• Slovenska informatika za tretje tisočletje

    Sredi aprila je v Portorožu potekalo že tradicionalno srečanje Dnevi slovenske informatike (DSI), ki je zbralo številne strokovnjake iz cele Slovenije, pa tudi širše. Srečanje je dobrodošla poživitev med strokovnimi posveti iz računalništva in informatike, saj je edino, v katerem niso v ospredju izdelki in proizvajalci, temveč znanost, stroka in uporabniki. Kot tako predstavlja nekakšno vsakoletno kontrolno točko, v kateri lahko udeleženci seznanijo javnost s svojimi dosežki, obenem pa preverijo svoje usmeritve glede na dogajanje v informatiki doma in po svetu. Za mnoge predstavlja tudi priložnost za postavitev novih strategij, tako na nivoju podjetij, širših interesnih skupnosti in cele države.

    Objavljeno: 18.4.2003
  • Navision Slovenija kmalu Microsoftov

    Najpomembnejša poslovna poteza podjetja Navision Slovenija na domačih tleh po prevzemu matične družbe s strani Microsofta je bila prav gotovo poslovenjenje programa Microsoft Business Solutions-Navision 3.60 SI. Različica 3.60 SI (v Monitorju smo jo predstavili decembra 2002) ne predstavlja revolucije, pač pa je rezultat evolucijskega razvoja, ki ga je ubral Navision po prevzemu. Najpomembnejša novost različice 3.60 SI pri funkcionalnostih je skladiščno poslovanje, na tehnološkem področju pa integracija z Outlookom.

    Objavljeno: 17.4.2003
  • E-bančništvo v ospredju

    Na posvetovanju z naslovom >>Povečanje konkurenčnosti z e-poslovanjem: Enotno evropsko elektronsko tržišče in Slovenija<< se je zbralo kar precej gospodarstvenikov z različnih področij, pa tudi nekaj akademikov in predstavnikov z ministrstev. Udeleženci posvetovanja so ugotavljali, da se e-poslovanje v Sloveniji kar solidno razvija, v prihodnje pa nas čaka še veliko dela.

    Objavljeno: 17.4.2003
  • Norton AntiVirus odslej zašičen

    Najpopularnejši protivirusni program Norton AntiVirus sodi med najbolj piratizirane programe nasploh, zato so pri Symantecu pričeli uvajati protipiratsko zaščito. Zaenkrat je zaščitena samo različica, ki jo je mogoče kupiti preko spleta, iz podjetja pa so sporočili, da bo kmalu sledila večina drugih izdelkov. Več kot to, da Norton AntiVirus sedaj vključuje zaščito pred kopiranjem v Symantecu niso želeli povedati, niti to katero rešitev vsebuje in kako deluje.

    Objavljeno: 17.4.2003
  • Sonyjevi smeli načrti s televizorjem

    Sony pripravlja plazemski televizor, ki bo omogočal tudi predvajanje pretočnega videa preko širokopasovnih povezav v splet. Pod razvojnim imenom Altair nastaja Sonyjeva vizija prihodnosti televizorja, ki bo hkrati omogočal predvajanje televizijskih programov preko antene, kabelske povezave, satelitskega sprejemnika in spleta, hkrati pa so se pri Sonyju odločili, da bo napravo mogoče krmiliti zgolj preko daljinskega upravljalca in ne tipkovnice kot je bil zgrajen propadel projekt WebTV. Glede na zmogljivosti Altaira je očitno, da Sony stavi na televizor kot osrednji večpredstavni portal in ne osebni računalnik, na kar računa Microsoft.

    Objavljeno: 17.4.2003
  • Pentium 4 s hitrejšim sistemskim vodilom in z novim naborom

    Intel je predstavil nov procesor Pentium 4, ki premore sistemsko vodilo s taktom 800 MHz, s čimer se povečuje prepustnost pretoka podatkov med jedrom, pomnilnikom in periferijo. Doslej je Intel v procesorjih Pentium 4 uporabljal vodilo z najvišjim taktom 533 MHz. Sočasno z novim procesorjem, ki bo na voljo na začetku s taktom 3 GHz so predstavili tudi novi sistemski nabor i875P, doslej znan pod projektnim imenom Canterwood, ki nudi podporo za nov tip vodila in prinaša še nekaj drugih novosti.

    Objavljeno: 16.4.2003
  • Plextor: novi zapisovalnik PlexWriter Premium in pomnilniški ključi PlexFlash

    Plextor je predstavil novo generacijo zapisovalnikov, ki znajo na nosilce zapisovati s hitrostmi do 52, prvič pa so se tudi podali na področje pomnilniških ključev USB, ki uživajo vedno večji uspeh pri kupcih. Novi PlexWriter Premium, kot je ime zapisovalniku, zmore na nosilce CD-R zapisovati s hitrostjo 52x, na nosilce CD-RW pa prav tako z doslej najvišjo zabeleženo hitrostjo 32x. Premore vodilo EIDE, 8 MB velik medpomnilnik, povprečni dostopni čas 65 ms in vse sodobne tehnologije za nadzorovan in varen potek zapisovanja.

    Objavljeno: 16.4.2003
  • 64-bitni Windowsi za AMD-jeve procesorje že v preizkušanju

    Po tem, ko so pri Microsoftu poslali v proizvodnjo svojo prvo 64-bitno različico operacijskega sistema Windows, ki bo delovala na Intelovih procesorjih Itanium, so iz Redmonda sporočili, da je tudi različica za AMD-jeve 64-bitne modele Opteron in Athlon 64 že pri preizkuševalcih. Po zagotovilih Microsofta, bodo za AMD-jevo 64-bitno platformo razvili tako Windows XP, kot tudi novi Windows 2003 Server. Za zdaj preizkušanje poteka z izbranimi strankami, poleti pa naj bi izdelek v preizkus dobila tudi širša javnost. AMD bo dotlej imel že pripravljen strežniški procesor Opteron, na Athlon 64 pa bo predvidoma treba počakati do septembra.

    Objavljeno: 16.4.2003
  • 3Com se povezuje in širi ponudbo

    Družbi 3Com in Cisco sta si v preteklih desetletjih skoraj v celoti razdelili trg opreme za računalniška omrežja. 3Com se je bolj usmeril v omrežja ethernet za mala in srednja podjetja, Cisco pa je bil vodilni na trgu usmerjevalnikov za velika podjetja. V 70. in 80. letih so bila omrežja preprosta, v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja pa so postala vse bolj kompleksna, vključevala pa so vse več različnih tehnologij. Na trg so vstopila podjetja s cenejšo, vendar kakovostno ponudbo, zato se je 3Com odločil za spremembo poslovne strategije. Ne bodo več pokrivali le omejenih tržnih segmentov, ampak se bodo podali tudi na trg usmerjevalnikov in stikal za večja podjetja.

    Objavljeno: 16.4.2003
  • Nova različica EPP

    Podjetje Zrcalo, proizvajalec rešitev za elektronsko bančništvo je predstavilo novo različico debelega odjemalca za poslovne uporabnike, ki vključuje veliko naprednih možnosti. EPP3, oziroma Elektronski plačilni promet je debel odjemalec za elektronsko bančništvo, ki ga trenutno uporabljata Nova kreditna banka Maribor in SIB, pri Zrcalu pa so povedali, da se dogovarjajo tudi z nekaterimi drugimi bankami.

    Objavljeno: 16.4.2003
  • IBM vnovič pripravlja svoj Office

    IBM se pripravlja na predstavitev novega kompleta pisarniških programov, ki bo tekmoval s paketom Microsoft Office. Toda tokrat ne gre za neposredno tekmo, saj bo IBM-ova rešitev na voljo zgolj kot spletni program, dostopen prek spletnih dveri v podjetjih, kasneje pa morda tudi javno, prek IBM-ovih strežnikov. Novi paket, ki za zdaj še nima imena bo zagotovo vseboval urejevalnik besedil, preglednico in odjemalca za elektronsko pošto, najbrž pa še kaj drugega.

    Objavljeno: 15.4.2003
  • Novell poskuša s karto brezplačnih programov

    Novell se je odločil, da bo kupcem ponudil programski paket Small Business Suite Starter Pack brezplačno. S tem korakom želijo pri Novellu spodbuditi prodajo, ki je zaradi gospodarske negotovosti marsikje precej zastala. Obenem menijo, da lahko na ta način pridobijo nove kupce za svoje ostale izdelke, tudi tam, kjer doslej Novella niso uporabljali.

    Objavljeno: 15.4.2003
  • Corel Painter 8

    Kljub težkim finančnim razmeram pri Corelu nadaljujejo s predstavitvijo novih programov. Tokrat je na vrsti znameniti programski slikarski program Painter. Corel je Painter pridobil z nakupom kompleta programov za grafično oblikovanje od družbe Metatools, tokratna različica pa je prva, ki je v celoti nastala pod Corelovim nadzorom. Novi Painter 8 skuša računalniški program še bolj približati umetnikom in vsem tistim, ki jih zanima kreativno ustvarjanje s pomočjo digitalne tehnike.

    Objavljeno: 15.4.2003
  • SAP je predrag

    Analitska podjetja občasno pokažejo dovolj poguma in pripravijo študijo v povezavi s povrnjenimi vlaganji (ROI) v programsko ali strojno opremo, ki je povsem v nasprotju s proizvajalčevimi podatki. Tako je družba Nucleus Research ugotovila, da kupci zapravljajo milijone dolarjev za programsko opremo nemškega proizvajalca SAP, obljubljene dodane vrednosti in večje produktivnosti pa ni. Raziskovalci so v anketi zajeli le 21 strank, zato je težko govoriti o reprezentativnem vzorcu, kljub temu pa gre za nekaj referenčnih strank, ki dajejo dokaj zanesljivo sliko o visokih stroških in vprašljivem ROI.

    Objavljeno: 15.4.2003
  • Letošnji Teleinfos z optimistično noto

    Po nekaj precej mučnih letih osrednjega telekomunikacijskega sejma, ko je že izgledalo, da bosta njegovo vlogo prevzela sejma Sodobna elektronika in Infos, se je Teleinfos letos ponovno prikazal v boljši luči. Kot prvo so organizatorji omogočili prost vstop vsem zainteresiranim, še posebej pa so se trudili pritegniti dijake in študente, katerim je bil tudi namenjen precejšen del predavanj in seveda tudi komercialnih predstavitev podjetij.

    Objavljeno: 15.4.2003
  • Lexmark s kopico novih tiskalnikov

    Lexmark je predstavil niz novih tiskalnikov, ki segajo od večfunkcijskih naprav, prek laserjev za domačo rabo do barvnih laserjev za pisarne. Med večfunkcijskimi napravami srečamo tri nove modele in sicer X630, X632 in X632e. Vsi podpirajo tiskanje, kopiranje, faksiranje in omrežno optično branje dokumentov, vse skupaj pa na delovni mizi zavzame razmeroma malo prostora. Model X630 vsebuje podajalnik za 25 listov, fotokopira pa lahko s hitrostjo tudi do 35 strani na minuto. Kot laserski tiskalnik natisne 15 strani na minuto. Vgrajen je faks, pripravljen pa je tudi za uporabo v omrežjih. Cena v ZDA znaša 2.750 dolarjev. Model X632 je za ceno 3.750 dolarjev še hitrejši, saj zmore fotokopirati do 40 strani na minuto (tudi dvostransko), vsebuje pa tudi podajalnik za 50 dokumentov. Model X632e k temu dodaja omrežne zmožnosti ter predvsem krmilno konzolo z zaslonom, ki je občutljiv na dotik. Stane dobrih 6.450 dolarjev.

    Objavljeno: 14.4.2003
  • Terabitni usmerjevalniki Procket

    Pred petimi leti ustanovljena ameriška družba Procket Networks je predstavila svoja prva izdelka - dva usmerjevalnika, ki delujeta s hitrostjo pretoka 1 Tb/s (10 na 12 bitov/s), namenjena pa sta za velike ponudnike telefonskih in spletnih storitev, za vladne organizacije in za druge, ki imajo potrebo za izjemnimi pretoki podatkov v omrežjih.

    Objavljeno: 14.4.2003
  • Cenejši HP-jevi strežniki z Unixom

    HP ima še vedno vodilno vlogo na trgu srednje zmogljivih strežnikov z Unixom, ki stanejo od 100.000 do milijon dolarjev, ugotavljajo pri IDC. HP je v lanskem letu iztržil tri milijarde dolarjev, IBM je bil na drugem mestu z dvema milijardama, sledi pa Sun z izkupičkom v višini 1,6 milijarde dolarjev. HP se kljub prvemu mestu počuti ogroženega s strani konkurence, zato se je odločil za znižanje cen modelov rp4705 in rp7410 z osmimi procesorji in rp8400 s 16 procesorji. Sun je cene Unixovih strežnikov zmanjšal februarja, IBM pa že januarja.

    Objavljeno: 14.4.2003
  • Ali zaupate Microsoftu?

    Raziskava družbe Forrester Research je pokazala, da tri četrtine anketiranih strokovnjakov za varnost programske opreme ne verjame, da so Microsoftovi izdelki varni. Anketa je zajela 35 strokovnjakov v družbah z več kot milijardo dolarjev prometa. Raziskava je pokazala, da podjetja skoraj v celoti prelagajo odgovornost na varnostne luknje v Microsoftovi programski opremi, čeprav bi se lahko pravočasno zaščitili.

    Objavljeno: 14.4.2003
  • Prodaja PC-jev ostaja ista, cene nižje

    Podjetje za raziskave tržišča NPD Techworld je objavilo podatke o prodaji računalnikov za februar v ZDA, ki kažejo, da je prodaja računalnikov ostala na isti ravni, medtem ko so cene znatno padle tako pri osebnih kot tudi pri namiznih računalnikih.

    Objavljeno: 13.4.2003
  • Nforce 2 v velikosti uATX

    Danes je mogoče tudi relativno močno strojno opremo vgraditi v miniaturna ohišja velikosti uATX, kar je dokazalo podjetje Shuttle. Njihova matična plošča MN31N je zelo majhna, hkrati pa vsebuje vse kar današnji povprečen in celo zahtevnejši uporabnik potrebuje. Grafika podpira vodilo AGP 8x (z dvema izhodoma za monitor), podprt je dvokanalni pomnilnik PC3200, vgrajeni so vmesniki za omrežje 10/100 Mb/s, firewire, nameščena pa je še podpora za digitalni zvok Dolby Digital. Grafični del matične plošče (vezja Nforce 2) je dovolj močan, da omogoča igranje večine modernih iger v ločljivosti 1024 x 768 pik in 32 bitnih barvah.

    Objavljeno: 13.4.2003
  • 84 odstotkov več varnostnih incidentov

    Število varnostnih vdorov in napadov vse bolj narašča, kljub temu pa so izsledki družbe Internet Security Systems (ISS) kar strašljivi. V prvih treh letošnjih mesecih so namreč zaznali 752 različnih črvov in drugih varnostnih groženj, v lanskem prvem trimesečju pa jih je bilo dobrih sto. Tak porast si razlagajo predvsem s pošiljanjem množičnih elektronskih pisem, ki vsebujejo črve. Očitno bo letošnje leto kar težavno za varnostne strokovnjake IT.

    Objavljeno: 13.4.2003
  • Povečanje poskusov vdorov

    Podjetje za raziskovanje računalniške varnosti Internet Security Systems je v raziskavi, ki so jo opravljali od začetka leta do konca marca ugotovilo, da se je število sumljivih dogodkov in poskusov vdorov v letošnjem letu povečalo za 84 odstotkov v primerjavi s koncem lanskega leta. Po njihovih ocenah je vzrok za tako veliko povečanje predvsem v večjem številu črvov in programov za avtomatizirano napadanje strežnikov in drugih računalnikov preko spleta.

    Objavljeno: 13.4.2003
  • Nova generacija brezžičnega povezovanja

    Ravno ko so standard WiFi sprejeli tako proizvajalci kot kupci in pričakujemo tretjo generacijo mobilne telefonije, so mnoga podjetja že napovedala podporo novemu standardu, ki bo omogočal še večjo pokritost in hitrejši prenos podatkov. 802.16 je uradno ime standarda, ki ga pri organizaciji IEEE razvijajo že od 1999.

    Objavljeno: 12.4.2003
  • Ponovno varnostna luknja v Sambi

    V programu Samba, ki omogoča iz Linuxa in Unixa dostop do datotek na Windows sistemih so našli varnostno luknjo, ki omogoča hekerjem dostop do sistema na katerem teče Samba. To je že druga varnostna luknja, ki so jo odkrili v Sambi v nekaj tednih, po podatkih avtorjev programa, pa se je ta napaka nahajala v programu že osem let in nekateri hekerji so jo že nekaj časa zlorabljali. Samba je sestavni del mnogih operacijskih sistemov, vključno z večino različic Linuxa, FreeBSD-jem in Sunovim Solarisom.

    Objavljeno: 12.4.2003
  • Izpiti na področju poznavanja zbirke podatkov MySQL

    Razvijalci, ki delajo z znano relacijsko zbirko podatkov odprte kode MySQL, bodo v bližnji prihodnosti lahko opravljali izpite, s katerimi bodo pridobili formalno potrdilo o poznavanju te tehnologije. Na svetu je več kakor 4 milijone namestitev zbirke podatkov MySQL, ocenjujejo pa, da s to zbirko podatkov dela več deset tisoč razvijalcev. Številni med njimi imajo že dolgoletne izkušnje pri delu z MySQL in nekateri so celo prispevali k njenemu razvoju. S pridobitvijo formalnega potrdila o poznavanju dela s to zbirko podatkov bodo imeli razvijalci boljše možnosti za zaposlitev. Podjetja, ki bodo zaposlovala razvijalce s takim potrdilom oziroma poskrbela, da bodo potrdilo pridobili njihovi zaposleni razvijalci, pa bodo s tem dokazala, da zbirka podatkov MySQL predstavlja platformo za resno poslovno uporabo.

    Objavljeno: 12.4.2003
  • 20 let mobilnega telefona

    Motorola, drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov, je te dni praznoval 20. obletnico prvega mobilnega telefona, ki so ga razvili prav pri njih. Leta 1983 so namreč predstavili DynaTAC 8000X, ki je bil plod petnajstih let razvoja, ta pa je stal 100 milijonov dolarjev. Telefon je meril 33 x 4,5 x 9 cm, kar je približno tri krat več kot telefoni, ki so danes na trgu, stal pa je 4000 dolarjev. Skozi osemdeseta so mobilni telefoni postajali obvezna oprema poslovnežev, v drugi polovici devetdesetih pa so razvoj tehnologije, nižje cene in majhni aparati prepričali že petino prebivalstva Zemlje.

    Objavljeno: 11.4.2003
  • Plextor na nosilec CD-R spravi 1 GB podatkov

    Dejstvo je, da nosilci CD-ROM oziroma CD-R/RW danes niso več ravno pretirano prostorni. Računalniška industrija se je poizkusila v že kar nekaj rešitvah povečanja prostora, ki se v praksi niso prijele, vendar se poskusi razvijalcev nadaljujejo.

    Objavljeno: 11.4.2003
  • Tudi požarni zid vsebuje napake

    Microsoft je objavil popravek za svoj požarni zid ISA Server 2000. Popravek odpravlja napako, ki bi morebitnemu napadalcu omogočila, da s posebej oblikovano zahtevo blokira (DoS) delovanje modula za streženje zahtevam DNS. Po takem napadu ISA Server ne bi več posredoval paketov DNS, edina rešitev pa bi bila ponoven zagon strežnika ISA.

    Objavljeno: 11.4.2003
  • Cape Clear Software ponuja tehnologijo Web Services

    Značilna tristopenjska arhitektura programskih rešitev, sestavljena iz strežnika zbirke podatkov, programskega strežnika in odjemalskih programov, je po mnenju direktorja podjetja Cape Clear Software predraga in prezapletena. Po njegovem so se programski strežniki uveljavili, ker so snovalci rešitev razmišljali v smislu programske podpore postopkom in procesom v podjetjih in jih opisali v obliki transakcij. Če bi razmišljali drugače, namreč tako, da bi v središče postavili dokument oziroma vsak pojav, ki ga je mogoče opisati v smislu dokumenta v jeziku XML, ne bi več potrebovali programskega strežnika, ki bi skrbel za posredovanje sporočil med sistemi.

    Objavljeno: 11.4.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji