• Yahoo izziva Skype

    Yahoo vstopa na področje internetne telefonije z novim servisom in različico programa Yahoo Messenger with Voice. Servis, ki bo sprva na voljo le v ZDA, v Veliki Britaniji in Franciji, bo omogočal opravljanje telefonskih klicev med uporabniki računalnikov, kot tudi klice v navadno in mobilno omrežje ter povezave v obratni smeri. Yahoo namerava v ZDA uporabnikom ponujati telefonsko številko za ceno 3 dolarje na mesec oziroma 30 dolarjev na leto. Podjetje bo za minuto pogovorov zaračunali dva ameriška centa ali manj, v prvem valu pa to velja za povezave v 30 različnih držav sveta.

    Objavljeno: 27.3.2006
  • Brezplačna virtualizacija iz Altirisa

    Med ponudnike rešitev za virtualizacijo programske opreme se je vključilo tudi podjetje Altiris, ki svoj izdelek Software Virtualisation Solution 2.0 ponuja brezplačno za osebno rabo. Gre za izvirno rešitev virtualizacije, ki ne ustvari celotnega navideznega računalnika, temveč zgolj ovojnico okoli posameznega nameščenega programa. Software Virtualisation Solution zna nadzorovati spremembe v operacijskem sistemu (datotekah, registru, knjižnicah), ki jih naredi namestitev posameznega programskega paketa, pri tem pa nastavitve spravi v poseben programski sloj, ki ga vključi samo po potrebi.

    Objavljeno: 27.3.2006
  • 10 let Palmov

    V mesecu marcu je minilo deset let, od kar je družba Palm Computing predstavila prvi ročni računalnik Palm Pilot 1000, ki je postal temelj današnjih ročnih računalnikov, pa tudi številnih drugih naprav, kot so pametni mobilni telefoni. Po razmeroma velikem uspehu v drugi polovici devetdesetih let je družba Palm zašla v težave, ki so jim botrovale slabe poslovne odločitve vodstva, predvsem pa vse hujša konkurenca drugih proizvajalcev, v prvi vrsti s področja telefonije. V podjetju je prišlo do razkola, zaradi katerega je del soustanoviteljev ustanovilo konkurenčno podjetje Handspring. Palm je prišel pod okrilje 3Coma, vendar tudi to ni razrešilo težav.

    Objavljeno: 27.3.2006
  • Zamuda HD-DVD

    Medtem ko HD-DVD in Blu-ray uporabnikom skrbi povzročata še preden sta prišla na trg, so zagovorniki prvega vnovič razočarali. Pred 14 meseci so namreč trije Hollywoodski sudii, tri podjetja iz sveta zabavne elektronike in Microsoft obljubili, da bodo predvajalniki in filmi v zapisu visoke ločljivosti HD-DVD na voljo že v sklepnem četrtletju leta 2005. 6 mesecev po preteku tega roka sta edini preostali studio (Warner Brothers) in edino podjetje zabavne industrije (Toshiba), ki ostajata zvesta izključno HD-DVD, napovedala le še dodatne zamude.

    Objavljeno: 26.3.2006
  • Oracle Database 10g za Solaris x86

    Oracle je po precejšnjem zamiku vendarle predstavil tudi različico svoje podatkovne baze Oracle Database 10g Release 2 za operacijski sistem Solaris x86-64. Ta je za Windowsom, Linuxom, nekaterimi Unixi in Solarisom za procesorje SPARC zdaj že 12. operacijski sistem, na katerem teče baza. Podpora je pomembna pridobitev predvsem za serijo Sunovih strežnikov Galaxy in je na voljo za prenos z Oraclove spletne strani.

    Objavljeno: 26.3.2006
  • Kmalu prvi UMTS BlackBerry

    Kanadski Research in Motion (RIM), proizvajalec skorajda kultnega križanca med mobilnim telefonom in prejemnikom elektronske pošte, bo kmalu predstavil prvo napravo, ki bo podpirala UMTS. Kot poroča britanska spletna stran The Register, naj bi BlackBerry 8707v bil kmalu na voljo pri Vodafonu.

    Objavljeno: 25.3.2006
  • Tudi Office bo zamudil

    Kmalu za tem ko je Microsoft uradno sporočil, da Windows Vista ne bo naprodaj pred januarjem prihodnje leto, so Microsoftovi predstavniki spoznali, da tudi Office 2007 ne bo nared letos, ampak šele prihodnje leto. Razlog za tako odločitev je prav zamik izdaje prihodnje generacije operacijskega sistema Windows, saj v podjetju ocenjujejo, da bo sočasni izid kupcem olajšal nakup, prodajalcem pa prodajo obeh novih izdelkov.

    Objavljeno: 25.3.2006
  • Gnome 2.14

    Izšlo je namizno okolje GNOME 2.14, ki poleg novih zmogljivosti in večje dodelanosti prinaša tudi večjo odzivnost najpogosteje uporabljenih programov in knjižnic. Tako je npr. hitrejše izrisovanje pisav, povsem nov pa dodeljevalnik pomnilnika GSlice, ki je podoben dodeljevalniku v jedru Linux in prinaša občutno povečano odzivnost okolja GNOME. Precej hitreje poteka prijava v sistem, pohitreni pa sta tudi orodji GNOME Terminal in dnevniški pregledovalnik Log Viewer.

    Objavljeno: 25.3.2006
  • Novell v pogovorih z Dellom

    Ob zaključku vsakoletne Novellove konference BrainShare v olimpijskem Salt Lake Cityju je postalo jasno, da se Novell z različnimi izdelovalci osebnih računalnikov dogovarja o morebitni namestitvi distribucije Novell Linux Desktop 10 na računalnike, ki jih prodajajo. Nova distribucija, ki so jo podrobno predstavili tudi na sejmu CeBIT, bo prinesla mnoge novosti, s katerimi želi Novell pritegniti tudi uporabnike sistemov Mac OS X in prihajajoče Viste. Med sogovorniki naj bi bil tudi največji izdelovalec računalnikov PC - Dell.

    Objavljeno: 24.3.2006
  • iTunes v Franciji ogrožen

    Francoski poslanci so z 296 glasovi za in 193 proti sprejeli zakon, ki prodajalcem glasbe preko spleta prepoveduje uporabo zakonsko zaščitene programske opreme za omejevaje uporabe prenešenih glasbenih datotek. Podjetja, ki prodajajo glasbo preko interneta, bodo tako v Franciji prisiljena razkriti podatke o programski opremi, ki jo uporabljajo za preprečevanje kopiranja datotek oz. upravljanje digitalnih pravic (DRM). Osnutek zakona mora pred dokončno uveljavitvijo in začetkom izvajanja potrditi še senat - zgornji dom francoskega parlamenta.

    Objavljeno: 24.3.2006
  • PlayStation Network Platform

    Sony je na srečanju Games Developers Conference v San Joseu predstavil načrte za svojo spletno storitev, preko katere bo moč nalagati igre na prihajajoči PlayStation 3, na voljo pa bodo tudi nekatere druge vsebine. Storitev naj bi bila na voljo novembra, ko bo luč sveta praviloma ugledal tudi PlayStation naslednje generacije, in se bo tako spopadla z Microsoftovim omrežjem Xbox Live.

    Objavljeno: 24.3.2006
  • Eclipse tudi za Visto?

    Organizacija Eclipse Foundation, ki bdi nad razvojem priljubljenega ogrodja za razvijalce, želi pritegniti tudi razivjalce za Microsoftove podlage. Eclipse je po raziskavah analitikov Evans Group drugo najbolj priljubljeno združeno razvojno okolje (IDE) s 24,3 odstotnim tržnim deležem, ki ga prekaša le Microsoftov Visual Studio, ki si lasti 55,3 odstotka tržišča. Samo v ZDA se je raba Eclipsa od leta 2003 povečala za skoraj neverjtnih 88% in bo ob taki rasti v prihodnosti že v dveh letih dosegel priljubljenost Visual Studia.

    Objavljeno: 24.3.2006
  • Google Finance

    Google je predstavil novo storitev, ki vlagateljem omogoča spremljanje vrednostnih papirjev na severnoameriških borzah. Poleg podatkov o delnicah in vzajemnih skladih portal ponuja tudi novice o podjetjih, ki kotirajo na borzah. Pomemben del portala predstavlja dinamični grafikon, na katerem so označeni dogodki, povezani s podjetjem, tako da lahko uporabnik presodi, kakšen vpliv so imele na vrednost delnic. Storitev Google Finance spremlja tudi bloge in prikazuje zapise, povezane s podjetji.

    Objavljeno: 23.3.2006
  • Siemens z novimi telefoni Gigaset

    Podjetje Siemens je po prodaji oddelka za mobilne telefone tajvanskemu podjetju Benq reorganiziralo delo znotraj poslovne skupine Siemens Communications, na tiskovni konferenci pa so predstavili cilje in vizijo oddelka v prihodnje. Hkrati so pokazali tudi nekatere nove izdelke, ki jih podjetje ponuja, predvsem nove brezvrvične aparate Gigaset.

    Objavljeno: 23.3.2006
  • Firefox 2.0 alfa

    Mozilla je predstavila prvo različico alfa brskalnika Firefox 2.0, ki je namenjena predvsem razvijalcem, da preskusijo novosti. Teh bo do izida končne različice v Firefoxu še kar nekaj, tokrat pa je najpomembnejše orodje Places, ki združuje orodja za delo z zgodovino in zaznamki. Izboljšano je delo z zavihki, zaznamki in zgodovina se shranjujejo s pomočjo SQLlite, razširjen je nabor vstavkov za iskanje, posodobljen pa je tudi sistem razširitev.

    Objavljeno: 23.3.2006
  • Dell kupil Alienware

    Po nekajdnevnih špekulacijah je zdaj tudi uradno znano, da bo Dell prevzel podjetje Alienware. Finančne podrobnosti o prevzemu izdelovalca prepoznavnih osebnih računalnikov za navdušence nad računalniškimi igrami še niso znane, jasno pa je že, da se bo Dell po nakupu (posredno) pridružil ponudnikom računalnikov s procesorji znamke AMD, ki jih Alienware ponuja v seriji Aurora.

    Objavljeno: 23.3.2006
  • Si.mobil prvič s čistim dobičkom

    Si.mobil je lansko poslovno leto prvič zaključil s čistim dobičkom, ki je znašal 10 milijonov evrov. Prihodke so v primerjavi z letom 2004 povečali za 14,8 % in presegli 100 milijonov evrov, za 12,5 % pa so povečali tudi povprečni mesečni prihodek na uporabnika, ki zdaj znaša 16,9 evra. S 259.560 uporabniki ob zaključku leta od katerih je 49 % naročnikov si lastijo 22,7-odstotni tržni delež.

    Objavljeno: 23.3.2006
  • Cisco tudi pri nas predstavil »Cisco Unified Communications«

    Cisco je v okviru konference Cisco Expo, ki je 21. in 22. marca potekala na Bledu, predstavil tehnologijo Cisco Unified Communications. Tehnologija, ki jo je podjetje sicer prvič predstavilo na CeBitu, naj bi v prihodnje prinesla lažje komuniciranje v poslovnem svetu in enotno okolje in nadzor nad vsemi vrstami komunikacij.

    Objavljeno: 22.3.2006
  • Slabe napovedi za plačljive mobilne vsebine

    Nedavna raziskava ugotavlja, da uporabnike mobilne telefonije zelo zanima uporaba mobilnih vsebin, vendar pa zanje niso pripravljeni plačati.

    Objavljeno: 22.3.2006
  • Windows Vista bo zamujal

    Microsoft je sporočil, da bo naslednja različica operacijskega sistema Windows Vista za široko in domačo rabo nekoliko zamujala in uradno ne bo na voljo pred januarjem 2007. Pri tem pa so poudarili, da bodo poslovne različice okolja Windows Vista, zlasti za podpisnike količinskih pogodb, na voljo nekoliko prej, predvidoma novembra 2006. Za tak korak so se odločili kot kaže predvsem zaradi tega, ker bi objava sistema Windows Vista za domačo rabo pred novim letom povzročila nejevoljo med proizvajalci osebnih računalnikov. Tako bi nekateri proizvajalci še uspeli prilagoditi proizvodnjo za prodajo v prednovoletni dobičkonosni sezoni, drugim pa to ne bi uspelo. Da ne bi povzročali nepotrebnih sporov so s tem med svojimi partnerji naredili mir. Naslednja generacija strežniške različice projekta Longhorn zaradi tega ne bo doživela zamude in bo na voljo v letu 2007.

    Objavljeno: 22.3.2006
  • Fedora Core 5 že na voljo

    Podjetje Red Hat je le devet mesecev za predhodnikom objavil novo različico brezplačne distribucije Linuxa Fedora Core 5. Za Red Hat je Fedora predvsem vračilo skupnosti iz katere je nastalo podjetje, hkrati pa testni poligon za preizkušanje novosti, ki kasneje najdejo pot v njihovi komercialni različici Red Hat Enterprise Linux. Fedora Core 5 ima številne pomembne novosti, kot je Linux jedro 2.6.15, prevajalnik GCC 4.1, spletni strežnik Apache 2.2, predvsem pa novo različica orodja za virtualizacijo strežnikov Xen 3.0, ki je precej lažji za implementacijo od predhodnika. Fedora Core 5 prvič prinaša Novellov projekt Mono, odprtokodno različico Microsoftove arhitekture .NET, na kateri so zasnovani iskalnik po podatkih v računalniku Bagle, orodje za urejanje fotografij F-Spot in program za beležke Tomboy. Prenovili so tudi arhitekturo SELinux, ki skrbi za varnost na sistemsko varnostno politiko.

    Objavljeno: 22.3.2006
  • Rast prodaje pomnilniških sistemov

    Podjetje Gartner je objavilo raziskavo o prodaji pomnilniških sistemov v regiji EMEA (Evropa, Srednji Vzhod, Afrika), ki kaže na zelo ugodno rast v letu 2005, saj so proizvajalci za 10,3% povečali prodajo izdelkov in storitev v primerjavi z letom 2004. Skupno je bilo na trgih EMA tako lani prodanih za 4,6 milijarde dolarjev pomnilniških izdelkov. Na prvem mestu je družba EMC s skupno 22,3% tržnega deleža, na drugem Hewlett-Packard z 20,7%, na tretjem pa IBM s skupno 17,1%. Sledijo Sun, Hitachi Data Systems (HDS), Dell in Network Appliance. Največjo rast so zabeležili pri Dellu (+46,1%), sledijo pa HDS (+29,7%) in IBM (+21,6%). Zelo skromno rast so dosegli pri HP-ju, Sun pa je doživel celo padec prodaje v višini 7,3%. Največjih sedem ponudnikov suvereno obvladuje trg v regiji, saj nadzorujejo skupno 85,5% trga pomnilniških sistemov za poslovno rabo, kar je celo več, kot v letu 2004.

    Objavljeno: 22.3.2006
  • Gartnerjeve napovedi za naslednjih 10 let

    Gartner je na sejmu CeBit predstavil svoj scenarij razvoja informacijske tehnologije v naslednjih desetih letih, ki so ga povzeli v povzeli v osmih trendih, združenih v štiri pare. Garner meni, da bodo v prihodnjih letih It svet zaznamovali čedalje večje spreminjanje rešitev in storitev v potrošne dobrine z nizko ceno in dodano vrednostjo za proizvajalce, razvoj tera-arhitektur in virtualizacije, novi poslovni modeli za razvoj, nakup in dobavo ter delovanje v skupnostih in skupinskem okolju. Zaradi tega Garner napoveduje velike spremembe v odnosih med velikimi podjetji in potrošniki ter med dobavitelji in strankami, ne glede na velikost in dejavnost.

    Objavljeno: 22.3.2006
  • Avtera prevzema JAE

    Govorice, ki so se širile že od novega leta, so se izkazale za resnične. Avtera prevzema distribucijske, servisne in skladiščne aktivnosti podjetja JAE, to pa se bo poslej usmerilo v maloprodajo (predvsem prek spleta, tudi s tujimi partnerji) in inženiring. Dvanajst zaposlenih tako ostaja v JAE, trinajst pa jih bo poslej zaposlenih v Avteri.

    Objavljeno: 21.3.2006
  • Atlas za Ajax

    Microsoft, ki je pravzaprav najbolj zaslužen za rojstvo tehnologije "Ajax" (asinhroni javascript in XML, ki omogoča posodabljanje delov spletne strani, navidez brez vnovičnega nalaganja s strežnika), je končno predstavil tudi svoje programsko ogrodje za izkoriščanje te silno priljubljene tehnologije za razvijalce, ki svoje rešitve programirajo s pomočjo tehnologije ASP.NET 2.0.

    Objavljeno: 21.3.2006
  • Telekom Slovenije kupil večinski delež v makedonskem On.netu

    Predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj in generalni direktor SEAF Vladimir Peševski, sta včeraj v Skopju podpisala protokol s katerim potrjujeta, da so vsi pravni dokumenti o pridobitvi večinskega deleža makedonskega internetnega ponudnika On.net iz Skopja podpisani in overovljeni. Telekom Slovenije je za 76 odstotni lastniški delež plačal 4,7 milijona evrov ter dodatno namenil še en milijon evrov za dokapitalizacijo podjetja, ki je prva tuja naložba Telekoma Slovenije.

    Objavljeno: 21.3.2006
  • Grafična kartica z 1 GB pomnilnika

    Podjetje ATI je predstavilo nove grafične kartice za profesionalno rabo FireGL 7350 in FireGL 7300, pri čemer ima zmogljivejša kar 1 GB namenskega pomnilnika. Kartici premoreta tudi dvojna Dual Link DVI izhoda, ki omogočata prikaz slike ločljivosti do 3840 x 2400 pik, grafični procesor pa skupaj s 512-bitnim dostopom do pomnilnika omogoča masovno večnitno izvajanje grafičnih ukazov. Računske operacije s plavajočo vejico presežejo zmožnosti procesorja Pentium 4 s taktom 3 GHz kar za sedemkrat. Kartici podpirata tudi ATI-jevo tehnologijo Avivo za kakovostni prikaz slike in video posnetkov (10 bitov na barvno komponento namesto standardnih 8). Novi izdelki iz družine FireGL so namenjen zlasti trgu delovnih postaj za računalniško načrtovanje, animacijo, video obdelavo in druge grafično intenzivne aplikacije, cene pa se gibljejo od 1.600 do 2.000 dolarjev za kartico.

    Objavljeno: 21.3.2006
  • Družba SAP stavi na povezavo z Officeom

    Vodstvo družbe SAP je na tiskovni konferenci na sejmu CeBit razgrnilo niz podrobnosti o bodočih usmeritvah podjetja, kot tudi najavilo nekatere nove različice izdelkov in storitev. Med vsemi novostmi je morda najbolj pomembno sporočilo to, da želi SAP v bodoče še tesneje povezati svoje poslovne informacijske sisteme s pisarniško zbirko in drugimi orodji družbe Office. Čeprav SAP nudi svoje rešitve na področju predstavitve podatkov uporabnikom, predstavniki podjetja menijo, da bo tudi v naslednjih petih letih osrednje orodje na delovnem mestu Microsoftova pisarna.

    Objavljeno: 21.3.2006
  • Sony z Blu-ray diski že poleti

    Sony je uradno predstavil svoj prvi Blu-ray predvajalnik ter najavil, da bodo enote za računalnike na voljo v začetku poletja. Predvajalnik ima oznako Sony BDP-S1, v prodaji pa naj bi bil julija. Blu-ray zapisovalnike za računalnike z oznako BWU-100A bodo že od začetka vgrajevali tako v namizne računalnike, kot prenosnike. Predvajalnik BDP-S1 bo v prodaji stal okoli 1.100 dolarjev, računalnik VAIO z enoto BWU-100A pa približno 2.300 dolarjev. Nekoliko kasneje bodo zapisovalnik prodajali tudi kot samostojno enoto. Posamezni nosilec BD-RE, ki ga je mogoče prepisovati in lahko hrani do 25 GB podatkov bo na začetku stal okoli 25 dolarjev.

    Objavljeno: 20.3.2006
  • Sistem Activa se prilagaja sprejemu pametnih kartic

    Sistem Activa, največji sistem za plačilne kartice v Sloveniji, je začel s projektom obsežne nadgradnje POS terminalov v Sloveniji, kar narekujejo poostreni procesi varnosti poslovanja s plačilnimi karticami, omogočanja sprejema pametnih kartic, standardizacije, ki jo zahtevata sistema MasterCard in Visa, ter obveznosti v zvezi z uvajanjem enotnega evropskega plačilnega okolja SEPA. Hkrati bodo v sistemu Activa celotno mrežo prilagodili tudi na uvedbo evra, tako da bo ob prehodu na novo valuto 1.1.2007 poslovanje teklo nemoteno.

    Objavljeno: 20.3.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji