• 3Com s cenejšimi stikali 10/100

    Družba 3Com je uspešni seriji stikal SuperStack 3 dodala še cenovno ugoden model SuperStack 3 Switch 4400 SE, 10/100 Mb/s stikalo za srednje velika lokalna omrežja. Stikalo ima osem gigabitnih Ethernet priključkov z možnostjo za bakreni ali optični priključek. Skupaj je mogoče spojiti do osem stikal za skupno 192 priključkov. Za povečanje podatkovnega prometa lahko stikalo programsko nadgradimo z možnostmi urejanja podatkovnega prometa (Layer 4). Na ta način lahko stikalo bolj inteligentno določa prioritete pri povečanem prometu in izrabo omrežja. Cena stikala SuperStack 3 Switch 4400 SE je v ZDA 1295 dolarjev, programska izboljšava, ki bo na voljo v drugi polovici leta, pa bo stala 495 dolarjev.

    Objavljeno: 24.4.2002
  • Oblikovanje standardov za spletne storitve

    Skupina 67 družb, med njimi tudi Microsoft in Sun, je ustanovila delovno skupino v okviru združenja World Wide Web Consortium (W3C), ki bo skušala oblikovati temeljne standarde za nadaljnji razvoj gradnikov za spletne storitve, predvsem zanesljivi sistem prenosa sporočil, finančnih transakcij in razširjeno različico protokola SOAP (Simple Object Access Protocol). Izhodišča za novo arhitekturo so modularnost, na XML temelječa tehnologija, neodvisnost od sistemskega okolja in neodvisnost od programskega modela. Med ključnimi družbami na tem področju, IBM, Sun in Microsoft, že nekaj časa potekajo ostre politične spletke. Podobna delovna skupina za standardizacijo WS-I (Web Services Interoperability Organization) gre v nos predvsem družbi Sun in skupnosti javanskih programerjev, saj je v skupini že okoli 40 družb, tudi IBM in Microsoft. Po mnenju predstavnikov družbe Sun utegnejo podobne skupine ogroziti razvoj odprte javanske kode, ki je programska osnova za spletne storitve.

    Objavljeno: 24.4.2002
  • Microsoft pripravlja trdnejše zaščite avtorskih pravic za prenosne naprave

    Pod razvojnim imenom Mercury pripravlja Microsoft tehnologijo, ki bo skrbela za zaščito avtorskih pravic na prenosnih napravah, predvsem predvajalnikih MP3 in ročnih računalnikih. Zaradi pomanjkanja podpore za zaščito avtorskih pravic na prenosnih napravah ni mogoče iz spleta kupljene glasbe poslušati tudi na njih, kar pa je po mnenju nekaterih analitikov glavna ovira pri prodoru kupovanja glasbe preko spleta.

    Objavljeno: 23.4.2002
  • Modularni omrežni strežniki podjetja Dell

    Podjetje Dell je najavilo nove omrežne strežnike z modularno arhitekturo strežniških rezin, s katero so uspeli v isto prostorsko enoto vgraditi šestkrat več računalniške moči. Tako želijo po lanskem uspehu na področju osebnih računalnikov zavzeli še vodilno mesto na področju strežnikov. Model PowerEdge 1655MC lahko tako sestavlja do šest modulov, vsak z dvema procesorjema Intel Pentium III s taktom 1,26 GHz in vodilom s taktom 133 MHz vodilom. V standardno strežniško omaro lahko gre 84 rezin s skupaj 168 procesorji, kar je dvakrat več, kot doslej. Zraven sodi še programska oprema OpenManage za vzdrževanje na daljavo ali lokalno, s pomočjo vmesnika USB. Kupci lahko izbirajo med operacijskimi sistemi Microsoft Windows 2000 Server, Microsoft Windows 2000 Advanced Server in Red Hat Linux.

    Objavljeno: 23.4.2002
  • Apple tudi v drugem četrtletju z dobičkom

    Pri Applu so objavili poslovne rezultate, ki so še za malenkost boljši, kot so napovedovali tržni analitiki. Podjetje je doseglo promet v višini 1.5 milijarde dolarjev (4% več kot lani v istem obdobju oziroma 8% več kot v prejšnjem četrtletju), dobička pa je bilo za 40 milijonov - 8% manj kot lani. Za prihodnje četrletje analitiki ne predvidevajo rasti dohodka, ki se naj bi povečal v jeseni. Največja prodajna uspešnica je prav gotovo prenovljeni iMac, kjer Apple ne more dovolj hitro izpolniti naročil. Zato pa je kar za 23% upadla prodaja prenosnih računalnikov PowerBook G4.

    Objavljeno: 23.4.2002
  • Resna varnostna luknja v Microsoftovih programih za Mace

    Microsoft je končno javno priznal obstoj kritične varnostne luknje v programskem paketu Office za računalnike Macintosh. Spodrsljaj v programski opremi omogoča napad na računalnik iz spleta. Računalniki postanejo ranljivi, ker Microsoftovi programi nepravilno obravnavajo določene lastnosti jezika HTML. Če nekdo zlorabi to pomanjkljivost in oblikuje spletno povezavo (bodisi na spletni strani ali v e-poštnem sporočilu v zapisu HTML) na poseben način, lahko zaustavi delovanje računalnika ali pa dobi priložnost za poganjanje poljubnih ukazov. Gre za napako prekoračitve medpomnilnika (buffer overflow), ki se kaže v vseh programih paketa Office, kritična pa je v brskalniku Internet Explorer in v poštnih odjemalcih Outlook Expressu 5.0.2 ter Entourage (različici 2001 in v.X). Napake so odkrili raziskovalci podjetja AngryPacketSecurity že januarja, a jih pri Microsoftu niso resno vzeli. Šele ko so primer prevzeli pri skupini za varnost w00w00, so se v Redmondu zganili, a so potrebovali skoraj tri mesece za odpravo težave. Popravki za vse programe so na voljo na Microsoftovem spletnem strežniku.

    Objavljeno: 23.4.2002
  • Tudi v drugo neuspeh

    Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je prejšnji mesec objavila že drugi razpis za izbiro ponudnika za izgradnjo celovite rešitve davčnega elektronskega poslovanja, vendar tudi na tem razpisu izvajalca niso izbrali. Kot smo poročali že prejšnji mesec, so ponudbe oddala štiri podjetja, Halcom Informatika, Select Technology, SRC.SI in Hermes Softlab. Ponudbe je preučila strokovna komisija, ki so jo sestavljali člani DURS-a, Centra vlade za informatiko (CVI) ter ministrstev za finance in informacijsko družbo, in ugotovila, da je pravilno izpolnjena samo ponudba Hermes Softlaba, pogoj za uspešen razpis pa sta dve pravilni ponudbi. Tako so razpis ponovno razveljavili, ponudniki pa imajo možnost pritožbe in vložitve zahtevka za revizijo.

    Objavljeno: 23.4.2002
  • Cubase SX

    Cubase predstavlja v računalniško podprti glasbeni produkciji pravega pionirja, na letošnjem Frankfurtskem sejmu Musik Messe, pa je Steinberg predstavil novo različico tega programa. Po tem, ko so nekaj let razvijali Cubase VST (Virtual Studio Technology), ki je zaradi številnih lastnosti (podpora zvočnim datotekam, urejanje v realnem času, navidezni instrumenti, povezljivost z drugimi programi, ...) predstavljal pravi preboj v zmogljiosti glasbenih programov, ki so ga posnemali vsi, so sedaj predstavili popolnoma nov program Cubase SX, ki naj bi postavljal temelje digitalni produkciji zvoka v prihodnjih letih. Največja novost je grafični vmesnik, ki naj bi bil predvsem bolj intuitiven in s tem lažji za uporabo (kar nikoli ni bila odlika Steinbergovih programov), vse parametre je poslej mogoče avtomatizirati grafično (torej z risanjem), dodali so večje število navideznih instrumentov, prostorsko mešanje zvoka (5.1), neomejeno število korakov nazaj (undo), za zvočni pogon programa pa so uporabili kar tistega iz Nuenda.

    Objavljeno: 22.4.2002
  • Microsoft za nadaljnje sodelovanje z Applom

    Vodja Microsoftove poslovne enote za izdelke za računalnike Macintosh (MacBU) Kevin Browne je zagotovil, da je podjetja odločeno nadaljevati z izdajanjem programov za okolje Mac OS X. S tem je zavrnil namigovanja, da v Microsoftu razmišljajo o prekinitvi podpore Applovim računalnikom po izteku petletnega tehnološkega dogovora med podjetjema iz leta 1997. Po njegovem deluje MacBU z dobičkom, zato se torej uporabnikom Macov ni treba bati za njeno ukinitev tudi brez formalnega podaljšanja dogovora.

    Objavljeno: 22.4.2002
  • Corel Designer 9 že na voljo

    Corel je predstavil novo različico programa za tehnične ilustracije Designer. Z njo naj bi izdelek, ki ga je Corel v svojo paleto dodal z nakupom podjetja Micrografx, bolj povezali z ostalimi izdelki, predvsem z risarskim paketom CorelDRAW. Designer tako zdaj omogoča uvoz in izvoz datotek v več kot 55 različnih zapisih, kot sta Adobe PDF in Macromedia Flash, izboljšali pa so tudi nekatera orodja, s katerimi dosežemo večjo učinkovitost pri delu kot v prejšnjih različicah. V paketu z novim programom dobimo tudi Corel Picture Publisher 9, orodje za zajem, urejanje in retušo slik in fotografij. Nadgradnja za vse uporabnike Micrografx Designerja 9 bo na voljo brezplačno na Corelovi spletni strani, medtem ko je cena za nove uporabnike 450 dolarjev, nadgradnja s starejših različic pa stane 225 dolarjev.

    Objavljeno: 22.4.2002
  • Sun predstavil najhitrejšo delovno postajo na svetu

    Sunova delovna postaja Blade 2000 je pri merjenju indeksa SPECfp 2000 dosegla rezultat 827 in tako postavila nov rekord v številu operacij s plavajočo vejico v sekundi. Blade 2000 je Sun predstavil ob 20-letnici podjetja in po njihovih besedah občutno presega zmogljivosti konkurenčnih izdelkov. Postaja je v najzmogljivejši različici opremljena z dvema procesorjema UltraSPARC III Cu s taktom 1,05 GHz, 8 GB pomnilnika, dvema 73-gigabajtnima diskoma, priključenima na vodilo FC-AL in grafičnim procesorjem Sun XVR-1000. Cena tako opremljene postaje je 35.000 dolarjev, medtem ko je za najšibkejšo različico, opremljeno z 900-megaherčnim procesorjem, 1 GB pomnilnika in enim 73 GB diskom potrebno odšteti 11.000 dolarjev.

    Objavljeno: 22.4.2002
  • Mount Rainer namesto disketnika

    Philips je pričel s prodajo prvega zapisovalnika CD-RW, ki je skladen s specifikacijo Mount Rainer. Ta naj bi omogočala bolj preprosto uporabo zapisovalnikov za izmenjavo podatkov med računalniki, ki naj bi bila primerljiva s perprostostjo uporabe disketnika. Pri Philipsu so tehnologijo poimenovali EasyWrite, pogon pa ima oznako RWDV1610B, kar označuje hitrost zapisovanja CD-R 16x in CD-RW 10x. Nosilce CD bere s 40x, deluje pa tudi kot pogon DVD-ROM.

    Objavljeno: 21.4.2002
  • Glasbeni stolp tudi z MP3

    Rio EX1000 se imenuje stereo sistem kalifornijskega podjetja SonicBlue, ki omogoča predvajanje tako navadnih plošč CD, kot tudi tistih z glasbenimi datotekami MP3. Podprti so tako nosilici CD-R, kot tudi CD-RW, sistem pa je sestavljen iz dvojnega ojačevalca, ki poganja dvajsetvatna satelitska zvočnika in dva 40 vatna subwooferja. Preko velikega osvetljenega zaslona LCD je mogoče spremljati vse pomembne podatke o skladbi, pri čemer je podprt tudi standard CD Text. V ZDA je novost ocenjena na 300 dolarjev.

    Objavljeno: 21.4.2002
  • TeND z rešitvami podjetja SurfControl

    Podjetje TeND je najavilo, da je s podjetjem SurfControl sklenilo dogovor o sodelovanju in zastopanju na področju programske opreme za nadzor nad uporabo interneta. SurfControl ponuja obsežen spekter programskih rešitev za nadzor in politiko upravljanja dostopa do internetnih strani. Z njimi lahko vpeljemo nivo sprejemljive uporabe interneta in tako povečamo varnost podjetja pred vdorom virusov, pred nepooblaščenim pošiljanjem zaupnih dokumentov, zaposlenim pa onemogočimo dostop do spletnih strani, ki niso pomembne in primerne za poslovanje podjetja. Omogoča nam tudi filtriranje neprimerne e-pošte, izločanje reklamnih sporočil, ki motijo delovni proces zaposlenih ter razvrščanje e-pošte po pomembnosti. Uporaba tovrstnih orodij je v tujini čedalje bolj razširjena. Podjetja si namreč prizadevajo, da bi zaposleni čimbolj izkoristili delovni čas, zato skušajo omejiti uporabo interneta, ki ni v povezavi z njihovim delom.

    Objavljeno: 21.4.2002
  • Razpis za sofinanciranje odprte kode

    Ministrstvo za informacijsko družbo je v drugi polovici aprila objavilo razpis za finančno podporo neprofitnim organizacijam in združenjem, ki se ukvarjajo z razvojem, jezikovno in krajevno priredbo ter razširjanjem programske opreme, temelječe na odprti kodi.

    Objavljeno: 21.4.2002
  • 2000 prenosnih lumnov

    Pri Compaqu so prvi prikazali ultralahki projektor s svetlobnim tokom kar 2000 lumnov, kar je dovolj tudi za projiciranje v svetlih dovranah. IPAQ MP4800 tehta le 2,6 kilograma, ima optično ločljivost XGA (1024x768 pik), za projiciranje pa uporablja tehnologijo DLP, ki tudi omogoča največje kontrastno razmerje 800:1. Pri delovanju naj bi bil tudi zelo tih (manj kot 36 decibelov), ob uporabi načina delovanja z zmanjšanim svetlobnim tokom (1600 lumnov) naj bi bil še tišji, življenjska doba žarnice pa naj bi se podaljšala za polovico. Cena projektorja je 4500 dolarjev.

    Objavljeno: 20.4.2002
  • PlayStation 3 z razpršeno obdelavo podatkov

    Sonyjeva igralna konzola PlayStation 3 je trenutno sicer samo koncept na papirju, vendar so na sejmu Game Developers Conference že predstavili nekatere njene značilnosti. Razvijalci iger od Sonyja pričakujejo precej večjo procesorsko zmogljivost, kot jo ima PlayStation 2, ki je japonski gigant ne bo mogel doseči z običajno zasnovo. Sonyjevi inženirji so se zato usmerili k razpršeni obdelavi podatkov, tehnologijo pa naj bi razvijali v sodelovanju s podjetjem IBM. Novi PlayStationi bodo tako povsem omrežene naprave, ki si bodo med sabo delile podatke, programsko opremo in procesorske zmogljivosti. Temelj za razvoj nove naprave je pred kratkim predstavljen dodatek, ki omogoča, da na konzoli PlayStation 2 poganjamo operacijski sistem Linux.

    Objavljeno: 20.4.2002
  • Microsoft in partnerji potrdili podporo ljudem s posebnimi potrebami

    Računalniki so ena izmed ključnih stvari, ki pomagajo ljudem s posebnimi potrebami, vendar morajo biti za to posebej prirejeni, kar velja tudi za programske izdelke. Doslej je bilo večinoma treba čakati po več let na prirejene različice, pri Microsoftu pa so se z objavo sistema Windows XP zavezali, da bodo posebej prirejene različice njihovih izdelkov na voljo hkrati s standardnimi. Zgradba Windows XP namreč omogoča preprosto prilagoditev za posebej prirejene naprave.

    Objavljeno: 20.4.2002
  • Microsoft akademikom razkril milijone vrstic kode

    Microsoft je univerzam in drugim akademskim ustanovam, ki so vključene v njihovo iniciativo deljene kode, razkril milijone vrstic kode operacijskega sistema Windows, programskega jezika C# in ogrodja .NET. Vpogled v kodo omogoča študentom računalništva boljše razumevanje delovanja programske opreme, seveda pa ima Microsoftova poteza tudi politično težo, saj želijo tako konkurirati Linuxu, ki se je prav zaradi odprte kode in brezplačnosti na univerzah zelo prijel. Za razliko od Linuxa študenti kode Microsoftovih izdelkov ne smejo uporabiti za lastne izdelke, temveč lahko zgolj preizkušajo kakšen vpliv na delovanje imajo spremembe, ki so jih vnesli.

    Objavljeno: 19.4.2002
  • Program za preprečevanje virusov

    Pri Network Associates so predstavili protivirusni program ThreatScan, ki ni namenjen iskanju virusov in črvov, temveč iskanju lukenj v omrežjih skozi katere bi se ti lahko prerinili in okužili računalnike. Osnovni vzrok za razvoj takšnega izdelka so bili lanski napadi črvov Nimda in Code Red, ki sta izrabila znane varnostne luknje v večini omrežij in se tako razširila po vsem svetu, preden so proizvajalci protivirusnih programov uspeli spisati in razposlati popravke za njiju. ThreatScan skupaj s programom ePolicy Orchestator, ki so ga prav tako razvili pri Network Associates, preverja vse računalnike in morebitne druge naprave v omrežju ter poroča administratorjem omrežja glede zaščite.

    Objavljeno: 19.4.2002
  • Creative Labs prevzema 3DLabs

    Podjetje Creative Labs je sicer bolj znano po zvočnih karticah, kljub temu pa že dalj časa ponuja tudi grafične kartice, ki temeljijo na grafičnih procesorjih različnih proizvajalcev. Sedaj pa so objavili, da bodo za 170 milijonov dolarjev prevzeli 3DLabs, ki mu je v lanskem letu prodaja močno upadla in beleži izgubo, tako da bodo poslej pri Creativu tudi lastniki lastne tehnologije procesorjev. Podjetji nameravata tako ojačati svoj položaj na trgu grafike in resno konkurirati NVidii in ATIju, ki sta trenutno brez prave konkurence. Še vedno bodo ponujali celotno serijo kartic Wildcat in Oxygene, že v naslednjih mesecih pa naj bi predstavili večje število novih izdelkov.

    Objavljeno: 19.4.2002
  • Avtor StarOfficea razvija programsko opremo za internetne naprave

    Marco Boerries, najbolj znan kot avtor zbirke pisarniških programov StarOffice, je predstavil strategijo in rešitve svojega novega podjetja VerdiSoft. Po Boerriesovih predvidevanjih naj bi v bližnji prihodnosti večina ljudi imela vsaj dve napravi, ki bosta nenehno povezani v internet. Poleg mobilnih telefonov, ročnih računalnikov, navigacijskih sistemov za avtomobile in igralnih konzol, naj bi se v internet povezovale tudi denimo mikrovalovne pečice in hladilniki. Ključnega pomena, po Boerrisovem mnenju, naj bi pri vsem tem bila skrb za to, da se programi in nastavitve na vseh teh napravah prilagajajo uporabniku in njegovim željam ter usklajujejo med seboj.

    Objavljeno: 19.4.2002
  • PeopleSoft z novo različico CRM

    Podjetje PeopleSoft je izdalo najnovejšo različico njihove celovite rešitve za elektronsko trgovanje, ki prodajalcem na terenu omogoča povezavo z osrednjim podatkovnim strežnikom podjetja. Različica CRM 8.4 (Customer Relationship Management) uporablja novo obliko sinhronizacije s podatkovnim strežnikom, s katero je mogoče spremembe za leto nazaj vnesti v pičlih 6 minutah. V prejšnji različici je bilo potrebno v prenosnem računalniku prenašati delno kopijo podatkovne baze, v primeru velikih razlik med podatkovnim strežnikom podjetja in oddaljenim računalnikom pa so postale količine podatkov pri osveževanju nedopustno visoke. Z osveževanjem le s trenutno potrebnimi podatki so ta čas bistveno zmanjšali. V novi različici je vsebovana tudi logika strukture poslovnih odnosov, kar omogoča inteligentnejše operiranje s podatki o strankah, izvedenih finančnih transakcijah in prodajalcih.

    Objavljeno: 18.4.2002
  • Strategija za spletne storitve

    Podjetje Iplanet, po novem del družbe Sun, je na konferenci JavaOne v San Franciscu napovedalo prenovljene strežnike. iPlanet Integration Server bo po novem vseboval podporo za jezik WSDL (Web Services Description Language), ki omogoča enostavno oblikovanje gradnikov za spletne storitve, nov pa je tudi strežnik za spletne dveri iPlanet Portal Server. Vključili so tudi podporo za XAB (XML Adapter Designer) za lažje povezovanje podatkov na nivoju XML dokumentov ter podporo za arhitekturo JCA (Java Connector Architecture), ki omogoča uporabnikom dostop do informacijskih sistemov in podatkov neposredno iz spletnih dveri. Podjetja, ki razvijajo spletne storitve, skušajo čim bolj poenostaviti vključevanje gradnikov spletnih storitev in prikriti kompleksnost programiranja v javi. iPlanet v povezavi z družbo IBM že oblikuje spisek lastnosti za bodočo standardizacijo gradnikov za spletne storitve, ki bodo omogočali lažjo dostopnost do ključnih podatkov iz spletnih dveri.

    Objavljeno: 18.4.2002
  • IBM in BEA si delita tržišče na področju javanskih strežnikov

    Po raziskavah ameriškega podjetja Giga Information Group si na tržišču programskih strežnikov za Java 2 (J2EE) prvo mesto po prihodku delita podjetji IBM in BEA Systems. Obe podjetji sta si lani odrezali po 34 odstotkov tržnega deleža, sledijo pa jima iPlanet podjetja Sun Microsystems s 7 odstotki, Oracle s 6 odstotki, Sybase s 4 odstotki, Hewlett-Packard pa s 3 odstotki. Skupni prihodek na tem tržišču se je lani povečal za 39 odstotkov glede na leto prej, skupaj na 2,19 milijarde dolarjev. Pri podjetju IBM se je prodaja povečala predvsem zaradi izboljšanega programskega strežnika WebSphere in dodano podporo za spletne storitve. Kalifornijsko podjetje BEA kaže dolgoročnejšo rast, saj se mu prihodek vsako leto poveča za okoli 30 odstotkov, kar je glede na sedanje stanje v ekonomiji zelo dobro. Po mnenju raziskovalcev tržišča bo podjetje BEA ohranilo vodilni položaj tudi v prihodnje.

    Objavljeno: 18.4.2002
  • Mozilla -- novi zmagovalec ali vroč zrak?

    Ko je Netscape leta 1998 odprl kodo svojega takrat še precej popularnega spletnega brskalnika Netscape Communicator, se je dvignilo mnogo prahu. Vendar pa je namesto manjših popravkov brskalnik Netscape v okviru Mozille doživel popolno predelavo, grafično jedro imenovano Gekko, pa služi tudi kot osnova zadnjih različic samega Netscapea.

    Objavljeno: 18.4.2002
  • Za petino boljša prodaja ročnih računalnikov

    Družba Gartner Dataquest napoveduje, da se bo prodaja ročnih računalnikov v letu 2002 povečala za 18 odstotkov v primerjavi z letom prej, nove kupce pa naj bi našlo 15,5 milijona izdelkov. Lani so prodali 13 milijonov ročnih računalnikov, promet pa je zrasel za dobrih 18 odstotkov, kar je bilo seveda daleč od kar 114-odstotne rasti v letu 2000. Prodaja ročnih računalnikov naj bi letos navrgla 4,6 milijarde dolarjev, kar bo za 800 milijonov dolarjev več kot lani. Lani je bilo med kupci ročnih računalnikov največ posameznikov (tri četrtine), saj so podjetja zaradi slabih gospodarskih razmer varčevala tudi na tem področju.

    Objavljeno: 17.4.2002
  • Sprejet licenčni dogovor za zvočni zapis MPEG-4

    Kljub zapletom okoli licence za pretočni video zapis MPEG-4 je združenje ISMA (Internet Streaming Media Alliance) že sprejelo licenčni načrt standarda za zvočni del zapisa MPEG-4. Dogovor so skupaj oblikovala podjetja Dolby Laboratories, Nokia, AT&T, Sony in Fraunhofer IIS. Vsi licenčni partnerji, ki bodo v svojih izdelkih uporabljali kodirnike ali dekodirnike zvoka MPEG-4, bodo plačevali do 50 ameriških centov za vsak >>kanal<<, oziroma vir pretočnega zvoka, profesionalni uporabniki pa 2 dolarja. Z dogovorjeno ceno za zvočni zapis MPEG-4 se strinjata tudi Apple in RealNetworks, ki pa ostro nasprotujeta ceni za licenco za uporabo video zapisa. Apple tako ne bo izdal nove različice programa QuickTime, dokler ne bodo dosegli ustreznega dogovora.

    Objavljeno: 17.4.2002
  • 10-gigabitni ethernet za največje računalniško omrežje

    Podjetje Enterasys Networks napoveduje začetek gradnje največjega razpršenega računalniškega sistema LCG (LHC Computing Grid). Na srečanju v največjem svetovnem fizikalnem centru CERN v Ženevi, je podjetje predstavilo princip uporabe 10-gigabitne tehnologije ethernet, kot enega pomembnih gradnikov za doslej največji znanstveni računalniški sistem. V odprtem sistemu bodo uporabili 10-gigabitno optično stikalo Matrix E1 podjetja Enterasys. Superračunalnik LCG naj bi na leto obdelal 11 petabytov podatkov in imel računsko moč enako kot 200.000 najhitrejših procesorjev. Izgradnja superračunalnika je namenska, saj CERN gradi novi pospeševalnik delcev imenovan Large Hadron Collider (LHC). Pri poskusu bo lahko tisoče znanstvenikov iz 50 držav preko računalniškega sistema analiziralo rezultate poskusa, ki bo ponudil vpogled v zgradbo materije in skušal ponazoriti stanje ob začetku nastanka vesolja.

    Objavljeno: 17.4.2002
  • Izkoristimo elektronsko pošto

    Elektronsko poslovanje znotraj podjetij in med podjetji postaja vse pomembnejše. Tega se zavedajo tudi v podjetju Genis, ki se ukvarja z izgradnjo in prenavljanjem informacijskih sistemov, v zadnjem času pa tudi z uvajanjem elektronskega poslovanja in upravljanja z znanjem. "Preden se podjetje odloči za prenovo poslovanja, pregledamo njihove organizacijske predpise, poslovnik, pooblastila in odgovornosti, šele potem predlagamo ustrezne izboljšave. Podjetja se morajo zavedati, da je treba pred uvedbo rešitev za elektronsko poslovanje v dobršni meri spremeniti organizacijo znotraj podjetja," pojasnjuje Stane Štefančič, generalni direktor Genisa.

    Objavljeno: 17.4.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji