• Avtor Word in Excela zapušča Microsoft

    Charles Simonyi, eden od stebrov Microsofta in prvotni avtor programov Word in Excel se je odločil zapustiti družbo in ustanoviti svoje podjetje. Simonyi se je Microsoft pridružil že davnega leta 1981 (sodi med Microsoftove uslužbence z najdaljšim stažem), pred tem pa je delal kot vodilni raziskovalec v znamenitem raziskovalnem centru Xerox Parc.

    Objavljeno: 19.9.2002
  • Nove tipkovnice in miške iz Microsofta

    Jeseni bo Microsoft poslal na trg sedem novih tipkovnic in mišk, proti koncu leta pa bodo nared še prvi izdelki z vmesnikom bluetooth. Bistvene novosti med predstavljenim so izdelki z oznako >>Blue<<, ki se razlikujejo po oblikovanju, sicer pa so predstavili tudi pakete brezžičnih tipkovnic in mišk, ki skupaj uporabljajo en brezžični sprejemnik in prvo ožičeno optično miško, ki je prirejena posebej za delo s prenosniki.

    Objavljeno: 18.9.2002
  • Izboljšani cenejši strežniki

    Družba Sun je dva od njihovih najcenejših strežnikov (enoprocesorski Sun Fire V100 in dvoprocesorski Sun Fire 280R), opremila z najnovejšo procesorkso tehnologijo. V zadnjem času sta prav ta modela dosegla največje prodajne uspehe. Prvi je namenjen za spletne strežnike in elektronsko pošto, drugi, precej zmogljivejši, pa je namenjen zahtevnejšim opravilom kot je e-prodaja in druge poslovne uporabe. Sun Fire V100 bo odslej opremljen s 550 MHz ali 650 MHz procesorjem UltraSPARC III (doslej UltraSPARC IIe s taktom 500 MHz). Cena osnovnega modela s procesorjem 550 MHz, pomnilnikom 256 MB, diskom 40 GB in operacijskim sistemom Solaris bo tisoč dolarjev. Večji model Sun Fire 280R ima namesto procesorjev UltraSPARC III s taktom 900 MHz odslej dva hitrejša (1,015 GHz). Cena modela opremljenega z 2 GB RAM pomnilnika in dvema diskoma po 36 GB je 20.000 dolarjev. Strežnik je opremljen s celo paleto programov, vključno s strežnikom za spletne programe Sun One in razvojnim orodjem Sun One Studio 4.

    Objavljeno: 18.9.2002
  • Intel bo podprl pomnilnike DDR333

    Družba Intel je uradno potrdila, da bo v svoje sistemske nabore vključila podporo za pomnilniške module DDR333, obenem pa tudi nove Rambus PC1066. Pri družbi Intel bodo DDR pomnilnike vključevali v prenosne računalnike, delovne postaje in v omrežne naprave. Prvi komplet vezij za DDR333 naj bi tako izdelali konec leta, kar je nekaj mesecev kasneje kot njihovi tekmeci (npr. SiS). Doslej je bila proizvodnja pomnilniških vezij DDR333 še premajhna, zato naj bi zamuda ne pomenila veliko. V tem času so tudi izboljšali nekatere lastnosti modulov DDR333 in določili industrijske standarde. Nadaljnji razvoj naj bi sedaj potekal v smeri DDR400 ali pa v novo generacijo DDR-II, ki ima skoraj dvakrat nižjo stopnjo porabe energije pri enakih hitrostih.

    Objavljeno: 18.9.2002
  • UnitedLinux za 1000 dolarjev

    Novembra bo na voljo prva različica operacijskega sistema Linux, ki so ga skupaj razvila štiri podjetja zbrana pod imenom UnitedLinux. Cena na posamezni strežnik, vključno z vzdrževanjem, tehnično podporo in kasnejšimi izboljšavami, naj bi bila pod 1000 ameriškimi dolarji. Septembra naj bi bila na spletnih straneh UnitedLinux že na voljo testna različica. UnitedLinux 1.0 naj bi popolnoma ustrezal osnovnim standardom za Linux (LSB). Za imenom UnitedLinux se skrivajo podjetja SuSE, Caldera, TurboLinux in Conectiva, ki so se v letošnjem maju dogovorila, da bodo združila razvojne zmogljivosti in izdajala skupno distribucijo. Njihov glavni namen je, da družbi Red Hat prevzamejo prvo mesto med distributerji operacijskega sistema Linux. Ustanovili so že tudi pravno osebo, UnitedLinux LLT, s sedežem v Bostonu, v ameriški zvezni državi Massachusetts.

    Objavljeno: 18.9.2002
  • Etična podatkovna zbirka

    Ljudje smo veliko bolj pripravljeni svoje osebne podatke izdati živim osebam, denimo zdravnikom, kot pa podatkovnim zbirkam, saj nas pri računalnikih bolj skrbi za varnost naše zasebnosti; dodatno pa smo obremenjeni tudi s podobami birokratske prihodnosti iz knjig in filmov kot sta 1984 in Brazil. IBM-ov raziskovalec na področju podatkovnih zbirk Rakesh Agrawal se je zato lotil priprave podatkovne zbirke z etičnimi načeli, ki zna s podatki ravnati >>odgovorno<<. Agrawal si je za osnova etična načela vzel zdravniško zaprisego, načrte za izgradnjo podatkovne zbirke pa je predstavil na konferenci Very Large Databases v Hong Kongu.

    Objavljeno: 17.9.2002
  • Novi HPjev fotoaparat

    HP je predstavil novi digitalni fotoaparat Photosmart 850. Z novim fotoaparatom želijo pritegniti zahtevnejše amaterje, njegovi glavni odliki pa sta ločljivost 4,13 milijonov pik in 8-kratna optična povečava. Slike shranjuje na kartice SD ali MMC (priložena je 16-megabajtna SD kartica), napaja pa se iz štirih baterij ali akumulatorjev AA. Iskalo je elektronsko, poleg tega pa ima tudi LCD zaslon z diagonalo 5 cm. Dokupimo lahko tudi posebno priklopno postajo, s pomočjo katere se ob priklopu slike samodejno prenesejo v računalnik, fotoaparat pa lahko tudi neposredno priključimo na HPjeve foto tiskalnike in slike natisnemo brez uporabe računalnika. HP Photosmart 850 bo na voljo za 700 evrov, za priključno postajo pa bo potrebno odšteti še nadaljnjih 100 evrov. Oboje bo možno kupiti tudi v kompletu za 777 evrov.

    Objavljeno: 17.9.2002
  • Vnovič razhajanja glede vodil za strežnike

    Kot kaže je na pomolu novo razhajanje glede novih tehnologij za sistemska vodila v strežnikih. Na nedavno zaključeni konferenci IDF je postalo jasno, da se dva glavna proizvajalca, Intel in ServerWorks precej razhajata glede pogledov na sistemska vodila v strežnikih prihodnosti. Intel zagovarja vodilo PCI Express, ki so ga sprva razvili za uporabo v delovnih postajah in osebnih računalnikih, zdaj pa iščejo mesto tudi v strežnikih. ServerWorks po drugi strani zagovarja standard PCI-X 2.0, ki je nadaljevanje danes uveljavljenega vodila PCI-X.

    Objavljeno: 17.9.2002
  • Varnejši SQL strežnik

    Naslednja različica strežnika Microsoft SQL Server, ki nosi kodno ime >>Yukon<< bo vsebovala dolg seznam novih varnostnih dodatkov, ko bo ugledala luč sveta v letu 2003. Microsoftova SQL ekipa je porabila več kot mesec dni pri preverjanju programske kode, da bi odkrili morebitne varnostne luknje.

    Objavljeno: 17.9.2002
  • Hitrejši procesorji za prenosnike

    Intel je le teden dni za konferenco IDF (Intel Developers Forum) predstavil hitrejše različice mobilnih procesorjev Pentium 4. Nova različica deluje tako zdaj s taktom 2,2 GHz in predstavlja nov mejnik za prenosne računalnike. Sicer pa je novinec tehnično povsem enak dosedanjim modelom s takti do 2 GHz, zato jih lahko hitro pričakujemo v prenosnikih. Z novimi procesorji naj bi prenosni računalniki stali od 2.000 do 2.500 dolarjev, odvisno od izbire ostalih sestavnih delov, zlasti zaslona. Opazovalci menijo, da bo Intel že čez kak mesec predstavil še hitrejšo različico s taktom 2,4 GHz, za tem pa že pride na vrsto nova generacija z delovnim imenom Banias, ki bo zagotavljal bolj učinkovito izrabo energije in z drugačno zasnovo večjo procesno moč ob nižjih taktih delovanja.

    Objavljeno: 16.9.2002
  • Canopus DVStorm2

    Podjetje Canopus je predstavilo novo digitalni video kartico DVStorm2, ki omogoča uporabo video učinkov, kodiranje MPEG in druge opravila v realnem času. To so dosegli z uporabo lastnega kodeka Canopus DV, ki zagotavlja hitro in stabilno okolje za montažo video posnetkov na več trakovih sočasno. Kljub temu, da je kartica na voljo za isti znesek, kot prva generacija kartic DVStorm, premore zdaj precej več orodij in učinkov. Med temi je 28 novih 2D in 3D učinkov v realnem času, cel niz novih video filtrov ter nova orodja za barvno popravilo posnetkov. Z uporabo novega procesorja in kodeka so dosegli celo to, da lahko video posnetke DV zajemamo iz več virov sočasno, le da pri tem potrebujemo dodatne OHCI združljive kartice z vmesnikom firewire.

    Objavljeno: 16.9.2002
  • Sony VAIO na Japonskem

    Sony je v svoji matični deželi eden od glavnih ponudnikov osebnih računalnikov. Nedavno pa so na sjemu Sony Dream Wolrd prikazali prihodnost svojih osebnih računalnikov, ki pa ni tako daleč, kot se zdi. Nekatere novosti bodo začeli namreč prodajati že letos. Japonski trg je že zelo zasičen z najrazličnejšimi elektronskimi napravami, zato kupce privabijo resnično le najbolj zanimive in inovativne novosti. Sony na področju osebnih računalnikov glede tega stavi na integracijo računalniške tehnologije in domače zabavne elektronike.

    Objavljeno: 16.9.2002
  • Olympus Camedia C-730 Ultra

    Olympus je predstavil nov digitalni fotoaparat, ki je najmanjši med tekmeci z 3,2 milijoni svetlobnih elementov. Fotoaparat namreč meri le 10,5 x 7,6 cm, tehta pa borih 300 gramov. Kljub temu nudi značilnosti precej večjih izdelkov, kot so visoka ločljivost in kar desetkratni optični zum (30x digitalni), ki je ekvivalenten klasičnim objektivom z 38 do 380 mm. Kljub skromnim dimenzijam je fotoaparat namenjen zahtevnejšim fotografom, saj omogoča poleg samodejnih tudi številne ročne nastavitve. Hitrost zaklopke je lahko le tisočinka sekunde, lahko pa je odprta tudi do 8 sekund. Poleg več različnih makro načinov pozna C-730 tudi različne načine zajema slik, ki segajo od panoramskih, do hitrih slik, ki si sledijo druga drugi. Za povezavo z računalnikom je namenjen vmesnik USB, fotpaparat pa je mogoče priključiti tudi na televizor. Novi C-730 Ultra že sodi med tiste fotoaparate, ki uporabljajo nove pomnilniške kartice xD Picture Card, ob nakupu pa kupec dobi tako velikosti 16 MB. Kupiti ga bo mogoče od konca oktobra, v ZDA pa je že znana tudi cena - 600 dolarjev.

    Objavljeno: 16.9.2002
  • AMD zamuja

    AMD je sporočil, da bo njihov dolgo pričakovani 64-bitni procesor Clawhammer, namenjen osebnim računalnikom, zakasnil vsaj tri mesece. Procesor, ki ga nekateri imenujejo tudi K8, naj bi bil zaradi nekaterih sprememb v arhitekturi nared šele konec zime ali v začetku pomladi 2003. Načrti za strežniško različico 64-bitnih procesorjev z imenom Opteron so za zdaj nespremenjeni, pričakujemo jih lahko sredi leta 2003.

    Objavljeno: 15.9.2002
  • Hitrejši in bolj združljivi zapisovalniki DVD

    Po krajšem premoru prihajajo na tržne police novi zapisovalniki DVD, ki po eni strani povečujejo hitrost zapisovanja, obenem pa nudijo večjo združljivost z obstoječimi zapisi. Philips je tako predstavil enoto DVDRW416K, ki hitrost zapisovanja na nosilce DVD+R povečuje s sedanjih 2x na 4x. Hitrost zapisovanja nosilce DVD+RW je zdaj 2,4x, medtem ko so povečali tudi hitrosti delovanja z nosilci CD. Hitrost zapisovanja na nosilce CD-R je zdaj 16x, medtem ko podatke prebira s hitrostjo 40x. Novi Philipsov zapisovalnik DVD je obenem prvi, ki je združljiv s standardom EasyWrite (Mt.Rainier), ki omogočaj hiterjše in udobnejše delo z nosilci CD-RW.

    Objavljeno: 15.9.2002
  • Fujitsu mora zamenjati 300.000 diskov

    Japonski proizvajalec Fujitsu bo moral zamenjati okoli 300.000 diskov, ki so jih naredili med septembrom 2000 in septembrom 2001. Ugotovili so namreč, da ima okoli 3% diskov narejenih v tem obdobju (skupno približno 10 milijonov) napako v krmilniku na disku, ki lahko povzroči okvaro in izgubo podatkov. Za Fujitsu je to lep udarec, saj bo program zamenjave podjetje stal kar okolo 83 milijonov dolarjev. Večino diskov, ki imajo okvaro so prodali družbam IBM, NEC in Fujitsu Siemens, ki bodo tudi morali obvestiti svoje kupce.

    Objavljeno: 15.9.2002
  • Trend Micro vodi na trgu protivirusne zaščite za strežnike

    Po raziskavi družbe IDC je podjetje Trend Micro tudi v letošnjem letu vodilno na svetovnem trgu protivirusne programske opreme za strežnike, prav tako pa ohranja vodilni položaj na področju protivirusne programske opreme za internetne prehode in poštne strežnike. Trend Micro ima na zahtevnem trgu za strežnike 27% tržni delež, pri internetnih prehodih 41% trga in pri rešitvah za poštne strežnike še vedno dobrih 23%. Po mnenju IDC-ja je Trend Micro za zadnjih 12 mesecih imel tudi največjo stopnjo rasti, kar 31%, več kot celotna protivirusna industrija. Strežniku na tem področju predstavljajo okoli 44% vseh protivirusnih rešitev. Obeti za prihodnost so obetavni, saj naj bi v petih letih volumen prodaje skoraj potrojili, iz lanskih 508 milijonov dolarjev na več kot 1,5 milijarde predvidoma v letu 2006.

    Objavljeno: 14.9.2002
  • Seagate "HAMR" obljublja 100-krat večjo gostoto zapisa

    Segate je prikazal prototip pomnilniške enote, ki z uporabo posebne tehnologije omogoča zapisati kar 100-krat več podatkov, kot na današnje diske. Tehnologija se imenuje HAMR (Heat Assisted Magnetic Recordnig), omogoča pa zapisovanje na magnetni nosilec s pomočjo laserskega žarka, kar na bi omogočilo zapisati kar neverjetnih 50 terbajatov podatkov na kvadratni palec. Laser pri tehnologiji HAMR ne zapisuje podatkov ampak zgolj segreva območje, kamr naj bi bil zapisan podatke s klasično magnetno glavo, segreta površina pa lahko hitreje in bolj zanesljivo shrani podatke, obenem pa pri tem porabi precej manj prostora za zagotovitev stabilne polarizacije.

    Objavljeno: 14.9.2002
  • 100-gigabitni ethernet?

    Mednarodna organizacija IEEE je šele pred kratkim ratificirala standard za omrežja ethernet s hitrostjo 10 Gb/s, a se proizvajalci kot kaže že pripravljajo za naslednji skok. Po mnenju predsednika družbe Foundry Networks, enega od ponudnikov omrežne opreme, lahko do leta 2006 pričakujemo omrežja ethernet s hitrostmi 100 Gb/s. Analitiki ob tem poudarjajo, da bo od sedanjih 10 Gb/s do 100 Gb/s vsaj še en vmesni korak in to pri 40 Gb/s, kar zagovarjajo predvsem predstavniki telekomunikacijske opreme. Obenem z višjimi hitrostmi pa se dosedanje tehnologije vse hitreje selijo med cenejše in širše uporabljene sisteme. Gigabitni ethernet vmesniki naj bi zaradi nizke cene že prihodnjo zimo postali standardni del osebnih računalnikov, pri strežnikih pa so prisotni že nekaj časa. Do leta 2006, ko bo za strežnike na voljo 100 Gb/s ethernet, se bo dosedanja tehnologija 10 Gb/s prav tako preselila med namizne računalnike, bakrene vodnike pa naj bi nadomestili vse cenejši optični kabli.

    Objavljeno: 14.9.2002
  • Podvig Hewlett-Packarda v molekularni elektroniki

    Znanstvenikom družbe Hewlett-Packard je uspelo narediti pomnilnik z doslej največjo gostoto pomnilniških celic, ki ga je še mogoče električno naslavljati. Razvoj na področju molekularne elektronike naj bi odprl pot za izdelavo majhnih, hitrejših in cenejših vezij. Vezje je 64-bitni pomnilnik, ki za aktivne elemente uporablja molekularna stikala. Meri manj kot 1 mikron in ima gostoto pomnilniških celic več kot desetkrat večjo od sedanjih silicijevih pomnilniških vezij. Vezje so izdelali s pomočjo kombinacije optičnega tiska in tiska s snopom elektronov. Osnova vezja je rešetkasta oblika, ki so jo dobili tako, da so vzporednim 40 nm širokim linijam v treh plasteh dodali nekaj atomov debela vlakna s platino za navzkrižne žične povezave. Na ta način so omogočili hitro in ceneno tiskanje velikega števila vezij iz ene silicijeve rezine. Družba Hewlett-Packard je pri razvoju sodelovala s kalifornijsko univerzo UCLA.

    Objavljeno: 13.9.2002
  • Disk velikosti 320 GB

    Družba Maxtor naj bi prihodnje leto poslala na tržišče tri diske serije MaXLine izjemnih velikosti - tudi take do 320 GB. Diski, ki so opremljeni s priključkom EIDE, naj bi služili za uporabo v računalnikih, zaradi obširne velikosti pa tudi kot sekundarni pomnilniški sistemi. Dostopni časi teh diskov naj bi bili kratki, poleg tega pa bodo tudi izjemno zanesljivi, saj naj bi bil povprečni čas delovanja pred prvo napako (MTBF) več kot milijon ur. Tudi cena naj bi bila ugodna - v ZDA od 300 do 400 dolarjev. Pri družbi Maxtor so še najavili, da naj bi v kratkem začeli izdelovati najhitrejši disk na svetu - novo generacijo diskov Atlas 15K z vmesnikom SCSI, ki ima hitrost vrtenja 15000 vrtljajev na minuto.

    Objavljeno: 13.9.2002
  • Linux in ERP v porastu

    Avgustovska mesečna anketa finančne organizacije Morgan Stanley med 225 direktorji oddelkov za informatiko v velikih družbah je pokazala, da so v ospredju zanimanja povezovanje poslovnih sistemov, varnost in celovite rešitve, v zatonu pa programska oprema CRM in kupovanje strojne opreme. Anketiranci so ocenili, da bodo proračuni za opremo IT v povprečju ostali enaki kot v prvi polovici letošnjega leta.

    Objavljeno: 13.9.2002
  • Corel Grafigo

    Corel je na sejmu Seybold prikazal povsem nov programski paket Grafigo, ki je namenjen izključno prihajajočim peresnikom TabletPC. Corel s tem postaja poleg Microsofta prvi veliki podpornik platforme Windows XP TabletPC Edition, operacijskega sistema za prenosne računalnike, ki jih ne krmilimo prek tipkovnice in miške, ampak s pomočjo peresa prek zaslona občutljivega na dotik.

    Objavljeno: 13.9.2002
  • Tiprov dotik

    Podjetje Tipro, nekoč znano kot distributer izdelkov znamke Cherry, je predstavilo novo družino izdelkov TouchMe, ki je v sklepnih fazah razvoja. Izdelki omogočajo različne kombinacije navadnih zaslonov in zaslonov na dotik, programabilnih tipk, čitalcev kartic, identifikacijskih modulov, itd. Delujejo samostojno, saj so že predprogramirani, v kombinaciji z naročnikovo programsko opremo pa so povsem nastavljivi.

    Objavljeno: 13.9.2002
  • Strokovnjaki IT slabše plačani

    Raziskava svetovalnega podjetja Janco Associates je pokazala, da plače vodilnih strokovnjakov na področju informacijske tehnologije v ZDA še vedno padajo. Tako je bila avgustovska povprečna letna plača direktorja oddelka za informatiko (CIO) v večjem podjetju 358 tisoč dolarjev ali enajst odstotkov manj kot v letošnjem januarju. Pri srednje velikih podjetjih je bil ta znesek 367 tisoč dolarjev, padec v primerjavi z januarjem pa skoraj za petino. Recesija vpliva tudi na porabo informacijskih oddelkov. Namesto, da bi razvijali lastno kodo in za to porabili milijone dolarjev, raje kupijo že narejene izdelke za nekaj sto tisoč dolarjev. Tovrstni prihranki pa vplivajo tudi na manjše potrebe po strokovnjakih IT, ki se marsikje odločajo za nadaljevanje poslovne poti na povsem drugih področjih. Sicer pa niso v slabem položaju prav vsi profili IT. Na ceni so predvsem strokovnjaki za glasovno in brezžično komunikacijo. Področji varnosti in reševanja podatkov (disaster recovery) sta še pridobili na pomenu po terorističnih napadih v ZDA, zanimivi pa so tudi odzivi na finančne goljufije tipa Enron. Podjetja vse bolj iščejo strokovnjake IT z izkušnjami pri finančnem nadzoru in notranji reviziji.

    Objavljeno: 12.9.2002
  • Kitajska vse bliže Tajvanu

    Proizvodnja tiskanih vezij (PCB) se vse bolj seli na Kitajsko, zato je tretje mesto Tajvana na tem trgu že v nevarnosti. Sicer pa je trg PCB lani prvič doslej zabeležil padec, saj je prodaja nazadovala kar za 22 odstotkov. Letos naj bi se prihodki od prodaje spet povečali, in sicer za 5,3 odstotka na 35 milijard dolarjev. Tajvanska industrija tiskanih vezij naj bi letos zabeležila več kot osemodstotno rast, saj ima dober lastni razvoj, uspešno pa išče tudi posamezne tržne niše. Tako je Tajvan s proizvodnjo lastne fleksibilne plošče tiskanega vezja (FPC) uspešno prekrmaril lansko recesijo in zabeležil celo 10-odstotno rast. Tajvanska proizvodnja PCB se lahko pohvali tudi z uspehi na področju večplastnih plošč (MLB), zanimivo pa je, da tovrstno proizvodnjo vse bolj seli na Kitajsko. Medtem ko bo Kitajska vse bolj prevzemala prodajne, servisne in preskrbovalne funkcije, pa bo Tajvan še naprej ostal središče za prodajo in razvoj osnovnih tehnologij in inovativno oblikovanje.

    Objavljeno: 12.9.2002
  • Microsoftova denarnica

    Ko je Microsoft poleti predstavil obširnejšo različico .Net Passporta, se je nanj vsula toča kritik. Tako uporabniki kot tudi ameriška Zvezna trgovska komisija so opozarjali na probleme z varnostjo in zasebnostjo. Microsoft se je hitro odzval na kritike in popravil varnostne luknje v >>potnem listu<<, hkrati pa je predstavil tudi novo storitev MSN Wallet. Denarnica omogoča spletno nakupovanje in shranjuje podatke o predhodnih nakupih. Čeprav so pri Microsoftu na začetku razmišljali, da bi bilo internetno nakupovanje v okviru .Net Passporta, so zaradi varnostnih razlogov avtentikacijski sistem zdaj ločili od nakupovanja. Zaradi tega so odstopili tudi od podobne storitve Passport Express Purchase, ki jo bo zdaj nadomestil MSN Wallet.

    Objavljeno: 12.9.2002
  • Bo "spam" zakonsko prepovedan?

    Člani treh potrošniških skupin iz ZDA zahtevajo od Zvezne trgovinske komisije naj zakonsko prepove pošiljanje zavajajočih in nenaročenih komercialnih elektronskih sporočil, ki ne spoštujejo petih pravil (znana identiteta pošiljatelja, jasno razvidna vsebina sporočila, navedena kontaktna oseba, možnost odjave in prepoved pošiljanja sporočil osebam, ki so se že odjavile s seznama naročnikov). Elektronska pošta na temo pornografije, služenja denarja in zdravja naj bi do konca leta predstavljala večino prometa preko interneta, trdijo potrošniški aktivisti.

    Objavljeno: 12.9.2002
  • Office 11 že v preizkusni fazi

    Microsoft je obvestil potencialne preizkuševalce, da se bo v kratkem začela sklepna faza testiranja nove različice pisarniškega paketa z interno oznako Office 11. Tudi v novi različici bomo v paketu srečali urejevalnik Word, preglednico Excel, bazo Access, predstavitveni program PowerPoint, odjemalec Outlook, urejevalnik spletnih strani FrontPage, v nekaterih različicah pa bo odslej vključen tudi program za namizno založništvo Publisher. Povsem nov modul pa je program Scribbler, ki bo namenjen predvsem izdelavi beležk v povezavi z peresniki TabletPC. Paket bo tudi vseboval prenovljeno različico orodja SharePoint Team Services, ki omogoča sodelovanje v delovnih skupinah prek spletne podpore. Glavna nit nove različice bo vsekakor podpora za arhitekturo .NET, zlasti za zapise podatkov v obliki XML. Druga pomembna lastnost bo tesna povezljivost s poštnim strežnikom Exchange 2003, s katerim naj bi Ofiice izšel v približno enakem času. Oba paketa sta namreč napovedana za konec zime oziroma v začetku pomladi.

    Objavljeno: 11.9.2002
  • Združenje za lažjo migracijo sistemov

    Skupina velikih proizvajalcev programske opreme in računalnikov je ustanovila delovno skupino, ki bo skušala poenostaviti postopke potrebne za prenos podatkov in programov iz računalnika na računalnik. Prenos podatkov iz starega na novi računalnik je velika nevšečnost tako za posamezne uporabnike kot tudi za podjetja, saj je postopek danes vse prej kot enostaven. Na trgu sicer obstajajo orodja, vendar so zapletena, draga in pogosto ne rešujejo vseh vprašanj.

    Objavljeno: 11.9.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji