• Apple Quicktime 4.0 in Final Cut

    Apple je na nedavni razstavi NAB predstavil kar dva nova izdelka, namenjena računalniško podprti videomontaži. Prvič so v javnosti razgrnili novo različico urejevalnika in predvajalnika QuickTime, ki ima v primerjavi z dosedanjo še boljšo podporo za pretočne zvočne- in videozapise. Kot prvi tovrstni program podpira pretočne standarde RTP in RTSP, ki niso v lasti tega ali onega proizvajalca. Apple poleg tega razvija lasten pretočni strežnik Streaming Server, kodo tega programa pa nameravajo posredovati združenju za odprto programsko opremo (Open Source). Quicktime 4 prinaša nov predvajalnik s povsem predelanim uporabniškim vmesnikom, v katerem imamo tudi natančnejši nadzor nad kakovostjo zvoka (nizki, visoki toni ...). Vgrajeni predvajalnik slik odslej podpira zapise BMP, GIF, JPEG, PICT, PNG, SGI, TIFF, Adobe PSD in FlashPix. Med video in zvočnimi kodeki so podprti standardi MP3, Sorenson Video, Qdesign Music, Qualcomm PureVoice, H.261, GSM in DVI. Od spletnih pretočnih zapisov so podprti RTP, RTSP, SDP in navaden prenos FTP ter animacije AVI, DV, Macromedia Flash, OpenDML, GIF in FLC. Pomembna novost je modul Quicktime for Java, ki omogoča predvajanje omenjenih zapisov v javi. Sprememb je bil deležen tudi urejevalnik Quicktime 4.0 Pro, ki odslej podpira urejanje gradiva v različnih zapisih, vključno s pretočnimi, poleg tega pa so izboljšali podporo za izvoz kadrov in slik. S programom lahko naredimo tudi predstavitve, ki vključujejo le slike in zvok.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Celeron s 433 MHz

    Intel je predstavil najhitrejši procesor Celeron doslej. Novi model deluje s hitrostjo 433 MHz, kar je 33 MHz več od doslej najzmogljivejšega modela. Novi procesor se pri določenih programih po hitrosti in zmogljivosti močno približuje tudi najhitrejšim Pentiumom II, čeprav je Intelov novinec predvsem odgovor na AMD-jeve modele procesorjev K6-2 in delno K6-III. Procesor je za razliko od prehodnih modelov na voljo v dveh izvedbah, za podnožja Socket-370 (ohišje PPGA) in Slot 1 (SEPP). Priporočena cena znaša 169 ali 177 dolarjev.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • ATI Rage 128 Pro

    ATI je predstavil nove različice grafičnega procesorja Rage 128. Model Rage 128 Pro VR je namenjen cenejšim grafičnim karticam in računalnikom, kljub temu pa zadržuje večino lastnosti večjih modelov, vključno s pospeševanjem 3D. Za zmogljivejše sisteme je namenjen procesor Rage 128 Pro GL. Oba procesorja podpirata novo vodilo AGP s hitrostjo 4x, najhitrejši pa nudi skoraj 50 % hitrejše pospeševanje 3D v primerjavi s sedanjim modelom. Oba procesorja sta programsko združljiva s sedanjim Rage 128 ter gonilniki in zanj optimaliziranimi programi. Hkrati podpirata tudi digitalni prenos slike na zaslone LCD po specifikacijah DFP in DDWG z ločljivostmi do 1600 x 1200 pik. Novost je tudi neizotropno filtriranje, ki sliko izboljšuje z odstranjevanjem popačenj zaradi perspektive.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Borland JBuilder 3.0

    Kljub veliki priljubljenosti jave se mnogi razvijalci doslej še niso odločili za preskok, saj so čakali na zanesljivo različico razvojnega paketa JDK in primerno razvojno orodje. Zdi se, da je ta trenutek napočil. Sun je nedavno izdal javo 2 (JDK 1.2), temu pa zdaj sledijo razvojna orodja. Borland je predstavil novo različico razvojnega okolja JBuilder 3.0, ki vsebuje poleg številnih novosti in izboljšav tudi podporo za javo2. To priložnost so izkoristili tudi za izboljšave v uporabniškem vmesniku, delovnem okolju programerja in spremnih orodjih. Paket obenem nudi še lažjo pripravo predmetov CORBA in povezovanje strani HTML in jave. Program ima novo zmožnost, imenovano JDK/switching, s katero lahko preklapljamo med različicami razvojnega paket JDK in s tem lažje pripravljamo programe za posamezno platformo in delovno okolje. Programerji so zelo zadovoljni z vgrajenim razhroščevalnikom, ki podpira razhroščevanje na daljavo, vključno s podporo za tehnologije, kot so Jini, vgrajeni stroji JVM in okolje Personal Java. Paket JBuilder 3.0 vključuje več kakor 300 gradnikov JavaBeans, trenutni prevajalnik (JIT) za Javo 2, podporo za zbirke podatkov in druge sestavne dele. JBuilder 3.0 bo sprva na voljo za okolja Windows in Solaris, konec leta pa bo Borland poskrbel tudi za različico, ki bo delovala v okolju Linux. Na voljo bo v treh različicah: Personal Edition (100 dolarjev), Professional Edition (800 dolarjev) in Enterprise Edition (2500 dolarjev).

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Motorola beleži rast

    Drugi svetovni proizvajalec mobilnih telefonov, Motorola, pričakuje, da bo prodaja v drugem trimesečju presegla prvotne napovedi. Vnovično rast prodaje beležijo tudi pri polprevodnikih. Njihov tržni delež raste predvsem na rovaš švedskega Ericssona, ki počasneje prihaja na trg z novimi modeli. Motorola je svojo pozornost že prej usmerila k tehnologiji CDMA (Code Division Multiple Access), ki se je izkazala za učinkovitejšo pri podatkovnih storitvah, kot sta elektronska pošta in dostop v internet. Nokia že prodira s telefoni CDMA, Ericsson pa jih bo najverjetneje imel šele prihodnje leto, kar je Motoroli omogočilo enostaven dostop do velikih ponudnikov CDMA, kot so Bell Atlantic, AirTouch Communications in Sprint PCS. Motorolina prednost utegne biti odločilna, saj poznavalci ocenjujejo, da se bo tudi Kitajska odprla za ponudnike CDMA. Motorola je trenutno edina, ki proizvaja tako telefone kakor tudi omrežno opremo za CDMA. Podjetje pričakuje tudi sklepanje pogodbe za brazilsko omrežje. Trenutno zaposlujejo nove sodelavce za podporo uporabnikom, razvoj in prodajo.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Naročnina za vnaprej plačano telefonijo?

    One2One je najmanjši britanski operater mobilne telefonije. Njegovi analitiki so ugotovili, da uporabniki vnaprej plačane telefonije v povprečju letno porabijo okrog 200 funtov, kar je le 40 % zneska, ki ga v istem obdobju porabijo redni naročniki. V želji za večjim zaslužkom bodo uporabnikom vnaprej plačane telefonije uvedli dnevna nadomestila v vrednosti pol funta (147 tolarjev) dalje. One2One je v prvem letošnjem trimesečju zabeležil 79 % rast števila naročnikov in tako presegel vsa pričakovanja glede povpraševanja po njihovih storitvah vnaprej plačane telefonije.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Uspešen IBM

    IBM ima za sabo še eno uspešno četrtletje. Prvo trimesečje letošnjega leta so sklenili z zaslužkom 1,5 milijarde dolarjev, skupen prihodek pa je znašal 20,3 milijarde dolarjev. To je precej bolje kakor v enakem obdobju leta 1998, ko so ustvarili zaslužek v višini 1 milijarde dolarjev in prihodek 17,6 milijarde dolarjev. Kar 60 % zaslužka predstavlja odlična prodaja programske opreme in storitev. Zaslužek storitvene dejavnosti se je povečal za 19 %, dobro pa se odrezali pri prodaji izdelkov DB/2 in izdelki družbe Lotus. Prodaja operacijskih sistemov OS/390 je zrasla, medtem ko so pri sistemih RS/6000 in AS/400 zabeležili padec rasti.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Samsung razvil lasten procesor za telefone GSM

    Samsung Electronics je (med drugim) največji svetovni proizvajalec pomnilniških čipov. Razvili so lasten procesor in pripadajočo programsko opremo za tehnologijo CDMA in tako bodo nadomestili uvoz iz ameriškega podjetja Qualcomm, ki je tehnologijo oblikovalo. V naslednjih petih letih pričakujejo prihranek dveh milijard dolarjev, za dvoletni razvoj novih izdelkov pa so porabili 22 milijonov dolarjev. Ocenjujejo, da bodo letos prodali 30 milijonov telefonov, največ upov pa polagajo v odpiranje trga mobilnih telefonov na Kitajskem.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Novi Intelovi procesorji

    Intel je osvežil napovedi novih procesorjev za drugo polovico letošnjega in začetek naslednjega leta. Že kmalu prideta v prodajo 550 MHz Pentium III in Pentium III Xeon, jeseni pa še 600 MHz izvedbe. Toda tedaj bo največja novost prenosniški procesor, ki bo prav tako deloval s 600 MHz. Za prvo polovico naslednjega leta so napovedani 700 MHz procesorji - tudi za prenosnike. Celeron bo kmalu dobil 466 MHz in pred koncem leta še 500 MHz naslednike. Kakor kaže, Intel trenutno nima načrtov, da bi procesorje Celeron dvigoval nad to hitrostno mejo.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Poljska dobiva nove operaterje GSM

    Poljska vlada bo verjetno dodelila tri nova dovoljenja brez razpisa. Dve licenci za GSM 1800 bosta dodeljeni obstoječima operaterjema GSM 900 Polska Telefonia Cyfrowa in Polkomtel, licenco za GSM 900 pa bo lahko kupil trenutno edini poljski GSM 1800 operater Centertel. Poljski minister za telekomunikacije Maciej Srebro meni, da je dodeljevanje koncesij brez razpisa jamstvo za hitrejši razvoja konkurenčnega trga storitev mobilne telefonije na Poljskem. Trenutno je v tej državi 1,5 milijona uporabnikov mobilne telefonije (pred petimi leti zgolj 50 tisoč), v treh letih pa naj bi jih bilo že tri milijone.

    Objavljeno: 27.4.1999
  • Deutsche Telekom želi kupovati tudi v Veliki Britaniji

    Namere nemškega telekomunikacijskega operaterja, da bi se združil s Telecom Italia, so izzvale veliko zanimanja. To pa niso edini načrti nemškega velikana, saj razmišlja tudi o nakupu britanskega operaterja telefonije GSM 1800 One2One. Dosedanjemu delnemu lastniku Cable & Wireless (solastnik je tudi Media One Group) so v ta namen pripravljeni odšteti skoraj 18 milijard dolarjev. Nemci menijo, da bo padec cen mobilnih telefonov z vodilnega položaja v Veliki Britaniji lahko izrinil operaterja fiksne telefonije BT. Neuradni viri navajajo, da se za nakup One2One zanima tudi Mannesmann, operater nemškega omrežja D2, ki je povezan z italijanskim Olivettijem. Tekmeca za nakup največjega evropskega operaterja GSM, italijanskega TIM, se torej lahko kar kmalu v istih vlogah srečata tudi na britanskem otočju. Cable & Wireless se istočasno bori za nakup dodatnega deleža podjetja International Digital Communications (IDC), katerega delni ustanovitelj je. Menijo, da bo tako okrepil svojo navzočnost v Aziji in zlasti na obetavnem japonskem trgu. Njegov najresnejši nasprotnik je domači Nippon Telegraph and Telephone (NTT), ki je v večinski (59,1 %) lasti japonske države. Britanci menijo, da bi bila prodaja delnic domačemu kupcu očiten dokaz zapiranja Japoncev in njihovega telekomunikacijskega trga, kar bi zelo škodilo njihovem ugledu. Japonska vlada ne priznava vpletenosti in zavrača vse obtožbe.

    Objavljeno: 26.4.1999
  • GSM 450 za manj naseljena področja

    Finska Nokia in švedski Ericsson sta podprla razvoj novega nizkofrekvenčnega standarda telefonije GSM, ki naj bi se pojavil v javnosti leta 2001. Evropski institut za standardizacijo telekomunikacij (ETSI) si prizadeva z uvedbo novega standarda GSM na frekvenci 450 MHz pokriti manj naseljena območja, zlasti v državah vzhodne Evrope in Azije. Čeprav bo novi standard podpiral manjše število uporabnikov, bo njegov doseg tudi do dvakrat večji kakor pri običajnih omrežjih GSM 900. Glede na naraščajoče zahteve po prepustnosti in zmogljivosti omrežij GSM v gosto naseljenih območjih, ki so pripeljale do razvoja omrežij GSM 1800, v Nokii in Ericssonu vidijo veliko priložnost prav v uporabnosti mobilne telefonije v odročnih krajih. Finska je, denimo, prva država, kjer je več naročnikov mobilne kakor običajne telefonije. V Nokii ocenjujejo, da bo do leta 2005 število uporabnikov mobilne telefonije zraslo od 300 milijonov na 1 milijardo. Novi standard GSM 450 bo podpiral novi rod mobilne telefonije, ki bo omogočal hitrejši prenos podatkov.

    Objavljeno: 25.4.1999
  • Zapleti s sledenjem na Finskem

    Finska Sonera je odpovedala pogodbo o sledenju s švicarskim operaterjem Swisscom, saj je švicarski operater na sporen način finskemu operaterju Telia Finland omogočal pokritost celotne države z uporabo omrežja operaterja Sonera v manj naseljenih delih Finske, kjer je postavljanje opreme ekonomsko veliko bolj zahtevno. Telia Finland z lastnim omrežjem GSM 1800 namreč pokriva le tri večja finska mesta. Do konca leta naj bi zgradili omrežje še v 22 večjih mestih, preostali del države pa so želeli pokrivati posredno s pogodbami o sledenju, ki jih ima švicarski operater z vsemi finskimi operaterji mobilne telefonije. Pogodba med Sonero in Swisscomom bo potekla 6. oktobra, v tem času pa naj bi končali pogajanja o novi.

    Objavljeno: 25.4.1999
  • Lernout & Hauspie Voice Xpress 4.0

    Podjetje Lernout & Hauspie, po velikosti tretji ponudnik programske opreme za prepoznavanje govora, je predstavilo novo različico programa Voice Xpress. Različica 4.0 predstavlja po besedah predstavnikov podjetja tak korak naprej, da so kar preskočili oznako 3.0. Program je doživel pomembne spremembe, zaradi katerih je precej bolj natančen pri razpoznavi, poleg tega pa potrebuje bistveno krajše učenje za normalno delo. Namesto dosedanjih 40 minut je za prilagajanje razpoznavalnika izgovorjavi potrebnih le 5 minut, število napačno razpoznanih besed pa so zmanjšali za 25 %. Skupno program zdaj dosega 95 % zanesljivost razpoznave, kar se pozna predvsem pri narekovanjih. Razpoznava je tudi precej hitrejša, tako da ni treba prilagajati hitrosti govora. Voice Xpress 4.0 je pripravljen za uporabo s pisarniško zbirko Microsoft Office 2000 in zna izkoristiti tudi nove ukaze v Intelovih procesorjih Pentium III. Program je na voljo v običajni in profesionalni različici, stane pa 100 ali 150 dolarjev. Podjetje L&H je predstavilo tudi prvi digitalni diktafon z vgrajenim prepoznavanjem govora. Vgrajeni pomnilnik zadostuje za približno 70 minut narekovanja. Voice Xpress Mobile Professional 4.0 stane 300 dolarjev.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Metacreations Canoma

    Podjetje Metacreations je predstavilo nov programski paket Canoma, ki ga je dobilo z nakupom istoimenskega proizvajalca konec lanskega leta. Paket Canoma omogoča preprosto izdelavo predmetov 3D in realističnih fotografij na podlagi navadnih dvorazsežnih slik in optično prebranih fotografij. Proizvajalec trdi, da Canoma omogoča precej hitrejšo in preprostejšo izdelavo predmetov 3D od drugih načrtovalskih orodij in animacijskih programov. Za izdelavo predmetov 3D lahko uporabimo eno ali več fotografij, s čimer pridobimo pri podrobnostih. Tridimenzionalno sliko hiše tako dobimo, če jo slikamo z različnih zornih kotov, program pa sam najde stične točke in celoto pretvori v model. S sprotnim ali tudi poznejšim dodajanjem fotografij lahko izboljšamo podrobnosti in ločljivost končnega izdelka. Vzorce za zapolnitve predmetov lahko vzamemo iz izvirnih fotografij, lahko pa jih pripravimo v poljubnem slikarskem programu. Vmesnik programa Canoma namreč omogoča tesno sodelovanje s programi, kot sta Adobe Photoshop in Metacreations Painter. Poleg načrtovalskih orodij ima Canoma vgrajen tudi modul za animacijo ustvarjenih predmetov, vse skupaj pa lahko posnamemo kot film v zapisu QuickTime. Canoma bo na voljo v začetku maja za 500 dolarjev: za okolja Windows 95/98/NT in MacOS.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Novell Cluster Services for Netware 5

    Novell je najavil javni del razvojnega obdobja novega dodatka za omrežni operacijski sistem Netware 5, ki omogoča povezavo strežnikov v gruče. Nova storitev, ki so jo v podjetju za Netware 5 razvili skoraj povsem od začetka, sloni na imeniškem sistemu NDS, kar omogoča lažjo povezljivost in hkrati boljše nadzorovanje računalnikov v gruči. Modul Novell Cluster Services for Netware 5 vsebuje podporo za večje število strežnikov kakor Microsoftova rešitev. Novell je tako prikazal dve gruči s po 12 strežniki, ki so dostopali do skupnega omrežnega diskovnega polja. Novi dodatek omogoča varen prehod uporabnikov in namenskih programov iz strežnika, ki je odpovedal, v strežnike, ki so še na voljo. Hkrati pa omogoča porazdelitev bremena, tako da lahko gruča strežnikov oskrbuje precej večje število hkratnih zahtev kakor posamezen strežnik. Sistem zna samodejno prenesti ali odvzeti breme ustreznim strežnikom, česar končni uporabnik ne opazi. Za nadzor gruče uporabljamo kar upraviteljski modul Novell ConsoleOne, ki je sestavni del paketa Netware 5. Razvojna različica je dosegljiva v Novellovem spletnem strežniku.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Nova Okna za doma

    Microsoft bo predvidoma naslednje leto objavil novo izvedbo okenskega operacijskega sistema za domača omrežja (home networking). Imenovali jo bodo Consumer Windows for 2000. Namenjen bo povezovanju osebnih računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav (npr. digitalnih fotoaparatov) v domačem okolju. Sistem bo usklajen z novimi smernicami Easy PC, ki jih je Microsoft objavil skupaj z Intelom. Windows Server Appliance bo celovita programska in strojna izbira za domače okolje in manjše pisarne. Nekoliko okleščeni strežnik po besedah Microsofta za povezovanje naprav v internet ne bo zahteval nobene strokovne pomoči. Objavili ga bodo v drugi polovici leta, cena pa naj ne bi presegla 2000 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Sun presenetil analitike

    Podjetje Sun je svoje poslovno četrtletje sklenil nadvse uspešno in prijetno presenetil tržne analitike in delničarje. Zaslužek na delnico je namreč dvakrat večji od pričakovanj na Wall Streetu. Trimesečje so tako sklenili z zaslužkom 291,4 milijona dolarjev. Promet se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu 1998 povečal iz 2,36 na 2,94 milijarde dolarjev. Sun pripisuje uspeh povečanemu zanimanju za programske rešitve, namenjene elektronskemu trgovanju in dobri prodaji strežnikov.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Corel WordPerfect Office 2000 in Corel Draw 9

    Corel je pričel prodajati paketa Corel WordPerfect Office 2000 in Corel Draw 9. Prvi glede na izvedbo vsebuje urejevalnik besedil Corel WordPerfect 9, preglednico Corel Quattro Pro 9, predstavitveni paket Corel Presentations 9, program za vodenje osebnih podatkov Corel Central 9, program za prepoznavanje govora Dragon NaturallySpeaking, spletna programa Trellix 2.0 in NetPerfect, zbirko podatkov Paradox, program za preprosto namizno založništvo Corel Print Office, podporo za programski jezik Visual Basic for Applications in še kup manjših programov, pisav, slik in risb. Osnovna različica Standard Edition stane 400 dolarjev, paket s podporo za razpoznavo govora Voice-powered Edion 450 dolarjev, za profesionalno različico pa bo treba odšteti 500 dolarjev. Nadgradnje, ki so na voljo za dosedanje uporabnike, pa tudi kupce paketov Microsoft Office ali Lotus SmartSuite, stanejo od 110 do 160 dolarjev.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Computer Associates je kupil Platinum

    Po krajšem premoru Computer Associates ponovno kupuje za velike denarje. Tokrat je na vrsto prišla družba Platinum, ki je znana po svojih izdelkih za souporabo skupnega znanja (knowledge management), podatkovno rudarjenje, pa tudi kot eden vodilnih ponudnikov storitev. Nakup, ki bo družbo CA stal 3,5 milijarde dolarjev, naj bi dokončali konec junija, približno 1000 sedaj zaposlenih Platinumu pa bodo takoj vključili v svoje storitvene in svetovalne dejavnosti.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • IBM ThinkPad 570

    IBM je predstavil nov prenosni računalnik ThinkPad 570, ki združuje lastnosti lahkih in navadnih prenosnikov. Z razširitvenim modulom UltraBase, ki ga postavimo na dno računalnika, spremenimo lahek in tanek prenosnik v zmogljiv računalnik z enoto CD-ROM, DVD-ROM, dodatnim diskom ali dodatnim akumulatorjem. Brez priklopne postaje ThinkPad 570 tehta le 1,7 kg in v višino meri 2,5 cm, z razširitvenim modulom pa tehta dobre tri kilograme in višino meri okrog 5 cm. Najmanjši ThinkPad 570 je opremljen s 300 MHz procesorjem Pentium II, 64 MB RAM, 4 GB diskom in 12,1-palčnim zaslonom z aktivno matriko. Najzmogljivejši vsebuje 366 MHz procesor Pentium II, 6,4 GB disk in ima 13,3-palčni zaslon. UltraBase je na voljo za doplačilo v vseh različicah, brez dodatnih enot (CD-ROM, DVD-ROM ...) pa stane le 120 dolarjev.

    Objavljeno: 23.4.1999
  • Zvočne kartice za vmesnike USB

    Podjetje Opcode, oddelek proizvajalca glasbil Gibson Musical Instruments, je predstavilo sedem novih izdelkov, ki omogočajo zajem ali predvajanje zvoka prek vmesnika USB. Tako so zagotovili večje razmerje med signalom in šumom, z uporabo vmesnikov USB pa tudi cenejšo in lažjo priključitev med računalniki ter glasbenimi in zvočnimi napravami. Prva novost je vmesnik DATport, ki je namenjen računalnikom z okolji Windows 98 in iMac, vsebuje pa dva digitalna priključka S/PDIF, po katerih lahko prenašamo zvok s frekvencami vzorčenja 44,1 ter 48 kHz ter 16- ali 24-bitno ločljivostjo. Druga novost je vmesnik SONICport, ki je enak DATportu, le da ima poleg digitalnih še analogne vhode in izhode z vgrajenim 20-bitnim pretvornikom AD/DA. SONICport Optical ima poleg kompozitnega priključka RCA tudi optični priključek. Priporočene cene so od 250 do 300 dolarjev. Sledijo trije vmesniki MIDI, ki omogočajo preprost nadzor kanalov MIDI prek vmesnika USB. Vmesniki MIDIport so na voljo v izvedbah s podporo za 32, 63 ali 128 kanalov MIDI. Na vrhu ponudbe družbe Opcode je vmesnik STUDIOport AMX, ki združuje zmožnosti vmesnikov DATport in MIDIport.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Novo vodstvo v Compaqu

    Po odstopu glavnega direktorja Eckharda Pfeifferja so v Compaqu oblikovali začasno vodstvo, ki ga bodo sestavljali predsednik družbe Benjamin M. Rosen ter člana upravnega odbora Frank P. Doyle in Robert Ted Enloe III. Začasni direktor bo Benjamin Rosen. Compaq doslej ni navedel razlogov za Pfeifferjev odstop, vendar opazovalci menijo, da je to posledica nesoglasij znotraj družbe. Compaq naj bi bil že dalj časa notranje razdvojen med dvema poslovnima modeloma, kar je povzročalo precej napetosti. Po eni strani Compaq želi postati družba za profesionalne računalniške storitve po zgledu IBM-a, po drugi pa želi tekmovati z uspešnimi proizvajalci, ki so v minulih letih uspešno uvedli neposredno prodajo, kakor recimo družba Dell. Compaq je želel biti vse za vsakogar, vendar je to, še posebej po združitvi z družbo Digital, predstavljalo precej organizacijskih težav. Medtem ko so razvijali storitveno dejavnost po vzoru IBM-a, je drugi teksaški velikan, družba Dell, hitro in potihem močno načela tržni delež Compaqovega osnovnega programa - prodajo računalnikov PC. Zaradi različnih pogledov je prišlo do sporov in razkola. Po mnenju opazovalcev je to šele uvod v spremembe, ki se bodo v Compaqu dogajale v prihodnjih mesecih.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Novi javanski stroji

    Zagovorniki jave se že lep čas trudijo, da bi v javi napisanim programom zagotovili enako hitrost izvajanja kakor programom, napisanih v drugih jezikih in prevedenih v strojno kodo. Zadnji dosežki podjetij IBM in Sun so nedavno močno zožili ta razkorak. IBM je predstavil javanski stroj za okolja Windows 95, 98 in NT, ki je po trditvah predstavnikov podjetja najhitrejši na tej platformi. Novi navidezni stroj z vgrajenim prevajalnikom za takojšnje prevajanje je po ocenah 30 % hitrejši od dosedanjih rešitev. IBM je z razvojem javanskega stroja pohitel, da bi prepričal razvijalce v trdnost jave, tudi če se Microsoft odloči za njeno opustitev. Druga novost je nova različica javanskega stroja za Sunov operacijski sistem Solaris. Nova različica razvojnega paketa Java 2 (SDK 1.2.1) namreč prinaša predvsem hitrejše okolje za izvajanje programov, s katerimi se hitrost programov v javi približa hitrosti programov, napisanih v jeziku C++. Po napovedih Suna bodo z novim kompletom programi 3- do 10-krat hitrejši kakor pri sedanji različici. Inženirji so vgradili tudi boljšo podporo za večprocesorske sisteme UltraSparc, s čimer bodo izkoristili Sunovo 64-bitno arhitekturo in nadgradljivost.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Epson CP-800

    Epson je na japonskem predstavil nov digitalni fotoaparat CP-800, ki se po ločljivosti in značilnostih uvršča v vrh proizvajalčeve ponudbe. Epson CP-800 temelji na optičnem tipalu z 2,1 milijona elementov, s čimer dosega ločljivost 1600 x 1200 pik, z interpolacijo (uporabljen je program HyPict) pa celo 1984 x 1488 pik. Pozna tudi dva panoramska načina in sicer z ločljivostma 1984 x 744 ter 1600 x 600 pikami. Fotoaparat pozna tudi različne načine delovanja, optimalizirane za športne posnetke, portrete, hitre posnetke in posnetke makro. Poleg zapisa JPEG podpira tudi najnovejše standarde DCF in DPOF (Digital Print Order Format), s tem pa tudi panoramske posnetke. Objektiv je 38-milimetrski, poleg tega pa ima aparat še dvakratni digitalni zum. Sliko izostrimo samodejno ali ročno. Za težavnejše posnetke ima Epsonov model poseben način "High Sensitivity Mode", v katerem deluje tako, kakor da bi uporabljali filme z občutljivostjo ISO 200/400. Na vgrajenem zaslonu LCD lahko prikaže sočasno do devet pomanjšanih slik, omogoča pa tudi časovno menjavo slik, kar pride prav pri prikazu na televizorju, saj ima CF-800 vgrajen ustrezen vmesnik. Poleg tega premore snemanje govora, vmesnik USB in razširitveno mesto za kartice CompactFlash. Trenutno še ni znano, kdaj bo fotoaparat na voljo zunaj Japonske.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Zamenjava pri Symantecu

    Podjetje Symantec ima novega direktorja. Mesto je zasedel John W. Thomson, ki je bil doslej direktor IBM-ove enote za ameriško tržišče. Po pričakovanjih naj bi poleg direktorskega mesta kmalu zasedel tudi mesto predsednika družbe. Na obeh položajih bo zamenjal Gordona Eubanksa, ki je januarja zapustil direktorski položaj, zdaj pa je dal odpoved tudi kot predsednik družbe: posvetiti se namerava vodenju nove družbe Oblix, tudi proizvajalca programske opreme.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Inprise bo vodil Dale Fuller

    Podjetje Inprise, ki ga je nedavno zapustil dosedanji direktor Del Yocam, je dobilo začasno zamenjavo. Družbo bo v prehodnem obdobju vodil Dale Fuller, ki je v preteklosti med drugim že vodil Applov oddelek za prenosne računalnike PowerBook. Inprise pričakuje v tekočem četrtletju izgubo, delničarji pa so med drugim začeli razmišljati o tem, da bi se podjetje dokončno razdelilo na dva dela.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Stranski učinki prenosljivosti številk

    Velika Britanija je prva na svetu letos uvedla prenosljivost mobilnih številk, kar pomeni, da naročniki ob spremembi operaterja ohranijo svojo številko v celoti, vključno z omrežno skupino. To pa je povzročilo precejšnjo zmedo pri obračunavanju pogovorov iz stacionarnega omrežja, saj se tarife zelo razlikujejo glede na to, v katero izmed omrežij štirih britanskih operaterjev mobilne telefonije se klic opravi. Izkaže se, da ob prenosu stare številke v omrežje drugega operaterja klice na to številko iz stacionarnega omrežja še vedno obračunavajo po tarifi za klic v omrežje prejšnjega operaterja. Še huje, klic na to številko gre najprej v omrežje bivšega operaterja, ta pa ga preusmeri v omrežje drugega operaterja. Predstavniki britanskega Urada za telekomunikacije zatrjujejo, da je ta način usmerjanja vendarle najcenejši, najenostavnejši in najhitrejši. Nova operaterja Orange in One2One nista želela znižati nadomestil, ki jih zaračunavata za sprejem klicev, in prav to je poglavitni razlog, da so cene klicev v njuni omrežji višje od cen klicev v omrežji operaterjev Vodafone in Cellnet. Taka zmešnjava je precej ugodna za številne uporabnike, ki se selijo iz omrežij Vodafone in Cellnet v omrežji Orange in One2One. Slednji zatrjuje, da so v letošnjem letu zabeležili petkrat večje število sklenjenih razmerij kakor odpovedi. Predstavniki britanskega Združenja telekomunikacijskih uporabnikov vidijo edino rešitev zapleta v izenačevanju cen za klice iz domačega stacionarnega omrežja v vsa britanska mobilna omrežja.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Nacionalno sledenje - da in ne

    Italija ni več edina, v kateri novejši GSM operater gostuje v omrežju svojih tekmecev na območjih matične države, kjer še nima lastnega signala. Marca smo namreč poročali o tretjem operaterju Wind, ki bo v prehodnem obdobju gostoval v omrežjih tekmecev TIM in Omnitel. Najnovejši operater nemške telefonije Viag Interkom je sklenil podoben dogovor z Deutsche Telekomom, operaterjem nemškega omrežja D1. Pokritost operaterja Viag Interkom trenutno znaša 60 % nemškega prebivalstva, novi dogovor pa bo to vrednost zvišal na 98 %. Uporabniki bodo v ta namen morali uporabljati dvopasovne telefone, saj omrežje Viag Interkoma deluje na 1800 MHz, omrežje D1 pa na 900 MHz. Storitev bo na voljo predvidoma čez nekaj mesecev. Uradnih podatkov o finančnih pogojih dogovora ni, čeprav nemški tisk navaja vrednost 555 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih prejel Deutsche Telekom kot nadomestilo za uporabo njihovih zmogljivosti. Predstavniki operaterjev niso dali izjav, poznavalci pa ocenjujejo, da bo Deutsche Telekom izkoristil novi vir dohodkov za nadaljnje nižanje cen storitev svojim naročnikom.

    Objavljeno: 22.4.1999
  • Nokia in njeni cilji

    Finsko podjetje Nokia je lansko leto sklenilo z več kakor 40 milijoni prodanih naprav kot največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov. Število zaposlenih je v tem obdobju naraslo na 44.543 (za približno 30 %) na 26 mestih v 11 državah. V primerjavi s predlanskim letom je zaslužek narasel za 75 %, prodaja pa za 51 %. Kljub očitnemu manjšanju rasti prodaje mobilnih telefonov v državah zahodne Evrope in ekonomskim težavam novih trgov imajo v Nokii optimistične ocene tudi za letos. Postati želijo tudi vodilni ponudnik programskih rešitev na trgu internetnih storitev in brezžičnih komunikacij. Korak v to smer je tudi dogovor z IBM-om o skupnem razvoju tehnologije dostopa do podatkov programa Lotus Notes prek mobilnih telefonov, ki podpirajo protokol WAP. Že uporabniki novega telefona 7110 bodo imeli dostop do podatkov iz zbirk v strežniku Lotus Domino, vendar ne IBM ne Nokia še nista naznanila, kdaj se bo storitev uresničena. IBM in Nokia že sodelujeta s skupino Sabre pri razvoju interaktivnega sistema za rezerviranje poletov in obveščanje o zamudah poletov, ki bo prav tako temeljil na protokolu WAP in bo zato dosegljiv prek zaslonov mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 22.4.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji