• Novi skrbnik za Mat' Kurjo

    Mat' Kurja je brez dvoma najbolj znano slovensko spletno vozlišče. Gotovo je del razloga v tem, da je bilo vozlišče ob nastanku, torej leta 1993, prvi tovrstni projekt v Sloveniji, ki je v razmeroma kratkem času ponudil veliko količino lepo urejene informacije, od tekočega filmskega sporeda do spletnih strani vladnih organov. Piko na i je prispevalo duhovito oblikovanje legendarnega Tomaža Lavriča-Diareje.

    Objavljeno: 10.8.1999
  • Samostojni SiOL

    Po večletnem čakanju mnogih uporabnikov in predvsem manjših ponudnikov ter po večkratnih obljubah Telekoma Slovenije, da bo izločilo svojo enoto SiOL, se je 28. julija to končno vendarle zgodilo. Ustanovljeno je bilo samostojno podjetje SiOL d.o.o., ki je v 100 % lasti Telekoma Slovenije. V tem trenutku od vodilnih v podjetju nismo mogli izvedeti kaj dosti več. Namestnik direktorja g. Rudolf Skobe je povedal, da se trenutno ukvarjajo s prenosom pogodbenih obveznosti s Telekoma na SiOL. Več naj bi javnost lahko zvedela konec avgusta ali začetek septembra.

    Objavljeno: 10.8.1999
  • Norton AntiVirus 6.0 in Utilities 5.0 za Macintosha

    Symantec je predstavil programska paketa Norton AntiVirus 6.0 in Norton Utilities 5.0 za okolje Apple Macintosh. Z novimi različicami programov so posodobili izdelke s podobnimi lastnostmi, kakršne srečamo v najnovejših različicah za okolje PC.

    Objavljeno: 10.8.1999
  • Nova tračna enota Quantuma

    Quantum je začel prodajati novo tračno enoto DLT 8000, ki nudi 15 % več prostora in 20 % večjo hitrost od doslej največje tračne enote DLT. Nova enota DLT 8000 lahko tako na posamezno kaseto posname do 40 GB podatkov (celo 80 GB s stiskanjem podatkov), hitrost prenosa podatkov pa dosega zglednih 6 in 12 MB/s.

    Objavljeno: 10.8.1999
  • Epsonove večnamenske naprave

    Epson se podaja tudi med večnamenske naprave. V ZDA je podjetje predstavilo prve naprave, ki združujejo barvne brizgalne tiskalnike in optične bralnike, s čimer celota postane tudi priložnostni fotokopirni stroj. Nobena od naprav žal nima vgrajene možnosti za sprejem in pošiljanje faksov, vendar pri Epsonu pripravljajo programsko opremo, ki bo omogočala preprosto povezavo s samostojnimi faks-modemi. Na voljo bodo trije modeli Stylus Scan 2000, 2500 in 2500 Pro.

    Objavljeno: 10.8.1999
  • Compaq z izgubo, odpovedmi in spremembami

    Zaradi težav v prodaji osebnih računalnikov, sprememb v vodstvu družbe in obsežnem programu preoblikovanja ponudbe je Compaq zadnje četrtletje po dolgih letih uspešnega poslovanja končal z izgubo v višini 184 milijonov dolarjev. Izguba je bila zabeležena kljub 17 % večji prodaji, ki je v drugem četrtletju dosegla višino 9,4 milijarde dolarjev. Zaradi slabih poslovnih rezultatov je družba takoj uvedla drastične ukrepe. Po vsem svetu bodo ukinili kar med 6000 in 8000 delovnih mest, obenem pa bodo uvedli tudi številne druge spremembe. Odpuščali bodo tudi v oddelku Compaq EMEA (Europe, Middle East and Africa), ki skrbi za delovanje tudi na našem trgu.

    Objavljeno: 9.8.1999
  • Prvi kombinirani DVD-ROM/CD-RW

    Toshiba je predstavila prvi zapisovalnik CD-RW, ki zna hkrati tudi brati nosilce DVD-ROM. Nova enota SD-R1002 združuje dve najbolj priljubljeni optični tehnologiji ta hip. Kot enota DVD-ROM deluje s hitrostjo 4x, plošče CD-ROM pa prebira s hitrostjo 24x. Poleg tega zna Toshibina enota zapisovati na nosilce CD-R in CD-RW s hitrostjo 4x, na računalnik pa je priključena prek vmesnika ATAPI (EIDE). V prodaji bo oktobra in sicer v dveh izvedbah, kot samostojna enota in kot komplet z vsemi dodatki in programsko opremo. V slednjem primeru bo cena okrog 400 dolarjev.

    Objavljeno: 9.8.1999
  • Apple iBook

    Apple je skoraj natanko leto dni po predstavitvi računalnika iMac, s katerim so uspešno prodrli na tržišče računalnikov za domačo (pa tudi širšo) rabo, predstavil prenosni računalnik iBook, ki v svet prenosnikov prinaša vse poglavitne značilnosti računalnika iMac. Zaradi številnih podobnosti ga mnogi imenujejo kar prenosni iMac. iBook ima enako plastično prosojno ohišje z živobarvnimi plastičnimi vložki, povsem v slogu sedanjega rodu Applovih računalnikov. iBook bo sprva na voljo v dveh barvah - borovničevo modri in mandarinsko oranžni.

    Objavljeno: 9.8.1999
  • Negotova usoda pozivnikov

    Visoko rast števila uporabnikov mobilne telefonije spremlja tudi manjše zanimanje za pozivnike. Ocenjujejo, da pozivnike trenutno uporablja le 10 do 12 milijonov Evropejcev, tržne napovedi pa za zdaj ne predvidevajo rasti. Združenji ERMES (Enhanced Radio Messaging Systems) MoU in EPPA (European Public Paging Association) sta se v začetku julija 1999 združili z namenom, da okrepita razvoj in uporabo pozivnikov v Evropi. Novo združenje goji upe za razvoj dvosmernih komunikacij, ki bodo omogočile interaktivne storitve in morda tudi ponovno tržno rojstvo pozivnikov.

    Objavljeno: 9.8.1999
  • Sunov StarOffice: tekmec Microsoftovem Office?

    Po nekaterih govoricah naj bi se podjetje Sun ogrevalo za nakup podjetja Star Divison, avtorjev pisarniškega paketa StarOffice, ki je na voljo na različnih platformah, med drugimi Solarisu, Linuxu, OS/2 in Windows. S tem nakupom naj bi Sun vstopil v tekmo z Microsoftovim pisarniškem paketom Office.

    Objavljeno: 9.8.1999
  • Brezplačni računalniki tudi od proizvajalcev PC-jev

    Navdušenje nad brezplačnimi računalniki v zameno za naročnino na internetne storitve dobiva v ZDA vedno več zamaha. Številnim manjšim ponudnikom računalnikov, med katerimi so večinoma manjši ponudniki interneta, so se zdaj pridružili tudi proizvajalci računalnikov, ki so v ta namen odprli novo dejavnost - internetne storitve. Najbolj odmeven je nastop družbe Dell, ki se je zadeve lotila z nasprotnega zornega kota. Namesto brezplačnega računalnika ob računalniku s procesorjem Celeron 400, opremljenim z monitorjem, tipkovnico, operacijskim sistemom Windows 98 in paketom MS Works, ki ima skupno vrednost 959 dolarjev, ponujajo leto dni brezplačnega dostopa do interneta prek svojega novega servisa Dellnet, ki je na voljo v ZDA.

    Objavljeno: 8.8.1999
  • Bill Gatesova zapuščina za dobrodelne dejavnosti

    Bill Gates je napovedal, da bo skoraj celotno premoženje (trenutno okrog 100 milijard dolarjev) zapustil skladu William H. Gates Foundation, ki financira razne projekte zdravstva, izobraževanja in niz drugih dobrodelnih dejavnosti. Edina izjema je zapuščina otrokoma, s katero bo vsak dobil 10 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 8.8.1999
  • Izgube podjetja Baan

    Baan nadaljuje z negativnim obdobjem, polnim rdečih številk. V drugem četrtletju so zabeležili izgubo v višini 9,1 milijona dolarjev, v primerjavi z dobičkom 17,1 milijona dolarjev leto pred tem. Celoten prihodek se je v letu dni znižal za 25 % in dosegel raven le 172,8 milijona dolarjev. Največji del krivde za izgubo gre na račun zelo slabe prodaje licenc za programske izdelke, ki je bila kar 59 % slabša od prodaje v letu 1998.

    Objavljeno: 8.8.1999
  • Siemensova oprema na Poljskem

    Nemški Siemens bo dobavil opremo, vredno 160 milijonov mark, za razširitev mobilnega omrežja Era GSM poljskega operaterja Polska Telefonia Cyfrowa. Pomembnejši lastniki poljskega mobilnega omrežja, ki ima trenutno 1,3 milijona uporabnikov, sta poljsko energetsko in telekomunikacijsko podjetje Elektrim in T-Mobil, nemški operater omrežja D1. Siemensovo opremo uporablja že več kakor 120 operaterjev mobilne telefonije v 65 državah.

    Objavljeno: 7.8.1999
  • Pentium III s 600 MHz, Celeron s 500 MHz

    Intel nadaljuje z večanjem hitrosti najzmogljivejših procesorjev Pentium III. Zadnji dan julija so predstavili Pentium III s hitrostjo 600 MHz, s čimer so posredno odgovorili na nedavno predstavljeni 600 MHz procesor AMD Athlon (K7). Sočasno s predstavitvijo novega Pentiuma III so pri Intelu zvišali hitrostno lestvico tudi pri družini procesorjev Celeron. Najhitrejši član te skupine procesorjev odslej deluje pri 500 MHz.

    Objavljeno: 7.8.1999
  • Najmanjši disk na svetu?

    Najmanjši disk na svetu, IBM-ov Microdrive, bo, kakor kaže, kmalu dobil posnemovalca. Podjetje Halo Data Devices, ki ima sedež le lučaj od IBM-ove tovarne diskov, pripravlja miniaturni disk z zmogljivostjo 250 MB (IBM-ov nudi 340 MB), vendar menda v še manjšem ohišju.

    Objavljeno: 7.8.1999
  • Oracle obljublja omrežni računalnik za 150 dolarjev

    Kljub doslej razmeroma neuspešnemu prodoru omrežnih računalnikov Oracle še ni povsem obupal nad lahkimi odjemalci. Larry Ellison, prvi mož družbe, zdaj obljublja osebni računalnik, temelječ na Intelovem procesorju, za le 150 dolarjev (okrog 30.000 tolarjev). Računalnik bo imel vgrajen omrežni vmesnik, ne bo vseboval diska, zagon sistema Linux pa bo izvršen kar z enote CD-ROM. Skupaj z monitorjem bo cena okrog 250 dolarjev, zato ga namenjajo predvsem za rabo v šolah in drugih javnih ustanovah. Seveda to ne bo PC, ampak NC.

    Objavljeno: 7.8.1999
  • Microsoft Windows "Millenium"

    Microsoft je prvič uradno namignil o obstoju projekta nove različice okolja Windows, namenjene pretežno domači rabi. Glavne novosti nove različice Oken, ki jo trenutno imenujejo z delovnim imenom Windows Millenium, so tesna povezanost z digitalno glasbo, digitalno fotografijo in informacijskimi storitvami. Sistem bo vseboval nov uporabniški vmesnik, ki bo močno poenostavil najbolj zapletena opravila v sedanjih Oknih, med drugim bo precej preprostejši tudi zagon sistema. Windows Millenium bo vseboval vse potrebno za preprosto povezavo v omrežje računalnikov v hiši (brezžično, prek sukanega para ...), kot tudi podporo za vmesnike do digitalnih naprav v uporabi v domačem okolju.

    Objavljeno: 7.8.1999
  • Podjetje 3Dfx in tehnologija T-Buffer

    3Dfx je predstavil novo tehnologijo T-Buffer, s katero naj bi uspeli pospeševalniki 3D izdelati še bolj kakovostne slike kakor doslej. Nova tehnologija prinaša napredek pri mehčanju robov (anti aliasing), zabrisani sliki zaradi gibanja (motion blur) in drugod. T-Buffer uporablja večje število slik (trenutno štirih), ki se hranijo v grafičnem pomnilniku in iz katerih se nato ustvari končna slika na monitorju. Nova tehnologija bo vgrajena v nove 3Dfxove gonilnike in ne bo zahtevala sprememb na ravni strojne opreme.

    Objavljeno: 6.8.1999
  • GPRS na preizkušanju

    Standard GPRS (General Packet Radio Services) omogoča brezžični dostop do interneta in uporabo drugih podatkovnih storitev po protokolu IP s hitrostmi do 115 kbit/s. Po zmogljivosti so te storitve primerljive s storitvami v običajnih, vodniških omrežjih in večkratno presegajo sedanjo hitrostno omejitev telefonov GSM za prenos podatkov, ki znaša 9600 bit/s. T-mobil, ki je operater nemškega omrežja D1, je prvi začel s preizkušanjem te nove in vznemirljive tehnologije. Opremo, ki jo je izdelal švedski Ericsson, so namestili v Bonnu, v prvi fazi pa preizkušajo predvsem združljivost z opremo drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 6.8.1999
  • IBM kupil Mylex

    IBM je za 240 milijonov dolarjev kupil podjetje Mylex, znanega proizvajalca strojnih in programskih izdelkov za diskovne podsisteme. Mylex je znan predvsem po svojih vrhunskih krmilnikih za diskovna polja RAID, ki jih je med drugimi doslej uporabljal v strežnikih tudi IBM. Predstavniki podjetja IBM so napovedali, da bo Mylex deloval kot samostojna podružnica družbe IBM, ki bo izdelke ponujala tudi drugim proizvajalcem računalnikov. IBM bo Mylexove izdelke in tehnologijo uporabljal v vseh bodočih strežniških izdelkih.

    Objavljeno: 6.8.1999
  • Microsoftovo davčno leto spet v znamenju rekordov

    Microsoft je sporočil, da je imel v davčnem letu, ki se je končalo 30. junija 1999, 19,75 milijarde dolarjev prihodka, kar je za 29 odstotkov več kakor v lanskem davčnem letu. Čisti dobiček je znašal 7,79 milijarde dolarjev. Zaslužek na delnico je bil 1,42 dolarja, kar je za 69 odstotkov več kakor v davčnem letu 1998. Prihodek v zadnjem četrtletju je bil 5,76 milijarde dolarjev, kar je za 39 odstotkov več kakor v istem lanskem obdobju. Čisti dobiček v zadnjem četrtletju je znašal 2,2 milijarde dolarjev, zaslužek na delnico pa 0,40 dolarja, kar je za 60 odstotkov več kakor v istem obdobju lani.

    Objavljeno: 6.8.1999
  • Novi pomnilniški nosilec Smart Media za 64 MB

    Toshiba je predstavila doslej najzmogljivejši pomnilniški nosilec Smart Media, ki jih uporabljajo za hranjenje podatkov predvsem digitalni fotoaparati. Nova različica nudi prostora za 64 MB podatkov, dvakrat več kakor doslej največji nosilec Smart Media. V prodaji bo že jeseni. Ameriško podjetje Delkin Devices je medtem napovedalo najzmogljivejšo kartico CompactFlash, na katero bomo lahko spravili do 224 MB podatkov. V prodaji bo konec leta.

    Objavljeno: 5.8.1999
  • Tipkovnica - generator elektrike?

    Compaqov inženir Adrian Crisan je izdelal prototip tipkovnice, ki lahko v prihodnosti predstavlja majhno revolucijo za prenosne računalnike. Tipke na tipkovnici imajo na spodnji strani drobne magnetke, ki s primerno nameščenimi tuljavami pri tipkanju ustvarjajo majhen električni tok, s katerim lahko polnimo akumulator računalnika. Čim bolj tipkamo, tem bolj se polni akumulator. Trenutno še ni znano, koliko električne energije si lahko "pritipkamo", vendar strokovnjaki že ocenjujejo, da bi lahko s tem dosegli kar lep prihranek in zmanjšali akumulatorje, ki so eden od največjih delov v prenosnikih.

    Objavljeno: 4.8.1999
  • Uspešna prodaja iMacov

    Apple nadaljuje z uspešno prodajo računalnikov iMac. Januarja je Apple objavil, da je v 137 dneh prodal 800.000 računalnikov iMac. Končna številka, po izjemno uspešnem in dobičkonosnem četrtletju (april, maj, junij 1999) pa je kar 1.637.000 računalnikov iMac.

    Objavljeno: 4.8.1999
  • Amiga Mini Show 1999 v Škofji Loki

    Amigin računalniški klub D.A.D. prireja Amiga Mini Show 1999, ki bo potekal 27. do 29. avgusta 1999 v prostorih OŠ Cvetka Golarja v Frankovem naselju v Škofji Loki.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Siemensove kartice DVB

    Siemens je predstavil novo družino kartic, s katerimi je mogoče na osebnem računalniku spremljati televizijske programe iz navadnih, satelitskih in kabelskih virov televizijskega signala. Kartice so z računalnikom povezane prek vmesnika PCI, omogočajo pa sprejem digitalnih satelitskih signalov. Kartice DVB Sat in DVB Cable imajo tudi razširitveno mesto, kamor lahko vgradimo odkodirnik za šifrirane programe (CAM, conditional access module). Poleg sprejema slike in zvoka omogočajo tudi sprejem podatkov prek satelita ali kabelskega omrežja, v tem primeru pa se s programskega zornega kota vedejo kot omrežni vmesnik s podporo za protokol TCP/IP.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Leto zapora zaradi mobilnega telefona

    Britanec Neil Whitehouse ni hotel izklopiti svojega mobilnega telefona med poletom iz Manchestra v Madrid. Ko so ga opozorili, da lahko mobilni telefon moteče vpliva na navigacijske naprave v pilotski kabini, je petični gospod odvrnil: "Zakaj? Ali se bomo morda izgubili?" Sodišče v Manchestru ga je spoznalo za krivega in obsodilo na 12 mesecev zapora. Whitehouse je tako postal prvi obsojenec na podlagi britanskega zakona iz leta 1995, ki ogrožanje varnosti letala šteje za kriminalno dejanje.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Jeronimo 2000 in prikaz slike na dveh monitorjih

    Podjetje Appian je predstavilo nov grafični pospeševalnik Jeronimo 2000, ki omogoča prikaz slike na dveh monitorjih sočasno. Kartica temelji na dveh procesorjih 3D Labs Permedia 3, podpira ločljivosti do 1920 x 1080 pik ob 32-barvni globini in frekvenci osveževanja 85 Hz. Kartica ima 32 MB pomnilnik, podporo za standarde DirectX 6 in OpenGL, na voljo pa je v različicah za vmesnike PCI in AGP. Podpira zajem videoposnetkov, za doplačilo pa tudi prikaz TV-slike. V računalniku imamo lahko naenkrat do dve kartici, s čimer lahko sliko prikazujemo na štirih monitorjih.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Novell uspešno trži GroupWise

    Kljub močni konkurenci, kot so Lotus, Microsoft in Netscape, pri Novellu zelo uspešno tržijo poštni sistem GroupWise. V prvih treh mesecih so samo v ZDA pridobili čez milijon novih uporabnikov, kar je lep dosežek v tako kratkem času. Sicer pa Novell že razvija naslednika sedanje različice, ki bo še bolj posegla v boj s tekmeci.

    Objavljeno: 3.8.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji