• Intelov PC na čipu

    Ameriški proizvajalec Intel je objavil namero, da bo do konca leta 2000 predstavil integrirani procesorski čip "Timna", ki ga razvija njegov izraelski oddelek. Timna naj bi vseboval procesorsko vezje Celerona, pomnilniški krmilnik in slikovno oziroma grafično enoto za upravljanje monitorja. Intel doslej ni kazal preveč zanimanja za proizvodnjo integriranih procesorjev, ki so namenjeni najcenejšim PCjem za gospodinjstva in pametnim omrežnim "škatlicam" za spletno in satelitsko priključevanje televizijskih aparatov. Intel naj bi bil sposoben vdelovati dodatno logiko v procesorski čip tudi zato, ker bo kmalu začel uporabljati 0,18-mikronsko tehniko za proizvodnjo integriranih vezij. Kljub obljubljenim prihrakom za izdelovalce "PCjev v škatlicah", pa nekateri poznavalci industrije PCjev opozarjajo, da dobičkonostnost Intelovega podviga ni zagotovljena. Prozvodni cikel integriranega procesorja je namreč daljši od cikla za samostojni procesor oziroma grafični čip, kar pomeni, da naj bi "PC na čipu" vedno imel bolj zastarelo tehnologijo, kot jo premore PC, sestavljen iz več čipov. Poleg tega napreduje razvoj grafičnih vezij hitreje od procesorskih. Nekateri tudi opozarjajo, da je precej bolj smiselno vdelovati grafično vezje v čipni nabor (chipset) za PC kakor v sam procesor in da je zelo malo sistemov, ki nimajo prostora za, denimo, tri čipe. Kakor koli že, Intel nadaljuje s svojimi načrti. V letošnjem aprilu pa je že predstavil nabor čipov 810, ki vsebujejo slikovno vezje, in čipni nabor za notesnike z vdelanim zvočnim vezjem.

    Objavljeno: 1.6.1999
  • Povečana dejavnost krekerjev

    V zadnjem tednu so - zlasti v ZDA - krekerji postali v svetovnem spletu še bolj dejavni. Tako so v sredo, 26. maja 1999, zasičili spletne strežnike zveznega policijskega urada FBI s številnimi zahtevami spletnega protokola HTTP, s čimer so drugim spletnim uporabnikom dejansko preprečili dostop do strežnikov (napad vrste "denial-of-service"). Pri tej vrsti napada krekerjem (zlonamernim hekerjem) ni treba pridobiti pravic za dostop do strežnika. Dovolj je, če z več računalnikov usklajeno pošiljajo ciljnemu strežniku veliko število zahtev za prebiranje strani HTML, tako da postane strežnik za vse praktične namene preobremenjen in se ne more več odzivati običajnim deskarjem. Pri FBIju trdijo, da krekerjem ni uspelo prodreti skozi požarne zidove, temveč so samo javnosti onemogočili dostop do njihovega spletišča. FBI je za dober dan odključil svoje strežnike od interneta in temeljito pregledal svoj varnostni sistem za omrežje. Samo dan kasneje pa so imeli krekerji očitno več sreče, saj so uspeli prodreti v računalniški sistem ameriškega senata in zamenjati glavno spletno stran in nekaj podstrani s svojo informacijsko vsebino. Nekateri ameriški strokovnjaki za omrežno varnost trdijo, da prihajajo napadi iz več krekerskih skupin, katerih člani so pogosto mlajši od 16 let. Povod za zadnje napade krekerjev na računalniške sisteme ameriške države naj bi bila nedavna akcija FBIja v Texasu, kjer so osumljenim krekerjem v Houstonu zasegli več računalnikov.

    Objavljeno: 1.6.1999
  • Prva GSM virusna prevara

    Uporabniki osebnih računalnikov nimajo več monopola pri prejemanju lažnih in neutemeljenih sporočil o domnevnih virusih. V začetku meseca je krožilo sporočilo, ki je "svarilo" uporabnike digitalnih telefonov, naj ne sprejemajo klicev, če je identiteta kličočega "Unavailable". V nasprotnem primeru naj bi se telefon okužil in onesposobil za nadaljnjo uporabo, tako kot se je že trem milijonom Američanov. Seveda gre za prevaro, saj že bežni poznavalci storitev GSM vedo, da klici iz starih analognih telefonskih central ne posredujejo podatka o številki in da se pri večini telefonov GSM takrat izpiše prav "Unavailable" (nedostopno). Podobno se zgodi tudi pri operaterjih GSM, ki ne podpirajo prikaza številke kličočega.

    Objavljeno: 31.5.1999
  • Microsoft BackOffice Server 4.5

    Microsoft je na prireditvi NetWorld+Interop v Las Vegasu sporočil, da je izšel Microsoft BackOffice Server 4.5, celovita strežniška zbirka, ki poenostavlja razvoj in upravljanje zmogljivih rešitev za srednje velike in manjše organizacije. Podjetje je tudi sporočilo, da je za BackOffice Server 4.5 na voljo Team Productivity Update, posodobitev, ki razširja možnosti zbirke Microsoft Office 2000 za skupinsko storilnost. Team Productivity Update pomaga končnim uporabnikom hitro ustvariti varno, prilagojeno delovno okolje, v katerem lahko vsi člani delovne skupine sodelujejo in si delijo dokumente, pregledujejo skupinske koledarje in sezname stikov ter analizirajo poslovne podatke.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • Tiskalnik Kyocera FS-680

    Podjetje Kyocera je na tržišče poslalo tiskalnik FS-680, ki se s hitrostjo tiska osem strani na minuto uvršča v spodnji cenovni razred laserskih tiskalnikov. Po značilnostih nadomešča dosedanji model FS-600, ki je nudil hitrost 6 strani na minuto. Tiskalnik zmore ločljivost tiska 600 pik na palec, vsebuje 4 MB velik pomnilnik, za doplačilo pa si je mogoče omisliti tudi tolmač za jezik PostScript Level 2. Cena je 87.975 tolarjev.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • Prvi 1000Base-T

    Podjetje Broadcom je kot prvo predstavilo gigabitni Ethernet, ki za delovanje potrebuje navadni kabel UTP kategorije 5. Povezave prek bakrenih vodnikov predstavljajo čez 80 % celotne svetovne omrežne infrastrukture, zato je predstavitev nove rešitve še toliko bolj pomembna. Nov standard so poimenovali v skladu z dosedanjimi 1000Base-T, podporo pa je najavil tudi >>oče<< Etherneta, podjetje 3Com, ki bo sčasoma ponudbo gigabitnega Etherneta prek optičnih vodnikov dopolnil tudi z rešitvami za obstoječa omrežja. Po pričakovanjih naj bi novo tehnologijo uporabili sprva predvsem v strežniškem okolju, sčasoma pa bi se lahko 1000Base-T razširil tudi med zmogljive delovne postaje in celo osebne računalnike.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • Number Nine SR9

    Ameriški proizvajalec grafičnih kartic in pospeševalnikov Number Nine je predstavil novo kartico SR9, ki nudi podporo za analogno in digitalno priključitev na računalniški monitor. SR9 ustreza standardu DVI 1.0 (digital video interface), plodu dela organizacije DDWG (Digital Display Working Group), ki ga podpirajo družbe, kot so Compaq, Fujitsu, Hewlett Packard, IBM in NEC. Skupina DDWG se zavzema za sestavo standarda, ki bi omogočal rešitve za priključitev na analogne in digitalne prikazovalnike slike. Kartica SR9 temelji na grafičnem pospeševalniku S3 Savage4. Podpira vodilo AGP s štirikratno hitrostjo delovanja, 8, 16 in 32 MB pomnilnike ter velike ločljivosti (do 1280 x 1024 pri digitalnih zaslonih LCD).

    Objavljeno: 30.5.1999
  • Slovenski Microsoft posredoval pri ameriški vladi

    Slovenija se je pred kratkim po posredovanju slovenskega Microsofta uvrstila med tiste države, v katere ameriška administracija dovoljuje izvoz napredne 128-bitne kriptografske tehnologije. Že pred tem je slovenski Microsoft s posredovanjem pri ameriški vladi dosegel, da sta dve slovenski finančni ustanovi, SKB banka in Ljubljanska borza, pridobili dovoljenje za uporabo. Tako je zagotovljena najvišja varnost komitentom pri opravljanju storitev in finančnim ustanovam pri njihovem vsakodnevnem poslovanju.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • DVD-RAM s 9,4 GB

    Japonsko podjetje Panasonic je predstavilo prvo enoto DVD-RAM, ki zmore zapisati 4,7 GB podatkov na eno samo stran nosilca, to pomeni 9,4 GB z izrabo obeh strani. Nova enota DVD-RAM temelji na standardu DVD-RAM za doseganje 4,7 GB na stran, obenem pa zna brati in pisati na dosedanje diske, ki lahko na eni strani hranijo 2,6 GB. Večjo velikost so pri Panasonicu dosegli z uporabo nekaterih novih tehnologij pri načinu zapisovanja (phase change), bralno-pisalnem mehanizmu in elektroniki . Obenem so ohranili združljivost z navadnimi nosilci DVD-RAM, DVD-ROM, DVD Video in nosilci CD. Povečana hitrost prenosa podatkov dosega 22,16 Mb/s, pri nosilcih z 2,6 GB na stran pa 11,08 Mb/s. Panasonic namerava novo enoto uporabiti v računalnikih in kot osnovo za prvi rod digitalnih videorekorderjev za rabo doma.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • Kamera 3Com HomeConnect PC

    3Com je predstavil prvo digitalno kamero, ki je namenjena za izgradnjo videokonferenčnih sistemov. Kamera HomeConnect PC Digital Camera je opremljena z vmesnikom USB, kar omogoča preprosto priključitev na računalnik. Med posebnosti sodi razmeroma dolg priključni kabel, ki nam dovoljuje, da kamero brez težav prenašamo po prostoru. Zanimivo je tudi samodejno prilagajanje kamere različnim svetlobnim pogojem, s čimer zagotavlja vselej kakovostno sliko. S tipko na vrhu naprave lahko zajamemo posamezne slike Kamera je združljiva s standardom H.323. Cena je 150 dolarjev.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • MathType 4

    Podjetje Design Science je predstavilo novo različico matematičnega urejevalnika MathType, ki ga mnogi poznajo tudi kot matematični urejevalnik, vgrajen v pisarniške programe podjetij Microsoft in Corel. Novi MathType 4 je vrhunski primerek urejevalnika s podporo za matematično notacijo. Nova različica ima na stotine dodatnih matematičnih in tehničnih simbolov, podporo za tiskanje v barvah, podporo za izvoz v programe TeX, LaTeX in spletni zapis MathML. MathType je sploh prvi komercialni izdelek s podporo za MathML in s tem predstavitev matematičnih izrazov v svetovnem spletu. Podporo za MathML sta že napovedali proizvajalca spletnih brskalnikov Microsoft in Netscape. Cena novega paketa je 129 dolarjev, za akademsko rabo pa 99 dolarjev. Na voljo je za okolja Windows 95/98/NT, kmalu pa bo na voljo tudi podobna različica za okolje MacOS.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • Novi Novell NDS 8 tudi za Linux

    Ob trenutni priljubljenosti Linuxa je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj bo podporo za ta operacijski sistem najavil tudi Novell, eden izmed poglavitnih ponudnikov omrežnih operacijskih sistemov. Podjetje je podporo za Linux najavilo sočasno s predstavitvijo nove različice imeniškega sistema Novell Directroy Services (NDS) 8.0, ki prinaša še večjo stopnjevano nadgradljivost in razširljivost kakor dosedanje izvedbe NDS-a. Novell je uspešno prikazal imeniški sistem NDS, v katerem je bilo čez milijardo zapisov, tako da je primeren tudi za največje informacijske sisteme, in zaradi združljivosti s protokolom LDAP v3 tudi za vodenje uporabnikov in drugih sredstev v internetnih strežnikih. Novell bo NDS 8 do konca leta prenesel tudi v okolje Linux, tako da bo mogoče z obstoječimi orodji nadzirati in upravljati tudi strežnike in delovne postaje Linux. Poleg tega je NDS na voljo za operacijske sisteme Novell Netware, Microsoft Windows NT, Sun Solaris in druge. Novell tako uspešno tekmuje z Microsoftom in njegovim imeniškim sistemom Active Directory, ki bo prvič predstavljen v okolju Windows 2000. S podporo za široko paleto okolij so pri Novellu zgradili podporni mehanizem za poslovno rabo, ki pod skupno streho združuje različne tehnologije in ni vezan na eno samo okolje.

    Objavljeno: 30.5.1999
  • 3Comov agent za Transcend

    3Com razvija posebno različico agenta za nadzorniški sistem Transcend, s katerim bo mogoče omrežno nadzorovati ročne računalnike Palm. S priljubljenostjo ročnih računalnikov je začela naraščati tudi raba teh naprav v poslovne namene in potreba po nadzoru. 3Com se je prvi odločil, da za ročne računalnike zagotovi enako podporo kakor pri drugih omrežnih napravah.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • Microsoft kupuje Cable&Wireless Communications

    Microsoft se pogaja o nakupu pomembnega deleža (do 30 %) podjetja Cable & Wireless Communications, ki je v večinski (53 %) lasti matičnega podjetja Cable & Wireless. Vrednost nakupa ocenjujejo na 4 milijarde dolarjev. Z operacijo bi Microsoft pridobil delež v vseh treh največjih britanskih kabelskih operaterjih (Telewest Communications, CWC in NTL), ki ponujajo televizijske in telefonske storitve - vsak od njih v približno tretjini Velike Britanije. Poznavalci ocenjujejo, da bi ta nakup lahko sprožil združitev treh britanskih operaterjev. Cable & Wireless razmišlja o prodaji CWC kot del strategije, ki načrtuje opuščanje potrošniških storitev in razširitev hitrih poslovnih telekomunikacijskih storitev.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • Pregledovalnik SolidWorks

    Podjetje SolidWorks Corporation je predstavilo pregledovalnik SolidWorks datotek (delov in sestavov 3D ter delavniških načrtov 2D). Javanski pregledovalnik teče krajevno ali prek interneta na kateremkoli javanskem navideznem stroju (JVM), ki uporablja program Java 3D API in JVM 1.2. Enostavna uporaba zmogljivosti interneta omogoča sodelavcem zunaj konstrukcijskih ekip, kot so vodstvo, delavci v obratu, nabavni in komercialni službi ali tretjim osebam, pregledovanje inženirske dokumentacije, ki je bila izdelana v SolidWorksu, v katerikoli fazi izvedbe.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • HP objavil programski standard e-speak

    E-speak je nov programski standard za komunikacijo elektronskih naprav po internetu. Njegov osnovni namen je omogočiti izvajanje interaktivnih (on-line) storitev prek več spletnih mest hkrati. Hewlett-Packard je napovedal, da bosta objavljeni standard in njegova programska koda dostopna brezplačno, saj želijo e-speak uveljaviti kot splošen standard. Prve poskuse bodo izvajali v sodelovanju s finsko bančno skupino Okobank Group. Le-ta bo e-speak uporabljala za razvoj novih storitev, ki bodo strankam omogočile opravljanje bančnih storitev z uporabo računalnikov in mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • Prenos glasu po GPRS

    Podjetje Lucent Technologies je napovedalo novost z imenom Packet GSM. Po njihovih besedah gre za prvo obliko storitve po standardu GPRS (General Packet Radio Service), ki poleg prenosa podatkov omogoča še prenos glasu. Primerna naj bi bila predvsem za prenos večpredstavnih vsebin, kakršne so video posnetki. Tehnologija GPRS je bila prvotno namenjena le prenosu podatkov, zato v Lucent Technologies menijo, da gre za pomemben mejnik.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • Procesor AMD K7 pri 1 GHz

    AMD je na svoji vsakoletni konferenci vlagateljev predstavil prototipni računalnik, ki je deloval z bodočim procesorjem AMD K7 pri hitrosti 1 GHz. Hitrost so dosegli z uporabo posebnega sistema za hlajenje Super-G, ki so ga razvili pri podjetju KryoTech.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • WordPerfect 8 za Linux

    Od konca lanskega leta, ko je Corel objavil brezplačno različico WordPerfecta 8 za okolje Linux, je ta urejevalnik v svoj računalnik preneslo več kakor milijon uporabnikov. Ta podatek je po mnenju Corela najboljši dokaz, da tržišče Linux ni več majhno in da je strateška usmeritev družbe pravilna.

    Objavljeno: 29.5.1999
  • Microsoft se uveljavlja v mobilni telefoniji

    Microsoft ima jasne namene zavladati tudi pri brezžičnem dostopu v internet. To dokazuje nakup 4,25 % deleža operaterja mobilne telefonije Nextel Communications, vreden 600 milijonov dolarjev. Nextelove poslovne stranke bodo poslej imele možnost dostopa v internet prek mobilnih telefonov, Microsoft pa bo svoji programski opremi lažje utrl pot v nove naprave, svojemu omrežju MSN pa do večjega števila uporabnikov. V Microsoftu ocenjujejo, da bo že naslednje leto prodaja mobilnih telefonov presegla prodajo prenosnih računalnikov. Nextel in Microsoft bosta sodelovala tudi pri oblikovanju tehnologije brskalnikov za mobilne telefone. Zanimivo je, da Nextel že od februarja sodeluje z Microsoftovim tekmecem Netscape (sedaj enota ponudnika America Online) pri izvajanju podatkovnih storitev. Microsoftov novi poslovni dogovor bo obenem resna grožnja zavezi Symbian, ki z istim namenom združuje znane proizvajalce mobilnih telefonov Motorola, Ericsson in Nokia ter britanskega proizvajalca žepnih računalnikov Psion.

    Objavljeno: 28.5.1999
  • Cenejši internetni telefoni

    Polprevodniška tehnologija Phone-on-a-Chip omogoča izdelavo prilagodljivega čipa, ki ga bo proizvajalec Lucent začel tržiti proti koncu leta. Cena internetnih telefonskih naprav bo tako iz sedanjih 250 znižana na 150 dolarjev, saj po njihovih besedah največ tovrstnih naprav danes vsebuje pet čipov. V začetku bodo novi telefoni zahtevali dva čipa, z nadaljnjim razvojem tehnologije pa le še enega. Večanje števila funkcij na manjšem številu čipov je vodilni dejavnik pri pocenitvah naprav, kar se je zlasti izkazalo pri mobilnih telefonih.

    Objavljeno: 28.5.1999
  • Olivetti prevzema Telecom Italia

    Olivetti nadzoruje vedno večji delež Telecoma Italia in je postal njegov največji lastnik. Olivetti si je želel prevzeti dve tretjini nekdanjega telekomunikacijskega monopolista, naknadno pa so vodilni ljudje nekdanjega izdelovalca pisalnih strojev napovedali, da so se pripravljeni zadovoljiti že s 35 %. Sklenjeni sovražni prevzem pomeni tudi takojšnji odstop dosedanjega vodilnega človeka italijanskega Telecoma Franca Bernaba. Prvi človek Olivettija Roberto Colaninno ne skriva svojih želja, da bi prevzel krmilo Telecoma Italia. Namere nemškega Telekoma o združitvi s Telecom Italia tako postajajo vedno teže izvedljive. Tega se prav gotovo veseli France Telecom, ki bi ob morebitni združitvi na trgu telekomunikacijskih storitev precej izgubil na pomenu in moči. Avstrijska vlada prav tako ni kazala pretiranega navdušenja nad združevanjem, saj bi nesojena italijansko-nemška naveza nadzorovala pomemben del avstrijske stacionarne telefonije in še večji delež tamkajšnje mobilne telefonije. Združitvi nasprotuje tudi italijanska vlada, ki je zaskrbljena zaradi visokega (72 %) deleža nemške države v Deutsche Telekomu. Za primerjavo, italijanska vlada ima v svoji lasti le 3,4 % Telecoma Italia. Deutsche Telekom vendarle ostaja prisoten v Italiji, saj ima pomemben delež v novem operaterju stacionarne in mobilne telefonije Wind. Italijanski solastniki pa so nezadovoljni s poslovanjem Nemcev in so že sprožili nekaj pravnih postopkov zoper njih. Med posrednimi zmagovalci takega razpleta dogodkov bo nemški Mannesmann, operater nemškega GSM omrežja D2 in večinski lastnik četrtega avstrijskega koncesionarja mobilne telefonije tele.ring, ki bo okrepil svojo navzočnost na italijanskem telekomunikacijskem prizorišču. Olivetti bo zaradi prevzema Telecoma moral prodati svoj delež v podjetju Infostrada, ki se ukvarja s stacionarno telefonijo, prav gotovo pa se bo isto zgodilo tudi z njihovim deležem operaterja mobilne telefonije Omnitel, v obeh primerih pa naj bi kupec bil prav Mannesmann.

    Objavljeno: 23.5.1999
  • Oglaševanje v internetu

    Po izsledkih raziskave družbe Intermedia Advertising Solutions iz New Yorka se je število oglasov v svetovnem spletu v zadnjem letu povečalo za 90 %. Za oglaševanje je bilo porabljenih nekaj več kakor milijarda dolarjev. Med oglaševalci so še vedno v ospredju računalniška podjetja, vendar je njihov tržni delež padel iz 50,5 na 44,7 %. Po dejavnostih je največjo rast oglaševanja mogoče opaziti v medicini (387 %), prodajalcih (236 %) in turizmu (135 %). Oglaševanje je zelo koncentrirano, saj je 50 največjih spletnih strežnikov imelo skupno za okrog 965 milijonov dolarjev oglasov - kar 93 % vseh. Med podjetji so največ za oglase v internetu porabili Microsoft (35 milijonov dolarjev), IBM (29 milijonov dolarjev), Compaq (16 milijonov dolarjev), General Motors (13 milijonov dolarjev), sledijo pa Excite, Infoseek, AT&T, HP, Barnes&Noble in Datek Securities).

    Objavljeno: 20.5.1999
  • Optični nosilec s 40 GB

    Po 18 mesecih razvoja je podjetje Maxoptix najavilo novo tehnologijo za zapisovanje na magnetno-optične nosilce, ki obljublja precej večjo pomnilniško kapaciteto kakor v doslej uporabljenih izdelkih. Nova tehnologija z imenom Optical Super Density (OSD) bo omogočila shranjevanje do 20 GB podatkov na stran nosilca, to pomeni 40 GB, če uporabimo obe strani magnetno-optičnega nosilca. Z večjo gostoto zapisa so povečali tudi hitrost prenosa podatkov, ki zdaj lahko dosega 15 MB/s, poleg tega pa podpira neposredno prepisovanje podatkov (specifikacija LIM-DOW). Ob vsem tem so Maxoptixovi inženirji ohranili zanesljivost delovanja in hrambe podatkov, ki sta bili doslej glavni prednosti teh naprav. Zanimiva je tudi napovedana cena, saj naj bi novi rod enot predvidoma stal le okrog 700 dolarjev. Maxoptix je novo tehnologijo že predstavil v obliki delujočih prototipov, množično proizvodnjo pa napovedujejo za začetek naslednjega leta.

    Objavljeno: 20.5.1999
  • Reorganizacija Suna

    Podjetje Sun za poletje pripravlja reorganizacijo dela družbe, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo programske opreme. Sedanje tri oddelke bodo združili v en sam oddelek, ki ga bo vodil Alan Baratz, dosedanji vodja oddelka za javo. Novi oddelek z imenom Software Products and Platforms Division se bo ukvarjal z razvojem jave, operacijskih sistemov Solaris in programske podpore za vgradne (embedded) sisteme.

    Objavljeno: 20.5.1999
  • CS.Gala

    Virusi se s skriptnimi jeziki postopoma širijo v vse več programov, ki vsebujejo avtomatizacijo. Strokovnjaki ruskega laboratorija Kaspersky Lab so našli prvi makro virus, ki okuži datoteke in se zna podvojiti v znanem risarskem programu Corel Draw. Novi virus "CS.Gala" je sicer razmeroma neškodljiv, vendar zna okužiti druge skriptne datoteke.

    Objavljeno: 20.5.1999
  • Intel Pentium III 550 in mobilni Celeron 366

    Intel je ponovno prenovil svoje družine procesorjev in predstavil hitrejše različice modelov Pentium III ter Celeron. Slednji so namenjeni rabi v prenosnih računalnikih. Prva novost je 550 MHz Pentium III, s čimer je ta model postal najhitrejši Intelov procesor v redni prodaji. Procesor ima enake lastnosti kakor dosedanji modeli Pentium III, le da je njegova frekvenca za 10 % višja. Precej višja je razlika med novim modelom in najhitrejšim 450 MHz procesorjem Pentium II. Pri procesorsko intenzivnih operacijah 3D je tako novinec hitrejši za do 108 % v primerjavi s prej omenjenim Pentiumom II. Priporočena cena novega modela je 744 dolarjev.

    Objavljeno: 19.5.1999
  • Red Hat Linux 6.0

    Podjetje Red Hat je, tako kakor je bilo napovedano, predstavilo novo različico distribucije operacijskega sistema Linux. Glavne novosti paketa Red Hat Linux 6.0 so podpora za večprocesorske sisteme, vključitev dveh grafičnih vmesnikov, izboljšave v podpori za strojno opremo, lažja namestitev ter novi spremni programi. Nova različica temelji na jedru Linux 2.2, tako da podpira datotečne strežnike z enim, dvema ali štirimi procesorji. Poleg tega so pri Red Hatu poskrbeli za podporo za diskovne krmilnike RAID in vročo zamenjavo diskov, s čimer so še izboljšali vlogo sistema kot operacijskega sistema za strežnike. Precej je izboljšana namestitev, ki vsebuje modul Red Hat Package Manager, s katerim hitro namestimo sistem na novo ali posodobimo dosedanje različice. Red Hat Linux 6.0 podpira tudi samodejno posodabljanje sistema prek svetovnega spleta. Podjetje prvič ponuja tudi brezplačno 30-dnevno podporo za namestitev sistema. Uporabniki novega sistema lahko izbirajo med dvema grafičnima vmesnika: Gnome in KDE. V paketu je tudi niz dodatnih programov za rabo v internetu, poslovnih in drugih programov. Med novejšimi omenimo Star Office, Applixware in IBM ViaVoice. Novost je tudi podpora za kartice PCMICA, kar nudi možnost uporabe sistema na prenosnih računalnikih. Cene novega sistema se gibljejo med 40 in 80 dolarji, na voljo pa je tudi na proizvajalčevem spletnem naslovu.

    Objavljeno: 19.5.1999
  • Novell BranchManager for NT

    Novell je orodja za povezavo omrežnih operacijskih sistemov Novell Netware in Windows NT združil v nov komplet, ki so ga poimenovali BranchManager for NT. Paket vsebuje odjemalec za imeniški sistem NDS for NT 2.01, orodje za razpečevanje namenskih programov ZENworks 1.1, nadzorniški dodatek ManageWise Agent for Windows 2.6 in sistem za zagotavljanje varnih povezav BorderManager Authentication Services 3.0. Komplet omogoča zelo tesno povezovanje okolji Netware in Windows NT pa tudi omrežno podprtih naprav, recimo omrežnih stikal družbe Lucent. Stane okrog 10.000 dolarjev za strežnik Windows NT in pet odjemalcev. Cena za dodatne odjemalce je 50 dolarjev.

    Objavljeno: 19.5.1999
  • Veliko prostora za malo denarja

    Ob vedno večjih diskih, med katerimi jih vse več presega velikost 10 GB in postoma celo 20 GB, se pojavljajo težave z izdelavami varnostnih kopij. Optični nosilci so v večini primerov dragi, obenem pa precej manjši od diskov, s tem pa manj primerni za avtomatizirano varovanje podatkov. Tračne enote s takimi velikostmi so na voljo, vendar so bile doslej cene precej visoke. Rešitev ponuja podjetje OnStream. Nedavno so začeli prodajati dva nova izdelka z veliko prostora za podatke in razmeroma nizko ceno. Tračna enota SC30 nudi prostor za 30 GB podatkov na kaseto ob uporabi stiskanja podatkov. Na voljo je v izvedbah z vmesniki EIDE in SCSI ali kot zunanja enota za priključitev prek vzporednega vmesnika, cene pa se gibljejo med 300 in 500 dolarji. Kdor potrebuje še več, si lahko omisli enoto SC50, ki zmore shraniti na eno kaseto do 50 GB podatkov. Enota je na voljo z vmesnikom SCSI, stane pa 700 dolarjev. Cene trakov so 40 dolarjev za kaseto s 30 GB in 50 dolarjev za tako s 50 GB. Tračne enote uporabljajo tehnologijo ADR (Advanced Digital Recording), ki so jo razvili pri Philipsu, med posebnosti pa sodi sistem, ki preverja pravilnost zapisa podatkov med samim zapisovanjem. Veliko zmogljivost dosegajo z zapisovanjem podatkov v osem ločenih podatkovnih kanalov. Tračne enote uporabljajo mehanizem s spremenljivo hitrostjo vrtenja traku, kar blagodejno vpliva na trajnost podatkovnih trakov, zna pa se tudi prilagoditi hitrosti prenosa podatkov med računalnikom in enoto. Hitrost zapisovanja se tako giblje med 60 do 120 MB na minuto.

    Objavljeno: 19.5.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji