• Jan Baan ponuja spletne storitve

    Jan Baan, ustanovitelj znanega podjetja poslovnih informacijskih sistemov Baan, je predstavil svojo novo družbo Cordys, ki bo ponujala poslovne spletne storitve. Novo podjetje je začelo razvijati svoje izdelke že leta 2001, uspeh pa skušajo najti na področju združevanja poslovnih spletnih rešitev v skupno celoto z enoto arhitekturo. Za razliko od drugih ponudnikov spletnih storitev Cordys ne ponuja spletne storitve, ki jih vključujemo v druge programe ali spletne dveri, temveč nudi arhitekturo za povezovanje spletnih storitev v funkcionalne celote.

    Objavljeno: 18.10.2004
  • SAP izboljšuje NetWeaver

    SAP je na svoji tehnični konferenci predstavil niz novosti, ki izboljšujejo funkcionalnost in zanesljivost delovanja, zlati na področju nove platforme NetWeaver. Ena najpomembnejših novosti je izboljšava v načinu izvajanja programov napisanih v javi, ki so s posebno funkcijo zaščiteni pred vplivi drugih odjemalcev. Nova rešitev precej izboljšuje zanesljivost izvajanja javanskih programov, SAP pa trdi, da je funkcionalnost narejena v standardni javi in ne bo lastna samo za izdelke SAP.

    Objavljeno: 18.10.2004
  • Intel v tretjem četrtletju povečal prihodke in dobiček

    Intel je v minulem trimesečju ustvaril 8,5 milijarde dolarjev prihodkov, ki so bili v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 8 odstotkov. Promet se je glede na letošnje drugo četrtletje povečal za 5 odstotkov, Intel pa je ob tem ustvaril 1,9 milijarde dolarjev čistega dobička - 15 odstotkov več kot v lanskem tretjem četrtletju oziroma 8 odstotkov več kot v predhodnem četrtletju. Na rast Intelovih prihodkov je vplivala predvsem rekordna prodaja procesorjev za strežnike in prenosne računalnike ter vse večje povpraševanje na področju pomnilnikov Flash.

    Objavljeno: 17.10.2004
  • Si.mobil - Vodafone z EDGE v vseh večjih mestih

    Si.mobil - Vodafone je v poletnih mesecih nadgradil svoje omrežje s tehnologijo EDGE, ki je zdaj na voljo v skoraj vseh večjih slovenskih urbanih središčih. Podjetje je avgusta in septembra postavilo dodatnih 30 baznih, ki se nahajajo v Ljubljani, Mariboru Celju, Kranju in Novem mestu, z EDGE-om pa je pokrit tudi dobršen del Velenja in Portoroža (Bernardin). Ob upoštevanju vsakodnevnih migracij v večja mesta je tehnologija EDGE sedaj na voljo več kot 40% Slovencem. Sistem EDGE bistveno poveča zmogljivosti omrežij GSM/GPRS, saj omogoča tudi do štirikrat hitrejši prenos podatkov (do 384 Kb/s, teoretično do 480 kb/s).

    Objavljeno: 17.10.2004
  • Virgin Player proti iPodu

    Podjetje Virgin je predstavilo svoj prvi predvajalnik digitalne glasbe, ki bo skupaj z nedavno spletno glasbeno trgovino skušal načeti tržni delež družbe Apple. Predvajalnik Virgin Player stane 250 dolarjev, ponuja pa prostor za 5 GB glasbenih posnetkov v zapisih MP3 in WMA. Proizvajalec ponuja ob predvajalniku tudi namensko razvite prenosne zvočnike, ki jih lahko priključimo na predvajalnik. Čeprav predvajalnik deluje neodvisno od spletne trgovine, Virgin računa predvsem na tesno povezljivost in ugodne cene - dolar za skladbo ali 8 dolarjev mesečno za naročnino z neomejenim dostopom.

    Objavljeno: 17.10.2004
  • Corel prevzema družbo Jasc Software

    Corel želi s prevzemom proizvajalca priljubljenega paketa Paint Shop Pro utrditi svoj položaj na trgu slikarskih in grafičnih orodij. S tem naj bi okrepili ponudbo, kjer sta glavna tekmeca Adobe in Microsoft, zlasti na področju podpore digitalni fotografiji. Corel sicer namerava ohraniti dosedanje izdelke družine Paint Shop Pro, vendar jih bo v bodoče pridružil tudi svojim kompletom, kot sta Corel Draw Suite in WordPerfect Suite.

    Objavljeno: 16.10.2004
  • Sharp ima prvi PDA z vgrajenim diskom

    Japonski Sharp je predstavil nov model ročnega računalnika Zaurus, ki ima kot prva tovrstna naprava vgrajen disk velikosti 4 GB. Novi modeli Zaurus SL-C3000 nadaljuje dosedanjo smer razvoja, ki temelji na operacijskem sistemu Linux. Računalnik, ki meri 12,5 x 8,6 x 2,3 cm, ima vgrajen procesor Intel XScale s taktom 416 MHz, 64 MB SDRAM, 16 MB Flash RAM in 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik. Tako kot dosedanji model SL-C860, ima novi model vgrajeno tipkovnico, zaslon pa je vrtljiv in ga lahko po potrebi poveznemo čez njo.

    Objavljeno: 16.10.2004
  • Olympus združuje predvajalnik MP3 in fotoaparat

    Olympus je predstavil nov tip mobilnih naprav, ki v istem ohišju združujejo lastnosti večpredstavnih predvajalnikov in digitalnih fotoaparatov. Novi predvajalnik m:robe MR-500i ima vgrajen disk velikosti 20 GB, na katerega lahko shranjuje glasbo v zapisu MP3 ter digitalne fotografije, narejene z vgrajenim fotoaparatom ločljivosti 1,22 milijona pik. Povrh vsega ima naprava vgrajen 3,7-barvni palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik, ki služi za predvajanje fotografskih in glasbenih albumov.

    Objavljeno: 16.10.2004
  • Google odslej išče tudi lokalno

    Google je objavil novo brezplačno orodje, ki omogoča hitro iskanje podatkov po datotekah hranjenih na lokalnih diskih. Google Desktop Serach je majhen program (skupno okoli 400 KB), ki omogoča indeksiranje in iskanje podatkov v dokumentih, ki se nahajajo na uporabnikovem računalniku. Pregledovati zna različne vire, med katerimi so datoteke paketa MS Office, elektronska pošta v Outlooku in Outlook Expressu, spletne strani shranjene na lokalnih diskih in celo datoteke z zgodovino spletnih kramljanj.

    Objavljeno: 15.10.2004
  • Nokia navzdol, Sony Ericsson navzgor

    Nokia in Sony Ericsson sta objavila poslovne rezultate, ki se precej razlikujejo. Sony Ericsson je tako v zadnjem četrtletju prodal 10,7 milijona telefonov, kar je 51% več od enakega obdobja 2003. Promet je dosegel nivo 1,6 milijarde evrov, čisti dobiček pa je povečal za 45% na 90 milijonov evrov. Sony Ericsson je predvsem zadovoljen, ker jim je v četrtletju uspelo celo povišati poprečno prodajno ceno telefonov. Nokia pa je med tem zabeležila padec dobička za 20% (skupno 928 milijonov evrov), čeprav s 51,4 milijoni prodanih telefonov in prometom 6,9 milijarde evrov ostaja jasen lastnik največjega deleža na trgu mobilnih telefonov. Kot glavni razlog za slabše rezultate navajajo znižanje povprečne cene telefonov.

    Objavljeno: 15.10.2004
  • Tandberg ponuja varno hranjenje podatkov z manj diski

    Družba InoStor v lasti podjetja Tanberg je razvila nov algoritem za povezavo diskov v polja RAID, ki zagotavlja visoko stopnjo varnosti z manjšim številom uporabljenih diskov. Nov algoritem so poimenovali RAIDn, predstavlja pa nov izziv za konfiguracije RAID 5+1. V slednjih primerih govorimo o polju diskov, ki za zagotovitev visoke varnosti uporablja (N+1)*2 diskov, kjer je N število diskov z uporabno površino. Sistem predstavlja razširitev osnovnega algoritma RAID 5, kjer so diski še enkrat zrcaljenji in s tem dvakrat zavarovani pred izgubo podatkov (v sistemu lahko odpovesta tudi dva diska, pa še vedno ohranimo podatke).

    Objavljeno: 15.10.2004
  • EMC kupuje sisteme za varnostne kopije

    EMC je po kratkem premoru potegnil novo potezo v svoji nameri za usmeritev na področje programske opreme, zaradi česar so kupi proizvajalca programov za varnostne kopije Dantz Develpoment. Podjetje je znano po svojem izdelku Dantz Retrospect, ki omogoča izdelavo varnostnih kopij diskovnega prostora v malih in srednje velikih podjetjih. EMC je za družbo Dantz odštelo 50 milijonov dolarjev, obetajo pa si predvsem lažji vstop na področje malih in srenje velikih podjetij.

    Objavljeno: 15.10.2004
  • SAP Business One 2004

    SAP je predstavil novo različico programskega paketa za poslovne informacijske sisteme v malih in srednje velikih podjetjih. SAP Business One 2004 prinaša nove funkcionalnosti na področju proizvodnje, kjer novo orodje za planiranje porabe materiala (MRP) ponuja možnost hitrega vpogleda v različne poslovne možnosti pri načrtovanju proizvodnje. Orodje je zgrajeno na čarovniku s petimi preprostimi koraki, ki omogočajo planiranje na več določenih ciljev, razdelitev planov na intervale in podobno. Pri planiranju upošteva parametre, kot so napovedi, odprta naročila, odprti delovni nalogi in zaloge. Proizvodni modul je tudi izboljšan na drugih področjih, kot so različni tipe proizvodnje, vključno s podporo kosovnicam.

    Objavljeno: 14.10.2004
  • Borland Delphi 2005

    Borland z novim razvojnim orodjem Delphi 2005 prinaša rešitev za izboljšano podporo razvojnemu ciklu programskih izdelkov, ter tesnejšo povezljivost s poslovnimi cilji. Novi Delphi sicer podpira razvoj za platformo.NET, podpira pa tudi programski jezik C#. Razvojni paket je nastajal pod delovnim imenom Diamondback, glavna značilnost pa je podpora Borlandovi iniciativi Software Delivery Optimization, ki omogoča učinkovitejšo podporo za avtomatizacijo poslovnih procesov.

    Objavljeno: 14.10.2004
  • Dell Axim X50

    Dell je predstavil nov ročni računalnik Axim X50, ki predstavlja tretjo generacijo tovrstnih izdelkov tega proizvajalca. Axim X50 bo postopoma zamenjal dosedanji model Axim X5, na voljo pa bo v treh različicah. Najzmogljivejša je različica Axim X50v, ki ima vgrajen 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 640 pik in zmogljiv grafični pospeševalnik Intel 2700G, ki je soroden tistemu v igralnih konzolah Sega Dreamcast.

    Objavljeno: 14.10.2004
  • OpenOffice.org tudi v paketu

    Podjetje Agenda Open Systems je pripravilo paket s slovensko različico programa OpenOffice.org 1.1, ki je namenjen maloprodaji. V paketu kupci poleg samega programa OpenOffice.org dobijo tudi uporabniški priročnik, telefonsko in elektronsko podporo, bon za izobraževanje ter dostop do najnovejših stabilnih različic programa. S tem korakom želijo program približati širši množici uporabnikov, ki jih zanima več, kot zgolj samo koda programa. Program stane 15.600 tolarjev, za zdaj pa je na voljo prek naročila neposredno proizvajalcu.

    Objavljeno: 14.10.2004
  • Novi pomnilniški sistemi IBM DS6000 in DS8000

    IBM je predstavil nove pomnilniške sisteme, ki nudijo večjo zmogljivost, zaradi preprostejše sistemske zasnove pa ugodnejšo ceno. Oba izdelka vsebujeta tudi podporo za pomnilniško virtualizacijo in združevanje v pomnilniške gruče, kjer je to potrebno. Model TotalStorage DS6000 sodi v srednji razred pomnilniških sistemov, IBM pa navaja, da zavzame 20% manj prostora in stane tudi do dvakrat manj kot neposredni tekmeci. Začetna cena tega sistema je približno 97.000 dolarjev, podpira pa prostorsko zmogljivost od 580 GB do 67,2 TB. Tako kot večji model DS8000 ima DS6000 za osnovo krmilnike s procesorji Power5 s čimer so lahko izrabili standardne sestavne dele iz svoje ponudbe (strežnike), z večjim modelom pa deli tudi okoli 90% funkcionalnosti.

    Objavljeno: 13.10.2004
  • iPodi obvladujejo 82% trga

    Sodeč po raziskavi družbe NPD ima Apple s svojimi glasbenimi predvajalniki iPod kar 82% celotnega trga naprav z vgrajenimi diski. Samo v zadnjem letu so pridobili kar 18% tržnega deleža, v celem letu 2004 pa bodo prodali čez 5 milijonov enot. Na celotnem trgu predvajalnikov digitalne glasbe ima Apple spoštljivih 42% trga, kar zna v prihodnje še narasti, saj načrtujejo nove predvajalnike manjše velikosti in z uporabo pomnilnikov Flash RAM. Trg predvajalnikov digitalne glasbe zelo hitro narašča, saj naj bi se do leta 2007 trikrat povečal in dosegel obseg 52,4 milijonov enot letno.

    Objavljeno: 13.10.2004
  • WS-Management za upravljanje IT sistemov

    Podjetja AMD, Dell, Intel, Microsoft in Sun so objavila novo specifikacijo Web Services Management (WS-Management), ki omogoča bolj učinkovito upravljanje IT sistemov z uporabo spletnih storitev. WS-Management bo poenotil način za dostopanje in izmenjavo upravljavskih informacij prek celotnih informacijskih sistemov, s čimer znižuje stroške in kompleksnost pri upravljanju informacijske infrastrukture.

    Objavljeno: 13.10.2004
  • Clusty izziva Google

    Mlado podjetje Vivisimo pripravlja nov spletni iskalnik, ki bo tekmoval s priljubljenim sistemi, kot sta Google in Yahoo. Podjetje so ustanovili trije raziskovalci univerze Carnegie Mellon, stavijo pa na bolj pregledno delovanje, kjer uporabljajo algoritme za združevanje rezultatov v kategorije. Sam iskalnik z imenom Clusty sicer temelj na iskalni tehnologiji Overture družbe Yahoo, vendar na to dodaja svoj podsistem za združevanje rezultatov v logične celote.

    Objavljeno: 13.10.2004
  • SGI prinaša vrhunsko grafiko na Linux

    Podjetje Silicon Graphics je predstavilo novo družino zmogljivih računalniških sistemov, ki omogočajo najzahtevnejše grafične obdelave, za temelj pa so vzeli Intelove procesorje Itaniume, na katerih deluje Linux. SGI je že doslej ponujal zmogljive računalniške sistem Onyx za procesiranje grafično intenzivnih nalog, vendar so doslej to opravljali na procesorski arhitekturi MIPS in operacijskem sistemu Irix.

    Objavljeno: 12.10.2004
  • Ipod Mini dobiva tekmece

    Podjetji Creative Labs in Dell bosta kmalu predstavili nove miniaturne predvajalnike glasbe, ki bodo tekmovali z Applovimi modeli iPod Mini. Oba novinca bosta temeljila na novi generaciji miniaturnih diskov premera 1 palec ali manj, na katere bo mogoče shraniti do 5 GB podatkov. Izdelek podjetja Creative Labs bo po vsej verjetnosti nosil ime Zen Micro, menil pa bo 8,3 x 5 x 1,8 cm, s čimer je nekoliko krajši in debelejši od tekmeca družbe Apple. Cenovno naj bi bil nekje v istem območju kot iPod mini. Cenejši od obeh tekmecev pa bo novi predvajalnik Dell DJ5, ki bo stal najbrž le okoli 200 dolarjev za prostor velikosti 5 GB.

    Objavljeno: 12.10.2004
  • IBM zopet na prestolu super računalnikov

    Le nekaj mesecev po tem, ko je naslov najhitrejšega računalnika na svetu dobil Earth Simulator družbe NEC, je japonskega tekmeca prehitel izboljšani IBM Blue Gene/L. Novi sistem dosega procesno zmogljivost 36,1 teraflopsov, kar je rahlo več od 35,9 teraflopsov sistema Earth Simulator. Blue Gene/L je v uporabi v ameriškem laboratoriju Lawrence Livermore National Laboratory, kjer na njem simulirajo atomske poizkuse in druge raziskovalne naloge. Toda analitiki menijo, da IBM na prvem mestu ne bo kraljeval preveč dolgo. Najresnejši tekmec je brez dvoma nov računalniški sistem, ki ga izdeluje družba Silicon Graphics za ameriško agencijo NASA. Sistem bo imel 10.240 procesorjev Intel Itanium, po predvidevanjih pa naj bi dosegel zmogljivost kar 60 teraflopsov. Dokončan bo predvidoma do konca leta 2004.

    Objavljeno: 12.10.2004
  • Canon XEED SX50 za učinkovite predstavitve

    Canon je predstavil nov XEED SX50, ki nudi zelo visoko ločljivost ob hkrati visoki svetilnosti. Novi projektor uporablja zaslone LCOS (Liquid Crystal on Silicon), ki med slikovnimi točkami praktično nimajo praznega prostora, dosega pa ločljivost SXGA+ (1400 x 1050 pik). Obenem dosega svetilnost 2.500 lumnov in kontrastno razmerje 1000:1. Canon je z namenom manjše velikosti in nižje cene projektorjev LCOS razvil optični sistem AISYS (Aspectual Illumination System), tako da je SX50 težak le 3,9 kg. Poleg tega ima projektor popolnoma nov objektiv, ki omogoča močno povečavo (1,7x) ob majhnem popačenju slike prek celotnega območja povečave. XEED SX50 nudi tudi široke možnosti za priključitev in uporabo s prenosnimi računalniki, saj ima med drugim vhode DVI in Component Video. Cena projektor znaša v ZDA okoli 4.000 dolarjev.

    Objavljeno: 12.10.2004
  • Brezžičnost za študente

    Letošnjo jesen bo dokončno zaživel projekt BIO (Brezžično Izobraževalno Omrežje), ki sta ga vzpostavila Ministrstvo za informacijsko družbo in Arnes. Gre za projekt vzpostavitve brezžičnih omrežij v različnih izobraževalnih ustanovah, ki so med seboj povezane, povezava pa hkrati sega naprej, v Evropska omrežja, ki sodelujejo v projektu Eduroam. Sbto zamislijo naj bi uporabnikom nudili brezplačni brezžični dostop v internet in sicer tako v okviru matičnih organizacij (fakultet, srednjih šol) kot tudi ob obisku povezanih organizacij in organizacij v tujini. Matična organizacija bo uporabniku (študentu, dijaku) dodelila uporabniško ime in geslo, ki bo delovalo povsod, tudi ob priklopu v gostujoče omrežje.

    Objavljeno: 11.10.2004
  • Tudi Microsoft načrtuje podporo za RFID

    Microsoft je na konferenci EPCglobal US Conference 2004 spregovoril o svojih načrtih o integraciji pametnih oznak RFID v svoje poslovne informacijske sisteme. Podjetje načrtuje niz orodij za učinkovito upravljanje s podatki, ki jih posredujejo pametne oznake RFID o poslovnih dogodkih. Sem sodijo orodja za upravljanje in priključevanje čitalcev RFID in funkcionalnosti, ki lahko dogodke prebiranja podatkov spremenijo v informacije za podporo poslovnim procesom. S tega stališča Microsoft na tehnologijo RFID gleda kot na naravno razširitev obstoječih poslovnih procesov, zato pričakujejo, da bodo spremembe razmeroma preprosto vgradili v svoje obstoječe izdelke. Podpora za RFID je načrtovana v programih Axapta 4.0 in Navision 5.0, pa tudi v naslednji generaciji orodij Great Plains.

    Objavljeno: 11.10.2004
  • Mitacova druga generacija GPS PocketPCja

    Po letu dni od predstavitve svojega prvega ročnega računalnika PocketPC z vgrajenim sprejemnikom GPS, tajvanski Mitac pripravlja novo različico s številnimi zanimivimi novostmi. Medtem, ko je bil prvotni Mitac Mio 168 videti kot razmeroma običajen računalnik PocketPC z dodatno GPS anteno, je novi Mio 188 videti bolj kot prenosni video predvajalnik. Glavna novost bo zagotovo ta, da bo napravo moč uporabljati pretežno z zaslonom v vodoravnem položaju, čemur so prilagojene tudi tipke na napravi.

    Objavljeno: 11.10.2004
  • Toshiba z novimi večpredstavnimi prenosniki

    Toshiba je predstavila dva nova prenosnika, ki se lahko pohvalita z velikimi in širokimi zasloni LCD, pa tudi popolno večpredstavno opremo. Model Satellite P30 je pravzaprav zamenjava za namizne računalnike, saj nudi kar 17-palčni zaslon (velikosti 16:10), ob tem pa še ozvočenje Harman/Kardon in tehnologijo prostorskega zvoka SRS, vgrajene pa so tudi tipke za krmiljenje DVD predvajalnika ob ugasnjenem računalniku. Za grafiko skrbi grafični procesor ATI Mobility Radeon 9700, vgrajen disk pa je velik kar 100 GB. Računalnik temelji na mobilni različici procesorja Pentium 4.

    Objavljeno: 11.10.2004
  • Telefoni kot modni dodatek

    Nokia je predstavila trojico mobilnih telefonov, ki s svojo nenavadno obliko služijo v prvi vrsti kot modni dodatek. Novi modeli Nokia 7280, Nokia 7270 in Nokia 7260 so mešanice različnih vplivov, barv, geometričnih vzorcev in grafičnih podrobnosti. Nokia 7280 prinaša neposredno izbiranje , saj tipkovnico nadomešča enostavno izbiranje z vrtečim gumbom. Svetleč in sijajen videz, dopolnjen z usnjem in ogledalci, ponuja tako prefinjen zunanji dizajn kot napredne tehnologije v notranjosti. Vgrajen je tudi fotoaparat VGA ločljivosti

    Objavljeno: 10.10.2004
  • Blu-ray tudi z miniaturnimi diski

    Združenje Blu-ray Association, ki bdi nad istoimenskim standardom, je najavilo po osnovnem nosilcu tudi manjšega s premerom le 8 cm. Medtem ko bodo običajni 12-centimetrski nosilci BD-ROM lahko vsebovali do 25 GB podatkov, bodo mini diski vsebovali prostor za okoli 7,5 GB podatkov. Nosilci bodo zaradi svoje majhne dimenzije namenjeni predvsem mobilni video opremi, kot so digitalni kamkorderji.

    Objavljeno: 10.10.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji