• IBM-ov najnovejši superračunalnik

    IBM je javnosti razgrnil podatke o novem superračunalniku, ki bo rekorder v hitrosti obdelovanja podatkov. Računalnik z imenom ASCI White (Accelerated Strategic Computing Initiative White Partnership) je naročila ameriška vlada, oziroma ministrstvo za energetiko, kmalu pa ga bodo namestili v znanem laboratoriju Lawrence Livermore Laboratory v Kaliforniji. Novi računalnik bo imel kar 8192 procesorjev, organiziranih v 512 vozlišč (računalniki RS/6000). Celota bo prostorsko zavzela toliko prostora kakor dve košarkarski igrišči.

    Objavljeno: 29.7.2000
  • Prodaja digitalnih fotoaparatov narašča tudi v Evropi

    Po eksploziji prodaje digitalnih fotoaparatov na Japonskem in v manjši meri tudi v ZDA prodaja strmo narašča tudi v Evropi. Letos naj bi prodali že 3,8 milijona digitalnih fotoaparatov v spodnjem cenovnem razredu, vendar strokovnjaki menijo, da je to šele uvod. Leta 2005 naj bi tako v Evropi prodali že kar 19 milijonov digitalnih fotoaparatov, letna rast pa bo večja od 50 %. Skupno naj bi proizvajalci s tem zaslužili kar 3,6 milijarde evrov.

    Objavljeno: 28.7.2000
  • Plačano porazdeljeno obdelovanje podatkov

    Zasnova globalnega porazdeljenega obdelovanja je doživela velikanski uspeh s programom SETI@home. Slednji je del projekta za iskanje zunajzemeljskega razuma z obdelovanjem majhnih delov podatkov z množico osebnih računalnikov v njihovem neizkoriščenem času. SETI@home pa očitno že dobiva tudi komercialne posnemovalce.

    Objavljeno: 28.7.2000
  • Polnočni klepet skoraj podvojen

    Od 1. julija, ko so v družbi Mobitel za klice znotraj lastnega omrežja uvedli nočno tarifo (5 tolarjev na minuto), so zaznali bistveno povečanje prometa v nočnih urah. Tako je bil, denimo, julija promet ob polnoči 80 % večji kakor junija ob istem času. Zanimanje velja tudi za storitve WAP, saj se je po komercializaciji Mobitelovih storitev WAP promet čez Mobitelovo vstopno številko za javne podatkovne zveze povečal za petkrat.

    Objavljeno: 28.7.2000
  • Sodnica udarila po Napsterju

    Glasbena industrija v ZDA oz. njena formalna zveza (Recording Industry Association of America), ki je decembra lani sprožila sodni postopek proti Napsterju, je dosegla veliko zmago. Okrožna sodnica Marilyn Hall Patel je 26. julija razsodila, da mora Napster takoj prenehati z delovanjem.

    Objavljeno: 28.7.2000
  • Nova različica Postscripta

    Adobe je predstavil novo različico programa za pisave Postscript, ki je odslej za uporabnike okolij Windows in MacOS na voljo brezplačno. Adobe Type Manager Lite 4.1 je na voljo v več jezikih, omogoča pa prikaz na zaslonu in tiskanje pisav v zapisih Adobe Type 1 in OpenType.

    Objavljeno: 27.7.2000
  • Iomega se postavlja na noge

    Podjetje Iomega, ki je lani doživelo težek padec v prodaji, se postopoma postavlja na noge. Namesto izgube v višini 47 milijonov dolarjev v drugem četrtletju leta 1999 so letos zabeležili lep dobiček v višini 40 milijonov dolarjev. Toda po drugi strani podjetju upada prodaja, saj so letos prodali le za 303 milijone proti 348 milijonom dolarjev blaga.

    Objavljeno: 27.7.2000
  • Telekom Slovenije tesneje z Mobitelom in SiOL-om, tujcev ne potrebuje

    Skupina Telekom Slovenije združuje istoimensko podjetje z obema hčerinskima podjetjema Mobitel in SiOL. Namen tesnejšega sodelovanja ni v izigravanju tržnih zakonitosti temveč v bolj učinkovitih pripravah na liberalizacijo telekomunikacijskega trga, zatrjujeta nov predsednik uprave Telekoma Slovenije Marjan Podobnik in podpredsednik uprave Miran Kramberger.

    Objavljeno: 27.7.2000
  • Nove enote DVD-RAM za 9,4 GB podatkov

    Toshiba je na Japonskem začela prodajati nove enote DVD-RAM, ki zmorejo shraniti po 4,7 GB podatkov na vsako stran nosilca. Skupno lahko na posamezno ploščo shranimo do 9,4 GB podatkov, kar je enako kakor pri dvostranskih ploščah DVD in DVD-ROM. Enota SD-W2002 ima vmesnik ATAPI, prebira pa lahko tudi nosilce DVD-ROM, CD-ROM, CD-R in CD-RW. Hitrost prenosa znaša 2,7 MB/s (DVD-RAM), 3,6 MB/s (CD-ROM) in kar 8,1 MB/s pri nosilcih DVD-ROM. Drugod po svetu bo v prodaji konec leta.

    Objavljeno: 26.7.2000
  • Mitsubishijev ploski 17-palčni monitor Diamond Pro 720

    Mitsubishi je predstavil nov 17-palčni monitor s ploskim zaslonom Diamond Pro 720. Monitor je izdelan po tehnologiji njegovih večjih 19-palčnih in 22-palčnih predhodnikov serije NF. Za to serijo (Natural Flat) je značilna povsem ploska površina zaslona, ki uporabniku prikazuje geometrijsko nepopačeno sliko. V primerjavi s konkavno kroglasto ali valjasto površino odseva tudi občutno manj prostorske svetlobe (do 40 %), kar je še posebej dobrodošlo povsod tam, kjer je v prostoru veliko svetlobnih izvorov. Poleg tega je možno sliko gledati tudi s širšega zornega kota.

    Objavljeno: 26.7.2000
  • Kartica Amis.Net

    Amis.net je pred kratkim uporabnikom ponudil svojo kartico popustov -- amis.card. Kartica, ki je naprodaj za 950 tolarjev, bo imetnikom omogočila cenejše nakupovanje računalniške opreme in storitev, pozneje pa tudi neračunalniških v vseh trgovinah Amisovih partnerjev. Trenutno je podjetij, ki so cenejše nakupe podprla, dvajset, predstavniki prodajne službe amis.net pa se intenzivno dogovarjajo še z nekaj desetimi.

    Objavljeno: 25.7.2000
  • Modemi z novim protokolom V.92

    Čeprav so na pohodu nove komunikacijske tehnologije, kot so ISDN, DSL in kabelski modemi, bomo, tako kaže, doživeli še eno preoblikovanje standardov pri analognih modemih. Organizacija ITU (International Telecommunications Union) je nedavno tako ratificirala nov standard za analogne modeme, ki so mu dali oznako V.92.

    Objavljeno: 25.7.2000
  • Del SI.Mobila prehaja v avstrijske roke

    Nekateri domači delničarji so sklenili prodati svoje delnice v družbi SI.Mobil, ki je obvestilo o tem posredovalo v javnost. Kupec bo avstrijski operater mobilne telefonije Mobilkom. Podrobnosti, vključno s ceno, niso znane, prodaja pa naj bi bila zaključena predvidoma v naslednjih mesecih.

    Objavljeno: 25.7.2000
  • ATI Radeon že skoraj tu

    ATI bo, kot kaže, izpolnil obljubo, da bodo grafične kartice z najnovejšim čipom Radeon na evropskih prodajnih policah že avgusta. Integrirano vezje Radeon je še posebej namenjeno učinkovitemu 3D-pospeševanju in uporabi v najzahtevnejših grafičnih okoljih.

    Objavljeno: 25.7.2000
  • Zaslon in SKB Banka predstavili mobilno bančništvo WAP

    SKB Banka je prva banka v Sloveniji za stranke uvedla mobilno bančništvo po tehnologiji WAP. Stranke SKB Banke lahko prek svojih prenosnih telefonov WAP izvajajo vpogled v stanja in promet na bančnem računu, pozneje pa tudi druge transakcijske storitve. Rešitev varnega mobilnega poslovanja je zagotovilo podjetje Zaslon na temelju integralnega sistema elektronskega bančništva (SEB).

    Objavljeno: 24.7.2000
  • Najmanjši barvni brizgalnik

    Lexmark je predstavil nov najmanjši barvni brizgalnik. Lexmark Z22 bo s časom zamenjal dosedanji model Z11, prvič pa bo v najnižjo cenovno kategorijo prinesel ločljivost tiska 1200 × 1200 pik na palec. Cena tiskalnika v ZDA znaša okrog 79 dolarjev, pri tem pa veliki prodajalci ponujajo še dodatni rabat, s katerim se bo dalo tiskalnik kupiti celo za 50 dolarjev.

    Objavljeno: 24.7.2000
  • Spremembe v nadzornem svetu in vodstvu Mobitela

    Nadzorni svet družbe Mobitel se je 24. julija 2000 sestal v novi sestavi. Uprava mu je predstavila dosedanje delovanje družbe, predvidevanja za drugo polovico letošnjega leta ter elemente razvoja in delovanja do leta 2004.

    Objavljeno: 24.7.2000
  • Primera EP-100

    Podjetje Primera Technology, proizvajalec tiskalnikov za posebne namene, je predstavilo nov izdelek, ki je še posebej prilagojen tiskanju naslovov na ovojnice oziroma kuverte. Tiskalnik EP-100 je predvsem namenjen hitremu in visoko kakovostnemu črno-belemu tisku poštnih naslovov, črtnih kod in podobnih grafičnih oznak. Tiskalnik tiska tudi barvno, kar pride še posebno prav ob uporabi fotografij, logotipov, posebnostnih obeležij in podobnega.

    Objavljeno: 24.7.2000
  • Prvi Sonyjev ročni računalnik

    Sony je na sejmu PC Expo v New Yorku prikazal prve ročne računalnike z operacijskim sistemom PalmOS. Nekaj tednov zatem je računalnike tudi uradno začel prodajati na Japonskem. Na začetku bo Sony prodajal dva modela -- PEGS300, ki ima sivinski zaslon in stane približno 510 dolarjev, ter PEGS500C z barvnim zaslonom in ceno okrog 555 dolarjev. Oba računalnika imata 8 MB pomnilnik RAM, 4 MB pomnilnik ROM in operacijski sistem PalmOS 3.5. Oba računalnika imata nekoliko samosvoje, a elegantno ohišje s srebrno in modro barvo, tako da so barvno skladna z računalniki družine VAIO. Predvideti je mogoče, da jih bo Sony na drugih svetovnih tržiščih prodajal prav pod tem imenom. Prodaja zunaj Japonske naj bi stekla proti koncu leta.

    Objavljeno: 23.7.2000
  • Repro in Axis

    Podjetje Repro je svojemu bogatemu naboru zastopstev svetovnih znamk dodalo novo ime. Pred kratkim so podpisali pogodbo o zastopstvu s švedskim podjetjem Axis Communications, ki proizvaja omrežne strežnike za tiskalnike in internetne videokamere. Za omrežne strežnike ponujajo širok nabor izdelkov s podporo za vse pomembnejše protokole in operacijske sisteme. Zanje je značilna preprosta namestitev, samodejna razpoznava tiskalnikov in nadzor delovanja prek spletnega brskalnika. Zelo zanimiva je možnost nadzora tiskanja opravil s preverjanjem identitete uporabnika z dodatnim modulom za prijavo z magnetno kartico.

    Objavljeno: 23.7.2000
  • AutoCAD 2000i

    Internet in globalna povezanost vplivajo na vse segmente programske opreme, tudi na področje izdelkov CAD. Autodesk je tako predstavil cel niz novih izdelkov, pri katerih je glavni poudarek ravno na internetnih zmožnostih in integraciji načrtovanja s skupinskim delom in internetno povezljivostjo.

    Objavljeno: 22.7.2000
  • Izdelki leta pri digitalni fotografiji

    Združenje evropskih publikacij, ki pokrivajo področje fotografije TIPA (Technical Image Press Association) je objavilo najboljše izdelke leta tudi na področju digitalne fotografije.

    Objavljeno: 22.7.2000
  • Microsoft Internet Explorer 5.5

    Po nekajmesečnem razvoju in sočasno z najavo različice novega operacijskega sistema za domačo rabo Windows ME, so pri Microsoftu predstavili tudi novo različico spletnega brskalnika Internet Explorer 5.5. Zanimivo, da se pri Microsoftu, najbrž zaradi vpliva tekočega sodnega procesa, pri imenovanju novega izdelka izogibajo oznaki brskalnik. Namesto tega v uradni najavi pišejo o Internet Explorer 5.5 tehnologiji, ki je sestavni del operacijskega sistema Windows.

    Objavljeno: 21.7.2000
  • Drugi človek družbe Oracle nepričakovano dal odpoved

    Ray Lane, drugi človek družbe Oracle je nepričakovano dal odpoved. Po izjavah samega Lanea, ki je bil v družbi Oracle predsednik in izvršni direktor, je odhod posledica nesoglasij glede temeljnih strategij vodenja družbe. Gospod Lane je prišel tudi v spor z lastnikom in direktorjem družbe Larryjem Ellisonom, ki se pri svojih odločitvah ni več posvetoval s svojim izvršnim direktorjem.

    Objavljeno: 21.7.2000
  • Japonska alternativa Microsoftovim operacijskim sistemom

    Japonski proizvajalci zabavne elektronike in informacijske tehnologije so se odločili, da se bodo postavili po robu Microsoftovi dominaciji na področju operacijskih sistemov. Sredi julija so v Tokiju ustanovili združenje, ki bo razvilo nov operacijski sistem na podlagi Linuxa. Sistem naj bi nato uporabili v celem nizu naprav s področja zabavne elektronike, internetnih terminalov, ročnih računalnikov in mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 20.7.2000
  • Fast DV.now AV

    Nemško podjetje Fast je predstavilo novo različico video kartice DV.now, ki svoje delovanje na področju digitalnih video posnetkov širi tudi na področje analognih posnetkov. Za osnovo novega kompleta DV.now AV je namreč rabila dosedanja kartica DV.now, ki temelji na vmesniku IEEE-1394 (Firewire) in omogoča zajem podatkov z videorekorderja z digitalnim načinom zapisovanja podatkov (Digital 8, DV). Novi komplet poleg same kartice vsebuje tudi zunanjo priklopno škatlo, na katero lahko priključimo video vhode in izhode analognih naprav (kompozitne in S-Video) z zapisi VHS in S-VHS. Fast je tako v spodnjem cenovnem razredu dopolnil ponudbo, ki so jo pred tem predstavili že nekateri tekmeci (Pinnacle Systems, Matrox).

    Objavljeno: 20.7.2000
  • Hotmail in okrnjena zasebnost podatkov

    Ponudniki internetnih storitev se nenehno ubadajo s težavami okrog zasebnosti podatkov. Nedavno so tako pri Microsoftovem servisu Hotmail priznali, da lahko pri prebiranju naročenih novic (newsletter), uporabnik ob kliku na oglas nehote pošlje oglaševalcu tudi svoj elektronski naslov.

    Objavljeno: 19.7.2000
  • CNET naj bi prevzel družbo Ziff-Davis

    Podjetje CNET, ki zagotavlja informacije o storitvah ter izdelkih računalniške in informacijske tehnologije, objavlja tehnološke novice ter pripravlja televizijski program, bi z nakupom založbe Ziff-Davis pridobilo pomembne nove zmožnosti in storitve. Mednje sodijo revija Computer Shopper (http://www.zdnet.com/computershopper) za množični porabniški trg, internetne izobraževalne storitve Smart Planet (http://www.smartplanet.com) za področje tehnološke industrije ter obsežno informacijsko spletišče in dveri ZDNet (http://www.zdnet.com).

    Objavljeno: 19.7.2000
  • 64-bitna Okna

    Microsoft je na konferenci Professional Developers Conference (PDC) predstavil prvo razvojno različico nove, 64-bitne generacije operacijskega sistema Windows. Nova različica, ki jo imenujejo pri Microsoftu 64-bit Windows Preview Release je namenjena zgolj razvijalcem strojne opreme, torej tistim, ki bodo kot prvi 64-bitna okna ponudili v računalnikih z bodočimi 64-bitnimi procesorji Intel Itanium. V Microsoftovem "jeziku različic" to pomeni, da je koda dovolj stabilna za preskušanje strojne opreme in morda za razvoj prvih temeljev za bodoče programe. 64-bitna okna bodo zasnovana na osnovi današnjega operacijskega sistema Windows 2000, z ustrezno spremenjenimi knjižnicami in nekaterimi temeljnimi zmožnostmi (recimo podporo za večjo količino pomnilnika).

    Objavljeno: 19.7.2000
  • IBM in najhitrejša pomnilniška vezja

    IBM je za svojo prihajajočo generacijo procesorjev za velike računalnike z delovnim imenom "Modri plamen" razvil doslej najhitrejša pomnilniška vezja. Inženirji so uspeli pomnilniško vezje SRAM "naviti" do hitrosti 2 GHz, pri čemer znaša dostopni čas do podatkov le 430 ps (pikosekund). Pomnilniško vezje lahko hrani 34 kilobitov.

    Objavljeno: 18.7.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji