• Motorola oddelek za čipe bo Freescale

    Podjetje Motorola se je odločilo za odcepitev oddelka za proizvodnjo polprevodniških izdelkov, novo podjetje pa se bo imenovalo Freescale Semiconductor. Oddelek, ki proizvaja med drugim tudi procesorje za namizne, prenosne in ročne računalnike ter druge naprave, digitalne procesorje signalov ter druga vezja, bo še naprej razvijal procesorsko tehnologijo, iskali pa bodo tudi druge priložnosti, medtem ko se bo Motorola pod dosedanjim imenom ukvarjala predvsem z mobilno telefonijo. Proces transformacije se bo zaključil pomladi, tedaj pa nameravajo novo samostojno podjetje tudi uvrstiti v borzno ponudbo.

    Objavljeno: 21.2.2004
  • Standardi za tiskanje "telefonskih" fotografij

    Trije največji proizvajalci tiskalnikov, HP, Epson in Canon, so ustanovili združenje za podporo mobilnemu tiskanju fotografij. Združenje namerava razviti skupek vodil in standardov za proizvajalce mobilnih telefonov z vgrajenimi fotoaparati, ki bodo omogočali bolj preprosto in neposredno tiskanje tako posnetih fotografij. Neposredna povezava tiskalnikov in mobilnih telefonov bo po podatkih združenja temeljila na obstoječih tehnologijah, predvsem vmesniku bluetooth, neposrednem tiskanju iz pomnilniških kartic in tehnologiji PictBridge, ki so jo razvila prav ta tri podjetja.

    Objavljeno: 20.2.2004
  • Microsoftova Aura povezuje spletni in fizičen svet

    Microsoftov raziskovalni oddelek pripravlja projekt Aura, katerega cilj je s pomočjo interneta najti podatke o predmetih v fizičnem svetu. Dandanes je večina izdelkov opremljena s črtnimi kodami, ki pa uporabniku ne povedo veliko o samem izdelku. A glede na to, da ima vsaka skupina izdelkov (določena knjiga, pločevinka Coca Cole...) enako črtno kodo, je mogoče ta predmet opisati na spletni strani ali v novičarski skupini ter vnesti tudi njegovo črtno kodo. Ko bo naslednji uporabnik prišel do takšnega predmeta, bo na primer s pomočjo Aure lahko ugotovil kaj so drugi uporabniki menili o izdelku s to črtno kodo.

    Objavljeno: 20.2.2004
  • Vega lani uspešneje, a z jezo nad državo

    Tretji operater mobilne telefonije v Sloveniji, Western Wireless, bolje znan pod blagovno znamko Vega, je objavil poslovne rezultate za leto 2003. To leto je bilo uspešnejše kot prejšnje, saj so ga, kot pravi sporočilo za javnost, zaključili z 42 odstotkov večjimi prihodki in 41 odstotkov nižjo izgubo kot 2002. Konkretnih številk niso posredovali, saj jih zaradi pravil korporacije Western Wireless ne smejo, vendar glede na javno dostopne podatke za 2002 lahko izračunamo, da so imeli okoli 2,98 milijarde tolarjev prihodkov in 3,54 milijarde tolarjev izgube. Ob tem so povečali število naročnikov za 21 odstotkov na 18 tisoč, skupno s predplačniki pa imajo tako 40 tisoč uporabnikov. Za primerjavo, konec leta je imel Simobil 361 tisoč uporabnikov, Mobitel pa milijon 404 tisoč.

    Objavljeno: 20.2.2004
  • Novi grafični procesorji podjetja Nvidia

    Podjetje Nvidia je na Intelovi konferenci IDF uradno predstavila novo generacijo grafičnih procesorjev, GeForce PCX. Glavna novost novih izdelkov je podpora za vodilo PCI Express 16x, kar so dosegli z lastno tehnologijo za pretvorbo signalov AGP imenovano HSI (High-Speed Interconnect). Nov vmesnik omogoča znatno višjo prepustnost podatkov med računalnikom in grafično kartico in sicer 4 GB/s v eno in drugo smer (skupno torej 8 GB/s), medtem ko današnje vodilo AGP 8x nudi le podpor za 2 GB/s (skupno za obe smeri). Novi procesorji so sicer štirje, nosijo pa oznake GeForce PCX 5950, GeForce PCX 5750, GeForce PCX 5300 in GeForce PCX 4300, namenjeni pa so različnim potrebam kupcev. Drugih večjih izboljšav procesorji ne prinašajo, zato analitiki menijo, da gre v resnici za manjšo novost. Prve kartice z novimi procesorji bodo na voljo v času predstavitve novih sistemskih naborov, ki podpirajo tudi vodilo PCI Express.

    Objavljeno: 20.2.2004
  • Energijsko varčni Opteroni

    AMD je predstavil šest novih različic 64-bitnih procesorjev Opetron, ki so namenjeni posebnim tipom naprav, kot so strežniške rezine. Gre za dve različici procesorjev, prva nosi oznako Opteron EE in porabi v povprečju 30 wattov, druga pa Opteron HE, ki porabi 55 wattov. Prvotni Opteroni porabijo med 80 in 90 wattov energije, zato potrebujejo primerno hlajenje. Novinci sodijo v vse tri razrede procesorjev, 100, 200 in 800, ki se razlikujejo po podpori za različno število procesorjev v strežnikih (1,2 ali 8). Cene se gibljejo med 733 in 1.514 dolarji za kos, na voljo pa bodo čez približno mesec dni. AMD je sočasno znižal cene navadnim Opteronom, ki so v nekaterih primerih kar za polovico cenejši (denimo Opetron 848, ki stane zdaj 1.514 namesto 3.200 dolarjev).

    Objavljeno: 20.2.2004
  • Microsoft napovedal razvojno okolje Visual Studio .NET za mobilne naprave

    Naslednja izdaja Microsoftovega razvojnega okolja Visual Studio .NET z razvojnim imenom Whidbey bo vsebovala podporo za razvoj programskih rešitev za mobilne naprave v obliki tehnologije .NET Compact Framework. Zaradi te novosti bodo programske rešitve lahko delovale v žepnih računalnikih in prenosnih telefonskih aparatih, pri razvoju rešitev pa bo mogoče uporabiti napredne tehnologije, na primer spletne storitve in podatkovni strežnik SQL Server CE. Zaradi vključitve razvojnega okolja za mobilne naprave v Visual Studio .NET bo odslej preprosteje izdelovati programske rešitve za te naprave in na tem področju si Microsoft obeta nove tržne priložnosti.

    Objavljeno: 19.2.2004
  • Sun vedno bolj podpira razpredeno računalništvo

    Sunova rešitev N1 Grid omogoča večjemu številu uporabnikov v podjetju, da uporabljajo skupne strojne zmogljivosti preko računalniškega omrežja. Podobno kakor konkurenčni ponudniki tudi Sun razmišlja, da bi uporabniki morali vedno imeti na voljo toliko računalniških zmogljivosti, kolikor jih potrebujejo, pridobili pa bi jih iz skupnih strojnih kapacitet podjetja. Ker je podjetje Sun naklonjeno standardiziranim rešitvam, načrtujejo programsko orodje, ki bi omogočilo, da bi bila rešitev N1 Grid povezljiva z drugimi programskimi rešitvami, zlasti z orodji za upravljanje različnih izdelovalcev.

    Objavljeno: 19.2.2004
  • Intel združuje silicij in optiko

    Intelovi raziskovalci so uspeli narediti nov optični modulator, ki je v celoti zgrajen s pomočjo standardnih postopkov za izdelavo silicijevih vezij. Prototip zmore prenašati svetlobne pulze s hitrostjo 1 GHz, kar je 50-krat več kot pri dosedanjih poskusih. Pri Intelu menijo, da gre za revolucionaren dosežek, ki bi lahko precej pocenil uporabo optičnih omrežij, pa tudi pohitril delovanje vezij v računalnikih. Med drugim naj bi na ta način naredili cenejše zaslone z visoko ločljivostjo, kar tehnično danes ni izvedljivo ali ni praktično. Kljub temu pri Intelu opozarjajo, da je komercialna uporabe tehnologije še razmeroma daleč, saj pričakujejo prve implementacije šele konec tega desetletja.

    Objavljeno: 19.2.2004
  • MP3 ročna ura

    Avstrijski proizvajalec ročnih ur Laks Cartagena Handels je lani postal znan v računalniškem svetu s svojo serijo ročnih ur Laks Memory, letos pa pripravljajo že novo presenečenje. Ročne ure Laks Memory vsebujejo pomnilnik flash in jih je preko USB vmesnika mogoče povezati z računalnikom, nova serija, imenovana Laks Memory Music, pa omogoča tudi predvajanje glasbe mp3 in snemanje zvoka. Na voljo so modeli z velikostmi pomnilnika od 32 MB do 256 MB, ki bodo stale od 100, do nekaj čez 200 evrov.Ure bodo na prodaj od marca, prvič pa bodo predstavljene na letošnjem CeBIT-u.

    Objavljeno: 19.2.2004
  • Demo 2004

    Razstava Demo 2004 dokazuje, da je mogoče tudi na malih dogodkih videti niz zanimivih tehnologij. Na razstavi, na kateri je sodelovalo le 67, a skrbno izbranih podjetij, je bilo moč videti niz novih tehnologij in izdelkov s področja mobilnih tehnologij, zabavne elektronike, pa tudi programskih izdelkov. Ena od zanimivosti je bil USB ključ Xkey podjetja Messaging Solutions (www.messagingsolutions.com), s katerim lahko na kateremkoli računalniku varno prebiramo elektronsko pošto v navezavi s strežniki MS Exchange. Sistem ima svoje procesor, pomnilniški prostor velikosti 256 MB in sistem šifriranja (hrambe in prenosa podatkov; SSL VPN), s čimer na gostitelju ne zahteva nobenih nastavitev, za sabo pa ne pusti nobene sledi uporabe.

    Objavljeno: 19.2.2004
  • Grašek odšel iz Telekoma!

    Nadzorni svet Telekoma Slovenije je razrešil predsednika uprave Petra Graška, hkrati pa je nadzorni svet hčerinskega podjetja Siol razrešil direktorja Mirana Krambergerja. Že nekaj časa je prihajalo do razhajanj med Telekomovim nadzornim svetom in predsednikom uprave, predvsem zaradi različnih pogledov na razvoj družbe po vstopu Slovenije v EU. Tako je nadzorni svet decembra že odstavil oba direktorja hčerinskih podjetij, Antona Majzlja iz Mobitela in Krambergerja iz Siola iz uprave Telekoma, kasneje pa nasprotoval predlogu o ponovni integraciji Siola v Telekom, ki sta ga najbolj zagovarjala Grašek in Kramberger.

    Objavljeno: 19.2.2004
  • Epson s parom novosti

    Epson je predstavil dve novosti, ki širita spekter izdelkov na področju foto tiskalnikov. Prva novost je brizgalnik Stylus Photo R200, ki za samo 100 dolarjev (ameriška cena) nudi tisk s šestimi barvami, ločljivost 5.760 x 1.440 pik na plaec in hitrost tiska do 15 strani na minuto. Standardno fotografijo je sposoben natisniti v 37 sekundah. Model R200 zna tiskati na različne tipe papirja, med drugim pa podpira tudi neposreden tisk nosilce CD-R in DVD-R.

    Objavljeno: 18.2.2004
  • Veritas NetBackup 5.0

    Podjetje Veritas je predstavilo nov izdelek za izdelavo varnostnih kopij podatkov, ki se uvršča med dosedanje izdelke za mala in velika podjetja. Veritas NetBackup 5.0, doslej znan kot NetBackup Business Server, je namenjen srednje velik podjetjem, ki želijo zaščito podatkov na različnih platformah in napravah, vendar so občutljiva na cenovni model izdelka. Poleg nekaterih novosti, kot so novi agenti za mobilne naprave in boljša podpora za povrnitev podatkov v primeru katastrof, ima izdelek nov cenovni model, ki odpravlja omejitve glede tega, koliko odjemalcev lahko priključimo na posamezno tračno enoto. Poleg tega so za izdelek na voljo dodatki iz večjega izdelka NetBackup Enterpise Server. Izdelek podpira okolja Windows, Netware, Unix in Linux, cena pa se začne pri 2.000 dolarjih.

    Objavljeno: 18.2.2004
  • Prodaja čipov narašča

    Prodaja čipov na svetovnemu nivoju se je v zadnjem mesecu leta 2003 povišala kar za 48,8% glede na mesec pred tem, kar je najboljši rezultat od aprila 2001. Po podatkih organizacije Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) je decembrski skok sicer sezonskega značaja, toda kljub temu se prodaja povečala za 38,7% glede na isto obdobje 2002. Skupaj je bilo decembra prodanih za 2,59 milijarde dolarjev čipov, v celem letu 2002 pa je znesek znašal 22,1 milijard dolarjev, 11,9% več kot v leti 2002. Svoje izdelke so izvrstno prodajali predvsem Japonci, Korejci in Tajvanci, SEMI pa napoveduje, da se bo rast nadaljevala tudi v letu 2004.

    Objavljeno: 18.2.2004
  • Simobil bolj agresivno s podatkovnimi storitvami

    Simobil je pričel v Sloveniji tržiti kartico Vodafone Mobile Connect Card, kartico tipa PC Card, ki omogoča povezavo v internet preko omrežja GPRS. Ob sklenitvi naročniškega razmerja za dve leti je potrebno za kartico odšteti 10 tisoč tolarjev, pri čemer mesečna naročnina znaša 5000 tolarjev, v kar je všteto tudi 100 MB prenesenih podatkov, nadaljnji pa se obračunavajo po nizki tarifi 0,1 tolarja po KB.

    Objavljeno: 18.2.2004
  • IDF 2004: Intel sprejema 64-bitni x86

    Intel je na pomladni konferenci za razvijalce IDF oznanil nove procesorje Xeon, ki bodo vsebovali tudi 64-bitne ukaze. S tem naj bi zapolnili vrzel med sedanjo generacijo 32-bitnih procesorjev in povsem 64-bitno arhitekturo Itanium, ki pa se razvija očitno prepočasi za okuse družbe Intel. Procesorji, ki nastajajo pod delovnim imenom Nocona bodo vsebovali nabor 64-bitnih ukazov z delovnim imenom >>Clackamas<<.

    Objavljeno: 18.2.2004
  • Specifikacija J2SE za preprosto programiranje v javi

    Podjetje Sun namerava poenostaviti programiranje v javi s pomočjo nove specifikacije Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE) 1.5 z delovnim imenom Tiger. J2SE predpisuje, kako naj razvojna orodja vključijo najnovejše javanske zmogljivosti in omogočijo izdelavo programov s čim manjšim številom vrstic programske kode. Programske rešitve, izdelane po specifikaciji Tiger, bodo predvidoma preprostejše za vzdrževanje, testiranje in prenos v uporabo kakor običajne javanske programske rešitve. Pri Sunu načrtujejo tudi novo javansko razvojno orodje Java Creator, ki bo ponujalo preprost grafični uporabniški vmesnik, podoben Microsoftovemu razvojnemu okolju za Visual Basic.

    Objavljeno: 17.2.2004
  • Amazon postavlja spletne strani s svojim lastnim razvojnim orodjem

    Amazon se je izognil odločitvi, ali postaviti svoje spletne strani v tehnologiji .Net ali J2EE na preprost način tako, da se ni odločil za nobeno izmed njih. Svoje spletne strani razvija v lastni tehnologiji Amazon Web Services, ki temelji na spletnih storitvah. Tehnologijo tudi ponuja v obliki razvojnega okolja in vzorčnih programskih rešitev uporabnikom, ki bi želeli v svoje spletne rešitve vgraditi dostop do Amazonovih vsebin.

    Objavljeno: 17.2.2004
  • Nov laserski način za zapisovanje slik na plošče

    Pri HP-ju so med iskanjem načina za označevanje CD-jev in DVD-jev našli zanimivo rešitev - z žarkom, k zapisuje podatke, na hrbtno stran plošče zapišejo še poljubno oznako ali sliko. Tehnologija LightScribe omogoča zapisovanje kontrastne oznake zgolj na noislce, ki imajo eno stran prevlečeno s posebno plastjo. Ko bodo uporabniki na ploščo zapisali podatke, bodo ploščo obrnili in zapisali še oznako. Prvi pogoni naj bi bili na voljo že jeseni - ponudili jih bodo Hitachi-LG, MicroVision, Mitsubishi, Moser Baer India, Sonic Solutions in Toshiba. Od trenutno dobavljivih enot bodo dražji za 10 dolarjev, nosilci pa bodo komaj opazno dražje od današnjih. Tehnologija je povsem drugačna od tiste, ki jo je pred letom ponudila Yamaha v pogonu DiscT@2, ki je omogočal >>tetoviranje<< vzorca na podatkovno stran nosilca, vendar na račun količine podatkov, ki jih lahko zapišemo.

    Objavljeno: 17.2.2004
  • Prenosnik za ljubitelje iger

    Podjetje Dell je predstavilo nov prenosnik Inspiron XPS, ki je namenjen predvsem ljubiteljem iger in ima zato nadpovprečno zmogljivo strojno opremo. Jedro sistema je procesor Pentium 4 Extreme Edition z 2 MB predpomnilnika in taktom 3,4 GHz, kar zagotavlja vrhunske zmogljivosti. Za grafiko pa skrbi ATI Mobility Radeon 9700 s 128 MB namenskega grafičnega pomnilnika. Računalnik ima še 512 MB velik glavni pomnilnik, disk velikosti 60 GB, ki se vrti s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto in 15,4-palčni zaslon visoke ločljivosti v razmerju 16:10.

    Objavljeno: 17.2.2004
  • Kyocera FS-9520DN

    Podjetje Kyocera Mita je predstavilo nov vrhunski laserski tiskalnik, namenjen zahtevnejšemu omrežnemu tiskanju. Tiskalnik FS-9520DN zagotavlja pri ločljivosti 1200 pik na palec tiskanje na papir A4 s hitrostjo 51 strani na minuto ter 26 strani na minuto na izpise velikosti A3. Visoko hitrost delovanja zagotavlja procesor s taktom 500 MHz, ki omogoča tudi kratek ogrevalni čas, dolg le 25 sekund. Novi tiskalnik je zasnovan na tehnologiji ECOSYS, zato nudi tudi nizke stroške tiskanja ter izredno enostavno vzdrževanje.

    Objavljeno: 17.2.2004
  • ATI-jeva grafika do 2,4 GHz

    Družba ATI je podpisala pogodbo s podjetjem Intrinsity za uporabo tehnologije, s katero pričakujemo do štirikrat hitrejše grafične procesorje. Družba Intrinsity iz Teksasa je znana po tehnologiji Fast14, ki deluje z zelo visoko frekvenco. Trenutno delujejo grafični čipi s frekvencami med 400 in 600 MHz, s tehnologijo Fast14 pa bi lahko zagotovili takte od 1,6 GHz do 2,4 GHz. Tehnologija sicer pospeši le procesor, ne pa tudi pomnilniške frekvence. Obenem pri ATI-ju pričakujejo zmanjšanje stroškov izdelave, saj bodo lahko s to tehnologijo zmanjšali število elementov posameznega čipa.

    Objavljeno: 16.2.2004
  • HP-jevi novi čipi

    Pri HP-ju so začeli prodajati nove strežnike, v katere vgrajujejo Intelove procesorje Itanium ter nove strežnike z lastnimi procesorji PA-8800 iz vrste Precision Architecture. Skoraj vsi strežniki so že na voljo, le najzmogljivejši 128-procesorski Superdome bo na voljo šele marca. Čeprav pri HP-ju vzpodbujajo prodajo strežnikov z Itaniumi, se večina velikih uporabnikov še vedno odloča za strežnike s procesorji PA-RISC. Po trditvah proizvajalca, novi procesorji PA-8800 z dvojnim jedrom (z dvema procesorjema PA-8700) povečujejo zmogljivost tudi za 150 odstotkov, v primerjavi s procesorji PA-8700. Novi sistemi z Itaniumi imajo oznake rx2600 ter rx1600 (tanki 4 centimetre), na voljo pa bodo marca.

    Objavljeno: 16.2.2004
  • Izvorna koda sistema Windows 2000 pricurljala na internetu

    Microsoft je potrdil, da se je v začetku februarja na internetu pojavila datoteka, v kateri se je nahajal del izvorne kode operacijskega sistema Windows 2000. Podjetje še raziskuje, kako je prišlo do objave skrbno varovane kode, obenem pa zatrjuje, da je objavljen le manjši del kode, iz katerega se ne da zgraditi celotnega operacijskega sistema. Datoteka vsebuje okoli 660 MB izvorne kode od skupno okoli 40 GB, koliko ocenjujejo obseg za sistem Windows 2000. Microsoft je tudi zanikal, da bi objava lahko predstavljala varnostno težavo, saj bi hackerji z vpogledom v kodo lahko našli nove načine za vdor v sisteme z okoljem Windows 2000. Vsekakor pa za Microsoft razkritje kode ni prijeten dogodek, zato nameravajo poostriti varnostne ukrepe nad varovanjem kode.

    Objavljeno: 16.2.2004
  • Pravosodno ministrstvo proti prevzemu PeopleSofta

    Oddelek za boj proti monopolu v ameriškem pravosodnem ministrstvu je podal negativno mnenje glede namere družbe Oracle za sovražni prevzem podjetja PeopleSoft. Oddelek v sporočilu za javnost tudi svetuje, da bi ministrstvo vložilo tožbo proti družbi Oracle, s čimer naj bi preprečili prevzem, ki bi lahko imel daljnosežne posledice na trgu poslovnih informacijskih sistemov ERP. Čeprav gre le za mnenje oddelka in ne celega ministrstva, opazovalci menijo, da bi lahko to v začetku marca odgovorilo na enak način. Podjetje Oracle je kljub temu prepričano, da bo dobilo dovoljenje za izvedbo prevzema. Za PeopleSoft so v zadnji ponudbi namenjeni plačati 9,4 milijarde dolarjev, čeprav delničarji še niso izkazali namere, da bi zagotovili nadzorni dele v podjetju. Pravosodno ministrstvo pa je kot kaže mnenja, da bi prevzem pustil na ameriškem trgu premalo izbire in konkurence, čeprav bi tudi združeno podjetje ostalo številka dve, za nemškim podjetjem SAP.

    Objavljeno: 16.2.2004
  • PMA 2004: juriš digitalnih fotoaparatov

    V Las Vegasu je združenje Photo Marketing Association (PMA) priredilo tradicionalno svetovno razstavo izdelkov s področja fotografije, na kateri so digitalni fotoaparati brez dvoma igrali najbolj vidno vlogo. Magični trenutek digitalne fotografije kažejo tudi številni novi izdelki, ki obenem nakazujejo, da proizvajalci še niso pokazali zadnje besede na področju tehničnih izboljšav in zamisli. Kdor je mislil, da smo pri tipalih velikosti pet ali šest milijonov pik doživeli zgornji rob, se je kot kaže zmotil, saj se tekma za čim višjo ločljivost nadaljuje.

    Objavljeno: 16.2.2004
  • Konvergenca telekomunikacij tukaj?

    Tehnologija večprotokolnega preklapljanja z oznakami, oziroma multiprotocol label switching (MPLS) prihaja v ospredje po več letih razvoja in s seboj prinaša konvergenco omrežnega prometa. Čeprav se standardi na področju MPLS razvijajo že od leta 1997 in proizvajalci omrežna opreme skušajo prepričati velike stranke, da MPLS naprave omogočajo hitrejši in bolj preprost prenos podatkov ob nižjih cenah, so se stvari šele zdaj začele premikati. Veliki ameriški telekomi so pričeli nadgrajevati svoja omrežja in ponujati prvo MPLS storitev navidezna zasebna omrežja preko MPLS.

    Objavljeno: 15.2.2004
  • Siemensov "penkalni" telefon

    Pri Siemensu so razvili prototip mobilnega telefona, ki je hkrati penkalo in omogoča pisanje kratkih sporočil SMS s pomočjo prepoznave pisave. Naprava je oblikovana kot nalivno pero velikosti 14,2 cm, hkrati pa deluje tudi kot povsem običajen mobilni telefon. Predstavniki Siemensa o prototipu niso hoteli dajati nobenih drugih podatkov, so pa povedali, da naj bi bil predstavljen na CeBIT-u. Hkrati so povedali tudi, da še ni povsem gotovo, če bodo napravo sploh pričeli proizvajati.

    Objavljeno: 15.2.2004
  • Trije novi Canoni

    Canon je na razstavi zveze Photo Marketing Association (PMA) predstavil tri nove brizgalnike - enega za tisk fotografij, prenosnega s podporo za bluetooth in takega za tisk daljših predlog, kot so recimo napisi za prireditve. Novi fototiskalnik i9900 uporablja osembarvni sistem ChromaPlus z dodano rdečo in zeleno barvo, seveda za tisk uporablja še standardne škrlatno, modrozeleno, črno, rumeno ter fotoškrlatno in foto-modrozeleno barvo. Tiska z ločljivostjo 4800 × 2400 pik, vgrajena sta vmesnika USB 2.0 in firewire. Od maja naprej bo na voljo v ZDA za ceno 500 dolarjev. Fotografijo velikosti 10 × 15 centimetrov natisne v 38 sekundah, tri minute pa traja tisk fotografije z največjimi merami 32 × 49 centimetrov. V minuti natisne do 16 strani črnega besedila ali do 12 barvnih strani.

    Objavljeno: 15.2.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji