• ISL Pronto za spletno podporo v živo

    Podjetje XLAB je objavilo prvo uradno različico programa ISL Pronto, ki omogoča učinkovito komunikacijo med ponudniki storitev in obiskovalci njihovih spletnih strani. Program za spletne pogovore v živo je namenjen spletni prodaji in podpori. Skrbnikom spletnih strani ter prodaji omogoča, da ti pridejo v stik z obiskovalci spletne strani, medtem ko jo ti pregledujejo. Svetovalci ali prodajniki lahko tako hitro odgovorijo na vsa prodajna vprašanja ali rešijo morebitne težave strank.

    Objavljeno: 14.5.2009
  • Sporni zakon »treh opozoril« potrdil še francoski senat

    Francija je kot kaže prva evropska država, ki je sklenila z vso ostrino napraviti konec spletnemu piratstvu. T.i. »three strikes« zakon je bil potem, ko ga je včeraj sprejela nacionalna skupščina, danes potrjen tudi v senatu in to z dokaj visoko večino - 189 za in 14 proti. Senat je konec lanskega leta že glasoval o zakonu in ga zavrnil, toda predsednik Nicholas Sarkozy je na zakonu vztrajal, zato se je znova znašel v proceduri.

    Objavljeno: 13.5.2009
  • Microsoft načrtuje SQL Server 2008 R2

    Microsoft je sporočil, da bo naslednja različica podatkovnega strežnika nosila ime SQL Server 2008 R2, ta pa bo imela znatno večje zmožnosti in zmogljivost, kot sedanje različice. Novi strežnik SQL Server bo tako podpiral do 256 logičnih procesorjev, pomembno pa je, da bo vgrajena tudi tehnologija za poslovno inteligenco, ki so jo doslej razvijali pod delovnim imenom Kilimanjaro. Z novo različico lahko pričakujemo tudi novo generacijo specializiranih strežnikov, ki boso omogočal razmeroma preprosto vzpostavitev podatkovnih skladišč s ciljem, da bi poslovno inteligenco približali širši množici uporabnikov. Ključnih del bo igralo orodje Gemini, ki bo omogočalo hitro pripravo poročil iz podatkovnih baz, ki bodo lahko tudi od Microsoftove konkurence. Odjemalec naj bi bil prvenstveno Excel, poročila pa bo mogoče preprosto objaviti na portalih SharePoint. Za zdaj še ni jasno, ali bo SQL Server 2008 R2 nared pred koncem leta, ko bo predstavljen tudi operacijski sistem Windows Server 2008 R2.

    Objavljeno: 13.5.2009
  • Lenovo prenavlja netbooka

    Lenovo bo kmalu predstavil prenovljeno različico lahkega netbooka, ki bo nosila ime IdeaPad S10-2. Prenovljeni mini prenosnik bo s težo manj kot kilogram in debelino 1,8 cm lažji ter tanjši od predhodnika, poleg tega so izdatno prenovili tipkovnico, ki ima zdaj bolje razporejene tipke na majhni površini, ki je na voljo. Novo generacijo bo zaznamovala z vzorcem prepredena zunanjost, zlasti pokrov zaslona, prenosnik pa si bo mogoče omisliti v črni, beli, sivi in roza barvi. S tehnične plati bo IdeaPad S10-2 poganjal procesor Intel Atom N270, imel bo 1 GB RAM in 160 GB velik običajni disk ali 32 GB velik SSD. Zaslon bo še naprej 10,1-palčen, vgrajena bo video kamera z 1,3 milijoni pik. Poleg vmesnika Wi-Fi si bodo uporabniki kot opcije lahko omisli vmesnik bluetooth in/ali telefonski modul 3G. Odvisno od modela bo v ZDA zanj potrebno odšteti med 350 in 400 dolarji.

    Objavljeno: 12.5.2009
  • Po upogljivih, raztegljivi zasloni

    Raziskovalci Univerze iz Tokija so razvili nov tip zaslonov OLED, ki jih lahko raztegnemo in poveznemo čez poljubno 3D površino. Zasloni so upogljivi, poleg tega jih je moč raztegniti ali "napeti" za okoli 50% več kot je njihova običajna velikost, kar bi bilo idealno denimo za vgradnjo v oblačila. Rezultat so dosegli z vpetjem gradnikov - celic zaslonov OLED v posebno matriko sestavljeno iz kombinacije nanocevi in gume, s čimer so dosegli upogljivost in raztegljivost, pa tudi odpornost na udarce in poškodbe. Tovrstni zasloni niso preveč podobni dosedanjim zaslonom OLED uporabljenim v mobilnih naprav in televizorjih, saj so debelejši in za zdaj le monokromatski. Toda avtorji menijo, da so zelo praktični za vsakdanjo rabo, saj jih lahko prepognemo na polovico, pa se pri tem ne poškodujejo. Uporaba v redni proizvodnji je seveda še leta daleč.

    Objavljeno: 12.5.2009
  • Manjši HDMI za mobilne naprave

    Vse več večpredstavnih predvajalnikov, mobilnih telefonov in digitalnih fotoaparatov danes že podpira predvajanje, pa tudi snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Toda preprosta povezava na domači televizor ali hišni kino utegne postati težava zaradi velikosti kablov HDMI, ki jih srečamo pri današnjih video napravah. Podjetje Molex je zato uspelo narediti in predlagati nov standard za kable HDMI, ki imajo vtikače polovico manjše od današnjih. Medtem ko ima osnovni HDMI Type A okoli 15 milimetrov širok vtikač, bo HDMI Type D, kot se imenuje novost, širok le okoli 7,8 mm, kljub temu pa bo imel vseh 19 signalnih priključkov, kot veleva specifikacija. Novi tip vtikača je tudi precej manjši od dosedanjega mini priključka HDMI Type C, ki je širok okoli 11,2 milimetrov in ga srečamo v peščici novih naprav. Prve naprave z novim priključkom lahko pričakujemo že letos.

    Objavljeno: 12.5.2009
  • Windows 7 pred božičem, Office 2010 za preizkus poleti

    Microsoft je uradno potrdil, kar so že mnogi namigovali - novi operacijski sistem Windows 7 bo nared še preden se bo začela prednovoletna nakupovalna mrzlica. Sočasno z objavo sistema Windows 7 bodo uradno začeli tudi s prodajo strežniškega okolja Windows Server 2008 R2. Obenem so pri Microsoftu navedli, da bodo javni preizkus pisarniške zbirke Office 2010 začeli v letošnjem juliju. Še vedno pa molčijo glede uradnega datuma predstavitve. Tako mnogi ugibajo, ali bosta Office 2010 in Windows 7 predstavljena sočasno ali pa bo Office prišel z zamikom približno enega četrtletja, kot se je že večkrat dogajalo v preteklosti.

    Objavljeno: 11.5.2009
  • EC zahteva odgovornost za programsko kodo

    Evropska komisija pripravlja predlog novega zakona, po katerem bi bili proizvajalci programske opreme odgovorni za varnost in učinkovitost svojih izdelkov. Po predlogu komisije naj bi bili proizvajalci celo kazensko odgovorni za zanesljivost svojih izdelkov, kar naj bi na dolgi rok zaščitilo in obenem povečalo izbiro za končne uporabnike. Če bo ostalo tako kot je zapisano v predlogu, bo pod tovrstno regulativo sodila vsa programska oprema, tako končne, kot beta različice izdelkov, odprtokodni in izdelki z lastniško kodo. Cilj Evropske komisije je izenačiti pravice uporabnikov, ki kupujejo oprijemljive izdelke (na primer s področja zabavne elektronike), s tistimi, ki kupujejo programsko opremo.

    Objavljeno: 11.5.2009
  • Intel in Novell stavita na Moblin

    Priljubljeni netbooki bodo kmalu dobili novo alternativo na področju operacijskih sistemov. Poleg dosedanjih različic okolja Linux, Microsoftovih različic okolja Windows in kmalu najbrž tudi platforme Google Android, bodo uporabniki imeli možnost izbrati tudi operacijski sistem Moblin, za katerem stojita velikana Intel in Novell, najbrž pa v prihodnje tudi drugi. Moblin je še ena različica Linuxa, ki je posebej optimizirana za lahke in mobilne naprave. Glavni ključ sta preprostost, pregled uporabniški vmesnik in zlasti hiter zagon. Cilj avtorjev je narediti sistem, ki se lahko zažene v okoli desetih sekundah in omogoča povrnitev iz mirovanja v manj kot petih sekundah. Prvi prototipi kot kaže to že zmorejo.

    Objavljeno: 11.5.2009
  • OpenOffice.org 3.1

    Razvoj odprtokodne pisarne OpenOffice.org se nadaljuje in najnovejša različica prinaša precej bolj poglajen grafični vmesnik, kot dosedanje različice. Sicer pa OpenOffice.org 3.1 prinaša številne novosti, ki so jih izglasovali predvsem uporabniki. Grafični vmesnik zdaj izdatno uporablja glajenje robov, dotaknili pa so se tudi videza številnih drugih elementov, kot so osvetlitve besedila, delo s slikami in prikaz besedil. Pomembna novost je tudi prenovljen sistem za zaklepanje datotek v okolju z več uporabniki. Urejevalnik besedil ima izboljšana orodja za komentarje in boljšo integracijo s črkovalnikom. Preglednica premore nove namige za pomoč pri pisanju formul,možnost preprostega povečevanja in pomanjševanja tabel izboljšali pa so tudi hitrost preračunavanja.

    Objavljeno: 10.5.2009
  • Prism ustvarja namizne spletne aplikacije

    Organizacija Mozilla je objavila prvo različico orodja Prism, ki lahko iz poljubne spletne aplikacije ali običajne spletne strani naredi namizni program, ki ga lahko poženemo neposredno iz namizja operacijskega sistema. Prism deluje kot samostojni program ali kot dodatek za brskalnik Firefox, kjer z nekaj ukazi pripravimo namizno različico izbrane spletne strani. Orodje je koristno predvsem tam, kjer želimo hiter in neposreden dostop do posamezne spletne aplikacije ali spletne strani, brez da bi pri tem uporabljali celoten spletni brskalnik z naslovno vrstico, menuji in vsemi ostalimi pogosto nepotrebnimi elementi. Uporabniki lahko izberejo, katere elemente brskalnika bo namizna aplikacija imela, prav tako pa imamo na voljo možnost brisanja zgodovine in osebnih podatkov, ki jih uporabljamo v tovrstno pripravljenih programih.

    Objavljeno: 10.5.2009
  • Prihajajo brezžični televizorji

    LG je v Južni Koreji predstavil prvi televizor, ki omogoča prikaz poljubnih video signalov brez kakršnekoli potrebe po kabelski povezavi z izjemo električnega napajanja. Novi televizorji serije LH80, kjer so na voljo modeli s 42, 47 in 55 palčnimi diagonalami premorejo v kompletu poseben sprejemnik "Media Box", ki omogoča prenos video signalov po brezžični povezavi do televizorja. LG trdi, da zna prenašati antenski signal, signale iz naprav priključenih prek vmesnikov HDMI, premore pa tudi vrata USB. Novi televizorji bodo sprva v prodaji samo v Koreji, največji model pa bo stal približno 3.000 evrov.

    Objavljeno: 9.5.2009
  • Hulu se odpira svetu

    Ameriški spletni servis Hulu, za katerega mnogi menijo, da utegne postati največji ponudnik filmov in nadaljevank prek interneta, se je začel postopoma odpirati mednarodni skupnosti. Servis, ki so gaustanovili medisjki velikani, kot so NBC, News Corp. in Disney, je nedavno podpisal pogodbo z angleškima družbama Digital Rights Group in Saavn (za indijsko produkcijo Bollywood), kateri bosta prispevali mednarodno vsebino prek servisa Hulu. Čeprav bo v prvi fazi vsebina na voljo zgolj ameriškim uporabnikom, kjer ne pričakujejo prav velikega odziva, je to prvi korak za odpiranje pretočnih vsebin za uporabnike drugod po svetu. Servis trenutno preprečuje ogled brezplačnih in plačljivih vsebin za uporabnike izven naslovnega območja ZDA. Predstavniki družbe so že potrdili, da nameravajo še v letošnjem letu ponuditi dostop do vsebin v osmih novih državah, kar pomeni, da so blizu dogovora okoli avtorskih pravic in delitve zaslužka.

    Objavljeno: 9.5.2009
  • WiGig - gigabitni brezžični standard

    Skupina vodilnih proizvajalcev strojne in programske opreme je ustanovila novo interesno združenje WiGig, ki bo razvilo in podpiralo novo specifikacijo za brezžični omrežni protokol sposoben prenašati podatke z gigabitnimi hitrostmi. Med podporniki so sama znana imena, kot so Intel, Microsoft, LG, Nokia, Panasonic, Samsung, ambicijo pa imajo da se specifikacija pripravi do konca letošnjega leta, tako da bi prvi izdelki lahko bili nared konec leta 2010.

    Objavljeno: 8.5.2009
  • WiMax končno v prenosnikih

    Dell je prvi proizvajalec med velikimi ponudniki, ki v svojih prenosnikih kot opcijo ponuja tudi vmesnike WiMax. Dodatek, ki v ZDA stane okoli 60 dolarjev, je za zdaj na voljo v treh različnih modelih, Studio 15, Studio 17 in Studio XPS 16, trenutno pa ponudba velja samo za računalnike na voljo v ZDA. WiMax je kljub velikim besedam velikih proizvajalcev računalniške opreme in zabavne elektronike še vedno marginalna tehnologija, v javnih omrežjih pa ga uporabljajo za zdaj le v treh mestih v ZDA. Čeprav je korak družbe Dell velik plus za prihodnost WiMaxa, pa je hkrati potrebno zapisati, da je Dell skoraj sočasno oznanil, da resno načrtujejo tudi ponujanje konkurenčne tehnologije LTE kot opcije v svojih prenosnikih prihodnosti.

    Objavljeno: 8.5.2009
  • Z Bloga - 3D fotografija, "timelapse"

    Na spletu si lahko prek portalov z video vsebinami ogledamo že ogromno filmov, sestavljenih iz fotografij (t.i. "timelapse"), nekaj manj pa jih je na voljo v 3D stereo tehniki. Poglejte si izdelek našega strokovnjaka za fotografijo.

    Objavljeno: 7.5.2009
  • Borland prodan Micro Focusu

    Podjetje Borland, nekoč slavno ime osebnega računalništva, ki je ustvarilo orodja, kot so Turbo Pascal in Delphi, so lastniki prodali za borih 75 milijonov dolarjev angleški družbi Micro Focus, ki se ukvarja z orodji za modernizacijo poslovnih aplikacij (začeli so kot ponudniki razvojnih orodij Cobol za oseben računalnike). Borland je bil v zadnjih letih le senca nekdanjega podjetja, ki ga je ustanovil legendarni Philippe Kahn, v zadnjem času pa so se ukvarjali predvsem z orodji za vzdrževanje življenjskega cikla razvoja programske opreme. Pred približno letom dni so prodali celotno divizijo CodeGear, ki se je ukvarjala s prevajalniki, kot sta denimo Delphi in JBuilder. Micro Focus naj bi z nakupom razširil ponudbo, povečal tržni delež, predvsem pa razširil prisotnost v ZDA.

    Objavljeno: 7.5.2009
  • Brezplačni spletni slovarji na Najdi.si

    Najdi.si je v svoj nabor spletnih storitev dodal novost - spletne slovarje. Trenutno so na voljo štirje slovarji, in sicer angleško-slovenski, slovensko-angleški, nemško-slovenski in slovensko-nemški, v nekaj mesecih pa bodo na voljo še različice za italijanščino, francoščino in španščino. Spletni slovarji slonijo na gradivu tiskanih edicij PONS, ki jih je prispevala Založba Rokus Klett. Vsaka slovarska zbirka obsega okoli 75.000 besed in fraz, do katerih lahko uporabniki dostopajo brezplačno.

    Objavljeno: 7.5.2009
  • Kindle DX ima večji zaslon

    Amazon je hitro potrdil govorice in tudi uradno predstavil večji model bralnika elektronskih knjig, ki so ga poimenovali Kindle DX. Glavna novost je brez dvoma večji, kar 9,7-palčni zaslon (Kindle 2 ima denimo 6-palčnega), ki zadostuje za prebiranje dokumentov velikosti približno A4, torej revij časopisov. To omogoča tudi spoštljiva ločljivost ki dosega 150 pik na palec (skupno 824 x 1200 pik). Je pa zato s težo malo čez pol kilograma skoraj dvakrat težji od manjšega modela Kindle 2, ki nudi ločljivost 800 x 600 pik. Zanimiva je tudi novost, ki omogoča samodejno rotacijo vsebine na zaslonu, če bralnik postavimo iz navpičnega v vodoravni položaj.

    Objavljeno: 7.5.2009
  • Prodaja čipov: -30%

    Sodeč po združenju proizvajalcev polprevodniških elementov Semiconductor Industry Association, je bila prodaja čipov v letošnjem prvem četrtletju kar za 30% nižja kot v enakem obdobju leta 2008. Ustavila se je prodaja tako izdelkov za poslovno rabo, kot za potrošnike, še posebej pa se pozna pri prodaji računalnikov in tudi prenosnikov. Svetle izjeme so čipi namenjeni najmanjšim netbookom in pametnim telefonom, kjer so zabeležili rast povpraševanja. Če so proizvajalci še lani v prvem tromesečju prodali za okoli 62,8 milijard dolarjev izdelkov, je bil letos izkupiček le 44 milijard. To je največji padec v zadnjih letih in dvakrat večji kot v zadnjem četrtletju 2008, ko so zabeležili zmanjšanje prodaje za 15,7%. Toda prav zadnji marčevski rezultati kažejo na zmerni optimizem. Prodaja se je iz februarja, ko je bilo očitno dno, povečala v marcu za okoli 3%, analitiki pa napovedujejo nadaljevanje tega trenda tudi v drugem četrtletju, če seveda ne bo novih gospodarskih pretresov. Za mnoge pa je kljub temu 2009 že "izgubljeno leto" in pričakujejo okrevanje šele leta 2010 ali po tem.

    Objavljeno: 6.5.2009
  • Windows 7 RC na voljo javnosti

    Po tem, ko so pri Microsoftu prvega kandidata za končno različico novega operacijskega sistema Windows 7 pred tednom dali na voljo izbranim partnerjem in naročnikom servisov Technet in MSDN, je zdaj ta na voljo širši javnosti. S tem Microsoft nadaljuje strategijo, pri kateri skoraj dokončan operacijski sistem ponujajo v preizkus vsem, ki jih to zanima.

    Objavljeno: 6.5.2009
  • Gmail podpira BlackBerrye

    Google je predstavil novo storitev, ki omogoča povezavo priljubljenega poštnega sistema Gmail s pametnimi telefoni BlackBerry. Nova storitev bo uporabnikom omogočala potisni način prenosa elektronskih sporočil na pametne telefone, tako kot je to danes mogoče narediti z drugimi poštnimi sistemi in telefoni podjetja RIM. Storitev bo med drugim vključena v različice Premier in Education pri storitvi Google Apps, s čimer Google daje jasno sporočilo, da z novimi storitvami cilja predvsem na poslovne uporabnike.

    Objavljeno: 6.5.2009
  • Novo - fotoaparati SLR

    Na spletni strani smo dodali novost - stalno in ažurno tabelo fotoaparatov SLR. Tabela vključuje naše meritve, ocene in cene in to za vse modele, ki jih je ta trenutek moč dobiti na slovenskem trgu.

    Objavljeno: 5.5.2009
  • Ali prihaja jumbo Kindle?

    Sodeč po pisanju uglednega časopisa New York Times naj bi Amazon zelo kmalu predstavil novo različico bralnika elektronskih knjig Kindle s precej večjim zaslonom, kot dosedanje naprave. Novi bralnik, ki mu za zdaj pravijo kar jumbo Kindle, naj bi bil primeren zlasti za prebiranje časopisov in revij, kar naj bi omogočala bistveno večja površina zaslona. Čeprav je Amazon že pri dosedanjih bralnikih Kindle omogočil branje časopisov in revij, je moralo biti gradivo posebej prilagojeno za prikaz na razmeroma majhnem zaslonu, ki je optimiziran predvsem za branje knjig.

    Objavljeno: 5.5.2009
  • Popolni RAM

    Samsung bo junija začel s masovno proizvodnjo novega tipa pomnilniških čipov, ki združuje najboljše lastnosti dosedanjih klasičnih pomnilnikov DRAM in pomnilnikov Flash RAM. Za razliko od današnjih izdelkov, predvsem Flash RAM, pri katerih se podatki hranijo s spremembo električnih lastnosti celic, pomnilniki PRAM (Phase-change RAM) delujejo po načelu spreminjanja snovi iz kristalne v amorfno obliko, podobno kot poteka proces pri zapisovanju na nosilce CD-RW in DVD-RW. S tem je hramba podatkov v pomnilnikih PRAM precej bolj zanesljiva kot pri dosedanjih tehnologijah, napovedujejo pa tudi bistveno hitrejše delovanje, podobno klasičnim pomnilnikom DRAM.

    Objavljeno: 5.5.2009
  • Bela hiša drvi v socialna omrežja

    Bela hiša s ameriškim predsednikom Obamo na čelu je če vikend naredila pravcato malo invazijo na socialna omrežja, saj so hkrati objavili svoje kanale v priljubljenih omrežjih Facebook, MySpace in Twitter. Na ta način Obama nadaljuje svojo predvolilno napoved, da bo z javnostjo komuniciral tudi prek sodobnih, elektronskih medijev. Že pred tem je Bela hiša začela slikovno in video gradivo objavljati na servisih kot so YouTube, Vimeo, iTunes in Flickr, vodijo tudi svoj blog, zdaj pa želijo izkoristiti še priljubljenost socialnih omrežij.

    Objavljeno: 5.5.2009
  • MS Surface v Monitorjevem laboratoriju

    Uredniško kavno mizico smo zamenjali za - 15.000 dolarjev vreden Microsoftov Surface. No, vsaj začasno. Mulariji je bil zelo všeč ;), poglejte si video posnetke na našem Blogu.

    Objavljeno: 4.5.2009
  • Urad za varstvo konkurence ponovno proti Telekomu Slovenije

    Konec aprila je Urad za varstvo konkurence na pobudo operaterja Tuš telekom uvedel nov postopek ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja proti Telekomu Slovenije. Gre že za tretji postopek UVK proti nacionalnemu telekomunikacijskemu operaterju od lanske jeseni. Prva dva postopka je uvedel na pobudo operaterja AMIS; v septembru zaradi sedmih različnih zlorab na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom, v februarju pa zaradi treh različnih zlorab na medoperaterskem trgu razvezanega dostopa do krajevne zanke. Tuš telekom očita Telekomu Slovenije zlorabe na treh različnih trgih, ob obeh trgih, na katerih je Telekomu očital zlorabe že AMIS, še na medoperaterskem trgu zaključevanja in posredovanja klicev. Tuš Telekom je sicer že v oktobru 2007 sprožil odškodninsko tožbo proti Telekomu Slovenije v višini 21,5 milijona evrov zaradi poslovne škode, ki mu jo je povzročil Telekom z zlorabo prevladujočega položaja.

    Objavljeno: 4.5.2009
  • Amazon vabi študente v oblak

    Amazon se je odločil, da bo svoje storitve s področja računalništva v oblaku ponudil brezplačno za študente, učitelje in raziskovalce, ki se bodo prijavili in izpolnjevali pogoje. Točen znesek ni določen, vendar podjetje pričakuje, da bo v letošnjem letu ponudil za okoli milijon dolarjev brezplačnih storitev za projekte, ki bodo označeni kot zanimivi. Vrednost storitev za posameznika se tudi razlikuje, pač glede na kakovost aplikacije, v povprečju pa naj bi posamezen študent dobil čet 100 dolarjev brezplačnih storitev in računalniških sredstev, kot so navidezni strežniki, spletni in pomnilniški prostor. Projekte bodo obravnavali četrtletno, že doslej pa so privabili akademike iz Harvarda in Oxforda.

    Objavljeno: 4.5.2009
  • HP uvaja prenosnike ProBook

    Hewlett-Packard je predstavil novo družino prenosnih računalnikov z imenom ProBook, ki je namenjena predvsem poslovni rabi v malih in srednje velikih podjetjih. Novi prenosniki stavijo na stilno oblikovana ohišja (ki so na voljo tudi v različnih barvah), kot tudi tehnične novosti. Med glavnimi so zasloni z ločljivostjo HD, ki so zadaj osvetljeni z diodami LED. Prenosniki ProBook so na voljo v treh velikostih in sicer s 14-, 15,6- in 17,3-palčnim zaslonom. Posebnost je tudi tipkovnica s tipkami, ki so umeščene na poseben način na površino in obljubljajo, a bo med njimi manj prahu, kot sicer.

    Objavljeno: 4.5.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji