• Oracle in IBM obvladujeta podatkovne strežnike

    Sodeč po raziskavi družbe Gartner, sta družbi Oracle in IBM lani obvaldovala skoraj enak tržni delež na področju podatkovnih strežnikov. Oracle ima minimalno prednost s skupno 34,1% trga, medtem ko je IBM za petami s 33,7% trga relacijskih podatkovnih baz. Garner poudarja, da je to skoraj pod nivojem statistične napake, saj naj bi po raziskavi razlika v praksi znašala manj kot 30 milijonov dolarjev. Na tretjem mestu je Microsoft s skupno okoli 20% trga podatkovnih strežnikov. Oraclu je prodaja zrasla za odličnih 15%, zlati zaradi zelo dobre prodaje strežnikov za platformo Linux. IBM je dosegel tudi rast, vendar nekoliko manjšo (9%), še posebej dobro pa so se odrezali pri prodaji baze DB2 za mainframe računalnike zSeries.

    Objavljeno: 25.5.2005
  • Združitev za boljšo razpoznavo govora

    Podjetje ScanSoft namerava za 221 milijonov dolarjev kupiti družbo Nuance, s čimer bodo postali največji proizvajalec programskih rešitev za razpoznavo govora na svetu. Cilj združitve je predvsem tam, da bi združili različne tehnologije in pohitrili razvoj ter kakvost rešitev za razpoznavo govora, ki jim analitiki obetajo svetlo prihodnost, vendar doslej tehnološki razvoj še ni prišel do zadostne ravni. Nova družba naj bi predvsem razvila orodja za avtomatizacijo procesiranja podatkov s pomočjo govornega krmiljenja, novosti pa lahko pričakujemo tudi na področju mobilnih naprav oziroma komunikacij. ScanSoft, ki ima svoje korenine v procesiranju optičnega prebiranja znakov, se je v zadnjih letih okrepil z družbami, kot so Dragon System, SpeechWorks in Lernout & Hauspie, zdaj pa so kupili še največjega tekmeca. Analitiki menijo, da je ScanSoftova resen izziv za razvoj drugih dveh velikanov, IBMa in Microsofta, ki sta prisotna na področju razpoznave govora, vendar v zadnjih letih te tehnologije nista potiskala v ospredje.

    Objavljeno: 25.5.2005
  • Nova strategija hackerjev

    Družba Websense iz San Francisca poroča o novi strategiji hackerjev, kako priti do nezakonitega zaslužka. Skozi varnostno luknjo v spletnem brskalniku v uporabnikov računalnik namestijo program, ki zakodira in šifrira podatke na lokalnih diskih in omrežnih povezavah, na zaslonu pa izpiše sporočilo z zahtevo za odkupnino, če uporabnik želi zopet priti do tako "zaščitenih" podatkov. Za zdaj pojav še ni na široko razširjen, zaradi znane varnostne luknje pa obstaja velika varnost, da bi se število zlorab močno povečalo. Izsiljevalci večinoma zahtevajo 200 dolarjev za ključ za odšfriranje podatkov. Pri Symantecu trojenskega konja imenujejo Trojan.Pgpcoder, programi za varovanje računalnikov pa ga že znajo zaznati.

    Objavljeno: 25.5.2005
  • Konica Minolta Dimage X60

    Podjetje Konica Minolta je predstavilo nov kompakten digitalni fotoaparat Dimage X60, ki temelji na zdaj že priznani tehnologiji drsnih leč. Fotoaparat je manjši in lažji od predhodnika Dimage X50 (6 mm nižji in 1,5 mm krajši), premore pa ločljivost 5 milijonov pik in zaradi posebnega sistema leč tudi 2,8x optični zum. Kljub skromnejšim dimenzijam ohišja je vgrajen večji zaslon LCD (premer 2,5 palca), poleg na pomnilniške kartice pa hrambo podatkov zagotavlja tudi vgrajen pomnilnik velikosti 15 MB. Na voljo je tudi posebno ohišje za podvodno slikanje. V prodaji bo zanj treba odšteti okoli 370 evrov.

    Objavljeno: 25.5.2005
  • 10 let Sunove jave

    Sun je maja meseca leta 1995 predstavil programski jezik java, ki je v desetletju postal eden najbolj uspešnih jezikov in arhitektur v računalništvu. Java je bila že od začetka usmerjena kot programski jezik za bodoče internetne programe, njena raba pa se je danes razširila na zelo različne naprave, ki segajo od strežnikov do mobilnih telefonov. Po Sunovi ocenah ima danes javo ve ni ali drugačni obliki nameščenih 650 milijonov osebnih računalnikov, jezik in javanski navidezni stroji pa so zelo priljubljeni tudi v specializiranih napravah. Po ocenah naj bi denimo javo imelo vgrajenih okoli 825 milijonov pametnih kartic, kjer Sunovo okolje skrbi za varnost in procesiranje plačilnih in drugih varnostno občutljivih transakcij.

    Objavljeno: 24.5.2005
  • Samsung predstavlja Flash diske

    Korejski Samsung je predstavil prve pomnilniške enote z vmesnikom IDE, ki uporabljajo pomnilnike Flash namesto magnetnih diskov. Novi Flash diski lahko hranijo do 16 GB podatkov in so namenjeni najmanjšim prenosnikom ter tabličnim računalnikom. Poleg manjše porabe energije (le okoli 5% glede na običajne diske) in zanesljivejšega delovanja (brez gibljivih delov), imajo tovrstni diski tudi prednost v hitrejšem delovanju (prenos od 57 MB/s, kratek povprečni dostopni čas). Samsung, ki je eden največjih proizvajalcev pomnilnikov Flash RAM, si je zadal cilj, da bo vsako leto podvojil zmogljivost Flash čipov, zdaj pa že lovijo zmogljivost tipičnih diskov za mobilne naprave, kot je na primer Apple iPod. Slednji nudi danes do 60 GB podatkov v diskih dimenzije 1,8 palcev.

    Objavljeno: 24.5.2005
  • Creative Zen Neeon

    Creative Labs je predstavil svoj najmanjši predvajalnik MP3 z vgrajenim diskom. Creative Zen Neeon meri le 8 x 4,7 x 1,6 cm in tehta 75 gramov, vgrajen pa ima disk z zmogljivostjo 5 GB. Vgrajen je tudi radijski sprejemnik, mikrofonski vhod in možnost za snemanje posnetkov neposredno v zapis MP3. Vgrajen je zaslon z dvema vrsticama za izpis podatkov, ki ima lahko kar sedem različnih barv zadenjske osvetlitve. Ohišje lahko grafično spremenimo s posebnimi nalepkami za prednjo in zadnjo stran predvajalnika. Zen Neeon bo v prodaji poleti za ceno okoli 200 dolarjev.

    Objavljeno: 24.5.2005
  • Lestvica največjih varnostnih lukenj

    Organizacija SANS Institute (SysAdmin, Audit, Network, Security), ki združuje profesionalce s področja IT, je objavila lestvico največjih varnostnih lukenj in tveganj v prvem četrtletju letošnjega leta. Lestvico 20 največjih varnostnih lukenj uporablja vse več podjetij kot osnovo za krpanje varnostnih lukenj v uporabljeni programski opremi. Na lestvici prednjačijo napake v Microsoftovi programski opremi, vendar je na spisku tudi nekaj programov za Unix, kot tudi izdelkov drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 23.5.2005
  • Intel omogoča lažji nadzor poslovnih računalnikov

    Intel pripravlja novo generacijo mikroprocesorjev, ki bodo omogočali lažji nadzor in upravljanje računalnikov na daljavo, tudi v primeru, če so ti v okvari. Nova arhitektura, ki ji pravijo Professional Business Platform bo vsebovala novost na področju tehnologije AMT (Active Management Technology), ki zbujanje in nadzor računalnika na daljavo, prek omrežja. Doslej je bila tehnologija AMT implementirana na nivoju operacijskega sistema, odslej pa bo to sestavni gradnik v strojni opremi. Intel namerava tehnologijo AMT implementirati v novih procesorjih Pentium 4 in prihajajočem naboru Intel 945X Express.

    Objavljeno: 23.5.2005
  • Trend Micro kupuje protivohunsko orodje

    Japonski proizvajalec protivirusnih programov Trend Micro je najavil, da nameravajo kupiti proizvajalca protivohunskih programov InterMute. S tem korakom želijo okrepiti svoja orodja v boju proti nezaželenim in vohunskim programom. Tehnologijo pridobljeno z nakupom nameravajo vključiti v bodoče različice svojih poslovnih protivirusnih programov, kot tudi v program za domačo rabo PC-cillin Internet Security, ki bo tako vseboval popoln spekter orodij za varovanje računalnikov.

    Objavljeno: 23.5.2005
  • AMD Athlon 64 X2 od konec maja

    AMD bo konec maja na sejmu Computex predstavil prve procesorje Athlon 64 X2, ki vsebujejo dve jedri na enem čipu. S tem korakom AMD odgovarja na Intelov novi Pentium Extreme Edition 840, ki vsebuje dve jedri in je že na voljo. Prvi rezultati neodvisnih testiranj pa kažejo na to, da bo AMD ponovno prevzel vodstvo v celotni zmogljivosti, saj naj bi prvi prototipi Athlonov 64 X2 zlahka in občutno prehiteli Intelove tekmece. Zanimivo, da so novi AMDjevi procesorji tudi za okoli 30% energijsko varčnejši od Intelovih dvojedernih Pentiumov, kar bo zahtevalo preprostejše hlajenje.

    Objavljeno: 23.5.2005
  • Western Digital z vmesnikom SATA II

    Western Digital je predstavil svoj prvi disk z vmesnikom Serial ATA II, ki omogoča prenos podatkov do računalnika s hitrostjo do 300 MB/s, kar je dvakrat več kakor doslej. Model WD Caviar SE16 se vrti s hitrostjo 7200 vrtljajev na minuto, za izravnavo pretoka podatkov pa ima kar 16 MB velik medpomnilnik. Disk je na voljo z zmogljivostjo 250 GB, pripročena cena v ZDA pa znaša 200 dolarjev. WD je predstavil tudi povsem nove naprave NAS, ki so namenjene domači rabi in malim podjetjem. Sistemi NAS z imenom NetCenter bodo na voljo z vmesnikom ethernet 10/100 Mb/s poleti v različicah s 160 do 320 GB, za največji model pa bo treba odšteti okoli 400 dolarjev.

    Objavljeno: 21.5.2005
  • Olympus C-180

    Olympus je predstavil nov model digitalnega fotoaparata nižjega razreda C-180, ki se lahko pohvali z enostavnostjo rabe in ločljivostjo 5,1 milijona pik. Namenjen je predvsem manj izkušenim fotografom, saj deluje avtomatsko s pritiskom na en sam gumb. Vgrajena je pomoč, ki jo lahko prebiramo na 1,5-palčnem zaslonu. Omogoča tudi snemanje krajših video posnetkov, v ZDA pa bo stal okoli 170 dolarjev.

    Objavljeno: 21.5.2005
  • 40-palčni televizor OLED

    Samsung je predstavil prvi televizor s tehnologijo OLED (organic light emitting diode), ki meri po diagonali kar 40 palcev. Zaslon ima kontrastno razmerje 5000:1, zaradi tehnologije OLED pa je zorni kot precej večji kakor pri zaslonih s tehnologijo LCD. Samsung navaja, da ima zaslon ločljivost 1280 × 800 pik in je primeren tako za prikaz TV signalov kot računalniške slike. Nova tehnologija je med drugim omogočila tudi znaten prihranek pri merah, zlasti debelini, ki znaša le okoli 3 centimetre.

    Objavljeno: 21.5.2005
  • Netscape 8 že na voljo

    Netscape je končal razvoj in objavil povsem novo različico nekoč slavnega spletnega brskalnika. Netscape 8 je posebnež med spletnimi brskalniki, saj za prikaz spletnih strani lahko uporablja tako jedro Microsoftovega Internet Explorerja kakor jedro odprokodnega programa Firefox. Podjetje je na podlagi jeder nadgradilo brskalnik z novimi zmožnostmi, kot so uporabniški vmesnik z jezički, močno izboljšan nadzor nad varnostjo dostopa do spletnih strani (vključno s seznamm zaupanja vrednih strani), novo orodje MultiBar za dostop do različnih orodjarn z enim gumbom, orodje za lažje izpolnjevanje vprašalnikov in hranjenje uporabniških naslovov ter priročno okno, v katerem zna brskalnik prikazovati spremenjene podatke v resničnnem času (naslovi novic, vreme ...).

    Objavljeno: 20.5.2005
  • Microsoftova NT konferenca 2005

    Včeraj se je končala Microsoftova NT konferenca 2005, ki je potekala od 16. maja v Portorožu in jo je letos obiskalo kar 2131 udeležencev. Poleg širokega obsega vsebin so konferenco tudi letos spremljale bogate obkonferenčne dejavnosti. Udeleženci, ki so prišli iz okoli 600 podjetij, so lahko poslušali 220 predavanj, ki jih je pripravilo 142 domačih in tujih predavateljev. Tako število udeležencev kot strokovnih predavanj NT konferenco uvršča med najpomembnejše dogodke s področja informacijskih tehnologij v jugovzhodni Evropi. Prisostvovala so tudi številna partnerska podjetja in sponzorji, ki so v obkonferenčnih dejavnostih predstavljali svoje rešitve s temeljem na Microsoftovih tehnologijah. Letošnji dogodek je bil dopolnjen s posebnim naborom predavanj in razprav, namenjenih poslovnim uporabnikom in predstavnikom javne uprave.

    Objavljeno: 20.5.2005
  • Google nudi personaliziane domače strani

    Google je pripravlja novo storitev, ki omogoča pripravo osebnih dveri na začetni strani iskalnika. Uporabniki bodo na eni spletni strani lahko dostopali do elektronske pošte (prek storitvenega servisa Gmail), svežih novic, vremenske napovedi, kino sporeda in drugih koristnih informacij. Vsak uporabnik bo lahko informacije izbral in razporedil po svojem okusu. Nova storitev, ki je še v preizkusni fazi in še nima imena, je po funkcionalnosti zelo podobna dverem MyYahoo glavnega tekmeca, čeprav pri družbi Google trdijo, da z izdelkom ne ciljajo povsem na te uporabnike.

    Objavljeno: 20.5.2005
  • Blu-ray s 100 GB

    Podjetje TDK je predstavilo prototip nosilca Blu-ray, na katerega je mogoče zapisati kar 100 GB podatkov. Večjo zmogljivost so dosegli tako, da so podatki shranjeni kar na štirih slojih, kar je dvakrat več kot pri osnovni specifikaciji Blu-ray. S tem so obenem dosegli tudi pohitritev prenosa podatkov, ki znaša po navedbah proizvajalca 72 Mb/s proti 36 Mb/s pri izhodiščni tehnologiji. TDKjeva objava prihaja le nekaj dni za tem, ko je Toshiba prikazala prototip nosilca HD DVD z zmogljivostjo 45 GB, s čimer so se približali osnovni zmogljivosti nosilcev Blu-ray, ki znaša 50 GB. Brez dvoma gre za odgovor v vojni med obema tehnologijama.

    Objavljeno: 20.5.2005
  • Slovenski študenti premagali konkurenco iz Vzhodne Evrope

    Slovenska ekipa študentov z Univerze v Mariboru je na vzhodnoevropskem regionalnem finalu tekmovanja Imagine Cup 2005 premagala konkurenco devetih ekip in se uvrstila v svetovni finale, ki bo potekal konec julija v Yokohami. S tem so prikazali široko znanje in pripravljenost na razvoj naprednih tehnoloških rešitev. Njihov uspeh pomeni, da bo naslednje leto regionalni finale potekal v Sloveniji. Ista ekipa se je uvrstila tudi v finale tekmovanja Windows Embedded Challenge in s tem dvojnim uspehom Slovenijo uvrstila v sam vrh študentov informacijskih tehnologij.

    Objavljeno: 19.5.2005
  • Windows Media Center "Emerald"

    Microsoft bo v drugi polovici letošnjega leta objavil novo različico operacijskega sistema Windows Media Center z delovnim imenom "Emerald", ki je namenjen računalnikom za hišni kino. Nova različica, ki bo predvsem posodobitev sedanje različice Media Center 2005, bo vsebovala nekatere novosti, s katerimi želi Microsoft predvsem zagotoviti združljivost z novimi vrstami naprav. V prvi vrsti bo podpora za naprave Windows Media Center Extender, med katerimi je tudi nova igralna konzola Xbox. Pričakujemo lahko tudi druge novosti, ki jih bo Microsoft postopoma razkrival do uradne objave.

    Objavljeno: 19.5.2005
  • Nikon Coolpix S2

    Nikon je predstavil nov ultra tanki digitalni fotoaparat Coolpix S2, ki meri le 9,2 × 5,9 × 2,2 cm. Ob tem ponuja ločljivost 5,1 milijona pik, ponaša pa se s sistemom drsečih leč, zaradi česar so lahko objektiv z zumom 3x skrili v ohišje. Fotoaparat je zelo podoben predhodniku Coolprix S1, le da je nekoliko večji, na voljo pa je le v srebrni barvi. Za prikaz fotografij ima 2,5-palčni zaslon LCD, fotografije pa shranjujemo na kartice SD ali 12 MB interni pomnilnik. V ZDA bo cena tega modela znašala okoli 430 dolarjev.

    Objavljeno: 19.5.2005
  • Slovenski Navision 4.0

    Microsoft je na poslovnem dnevu v okviru NT konference uradno predstavil slovensko različico poslovnega informacijskega sistema Navision 4.0 v slovenskem jeziku. Nova različica prinaša številne novosti in prednosti, ki v poslovnih okoljih omogočajo učinkovitejše poslovanje in povečanje storilnosti. Navision 4.0 kot celovita rešitev ob upoštevanju slovenske in evropske zakonodaje ter v slovenskem jeziku predstavlja prilagodljivo podporo poslovanju malih in srednjih podjetij, javne uprave in zdravstvenih ter izobraževalnih ustanov.

    Objavljeno: 18.5.2005
  • Nintendo Revolution in Game Boy Micro

    Potem, ko sta na sejmu E3 svoje nove igralne konzole predstavila Microsoft in Sony, je za presenečenje poskrbel še Nintendo, ki je odgrnil tančice kar z dveh novosti. Najprej so napovedali novo igralno konzolo Nintendo Revolution, ki bo tekmovala neposredno s PlayStationom 3 in Xboxom 360. V primerjavi s slednjima ima Revolution precej manjše ohišje, ki zavzame komaj kaj večjo površino od nekaj škatlic za nosilce DVD.

    Objavljeno: 18.5.2005
  • Hewlett-Packard nad pričakovanji

    Podjetje HP je v prvem četrtletju doseglo 966 milijonov dolarjev dobička, kar je 9 % več kakor leta 2004 in precej bolje kot so pričakovali analitiki. Dobiček temelji na celotnih prihodkih, ki so dosegli 21,57 milijarde dolarjev, 7 % več kot leto pred tem. Zanimivo, da je kar 814 milijonov dolarjev dobička prispeval oddelek tiskalnikov, zaradi česar novi prvi mož družbe Mark Hurd opozarja, da so pred družbo HP kljub dobrim rezultatom še veliki izzivi. HP želi predvsem sanirati razmere na področju strežnikov in še posebej pomnilniških sistemov, ki prispevajo premalo k celotnemu uspehu podjetja. Podobno velja za osebne računalnike in programsko opremo, HP pa si bo najbolj prizadeval, da bo povečal prodajo storitev.

    Objavljeno: 18.5.2005
  • HP prenavlja ponudbo tiskalnikov

    HP je predstavil kopico novih laserskih tiskalnikov in brizgalnikov, ki so večinoma namenjeni malim in srednje velikim podjetjem. Osem novih modelov ima cenovni razpon med 150 in 800 dolarji, s čimer lahko zadovoljijo zelo širok spekter potreb. Najmanjša novost je model LaserJet 1020, ki stane le 180 dolarjev in nudi hitrost tiska 19 strani na minuto. Za 20 dolarjev več je mogoče dobiti model LaserJet 1022, ki ima vgrajen omrežni vmesnik, kot možnost pa tudi brezžični omrežni vmesnik. 400 dolarjev stane novi barvni laser Color LaserJet 2600m, ki dosega hitrost 8 strani v barvah in 24 strani v črno-belem načinu, že v osnovi pa ima omrežni vmesnik. Lasersko ponudbo dopolnjuje Color LaserJet 2800, večnamenska naprava, ki zmore barvno fotokopiranje, optično branje, faksiranje in tiskanje, vse za manj kot 800 dolarjev.

    Objavljeno: 17.5.2005
  • TV na mobilnih telefonih

    Nokia je predstavila nov standard ta sprejemanje in prikaz TV programov v digitalni obliki na mobilnih telefonih. Standard DVB-H (Digital Video Broadcast-Handheld) naj bi bil cenejši in lažji za izvedbo kakor dosedanji predlogi, hkrati pa bo odprt, kar pomeni da za njegovo rabo ne bo treba plačevati licenc. Nokia trenutno sklepa partnerstva v Evropi in ZDA, zlasti med ponudniki vsebin, v luči priprave za komercialno dostopnost v prihodnjih dveh letih. Analitska družba Informa ob tem meni, da bi do leta 2010 mobilno televizijo lahko spremljalo že okoli 125 milijonov ljudi, kar bo tedaj okoli 5 % vseh lastnikov mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 17.5.2005
  • Brez dogovora za naslednika DVD

    Potem, ko je že kazalo, da se bodo izdelovalci dogovorili za skupni standard naslednika današnjih nosilcev DVD, so pogovori zašli v slepo ulico. Predstavniki podjetij Sony, Toshiba in Matsushita so potrdili, da razhajanja glede skupnega zapisa ostajajo in da so bili dosedanji dogovori neuspešni. Pogajanja naj bi se sicer nadaljevala, vendar nobena stran ne verjame v možnost, da bi prišli do kompromisa. Podporniki standarda HD DVD so tako potrdili, da nadaljujejo z aktivnostmi za predstavitev prvih izdelkov konec letošnjega leta, Sony pa je potrdil, da bo nosilce Blu-ray med drugim uporabil v novi igralni konzoli PlayStation 3.

    Objavljeno: 17.5.2005
  • Sony PlayStation 3

    Sony je na predvečer sejma E3 razkril podrobnosti o novi igralni konzoli PlayStation 3. Nova igralna konzola bo ena najzmogljivejših igralnih naprav doslej, temelji pa na procesorju Cell, ki sta ga skupaj razvila IBM in Toshiba. Kot je že znano nekaj časa, ima novi procesor več jeder, od katerih je osnovno zasnovano na arhitekturi PowerPC s taktom 3,2 GHz, za posamezne funkcije pa skrbi osem specializiranih jeder SPE (Synergistic Processing Elements), od katerih ima vsako 256KB lastnega predpomnilnika. Skupaj naj bi novi Playstation nudil zmogljivost čez 2 gigaFLOPSov, kar je več kot pri večini procesorjev za današnje osebne računalnike in po prvih ocenah dvakrat več kot pri konkurentu Xbox 360. Pomnilnik - vrste XDR - bo v osnovi velik 256 MB.

    Objavljeno: 17.5.2005
  • Windows XP za starejše računalnike

    Microsoft je, nekoliko presenetljivo, najavil, da pripravlja novo različico operacijskega sistema Windows XP, ki bo optimalizirana predvsem za starejše računalnike. Microsoftov cilj je predvsem ta, da prepriča za nadgradnjo poslovne uporabnike, ki želijo nov operacijski sistem in programe, vendar ne želijo zamenjati strojne opreme. Ti uporabniki danes uporabljajo predvsem okolja Windows 95/98 in Windows NT 4.0. Nova različica Windows XP, ki nastaja pod delovnim imenom Eiger, bo temeljila na lani predstavljenem kompletu popravkov Service Pack 2, vendar bo vsebovala nekatere pomembne omejitve. Microsoft se še ni odločil, kdaj bo začel prodajati novi izdelek. Tudi cena še ni znana.

    Objavljeno: 16.5.2005
  • Sun in Microsoft nadaljujeta sodelovanje

    Leto dni po presenetljivem dogovoru med družbama Microsoft in Sun o sodelovanju in poravnavi medsebojnih sporov, sta direktorja obeh podjetij orisala rezultate dosedanjega sodelovanja in načrte za prihodnost. Dosedanje zbliževanje nekdanjih (in za mnoge tudi sedanjih) tekmecev je v minulem letu potekalo predvsem v razvojnih laboratorijih, kmalu pa naj bi se tudi konkretiziralo v izdelkih in rešitvah. Steve Ballmer in Scott McNealy sta tako na srečanju z novinarji prikazala delovanje skupnega sistema za prijavo v računalniške sisteme obeh podjetij, kar nakazuje tesno povezavo med različnimi imeniškimi sistemi. Kljub temu lahko rešitev pričakujemo v operacijskih sistemih Windows in Solaris šele prihodnje leto.

    Objavljeno: 16.5.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji