• Korak do kvantnih računalnikov

    Raziskovalci podjetja NEC so sporočili, da so naredili prvi pomemben korak do kvantnega računalnika; ti naj bi računalništvo krojili čez 10 do 30 let in naj bi bili bistveno zmogljivejši od današnjih super računalnikov.

    Objavljeno: 19.3.2003
  • Novi McAfee VirusScan 7.0

    Pri oddelku McAfee Security družbe Network Associates so izdali najnovejšo različico njihovega proti-virusnega programa za podjetja McAfee VirusScan Enterprise 7.0. Z njim lahko preverjamo prisotnost virusov, črvov in trojanskih konjev. Program vsebuje tudi orodje za samodejno preverjanje datotečnih sistemov, ki administratorjem omogoča določiti prioritete in stopnje pregledovanja različnih programov. Bolj temeljit pregled je potreben pri elektronski pošti, brskalnikih in pisarniških datotekah, pri izdelavu kopij datotečnih sistemov pa ne.

    Objavljeno: 19.3.2003
  • Cisco ponuja svojo brezžično varnost

    Cisco je z dokaj nepričakovano potezo drugim proizvajalcem osnovnih vezij za brezžična omrežja ponudil svoje varnostne razširitve brezžičnega omrežja Wi-Fi. Poteza temelji na oceni, da se brezžična omrežja predvsem med poslovnimi uporabniki prepočasi oprijemajo, saj so varnostne luknje v sistemu še vedno prevelike.

    Objavljeno: 19.3.2003
  • Microsoft objavil nov vmesnik strežnika BizTalk za SQL Server

    Microsoftov strežnik BizTalk je namenjen povezavi različnih programskih rešitev med seboj. Na voljo so številni vmesniki za znane izdelke, na primer za poslovne informacijske sisteme SAP, Navision, PeopleSoft, Siebel, Oracle Financials in še mnoge druge. Prav tako so na voljo vmesniki za dostop do različnih virov podatkov, med drugim skoraj vseh znanih relacijskih in nerelacijskih zbirk podatkov. Končno je na voljo tudi vmesnik za SQL Server, kar pomeni, da bo odslej mogoče povezovati tudi podatke zbirke podatkov SQL Server preko strežnika BizTalk. Povezava podatkov poteka v obliki XML, pretvorbo iz vira podatkov v obliko XML pa izvede sam strežnik, zato ni potrebno nobeno dodatno programersko delo.

    Objavljeno: 18.3.2003
  • CDMA naj bi izgubljal proti GSM-u

    Britansko podjetje za raziskovanje tržišča mobilne telefonije EMC je pripravilo študijo, ki kaže, da naj bi Qualcommova tehnologija za mobilno telefonijo pričela v ZDA izgubljati proti GSM-u. V ZDA trenutno 43 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije uporablja omrežja CDMA, medtem ko ima tehnologija GSM tržni delež le 11 odstotkov. Do leta 2007 naj bi delež CDMA sicer zrasel na 44 odstotkov, medtem ko bi se GSM-ov naj dvignil do 33 odstotkov. EMC-jeva analiza predvideva, da bo tako znatni skok uporabe GSM-a predvsem posledica nadgradenj omrežij TDMA v GSM, ki jih opravljajo nekateri večji ameriški operaterji mobilne telefonije, predvsem AT&T Wireless. Tehnologija CDMA je sicer prisotna tudi na Kitajskem, Japonskem, v Južni Koreji in Avstraliji, a približno 80 odstotkov vseh uporabnikov mobilne telefonije uporablja GSM.

    Objavljeno: 18.3.2003
  • Lexmark za fotografije

    Lexmark je predstavil novo različico svojega najzmogljivejšega brizgalnega tiskalnika - model Z65p. Gre za tiskalnik, ki ima vgrajen bralnik pomnilniških kartic iz katerih lahko tiskamo tudi brez posredništva računalnika. Podprte so kartice Compact Flash (tudi IBM Microdrive), SD, Smart media in Memory Stick.

    Objavljeno: 18.3.2003
  • AMD predstavil način oznak za procesorje Opteron

    Intelova arhitektura procesorjev Pentium 4 je velikanu omogočila izdelovanje procesorjev z znatno višjimi takti delovanja kot pri konkurenčnem AMDju, zaradi česar je AMD za družino procesorjev Athlon XP predstavil novo shemo poimenovanja, ki je namesto na taktu temeljila na zmogljivosti procesorja v primerjavi z Intelovimi Pentiumi 4. Tako ima denimo Athlon XP 2000+ dejansko takt delovanja okrog 1,8 GHz, po zmogljivostih pa je primerljiv s Pentiumom 4 s taktom 2 GHz.

    Objavljeno: 18.3.2003
  • Sun pripravlja StarOffice 6.1

    Sun je na svoji spletni strani objavil prvo testno različico programa StarOffice 6.1, končna različica pa je predvidena za oktober. Izboljšave so narejene predvsem na področjih podpore za uporabnike s posebnimi potrebami in skupinskemu delu, sistemskim administratorjem pa omogoča nadzor nad več uporabniki. Dodatna prednost pa bo vsekakor možnost shranjevanja dokumentov v zapisu PDF. Po napovedih Suna bo izboljšana tudi lokalizacija; sami pripravljajo hindujsko, hebrejsko in arabske različice, njihovi poslovni partnerji pa različice za vzhodnoevropske jezike.

    Objavljeno: 17.3.2003
  • Oracle ponuja rešitev za elektronsko pošto

    Oracle Collaboration Suite je Oraclov tretji poskus osvajanja trga namizne programske opreme, namenjene medsebojnemu komuniciranju uporabnikov. Za razliko od prejšnjih rešitev tokrat Oracle stavi na svojo relacijsko zbirko podatkov in programski strežnik, ki sta temelj paketa in zdaj mnogo bolj dozorela ter zanesljiva. Najpomembnejša konkurenca Oraclu pri tem izdelku je Microsoftov Exchange. Pri Microsoftu pritiskajo na uporabnike, naj nadgradijo Exchange v različico 2000. Ker pa Exchange 2000 za delovanje potrebuje še Microsoft Active Directory, morajo uporabniki namestiti tudi tega, to pa predstavlja dodatni strošek. Pri Oraclu računajo, da bodo s svojim cenovno primerljivim izdelkom uspeli pridobiti tržni delež med tistimi uporabniki Microsoftovega Exchangea, ki ga še niso nadgradili in si iz tega ali onega vzroka želijo zamenjati platformo.

    Objavljeno: 17.3.2003
  • Ultraširokopasovna brezžična omrežja

    Po tem, ko je brezžični ethernet WiFi po standardu 802.11b postal skorajda vsakdanja oprema in si hitrejša standarda 802.11g in 802.11a že utirata pot, se skupina IEEE pripravlja na sprejem novega standarda za brezžični prenos podatkov, ki uporablja ultraširokopasovno tehnologijo (ultrawideband, UWB) in naj bi do jeseni dobil tudi svoje uradno ime IEEE 802.15.

    Objavljeno: 17.3.2003
  • Silicij podvoji trajanje akumulatorjev

    Raziskovalci ameriškega oddelka za energijo pri Sandia National Laboratories so ugotovili, da silicij, ki ga dodajo grafitni anodi v litijevih akumulatorjih, podvoji zmogljivost le tega. To pomeni daljše trajanje in manjše dimenzije litijevih akumulatorjev. Silicij sicer omogoča desetkrat večje kapacitete hranjenja električnega naboja kot grafit, vendar med postopkom praznjenja in polnjenja ta kapaciteta hitro upade. Da ohranijo visoko kapaciteto pa grafitu dodajo delce silicija. Nova silicijevo-grafitna anoda po zmogljivosti in trajnosti prekaša vse doslej znane materiale. Pri izdelavi bi lahko lastnosti take anode prilagajali z različno vsebnostjo silicija v mešanici. Izdelava mešane mikrostrukture poteka z običajno tehnologijo, surovine pa so cenene. Trajanje akumulatorje je izjemno pomembno za proizvajalce prenosnih naprav.

    Objavljeno: 17.3.2003
  • 12 evrov avtorskih pravic za nov PC?

    V Nemčiji že leto dni trajajo pogajanja med agencijo za zaščito avtorskih pravic VG Wort in proizvajalci računalnikov, ki jih predstavlja predvsem Fujitsu-Siemens, saj avtorska agencija zahteva kompenzacijo za vsak prodan računalnik, saj se (med drugim) uporabljajo za kopiranje avtorskih del. Podoben zakon velja v večini evropskih držav za prazne avdio in video kasete.

    Objavljeno: 16.3.2003
  • Kaspersky Security 4.5 za ročne računalnike

    Ruski razvijalec varnostne in protivirusne programske opreme Kaspersky Labs je predstavil novo različico programov za ročne računalnike, ki temeljijo na platformah PocketPC in PalmOS. Programska oprema ščiti ročni računalnik pred virusi in vdori v sistem. Protivirusni program preverja pomnilnik naprave in vsebino pomnilniških kartic, hkrati pa preverja podatke med prenosi podatkov iz osebnega ali drugega ročnega računalnika. Program, ki skrbi pred vdori v sistem omogoča uporabo šifriranih gesel in šifriranje podatkov na napravi ter pomnilniških karticah. Šifriranje, podobno kot zaščita pred virusi, poteka v realnem času, tako da delo ni moteno. Kaspersky Security for PDA 4.5 je mogoče kupiti na spletni strani proizvajalca za 19 dolarjev.

    Objavljeno: 16.3.2003
  • Nove rešitve za boljši zvok

    Podjetje Sonic Focus je napovedalo, da bo njihova tehnologija, imenovana Sonic Focus 1.0 vgrajena v nove Intelove osnovne plošče. Sonic Focus izboljšuje zvok digitalne glasbe s kompenziranjem za izgube pri pretvarjanju v digitalne zapise kot je MP3.

    Objavljeno: 16.3.2003
  • HP ukinja blagovno znamko Evo

    Iz HP-ja so sporočili, da ukinjajo blagovno znamko poslovnih osebnih in prenosnih računalnikov Evo, ki so jo pridobili s prevzemom Compaqa. Odslej se bodo poslovni računalniki imenovali zgolj HP Compaq, kar naj bi olajšalo njihovo trženje in prodajo. Zadnji Evo prenosnik je na CeBitu predstavljeni N620c, ki ga poganja Intelov nabor Certino.

    Objavljeno: 15.3.2003
  • Napster II še letos?

    Iz podjetja Roxio so sporočili, da bodo še letos predstavili prenovljen spletni servis Napster. Podjetje, ki se sicer ukvarja z izdelavo programske opreme za zapisovanje na nosilce CD in DVD, je lani na dražbi kupilo Napster, po tem ko je bil le-ta prisiljen v bankrot zaradi dolgotrajnih tožb z glasbenimi založbami.

    Objavljeno: 15.3.2003
  • NEC-ov LitePad je prvi res lahek tablični PC

    NEC je predstavil tablični računalnik Versa LitePad, ki meri v višino le 1,5 cm in tehta en kilogram. Tako je prvi tablični računalnik, ki je po merah dejansko podoben tablici ali bloku papirja, pa tudi teža ni pretirana. V primerjavi z najbližjima tekmecema - Compaq Tablet PC T1000 in Fujistu-Siemens Stylistic ST400 - je LitePad kar 2,5 cm tanjši in skoraj pol kilograma lažji.

    Objavljeno: 15.3.2003
  • SAP v boj s Siebelom na področju CRM

    SAP je napovedal novo različico rešitve za upravljanje odnosa s strankami, mySAP CRM4.0, ki bo na voljo novembra letos. Z njo namerava prehiteti Siebel Systems, trenutno vodilnega ponudnika rešitev za CRM. Po oceni Gartner Group imajo največje tržne deleže na področju CRM za Siebelom še SAP, Oracle in PeopleSoft, pri čemer SAP na drugem mestu ne zaostaja več veliko za prvouvrščenim, zato se zdi povsem verjetno, da bi lahko kmalu prevzel prvo mesto. Pri SAP bodo zaradi tega cilja najeli novega izvršnega direktorja za področje trženja CRM v ZDA, saj je tam Siebel najmočnejši.

    Objavljeno: 14.3.2003
  • Procesor Niagara je SPARC z viagro!

    Pri družbi Sun so novo tehnologijo izdelave ultra gostih več-jedrnih procesorjev SPARC poimenovali Niagara, hkrati pa povedali tudi nekaj o lastnostih novih procesorjev. Ti naj bi nudili 15-krat več računske moči kot današnje strežniške rezine. Pri družbi Sun verjamejo, da bodo z novimi procesorji uspeli zavrniti prodor cenenih strežnikov s procesorji x86. Vedno višje frekvence procesorjev niso popolni odgovor, saj hitrost pomnilnika temu ne sledi. To priznavajo tudi pri družbi Intel, saj bodo tudi najobičajnejši procesorji v kratkem delovali več-nitno.

    Objavljeno: 14.3.2003
  • Zapisovalniki DVD prodirajo

    Po mnenju predstavnikov proizvajalcev optičnih izdelkov, se bo letos prodaja zapisovalnikov DVD vsaj podvojila v primerjavi z letom 2002. Glavni razlog so seveda čedalje nižje cene zapisovalnikov, saj za poletje že napovedujejo izdelke, ki bodo na trgu stali manj kot 100 dolarjev. To bo odprlo vrata zapisovalnikom tudi v osebne računalnike za domačo rabo, kjer proizvajalci, kot sta HP in Dell že ponujata zapisovalnike DVD kot opcijo. Analitiki ocenjujejo, da bodo že v drugi polovici leta v prodaji računalniki z zapisovalniki, ki bodo stali precej manj kot 1000 dolarjev. Vprašanje ostaja le, kateri standard bo prevladal. Mnogi menijo, da ima več možnosti različica DVD+RW, ki ga podpira širša in močnejša koalicija proizvajalcev strojne in programske opreme. Prevladuje tudi mnenje, da je vprašanje ali lahko končno razsodbo naredijo izdelki, ki podpirajo oba največja standarda, saj so proizvodni stroški v tem primeru večji, pa tudi licenčnine so dražje.

    Objavljeno: 14.3.2003
  • HP Photosmart 935 in HP Photosmart 735

    HP je predstavil dva nova digitalna fotoaparata namenjena srednje zahtevnim uporabnikom. HP Photosmart 935 in HP Photosmart 735 ponujata poleg zajemanja fotografij tudi možnost zajemanja video in zvočnih posnetkov ter možnost ročnega upravljanja. HP Photosmart 935 sodi v višji razred kompaktnih digitalnih fotoaparatov, saj ponuja ločljivost 5 milijonov pik, Pentaxov 3x optični zum (7x digitalni zum) in podporo za pomnilniške kartice SD/MMC. Za manj zahtevne pa je na voljo HP Photosmart 735, ki ga odlikujeta priročna velikost, prijeten videz in zmerna cena. Nudi ločljivost 3 milijone pik, 3x optični in 5x digitalni zum, v osnovi pa ima vgrajenega 16MB pomnilnika, kar zadostuje za zajetje do 114 slik. Tudi tu je prisoten vmesnik za kartice SD/MMC. HP Photosmart 935 bo na voljo od maja po maloprodajni ceni okoli 600 evrov, medtem ko bo HP Photosmart 735 na trgu od junija po predvideni ceni med 350 in 400 evri.

    Objavljeno: 14.3.2003
  • WebSphere Business Integration Server v Sloveniji

    IBM Slovenija je predstavil novo različico rešitve WebSphere Business Integration Server z oznako 4.2, ki omogoča povezavo in avtomatizacijo poslovnih procesov, tako znotraj podjetja kot tudi navzven.

    Objavljeno: 14.3.2003
  • CeBit 2003: v znamenju mobilnosti

    V Hannovru se pravkar odvija največji računalniški sejem na svetu. CeBit 2003 pa še vedno čuti posledice recesije v računalništvu, saj je tako razstavljavcev kot obiskovalcev manj kot v preteklih letih. Kljub temu so vsi, na čelu z organizatorji zmerni optimisti. Prodaja se v zadnjih mesecih rahlo dviguje in zato so vsi veseli.

    Objavljeno: 14.3.2003
  • Z Applom do legalne glasbe

    Pri Applu pripravljajo storitev, ki bo omogočila uporabnikom njihovih računalnikov legalno kupovanje glasbe preko spleta. Trenutno storitve kot so Pressplay, MusicNet in Listen.com omogočajo to zgolj uporabnikom operacijskega sistema Windows.

    Objavljeno: 13.3.2003
  • Varnostna luknja v Flashu

    Macromedia je obvestila uporabnike, da so v priljubljenem predvajalniku spletnih animacij Flash odkrili varnostno napako, ki v skrajnem primeru omogoča prevzem nadzora nad uporabnikovim računalnikom. Popravek je že na voljo.

    Objavljeno: 13.3.2003
  • Vmesnik Serial SCSI obljublja hitrejše prenose

    Novi standard za priključevanje diskov in drugih pomnilniških naprav obljublja večjo prepustnost od današnjih vmesnikov SCSI, s čimer naj bi tekmoval tudi z vmesniki Fibre Channel. Združenje International Committee for Information Technology Standards oziroma njegova delovna skupina T10 naj bi po pričakovanjih kmalu ratificirala standard Serial SCSI, ki ga podpira tudi večina proizvajalcev pomnilniških enot. Seagate in Maxtor sta tako že napovedala, da nameravata še pred koncem leta začeti s prodajo diskov z vmesnikom Serial SCSI.

    Objavljeno: 13.3.2003
  • Microsoft prenavlja ponudbo za skupinsko delo

    Microsoft je predstavil podrobnosti o naslednji generaciji izdelkov namenjenih podpori za skupinsko delo in upravljanju dokumentov. Nova različica izdelka SharePoint Team Services, ki bo zdaj nosila ime Windows SharePoint Services bo vključena tako v okolje Windows 2003 Server, kot tudi prihajajoči pisarniški paket Office 11. Microsoft je orodje izdelal povsem na novi osnovi, saj rešitev temelji na platformi .NET in jeziku ASP.NET. Gre za komponentno zgrajen izdelek, ki ga lahko razširjamo s svojimi gradniki WebParts in s tem prilagodimo informacijske dveri specifičnim potrebam in uporabnikom.

    Objavljeno: 13.3.2003
  • Pošteni tatovi?

    Nizozemsko podjetje Plass Global Resources je pričelo ponujati svetovanje in tehnologijo podjetjem, ki se želijo ukvarjati z izmenjavo datotek preko spleta. Trenutno je Nizozemska edina gospodarsko razvita država na svetu, kjer je takšno početje legalno, saj je tako razsodilo višje sodišče v sodbi proti KaZaA-ju. Primer je trenutno sicer še na ustavnem sodišču, a razsodbe se še ne pričakuje do oktobra.

    Objavljeno: 12.3.2003
  • Prvi snemalnik z modrim laserjem

    Sony je pričel prodajati prvi snemalnik s tehnologijo modrih laserjev, ki zmore na optične nosilce velikosti CD-ja posneti skoraj 20 GB podatkov, oziroma skoraj petkrat več kot DVD. Nova tehnologija namesto rdečega laserskega žarka (kot CD in DVD) uporablja modrega in zaradi njegove krajše valovne dolžine zapiše več podatkov na kvadratni milimeter.

    Objavljeno: 12.3.2003
  • Trend Micro tudi v boju proti nezaželeni pošti

    Podjetje Trend Micro, ki sicer razvija orodja za boj proti računalniškim virusom, je predstavilo rešitev za filtriranje nezaželene elektronske pošte. Pri Trend Micru so namreč prepričani, da je boj proti nezaželeni elektronski pošti učinkovit le, če ga vršimo na istem mestu, kjer pazimo tudi na viruse - tipično na internetnih prehodih.

    Objavljeno: 12.3.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji