• Microsoft predstavlja platformo PocketPC 2002

    Microsoft je v začetku septembra predstavil novo različico operacijskega sistema Windows CE in platformo za ročne računalnike, ki so jo poimenovali PocketPC 2002. Nova različica se torej ne imenuje Windows CE 4.0, kar je pravzaprav upravičeno, saj gre bolj za temeljito osvežitev dosedanjega sistema in ne za velik korak naprej (recimo tak, kot pri prihodu sistema Windows CE 3.0).

    Objavljeno: 12.9.2001
  • Sun: načrtovan prihodek bo težko doseči

    Sun je sredi trimesečja opozoril, da bo težko dosegel načrtovanih 3,7 milijard dolarjev prihodka v tem četrtletju. Povpraševanje po Sunovih zmogljivih strežnikih in delovnih postajah v ZDA sicer ostaja stabilno, slabši Sunovi poslovni rezultati pa so posledica krize v tehnološki industriji in ne zmanjševanja tržnega deleža zaradi konkurence. Sun je v četrtem trimesečju, ki se je končalo 30. junija, zabeležil dvajset odstotkov manjši prihodek kot v primerljivem lanskem obdobju, ko so zaslužili pet milijard dolarjev. Sun je pred mesecem dni napovedal nova odpuščanja zaposlenih. Do konca leta naj bi ostalo brez zaposlitve tristo delavcev.

    Objavljeno: 11.9.2001
  • Prodaja notesnikov narašča

    V letošnjem drugem četrtletju je prodaja notesnikov prvič v zgodovini predstavljala več kot dvajset odstotkov celotne prodaje osebnih računalnikov. V tem obdobju so prodali več kot šest milijonov notesnikov, kar je devet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Kljub temu naj bi letos namesto 27 milijonov prodali 25,8 milijona notesnikov. Podjetje za tržno raziskovanje DisplaySearch ob tem napoveduje, da bo tržni delež notesnikov v letu 2006 dosegel 27 odstotkov (lani je znašal dobrih 18 odstotkov). Kupci notesnikov se vse pogosteje odločajo za večje zaslone, saj notesniki s 14,1- in 15-palčnimi zasloni predstavljajo 63 odstotkov prodaje. Med dobavitelji zaslonov za notesnike ostaja na prvem mestu Samsung s 23-odstotnim tržnim deležem, sledijo pa LG Philips (17), Hitachi (11) in AU Optronics (10). In kako kaže celotni prodaji računalnikov v letošnjem letu? IDC napoveduje rast v višini 5,8 odstotka (predhodne napovedi so se vrtele okrog deset odstotkov), skupno število pa naj bi se gibalo okrog 139 milijonov.

    Objavljeno: 11.9.2001
  • McAfee predstavil nove različice izdelkov za zaščito računalnika

    Proizvajalec izdelkov za računalniško zaščito McAfee Consumer Products je predstavil nove različice svojih najpopularnejših izdelkov namenjenih domačim uporabnikom in majhnim podjetjem. Vse nove različice so združljive z operacijskim Windows XP.

    Objavljeno: 11.9.2001
  • AMD in Intel bosta sodelovala pri naslednji generaciji vhodno-izhodnega vodila

    AMD-jeva tehnologija za novo generacijo vhodno-izhodnega vodila HyperTransport bo skoraj zagotovo vključena v 3GIO, drugo vodilo nove generacije, ki ga pripravlja Intel s svojo interesno skupino Arapahoe.

    Objavljeno: 11.9.2001
  • NetObjects zaprl svoja vrata

    Podjetje NetObjects, ki je izdelovalo programsko opremo za neizkušene oblikovalce spletnih strani, je zaradi finančnih težav prenehalo s poslovanjem. NetObjectsove delnice so najvišjo vrednost (45 dolarjev) dosegle marca lani, konec avgusta, tik pred izstopom iz borze, pa so bile vredne le še 28 centov. Avgusta so NetObjectsovi dolgovi v višini osem milijonov dolarjev presegli vrednost njihovega premoženja (6,6 milijonov dolarjev), zato je bil bankrot neizbežen.

    Objavljeno: 10.9.2001
  • Parazitsko računalništvo

    Raziskovalci z ameriške univerze Notre Dame so dokazali, da je s pomočjo interneta mogoče izkoristiti strežnike po vsem svetu za različne izračune in zahtevne matematične operacije. Nič novega, boste rekli. Res je, vendar v tem primeru lastniki strežnikov za to sploh niso vedeli, kaj šele da bi pristali na to. Raziskovalci so med testiranjem uporabili internetni protokol TCP, preverjali pa so pravilnost podatkov s preskusno vsoto. Parazitsko računalništvo zbuja veliko pravnih in etičnih vprašanj. Težave se lahko pojavijo tudi zaradi pristojnosti, saj je mogoče za en izračun hkrati uporabiti strežnike v ZDA, na Japonskem in v Evropi.

    Objavljeno: 10.9.2001
  • Pri Rambusu za tretjino manj prihodka

    Rambus, proizvajalec pomnilnikov RDRAM, pričakuje ob koncu četrtega trimesečja za 31 odstotkov manjši prihodek (18,6 milijona dolarjev) kot v enakem lanskem obdobju (27 milijonov dolarjev) in 20 odstotkov slabše poslovne rezultate kot v tretjem četrtletju (23,3 milijona dolarjev). Težave so se začele, ko je Intel omogočil procesorje Pentium 4 delovati s cenejšimi pomnilniki SDRAM in DDR SDRAM namesto Rambusovim RDRAM-om. Poleg tega so veliko breme za Rambus tudi sodni stroški v zvezi s priznavanjem patentov. V zadnjih dveh četrtletjih bodo za različne sodne procese porabili več kot petnajst milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 10.9.2001
  • Mobitelovi mobilni milijonarji

    Priljubljen televizijski kviz Lepo je biti milijonar je sedaj mogoče igrati tudi preko mobilnega telefona s pošiljanjem kratkih sporočil SMS. Za slovensko tržišče je pravice za izvajanje tako imenovanega Mobilnega milijonarja dobil Mobitel, ki bo igro že začel izvajati v soboto, 15. septembra.

    Objavljeno: 10.9.2001
  • Specifikacije za zaporedni vmesnik ATA 1.0 končno sprejete

    Delovna skupina Serial ATA Working Group, ki jo sestavljajo predstavniki vodilnih podjetij na področju računalništva, med drugim IBM, Intel, Dell Computers, Segate in Maxtor, je predstavila specifikacije za novo generacijo vmesnikov med notranjo pomnilniško enoto računalnika, kot so diski in enote CD-ROM ter matično ploščo. Doslej uporabljan vzporedni vmesnik ATA bo nadomestil zaporedni Serial ATA.

    Objavljeno: 9.9.2001
  • Črv, preoblečen v Microsoftovo tehnično podporo

    V podjetju Central Command, ki izdeluje protivirusno programsko opremo, so odkrili črva Win32.Invalid.A@mm, ki se izdaja za elektronsko pošto iz Microsoftovega oddelka za tehnično podporo. Pošiljateljev elektronski naslov je support@microsoft.com, naslov sporočila pa Invalid SSL Certificate. Sporočilo ima pripet program sslpatch.exe, ki naj bi vseboval nekatere popravke za brskalnik Internet Explorer, v resnici pa vsebuje črva. Če prejemnik sproži program, črv zakodira vse datoteke s končnico .exe. V primeru, da je prejemnik priključen v internet, se črv razpošlje na vse elektronske naslove, ki jih najde. Microsoft je ob odkritju črva Win32.Invalid.A@mm sporočil, da je že v preteklosti večkrat opozarjal, da popravkov nikoli ne pošilja preko elektronske pošte.

    Objavljeno: 9.9.2001
  • Desetgigabajtni avtoradio

    Pioneer je predstavil nov avtoradio DEH-P900HDD s predvajalnikom CD, radijskim sprejemnikom in ojačevalnikom z močjo 4x50 watov, novost pa je trdi disk z zmogljivostjo deset GB, na katerega je moč shraniti do 150 ur digitalne glasbe. Na disku je naložena programska oprema, ki avtomatsko zapisuje imena glasbenih izvajalcev in naslove skladb. Posebnost Pioneerjevega avdio sistema je prenosna spominska enota MagicGate Memory Stick, s katero je mogoče naložiti glasbo iz osebnega računalnika in jo poslušati na DEH-P900HDD, drugem osebnem računalniku ali na prenosnem CD predvajalniku.

    Objavljeno: 9.9.2001
  • Letos manj prodanih mobilnih telefonov kot lani

    Prvič v zgodovini prodaja mobilnih telefonov dejansko upada, je sporočila agencija za tržne raziskave Dataquest. V drugem četrtletju je bilo prodanih 90 milijonov mobilnih telefonov, v primerjavi z 98 milijoni v istem obdobju lani. Dataquestovi analitiki ocenjujejo, da je za padec števila mobilnih telefonov dejansko kriva Evropa, saj ameriško in azijsko tržišče še naprej rasteta. Analitiki vidijo dva pomembna vzroka za padec prodaje v Evropi in sicer manjše popuste pri cenah telefonov v predplačniških paketkih ter pričakovanje GPRS-a. Po mnenju Dataquesta mnogi Evropejci čakajo na cenovno ugodne telefone s podporo za GPRS, predvsem zaradi pripravljenosti na prihodnost, čeprav storitev GPRS najbrž ne bodo takoj uporabljali.

    Objavljeno: 8.9.2001
  • Zaščita avtorskih pravic v Microsoft Readerju zlomljena

    Neimenovan programer je v vplivni znanstveni reviji Technology Review, ki jo izdaja Inštitut za tehnologijo iz Massachusettsa (MIT) objavil, da je zlomil zaščito v Microsoftovem programu za elektronske knjige MS Reader. Zaščita v tem popularnem programu, ki naj bi imel že preko milijon uporabnikov, omejuje uporabo elektronske knjige na le dve napravi, na primer osebni in ročni računalnik. S tem je sicer poskrbljeno za nedovoljeno posojanje ali izmenjevanje datotek, vendar pa je uporabnikom onemogočeno branje knjige na tretji napravi, ali v primeru nadgradnje oziroma zamenjave računalnika.

    Objavljeno: 7.9.2001
  • Si.mobil zahteva revizijo razpisa za koncesijo UMTS

    Iz Si.mobila so potrdili, da so v začetku meseca na Vlado Republike Slovenije poslali zahtevo za revizijo razpisa za dodelitev koncesije UMTS. Kot smo že poročali, se Si.mobil ni odločil sodelovati na razpisu zaradi previsokega plačila koncesije, ki je znašala kar 22 milijard tolarjev in zaradi prepričanja, da razpis ni v skladu z veljavno zakonodajo.

    Objavljeno: 7.9.2001
  • Acerjev dobiček padel za 85 odstotkov

    Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je letos zabeležil kar 35 odstotni padec prihodkov glede na lansko leto, kar pomeni 1,04 milijarde dolarjev v primerjavi z lansko 1,6 milijarde. Še bolj kot prihodki je padel dobiček, in sicer iz 164 milijonov dolarjev na 23,7 milijona, oziroma za kar 85 odstotkov. Acer je najbolj prizadela nizka prodaja na evropskem in ameriškem tržišču, vendar se je izvlekel iz rdečih številk zaradi minimalnega upada prodaje na domačem, azijskem tržišču. Največ uspeha so imeli prav v Tajvanu in na Kitajskem, ki počasi pričenja postajati pomembno tržišče.

    Objavljeno: 7.9.2001
  • Nikon predstavil dva nova digitalna fotoaparata

    Eden največjih proizvajalcev fotoaparatov, japonski Nikon, je na evropskem tržišču predstavil dva nova modela digitalnih fotoaparatov serije Coolpix. Manjši in cenejši Coolpix 775 zmore posneti fotografije v ločljivosti 2,1 milijona slikovnih elementov in velikosti med 640x480 ter 1600x1200 milimetrov. Fotoaprat se lahko pohvali tudi s 3x optičnim zoomom, ki ga dopolnjuje 2,5x digitalni. Coolpix 775 shranjuje fotografije v zapisu .jpeg na pomnilniško kartico CompactFlash, možno pa je posneti tudi do 40 sekund video zapisa brez zvoka s 15 slikami na sekundo v zapisu QuickTime. Zmogljivejši model Coolpix 885 se lahko pohvali z ločljivostjo 3,34 milijona slikovnih elementov in velikostjo slike do 2048x1536 mm, 4x digitalnim zoomom ter možnostjo shranjevanja fotografij v zapisu .tiff. Coolpix 775 je že na voljo za 449 dolarjev, cena za model 885 pa še ni določena.

    Objavljeno: 7.9.2001
  • Repro prevzel HPC!

    Družbi Avtotehna d.d. in Hermes Plus d.d. sta se dogovorili za sodelovanje na področju računalniške opreme, katerega prvi korak je Avtotehnin prevzem Hermesovega podjetja za proizvodnjo, distribucijo in servis računalnikov in opreme HPC d.o.o., ki bo odslej del Avtotehninega podjetja za distribucijo in prodajo računalniške opreme Repro.

    Objavljeno: 7.9.2001
  • Črv SirCam se ne ustavlja

    Po sedmih tednih od kar so ga prvič opazili, črv SirCam še kar naprej zaseda prvo mesto najbolj pogostih črvov, ki potujejo preko spleta kot priloga v elektronski pošti. Po ocenah analitikov je SirCam okužil že 2,3 milijona računalnikov in tako uporabnikom povzročil okrog milijardo dolarjev stroškov zaradi čiščenja okuženih sistemov in padca produktivnosti.

    Objavljeno: 6.9.2001
  • ATI predstavil novo različico grafične kartice All-In-Wonder Radeon

    Kartica ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV je prva ATI-jeva grafična kartica, ki je na voljo s standardnim priključkom za FireWire. Slednji se predvsem uporablja za hiter prenos podatkov iz digitalnih video kamer. Poleg standardnih funkcij za serijo All-In-Wonder, kot je vgrajena TV kartica, vključuje 8500DV tudi TV-on-Demand Timeshitfting, ki omogoča zaustavljanje žive slike za nekaj minut brez izgube in za ameriške stranke program Gemstar TV Guide Plus+, s katerim lahko uporabnik išče programe po vseh postajah po kategorijah, igralcih, režiserjih in podobno. Kartica uporablja 64 MB pomnilnika DDR, omogoča prikaz 125 kanalov, podpira zajem in urejanje digitalnih in analognih video posnetkov, upravljanje pa je mogoče tudi z daljinskim upravljavcem preko radijskih valov. Ima tudi izhod za digitalne televizorje, podporo za teletekst, DVD dekodirnik, ki podpira zvočni zapis Dolby AC-3 in DirectX 8.1. Deluje na operacijskih sistemih Windows Me, XP in 2000, določena cena pa znaša manj kot 500 dolarjev.

    Objavljeno: 6.9.2001
  • Corel prodal oddelek za Linux

    Kanadski proizvajalec programske opreme Corel, znan predvsem po programu za vektorsko grafiko CorelDRAW!, se je odločil prodati oddelek, ki je razvijal različico operacijskega sistema Linux in programe zanj. Corel Linux je za dva milijona dolarjev prevzelo novoustanovljeno kanadsko podjetje Xandros, ki ga je ustanovil sklad Linux Global Partners. Corel bo poleg dveh milijonov tudi dobil pet odstotni delež v Xandrosu in dva odstotka delnic sklada Linux Global Partners, Xandros namerava obdržati večino Corelovih zaposlenih v razvoju Linuxa, dobili pa so tudi dostop do Corelove distribucijske mreže za Linux.

    Objavljeno: 6.9.2001
  • Motorola povzroča revolucijo v proizvodnji procesorjev

    Motorolini znanstveniki so iznašli postopek, ki omogoča uporabo silicija (Si) in galijevega arzenida (GaAs) na istem čipu. Silicij je najpogosteje uporabljan in izjemno poceni polprevodnik, ki pa ob trenutnem hitrem razvoju že povzroča proizvajalcem in raziskovalcem omejitve, predvsem pri izdelavi naprav, ki uporabljajo optične in laserske povezave. Za tako uporabo so bistveno bolj primerne spojine iz tako imenovanih elementov III-V, ki se nahajajo med tretjim in petim stolpcem v periodni tabeli elementov. Primer takih spojin sta galijev arzenid in indijev fosfat (InP), ki pa sta izjemno krhka in draga, zaradi česar sta sicer predstavljala prihodnost industrije polprevodnikov, a za proizvajalce nista bila poslovno zanimiva.

    Objavljeno: 6.9.2001
  • Predstavitev Pentiuma 4 s taktom 2 GHz

    5. septembra, le nekaj dni po svetovni premieri, so Intelovi predstavniki tudi slovenski javnosti uradno predstavili njihov najnovejši procesor Pentium 4 z delovnim taktom 2 GHz.

    Objavljeno: 6.9.2001
  • Nintendov GameCube z IBM-ovo podporo pripravljen na boj proti Xboxu

    Japonski proizvajalec igralnih konzol in iger Nintendo je že v polni pripravljenosti na predstavitev igralne konzole nove generacije z imenom GameCube, ki bo predstavljala glavno konkurenco Sonyjevi PlayStaton 2 in prihajajoči Microsoftovi Xbox. GameCube bo na voljo na Japonskem že sredi septembra, v ZDA pa v drugi polovici novembra, ravno v začetku božične nakupovalne mrzlice. Čeprav bo GameCube prišel na tržišče zadnji, pri Nintendu vseeno računajo na velik uspeh, saj je njihova konzola stane le 199 dolarjev, kar je 100 dolarjev manj kot konkurenčna izdelka, omogoča pa tudi povezavo s priljubljeno prenosno konzolo GameBoy Advance. Tako pri Nintendu nameravajo že ob začetku prodaje v trgovine po ZDA dostaviti kar 700 tisoč konzol, letni načrt za 2001 pa je preko 1,1 milijona prodanih izdelkov.

    Objavljeno: 5.9.2001
  • Fujifilm predstavil tri "začetniške" digitalne fotoaparate

    Fujifilm je predstavil novo serijo tako imenovanih začetniških digitalnih fotoaparatov, imenovano FinePix A. Prva dva modela nove serije, FinePix A101 in A201, sta že dosegljiva na ameriškem tržišču. Oba fotoaparata omogočata preprosto povezavo z računalnikom in s priloženo programsko opremo tudi pošiljanje fotografij preko elektronske pošte, možnost zajema video posneta pa ju naredi primerni tudi kot PC kameri. Ena izmed prednosti serije A, je tudi kar 30 odstotkov manjša poraba energije. FinePix A101, ki stane 179 dolarjev, se lahko pohvali z ločljivostjo 1,3 milijona slikovnih elementov in 2x digitalnim zoomom, posnete fotografije pa je mogoče natisniti v velikosti 10x15 centimetrov. FinePix A201, za katero je treba odšteti 249 dolarjev, ponuja ločljivost 2 milijona slikovnih elementov in 2,5 digitalni zoom, fotografije pa je mogoče natisniti v velikosti 20x25 centimetrov. Poleg serije A, so pri Fujifilmu predstavili tudi nekoliko naprednejši model FinePix 2600 Zoom, ki ima podobne značilnosti kot FinePix A201, a dodan 3x optični zoom.

    Objavljeno: 5.9.2001
  • Tudi Celeron čez mejo 1 GHz

    Le nekaj dni za tem, ko so pri družbi Intel predstavili doslej najhitrejše procesorje, Pentium 4 s taktom 2 GHz, so na vrsto prišli tudi zmogljivejši modeli procesorjev Celeron. Gre za tri novosti in sicer modele s takti 1,1 GHz, 1,0 GHz in 950 MHz. Razen višje frekvence delovanja drugih strukturnih sprememb novi modeli ne prinašajo, kar pomeni, da je na čipu še vedno vgrajen 128 KB velik drugonivojski predpomnilnik, procesor pa še naprej podpira vodilo s taktom 100 MHz. Predstavitev novih modelov je prinesla tudi spremembe v ceniku, saj so se dosedanji modeli pocenili. Novi modeli stanejo od 74 dolarjev za model s taktom 950 MHz, prek 89 dolarjev za izvedbo 1 GHz do 103 dolarje za najhitrejši Celeron s taktom 1,1 GHz. Procesorji so že v prodaji.

    Objavljeno: 5.9.2001
  • Še o združitvi družb HP in Compaq

    Po senzacionalni novici o združitvi med družbami Hewlett Packard in Compaq na dam prihajajo nekatere podrobnosti o načrtih nove družbe. Predstavniki obeh podjetij so potrdili, da namerava nova družba zaradi združevanja programov in varčevalnih ukrepov odpustiti kar okoli 15.000 zaposlenih, kar je nekaj več kot desetina osebja obeh družb. Priznavajo tudi, da večji del napovedanih letnih prihrankov v višini 2,5 milijarde dolarjev izhaja prav iz zmanjšanja delovne sile in poenostavitev v prodajnih programih obeh družb.

    Objavljeno: 5.9.2001
  • Garnter ugotovil kako deluje računalniška industrija

    Neodvisno podjetje za analizo tržišča Gartner Group je v študiji o namenskih strežnikih zapisalo, da proizvajalci vzpodbujajo stranke k nakupu visoko zmogljivih naprav, ki jih sploh ne potrebujejo. Po Gartnerjevih analizah, naj bi podjetja v zadnjih treh letih porabila kar milijardo dolarjev za naprave, ki jih ne izkoristijo. Po njihovi oceni, pa naj bi se do leta 2003 ta vsota povečala še za dve milijardi.

    Objavljeno: 4.9.2001
  • Senzacija: združitev podjetij Hewlett Packard in Compaq

    Hewlett Packard in Compaq se nameravata združiti, da bi bolj učinkovito poslovala v prihodnjih letih. Povsem nepričakovana poteza dveh velikanov je največja združitev v zgodovini računalniške industrije, nastalo pa bo podjetje s skupnim prometom nekaj čez 87 milijard dolarjev, kar je skoraj toliko kot je lani ustvarilo doslej največje računalniško podjetje, družba IBM (okoli 90 milijard dolarjev). Novo podjetje pa bo postalo največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. Vrednost združitve v obliki izmenjave delnic, ki jo bodo prikazali kot nakup, ocenjujejo na 25 milijard dolarjev, po tej potezi, pa bodo lastniki Hewlett Packarda v novi družbi imeli okoli 64% delnic nove družbe, delničarji Compaq pa preostalih 36%.

    Objavljeno: 4.9.2001
  • Sun zamuja izid Windows XP z svojo javo

    Ko je Microsoft aprila sporočil, da v nove različice operacijskega sistema Windows ne bo več vključeval javanskega navideznega stroja (JVM), ki omogoča izvajanje javanskih spletnih programov, so nekateri analitiki že videli konec jave. Microsoft se je za tako potezo odločil zaradi pravnih sporov s Sun Microsystems, saj Microsoftov JVM naj ne bi bil zgrajen na temeljih odprte kode. Windowsi bodo še zmerom podpirali JVM, vendar bo 5 MB veliko datoteko potrebno namestiti s spleta, bodisi z Microsoftove, bodisi s katere druge spletne strani. Prav na to pa so računali pri Sun Microsystems, saj so hoteli promovirati svojo, novejšo različico JVM, ki naj bi delovala precej hitreje in bolj zanesljivo kot Microsoftova. Pri tem pa je prišlo do težave, saj Sun še nima pripravljene različice JVM, ki bi jo bilo mogoče vključiti v Internet Explorer 6. Po predvidevanjih podjetja nova različica tudi ne bo pripravljena do konca oktobra, ko bo uradna predstavitev Windows XP.

    Objavljeno: 4.9.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji