• Microsoft pripravlja novo cenovno politiko

    Viri blizu družbe navajajo, da Microsoft resno razmišlja o drugačni cenovni politiki, kot jo je vodil doslej. Na prvem mestu naj bi odstopili od svojega zlatega pravila - enotne (dolarske) cene za izdelke v vseh državah sveta. Prvi korak so pravzaprav že naredili na Tajskem, kjer je zaradi vsedržavnega projekta računalniškega opismenjevanja precej znižal cene posameznih izdelkov, s čimer naj bi odvrnili pritisk odprtokodnih alternativ. Microsoft je sicer že doslej cene pri pogajanjih z velikimi kupci, denimo državo upravo v Sloveniji, prilagodil med pogajanji, vendar je to veljalo le za zaključene projekte ali razpise, nikoli pa za splošni (javni) cenik.

    Objavljeno: 8.3.2004
  • Črtne kode v zapisu PDF

    Družba Adobe bo v svoj zapis PDF vključila možnost zapisovanja črtne kode. Tako bodo zagotovili hitrejšo in enostavnejšo obdelavo obrazcev, namenjenih tisku. Med prvimi podporniki je že davčni urad v ZDA, ki bo preizkusil črtno kodo na davčnih obrazcih za leto 2003.

    Objavljeno: 8.3.2004
  • Nove večfunkcijske naprave iz Hewlett-Packarda

    Hewlett-Packard je predstavil tri nove večfunkcijske naprave, ki so namenjene pretežno rabi v manjših delovnih skupinah. Prva novost je LaserJet 3015, ki temelji na črno-belem laserskem tiskalniku, poleg tiskanja pa omogoča tudi fotokopirane, pošiljanje in sprejemanje faks dokumentov ter barvno optično prebiranje dokumentov. Kakovost tiska dosega 1200 pik na palec pri hitrosti tiskanja 14 strani na minuto. Tiskalniški del premore 32 MB RAM, faks pa ima 2 MB in omogoča pomnjenje do 110 strani. Optična ločljivost bralnika je 600 x 600 pik na palec, od marca pa je LaserJet 3015 na voljo za 400 EUR.

    Objavljeno: 7.3.2004
  • Biometrično zaščiten disk

    Podjetje Memory Experts International je predstavilo prenosni disk, na katerem lahko hranimo podatke, ki so zaščiteni s prstnimi odtisi. Zunanji disk je na voljo v različicah z velikostmi od 20 GB do 60 GB, na ohišju pa je vgrajen biometrični bralnik prstnih odtisov, s katerim lahko odklenemo podatke na disku. Naenkrat lahko >>prijavimo<< do deset prstnih odtisov, podatke pa lahko zaščitimo tudi z 9-mestno številko, ki jo vtipkamo na tipkovnico, ki je prav tako priložena disku. Disk Clipdrive Bio je mogoče na računalnik priključiti prek vmesnika USB 2.0 disk ima vgrajen tudi poseben program za upravljanje s kodami in prstnimi odtisi, za zdaj pa celota deluje le na okoljih Windows (od 98 SE naprej). Podjetje že pripravlja različice zaščitenega diska za okolja Linux in MacOS. Clipdrive Bio bo na prodaj za ceno od 450 do 650 dolarjev.

    Objavljeno: 7.3.2004
  • UWB bo združeval različne standarde

    Vse kaže, da bo naslednja generacija brezžične omrežne tehnologije z imenom UltraWideBand (UWB) predstavlja temelj za brezžične različice številnih današnjih ožičenih vmesnikov. Poleg tega, da bo UWB precej povečal hitrosti prenosa podatkov, glede na današnje standarde 802.11 a/b/g (440 do 480 Mb/s proti današnjim 11 do 54 Mb/s), bo fizični radijski vmesnik lahko prenašal tudi številne druge protokole, med drugim USB, firewire in morda celo bluetooth. V definicijo tehničnih temeljev so se vmešali vsi veliki proizvajalci, na čelu z Intelom, Motorolo in Texas Instrumentsom.

    Objavljeno: 7.3.2004
  • Intel želi Wi-Fi tudi v namiznih računalnikih

    Intel bo v svoje bodoče sistemske nabore za namizne računalnike vgradil tudi funkcionalnost brezžičnih vmesnikov in dostopnih točk. S tem naj bi tudi namizni računalniki dobili zmožnost brezžičnega komuniciranja z drugimi napravami v območju. Pri Intelu predvsem pričakujejo, da bo Wi-Fi sčasoma postal zelo razširjen med proizvajalci Hi-Fi izdelkov in izdelkov za domači kino, s čimer bi postal namizni računalnik sestavni del bodočega centra za zabavo. V prvi vrsti naj bi bil strežnik za večpredstavne vsebine, pa tudi digitalni video rekorder in še marsikaj drugega.

    Objavljeno: 6.3.2004
  • Digitalni fotoaparat z retro videzom

    Nemško podjetje Rollei, znano po legendarnem fotoaparatu Rolleiflex iz leta 1929 je pripravilo presenečenje, digitalni fotoaparat, ki navzven povsem spominja na legendo. Izdelek se imenuje Rollei MiniDigi, vsebuje pa CCD tipalo z dvemi milijoni svetlobnih elementov, 9-milimetrski fiksni objektiv in prostor za pomnilniške kartice SD. Da bi ohranili podobnost z legendarnim originalom, so avtorji zaslon LCD postavili na vrhnji del fotoaparat, kjer je bilo nekoč kukalo pri prvotnem modelu Rolleflex. Mini Digi naj b I bil v prodaji že pred poletjem.

    Objavljeno: 6.3.2004
  • Microsoft raziskuje "socialno računalništvo"

    Microsoftov raziskovalni oddelek razvija nove tehnologije, s katerimi naj bi olajšali komunikacijo med ljudmi, ki so nam najbližje, pa tudi olajšali evidenco in iskanje dokumentov. Skupina raziskovalcev se tako ukvarja s projektom, ki mu pravijo interno >>socialno računalništvo<<, s katerim naj bi ljudem približali delo z računalnikom tistemu, kar smo sicer vajeni v življenju. Projekt >>notranji krog<< tako predvideva samodejno izgradnjo spiska ljudi, s katerimi najbolj pogosto komuniciramo, bodisi prek elektronske pošte, trenutnih sporočil ali internetnih telefonskih klicev. Dostop do informacij o teh ljudeh bo potemtakem bolj pri roki, kot drugi podatki.

    Objavljeno: 6.3.2004
  • Veritas prenavlja programsko opremo

    Družba Veritas Software je prenovila svoj paradni program za upravljanje pomnilniških sistemov, da ustreza njihovi novi strategiji o računalniških zmogljivostih na zahtevo. Veritas na tem področju tekmuje z IBMom, HPjem, Sunom in družbo Computer Associates. Program Storage Foundation 4.0, prej znan kot Foundation Suite, izboljša razpoložljivost, upravljanje in zmogljivost pomnilniških sistemov s pomočjo deljene infrastrukture. Tako naj bi omogočili tudi zagotavljanje storitev tistim strankam, ki jih rabijo le občasno in na zahtevo.

    Objavljeno: 5.3.2004
  • Serial SCSI vse bližji resničnosti

    Maxtor, Seagate in proizvajalec čipov LSI Logic so predstavili prototipe prvih diskov, ki uporabljajo nov tip vmesnika Serial SCSI ali SAS (Serial Attached SCSI). Z novim krmilnikom družbe LSI Logic so tako dosegli prenos podatkov s hitrostjo 3 Gb/s, kar obeta, da bodo diski z vmesnikom SAS med najhitrejšimi pomnilniškimi sistemi. Vmesnik SAS med drugim prinaša možnost uporabe več podatkovnih vrat na napravo, kar omogoča hitrejši prenos, simultano branje in pisanje in druge hitrostne izboljšave. Seveda k visoki hitrosti delovanja zelo prispevajo predpomnilniki in optimizacija delovanja mehanike. Več podatkovnih poti do diska poleg tega prinaša večjo varnost prenosa podatkov pri morebitnih napakah.

    Objavljeno: 5.3.2004
  • Novi zmogljivejši Xeoni MP

    Intel je predstavil nove različice procesorjev Xeon MP, ki so nastajali pod delovnim imenom Gallatin. V primerjavi z dosedanjimi modeli imajo višji takt in večji predpomnilnik, zato so namenjeni zlasti zmogljivim strežnikom s tja do štirimi procesorji. Inel je delovni takt dvignil na 3 GHz (doslej 2,8 GHz), tretjenivojski predpomnilnik pa s 2 na 4 MB. Hitrost sistemskega vodila je ostala enaka kot doslej, torej 533 MHz. Po trditvah proizvajalca, naj bi novi procesorji z vsemi spremembami nudili okoli 25% večjo zmogljivost, kot doslej. Veliki ponudniki strežnikov, kot so HP, IBM, Dell in drugi so že napovedali, da bodo nove procesorje uporabili v novih modelih strežnikov.

    Objavljeno: 5.3.2004
  • Acerjev 17-palčni prenosnik

    Pri Acerju so predstavili prenosnike Aspire 1710, ki imajo vgrajene 17-palčne zaslone LCD in stanejo manj kot 1500 dolarjev.

    Objavljeno: 5.3.2004
  • Nova skupina za razvoj pomnilnikov

    Skupina izdelovalcev polprevodniških vezij in računalnikov MIF je ustanovila novo delovno skupino za razvoj pomnilnikov. Tako želijo predvsem izboljšati razširljivost in uravnotežiti zmogljivosti strežnikov in odjemalcev. Skupino MIF (Memory Implementers Forum) vodijo Intel, Hewlett-Packard in Dell. Razviti nameravajo novi pomnilniški tehnologiji DDR2 in FB-DIMM (Fully Buffered-DIMM). Tehnologija DDR2 je sicer že prihaja v rabo v namiznih računalnikih, pri Intelu pa jo želijo prilagoditi tudi za svoje strežniške in mobilne izdelke.

    Objavljeno: 4.3.2004
  • Intel pripravlja nove Itaniume

    Intel načrtuje cel niz novih modelov 64-bitnih procesorjev Itanium, s katerimi naj bi pridobili interes kupcev in po slabem začetku povečali prodajo te tehnologije. Še letos bodo predstavili novo različico Intaniuma 2 z delovnim imenom Madison, ki bo vseboval 9 MB velik tretjenivojski predpomnilnik in delovni takt 1,7 GHz (danes ima najzmogljivejši model 6 MB predpomnilnika in takt 1,5 GHz). Temu modelu bo sledil procesor z delovnim imenom Fanwood, cenejša različica Madisona, ki bo deloval pri taktu 1,6 GHz in imel le 3 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Obstajala bo tudi energijsko varčnejša različica Fanwooda s taktom 1,2 GHz.

    Objavljeno: 4.3.2004
  • IBM združuje elektronsko pošto in trenutno sporočanje

    IBM napoveduje, da bo v prihodnjih izdelkih za elektronsko pošto vgrajeval vse več funkcionalnosti programov za trenutno sporočanje. Integracijo preizkušajo s posebnim programom NotesBuddy, ki ga IBM uporablja za zdaj le interno v podjetju. NotesBuddy tako lahko pogovore s trenutnim sporočanjem shrani kot sporočila v poštnem predalu, kjer so na voljo za kasnejše pregledovanje, možno pa je tudi iskanje po vsebini. Program se zna tudi samodejno odločiti, ali bo sporočilo poslal kot elektronsko pošto ali trenutno sporočilo, kar je odvisno od trenutne prisotnosti prejemnika. Če je oseba za računalnikom, program preklopi na trenutno sporočanje. Izdelali so celo povezavo programa na telefonski sistem podjetja.

    Objavljeno: 4.3.2004
  • MP3 varen pred pirati

    Avtorji priljubljenega digitalnega zvočnega zapisa MP3 načrtujejo razvoj sistema, ki onemogoča kopiranje in piratizacijo glasbe. Anarhistična izmenjava povečini ukradenih datotek naj bi se tako kmalu končala.

    Objavljeno: 4.3.2004
  • Corelov WordPerfect 12

    Programska hiša Corel je včeraj napovedala novo različico pisarniških orodij, ki naj bi bil bistveno cenejša alternativa Microsoftovi zbirki Office predvsem pri potrošnikih in v majhnih podjetijh. WordPerfect Office 12, ki bo naprodaj aprila, bo vključeval urejevalnik besedil WordPerfect, preglednico Quattro Pro in program za predstavitve z imenom Presentations.

    Objavljeno: 3.3.2004
  • Pozitivno leto za računalniški trg

    Raziskovalna družba Gartner napoveduje, da bo rast računalniškega trga v letu 2004 nad desetimi odstotki. V prvem trimesečju 2004 bodo proizvajalci poslali na trg 44 milijonov računalnikov, kar bi bilo 13,3% več kot v enakem lanskem obdobju, v celotnem letu 2004 pa 187 milijonov enot ali 13,9% več kot v letu 2003. Vodilno vlogo bodo še naprej imeli prenosni računalniki za potrošnike in brezžična tehnologija. V ostalih treh trimesečjih naj bi se končno zgodila težko pričakovana zamenjava stare računalniške opreme v podjetjih (zadnja je bila leta 1999). Podjetniški trg bo močan predvsem v drugi polovici leta, še posebej v ZDA. Zaradi šibkega dolarja bo Zahodna Evropa prehitela ameriški poslovni trg, prva prodajalca osebnih računalnikov pa bosta še naprej ostala Dell in HP.

    Objavljeno: 3.3.2004
  • Wind River za ročne računalnika z Linuxom

    Pri podjetju Wind River sodelujejo z Red Hatom pri razvoju programov za Linux v ročnih računalnikih in drugih računalniških napravah ter tako širijo svojo ponudbi programov za vgradne operacijske sisteme. Vgradni operacijski sistemi se uporabljajo za krmiljenje namenskih naprav, kot so industrijski računalniki, ročni računalniki, internetni sprejemniki in izdelki za domačo zabavo. Red Hatov Enterprise Linux takšna pogodba postavlja ob bok Wind Riverjevemu namenskemu operacijskemu sistemu za naprave z imenom VxWorks. V podjetju so tudi lastno razvojno okolje Tornado zamenjali z odprtokodnim Eclipse ter ga poimenovali WindPower 2.0 Integrated Development Environment. Hkrati so objavili tudi novo različico svojega namenskega operacijskega sistema VxWorks 6.0, ki bo sedaj lažje združljiv z Linuxom v okoljih z mešanimi operacijskimi sistemi.

    Objavljeno: 3.3.2004
  • Fujitsu Siemens z zmogljivejšimi strežniškimi rezinami

    Fujitsu Simens je predstavil nove, zmogljivejše strežniške rezine Primergy BX600, ki so namenjene programskim strežnikom in gručam. Vsaka strežniška rezina premore od enega do dva procesorja Intel Xeon s taktom 2,8 GHz, do 12 GB RAM in do dva diska z vmesnikom Ultra320 SCSI (podpora za RAID 0,1 in 10), ki sta povrh vsega vroče zamenljiva. Za razliko od drugih proizvajalcev diski ne vzamejo prostor dodatne rezine. Na voljo so tudi številne komunikacijske opcije, kamor sodijo poleg vgrajenega dvojnega gigabitnega omrežne vmesnika še kartice Fibre Channel s prepustnostjo 2 Gb/s za povezovanje rezin v omrežja SAN, vmesniki SCSI in dodatno prosto razširitveno mesto PCI, s čimer so bolj prilagodljivi od številnih tekmecev.

    Objavljeno: 3.3.2004
  • Tudi Mobitel izboljšal ponudbo podatkovnih storitev

    Pri Mobitelu so predstavili razvoj na področju UMTS-a in nove storitve, med katerimi posebej izstopa ponudba podatkovnih paketov z GPRS karticami, konkurenčna Simobilovi.

    Objavljeno: 3.3.2004
  • Roxio predstavil Easy Media Creator 7

    Nova različica programa Easy Media Creator 7 združuje programe za pripravo fotografskega, video in zvočnega gradiva na ploščah CD in DVD. Orodje za zajem omogoča hitro zajemanje vsebin in poenostavlja delovne postopke pri uvažanju iz digitalnih fotoaparatov, kamer, plošč CD ali DVD ter optičnih bralnikov. Modul StoryBoard na časovni osi zagotavlja tudi pripravo prehodov med različnimi posnetki ter enostavne animacije.

    Objavljeno: 2.3.2004
  • IBM izdelal prototip žepnega računalnika PC

    Japonska podružnica podjetja IBM je predstavila prototip miniaturnega osebnega računalnika, ki meri le 16 x 8,2 x 2,2 cm in tehta 300 gramov. Sistem, ki ga za zdaj imenujejo PC Core System ima vgrajen procesor Transmeta Crusoe TM5800 s taktom 1 GHz, 256 MB do 512 MB RAM in 20 GB disk, s čimer brez težav poganja okolje Windows. Sistem je mišljen za uporabnike, ki pogosto potujejo na različne lokacije, tam pa sistem priključijo na namensko priklopno postajo, s čimer dobijo dostop do monitorja, tipkovnice in miške.

    Objavljeno: 2.3.2004
  • VMware GSX Server 3

    Podjetje VMware, ki ga je lani kupila družba EMC, je predstavilo novo različico strežniškega paketa za strežniško virtualizacijo VMware GSX Server 3. Z njim želijo še utrditi svoj vodilni položaj na vse hitreje rastočem trgu virtualizacije, GSX Server 3 pa stavi na razširjeno funkcionalnost in enostavnejše upravljanje. Nova različica omogoča uporabo do 3,6 GB pomnilnika na navidezni strežnik, od 10 do 20% višjo prepustnost pri delu z diski in omrežjem, podpira pa nove različice okolij Linux, Netware in Windows.

    Objavljeno: 2.3.2004
  • Libor Vončina postal predsednik Telekomove uprave

    Kot so predstavniki Telekoma napovedovali že ob razrešitvi Petra Graška, je nadzorni svet za novega predsednika uprave imenoval Liborja Vončnino. Upravi se je pridružil še en nov član, Dušan Mitič, ki je pred tem delal v Iskratelu in Siemensu.

    Objavljeno: 2.3.2004
  • Prodaja LCD-jev bo letos zasenčila katodne zaslone

    Glede na IDC-jevo raziskavo naj bi letos prodaja zaslonov s tekočimi kristali prehitela prodajo klasičnih zaslonov s katodno cevjo. Pri IDC-ju ocenjujejo, da bodo največji prodor prinesle nizke cene 17-palčnih monitorjev LCD, ki bodo naslednje leto najbolj prodajani monitorji. Do leta 2007 naj bi se prodaja LCD-jev povečala na 119 milijonov kosov, medtem ko naj bi se takrat prodalo le še 30 milijonov zaslonov s katodnimi cevni, večinoma v manj razvitih državah.

    Objavljeno: 1.3.2004
  • Sonyjevi prenosniki VAIO K

    Pri Sonyju so predstavili novo vrsto prenosnikov VAIO z oznako K. Vgrajene imajo zaslone s tehnologijo XBrite, ki zagotavljajo kontrastno in živobarvno sliko za čim boljše predvajanje videa. Družina VAIO K vsebuje tri modele - PCG-K13, 15 in 17. Vsi imajo vgrajene brezžične vmesnike 802.11b/g, zasnovani pa so kot nadomestilo za namizne računalnike. Vgrajeni so procesorji Mobile Pentium 4 s frekvenco 2,8 GHz za model K15 ter 3,06 GHz za K17, ki ima vgrajeno tudi vodilo s frekvenco 533 MHz. Za K13 podatkov še niso objavili.

    Objavljeno: 1.3.2004
  • Microsoft opušča načrte za Juipter

    Microsoft je malo pred objavo novega paketa BizTalk Server 2004 opustil načrte za izdelavo kompleta strežniških programov z delovnim imenom Jupiter. Paket naj bi poleg BizTalka vseboval tudi nove različice strežnikov Content Management Server in Commerce Server, s čimer naj bi predstavljal celovito rešitev za izdelavo naprednih spletnih trgovin in interaktivnih spletnih strani. Mnogi so Jupiter videli kot odgovor na vse bolj priljubljene javanske programske strežnike tekmecev, na katerih delujejo podobne rešitve.

    Objavljeno: 1.3.2004
  • Microsoft na vsak DVD

    Skupina za standardizacijo DVD Forum je potrdila, da bo Microsoftova video tehnologija VC-9, skupaj s še dvema drugima (H.264 in MPEG-2) lahko del standarda za predvajalnike HD-DVD.

    Objavljeno: 1.3.2004
  • Mobilni "spam" postaja problem

    Po poročanju britanskega podjetja Empower Interactive postajajo neželene kratka sporočila SMS naslednje bojno polje nadležnih spletnih marketingarjev. Njihova raziskava je pokazala, da kar dve tretjini uporabnikov mobilne telefonije po Evropi prejemata po pet neželenih sporočil tedensko, britanski urad za nadzor telekomunikacij pa je objavil, da so v lanskem letu prejeli 10 tisoč pritožb glede nadležnih SMS-ov.

    Objavljeno: 29.2.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji