• Canon i-SENSYS

    Canon je predstavil novo linijo laserskih tiskalnikov in večnamensih naprav i-SENSYS, namenjeno zahtevnejšim malim podjetjem in domačim pisarnam. Prve večnamenske naprave v novi liniji so i-SENSYS MF4150, MF4140 in MF4120, prva laserska tiskalnika pa i-SENSYS LBP5300 in LBP3300. Vse naprave podpirajo dvostranski tisk, vsebujejo kartušo "vse v enem" za lažje vzdrževanje, s tehnologijo On-demand Fixing pa sta skrajšana zagonski čas in poraba energije.

    Objavljeno: 25.8.2006
  • Novi barvni laserji Lexmarka

    Lexmark je predstavil družino mrežnih barvnih laserskih tiskalnikov Lexmark C770, ki poleg barvnih laserskih tiskalnikov C770n in 772n premore še barvno večnamensko napravo s faksom - Lexmark X772e. Nova serija je namenjena manjšim podjetjem, vsi trije predstavniki pa omogočajo tiskanje do 25 strani v minuti. Mrežni priključek je del standardne opreme pri vseh modelih, tako da lahko tiskalnik enostavno uporablja tudi večja delovna skupina.

    Objavljeno: 25.8.2006
  • Miška z dvema koleščkoma

    Logitech je danes naznanil dve novi napredni miški, ki uvajata nekatere tehnologije, ki jih v prejšnjih izdelkih švicarskega podjetja in njegove konkurence ni bilo moč zaslediti. Brezžični laserski miški Logitech MX Revolution za namizne in Logitech VX Revolution za prenosne računalnike sta zanimivi že zaradi zelo hitrega drsenja s koleščkom MicroGear Precision, katerega prosto vrtenje traja tudi do sedem sekund, tako da lahko z enim samim pomikom prsta prelistamo na stotine strani.

    Objavljeno: 25.8.2006
  • Apple in Creative prijatelja

    Apple in Creative sta sklenila izvensodno poravnavo o zlorabi patentov, po kateri bo prvo podjetje zadnjemu odštelo 100 milijonov dolarjev. Creative je namreč Apple obtožil uporabe lastne patentirane tehnologije v predvajalnikih iPod in celo zahteval umik iPodov s prodajnih polic v ZDA.

    Objavljeno: 24.8.2006
  • Nova paleta Olympusov

    Olympus je predstavil 5 novih fotoaparatov iz serije mju. Najbolj zanimiv je model µ 725 SW, ki je vodotesen in odporen na udarce. Aparat lahko uporabljamo za podvodno fotografiranje do globine 5 metrov, pri padcih z višine manj kot 1,5 metra pa naj bi ostal nepoškodovan. Vsebuje 6,4-centimetrski zaslon LCD, ločljivost tipala znaša 7,1 milijona pikslov, premore pa tudi 3-kratno optično povečavo.

    Objavljeno: 24.8.2006
  • Igralni krmilnik s hladilnikom

    Logitech je predstavil nov igralni krmilnik, ki ima vgrajen hladilnim sistemom, izdelan z namenom, da bi igričarjem "sušil in hladil roke - tudi pri intenzivnem igranju". Krmilnik Logitech ChillStream je namenjen osebnim računalnikom, patentirana tehnologija hlajenja, ki j ouporablja, pa temelji na vgrajenem ventilatorju, saj Logitech očitno stavi na hlajenje s svežim zrakom.

    Objavljeno: 24.8.2006
  • Apple priznal nepravilnosti

    Apple je izdal poročilo o delovnih pogojih v svoji tovarni, ki na Kitajskem izdeluje priljubljene predvajalnike iPod. V njem ugotavlja, da delavci dejansko delajo več kot dovoljenih 60 ur na teden, v 25 odstotkih časa pa tudi več kot dovoljenih šest zaporednih dni brez premora. V Applu zagotavljajo, da so dobavitelja zdaj prepričali v uvedbo "običajnega" 60-urnega delovnega tedna, hkrati pa ugotavljajo da v tovarni ne prihaja do drugih zlorab, npr. do izkoriščanja mladoletne delovne sile.

    Objavljeno: 23.8.2006
  • Dell se umika iz trga prenosnih predvajalnikov

    Dell je precej neopazno prenehal s prodajo prenosnih predvajalnikov glasbe, saj je iz prodaje umaknil še svoj zadnji predvajalnik, DJ Ditty. Na pomnilniku flash temelječa naprava je poskusila tekmovati iPod Shufflom, kar pa se jih očitno ni posrečilo najbolje. Dell je že februarja opustil prodajo predvajalnikov, ki so kot pomnilni medij uporabljali trdi disk.

    Objavljeno: 23.8.2006
  • Plextor z najmanjšim zapisovalnikom DVD

    Plextor je predstavil nov model ultralahkih in prenosljivih zapisovalnikov DVD, ki je po zagotovilih izdelovalca najmanjši na svetu. Model PX-608CU meri v višino še ne 16 milimetrov in tehta le 250 gramov, zato je primerna izbira za uporabnike prenosnih računalnikov, brez vgrajenih optičnih enot. Zunanjo enoto priklopimo preko vrat USB 2.0 in ne potrebuje zunanjega napajanja, kar je še posebej zanimivo za uporabnike na poti.

    Objavljeno: 23.8.2006
  • Microsoft vabi razvijalce Firefoxa

    Microsoft je sklenil ponuditi pomoč razvijalcem Firefoxa pri pripravi različice za naslednjo generacijo Windows, ki izide prihodnje leto. V ta namen je Sam Ramjii, direktor Microsoftovega laboratorija za odprtokodno programsko opremo, razvijalce Firefox in Thunderbirda povabil v Redmond, kjer jim nameravajo Microsoftovi uslužbenci v štirih dneh spoznavanja odprtokodnega raziskovalnega centra prenesti dovolj podatkov, da bosta Firefox in Thunderbird nemoteno delovala tudi na Windows Vista.

    Objavljeno: 22.8.2006
  • Največji serijski LCD TV

    Samsung je predstavil televizijo LCD z diagonalo dolžine 70-palcev, ki bo na policah prodajaln v prvi polovici prihodnjega leta. S tem bo postal izdelovalec največje serijske televizije LCD in odvzel primat Sharpu, ki izdeluje 65-palčni model LC-65D90U LCD. Kontrastno razmerje televizije znaša 2000:1, odzivni čas 8 milisekund, frekvenca osveževanja 120 Hz, ločljivost 1080p, vidni kot pa 180 stopinj.

    Objavljeno: 22.8.2006
  • Vaio je star 10 let

    Sony letos praznuje 10-letnico linije računalnikov Vaio, kar je še posebej počastil s predstavitvijo omejene serije petih prenosnikov Vaio FJ "Graphic Splash Edition". Na voljo je vsega 500 primerkov v petih različnih barvnih izvedenkah, cene pa se začnejo pri 1.130 dolarjih. Dobra dva kilograma težki prenosniki imajo 14,1-palčni zaslon širokega formata, zapisovalnik DVD, podporo za brezžični internet po standardu 802.11 b/g, kamero in mikrofon.

    Objavljeno: 22.8.2006
  • Sandisk z 8 GB

    Sandisk je predstavil prenosni predvajalnik glasbe, ki ponuja največjo kapaciteto med vsemi predvajalniki s pomnilnikom flash, in sicer 8 GB. Sansa e280 meri 4,3 x 8,9 x 1,3 cm in vsebuje 4,6-palčni barvni zaslon LCD. Opremljen je z odprtokodnim mehanizmom DRM za zaščito pred piratstvom, omogoča pa tudi prikaz slik, predvajanje videoposnetkov.

    Objavljeno: 21.8.2006
  • Writely spet obratuje

    Google je ponovno odprl delovanje spletnega urejevalnika besedil Writely, ki je bil zaprt od Googlovega prevzema podjetja, ki urejevalnik razvija. Uporabniki Googlovega računa se bodo lahko prijavili na stran, potem ko bodo prejeli potrditveno e-poštno sporočilo.

    Objavljeno: 21.8.2006
  • Dell tudi uradno na AMD

    Dell je zdaj tudi uradno potrdil, da namerava v kratkem predstaviti prve namizne izdelke, ki bodo uporabljali procesorje AMD. Doslej izključno Intelu naklonjeni Dell bo v namiznih računalnikih Dimension uporabil procesorje AMD Athlon, na voljo pa bodo že prihodnji mesec - torej še hitreje, kot je bilo sprva predvideno. Glede na to, da je Dell pred kratkim sporočil, da bo procesorje AMD uporabljal v strežnikih, je bila podobna odločitev o procesorjih v namiznih računalnikih pričakovana.

    Objavljeno: 21.8.2006
  • S&T v Adriatic regiji zelo uspešno

    Družba S&T Hermes Plus d.d. je predstavila rezultate za S&T v regiji Adriatic za prvo polletje poslovnega leta 2006. V tem obdobju je S&T v regiji Adriatic ustvaril prihodke v višini 54 milijonov evrov in s tem za 35 odstotkov prekašal prihodke iz enakega obdobja lani, ki so znašali 40 milijonov evrov. Dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) pa se je v primerjavi z letom poprej zvišal za 92 odstotkov in znaša 2,5 milijona evrov.

    Objavljeno: 20.8.2006
  • PC piramida

    Komur se zdi, da so ohišja za osebne računalnike vedno dolgočasno enaka, si lahko zdaj omisli računalnik Maingear Prysma, ki v sebi zmogljiv sistem za hišni kino v obliki piramide. Računalnik, ki je na voljo v več različnih barvah, zelo spominja na znameniti hotel Luxor iz Las Vegasa, saj ima podobno kot ta na vrhu ohišja vgrajeno luč. Osvetljeno je tudi dno ohišja, tako da v temi predstavlja povrh vsega zanimivo skulpturo. V isti barvni kombinaciji kot ohišje je mogoče obiti tudi tipkovnico.

    Objavljeno: 20.8.2006
  • Ali Amazon pripravlja trgovino z elektronskimi filmi?

    Video je, da se Hollywood končno pripravlja na možnost prodaje aktualnih filmov v digitalni obliki. Sodeč po pisanju spletne strani Kokogiak.com naj bi se Amazon.com, sicer največji spletni trgovski center, pripravljal na začetek prodaje filmov, ki jih bodo lahko uporabniki gledali na svojem računalniku takoj po prenosu prek interneta. Amazon je v ta namen razvil svoj video predvajalnik, ki ga morda uporabnik prenesti in namestiti na računalnik za ogled filma. Avtorji spletišča Kokogiak.com so po naključju našli spletne strani, ki so bili javno dostopne, a nikjer objavljene, ki dokazujejo to pričanje.

    Objavljeno: 19.8.2006
  • Linux alternativa Nokia Communicatorjem

    Mobilni telefoni z operacijskim sistemom Linux se hitro množijo, nemško podjetje ROAD pa pripravlja zanimivo alternativo priznanim pametnim telefonom Nokia Communicator. Model ROAD (Remote Office Access Device) S101 je po zgradbi namreč zelo podoben Communicatorjem, zlasti zaradi alfanumerične tipkovnice, ki omogoča razmeroma učinkovito tipkanje besedil. Tako kot Nokia ima tudi ROAD S101 dva zaslona, manjšega na zunanji strani, ki je nad številčnico telefona in notranjega, ki je podolgovate oblike in ima enako ločljivost 640 x 240 pik.

    Objavljeno: 19.8.2006
  • Ali je AMD zdravilo za Delove slabše rezultate?

    Podjetje Dell je objavilo poslovne rezultate, ki so kljub rasti prodaje slabši od pričakovanih. Medtem, ko so v enakem obdobju 2005 pri Dellu zabeležili dobiček v višini nekaj čez milijardo dolarjev, je podjetje svoje drugo poslovno četrtletje zaključili z dobičkom v višini 502 milijaona dolarjev, kar je 51% manj ko lani. To kljub dejstvu, da je promet v obdobju enega leta porasel za 5% in se dotaknil 14,1 milijard dolarjev v tromesečju. Pri Dell trdijo, da na dobiček vplivajo predvsem enkratni stroški, toda analitiki menijo, da težave izhajajo tudi od drugod. Tekmeci so se v zadnjih mesecih okrepili, kar močno vpliva na cene.

    Objavljeno: 18.8.2006
  • Gartner: podjetja nepotrebno investirajo v drage internetne telefone

    Pri analitski družbi Gartner ocenjujejo, da bodo podjetja po celem svetu v obdobju 2005-2010 po nepotrebne porabila več kot 20 milijard dolarjev za moderne internetne telefone, od katerih pa bodo v praksi uporabljali le malo funkcionalnosti. Ponudniki internetne telefonije namreč radi ponujajo internetne telefone, ki so s svojimi velikimi zasloni in številnimi menuji pravcati mali računalniki, vendar praksa kaže, da le malo uporabnikov dejansko uporablja vse napredne funkcije, ki jih nudijo. Večinoma se o prehodu iz klasičnih telefonskih aparatov omejijo na pregled neodgovorjenih klicev in funkcije za posredovanje klicev.

    Objavljeno: 18.8.2006
  • Apple načrtuje strežnike s Xeoni

    Po tem, ko so pri družbi Apple predstavili namizne in prenosne računalnike z Intelovimi procesorji, nameravajo oktobra narediti podoben prehod tudi pri strežnikih Xserve. Prve prototipe strežnikov z dvema procesorjema Intel Xeon so tako prikazali na konferenci LinuxWorld, namenjeni pa so pretežno za rabo z operacijskim sistemom MacOS X za strežnike. Načrti za podporo drugim operacijskim sistemom, zlasti s stališča gonilnikov, za zdaj še niso znani.

    Objavljeno: 18.8.2006
  • Panda GateDefender Integra 300

    Trebanjsko podjetje Ribera je novinarjem predstavilo nov izdelek podjetje Panda Software za zaščito omrežij, GateDefender Integra 300. Namenska strojna oprema, nameščena med poslovno omrežje in splet, podobno kot požarni zid opravlja več nalog, saj gre za t. i. napravo »vse v enem«. Zamišljena za omrežja malih in srednjih podjetij naj bi po trditvah proizvajalca varovala proti praktično vsem vrstam nevarnosti, ki prežijo z interneta. Škatla tako v sebi skriva požarni zid, filter nezaželene pošte in škodljive programske kode za vse vrste spletnih protokolov, omogoča blokiranje spletnih vsebin, do katerih želimo zaposlenim preprečiti dostop, z analizo spletnega obnašanja preprečuje napade z spleta, ter končno omogoča (teoretično) neomejeno število VPN povezav.

    Objavljeno: 17.8.2006
  • HP v zadnjem četrtletju zelo uspešen

    HP je objavil četrtletne poslovne rezultate, ki so precej boljši od lanskih, pa tudi pričakovanj analitikov. HP je predvsem vesel, ker so uspeli povečati promet in zlasti zaslužek na vseh področjih poslovanja, kar je dobra osnova za nadaljnjo rast. HP je v zadnjem tromesečju prodal za 21,9 milijard dolarjev izdelkov in storitev, kar je okoli 5% bolje, kot v enakem obdobju lani. Predvsem pa so bistveno povečali dobiček, ki je znašal 1,5% milijarde dolarjev, medtem ko so lani zaradi težav v poslovanju in negativnih tečajnih razlik zabeležili le 73 minjonov dolarjev dobička. Obenem so uspeli tudi dvigniti povprečno maržo iz 4,4% na 6,9%.

    Objavljeno: 17.8.2006
  • Sun odpira javo

    Podjetje Sun je objavilo, da namerava oktobra objaviti prve dele platforme java pod odprtnokodno licenco, ostale dele pa bodo nato odprli prihodnje leto. Jeseni bosta tako pod odprto kodo na voljo prevajalnik JavaC in navidezni stroj HotSpot, ki tvorita jedro platforme Java ME. Do naslednje konference JavaOne bo tako predvidoma z odprto kodo objavljena skoraj celotna platforma, z izjemo nekaterih manjših delov, nad katerimi Sun nima avtorskih pravic.

    Objavljeno: 17.8.2006
  • LinuxWorld 2006

    V San Franciscu je potekala že tradicionalna konferneca LinuxWorld, kjer so ponudniki rešitev za odprtokodni operacijski sistem prikazali številne novosti. Poleg že uveljavljenih tem je bila letos v ospredju zlasti mobilna telefonija, kjer Linux postaja vse močnejša platforma. Poleg podjetja Trolltech, ki je predstavil svoj mobilni telefon Greenphone kot platformo, na kateri lahko napredni uporabniki sami spreminjajo kodo, odmeva predvsem napoved družbe Motorola, proizvajalca števila dva na področju mobilnih telefonov, da bodo v bodoče svoje napredne pametne telefone snovali predvsem na Linuxu. Drugih platform, kot sta Microsoft PocketPC in Symbian ne bodo opustili, vendar nameravajo interni razvoj odslej početi predvsem na Linuxu.

    Objavljeno: 17.8.2006
  • AMD predstavlja prenovljene Opterone

    AMD je uradno predstavil drugo generacijo procesorjev Opteron, s katero si je v preteklem obdobju drastično povečal tržni delež na področju strežnikov in delovnih postaj. Novi procesor nosi uradno oznako "Next-Generation AMD Opteron", poznajo ga pa tudi po oznaki "Rev. F", ki ponazarja nov tip podnožja, za katerega AMD jamči združljivost tudi za bodoče generacije procesorjev. Novinec ima s tehnične plati predvsem izboljšavo v vgrajenem krmilniku za pomnilnike DDR2 in strojno podporo za virtualizacijo, ki podpira hitrejše delovanje virtualizacijskih tehnologij podjetij Microsoft, Vmware, Novell in Xen.

    Objavljeno: 16.8.2006
  • M-Audio Session - Garageband za PCje

    Podjetje M-Audio bo kmalu začelo s prodajo programske opreme Session za večstezno snemanje glasbe, ki po vsebini in načinu dela še najbolj spominja na priljubljeni Appleov program Garageband za MacOS X. M-Audio Session seveda deluje na računalnikih PC, podjetje pa ga namerava prodajati po agresivni ceni - le 50 dolarjev, za kar kupec dobi povrh vsega USB napravo M-Audio Micro USB, ki je v bistvu specializirana zvočna kartica z zelo majhno latenco. S tem so pri družni M-Audio omogočilo uporabo knjižnice vzorcev velike kar 3,5 GB, ki je osnova za snemanje glasbe prek vmesnika ASIO. Doslej je bil Session na voljo le s drugimi zvočnimi vmesniki, kot je Fast Track USB, za katere pa je treba odšteti precej več denarja.

    Objavljeno: 16.8.2006
  • Dellov vpoklic akumulatorjev

    Dell je sporočil, da bo vpoklical kar 4,1 milijona akumulatorjev za prenosne računalnike zaradi nevarnosti požara. V zadnjih mesecih se je namreč večkrat zgodilo (nekateri dokazi so celo na video posnetkih), da so se prenosniki ameriškega proizvajalci vneli zaradi pretiranega segrevanja akumulatorjev. Dell zdaj priznava, da se zaradi napake v proizvodnje lahko zgodi, da pri visoki temperaturi pride do kratkega stika v akumulatorskih celicah, ki jih za Dell proizvaja japonski Sony. Iz preventivnih razlogov bodo zdaj te akumulatorje zamenjali.

    Objavljeno: 15.8.2006
  • Greenphone

    Linux se je že večkrat pojavil kot operacijski sistem za prenosne naprave, vendar tovrstne naprave še niso široko prisotne. Zdaj pa je pobudo prevzelo podjetje Trolltech, znano po svojem razvojnem okolju in gradnikih programske opreme Qt, ki obstajajo tudi v različici za prenosne naprave pod imenom Qtopia.

    Objavljeno: 15.8.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji