• Apple svojim uporabnikom podarja album U2

    Apple in U2 sta vsem uporabnikom storitve iTunes, da, tudi slovenskim (preverjeno), podarila najnovejši album irske skupine. Album z naslovom Songs of innocence vključuje enajst pesmi, prenesemo si ga lahko preko iTunes, tako na računalniku kot tudi na napravah iPhone, iPad in iPod (seveda moramo za to imeti iTunes račun). Album bo na voljo do trinajstega oktobra, takrat gre na prodajne police še fizična različica. Po njihovih besedah gre za največjo izdajo glasbenega albuma v zgodovini.

    Objavljeno: 10.9.2014 14:00
  • Apple Watch

    Poleg novih telefonov so pri Applu na svojem dogodku predstavili tudi pametno uro, o kateri že par let po spletu beremo različne govorice. Nova ura se imenuje preprosto Apple Watch (govorice so sicer največkrat omenjale ime iWatch), bo pa prišla v dveh velikostih - manjša bo po diagonali merila 1,5 palca, večja pa 1,65 palca. Tudi sicer bo ogromno različnih konfiguracij in možnosti, saj bosta uri na voljo v različnih barvah, hkrati ju bomo lahko kombinirali z ogromno različnimi paščki raznovrstnih oblik in materialov (verjamemo, da bodo kmalu prišli tudi neoriginalni dodatki).

    Objavljeno: 10.9.2014 10:00
  • Apple predstavil dva velika telefona

    Govorice so se le uresničile: pri Applu so napovedali kar dva nova telefona iPhone, ki sta oba večja od dosedanjih modelov. Prvi je iPhone 6, ki je "navaden" naslednik obstoječih modelov. Ta je kar veliko pridobil pri zaslonu, saj ima 4,7-palčni zaslon (z ločljivostjo 1334 × 750 pik, oziroma 326 pik na palec), predhodna iPhone 5 in 5S sta imela 4-palčna zaslona, starejši modeli pa 3,5-palčnega. Kljub temu bo novi model tanjši od modela 5S, hkrati pa ima zmogljivejši akumulator (po njihovih besedah bomo lahko preko povezave WiFi približno eno uro dlje viseli na spletu).

    Objavljeno: 10.9.2014 09:00
  • Evropska komisija ponovno odprla preiskavo zoper Google

    V začetku letošnjega leta je Evropska komisija zaključila s preiskavo zoper Google, saj so se takrat dogovorili, da bodo pri Googlu pri rezultatih, ki sicer kažejo na njihove storitve (denimo Maps), omogočili tudi prikaz konkurenčnih storitev. Sedaj pa bodo preiskavo ponovno odprli, saj naj bi dobili veliko »zelo negativnih« komentarjev o novi ureditvi. Glavni očitek je ta, da Google še vedno višje uvrsti lastno storitev, možnost, da konkurenti spravijo svojo storitev nad Googlovo, pa je omogočena le tako, da za to plačajo.

    Objavljeno: 10.9.2014 08:00
  • Okuženih naj bi bilo 15 milijonov mobilnih naprav

    Sodeč po novi raziskavi, ki so jo pripravili pri francoskem telekomunikacijskem podjetju Alcatel-Lucent, naj bi bilo okoli 15 milijonov mobilnih naprav (torej telefonov in tablic) okuženih z zlonamerno programsko opremo. V prvi polovici letošnjega leta se naj bi število okužb tako dvignilo za 17%. Pri tem ocenjujejo, da je število v resnici še višje, saj raziskava ni vključevala nekaterih velikih trgov, kjer naj bi bilo nadpovprečno veliko zlonamernih okužb (tu omenjajo predvsem Kitajsko in Rusijo).

    Objavljeno: 9.9.2014 14:00
  • PayPalovo hčerinsko podjetje za plačilo z bitcoini

    Podjetje Braintree, ki je v lasti plačilnega velikana PayPala (slednji je sam v lasti eBaya), bo v prihodnjih mesecih začel podpirati tudi plačila z bitcoinom. Braintree je sicer spletna platforma za plačevanje, ki je med drugimi uporabljata tudi AirBNB (storitev za najem sob in stanovanj) ter Uber (storitev za priklic taksi prevoza). Uporabniki storitve Braintree bodo morali odpreti račun pri spletni strani Coinbase (kjer bodo imeli tudi denarnico za bitcoin), tega pa bodo povezali z obstoječim računom pri Braintree. Največja prednost za trgovce bodo nizki stroški transakcij, ki bodo znašali le en odstotek. Novost bo sprva na voljo le v ZDA, a lahko računamo, da se bo razširila tudi v Evropo.

    Objavljeno: 9.9.2014 13:00
  • Apple zaposlil priznanega oblikovalca ročnih ur

    Pri Applu se je zaposlil oblikovalec Marc Newson, ki se med drugim zelo dobro spozna tudi na oblikovanje ročnih ur. Govorice vse močneje kažejo na to, da pri Applu res pripravljajo lastno pametno uro. Newson je sicer dobri prijatelj Applovega glavnega oblikovalca, Jonathana Ivea, s katerim naj bi sicer že delala tekom zadnjega leta. Poleg ur je oblikoval tudi pohištvo in oblačila, znan pa naj bi bil po bolj igrivem oblikovanju. Zanimivo bo spremljati, kako bo to vplivalo na Applov sicer bolj strogi stil.

    Objavljeno: 9.9.2014 08:00
  • Se Bing poslavlja?

    Pri Microsoftu se očitno vrača znamka MSN, hkrati pa počasi opuščajo znamko Bing. Tako se bodo njihove aplikacije, ki so sedaj zbrane pod imenom Bing (novice, šport, vreme), v kratkem preimenovale v aplikacije MSN. Slednjo so v zadnjih letih sicer pretežno opustili, namesto nje so nastopili z imeni Bing in Windows Live.

    Objavljeno: 8.9.2014 13:30
  • Apple naj bi jutri predstavil dva nova telefona

    Jutri bo Applova novinarska konferenca, na kateri pa se pričakuje kar nekaj zanimivosti. Vsekakor je najbolj zanimiv novi iPhone, sodeč po pisanju različnih spletnih straneh naj bi splavili kar dva modela – navadnega, s 4,7 palčnim zaslonom, in večjega, ki naj bi imel zaslon z diagonalo 5,5 palcev. Podrobnosti jasno še ni, so se pa na spletu že pojavili video posnetki, na katerih naj bi bil novi, večji model. Oba bosta uporabljala prihajajoči iOS8 (o njem smo sicer že pisali), manjši model naj bi bil kmalu na voljo, večji pa naj bi prišel nekoliko kasneje.

    Objavljeno: 8.9.2014 13:00
  • Video: LG G3 in Nokia Lumia 930

    Kratek video pogled na dva telefona najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda.

    Objavljeno: 8.9.2014 09:00
  • Primer Silk Road: kako je FBI razkrinkal uporabnika Tora

    Na sojenju ustanovitelju  nezakonite spletne tržnice Silk Road je FBI pojasnil, kako so kljub uporabi Tora uspeli odkriti IP-naslov in fizično lokacijo strežnika. Kot kaže, ni šlo za ranljivost v Toru ali tajne metode agencije NSA, temveč za malomarno nastavljeno spletno stran.

    Objavljeno: 8.9.2014 05:00
  • Pametna slušalka

    Motorola je predstavila naslednjo generacijo svojih pametnih naprav. Čeprav med prišleki prednjačita telefona Moto X in G ter ura Moto 360, je veliko pogledov pritegnil ušesni vložek Hint. Gre za Bluetooth slušalko v vlogi osebnega pomočnika. Enako kot Googlova očala, tudi Moto Hint skrbi za obveščanje uporabnika, le da mu informacije dostavi z glasom namesto s sliko. Motorolin Namig bo najbolje deloval z novima telefonoma Moto X in G. Na voljo bo jeseni, v šestih različnih barvah in s cenovno postavko poldrugega stotaka ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 7.9.2014 09:00
  • Kitajska pamet

    Kitajsko podjetje Baidu se rado primerja z ameriškim Googlom. Ker se slednji zadnje čase ukvarja predvsem z ustvarjanjem povezanega sveta, v katerem bi njegove iskalne storitve bile še bolj cenjene, ne čudi, da tudi Kitajcem zgolj iskalnik ni več dovolj. Na konferenci Baidu World so predstavili dva prototipa, ki nakazujeta, kakšna je velikanova vizija za prihodnost. Prva pametna naprava, ki bo razširila povezan svet podjetja Baidu, se imenuje Baidu Eye. Gre za pametna očala nalik Googlovemu Glassu, ki jih nadzorujemo z glasom in gestami. Za razliko od ameriških očal, kitajska nimajo vgrajenega zaslona, informacije iz okolice le zajemajo ter jih posredujejo povezanemu telefonu.

    Objavljeno: 6.9.2014 07:00
  • Vrsta kupcev čaka na neznan izdelek

    Apple bo devetega septembra predstavil nov telefon, morda pametno uro in še kaj. O prihajajočih izdelkih tako mediji kot uporabniki zgolj špekuliramo, Apple ostaja zavit v skrivnost. Želimo si, da bi vam lahko povedali kaj več, pravi Applovo vabilo na bližajoči se dogodek. Očitno se nam obeta vsaj ena velika stvar. Istega mnenja so tudi čakajoči pred Applovo trgovino na Peti aveniji v New Yorku. Tako je, kupci dejansko že stojijo v vrsti, da bi kupili izdelek, ki še ne obstaja oziroma o njem praktično ne vedo nič. Med prvimi so stari znanci, povečini uporabniki, ki so v svojem krogu prave zvezde in so za čakanje plačani. Sponzorjev ne manjka, svet dogajanje okoli Appla spremlja z budnimi očmi. Prvi kupec neznanega izdelka bo kmalu uzrl svojih pet minut slave.

    Objavljeno: 6.9.2014 05:00
  • Intel Core M, razlog za zamenjavo prenosnika

    Peta generacija procesorjev Core z oznako M ne bo tekmec zmogljivemu drobovju, ki tiktaka v najdražjih računalnikih po svetu. Čeprav je Intel Core M energijsko član družine Broadwell, gre za procesor, ki je prvenstveno namenjen tanjšim prenosnikom in hibridom. Manjši, učinkovitejši in energijsko varčnejši čipi, izdelani s 14 nm tehnologijo napovedujejo tanjše tablice, manjše osnovne plošče ter prenosnike brez ventilatorjev. Najbolj opevana lastnost novega procesorja je zmanjšana poraba energije ( manj od 6W, zavisi od velikosti modela), ki povprečno pomeni slabi dve uri daljšo avtonomijo izbrane naprave. Med drugimi priboljški, ki jih sveži čip nudi, velja omeniti tehnologijo Intel Smart Sound. S pomočjo slednje bo naprave z osrčjem Core M moč obuditi tudi z glasom. V prvem valu naj bi na prodajne police prišlo več kot dvajset modelov s čipovjem Core M. Cena lastovk bržkone ne bo prizanesljiva.

    Objavljeno: 6.9.2014 01:00
  • Google razvija lasten kvantni računalnik

    Google se je zavedel, da bodo računalniki prihodnosti kvantni, zato so začeli razvijati lasten kvantni računalnik. Tega podviga pa se ne bodo sami lotili od začetka, temveč bodo sodelovali z raziskovalno skupino na Univerzi v Kaliforniji, Santa Barbara (UCSB).

    Objavljeno: 5.9.2014 08:00
  • Mobilni polnilec za iPhone

    Pametni telefoni imajo vedno premalo električnega soka. Energije jim vedno zmanjka v najbolj nepravem trenutku, zato so mobilni polnilci stalni spremljevalci sodobnega človeka. Eden izmed njih je Oivo, plod slovenske pameti. Inovativen izdelek je za zdaj v fazi prototipa, sredstva za množično proizvodnjo nadobudni Slovenci iščejo na inkubatorju Kickstarter, kjer jim zaenkrat kaže zelo dobro. Nič čudnega, saj gre za inovativno idejo. Namesto, da bi mobilni polnilec morali predhodno napolniti, vanj vstavimo le štiri običajne AA baterije in telefon bo v hipu zopet pripravljen na delo. Ker gre za dobre tri kvadratne centimetre veliko napravico, jo s sabo prenašamo kot obesek za ključe. Edina zamera izdelku leti na omejenost delovanja. Oivo namreč podpira le Applov telefon iPhone.

    Objavljeno: 5.9.2014 08:00
  • Najboljša ura

    Berlinski sejem elektronike IFA je poln zapestnega okrasja, ki kaže čas. Pametne ure so naslednja velika stvar in napovedi novih modelov kar dežujejo. Samsung je predstavil morda najboljšo tovrstno uro ta hip. Gear S je naprava z operacijskim sistemom Tizen in ni zamenjava za pametni telefon. Čeprav pametnjakoviča za osnovno delovanje ne potrebuje in zna sama pošiljati sporočila in usmerjati uporabnika do želenega cilja, je v navezi z njim še močnejša. Ukrivljen zaslon z diagonalo dveh palcev je lepo videti iz vseh zornih kotov. Za odzivnost skrbi procesor s hitrostjo 1 GHz. Ura ima predhodno naložene aplikacije za spreminjanje videza, spremljanje športnih aktivnosti, merjenje srčnega utripa, branje elektronske pošte in še kaj. Več kot tisoč dodatnih programov čaka v trgovini Gear Store. Gear S bo na voljo oktobra, najprej v Koreji, nato tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 5.9.2014 07:00
  • Samsung Galaxy Note 4 / Edge

    Berlinski sejem elektronike je pred vrati, zato je Samsung z velikim pompom predstavil pehar novosti. Osrednja zvezda zadnje predstave z imenom Samsung Unpacked je pametni telefon Galaxy Note 4. Svež paradni velikan na videz ni bistveno spremenjen, bistvo skriva v podrobnostih. Gigantski, 5,7 palcev velik zaslon AMOLED ima naravnost smešno ločljivost, štirikratni HD oziroma 2560 ×  1440 pik na palec (515 PPI). Ostra slika bo prišla najbolj prav v navezi z igričarskimi očali Gear VR, ki jih je Samsung zasnoval s prvakom navidezne resničnosti, podjetjem Oculus. Očala uporabijo tako zaslon kot drobovje pametnega velikana, da uporabniku pričarajo edinstveno (3D) igralsko izkušnjo.

    Objavljeno: 4.9.2014 01:00
  • Novosti, ki nosijo ime Sony

    Med prvimi, ki so obeležili bližajoči se sejem elektronike v Berlinu s kopico predstavljenih novosti, je poleg Samsunga japonski velikan Sony. Glavni izdelek je tudi tokrat pametni telefon. Zgolj pol leta po prihodu zastavonoše Xperia Z2 prihaja njegov naslednik. Kupce bo skušal prepričati s hitrejšim taktom procesorja Snapdragon 801 (2,5 GHz), boljšo baterijo (z manj mAh) ter fantastično kamero (20,7 MP), ki bo s CyberShot priboljški še bolj podobna japonskim fotoaparatom. Ekran, pomnilnik, priložena shramba ter odpornost na vodo ostajajo enaki. Posebnost telefona bo igranje iger s konzole PS4. S priključenim igralnim ploščkom s konzole nam bo telefon deloval kot zaslon za igranje iger z oddaljene, v isto brezžično omrežje priključene konzole Playstation 4. Sony Xperia Z3 bo v različnih barvah na voljo že v septembru.

    Objavljeno: 4.9.2014
  • Applova draga pametna ura

    Devetega septembra bo Apple na posebnem dogodku svetu razkril predrugačeni telefon iPhone 6. Prvemu jabolčnemu velikanu, iPhone 6 naj bi v diagonalo zaslona meril krepko čez pet palcev, se bo predvidoma pridružila tudi pametna ura. Apple iWatch naj bi poganjal prirejeni mobilni operacijski sistem iOS 8. V osnovi bo naprava služila kot priročnejši posrednik med uporabnikom in pametnim telefonom, a prepričani smo, da bodo v Cupertinu našli še mnogo drugih inovativnih pristopov, ki bodo osmislili njen obstoj. Ura z ukrivljenim zaslonom velikosti poltretjega palca naj bi veljala kar štiri evrske stotake, kar pomeni, da bo med dražjimi tovrstnimi napravami na trgu. Kaj drugega od Apple niti nismo pričakovali.

    Objavljeno: 3.9.2014 10:00
  • Google ne mara zastarelih spletnih brskalnikov

    Uporabniki starejših različic spletnih brskalnikov poročajo o neprijetnem presenečenju, ki jih pričaka ob obisku iskalnika Google. Spletni velikan jim je čez noč prenehal streči s prenovljeno, očesu prijazno spletno stranjo. Uporabnikom stare Opere ali Safarija se namesto nje prikaže starejša in grša vstopna stran, večini ne pomaga niti kamuflaža v obliki simulacije Firefoxa ali Internet Explorerja. Google je potrdil, da ne gre za napako, ampak za spodbujanje uporabnikov k rednemu posodabljanju izbranih brskalnikov. Glavni cilj je večja varnost ter boljša uporabniška izkušnja pri uporabi spletnih storitev spletnega velikana. Podoben hladen tuš so spletni nostalgiki v preteklosti že doživeli pri uporabi elektronskega poštarja Gmail, ki jim ne nudi iste izkušnje ter podpore kot uporabnikom nadgrajenih spletnih pripomočkov.

    Objavljeno: 3.9.2014 05:00
  • Samsungovi telefoni z Nokiinimi zemljevidi

    Samsung se je z delom finske Nokie, ki izdeluje zemljevide HERE in ni pod okriljem Microsofta, dogovoril o ekskluzivni rabi njihovih izdelkov. Dogovor med korejskim gigantom Samsung in finsko Nokio je nov korak na poti, ki naj bi proizvajalca pametnih (in drugih) naprav ločila od vsemogočnega Googla. Korejci so se s finsko družbo prvenstveno spajdašili zaradi pametnih ur. Gear S, ki pride na prodajne police oktobra, bo tako opremljen s kakovostno navigacijo, ki ponuja vodenje za roko v stodevetdesetih državah po svetu. Ker bo naveza poskrbela za sinhronizacijo pametnih ur z izbranimi telefoni, bodo zemljevide HERE dobili tudi lastniki Samsungovih telefonov. Kljub nesporni zmogljivosti finske navigacije nas skrbi, da bodo v prihodnje telefoni korejskega velikana še bolj nasičeni s podarjeno (beri: podvojeno) programsko opremo.

    Objavljeno: 2.9.2014 05:00
  • V kitajskem rudniku bitcoinov

    Na Kitajskem ne najdemo le rudnikov za izkopavanje premoga, redkih zemelj ali zlata, temveč tudi računalniške. Nekaj izmed največjih rudnikov bitcoinov so postavili prav Kitajci.

    Objavljeno: 2.9.2014 05:00
  • Tudi na slovenskih letalih s telefonom

    Konec avgusta so na letih slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways začela veljati spremenjena pravila za uporabo elektronskih naprav. Po novem je med vzletanjem, pristajanjem in samim letom dovoljena uporaba telefonov, tablic in elektronskih bralnikov. Med uporabo še vedno velja, da mora biti brezžična povezljivost izključena. Med prepovedanimi napravami vztrajajo radijski in televizijski sprejemniki, telemetrična oprema, radijsko vodene igrače in brezžične miške. Dovoljene so tudi večje naprave, med katerimi prevladujejo prenosniki, ki jih je moč uporabljati ob izključenih funkcijah brezžičnega prejemanja in oddajanja podatkov.

    Objavljeno: 2.9.2014 01:00
  • Gole fotografije z Applovega oblaka

    Zadnja spletna norija je razkrila več kot sto žgečkljivih fotografij številnih znanih osebnosti, med katerimi so tudi igralka Jennifer Lawrence, manekenka Kate Upton in pevka Ariana Grande. Sočna vsebina se je najprej pojavila na spletišču 4chan, objavil jih je anonimni uporabnik z razširjenim dostopom do Applovega oblaka iCloud. Jabolčna shramba, ki skrbi za sinhronizacijo fotografij, nastavitev, koledarskih vnosov in drugih informacij na Applovih napravah (iPhone, iPad, Mac), je bila v preteklosti že tarča kritik na na račun nezanesljivosti in zapletenosti.

    Objavljeno: 1.9.2014 10:00
  • Igričarski PC z veliko začetnico

    Igričarska veja proizvajalca računalnikov Dell, Alienware, je predstavila svoj najmočnejši stroj v popolnoma novi preobleki. Računalnik z novimi Intelovimi procesorji Haswell-E ter tremi režami za grafične kartice največje debelosti ter dolžine in pomnilnikom RAM DDR4 se ponaša z vesoljsko obliko. Area-51, kakor se raj za navijanje strojnih komponent imenuje, je namenoma videti kot izdelek tuje inteligence. Čudna, trikotna oblika mu omogoča učinkovitejše hlajenje, lažje prilagajanje videza ter udobnejše prenašanje naokoli. Mokre sanje slehernega igričarja na svetu bodo za precejšen kupček denarja na voljo še letos.

    Objavljeno: 1.9.2014 07:00
  • Identifikacija s premikanjem miške

    Identiteto uporabnika je mogoče precej dobro preveriti s primerjavo vzorca uporabe miške in drugih načinov rokovanja z napravo, ugotavljajo v mladem start-upu, kjer razvijajo nov sistem za preverjanje istovetnosti.

    Objavljeno: 31.8.2014 05:00
  • Windows tablica za 150 dolarjev

    Archos bo na sejmu IFA predstavil niz novih telefonov in tablic z operacijskimi sistemi Android in Windows, največ pozornosti pa bo zagotovo požela tablica Archos 80 Cesium, ki prinaša 8-palčni zaslon in operacijski sistem Windows 8.1 za ceno komaj 130 evrov.

    Objavljeno: 31.8.2014 01:00
  • 8 jeder za domačo rabo

    Intel je predstavil doslej najzmogljivejši procesor za rabo v domačih računalnikih, ki prvič na to področje prinaša arhitekturo z osmimi jedri in 16 procesnimi nitmi. Novi procesor z uradno oznako Core i7-5960X Extreme Edition je seveda namenjen predvsem ljubiteljem iger, ki na osebnih računalnikih najbolj izkoriščajo dodatna jedra v centralnem procesorju.

    Objavljeno: 30.8.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji