• IBM napoveduje procesor Power5

    Družba IBM namerava izboljšati srednji in spodnji razred njihovih strežnikov Unix z novimi procesorji. Leta 2004 naj bi namreč izdelali novi procesor Power5, s katerim bi prenovili celotno linijo strežnikov Unix, podobno kot so s procesorjem Power4 izboljšali sedanji razred strežnikov.

    Objavljeno: 17.2.2003
  • Western Digital prvi s Serial ATA 10K diski

    Kot kaže je končno prišel čas za diske z novim vmesnikom Serial ATA, ki naj bi sčasoma nadomestili modele z vmesnikom IDE. Prvi model z imenom Western Digital Raptor je poleg tega prvi disk spodnjega cenovnega razreda s hitrostjo 10.000 vrtljajev na minuto. Prav zato ga pri Western Digitalu namenjajo sprva predvsem poslovnim uporabnikom, saj celo vmesnik imenujejo Enterprise Serial ATA (ESATA). Prvi model je na voljo v izvedbi z velikostjo 36 GB, kmalu pa bodo sledili tudi drugi.

    Objavljeno: 17.2.2003
  • Podatkovni modeli in SAP

    Slovensko predstavništvo družbe Computer Associates (CA) in podjetje AD Consulting iz Ljubljane sta na enodnevnem seminarju, ki je bilo namenjeno predvsem uporabnikom poslovnih programov SAP, predstavila vlogo meta podatkov v povezavi s sistemi ERP in različna CA-jeva orodja iz družine izdelkov AllFusion. Seminarja se je udeležil tudi CA-jev podpredsednik za Nemčijo in strokovnjak za modeliranje podatkov Rene Pospisil, ki je povedal, da ima CA na področju modeliranja podatkov 55-odstotni tržni delež na svetu. >>Zbrane meta podatke lahko uporabimo za skladiščenje podatkov in izdelavo različnih poročil, CA-jeva orodja za modeliranje podatkov pa imajo predvsem komunikacijsko vlogo med strokovnjaki IT in zaposlenimi, ki skrbijo za poslovne procese in ustrezno ogrodje poslovnih programov na področjih podatkovnih baz, poslovnih procesov in razvoja aplikacij,<< dodaja Pospisil.

    Objavljeno: 16.2.2003
  • Dellova delovna postaja s trigigaherčnim Xeonom

    Dell je na svoji spletni strani predstavil novo delovno postajo Precision, v katero je vgrajen kar trigigaherčni procesor Intel Xeon. Dellova poteza je dokaj presenetljiva, saj Intel dosedaj še sploh ni predstavil trigigaherčne različice tega procesorja. Na voljo so bili namreč le modeli s takti do 2,8 GHz.

    Objavljeno: 16.2.2003
  • Samsungov fotoaparat za vse vrste bateriji

    Pri Samsungu svoj digitalni fotoaparat Digimax V4 zasnovali tako, da bi omogočal zadovoljivo kakovost fotografije tudi manj zahtevnim fotografom. Opremljen je s tipalom ločljivost 4 milijona pik in objektivom s trikratno optično povečavo (ekvivalent 38 - 113 mm), ki ga izdelujejo pri podjetju Schneider.

    Objavljeno: 16.2.2003
  • Velikan se organizira

    Po lanskem nakupu kar nekaj ključnih podjetij iz računalniške branže se Avtotehna bliža trenutku, ko bodo podjetja resno zaživela pod skupno streho. Prva taka napoved je tiskovna konferenca novega podjetja Avtera, na kateri je direktor Damjan Čelofiga predstavil notranjo organizacijo, načrte in cilje v prihodnosti.

    Objavljeno: 15.2.2003
  • NEC z večjo prisotnostjo na slovenskem trgu

    Podjetje Acord-92 je podpiralo pogodbo o distribuciji izdelkov podjetij NEC Computers International in NEC Mitsubishi displays. Podjetje Acord-92 bo tako svoji ponudbi dodalo LCD in CRT zaslone blagovne znamke NEC in Mitsubishi ter računalnike, strežnike, prenosnike in ročne računalnike blagovne znamke NEC in Packard Bell. Distribucijska pogodba velja za območje Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Srbije in Črne Gore. Podjetja so bodoče sodelovanje in izdelke, ki bodo na voljo v Sloveniji predstavili na tiskovni konferenci. Acord-92 bo svoji ponudbi najprej dodal celotno paleto monitorjev podjetja NEC Mitsubishi in prenosnike ter ročne računalnike podjetja NEC CI, v prihodnje pa naj bi ponudbo razširili na računalnike, strežnike in naprave za shranjevanje.

    Objavljeno: 15.2.2003
  • Združevanje podatkov iz različnih virov

    IBM je predstavil program DB2 Information Integrator, ki bo povezoval različne podatke - od informacij o strankah v prodajnih službah do dokumentov, shranjenih na poštnih strežnikih. Nov program je tesno povezan s podatkovnim strežnikom DB2, v enem zamahu pa naj bi omogočal vpogled v relacijske baze podatkov, kot tudi v nestrukturirane podatke v navadnih in večpredstavnih dokumentih.

    Objavljeno: 15.2.2003
  • Itanium podaljšal življenje OpenVMS-u

    HP-jevi inženirji so uspeli zagotoviti delovanje operacijskega sistema OpenVMS na strežniku HP i2000 s procesorjem Itanium. To je bil eden od ključnih korakov, ki je OpenVMS-u ob njegovi 25. obletnici podaljšal obstoj. HP namreč vse več novih strežnikov opremlja s procesorji Itanium, zato je moral to preizkušnjo prestati tudi OpenVMS. Slednji ni operacijski sistem, ki bi ga množično uporabljali, kljub temu pa ga uporablja nekaj pomembnih HP-jevih strank kot so bolnišnice, borze in telekomunikacijska podjetja. Večini operacijski sistem ustreza, zato ga nameravajo uporabljati tudi v prihodnje.

    Objavljeno: 14.2.2003
  • J. D. Edwards premešal karte pri CRM

    Ameriški proizvajalec programske opreme J. D. Edwards je predstavil prenovljeno programsko ponudbo za področja prodaje, marketinga in odnosov s strankami. S programom CRM 2.0 bodo podjetja lažje povezala vse poslovne programe družbe J. D. Edwards. CRM 2.0 ima tudi koristen programski dodatek, ki ga je J. D. Edwards razvil skupaj s podjetjem Synchrologic. Komercialisti bodo lahko podatke o strankah posodabljali na daljavo - s prenosnimi računalniki in drugimi mobilnimi napravami. Cena za CRM 2.0 še ni znana, omenili pa so, da bo program stal več deset tisoč dolarjev. Družba J. D. Edwards sicer izdeluje programe za pomembne poslovne procese kot so računovodstvo, kadrovske zadeve in spremljanje zalog, na teh področjih pa predstavlja močno konkurenco podjetjem SAP, Oracle, PeopleSoft in Siebel Systems.

    Objavljeno: 14.2.2003
  • Novi protokol za hitrejše spletne storitve

    Nova metoda za izmenjavo informacij med porazdeljenimi in sodelujočimi sistemi v svetovnem spletu naj bi do desetkrat povečala hitrost delovanja programov. Protokol, ki ga je razvil Jonghun Park, profesor na Univerzi države Pennsylvania, temelji na algoritmu, ki uporablja vzporedne namesto zaporednih metod za obdelavo zahtev.

    Objavljeno: 14.2.2003
  • Forrester najviše uvrstil Oraclove rešitve za poslovno inteligenco

    Svetovalno podjetje Forrester je pred kratkim ocenilo nekatere vodilne ponudnike tehnologij na področju poslovne inteligence: Brio, Cognos, Crystal Decisions, Microsoft, MicroStrategy in Oracle. Ocenjevanje je potekalo v obliki točkovanja glede na 10 različnih kategorij: upravljanje s podatki, rešitve za posamezne industrijske panoge, vključitev rudarjenja po podatkih in sprotne analize podatkov, dosegljivost informacij končnim uporabnikom, konsistentnost rešitve, povezljivost z zunanjimi viri podatkov, arhitektura, možnost uporabe v različnih jezikovnih področjih, poslovni položaj izdelovalca, cena.

    Objavljeno: 14.2.2003
  • IBM bi upravljal vsebino

    Programska oprema za upravljanje vsebin postaja vse bolj tržni hit, kar ugotavljajo tudi pri družbi IBM. Prepričani so, da bo večji vložek v upravljanje vsebin povečal tudi prihodke iz prodaje izdelkov DB2 in WebSphere. Programsko opremo za upravljanje vsebine uporabljajo podjetja za ustvarjanje, shranjevanje in distribucijo dokumentov znotraj podjetij in na njihovih javnih spletnih straneh. Zanimanje podjetij za sisteme upravljanja vsebin narašča, saj se količina poslovnih dokumentov, spletnih strani, slikovnega gradiva in drugih medijev nenehno povečuje. To zanimanje potrjujejo tudi rezultati študije družbe Forrester Research, saj naj bi letos kar 35 odstotkov anketiranih ameriških podjetij vlagalo v upravljanje vsebine.

    Objavljeno: 13.2.2003
  • Skupina za standardizacijo obravnava dokumente XML

    Organizacija OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) je predlagala vrsto definicij, kako naj bi družbe oblikovale dokumente za splošno poslovno rabo v obliki UBL (Universal Business Language). V OASIS so združene družbe, ki razvijajo poslovne rešitve zasnovane na jeziku XML. Slednji vedno bolj postaja praksa za elektronsko poslovanje, vendar mnogi še vedno uporabljajo druge zapise. Standardi UBL bi omogočili branje in izmenjavo brez preoblikovanja dokumentov. Pri poslovnih dokumentih gre za osnovne kupoprodajne odnose, deli dokumenta pa vsebujejo podatke, ki so za to v navadi.

    Objavljeno: 13.2.2003
  • Video urejevalniki Vegas in Vegas+DVD

    Sonic Foundry je predstavilo končne različice svojih orodij za obdelavo zvoka in videa Vegas in Vegas+DVD. Programa sta bila doslej na voljo kot preizkusni različici, podjetje pa je objavilo, da si je obe preizkusni različici s spleta preneslo rekordno število uporabnikov.

    Objavljeno: 13.2.2003
  • Business Objects najavil izdelek v obliki pilotske kabine

    Podjetje Business Objects, izdelovalec rešitev za poslovno inteligenco, je najavilo nov izdelek Dashboard Manager. Uporabniški vmesnik izdelka je podoben pilotski kabini, namenjen pa je vodilnim delavcem v podjetjih. Prikazuje različne grafične elemente, od uravnoteženega sistema kazalnikov poslovanja podjetja do različnih opozoril in grafičnega spremljanja doseganja načrtovanega poslovanja.

    Objavljeno: 13.2.2003
  • Evropa gostoljubna do tablic

    Družba za tržne raziskave Context je sporočila, da so tablični računalniki z Microsoftovim operacijskim sistemom ob svojem vstopu na trg doživeli soliden uspeh v Evropi. V četrtem trimesečju je prodaja tablic dosegla enoodstotni delež med vsemi prenosnimi računalniki na stari celini. Sicer pa so Microsoftov program Windows XP Tablet PC Edition od začetka lanskega novembra začeli vgrajevati v svoje izdelke Acer, Hewlett Packard, Fujitsu-Siemens in Toshiba.

    Objavljeno: 12.2.2003
  • RAM še cenejši

    Zaradi slabšega povpraševanja s strani proizvajalcev osebnih računalnikov in trgovcev s pomnilniki, so cene pomnilnikov SDRAM (zlati v velikostih 128 MB in 256 MB) in DDR DRAM padle za pet do dvanajst odstotkov, ugotavljajo pri družbi iSuppli. Letos naj bi prodali 14 odstotkov več računalnikov (lani 4-odstotna rast), kar naj bi koristilo tudi proizvajalcem pomnilnikov, vendar vidnih znakov okrevanja zaenkrat še ni. Povpraševanje po pomnilnikih je ostalo nizko kljub rekordni prodaji Intelovih in AMD-jevih mikroprocesorjev v zadnjem poslovnem trimesečju. Tako se je tržna cena za 256 MM DDR že približala povprečni prodajni ceni v višini 4,9 ameriškega dolarja, ki so jo napovedali za prvo trimesečje.

    Objavljeno: 12.2.2003
  • Prodaja omrežne opreme še naprej upada

    Po analizi podjetja Global Touch naj bi se za ameriška in evropska podjetja, ki prodajajo omrežno opremo, kriza nadaljevala. Kljub povečanju prodaje v zadnjem četrtletju preteklega leta, ki je predvsem posledica velikega znižanja cen, pa prvi letošnji rezultati predvsem v Evropi izgledajo porazno. Na ameriškem trgu sta zmerno rast prodaje ob koncu lanskega leta dosegli le družbi 3Com in Enterasys Networks, slabše pa je bilo na evropskem tržišču. Prodaja opreme družb Cisco System in Juniper Networks je v ZDA zaostajala za pričakovanji, v Evropi pa je bila naravnost katastrofalna. Prodaja v ZDA naj bi zelo malo naraščala še nadaljnje tri mesece, večji pospešek pa doživela šele v letu 2004 ali celo kasneje. V Evropi pričakujejo povečanje prodaje v drugi polovici letošnjega leta. Analitiki podjetja Global Touch še dodajajo, da se nihče ne upa razmišljati, kaj bi se zgodilo, če bi prodaja še dalj časa upadala.

    Objavljeno: 12.2.2003
  • IBM predstavil tehnologijo združevanja podatkov

    IBM je predstavil razvojni različici prvih dveh izdelkov projekta Xperanto, katerega cilj je združevanje podatkov iz različnih virov v enotno navidezno združeno zbirko podatkov. Predstavljena izdelka omogočata uporabnikom dostop do različnih podatkovnih virov znotraj podjetja ali tudi širše in jih predstavita uporabniku na enoten način. Glavni cilj obeh izdelkov je strankam ponuditi čim cenejšo rešitev povezovanja razpršenih informacij. Skrajšal se bo tudi čas izdelave programskih rešitev, saj se programerjem odslej ne bo več treba učiti delati z različnimi podatkovnimi viri, ker bo dostop do različnih virov podatkov potekal preko enotnega vmesnika.

    Objavljeno: 12.2.2003
  • Težave z Moore-ovim zakonom?

    Ena od velikih omejitev pri nadaljnji miniaturizaciji integriranih vezij je dejstvo, da vedno bolj tanke povezave prinašajo vse daljši čas za prehod signalov. To dejstvo lahko predstavlja resno upočasnitev pri razvoju novih vezij, za katerega je Gordon Moore, eden od ustanoviteljev družbe Intel trdil, da se vsako leto in pol lastnosti vezij dvakrat izboljšajo. V najnovejših vezjih tranzistorji delujejo s hitrostjo 10 milijard preklopov na sekundo, današnje kovinske povezave pa temu komaj sledijo.

    Objavljeno: 11.2.2003
  • Novell napada Sun

    Izjemno znižanje cen programske opreme za imeniške sisteme in preverjanje identitete družbe Novell naj bi zlasti podjetju Sun povzročalo velike težav. Novell naj bi svoj paket eDirectory, ki je tekmec imeniškega sistema Sun ONE Directory Server, dajal pod ceno, trdijo pri Sunu. Novell je pred leti s programsko opremo NetWare tekmovala z okoljem Windows NT družbe Microsoft, po skoraj triletni krizi pa so ponovno našli svoje mesto na področju strežniških rešitev.

    Objavljeno: 11.2.2003
  • Spet slabša prodaja usmerjevalnikov

    Družba Dell'Oro ocenjuje, da se bo letošnja prodaja usmerjevalnikov spet zmanjšala (že tretje leto zapored), in sicer za dva odstotka na 6,7 milijarde dolarjev. Položaj pa naj bi se začel izboljševati že prihodnje leto, saj naj bi se prodaja usmerjevalnikov do leta 2007 povečevala po 6-odstotni letni stopnji. Kupci (telekomi in podjetja) oziroma ponudniki storitev se bodo spogledovali predvsem z visokozmogljivimi usmerjevalniki, ki bodo omogočali pretok novih storitev do uporabnikov. Poleg tega naj bi ponudniki storitev prihodnje leto začeli zamenjevati stare sisteme z novimi, kar bo prav tako pripomoglo k večji prodaji usmerjevalnikov.

    Objavljeno: 11.2.2003
  • iSCSI bo kmalu pravi standard

    Protokol iSCSI, ki predstavlja temelj za novo generacijo pomnilniških sistemov z dostopom prek IP povezav, bo kmalu pridobil odobritev s strani organizacije IETF. S tem so se pobudniki standarda odločili narediti radikalni korak, s katerim naj bi pospešili sprejetje standarda. Proizvajalci imajo tako le še kratko obdobje za pripombe, sicer pa bodo prvo različico standarda zamrznili.

    Objavljeno: 11.2.2003
  • Halcom z rekordnim dobičkom in predstavljenimi novimi izdelki

    Podjetje Halcom Informatika je v Sloveniji znano predvsem po izdelku E-Banka na katerem temeljijo rešitve za elektronsko bančništvo v več slovenskih in sedaj tudi tujih bankah. Med najbolj znane sodita Proklik Nove Ljubljanske banke in Abankin Abacom za poslovanje s pravnimi osebami. Poleg neposrednih rešitev ponujajo tudi tako imenovan Electronic Banking Bureau (EBB), pri katerem bankam ponujajo elektronsko bančništvo kot storitev preko lastnega centra. Ta rešitev je uspela predvsem v Bosni in Hercegovini, kjer je v center EBB Sarajevo vključenih že šest bank, v lanskem letu pa jim je uspel tudi prodor na srbsko tržišče, kjer so uspeli v pol leta implementirati E-Bank v treh večjih bankah in sicer Komercijalni banki Beograd, Novosadski banki in jugoslovanski podružnici HypoVereinsBank; poleg tega pa so ustanovili tudi center EBB v katerega so se vključile tri manjše banke in Vojvođanska banka, ki sodi med večje v Evropi.

    Objavljeno: 11.2.2003
  • Intel zapira Xircom

    Zaradi slabega položaja gospodarstva so se pri Intelu odločili za popolno usmeritev v glavno dejavnost podjetja - proizvodnjo čipov. Zaradi tega so začeli počasi prodajati tiste dele podjetja, ki niso neposredno povezani s čipi. Taka usoda je doletela tudi družbo Xircom, za katero je Intel pred dvema letoma odštel 748 milijonov dolarjev, specializirana pa je za kartice PC Card za prenosne računalnike. Xircom je imel v času Intelovega nakupa 1900 zaposlenih, ki so v poslovnem letu 2000 ustvarili skoraj petsto milijonov dolarjev prihodka. Sicer pa je Intel v letih 1999-2001 kupil kar 35 podjetij, kar ga je stalo enajst milijard dolarjev.

    Objavljeno: 10.2.2003
  • Najemanje zunanjih strokovnjakov IT -- da ali ne?

    Ameriško svetovalno podjetje Foote Partners ocenjuje, da naj bi do leta 2005 od 35 do 45 odstotkov strokovnjakov IT zaposlenih v velikih podjetjih v ZDA in Kanadi izgubilo službo oziroma naj bi jih zamenjali pogodbeni delavci, svetovalci, zunanji inženirji in polovično zaposleni strokovnjaki. Ocene podjetja Foote Partners slonijo na rezultatih lanskoletne ankete med 1880 zaposlenimi v oddelkih IT, ki so jih spraševali, kolikšen delež strokovnjakov IT naj bi v prihodnje najemali od zunaj.

    Objavljeno: 10.2.2003
  • Prva osnovna plošča s podporo 1200-megaherčnemu RDRAM pomnilniku

    Podjetje Abit je v sodelovanju s podjetjema SiS in Samsung predstavilo osnovno ploščo SI7. Plošča temelji na SiSovem sistemskem naboru R658/963, Samsung pa je k celoti prispeval pomnilnik RDRAM, ki deluje pri taktu 1200 MHz. SI7 je opremljena z vmesniki USB 2.0 in FireWire, za povezavo z omrežjem skrbi gigabitni Ethernet vmesnik, za večpredstavnost pa podpora šestkanalnemu zvoku. Za grafične kartice je na voljo razširitveno mesto AGP 8×, diske pa lahko uporabniki priključijo bodisi na vmesnik ATA133 bodisi na SerialATA. Plošča podpira do štiri pomnilniške module RDRAM s taktom 1200 ali 1066 MHz s skupno velikostjo največ 4 GB. Sestavni del sistemskega nabora je tudi podpora večnitnosti, ki jo srečamo pri najzmogljivejših Intelovih procesorjih Pentium 4. Z SI7 si želijo vsa tri sodelujoča podjetja pritegniti najzahtevnejše kupce osebnih računalnikov, ki pri svojem delu potrebujejo hitre procesorje in veliko pomnilniško prepustnost, ki jo omogoča visok takt pomnilniških modulov.

    Objavljeno: 10.2.2003
  • Nova generacija mainframe računalnikov IBM že poleti

    IBM naj bi v drugi polovici leta začel s prodajo nove generacije mainframe računalnikov z delovnim imenom T-Rex, ki bodo najzmogljivejši doslej. Po sedanjih ocenah naj bi novi strežniki T-Rex dosegali zmogljivost do 450 milijonov ukazov na sekundo, kar je okoli za tretjino več od današnjih najzmogljivejših različic sistemov zSeries 900. Pri IBMu so največ delali na delu, ki povečuje vhodno-izhodno prepustnost sistema, s čimer so učinkovito razrešili nekatera ozka grla pri vse večji zmogljivosti procesnega dela.

    Objavljeno: 10.2.2003
  • AMD predstavil Athlon XP 3000+

    AMD je ponovno v tekmi z Intelom in predstavitev nove generacije procesorjev je točno tisto kar jim je manjkalo. Athlon XP 3000+ temelji na novem jedru, doslej znanem pod razvojnim imenom Barton, ki vključuje 512 KB predpomnilnika in 333 MHz vodilo. Po AMDjevih podatkih naj bi Athlon XP 3000+ pokazal za kar 17 odstotkov boljše delovanje kot konkurenčni Intelov Pentium 4 s taktom 3 GHz.

    Objavljeno: 10.2.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji