• Zmagoslavje tablic

     Prodaja tabličnih računalnikov bo v letošnjem letu glede na lani višja za spoštljivih 53 odstotkov, poroča najnovejša Gartnerjeva analiza. Za protiutež se bo prodaja prenosnikov in namiznikov zmanjšala za okoli 11 odstotkov.

    Objavljeno: 21.10.2013
  • Žarnice LED namesto povezave WiFi?

    Kitajski zanstvenik Chi Nan iz Šanghajske univerze je za medije dejal, da so korak bližje tehnologiji, ki bo omogočala  omrežno povezljivost preko žarnic LED. Posebna žarnica naj bi bila zmožna oddajati do 150 Mb/s, kar pomeni, da bi žarnica moči enega vata zmogla servisirati do štiri računalnike.

    Objavljeno: 20.10.2013
  • Najbolj piratizirani filmi

    Spletna stran piracydata.org se trudi povezati podatke o najbolj piratiziranih filmih s podatki o tem, ali je določen film že na voljo tudi v trgovinah (DVD/Bluray), oz. ali si ga je mogoče sposoditi ali ogledati prek pretočnih video sistemov. Teorija namreč pravi, da je stopnja piratiziranja veliko večja, če uporabniki nimajo možnosti filma pogledati nikjer drugje kot v kino dvorani, oz. če je film na voljo le v ZDA, v drugih delih sveta pa ne.

    Objavljeno: 19.10.2013 10:00
  • Google Nexus 5 za hip na Playu

    Govorice o novem Googlovem telefonu krožijo že nekaj časa, tokratna pa se opira na Googlovo napako, ki je telefon za kratek čas pokazal v svoji tržnivi Google Play. Telefon Nexus 5, ki temelji na LGjevem modelu G2 (ki ga ravnokar preizkušamo za naslednjo številko Monitorja), se je ob prikazu pohvalil s ceno 349 dolarjev za model s 16 GB pomnilnika. To je enako kot je stal Nexus 4, vendar je tam obstajala tudi cenejša, 8 GB različica (299 dolarjev). 

    Objavljeno: 19.10.2013
  • Na YouTube vse več prometa iz mobilnih naprav

    Danes je dobrih štirideset odstotkov prometa na YouTube iz mobilnih naprav – za razliko od šest odstotkov leta 2011. Tu so všteti tako pametni telefoni kot tablice. Podatki so povzeti iz Googlovega poročila o zaslužku, kažejo pa na vse večji pomen mobilnih naprav, vsaj v zabavne namene. Del tega premika bi znal biti tudi zaradi namiznih računalnikov po podjetjih, pri katerih se vse bolj zaklepa dostop do vsebin, karkšne so YouTube (seveda tudi Facebook in podobni).

    Objavljeno: 18.10.2013 13:00
  • Izšli so Windows 8.1

    Danes je uradno izšla nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1. Težkega pričakovanja sicer ni bilo, saj je Windows 8.1 dokončan že od konca avgusta (RTM) in od sredine septembra tudi na voljo prek MSDN in TechNeta, a je današnji dan vseeno datum uradnega izida. To med drugim pomeni, da si lahko Windows 8.1 prek interneta povsem brezplačno sname vsak uporabnik Windows 8.

    Objavljeno: 18.10.2013 07:00
  • Apple lahko bere vaša sporočila

    Applove mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS in njihovi namizni računalniki z Mac OS X lahko med seboj komunicirajo s sporočili prek protokola iMessage, ki na mobilnih napravah predstavlja brezplačno alternativo klasičnim sporočilom SMS, MMS in podobnim. Protokol je sicer zaprt in lastniški, a Apple je doslej zagotavljal, da je varen. Izrecno so zapisali, da nekaterih podatkov, med njimi vsebine pogovorov, ne morejo posredovati tretjim osebami (torej niti organom pregona), ker je komunikacija šifrirana. Izkazalo se je, da to ni res.

    Objavljeno: 18.10.2013 06:00
  • Kje cenijo programerje?

     Povprečna letna osnovna plača inženirjev za programsko opremo pri Juniperju znaša 160.000 ameriških dolarjev ugotavlja raziskava podjetja Glassdoor. Pri Googlu denimo samo 127.000.

    Objavljeno: 18.10.2013
  • Prvi Nikon DSLR z Wifi in GPS

    Nikon je predstavil fotoaparat D5300, ki je naslednik modela D5200 in ima kot prvi Nikon v razredu DSLR vgrajeno povezovanje prek Wifi in vsebuje sprejemnik GPS. Konkurenti (Sony in Canon) omenjeni lastnosti ponujajo že nekaj časa, Nikon pa se jim je do sedaj izogibal. Poteza je namenjena manj veščim uporabnikom, predvsem povezljivost Wifi, ki omogoča nadzor fotoaparata prek pametnih telefonov.

    Objavljeno: 17.10.2013 09:00
  • Slab kvartal tudi za IBM

     Iz podjetja sicer poročajo o 6 odstotnem dvigu dobička, kljub temu, da so se prihodki glede na lani nekoliko zmanjšali. Tretje četrtletje so tako končali s štirimi milijardami ameriških dolarjev dobička (lani 3,8), prihodki pa so dosegli 23,7 milijarde, medtem, ko jih je bilo lani za milijardo več.

    Objavljeno: 17.10.2013
  • Facebook za Windows 8

    Uporabniki Windows 8 so dobili v uporabo aplikacijo za dostop do Facebooka, ki omogoča precej boljšo izkušnjo kot običajen dostop prek brskalnika. Aplikacija si lahko namestite šele po nadgradnji na Windows 8.1, saj se na običajne Windows 8 noče namestiti.

    Objavljeno: 17.10.2013
  • Irska zapira davčno luknjo za multinacionalke, a že odpira novo

    Irska vlada je napovedala pomembno spremembo davčne zakonodaje, ki bo podjetjem prepovedala, da ne bi imela davčnega sedeža. Na ta način želijo zajeziti množično izmikanje plačilu davkov, ki ga izvajajo Apple, Microsoft, Google, Facebook in številne druge multinacionalke.

    Objavljeno: 16.10.2013 13:00
  • 64-bitni ARMi prihajajo

    Po Appleovem procesorju A7, ki je prvi komercialno dostopen procesor na temelju ARMove 64-bitne arhitekture ARMv8, se bo, kot kaže, vsul plaz podobnih izdelkov. Vendar ne še kmalu.

    Objavljeno: 16.10.2013 11:00
  • Piškavi četrtletni rezultati za Intel

     Podjetje Intel je predstavilo četrtletne poslovne rezultate, njihovi prihodki so znašali 13,5 milijarde ameriških dolarjev, čisti dobiček pa v višini 3 milijarde.

    Objavljeno: 16.10.2013
  • Rešitev za HTC?

    V govorice o morebitnem Amazonovem telefonu je vstopilo podjetje HTC, ki naj bi telefon (oz. telefone) dejansko proizvajalo. Glede na to, da je HTC zadnje čase v vedno večjih težavah, saj se tudi njihovi vrhunski telefoni HTC One ne prodajajo najbolje, bo to morda odlična rešilna bilka, s katero se bi podjetje rešilo pred propadom.

    Objavljeno: 16.10.2013
  • Sony z brezzrcalno Alpho

    Govorice o Sonyevem novem fotoaparatu A7 so končno dobile potrditev v obliki fotografij dveh novih modelov, ki prihajata iz Sonyevih tekočih trakov. Gre za brezzrcalna fotoaparata serije Alpha s tipalom polnega formata Leica (35 mm). Model A7 bo imel tipalo ločljivost 24 megapik, model A7r pa celih 36 megapik.

    Objavljeno: 15.10.2013 12:00
  • Warrior v boj  z ARM in Intelom

    Prvi procesor MIPS britanskega podjetja Imagination Technologies, ki bo predstavljen pred koncem leta, bo zasnovan 32-bitno in s šestimi jedri.

    Objavljeno: 15.10.2013 09:00
  • Yahoo končno s šifriranjem pošte

    Yahoojev zastonjski poštni sistem je šele pred nekaj meseci uvedel možnost šifriranega prenosa elektronske pošte SSL, v začetku naslednjega leta pa bo sistem uporabnikom to možnost tudi privzeto vklopil. Yahoo je zadnji izmed velikih ponudnikov zastonjske elektronske pošte, ki uvaja to ključno varnostno točko v elektronski komunikaciji in pri tem za Googlovim Gmailom zamuja kar štiri leta.

    Objavljeno: 15.10.2013
  • Uporabljate usmerjevalnik D-Link?

    … morda bi vas moralo zaskrbeti. Na spletni strani www.devttys0.com (ki je trenutno odpovedala poslušnost) so vzvratno razbrali eno izmed Dlinkovih nadgradenj strojne programske opreme in ugotovili, da vsebuje t.i. zadnja vrata (backdoor), ki omogočajo vstop v administrativni vmesnik usmerjevalnika tudi če ne poznamo uporabniškega imena in gesla.

    Objavljeno: 14.10.2013 10:00
  • Video: primerjava hitrosti pametnih telefonov

    Med snemanjem kratkega prispevka o novem iPhone 5S smo na hitro preverili tudi hitrost odpiranja spletne strani - nastal je ta kratek video. Poleg iPhone 5S primerjamo tudi iPhone 5, iPhone 4, Googlov Nexus 4 in Samsungov Galaxy S4. Rezultati so neformalni, zanimiva pa je tudi reakcija urednika :-)

    Objavljeno: 14.10.2013 08:00
  • Nokia še ni obupala nad Windows RT

    Po tem, ko je Microsoft javno objavil, da so imeli ob splavitvi svoje tablice Surface RT prevelike oči in še po tem, ko smo brali o tem, da bo Microsoft kupil Nokio, se slednja še vedno ukvarja z razvojem tablice. Ki jo bo poganjal operacijski sistem Windows RT…

    Objavljeno: 14.10.2013
  • Ukrivljeni LG Flex

    Poročali smo že, da se tudi LG pridružuje trenutni modi ukrivljenih mobilnih telefonov, ki ga je (ponovno) zagnal Samsung s svojim novo predstavljenim modelom Galaxy Round. Podjetje je govorice hitro potrdilo z nekaj fotografijami novega mobilnika Flex.

    Objavljeno: 14.10.2013
  • Uporaba ultrazvoka za nadzor mobilnih naprav

    Norveško start-up podjetje Elliptic Labs je razvilo sistem, ki na osnovi ultrazvoka zaznava geste, s katerimi bomo lahko brez dotikov krmilili mobilne naprave – nekaj podobnega torej, kot naprava Kinect za konzole XBox. Sistem naj bi bil zelo natančen, prepoznal naj bi geste v razdalji do enega metra stran od telefona v loku 180 stopinj.

    Objavljeno: 13.10.2013 18:00
  • Google bo lahko uporabljal osebne podatke v oglaševanju

    Google je objavil spremembe pogojev uporabe svojih storitev, ki bodo začele veljati 11. novembra. Glavna novost, ki jo spremembe prinašajo, je uporaba vaših osebnih podatkov za namene oglaševanja. K sreči se bo temu dalo izogniti z ustrezno nastavitvijo (opt-out), a bomo morali za to poskrbeti sami.

    Objavljeno: 13.10.2013 07:00
  • Slab, a ne uničujoč kvartal za PC-je

     Analitski družbi Gartner in IDC poročata, da je prodaja PC-jev v tretjem četrtletju zdrsnila za okoli 8 odstotkov, kar je sicer nekaj bolje od pričakovanj. Predvsem si roke manejo pri Microsoftu, Chromebookom že okoli odstotni delež trga.

    Objavljeno: 13.10.2013
  • Microsoft plačal najditelju varnostne luknje $100,000

    Microsoft je pred časom razpisal nagrado za tiste, ki odkrijejo varnostne luknje v njihovi programski opremi, v petek pa so raziskovalcu izplačali nagrado v višini sto tisoč dolarjev. Luknjo je odkril James Forshaw, vodja varnostnega raziskovanja pri angleškem podjetju Context Information Security.

    Objavljeno: 12.10.2013 13:00
  • LG dela na upogljivih zaslonih

    Pri LGju pravijo, da nameravajo v kratkem začeti z masovno proizvodnjo upogljivih OLED zaslonih, namenjenih pametnim telefonom in podobnim napravam. Šest palčni zaslon se bo lahko ukrivil za približno pol centimetra, torej ga še ne bomo zvili. Naj pa bi bil tudi med najtanjšimi in najlažjimi zasloni, zaradi česar bo omogočal še tanjše in lažje naprave. Seveda gre za plastične zaslone, ne steklene. Upogljivi zasloni naj bi bili tudi bistveno bolj odporni, seveda pa bodo zelo koristni tudi za druge naprave – denimo pametne ure.

    Objavljeno: 11.10.2013 09:00
  • Prvo dejanje NTK 2014

    Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je odvil prvi dan prenovljene Microsoftove konference NT. Zaznamovali so jo njihove oblačne rešitve ter novi izdelki, kot so Windows 8.1, Server 2012 R2, System Center 2012 R2 in Visual Studio 2013. 

    Objavljeno: 11.10.2013 07:00
  • Acer predstavil C720 Chromebook

    Dan po HP-jevi predstavitvi novega malega prenosnika z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS je mišice pokazal tudi Acer. Pokazali so C720, ki so ga napovedali že na IDF-ju pretekli mesec, a so bili tedaj še precej skopi z detajli. Sedaj je znanega že več, med drugim tudi to, da bo njegova cena še nekoliko nižja kot HP-jevega, in sicer bo stal 250 dolarjev.

    Objavljeno: 11.10.2013 06:00
  • Percona z brezplačno alternativo MySQL

     Izid odprtokodnega Perconinega Serverja 5.6 bo zagotovo ujezil vrhovne glave pri Oraclu, saj  baza vsebuje številne funkcije in bombončke, ki so jih bili doslej deležni le kupci njihove Enterprise edition MySQL database.

    Objavljeno: 11.10.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji