• Blu-ray z 200 GB!

    Sony pripravlja novo različico nosilcev blu-ray, ki veljajo za naslednike današnjih DVD-jev, na katere bo mogoče spraviti kar 200 GB podatkov. Ta zmogljivost je precej večja od osnovne, ki jo bodo podpirali nosilci blu-ray, vendar so pri Sonyju posegli po metodi shranjevanja podatkov na osem ločenih optičnih slojev. Čeprav gre zgolj za prikaz zmogljivosti tehnologije, so pri Sonyu menja, da bodo do leta 2007 predstavili prodajno različico tehnike snemanja na štiri sloje, s čimer bi nosilci blu-ray lahko hranili okoli 100 GB podatkov.

    Objavljeno: 23.9.2004
  • BlackBerry v obliki telefona

    Podjetje Research In Motion, ki je znano po svojih žepnih računalnikih za elektronsko pošto, je predstavilo nov model 7100v, ki ima podobo mobilnega telefona. Tudi sicer ima novost vgrajen mobilni telefon, pod velikim zaslonom pa se nahaja tipkovnica, ki je kombinacija klasične tipkovnice QWERTY in numerične tipkovnice telefona. Zaradi manjšega števila tipk je na posamezno vezanih več znakov, naprava pa ima vgrajen poseben program, ki skuša iz uganiti, katero črko želi uporabnik izbrati med pisanjem in jo predlaga kot prvo. Sicer pa je BlackBerry 7100v še naprej opremljen z vsemi funkcijami elektronske pošte, kot njegovi predhodniki, prodajali pa jih bodo skupaj s storitvami prek telekomunikacijskih ponudnikov, tudi v Evropi.

    Objavljeno: 23.9.2004
  • Adobe razvija Acrobat 7

    Sodeč po informacijah na internetu, naj bi Adobe še v letošnjem letu predstavil novo različico programskega paketa Acrobat, ki bo vseboval številne nove funkcije, zlasti pa možnost interaktivnega izpolnjevanja obrazcev. Projekt, ki nastaja pod imenom Acrobat X je že delno viden z objavo razvojne različice pregledovalnika Acrobat Reader, ki ga je dobilo omejeno število preskuševalcev. Novi pregledovalnik omogoča med drugim izpolnjevanje obrazcev, digitalno podpisovanje dokumentov, sodelovanje v procesu revizije dokumentov prek elektronske pošte in spleta, omogoča pa tudi, da v dokumente pripnemo druge datoteke PDF ali poljubne druge datoteke.

    Objavljeno: 23.9.2004
  • Siemens SF65

    Siemens je predstavil nov mobilni telefon SF65, ki po barvni kombinaciji in videzu marsikoga spominja na večpredstavni predvajalnik Apple iPod. Telefon sicer vsebuje podporo za GPRS, dvojne frekvence delovanja, polifonski zvok in javo, zaslon pa je vrtljiv. Poleg oblike pa je glavna značilnost vsekakor vgrajeni digitalni fotoaparat s 1,3 milijoni pik, bliskavico v obliki LED diode in 4-kratnim digitalnim zumom. Za slike, pa tudi elektronsko pošto in druge podatke ima 18 MB pomnilnika in režo za pomnilniške kartice. Siemens SF65 meri 9,1 x 4,4 x 2,4cm in tehta manj kot 100 gramov.

    Objavljeno: 22.9.2004
  • Nova organizacija za vmesnik SATA

    Ponudniki izdelkov z vmesnikom Serial ATA so ustanovili novo organizacijo, ki bo bdela nad nadaljnjim razvojem standardov na tem področju. Serial ATA International Organization (SATA-IO) je formalna in samostojna organizacija, ki združuje okoli 40 proizvajalcev, predseduje pa ji Knut Grimsrud, sicer eden od glavnih inženirjev za vmesnike SATA pri Intelu. Cilj nove organizacije je povezati širši krog proizvodov, v prvi vrsti tudi ponudnike magnetnih, optičnih diskov, krmilnikov in pomnilniških sistemov ter zagotoviti hitrejšo implementacijo novih standardov. To bodo skušali dokazati že z novo različico vmesnika SATA, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 3 Gb/s, prve izdelke pa lahko pričakujemo v začetku 2005.

    Objavljeno: 22.9.2004
  • Zavora za RFID?

    Odločitev družbe Intermec, da bo po sodni poti skušala zaščititi svoje patentne pravice na področju tehnologije RFID, mnoge analitike skrbi glede prihodnosti in hitrosti implementacij tovrstnih izdelkov. Intermec, eden ključnih podpornikov združenja EPC Global, ki razvija protokol Electronic Product Code (EPC) Generation 2 (G2), se je odločil tožiti družbo Matrics, ki jo je nedavno kupilo podjetje Symbol, zaradi domnevne kršitve patentnih pravic. Tak korak je ostro nasprotje dosedanjega visokega sodelovanja med različnimi proizvajalci, analitike pa skrbi, da bi na podlagi te tožbe podoben korak ubrali tudi drugi.

    Objavljeno: 22.9.2004
  • ATI Radeon X700

    ATi je predstavil novo generacijo grafičnih pospeševalnikov srednjega zmogljivostnega razreda, s katerim naj bi se borili proti tekmecu Nvidia GeForce 6600. Radeon X700 ima osem cevovodov za procesiranje pik in šest cevovodov za obdelavo oglišč. ATI je razvil za X700 poseben algoritem za odpravo prepletanja in mehčanje slike video zapisov, s čimer lahko prikažejo bolj kvalitetne video posnetke. X700 je narejen v 110-nm arhitekturi in podpira različne pomnilnike, od DDR do GDDR3 prek 128-bitnega vodila. Jedro deluje s takti od 400 do 475 MHz, dostop do pomnilnika pa pri frekvencah od 700 do 1050 MHz. Cene kartice se bodo gibale od 150 do 200 dolarjev, na prodaj pa ne bodo pred koncem leta.

    Objavljeno: 22.9.2004
  • Vmware ACE -- ovojnica čez namizje

    Podjetje Vmware je razvilo nov tip orodja, s katerimi lahko upravitelji uporabnikom naredijo delovno okolje z navideznim računalnikom, ki je omejeno na natančno določene funkcije. Vmware ACE temelji na preizkušeni tehnologiji navideznih strojev Vmware, upraviteljem pa dodaja nova orodja za nastavitve delovne okolja s politikami. Na ta način lahko posameznemu uporabniku možnost, da uporablja le vnaprej izbrane funkcije v navideznem stroju. Dostop je mogoče omejiti le na uporabo posameznega programa ali skupine programov, onemogočiti pa je mogoče tudi sestavne dele računalnika, na primer pomnilniške enote, prek katerih bi podatke lahko prenesli drugam.

    Objavljeno: 21.9.2004
  • Microsoft vstopa na trg izdelkov za varnostne kopije

    Microsoft se je odločil, da bo razvil in tržil nov izdelek, s katerim bo mogoče izdelovati varnostne kopije in povrnitev podatkov, hranjenih na diskih. Na ta način se podaja na trg, kjer je tradicionalno sodeloval s partnerji, kot sta Veritas in Computer Associates. Razlog za tako odločitev so podatki iz posebne ankete med uporabniki, ki so zatrdili, da je proces varovanja podatkov še vedno preveč težek in časovno zamuden postopek, kar je velika težava ob upoštevanju dejstva, da število podatkov nenehno narašča.

    Objavljeno: 21.9.2004
  • AMD s procesorji za najlažje prenosnike

    Podjetje AMD je predstavilo nov mobilni procesor z nizko napetostjo delovanja, s katerimi cilja na najlažje prenosne računalnike. Athlon 64 3000+ nudi 64-bitno podporo, pa tudi orodje za učinkovit boj pred virusi (Enhanced Virus Protection, EVP), ki deluje v kombinaciji z novim kompletom popravkov Windows XP Service Pack 2. Novi model je prvi narejen v 90-nm arhitekturi, med prvimi pa ga bo v svojih sistemih ponudil Acer in sicer v modelu Ferrari 3400.

    Objavljeno: 21.9.2004
  • JVC z miniaturnimi kamkorderji

    Japonski proizvajalec JVC je predstavil digitalne kamkorderje Everio, ki se ponašajo z zelo majhno velikostjo, podatke pa shranjujejo na kartice CompactFlash. Na voljo sta dva modela in sicer GZ-MC100 in GZ-MC200, ki se razlikujeta predvsem po obliki - prvi je vertikalen, medtem ko je GZ-MC200 vodoraven in po videzu bolj podoben navadnim kamkordejem, le da je precej manjši.

    Objavljeno: 21.9.2004
  • Bluetooth EDR -- 2,1 Mb/s

    Združenje Bluetooth SIG je potrdilo novo specifikacijo za vmesnik bluetooth, ki bo omogočala domala trikrat hitrejši prenos podatkov. Bluetooth Enhanced Data Rate (EDR) bo predvidoma drugo leto v napravah podpiral hitrosti prenosa do 2,1 Mb/s proti današnjemu standardu 721 Kb/s. Nove naprave bodo nazaj združljive z obstoječimi, glavni cilj pa je povečati prepustnosti povezave v primerih, ki na računalnik ali drugi napravo priključimo več naprav simultano. Pospešil se bo tudi prenos podatkov iz mobilnih telefonov v računalnike, zlati ob prehodu hitrejših mobilnih standardov, kot je UMTS.

    Objavljeno: 20.9.2004
  • Adobe Elements za lažjo rabo

    Podjetje Adobe je predstavilo dva nova izdelke iz družine Elements, v okviru katere ponuja izdelke pretežno za domačo rabo. Prva novost je Adobe Photoshop Elements 3.0, nova različica priljubljenega programa za retuširanje, obdelavo in katalogiziranje digitalnih fotografij. Med novostmi so zmožnost pošiljanja foto albumov prek elektronske pošte, nove pa so tudi dinamične možnosti za diaprojekcije z novimi video prehodi in podporo za glasbo v ozadju. Program ima tudi precej izboljšano podporo za tiskanje fotografij in dostop do spletnih fotografskih servisov. Za popravljanje fotografij so na voljo nova orodja (med drugim učinkovit Spot Healing Brush in paketa Photoshop CS), od katerih večina lahko deluje samodejno (SmartFix), program pa podpira tudi dodatne grafične učnike.

    Objavljeno: 20.9.2004
  • Odprtokodni CRM

    Mlado podjetje SugarCRM je predstavilo prvi odprotokodni program za upravljanje odnosov s strankami, ki vključuje tudi tehnični podporo in možnost izobraževanja. Sugar Sales 1.5 je sicer odprtokodni program, vendar ga podjetje tudi prodaja za okoli 150 dolarjev na uporabnika, v kar so vračunane tudi prej omenjene storitve. Program deluje v okolju Linux, prenesen pa je tudi na Windowse in MacOS X. Zadnja različica programa prinaša dodatek za paket Microsoft Outlook, s katerim lahko elektronska sporočila tesno povežemo s podatki o posamezni stranki. Program sicer zna uvoziti podatke iz drugih pogostih CRM paketom, kot so Salesforce.com, ACT!, SalesLogix in Microsoft CRM. Novost je tudi novo orodje za upravljavce, s katerim je lažje uporabljati paket v večjih podjetjih.

    Objavljeno: 20.9.2004
  • Wacom Intuos 3

    Podjetje Wacom je predstavilo prenovljeno družino grafičnih tablic Intuos 3, ki prinaša še več svobode in pomoči grafičnim oblikovalcem. Grafične Tablice Intuos 3 so na voljo v velikostih od 4x5 do 9x12 palcev, nudijo pa dvakrat večjo ločljivost, kot doslej (5080 vrstic na palec). Posebnost so uporabniško nastavljive tipke ExpressKeys, ki so dostopne na sami tablici, povsem nove pa so na dotik občutljivi trakovi, s katerimi lahko uporabnik zumira ali pa premika fokus na sliki, medtem, preprosto s prsti na prosti roki, torej tisti, v kateri na baterijsko pisalo. Wacom ponuja tudi bogat nabor priloženih programov, ki obsegajo Adobe Photoshop Elements 2, Corel Painter Essentials 2 in Nik Color Efex Pro 2 IE. Cene se gibljejo od 200 do 450 dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.2004
  • Firefox 1.0 izziva Internet Explorerja

    Organizacija Mozilla Foundation je objavilo prvo različico spletnega brskalnika Firefox, s katerim želijo načeti Microsoftovo dominacijo na tem področju. Brskalnik je nastal na temelju projekta odprtokodnem Mozilla, vendar se ponaša s precej bolj kompaktno kodo, hitrim delovanjem, preglednim vmesnikom, vgrajenimi možnostmi za varnost, orodjem za preprečevanje reklamnih in drugih nadležnih oken, ter še čem. Prve raziskave kažejo, da je brskalnik že doslej dobil številne privržence, saj je delež brskalnikov, ki temeljijo na Mozilli od začetka leta narasel z 8 na 18 odstotkov, Microsoftovemu brskalniku pa je padel s 84 na 75%.

    Objavljeno: 19.9.2004
  • Nevarne slike JPEG

    Microsoft je objavil poročilo, v katerem potrjujejo obstoj nove varnostne luknje v načinu, kako proizvajalčevi izdelki obdelujejo slike JPEG. Zaradi načina dekodrianja slik bi hackerji lahko vanje podtaknili kodo, ki bi se nato izvajala na ciljnem računalniku. Čeprav doslej še niso odkrili tovrstnih virusov, je stopnja nevarnosti zelo velika, saj se tiče domala vseh Microsoftovih izdelkov, vključno z okolju Windows XP, Office 2003 in zadnjo različico internet Explorerja. Za okužbo bi bilo že dovolj, če bi uporabnik na poljubni spletni strani naložil sliko JPEG z virusom. Na napako pa so odporni sistemi, ki so namestili novi komplet popravkov Service Pack 2 za Windows XP. Zaradi velikosti napake je Microsoft izdelal posebno orodje za odpravljanje napake, ki bo dosegljivo tudi prek sistemov Windows Update in Office Update.

    Objavljeno: 19.9.2004
  • Mobilni telefoni bodo delovali v letalih

    Podjetje Airbus je razkrilo načrte, po katerih naj bi do leta 2006 v svojih letalih ponudili uporabnikom možnost opravljanja telefonskih klicev prek mobilnih telefonov. Nova oprema za letala Airbus omogoča delovanje brezžičnih komunikacij brez nevarnosti za navigacijski sistem v letalih, kar je bil doslej glavni razlog za prepoved uporabe mobilnih naprav, zlasti telefonov. Sistem naj bi bil za uporabnike transparenten, stroške povezave pa bi plačali kar v okviru naročnin pri lastnih operaterjih.

    Objavljeno: 19.9.2004
  • Paint Shop Pro 9

    Podjetje Jasc Software je predstavilo že deveto različico priljubljenega slikarskega programa Paint Shop Pro. Nova različica paketa prinaša predvsem izboljšave za profesionalno obdelavo fotografij in nova slikarska orodja za umetnike. Program zna tako odstraniti digitalni šum iz fotografij, barvne kromatske napake in druge težave. Podpira zapis RAW in druga orodja za učinkovito povezavo z digitalnimi fotoaparati. Za slikarje je na voljo nova mešalna paleta za barve, pa tudi nov izbor digitalnih čopičev, svinčnikov in drugih posnemanih orodij. Pri Jascu so se odločili, da poleg paketa Paint Shop pro ponudijo tudi preprostejši paket, ki bi bil namenjen predvsem domači rabi. Imenuje se Paint Shop Pro Studio, uporabnika pa vodi skozi posamezne korake obdelave skozi menuje imenovane Idea Book. Paketu je priložen tudi program Paint Shop Photo Album 5 za katalogiziranje fotografij in snemanje na nosilce CD. Paint Shop Pro 9 stane 130 dolarjev, Paint Shop Pro Studio pa 80.

    Objavljeno: 18.9.2004
  • Razpoznava govora v čipih

    Ameriška organizacija US National Science Foundation je odobrila sredstva za razvoj nove vrste namenskih procesorjev za učinkovito razpoznavo govora. V projektu bodo sodelovali raziskovalci ameriških univerz Carnegie Mellon in Univesity of California iz Berkeleya, cilj pa je razvoj procesorja, ki bo sto do tisočkrat bolj učinkovit od današnjih splošnonamenskih procesorjev. Z optimizacijo kode in nabora ukazov raziskovali pričakujejo, da bodo uspeli izdelati precej bolj natančno orodje za razpoznavo govora. Večina današnjih rešitev je izdelanih v programski opremi, ki pa uporablja v ta namen razmeroma neučinkovite procesorje, ki povrh vsega niso primerni za uporabo v mobilnih napravah. Rezultati projekta bodo vidni v dveh do treh letih.

    Objavljeno: 18.9.2004
  • Sony DSC-M1 -- hibrid med fotografijo in videom

    Sony je predstavil digitalni fotoaparat DSC-M1, ki se v marsičem spogleduje z digitalnimi kamkordeji. Fotoaparat lahko izdela fotografije s 5 milijoni pik, premore pa tudi zložljiv objektiv s 3x zumom sposojenim iz modela DSC-T1. Posebnost fotoaparat pa je podpora za snemanje posnetkov v VGA ločljivosti in 30 slikami na sekundo, ki so shranjeni v zapisu MPEG-4. Na kartico Memory Stick velikosti 512 MB lahko posnamemo do 27 minut video posnetkov visoke ločljivosti. Zanimiva je tudi kombinirana možnost snemanja, kjer pred fotografijo aparat samodejno posname pet sekund videa (četrtina VGA) in takoj po posnetku še 3 sekunde, ki jih nato predvaja kot celoto na vgrajenem vrtljivem 2,5-palčnem zaslonu. Posnetke lahko izvozimo v računalnik ali pa jih predvajamo na televizorju.

    Objavljeno: 18.9.2004
  • Amazon ima svoj spletni iskalnik

    Največja svetovna spletna trgovina Amazon.com vstopa tudi na področje spletni iskalnikov s svojim servisom A9.com. Z novim servisom nameravajo tekmovati z velikani, kot so Google, Yahoo, MSN in drugi. Spletni iskalnik so začeli razvijati pred letom dni, zdaj pa deluje kot hčerinsko podjetje. Iskalnik je zasnovan na iskalni tehnologiji družbe Google, vendar ima številne lastne posebnosti in razširitve. Poleg rezultatov iskalnika Google zna uporabljati tudi druge referenčne knjižnice podatkov, med drugimi GuruNet in IMDB za filme.

    Objavljeno: 17.9.2004
  • Microsoft pripravlja novi Media Center

    Oktobra bodo pri Microsoftu predstavili novo različico večpredstavnega operacijskega sistema, ki no najbrž nosil oznako Windows XP Media Center Edition 2005. Med glavnimi novostmi projekta z delovnim imenom Symphony so zmožnost snemanja video posnetkov na nosilce DVD, podpora za HDTV in izboljšan uporabniški vmesnik. Microsoft pripravlja tudi podporo za več TV tunerjev, s čimer bi lahko snemali programe, medtem, ko gledamo enega izmed izbranih.

    Objavljeno: 17.9.2004
  • Oracle vstopa na področje upravljanja vsebin

    Podjetje Oracle bo kmalu predstavilo nov izdelek, s katerim vstopajo na področje orodij za upravljanje z vsebinami (ECM, enterprise content management). Izdelek z delovnim imenom Tsunami bo omogočal hranjenje in upravljanje z nestrukturiranimi tipi podatkov, kot so dokumenti, elektronska pošta, slike in drugi tipi podatkov. Imel bo glavne značilnosti dokumentnih sistemov, kot sta na primer vodenje različic dokumentov in učinkovito iskanje po vsebini, pri Oraclu pa načrtujejo tudi tesno povezljivost s svojimi obstoječimi podatkovnimi in programskimi strežniki.

    Objavljeno: 17.9.2004
  • Interes za Linux narašča

    Po nedavni raziskavi družbe Yankee Group skoraj tretjina podjetij razmišlja o implementaciji ali prehodu na Linux, toda proces bo razmeroma počasen in previden. V večini primerov podjetja ne razmišljajo o masovni zamenjavi in prehodu na Linux, temveč o selektivni zamenjavi sistemov, povezani z izdatnim preizkušanjem. 11% vprašanih navaja, da nameravajo svoje strežnike z okoljem Windows zamenjati za okolje Linux, 21% pa jih namerava strežnike z Linuxom dodati ob obstoječe Microsoftove izdelke. Manjše presenečenje je, da namerava le okoli 4% vprašanih opraviti migracijo z Unixa na Linux, kar je nekako v nasprotju z dosedanjimi ugotovitvami in trditvami Microsofta, da uporabniki na Linux gledajo predvsem kot zamenjavo za Unix.

    Objavljeno: 17.9.2004
  • Microsoft Virtual Server 2005

    Microsoft je objavil dokončno različico svojega prvega strežniškega izdelka s področja virtualizacije. Virtual server 2005 omogoča izvajanje navideznih strežnikov v navideznih strojih na matičnem operacijskem sistem Windows Server 2003. Vsak od navideznih strojev ima lahko lasten operacijski sistem, sredstva pa souporablja z drugimi navideznimi strežniki.

    Objavljeno: 16.9.2004
  • Prodaja podatkovnih baz Oracle narašča

    Oracle je objavil dobre poslovne rezultate za svoje zadnje poslovno četrtletje, dobršen del zasluge pa ima dobra prodaja podatkovnih strežnikov. Dobiček je v četrtletju je znašal 509 milijonov dolarjev, kar je 16% bolje od enakega obdobja lani. Celotna prodaja se je povečala za 7% in dosegla nivo 2,2 milijarde dolarjev v tromesečju. Dobršen del dobička lahko pripišejo dobri prodaji licenc za podatkovni strežnik Oracle 10g, s katerim so zaslužili 563 milijonov dolarjev. Skrb pa lahko povzroča prodaja poslovnih informacijskih sistemov, kjer se je prihodke znižal kar za 36% in dosegel nivo le 69 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 16.9.2004
  • CA podpira upravljanje storitev

    Computer Associates je predstavil novo orodje, ki je namenjeno učinkovitemu upravljanju poslovanja v oddelkih in službah IT. CA Unicenter Service Management je orodje za spremljanje aktivnosti, investicij in drugih ključnih elementov v poslovanju oddelkov IT, ter usklajevanje storitev s poslovnimi cilji matičnega podjetja. Orodje je namenjeno predvsem vodstvom IT služb, z njim pa lahko lažje spremljajo zahteve in potrebe projektov, zmanjšujejo tveganja in bolj natančno spremljajo stroške upravljanja sistemov IT.

    Objavljeno: 16.9.2004
  • Odprtokodni Solaris

    Sun je potrdil, da bo do konca letošnjega leta odprl nov projekt z odprto kodo novega operacijskega sistema Solaris 10. Podjetje s tem želi pohitriti razvoj operacijskega sistema in omogočiti prispevke drugih razvijalcev. Seveda si s tem obetajo tudi širšo priljubljenost za operacijski sistem. Solaris 10 je pomembno poglavje v razvoju Sunovega operacijskega sistema, vseboval pa bo predvsem večjo stopnjo varnosti in odpornost na napake, tako strojne, kot programske opreme.

    Objavljeno: 16.9.2004
  • Yahoo kupuje družbo Musicmatch

    Yahoo namerava z velikimi koraki vstopi na področje trgovanja z digitalno glasbo, prvi korak pa je nakup družbe MusicMatch. Posel je vreden okoli 160 milijonov dolarjev, Yahoo pa navaja, da je to le ena od iniciativ na področju digitalne glasbe v tem letu. MusicMatch ima sicer okoli 225.000 naročnikov, kar naj bi z novim lastnikom precej povečal. Toda naloga ne bo lahka, saj se bo moral Yahoo soočiti s ponudniki, kot so Microsoft, Sony, Real Newtorks, Napster, Wal-Mart, predvsem pa Apple, ki je od začetka servisa iTunes prodal že okoli 125 milijonov skladb.

    Objavljeno: 15.9.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji