• Kmalu prikazan delujoč Palladium

    Iz Microsofta so sporočili, da bodo na svojih letošnjih tehničnih srečanjih pričeli prikazovati prve delujoče različice varnostne tehnologije imenovane Osnova varnega računalništva naslednje generacije (Next-generation secure computing base - NGSCB), prej znane pod razvojnim imenom Palladium. Tehnologija sestoji iz programskega in strojnega dela, končnim kupcem pa naj bi bila po napovedih na voljo leta 2005 v naslednji različici operacijskega sistema Windows, ki trenutno nosi razvojno ime Longhorn.

    Objavljeno: 3.4.2003
  • Pomnilniški moduli velikosti 4 GB

    Družba Micron, ki proizvaja pomnilniška vezja, je razglasila, da so pri njih za družbo Intel izdelali prve pomnilniški modul DIMM s pomnilniškimi vezji DDR RAM velikosti kar 4 GB. Modul DIMM ima za osnovo vezje DDR z zmogljivostjo 1Gb, delovno napetostjo 2,5V in hitrostjo takta 266 MHz, ki ga izdelujejo z 0,11-mikronskim tehnološkim procesom. Gre za standardni pomnilniški modul s 184 priključki tipov PC1600 in PC2100.

    Objavljeno: 3.4.2003
  • Microsoftove novosti tik pred izidom

    Microsoft je konec marca v proizvodnjo poslal kar nekaj ključnih in dolgo napovedovanih izdelkov, kar pomeni, da jih lahko čez mesec ali dva pričakujemo že v redni prodaji. Najpomembnejša med novostmi je nov strežniški operacijski sistem Windows Server 2003. Ta prinaša integrirano strežniško platformo, ki vključuje številne novosti na področju varnosti, zmogljivosti in razširljivosti. Svetovna premiera bo 24. aprila, v Sloveniji pa bo uradno predstavljen na NT konferenci 2003, ki bo v začetku maja v Portorožu.

    Objavljeno: 2.4.2003
  • SuSE Linux s podporo procesorju Itanium

    Družba SuSE Linux je napovedala izid operacijskega sistema za strežnike SuSE Linux Enterprise Server 8, ki podpira družino 64-bitnih procesorjev Intel Itanium. Distribucija bo na voljo konec meseca v paketu štirih CD-jev, s priloženo dokumentacijo in enoletno tehnično pomočjo. Cena za posamezni strežnik bo od 1150 ameriških dolarjev dalje. Pri družbi SuSE napovedujejo, da bodo podpirali tudi nadaljnji razvoj procesorjev Itanium in tesno sodelovali z družbo Intel. Poleg tega bodo ustrezno podprli tudi druge 64-bitne operacijske sisteme - že konec aprila bo na voljo SuSE Linux Enterprise Server 8 za 64-bitni procesor AMD Opteron.

    Objavljeno: 2.4.2003
  • Namigovanja o novih Palmovih modelih

    Po spletu so pričele krožiti govorice in podatki o novih Palmovih ročnih računalnikih. Če je verjeti neuradnim virom blizu podjetja, naj bi tako razmeroma kmalu dobili naslednike modelov Tungsten in Zire.

    Objavljeno: 2.4.2003
  • Strma rast za brezžične omrežne izdelke

    Tržne analize in podatki proizvajalcev kažejo na to, da bo prodaja brezžičnih omrežnih izdelkov IEEE 802.11 letos najbrž presegla pričakovanja. Medtem, ko je podjetje IC Insights pred časom napovedalo okoli 50% letno rast za obdobje med leti 2002 in 2006, bo kot kaže letos skok v proizvodnji osnovnih gradnikov - sistemskih naborov bližje višini 80%. Skupno naj bi proizvajalci naredili okoli 35 milijonov vezij za brezžične omrežne naprave, kar je tudi posledica uvedbe novih in hitrejših standardov za prenos podatkov, predvsem novih rešitev za višjo varnost brezžičnih komunikacij.

    Objavljeno: 2.4.2003
  • James Bond pomagal vdreti v Xbox

    Še neimenovan heker je uspešno naložil Linux na Microsoftov igralnik Xbox brez uporabe posebnih vezij. Organizatorji projekta Xbox-Linux so potrdili njegov uspeh in kot kaže bo dobil glavno nagrado, 100 tisoč ameriških dolarjev, ki jih je ponudil Michael Robertson, lastnik in direktor podjetja Lindows.com.

    Objavljeno: 2.4.2003
  • Sun opušča lastno distribucijo Linuxa

    Kot vse kaže, se je Sun odločil opustiti načrte za izdelavo lastne distribucije Linuxa, ki bo ključni element za proizvajalčev vstop na področje osebnih računalnikov. Sun je pred nekaj meseci namreč napovedal, da bo še letos začel s prodajo svojih osebnih računalnikov, ki bodo zasnovani na arhitekturi x86 (najbrž AMD), uporabljali pa bodo Linux.

    Objavljeno: 1.4.2003
  • Microsoft povečuje varnost brezžičnih povezav Wi-Fi

    Microsoft je objavil dodatek za operacijski sistem Windows XP, ki ima kot glavni cilj povečati varnost v brezžičnih omrežnih povezavah 802.11 (Wi-Fi). Dodatek prinaša podporo za varnostni protokol WPA (Wi-Fi Protected Access), ki nadomešča in dopolnjuje dosedanji WEP (Wired Equivalent Privacy). WEP se je namreč izkazal za ranljivega, saj lahko šifiranje podatkov WEP razbijemo že z nekoliko bolj zmogljivim računalnikom in ustreznim programom.

    Objavljeno: 1.4.2003
  • Novi Intelovi procesorji za ročne računalnike

    V zadnjem letu se je zmogljivost ročnih računalnikov precej povečala, saj so zdaj opremljeni z brezžičnimi vmesniki bluetooth in Wi-Fi, barvnimi zasloni, digitalnimi kamerami in drugimi dodatki. Hkrati s tem pa se je povečala potreba po večjih računskih in pomnilniških zmogljivostih. Pri družbi Intel so predstavili tri nove procesorje, izdelane s pomočjo tehnologije Intel XScale, ki zagotavlja večje zmogljivosti ter manjšo porabo energije.

    Objavljeno: 1.4.2003
  • Nov urejevalnik besedila za Linux oponaša Word

    Nemško podjetje SoftMaker je predstavilo razvojno različico urejevalnika besedil TextMaker za Linux, ki je po videzu in delovanju zelo podoben Microsoftovemu Wordu. Končna različica bo na voljo junija za ceno 50 evrov, do takrat pa lahko uporabniki brezplačno preizkušajo razvojno različico. TextMaker omogoča odpiranje in urejanje besedila v zapisih Microsoft Word, obogateno besedilo RTF in hiperdokumentov HTML, pri čemer ne zahteva pretvorbe zapisov in zato naj ne bi spreminjal videza in vsebine. Za uporabo zahteva zgolj operacijski sistem Linux s knjižnico GNU C in katerikoli grafični uporabniški vmesnik z X Windows. Uporabniški vmesnik TextMakerja je na voljo v angleščini in nemščini, pregledovalnik črkovanja pa podpira večje evropske jezike, za zdaj brez slovenščine.

    Objavljeno: 1.4.2003
  • Američani še naprej brez davka za dostop do interneta

    Skupina ameriških senatorjev se je odločila pripraviti zakonodajo, ki bi dostop do interneta izvzela iz storitev za katere se plačuje davek. Prvi moratorij na obdavčevanje dostopa do spleta so sprejeli že leta 1998 v sklopu promocije informacijskih tehnologij, a ta moratorij poteče novembra letos. Zakon, ki ga senatorji skušajo sprejeti bi kakršnekoli obdavčitve dostopa do interneta s strani zvezne vlade ali zveznih držav prepovedoval tudi v po tem datumu.

    Objavljeno: 1.4.2003
  • Razvojna pot pri Intelu

    Na internetu so se pojavile dokaj natančne informacije glede nadaljnjega razvoja Intelovih mobilnih procesorjev. Pentium M iz kompleta Centrino naj bi že junija zmogel 1,7 GHz, do konca leta pa že 1,8 GHz. Junija bo na voljo tudi nizkonapetostna različica s frekvenco 1,2 GHz in ultra nizko napetostna različica s frekvenco 1 GHz (sedaj ti dve različici delujeta z 1,1 GHz oz 900 MHz).

    Objavljeno: 31.3.2003
  • PCI-X ali PCI-Express?

    Stališča največjih proizvajalcev strežnikov z Intelovo arhitekturo si glede razširitvenih kartic (oz. razširitvenega vodila) niso povsem enotna. HP in IBM se vse bolj oklepata standarda PCI-X, ki je nadgradnja že starega standarda PCI, medtem ko je Dell (številka 2 med strežniki) za ostrejši rez in hiter preskok na PCI Express (razvojno ime 3GIO), ki ga močno podpira Intel.

    Objavljeno: 31.3.2003
  • IEEE pripravlja standard za akumulatorje prenosnikov

    Inštitut inženirjev elektronike in elektrotehnike (IEEE) pripravlja specifikacijo za litijeve akumulatorje za prenosnike. Če bo ta specifikacija postala standard, bo to pomenilo, da bodo akumulatorji s takšno oznako morali zadovoljevati nekatera merila in nivo delovanja.

    Objavljeno: 31.3.2003
  • Napredni inteligentni trakovi

    Vse večje količine podatkov silijo proizvajalce tehnologij za hranjenje podatkov k novim in novim rešitvam. Sony je predstavil novo generacijo tračnih enot AIT iz družine StorStation, ki so namenjeni malim strežnikom ali posameznim računalnikom. Zunanji model AITe90-UL je mogoče povezati s strežnikom ali delovno postajo preko vmesnikov USB ali Firewire, na trak je mogoče s hitrostjo 4 MB/s shraniti do 35 GB (91 GB stisnjenih) podatkov, stane pa 900 dolarjev.

    Objavljeno: 31.3.2003
  • Simobil uvedel Vodafonovo storitev Eurocall

    Ob podpisu partnerske pogodbe z Vodafonom so pri Simobilu napovedali prve Vodafonove storitve, konec marca pa je tako pričel delovati Eurocall, možnost gostovanja v vseh Vodafonovih evropskih omrežjih po enotni tarifi. Evropa je razdeljena v dve coni, tako imenovano zlato in srebrno, pri čemer so klici iz zlate cone po 186 tolarjev (0,8 evra), dohodni 93 tolarjev (0,4 evra), kratko sporočilo SMS pa stane 35 tolarjev. V zlato cono sodijo skoraj vse evropske države, z izjemo Belgije, Ferskih otokov, Norveške in Giblartarje, ki sodijo v srebrno cono in kjer so klici nekoliko dražji. Znotraj skupine Mobilkom, torej v Avstriji in na Hrvaškem, pa veljajo še nekoliko cenejše tarife klicev.

    Objavljeno: 30.3.2003
  • Brezplačni antispam

    Vsakodnevno bombardiranje elektronskih predalov s propagandnimi sporočili resno ogroža uporabnost elektronske pošte, ki je ena od največjih pridobitev interneta. Proti tej novodobni nadlogi se bori vse več podjetij in eno od njih je tudi GFI, ki je predstavilo brezplačen program MailEssentials 8 za boj proti neželeni pošti. Program podpira Exchange, Lotus Notes in poštne strežnike SMTP, deluje pa tako, da na ravni strežnika preverja in zaustavi sporočila pošiljateljev, ki imajo DNS na črnih seznamih ORDB.org in Spamhaus Block List. Administratorji lahko vzpostavijo tudi svoje antispam sezname, omogočeno pa je tudi samodejno odpiranje belih seznamov, torej poštnih strežnikov, ki jim dovolimo pošiljanje elektronske pošte.

    Objavljeno: 30.3.2003
  • 17-palčni PowerBook bo dobil tekmece

    Čeprav so pri družbi Apple nove prenosnike PowerBook s 17-palčnim zaslonom napovedali za začetek leta, pa so jih začeli prodajati šele te dni. V zadnjem času so izjemno povečali reklamne akcije, saj že konec leta ne bodo več edini prenosniki s to velikostjo zaslona na trgu. Družbi Hewlett-Packard in Acer napovedujeta njihove lastne alternative, ki bodo seveda delovale v okolju Windows. Prenosnike naj bi za Hewlett-Packard izdelovali na Tajvanu, kjer sicer izdelujejo tudi prenosnike Apple PowerBook.

    Objavljeno: 30.3.2003
  • Potrditev varnosti Wi-Fi

    Neprofitna organizacija Wi-Fi Alliance, ki so jo ustanovili leta 1999, je napovedala, da bo inštitut IEEE maja potrdili specifikacijo WPA (Wi-Fi Protected Access) za večjo varnost poslovanja v hitrih brezžičnih omrežjih. Združenje Wi-Fi si prizadeva za združljivost izdelkov IEEE 802.11, ki imajo različne oznake - a, b in g, razlikujejo pa se po hitrosti prenosa podatkov in delovni frekvenci. Standard 802.11i je namenjen varnostnim specifikacijam, ko pa bo sprejet in potrjen, ga bodo poimenovali WPA2.

    Objavljeno: 29.3.2003
  • Večja poraba za opremo IT

    Družba IDC je opravila raziskavo o porabi za opremo IT v letošnjem letu in ugotovila, da bo velika večina porabila enak delež sredstev kot v letu 2002 ali pa malo več. IDC je anketiral tisoč direktorjev oddelkov za informatiko in glavnih direktorjev iz dvanajstih držav, vključujoč ZDA, Evropo in azijsko-pacifiško regijo. Veliko anketirancev je izjavilo, da se lahko načrtovani zneski med letom spremenijo, odvisno od gospodarskih kazalcev in višine dobička.

    Objavljeno: 29.3.2003
  • Tudi pri Mobitelu zaračunavanje večpredstavnih sporočil MMS

    Mobitel je objavil, da bo z aprilom pričel zaračunavati za večpredstavna sporočila MMS in sicer po zelo podobni ceni kot konkurenčni Simobil. Osnovna cena za poslano sporočilo bo tako znašala 85 tolarjev tako kot pri Simobilu, vendar so pri Mobitelu omejili tudi velikost, česar pri Simobilu niso storili. V to osnovno ceno so všteta zgolj sporočila velikosti do 100 KB, za vsakih nadaljnjih 50 KB, pa bo potrebno odšteti dodatnih 15 tolarjev.

    Objavljeno: 29.3.2003
  • Elektronsko obvladovanje dokumentov

    V podjetju Comtech se z elektronskim obvladovanjem dokumentov ukvarjajo že od leta 1999. Ker se v zadnjih letih vse bolj širi elektronsko poslovanje med podjetji, je vse bolj zanimivo tudi področje elektronskega obvladovanja dokumentov. V Comtechu so se zato odločili za organizacijo seminarja na to temo, ki je bil konec marca v Ljubljani. Na seminarju so različni predavatelji govorili o elektronskem arhiviranju, usklajenosti elektronskega poslovanja z revizorskimi načeli, zakonski podlagi elektronske hrambe dokumentov, nekaj govora je bilo tudi o standardih s tega področja, predstavili pa so tudi primere iz prakse. Cena za uvedbo elektronskega obvladovanja dokumentov je seveda odvisna od števila dokumentov in uporabnikov, suče pa se nekako od dveh milijonov tolarjev naprej.

    Objavljeno: 28.3.2003
  • Pisarna in zabava v avtomobilu

    Mercedes Benz in Cyclops System sta predstavila prve večje korake pri namestitvah računalnikov v avtomobile. Mercedese serije S in E je mogoče dobiti serijsko z vgrajenim računalnikom v zadnjem sedežu, ki omogoča pisarniško delo in ogled večpredstavnih vsebin. Osnovni gradnik je večfunkcijska komunikacijska enota, osnovana na procesorju Pentium III-M s taktom 700 MHz, 512 MB pomnilnika, 10 GB diska, GSM vmesniku in tiskalniku; vgrajena je v zadnji sedež, v naslonjalu za glavo prednjega sedeža pa se nahaja 6,5-palčni LCD zaslon.

    Objavljeno: 28.3.2003
  • ATI spet korak pred NVidio

    ATI, ki ima trenutno v prodaji najhitrejšo grafično kartico in grafični procesor za osebne računalnike (Radeon 9700) je napovedal še hitrejšo različico - Radeon 9800. To vezje bo delovalo s frekvenco 380 in 340 MHz (prej 325 in 310 MHz), hkrati pa bo vključena zelo izboljšana podpora ukazom za programiranje senčilnikov. Hkrati sta napovedana tudi dva grafična procesorja, ki sta namenjena manj zahtevnim uporabnikom - Radeon 9600 in 9200. To bosta tudi prvi ATIjevi vezji, ki bosta narejeni z novo 0,13 mikronsko tehnologijo.

    Objavljeno: 28.3.2003
  • Allied Telesyn povezuje VoIP, ADSL in ISDN

    Pri družbi Allied Telesyn so s pomočjo združevanja rešitev s področij VoIP (glasovna komunikacija prek interneta), ADSL in ISDN izdelali družino omrežnih izdelkov RG600. Ti zmorejo ločiti internetni promet od pretočnega videa, hkrati pa lahko sprejemajo prek različnih vrat več različnih podatkovnih tokov (nekaj filmov ali televizijskih programov hkrati), ne da bi se to poznalo pri kakovosti spletnih ali telekomunikacijskih storitev VoIP.

    Objavljeno: 28.3.2003
  • Pametne kartice in brezžična omrežja

    19 podjetij iz najrazličnejših področij tehnologije je ustanovilo konzorcij, ki bo poskrbel za izdelavo standardov in priporočil na področju pametnih kartic za priklop v javna brezžična omrežja. Slednja po svetu rastejo kot gobe po dežju, varen in enostaven, predvsem pa standardiziran priklop vanje pa je še vedno zelo daleč.

    Objavljeno: 27.3.2003
  • Strežnik Appro s procesorjem AMD Opteron

    Družba Appro je najavila prvi strežniški sistem s strežniškimi rezinami HyperBlade Server Cluster, ki uporablja dva do štiri procesorje AMD Opteron. Strežniki bodo na voljo po 22. aprilu, ko bo družba AMD začela s prodajo procesorjev Opteron. Najnovejši strežniki so namenjeni za visoke računske zahteve, čeprav so grajeni z elementi za najbolj razširjen tip računalnikov x86. Sistem omogoča vgradnjo 80 rezin, kar pomeni 160 procesorjev v strežniško omaro polne višine. Izvedba z dvema procesorjema meri v višino 1U, s štirimi procesorji pa 2U.

    Objavljeno: 27.3.2003
  • Yahoo predstavil plačljive vsebine

    Ponudnik dostopa do interneta in upravitelj dveri Yahoo je predstavil nove plačljive vsebine Platinum, ki uporabnikom ponujajo video prenose novic, športnih dogodkov in zabavnih oddaj preko spleta. Za običajni paket novic in zabavnih vsebin je potrebno odšteti 10 dolarjev mesečno, za športnega pa 17.

    Objavljeno: 27.3.2003
  • Samsung in Motorola z novimi koncepti mobilnih telefonov

    Vse več proizvajalcev mobilnih telefonov in drugih mobilnih naprav pripravlja naprave, ki jih je mogoče uporabljati kot ročne ure. Na CeBIT-u sta tovrstne koncepte predstavila Samsung in Motorola.

    Objavljeno: 27.3.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji