik, ki omogoča branje podatkov iz CRM programa Siebel kar v Outlooku. Gates, ki je Elixir predstavil osebno, je tako želel vzpodbuditi zunanje razvijalce, da bodo razvijali programsko opremo, ki bo Microsoftov paket Office povezala z ostalo, zlasti poslovno programsko opremo. S tem bi uporabnikom programov v paketu Office omogočili dostop do podatkov v drugih zapisih, ne da bi morali zapustiti njim znano delovno okolje ali namestiti dodatno programsko opremo. Osnova za tovrstno povezovanje programov naj bi bil jezik XML, tako da zapis podatkov v tem formatu že podpirajo vsi programi zbirke Office 2003.

    Objavljeno: 17.2.2005
  • Red Hat Enterprise Linux 4

    Red Hat je na konferenci LinuxWorld Conference and Expo predstavil novo različico svojega strežniškega sistema Enterprise Linux 4. To je hkrati prvi komercialni izdelek družbe Red Hat, ki temelji na jedru 2.6. Za razliko od glavnega tekmeca, družbe Novell, oziroma njegove podružnice SuSE, se je Red Hat že lani odločil, da novega jedra ne bo takoj vgradil v svoje najbolj strateške izdelke, kar se je obrestovalo, saj podjetje zaradi tega ni zgubilo tržnega deleža. Pridobili pa so dodaten čas za razvoj in testiranje, kar so stranke sprejele z odobravanjem.

    Objavljeno: 17.2.2005
  • Tudi Matrox z grafično kartico PCI Express

    Matrox je predstavil svojo prvo grafično kartico za vodilo PCI Express. Kartica, ki temelji na procesorju Millenium P650, je namenjena predvsem tistim, ki imajo na računalnik hkrati priključena dva monitorja, saj ima kartica dobro strojno podporo prikazu namizja na več zaslonih, priložena pa je tudi zmogljiva programska oprema PowerDesk-HF za krmiljenje prikaza slike na dveh monitorjih. P650 tako ni namenjena domači rabi, saj so 3D zmogljivosti procesorja precej nižje kot pri procesorjih obeh grafičnih velikanov, ATIja in nVidie. V trgovinah lahko Matroxovega novinca pričakujemo aprila, cena kartice pa bo predvidoma okoli 200 evrov.

    Objavljeno: 16.2.2005
  • Internet Explorer 7 bo samostojni izdelek

    Microsoft je spremenil taktiko in se odločil, da bo nova različica spletnega brskalnika Internet Explorer samostojen izdelek. Internet Explorer 7.0 bo v obliki razvojne različice na voljo že letos poleti, s čimer Microsoft odgovarja tudi na vse uspešnejše tekmece med spletnimi brskalniki, na prvem mestu na odprtokodni Firefox. Odločitev velja tudi obravnavati v luči lanskega poraza na sodišču Evropske Unije, kjer so Microsoftu ukazali ločiti nekatere dele okolja Windows zaradi monopolnih kršitev. Microsoft bo zaradi tega novo različico brskalnika objavil ločeno od naslednje različice okolja Windows z imenom Longhorn. Bill Gates je novico objavil na sejmu RSA Conference 2005, kjer je tudi potrdil, da je varnost še vedno glavna prioriteta pri razvoju novega brskalnika, v ta namen pa Microsoft že razvija nov komplet popravkov za okolje Windows Service Pack 3. Datumi objave končnih različic še niso znani.

    Objavljeno: 16.2.2005
  • Strežniki IBM xSeries s 64-bitnimi procesorji

    IBM je predstavil pet novih modelov strežnikov s 64-bitnimi procesorji Intel Xeon DP. Nove procesorje imajo odslej na voljo strežniki eServer xSeries 226, 236, 336, 346 in strežniške rezine eServer BladeCenter HS20. Novi procesorji imajo poleg 64-bitne podpore vgrajen drugonivojski predpomnilnik velikosti 2 MB, s čimer naj bi skupaj nudili okoli 18% višjo zmogljivost od dosedanjih modelov. IBM je pri novih strežnikih tudi izboljšal nekatere druge sestavine, kot je sistem hlajenja Calibrated Vectored Cooling ter funkciji Demand Based Switching (DBS) in Execute Disable Bit (XD), povzeti po sistemih mainframe, ki omogočata večji nadzor nad porabo energije in varnejše izvajanje programov. Kupcem so sistemi na voljo od februarja.

    Objavljeno: 16.2.2005
  • Konferenca 3GSM

    Konferenca 3GSM World Congress 2005 v francoskem Cannesu je tako kot vsako leto zopet zbrala domala vse, ki kaj pomenijo v mobilni telefoniji. V ospredju so seveda številni novi mobilni telefoni, ki skušajo prepričati novosti željne kupce. Eni s svežim, modnim videzom, drugi z novimi funkcionalnostmi.

    Objavljeno: 15.2.2005
  • Sony HandyCam DCR-PC55 je najmanjši na svetu

    Sony je na evropskem trgu ponudil najmanjšo in najlažjo miniDV kamero na svetu. Kamera HandyCam DCR-PC55 je resnično miniaturna, saj meri le 4,5 × 10 × 7 cm, tehta pa skromnih 360 gramov. Kljub majhnosti ima naprava vrtljiv zaslon LCD velikosti treh palcev in premore 10-kratni optični zum. Kamera je na voljo v srebrni, črni, beli in rdeči barvi, cene pa se vrtijo od 700 do 800 dolarjev.

    Objavljeno: 15.2.2005
  • Barvni vid tudi ponoči

    Raziskovalci v nizozemski vojski so razvili nov sistem za nočni vid, ki omogoča ogled slike ali video posnetka v barvah. Dosedanji sistemi, ki slonijo na ojačevanju svetlobe ali infrardeči zaznavi toplote, omogočajo zgolj prikaz sivinske ali zelene monokromatske slike. Nizozemska rešitev pa uporablja računalnike za obdelavo signala v realnem času in prikaz podrobnosti v barvah. Sistem uporablja več algoritmov, med drugim vzorčenje terena pri dnevni svetlobi in primerjavo nočne slike z vzorci. Na ta način lahko različnim odtenkom sivine doda vzorce z resničnimi barvami in tako ustvari skoraj popolne barvne slike. Nov sistem naj bi močno pomagal pri gibanju v temi, zato ga bodo sprva uporabili predvsem v vojaški opremi

    Objavljeno: 14.2.2005
  • HP za boj proti virusom

    Hewlett Packard je predstavil nov programski paket Virus Throttle, ki omogoča učinkovito orodje v boju proti nenadnem hitrem širjenju virusov. Novost temelji na spoznanju, da večina virusov za hitro širitev potrebuje omrežne povezave. Virus Throttle zato nadzoruje omrežne povezave iz računalnika in jih omejuje ali celo ustavi ob povečani količini zahtevkov neznanih programov. HP orodje že nekaj časa uporablja v lastnem omrežju, kjer se je pokazalo za zelo učinkovitega. Paket bo kmalu na voljo za strežnike ProLiant in strežniške rezine BladeSystem.

    Objavljeno: 14.2.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji