• HP ukinil oddelek računalnikov Voodoo

    Družba Hewlett-Packard, ki je leta 2006 za nerazkrito vsoto denarja (bržkone ne prav majhno) kupila proizvajalca visokozmogljivih igričarskih računalnikov Voodoo, ga sedaj ukinja kot samostojni oddelek ter priključuje svoji standardni liniji osebnih in prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 25.7.2008
  • SSD-diskovni strežnik visokih hitrosti

    SSD-diski predstavljajo prihodnost shranjevanja podatkov, zaradih visokih cen pa se bodo sprva uveljavili v poslovnih okoljih, kjer so zanesljivost delovanja, hitrost ter prihranki energije ključnega pomena.

    Objavljeno: 25.7.2008
  • Firefox v strmi rasti

    Po objavi presenetljive novice, da je v Indoneziji tržni delež Firefoxa prvič od vseh držav sveta presegel 50%, so na uradnem spletnem dnevniku Mozille objavili prerez tržnih deležev tudi za ostale države sveta, kjer je Firefox najbolj priljubljen.

    Objavljeno: 24.7.2008
  • Prihaja grafična knjižica DirectX 11

    Pri Microsoftu so komaj dobro začeli pridobivati podporo grafični knjižici DirectX10 s strani proizvajalcev strojne opreme, že so objavili njenega naslednika. DirectX 11 bo, tako kot desetka, tekel zgolj na operacijskem sistemu Windows Vista in njegovih naslednikih. Med večjimi novostmi velja omeniti le novo tehnologijo, ki bo znala računsko moč senčilnikov v grafičnih procesorjih izkoriščati za najrazličnejša opravila, ne zgolj za prikaz 3D-grafičnih podob. Razvijalci bodo tako lahko grafične kartice uporabljali tudi kot paralelne procesorje, v praksi pa naj bi nove igre in aplikacije, ki bodo izkoriščale vse prednosti knjižice DirectX 11 ugledali konec leta 2009.

    Objavljeno: 24.7.2008
  • Tranzistorji iz papirja

    Skupina znanstvenikov na lizbonski univerzi je iznašla način proizvodnje tranzistorjev z uporabo papirja (celuloze). Ta tehnološki preboj bo omogočil velik korak k okolju prijaznejšim elektronskim komponentam. Prvi načrti uporabe FET-tranzistorjev (Field Effect Transistor) iz sloja papirja ciljajo na e-papir (in e-knjige ter podobne tablice), pametne nalepke ter pakete – skratka za uporabo v identifikacijske namene v splošnih panogah in medicinski industriji. Zahvaljujoč nizki ceni papirja, naj bi bili tudi »papirnati tranzistorji« cenovno izjemno ugodni, vsaj v primerjavi s splošno uporabljanimi TFT-tranzistorji (Thin Film Transistor).

    Objavljeno: 24.7.2008
  • AMD jeseni z 45-nm procesorji

    Dirk Meyer, novi predsednik procesorskega giganta AMD, je že razkril nekaj načrtov, ki naj bi podjetju pomagali nazaj na zeleno vejo. Med največjimi novostmi je prav gotovo prehod na 45-nanometrsko tehnologijo izdelave procesorjev, ki naj bi se zgodil do letošnje jeseni.

    Objavljeno: 24.7.2008
  • Zahvaljujoč tehnologiji lahko paraplegiki zopet shodijo

    Izraelski inženirji, zaposleni v družbi ARGO Medical Technologies, so razvili nov kvazi-robotski ambulaten sistem, ki se je izkazal za odlično alternativo invalidskim vozičkom. Sistem se razpoznavno imenuje ReWalk, z njegovo pomočjo pa lahko paraplegiki zopet shodijo.

    Objavljeno: 23.7.2008
  • Tipkovnica Optimus Pultius

    Tipkovnice proizvajalca Optimus imajo novo članico v svoji družini. Majhna Optimus Pultius je numerična tipkovnica s 15 tipkami, tako kot njene sestre pa premore barvne tipke, ki lahko spreminjajo svoj nabor ukazov in podobo.

    Objavljeno: 23.7.2008
  • Pocenitve pri Intelu

    Kot je že v navadi, procesorski gigant Intel vsake par mesecev občutno zniža cene svojih izdelkov. Poletna vročica je najbolj stopila cene naslednjih procesorjev - Core 2 Duo E8500 (3.16 GHz) je shujšal kar za 31 odstotkov (iz 266 na 183 dolarjev), različica E7200 se je pocenila za 15 odstotkov (iz 133 na 113 dolarjev). Med štirijedrniki je opazno znižanje cene zabeležil priljubljeni model Q6600 – po novem stane 193 in ne več 224 dolarjev, kar je dobrih 14 odstotkov manj.

    Objavljeno: 22.7.2008
  • Sun se pripravlja na olimpijske igre

    Pri Sun Microsystems se te dni pohvalijo z uspehom na razpisu medijske hiše NBC Universal. Po sklenjeni pogodbi bodo skrbeli za nemoteno delovanje spletne strani NBCOlympics.com, ki bo bržkone eno najbolj obiskanih spletišč v času olimpijskih iger (8. do 24. avgust), ki bodo letos potekale na Kitajskem.

    Objavljeno: 22.7.2008
  • Nvidia s svežimi mobilnimi grafičnimi rešitvami

    Prodajne številke prenosnih računalnikov presenečajo iz leta v leto, saj se vse več uporabnikov odloča v prid mobilnosti računalniških strojev. Posledično tudi pri Nvidii skrbijo za svoje uporabnike, tokrat so pripravili dve novi grafični rešitvi za prenosnike, ki bosta zadovoljli predvsem igričarje – torej grafično najzahtevnejše uporabnike. Linija grafičnih kartic GeForce za prenosnike je bogatejša za modele iz družin 9800M ter 9700M.

    Objavljeno: 22.7.2008
  • Trojanski konj z jamstvom pred odkritjem

    Spletni prevaranti postajajo vse bolj predrzni. Zadnja pogruntavščina je super trojanski konj, imenovan Limbo 2, za katerega izdelovalci jamčijo, da ga varnostne rešitve ne zmorejo niti odkriti, kaj šele odstraniti.

    Objavljeno: 21.7.2008
  • Zaposlitve v IT-industriji se bodo krčile

    Zadnja študija analitične hiše Goldman Sachs & Co. je postregla z alarmantnimi ugotovitvami. Študija, ki je bila opravljena med stotimi direktorji informatike in drugimi managerji z odločitvenimi pravicami s Forune lestvice najboljših 1.000 mednarodnih korporacij, namreč razkriva, da se v bodoče IT-oddelkom pišejo slabši časi.

    Objavljeno: 21.7.2008
  • Igralne konzole gredo za med

    Igričarska industrija je v polnem razcvetu. Med največjimi dobičkarji so brez dvoma prav proizvajalci igralnih konzol in iger zanje, saj se zdi, da na igre in z njimi povezano zabavo neugodni ekonomski trendi nimajo prav nobenega vpliva. Impresivne so predvsem prodajne številke treh velikanov: Nintenda, Microsofta ter Sonya.

    Objavljeno: 20.7.2008
  • Menjava na vrhu družbe AMD

    Podjetje Advanced Micro Devices, bolje znano pod kratico AMD, je v preteklih letih imelo obilo vzponov in padcev. Procesorski gigant je že lep čas v rdečih številkah, pravzaprav že od leta 2006, ko se je odločil in izvedel nakup grafičnega giganta ATI Technologies. Slabi poslovni rezultati so tudi poglavitni razlog, zakaj je z vrha družbe sestopil njen dolgoletni predsednik Hector Ruiz (predsedoval je od aprila leta 2002).

    Objavljeno: 20.7.2008
  • Microsoft »obrnil« 60 milijard zelencev

    Microsoft posluje odlično. V preteklem poslovnem letu, ki se je za korporacijo iz Redmonda zaključilo 30. junija, so namreč zabeležili kar 60,42 milijarde ameriških dolarjev prihodkov iz poslovanja. Poslovni rezultat je za 18 odstotkov boljši kot v enakem obdobju lani. Povečal se je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 21 odstotkov in znaša 22,49 milijarde USD, dobiček na delnico pa se je povečal za 32 odstotkov in znaša 1,87 USD na delnico.

    Objavljeno: 19.7.2008
  • Večplastna okna za zajem sončne energije

    Raziskovalci ameriške tehnične univerze MIT so prišli do novih idej, kako izkoristiti energijo sončne svetlobe. Medtem ko se večina inženirjev v podjetjih ubada predvsem s tem, kako narediti sončne celice bolj učinkovite, so mladi raziskovali iskali nove načine njihove uporabe – in jih tudi našli. Med najboljšimi idejami so brez dvoma večplastna okna.

    Objavljeno: 19.7.2008
  • Intelovih 40 let

    Sredi julija je korporacija Intel praznovala 40 let obstoja. Gre za podjetje, ki je izumilo mikroprocesor in na en čip postavilo milijarde tranzistorjev, svojo prepoznavnost pa so zgradili s kampanjami Intel Inside.

    Objavljeno: 19.7.2008
  • Domači eDocs na Pošti Slovenije

    Pošta Slovenije bo v svoj informacijski sistem namestila programski paket Gama System eDocs, ki je plod domačega znanja. S tem bo imela Pošta Slovenije v uporabi celotno dokumentno linijo za upravljanje in arhiviranje elektronskih dokumentov Gama System, ki poleg DMS-rešitve Gama System eDocs vključuje tudi rešitev Gama System E-Arhiv. Slednjo že uporablja za varno hrambo lastnih elektronskih dokumentov in tudi dokumentov tretjih strank, naročnikov storitve E-Arhiva Pošte Slovenije. Dokumentni sistem eDocs bodo uporabljali za interno upravljanje z dokumenti, ki bo olajšalo delo zaposlenim, povečalo odzivnost in vplivalo na uspešnost poslovanja.

    Objavljeno: 18.7.2008
  • Napaka v Google Calendar izpostavja podatke uporabnikov

    Hrošč v programski rešitvi Google Calendar, ki je sicer še v beta-različici, torej v fazi preizkušanja, omogoča razkritje pravih imen uporabnikov brezplačnih e-poštnih računov storitve Gmail. Težava, ki je bila najprej razkrita na blogu Securiteam, je v tem, da omogoča uporabnikom storitve Google Calendar razkritje imen drugih uporabnikov e-poštnih predalov Gmail. Imena se preprosto pojavijo na zaslonu po tem, ko smo tem uporabnikom poslali povabilo in se nato vrnili na prejšnjo stran s preprostim klikom na ukaz "nazaj". Takšna vrnitev namreč osveži seznam prejemnikov vabila, kjer se poleg naslova Gmail računa izpiše tudi ime njegovega uporabnika.

    Objavljeno: 18.7.2008
  • Amazon s pretočnimi video vsebinami

    Podjetje Amazon, znano po največji spletni knjigarni, je postavilo obsežno video knjižnico, ki bo služila za prenos plačljivih video vsebin. Omenjeno podjetje namerava preko svojega portala Amazon.com uporabnikom ponuditi tudi pretočne video vsebine, predvsem priljubljene filme ter TV-nadaljevanke in nanizanke. Pri Amazonu so sistem poenostavili do te mere, da se filmi vrtijo v njihovem predvajalniku, ki deluje v vseh standardnih spletnih brskalnikih - s tem so rešili večino varnostnih ter licenčnih težav. Uporabniki s širokopasovnim dostopom imajo video vsebine hipno na voljo, saj odpade potreba po vnaprejšnjem prenosu celotne vsebine kot je to rešeno pri konkurečni rešitvi Apple iTunes.

    Objavljeno: 18.7.2008
  • AMD-jeva procesorska prihodnost

    AMD-jevi bodoči procesorji bodo domovali na novem podnožju, imenovanem G34. Obstoječi uporabniki AMD-platform pa nimajo nobenega razloga za razburjanje, saj bo novo podnožje postalo aktualno šele leta 2010 z 12-jedrnimi procesorji. Slednji bodo po vsej verjetnosti izdelani v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, že sedaj pa je znano, da bodo podpirali DDR3-pomnilnik.

    Objavljeno: 18.7.2008
  • Apple nezadržno raste

    Podjetje Apple v zadnjih mesecih beleži zelo hitro rast prodaje, izdelki, med katerimi tudi osebni računalniki pa se še naprej prodajajo odlično. V zadnjem četrtletju je Apple dosegel v ZDA rast v višini kar 38,1%, med tem ko celoten trg računalnikov rasel v povprečju le 4,2%. To je tudi prispevalo, da se je Apple zavihtel na tretje mesto po skupnem številu prodanih računalnikov, kjer so zaostali le za družbama Dell in HP. Apple je tako za las prehitel drugega največjega uspešneža v zadnjih letih, podjetje Acer. Doba prodaja se pozna tudi pri celotnem tržnem deležu, saj bo Apple najbrž kmalu dosegel mejo 10% trga na področju uporabe operacijskih sistemov na osebnih računalnikov, predvsem v ZDA. Tržni analitiki napovedujejo, da bo Apple rasel hitro tudi v prihodnje, saj naslavljajo tržni segment kupcev, ki niso pretirano občutljivi na negotovo stanje v gospodarstvu, kar se pozna pri drugih proizvajalcih.

    Objavljeno: 17.7.2008
  • Samsungova kompaktna presenečenja

    Samsung je predstavil nove digitalne fotoaparate, ki se lahko pohvalijo z visoko ločljivostjo, a kompaktnim dimenzijami. Največja novost je brez dvoma model TL34HD, ki v kompaktnem ohišju ponuja tipalo s kar 14,7 milijoni pik. Ob tem ima vgrajen objektiv z lečami Schneider, ki nudijo 3,6-kratni optični zum in algoritem za stabilizacijo slike, ki pride prav predvsem pri snemanju video posnetkov. Fotoaparat zna namreč snemati tudi video posnetke v ločljivosti 720p pri 30 slikah na sekundo, posnetki pa so shranjeni v zapisu H.264/MPEG4. Dodatna priklopna postaja omogoča med drugim priključitev na digitalni televizor prek vmesnika HDMI. Cena je nadvse mikavna, saj bo za fotoaparat potrebno odšteti le okoli 200 evrov.

    Objavljeno: 17.7.2008
  • Toshibin malček s 400 GB kapacitete

    Pri Toshibi so sporočili, da imajo vse nared za masovno proizvodnjo novega trdega diska za prenosne računalnike. 2,5-palčni novinec na vgrajeni dve magnetni plošči uspe shraniti kar 400 gigabajtov podatkov, da pa je pri delu zelo hiter poskrbi še zmogljiv elektromotor, ki plošči vrti s 7.200 obrati v minuti. Trdi diski Toshiba MK4058GSX bodo naprodaj septembra, o ceni pa zaenkrat še ni podatka, pri Toshibi so razkrili le namero, da bodo na novi tehnologiji z visoko gostoto zapisa predstavili še modele s kapacitetami 320, 250, 160, 120 ter 80 GB.

    Objavljeno: 17.7.2008
  • Ekstremno hlajenje čipov

    Znanstveniki ne poznajo počitka. Raziskovalci na ameriški univerzi Purdue so z novim pristopom k hlajenju vročih računalniških komponent prišli do zanimivih odkritij. V fazi eksperimentiranja so že oblikovali zmogljiv sistem, ki v številne majhne kanale med čipi potiska posebno hladilno tekočino in tako bistveno hitreje odvaja nastalo toploto. Rezultati so prepričljivi – hladilna moč je okoli 1.000 W na kvadratni centimeter.

    Objavljeno: 17.7.2008
  • EdIT – poletna šola računalništva

    Kot je julija že v običaju podjetja HERMES SoftLab, le-to vsako leto priredi poletno šolo računalništva. Dogodek, poimenovan EdIT (Education for Innovative Thinkers), letos poteka med 7. in 18. julijem, se je pa iz matične Slovenije razširil tudi na sosednje države. Letos je lokacij kar 6, izobraževanja potekajo v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Sarajevu, Banja Luki in Kragujevcu.

    Objavljeno: 17.7.2008
  • Nikon D2XS v vesolju

    Sredi julija se vesoljsko plovilo Discovery po 14-dnevnem obisku mednarodne vesoljske postaje ISS vrnilo na Zemljo. Japonski astronavt Akihiko Hoshide je na ISS namestil nov eksperimentni modul Kibe, vso dogajanje pa so posneli Nikonovi aparati, med katerimi je bilo šest modelov D2XS.

    Objavljeno: 17.7.2008
  • 60 milijonov pik za slike

    Podjetje Phase One je predstavil digitalno tipalo za profesionalne fotoaparate, ki se lahko pohvali z največjo ločljivostjo na svetu. Phase One P65+ je dodatek za zadnji del klasičnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, ki premore tipalo s več kot 60 milijoni pik. Z njim je mogoče zajeti slike velikosti 53,9 x 40,4 cm brez uporabe povečave s pomočjo leč, s čimer ohranimo največji možen nivo podrobnosti. Posamezna slika tako premore 8.984 x 6.732 pik, pri tem pa ob 8-bitni globini posamezne barvne komponente (RGB) posamezna datoteka brez kompresije porabi kar 180 MB. Phase One je uporabil tipalo Sensor+, ki so ga razvili pri družbi DALSA Semiconductor, omogoča pa spremljanje slike v realnem času. Novost seveda ni poceni, saj je treba samo za P65+ v ZDA odšteti 39.900 dolarjev, z najmanjšim fotoaparatom SRL vred pa vsaj 41.990 dolarjev.

    Objavljeno: 16.7.2008
  • Prihaja novi Kindle

    Amazon za konec leta pripravlja dva nova modela bralnikov elektronskih knjig Kindle. Prvi model bo po dimenzijah in obliki domala enak dosedanjemu, imel pa bo predvsem močno izboljšan uporabniški vmesnik. Največja novost pa bo povsem nov model, ki bo imel zaslon velikosti 8,5 x 11 palcev, torej domala toliko kot je standardni papir A4. Oba modela naj bi bila na voljo v več barvah, za zdaj pa še ni informacij o cenah. Amazon je z bralniki Kindle presenetil javnost, saj se odlično prodajajo in večino časa so razprodani. Podjetje je z bralniki Kindle tudi dokazalo, da zanimanje za elektronske knjige kljub nekdanjemu mlačnemu sprejemu kupcev obstaja, če je le prava kombinacija naprave in vsebin.

    Objavljeno: 16.7.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji