• Nov sistem za varno vnašanje gesla

    Pri družbi Mitsubishi so razvili poseben sistem za varen vnos gesel ob uporabi pri brezžičnih spletnih storitvah. V časih, ko število uporabnikov brezžičnega dostopa na internet narašča in se za svoje zaposlene na spletu odpirajo interni podatkovni in poštni strežniki, nevarnost vdora narašča.

    Objavljeno: 4.3.2003
  • Hollywood v pisarni in doma

    Novi Gericomov prenosnik Hollywood, ki že s svojim imenom nakazuje svojo glavno namembnost, premore zaslon v razmerju 15:10, oblikovno pa zelo spominja na Appleovo družino prenosnikov PowerBook. Širok zaslon je primeren za gledanje filmov DVD, omogoča pa tudi udobno delo pri obdelavi video posnetkov. Slika na 15,2-palčnem zaslonu zmore ločljivost 1280x854 pik. Prenosnik poganja mobilni procesor Pentium 4 s taktom 2 GHz, vsebuje pa do 512 MB hitrega DDR pomnilnika. Sistemski nabor i845 je prav tako Intelov, grafiko pa krmili procesor nVidia GeForce 4 Go z vgrajenega 64 MB pomnilnika DDR. Tu so še optična enota DVD/CD-RW, disk velikosti do 60 GB, poleg modema in omrežne kartica pa si omislimo tudi brezžični omrežni vmesnik. Opremo dopolnjujejo vmesniki firewire, dva priključka USB 2.0 ter TV izhod. Prenosnik je nekoliko nestandardne velikosti, saj znaša tloris 352 x 260 milimetrov, težek pa je okrogle 3 kilograme. Začetna cena v znaša okoli 1.700 evrov, odvisna pa je od izbrane konfiguracije.

    Objavljeno: 4.3.2003
  • AutoCAD 2004

    Podjetje Autodesk želi z novo različico svojega glavnega izdelka AutoCAD iz inženirskih delovnih mest odstraniti vso dokumentacijo v papirni obliki. Večina novosti v novi različici AutoCAD 2004 je zato povezana z elektronsko izmenjavo dokumentov, orodji za skupinsko sodelovanje in vodenje pretoka podatkov.

    Objavljeno: 4.3.2003
  • SAS ponuja optimizacijo oskrbovalnih verig

    Podjetje SAS dopolnjuje ponudbo na področju izdelkov in rešitev za podporo odločanju z možnostmi analize podatkov, povezanih z oskrbovalno verigo podjetja. Rešitev je zasnovana v obliki nadgradnje obstoječih programskih izdelkov za upravljanje oskrbovalnih verig, ki so na voljo v poslovnih informacijskih sistemih, na primer v SAP ali i2. Analiza tovrstnih podatkov bo uporabnikom ponudila celovitejši pogled na zaloge, podporo pri oblikovanju cenovne politike in pregled nad uspešnostjo izpolnjevanja naročil. Zaradi možnosti napovedovanja, ki jih ponuja rešitev SAS, bodo podjetja lahko bolje načrtovala in prilagajala zaloge v odvisnosti od potreb trga. Posledično bodo lahko izboljšala reklamo, prodajo in načrtovanje zalog posameznih izdelkov.

    Objavljeno: 3.3.2003
  • Rambusovo vodilo

    Po precejšnjih težavah, ki so zajele Rambus po tem, ko ga je zaradi prevelikih licenčnih pritiskov industrija osamila (celo Intel, ki je bil njegov glavni podpornik), se namerava podjetje na noge postaviti na popolnoma drugi strani - na področju računalniških vodil.

    Objavljeno: 3.3.2003
  • Izboljšane strežniške rezine RLX

    Družba RLX iz Texasa, ki je pred leti prva začela izdelovati strežniške rezine, je napovedala svoje prve dvoprocesorske modele, ki naj bi družbi omogočili ujeti korak z večjimi proizvajalci. S prvimi strežniškimi sistemi z rezinami so pri družbi RLX skušali ponuditi predvsem manjše dimenzije in nižjo porabo električne energije, potem pa so na tem področju pojavile družbe IBM, Hewlett-Packard in Dell, ki so izbrale kvaliteto in rezine z več procesorji.

    Objavljeno: 3.3.2003
  • Varnostna luknja v programih Lotus

    Pri angleškem podjetju za svetovanje s področja varnosti Next Generation Security Software so v programski opremi IBM Lotus Domino in iNotes odkrili tri varnostne luknje. Vse izkoriščajo prekoračenja medpomnilnika (buffer overrun). Napadalec lahko nato vpiše svojo lastno kodo, ki jo program izvede.

    Objavljeno: 3.3.2003
  • Elektrika po omrežnih kablih

    Da je mogoče po omrežnih kablih oz. po neizrabljenih žicah v njih speljati tudi električno napajanje, ni nič novega. Nekatera podjetja (3COM, Cisco) ta način napajanja svojih omrežnih naprav uporabljajo že leta, vendar na svoj, nezdružljiv način. Konec letošnjega leta se obeta sprememba, standard IEEE 802.3af (oz. Power over Ethernet - PoE), ki bo tako početje standardiziral in ga s tem naredil priljubljenega tudi pri drugih proizvajalcih.

    Objavljeno: 2.3.2003
  • Eden prvih predmetnih datotečnih sistemov

    Lustre (ime izhaja iz Linux Cluster), je eden prvih datotečnih sistemov, ki temelji na hranjenju predmetov in ne preprostih datotek. V praksi to pomeni, da omogoča hranjenje podatkov za tisoče računalniških vozlišč in to s hitrostjo nekaj sto gigabajtov na sekundo. Prva različica (na tržišče bo prišla še v tem četrtletju) bo prilagojena za delo s 1000 vozlišči in zmogljivostjo do 100 TB.

    Objavljeno: 2.3.2003
  • QuarkXpress 6

    Podjetje Quark, ki velja za enega najpomembnejših proizvajalcev programske opreme za namizno založništvo, je pričelo s testiranjem nove različice svojega osrednjega izdelka QuarkXpress 6. Nova različica, ki je v celoti združljiva z Appleovim operacijskim sistemom MacOS X, naj bi postavila nove standarde na področju DTP. Poleg novega operacijskega sistema bo QuakXpress 6 na voljo tudi za okolja Windows 2000 in Windows XP.

    Objavljeno: 2.3.2003
  • AMD ponovno pridobiva tržni delež

    Po podatkih raziskovalnega podjetja Mercury Research, ki analizira število prodanih procesorjev, je v zadnjem četrtletju lanskega leta Intel potrdil svoj vodilni položaj z 84,6 odstotka prodanih procesorjev x86 za namizne in prenosne računalnike.

    Objavljeno: 1.3.2003
  • 4-kanalni RDRAM

    Predstavniki podjetja SIS (Silicon Integrated Systems) so potrdili, da razvijajo sistemski nabor, ki bo podpiral 4-kanalni pomnilnik RDRAM. Vezje R659 bo naslednik SISovega 2-kanalnega vezja R658.

    Objavljeno: 1.3.2003
  • Hewlett-Packard z vezji za podporo 128 procesorjev Itanium

    Družba Hewlett-Packard je napovedala nov sistemski nabor za podporo procesorjev Itanium z imenom sx1000 Pinnacles, s katerim bodo v okolju Unix podpirali delovanje 8 do 64 procesorjev. Poleg tega so razvili nov način pakiranja procesorjev Itanium, s katerim lahko v eno ležišče namestijo po dva procesorja.

    Objavljeno: 1.3.2003
  • nVidia Quadro različica FX

    Tako kot je že običaj pri nekaj zadnjih različicah grafičnih vezij nVidia, je bila tudi tokrat po predstavitvi najnovejšega procesorja Geforce FX kmalu napovedana profesionalna različica Quadro.

    Objavljeno: 28.2.2003
  • Tudi T-Mobile z Microsoftovim telefonom

    Nemški operater T-Mobile, ki sodi med pet največjih operaterjev na svetu, je napovedal telefon, ki bo temeljil na Microsoftovem operacijskem sistemu za mobilne telefone Smartphone 2002. T-Mobilov telefon bo tudi prvi, ki bo omogočal na telefonu dostop do Microsoftovega Hotmaila in Messengerja.

    Objavljeno: 28.2.2003
  • ICANN še naprej glavni administrator internet?

    Ameriška vlada je samovoljno napovedala, da bo za tri leta podaljšala pogodbo za upravljanje s spletnimi domenskimi končnicami organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Domensko končnico .si je ICANN tako na primer v Sloveniji dodelil akademski mreži Arnes. Mnoge evropske in ameriške spletne organizacije so že protestirale proti tej potezi ameriške vlade, saj menijo, da bi tako pomembno pogodbo lahko dodelili zgolj na podlagi razpisa, in to po možnosti večjemu številu organizacij.

    Objavljeno: 28.2.2003
  • Presoja varnosti zbirke podatkov Oracle na Linuxu

    Oracle namerava predati svojo zbirko podatkov Oracle 9i Release 2 na Linuxu v neodvisno presojo varnosti po standardu ISO 15408, kjer bi rad dosegel raven EAL 4. To je najvišja raven varnosti, ki jo dosegajo običajne komercialne zbirke podatkov. Presojo bo opravil v sodelovanju z Red Hatom.

    Objavljeno: 28.2.2003
  • Microsoft tudi z navideznimi strežniki

    Microsoft je objavil, da bo vstopil tudi na trg navideznih strežnikov z nakupom razvojne ekipe, intelektualnih pravic in izdelkov Virtual PC in Virtual Server družbe Connectix. S tem korakom so nakazali, da tudi njih zanima tehnologija navideznih programskih strežnikov, ki simulirajo več strežnikov na enem samem fizičnem računalniku. Zanimivo je, da se s svojimi načrti niso odločili za nakup družbe VMware, ki je brez vodilni na tem mladem in relativno majhnem tržnem segmentu. Res pa je, da ima VMware druge >>botre<<, zlasti družbo IBM, pa tudi Dell in HP.

    Objavljeno: 27.2.2003
  • Začetno preizkušanje AMD Opteron

    AMD je svoje partnerje, izdelovalce OEM in distribucijski kanal začel pripravljati na prihajajoči 64-bitni strežniški procesor AMD Opteron. V sodelovanju s podjetjem Newisys (ki izdeluje osnovna vezja in matične plošče z razvojnim imenom Khepri) in pogodbenim izdelovalcem Sanmina-SCI bodo pripravili do 500 preizkusnih strežnikov na katerih bodo partnerji lahko preizkušali in razvijali programske pakete za AMDjevo procesorsko tehnologijo x86-64. Eden prvih programov pisanih posebej za Opteron bo Scylid Beowulf, eden vodilnih sistemov (temelji na Linuxu) za povezovanje v gruče. Preizkusni strežniki bodo narejeni v velikosti 1U, vgrajene pa bodo dvoprocesorkse matične plošče.

    Objavljeno: 27.2.2003
  • Najhitrejši SRAM

    Samsung je uspel razviti trenutno najhitrejši statični pomnilnik - DDR3 SRAM. Statični pomnilnik se danes uporablja predvsem kot predpomnilnik, saj je zaradi zapletene proizvodnje zelo drag, hkrati pa tudi izredno hiter. Omogoča namreč dostopni čas pod 10 ns (>>navaden<< DRAM okoli 60 ns), ker pa ne potrebuje osveževanja med delovnimi cikli, pa je še dodatno hitrejši.

    Objavljeno: 27.2.2003
  • Recovery Console dopušča preveč

    Kot vse kaže je Recovery Console, program za reševanje v sili, ki ga dobimo s paketom Windows XP nekoliko drugačen kot v Windows 2000. V Windows 2000 je >>spoštoval<< uporabniška imena, gesla in pravice dostopa do datotek, medtem ko lahko v Windows XP z njim prebiramo in kopiramo tudi datoteke, do katerih sicer naj ne bi imeli pravice. To pomeni, da bi lahko napadalec, ki bi imel fizični dostop do računalnika, prebral karkoli je že na njem, tudi če je ta zaščiten z geslom.

    Objavljeno: 27.2.2003
  • Veritas Backup Exec 9.0

    Podjetje Veritas, ki danes s 56% tržnim deležem vodi na področju varovanja podatkov v okolju Windows, je predstavilo novo različico njihovega vodilnega programa za izdelavo varnostnih kopij - Backup Exec 9.0.

    Objavljeno: 26.2.2003
  • Še ena izplejanka Mozille

    Epiphany, božje razodetje in tudi angleško ime za praznik svetih treh kraljev, bo ime še ene različice brskalnika Mozilla, katerega cilj je narediti čim bolj preprost brskalnik, ki bo zaradi lahko bolj uporaben in tudi deloval hitreje.

    Objavljeno: 26.2.2003
  • Varčnejši XScale

    V javnost so pricurljale novice da Intel razvija naslednika svojih procesorjev XScale, ki jih uporablja večina proizvajalcev ročnih računalnikov PocketPC. Naslednik PXA250 se bo imenoval PXA255 in se bo odlikoval po dvakrat hitrejšem zunanjem vodilu (200 MHz), medtem ko bo hitrost samega procesorja še vedno 200, 300 ali 400 MHz (odvisno od različice). Glavna prednost pa bo precej bolj varčno delovanje procesorja, kar bo ročnim računalnikom podaljšalo življenje na akumulatorjih.

    Objavljeno: 26.2.2003
  • Tudi Kerberos z luknjami

    Strokovnjaki na univerzi MIT so potrdili, da so bile v nekaj zadnjih različicah Kerberosa odkrite možne prekoračitve medpomnilnika oz. t.i. buffer overflow. Kerberos 5 je danes zelo pogost pri prijavi uporabnikov v omrežje, med drugim pa ga je za svojega prevzel tudi Microsoft v strežnikih Windows 2000. Je tudi osnova prijave pri storitvi Passport, ki je nekoč obetala da bo postala osnova Microsoftovega sistema .NET.

    Objavljeno: 26.2.2003
  • S3 morda najmočnejši v grafiki za prenosnike

    Podjetje S3, ki je do leta 1997 izdelovalo grafična vezja in grafične kartice za osebne računalnike, se kot kaže, vrača. S3 je sedaj skupen projekt podjetij SonicBlue in Via.

    Objavljeno: 25.2.2003
  • Sony Ericsson predstavil UMTS telefon

    Sony Ericsson je na sejmu 3GSM predstavil svoj prvi telefon UMTS/GSM, ki ima vgrajeni kar dve digitalni kameri in dva barvna zaslona. Nekoč velikan na trgu mobilne telefonije je imel v lanskem letu le pet odstotni tržni delež in je edini med velikimi posloval negativno, a vodstvo še zmerom vztraja, da bodo do leta 2006 postali vodili proizvajalec aparatov in že letos prišli do profita.

    Objavljeno: 25.2.2003
  • Slovensko znanje v tujini

    Podjetje Perftech je ob koncu lanskega leta sprejelo odločitev o prodoru na tuje trge, predvsem na področje Hrvaške, Srbije in Makedonije. V teh dneh so že podpisali prve pogodbe o nakupu licenc za programski paket Perftech.Largo.

    Objavljeno: 25.2.2003
  • NewCard -- razširitvene kartice prihodnosti

    Skupina vodilnih proizvajalcev računalniške opreme je najavila novo tehnologijo NewCard, ki bo čez nekaj let nadomestila današnje razširitvene kartice v namiznih in prenosnih računalnikih. Nove kartice NewCard naj bi bile manjše od današnjih kartic PCMCIA, z računalnikom pa bodo komunicirale prek vodila PCI Express (v izvedbah 2x in 4x, z dvemi oziroma štirimi zaporednimi kanali). Uporabljene pa bodo tudi nekatere lastnosti vmesnikov USB 2.0.

    Objavljeno: 25.2.2003
  • Microsoftova "mama"

    Microsoft je predstavil prvi popravek (SP1) za paket Microsoft Operations Manager (MOM). MOM je Microsoftov paket orodij, ki omogoča kar najlažji nadzor nad Okenskim okoljem v velikih podjetjih. Popravek SP1 združuje paket popravkov in sprememb, ki so nastali na podlagi uporabniških želja, novo razvojno orodje SDK 2 in novo komplet MOM Resource Kit.

    Objavljeno: 24.2.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji