• Iran prepovedal lovljenje Pokemonov

    Igra Pokemon Go je po novem dostopna tudi v petnajstih državah Oceanije in Azije, medtem ko se v deželah, kjer se trenerji Pokemonov že množijo kot zajci, spopadajo z vprašanji glede varnosti. Poleg priobčenih pripetljajih z najdenimi trupli, oropanimi igralci ter nesrečami s smrtnim izidom, težavo predstavljajo igralci, ki zaidejo v bližino vojaških in drugih občutljivih objektov. Iran je vsled dotičnih problemov igro preprosto prepovedal. Ker razvijalci podjetja Niantic z vlado azijske države niso želeli sodelovati, so tamkajšnji igralci do nadaljnjega ostali brez priljubljene zabave.

    Objavljeno: 8.8.2016 08:00
  • HP predstavil nahrbtnik

    Pri HPju se trudijo z najrazličnejšimi napravami - tokrat so predstavili nahrbtnik (?!), namenjen tistim, ki so res veliko na poti. Vgrajen ima namreč akumulator, s katerim lahko polnimo telefone, tablice in celo prenosnike. Gre za kar resen napajalnik zmogljivosti 22.400 mAh, s čemer lahko brez težav napolnimo večino prenosnikov. Tablice lahko napolnimo približno trikrat, telefone pa nekje od sedem do desetkrat. Ima več vhodov, nastavimo lahko tudi to, v kakšnem zaporedju se priključene naprave polnijo. Vgrajeno je tudi tipalo toplote, ki naj bi preprečevalo, da bi se nahrbtnik spremenil v smrtno pečico za naprave. Veljal bo 200 dolarjev, na prodaj bo od začetka oktobra dalje, trenutno si ga lahko prednaročimo preko Amazona.

    Objavljeno: 7.8.2016 16:00
  • Petindvajset let prve spletne strani

    Prvo spletno stran, ki je bila namenjena javnosti, so postavili v CERN-u. Svetovni splet (WWW) so izumili leta 1989 kot sistem za izmenjavo informacij med znanstveniki v CERN-u, projekt pa je kmalu prerasel svoj osnovni okvir in postal sčasoma postal globalna mreža za izmenjavo informacij po celem svetu. Najstarejša spletna ravno te dni praznuje 25 let. Avgusta 1991 so namreč javno objavili naslov do te strani, ki je sicer delovala že od decembra 1990, a le interno.

    Objavljeno: 7.8.2016 13:00
  • Nepridiprava kradla avtomobile z bazo podatkov

    Dva nepridiprava v ZDA sta ukradla več kot trideset avtomobilov s pomočjo prenosnika in ukradene baze podatkov. V bazi sta poiskala številke šasij, to sprogramirala na generični ključ in se enostavno odpeljala. Kradla sta avtomobile znamke Jeep - izdelovalec, Chrysler, je že povedal, da je bilo na območju Houstona v Texasu od novembra ukradenih več kot sto avtomobilov. Policija je objavila tudi video enega izmed tatov med krajo.

    Objavljeno: 6.8.2016 13:00
  • Apple splavil program za iskanje hroščev

    Pri Applu so na varnostni konferenci Black Hat predstavili program, po katerem lahko varnostni raziskovalci zaslužijo tudi do 200.000 dolarjev nagrade za odkrite hrošče v iOS in iCloud. Program bo sprva na voljo le tistim, ki bodo prejeli vabilo (znani raziskovalci s področja računalniške varnosti), se pa naj bi s časom razširil. Podobne programe imajo tudi druga velika tehnološka podjetja, denimo Google in Microsoft.

    Objavljeno: 5.8.2016 14:00
  • Konec iskalnika torrentov Torrentz.eu

    Največji iskalnik torrent datotek v spletu, stran Torrentz.eu, se je ugasnil. Stran sicer še vedno obstaja, a iskanje ne deluje več – če poizkusimo z iskanjem, se nam le izpiše sporočilo »Torrentz will always love you. Farewell.«. Šlo je za t.i. »meta-search engine«, torej iskalnik po iskalnikih in drugih straneh, ki so gostile torrente. Razlog za ukinitev še ni znan, zelo verjetno pa so dobili kak obisk ali sporočilo s strani oblasti. Lahko tudi, da gre povsem za preventivni ukrep administratorjev, sploh po aretaciji ustanovitelja strani Kickass Torrents.  

    Objavljeno: 5.8.2016 10:00
  • Prihaja Galaxy Note 7

    Samsung je predstavil novtelefon, ki po velikosti sega med največje – Galaxy Note 7. Zanimivo je, da so Note ponovno zagnali - lani (v generaciji Galaxy S6) tega ni bilo, leto pred tem pa ni bila na voljo v Evropi. Novi Note je po oblikovanju sicer zelo podoben starejšemu Note 5, hkrati pa tudi telefonu Galaxy S7 Edge. Tako kot slednji je tudi novi Note vodotesen, seveda vključuje tudi pisalo, ki je Noteova stalnica.

    Objavljeno: 4.8.2016 11:00
  • Športnik z $5000 računom za lovljenje Pokemonov v Braziliji

    Japonski telovadec Kohei Uchimura, sicer zmagovalec z zlato medaljo na Olimpijskih igrah v Londonu pred štirimi leti, je zaradi igranja igre Pokemon Go dobil kar visok račun za mobilni prenos podatkov – 5000 ameriških dolarjev. Igro je bojda prenesel šele po prihodu v Brazilijo in ga je hitro zasvojila, ni pa pričakoval, da bo cena prenosa podatkov v tujini tako visoka. Se pa ga je (bržkone tudi zaradi statusa uglednega športnika) njegov ponudnik telefonije usmilil in izstavil račun za 30 dolarjev, kolikor bi ga sicer stal zakup podatkov, če bi ga opravil vnaprej.

    Objavljeno: 4.8.2016 09:00
  • Vdor v varno aplikacijo Telegram

    Napadalci so uspeli pridobiti dostop do računov nekaj deset uporabnikov Telegrama in z uporabniškimi imeni povezati telefonske številke 15 milijonov uporabnikov iste storitve. Telegram je ena izmed aplikacij, ki so namenjene absolutno varnemu komuniciranju s šifriranimi sporočili, zato so te vesti še posebej zaskrbljujoče.

    Objavljeno: 4.8.2016 05:00
  • Vdor v še eno borzo bitcoinov

    Pri eni največjih spletnih strani za prodajo bitcoinov, Bitfinex, so včeraj objavili, da so doživeli vdor, v katerem naj bi bilo ukradenih za 63 milijonov dolarjev bitcoinov. Spletna stran/borza (sicer iz Honga Konga) naj bi že sodelovala z policijo, je pa vrednost bitcoina ob novici takoj doživela manjši padec. Bitfinex sicer omogoča trgovanje tudi z drugimi valutami (danimo Litecoin in Ether), a naj bi bili ukradeni le bitcoini.

    Objavljeno: 3.8.2016 09:00
  • Naprodaj 200 milijonov računov Yahoo

    V temnem spletu se je pojavil paket s podatki (uporabniškimi imeni in gesli) za 200 milijonov računov Yahoo. Prodajalec trdi, da so prišli iz logov ruske skupine, odgovorne tudi za vdora v LinkedIn in Myspace. Paket se ponuja za tri bitcoine (približno 1.800 ameriških dolarjev). Šlo naj bi za podatke, pridobljene v vdoru leta 2012, nekaj kopij pa naj bi bilo že prodanih.

    Objavljeno: 2.8.2016 15:00
  • Aretirali pomembnega "onesnaževalca"

    Pri Interpolu so objavili, da so v Nigeriji aretirali človeka, ki naj bi vodil eno večjih mrež za pošiljanje nezaželene pošte. Imena sicer niso objavili (naj bi šlo za 40 letnika, znanega le pod imenom »Mike«), naj pa bi vodil mrežo štiridesetih oseb, skupaj odgovornih za čez šestdeset milijonov dolarjev prevar. Naj bi se ukvarjali tako z napadom preko nezaželenih programov (»malware«) kot preko klasičnih prevar preko elektronske pošte. Ista oseba naj bi sicer vodila tudi mrežo za pranje denarja, ki deluje v Evropi, v ZDA in na kitajskem.

    Objavljeno: 2.8.2016 13:00
  • Elektronska zdravila?

    Googlovo matično podjetje Alphabet in farmacevtski gigant GlaxoSmithKline sta naznanila, da nameravata ustanoviti skupno podjetje, ki se bo ukvarjalo z bioelektronskimi zdravili. Podjetje se bo imenovalo Galvani Bioelectronics, sedež bo imeli v Veliki Britaniji, GSK bo imel 55 odstotni delež, Alphabet pa (preko podjetja Verily Life Sciences) 45 odstotni delež. V naslednjih sedmih letih naj bi vanj vložili nekaj čez 700 milijonov dolarjev, prva zdravila naj bi bila pripravljena leta 2023.

    Objavljeno: 2.8.2016 10:00
  • Kdo je za poldrugi meter prestavil Avstralijo?

    Avstralci so ugotovili, da GPS tam doli stalno laže za poldrugi meter, zato bodo svoj kontinent premaknili za dva metra, da bodo vsaj leta 2020 na pravem mestu. Do tedaj bodo poiskali kakšno trajnejšo rešitev, dodajajo, ker nenehno premikanje res ne vodi nikamor. Vest ni prvoaprilska potegavščina, ampak resničen problem, ki je donedavna zaposloval le geodete, s pojavom avtonomnih vozil in plovil pa je postal čisto resna nadloga v vsakdanjem življenju. Dva metra sta namreč ravno dovolj, da se avtomobil sam pelje po desni strani namesto po levi, kar v Avstraliji ni najbolj pametna ideja. Berite dalje, zakaj GPS je in bo vedno in povsod lagal.

    Objavljeno: 2.8.2016 05:00
  • Brezplačna nadgradnja na Windows 10 še vedno na voljo

    Microsoft je do 29 julija ponujal uporabnikom Windows 7, 8 in 8.1 brezplačno nadgradnjo na Windows 10, kot kaže pa lahko do omenjene nadgradnje še vedno pridemo. Še vedno jo namreč ponujajo za tiste, ki uporabljajo t.i. podporne tehnologije (»assistive technologies«). Gre za funkcije, vgrajene v Windows, ki olajšajo uporabo računalnika za uporabnike s posebnimi potrebami. Med njimi najdemo lupo, s katero povečamo del zaslona (denimo majhno besedilo) in možnost, da nam računalnik prebere del besedila.

    Objavljeno: 1.8.2016 13:00
  • Amazonov Jeff Bezos tretji najbogatejši zemljan

    Amazon, ki si je z leti izgradil renome podjetja, ki nikoli ne prinaša dobičkov, se počasi spreminja. Poleg tega, da izkazuje dobiček, tudi na borzi izdatno raste, posledično pa »rastejo« njegovi največji lastniki. Jeff Bezos, ustanovitelj in vodja podjetja, ima v lasti 18% podjetja, to pa je po zadnjih podatkih vredno kar 65,3 milijarde dolarjev, zaradi česar je mož na tretjem mestu spiska najbogatejših ljudi na svetu, kot ga vodi Forbes. Prvi je še vedno Bill Gates, drugi pa Armancio Ortega, ustanovitelj verige trgovin Zara.

    Objavljeno: 30.7.2016
  • VPNji so koristni. Razen, če so prepovedani.

    Javne povezave VPN so zelo priljubljen način za brisanje sledi v internetu, iz takih ali drugačnih vzgibov. Ameriškim podjetjem, ki nam nočejo prodati zabavnih vsebin (Netflix…) se lahko na ta način predstavimo kot Američani, uporabljamo lahko storitve, ki nam jih nočejo prodati, lahko se skrivamo pred hekerji (na javnih dostopnih točkah Wifi) ali pa se skrivamo kar pred oblastmi. Navsezadnje je tudi vsemogočno omrežje TOR neke vrste VPN, ki našo številko IP skrije preko več plasti šifriranja.

    Objavljeno: 29.7.2016 12:00
  • Google omogoča deljenje v okviru družine

    Aplikacije, filme in glasbo, ki smo jih kupili v Googlovi tržnici Play, bo odslej mogoče deliti v okviru družine, so sporočili pri Googlu. Vsak nakup, ki je bil/bo opravljen po 2. juliju 2016 bo mogoče deliti z do šestimi člani družine, deljenje starejših nakupov pa bodo morali razvijalci na tržnici eksplicitno posebej dovoliti.

    Objavljeno: 29.7.2016
  • Internet of things in kaos

    Če hoče biti danes naprava (kakršnakoli že) »moderna«, mora imeti povezavo do »oblaka« ali spletnega servisa in mora komunicirati vsaj prek bluetootha, če že ne Wifi. Vsaj tako je videti. Take naprave so zanimive, drugačne, »pametne«. Tudi pri Monitorju »padamo« nanje in jih redno preizkušamo, četudi gre le za – kosilnice.

    Objavljeno: 28.7.2016 13:20
  • Samsung Galaxy S7 se dobro prodaja

    Skorajda smo že navajeni, da poročamo o (vsaj relativno) dobri prodaji Applovih iPhonov in vsakoletnih poročil o tem, kako se Samsungovi vrhunski modeli prodajajo slabo. Letos je, kot kaže drugače, saj se je Samsung pohvalil, da se letošnji modeli Galaxy S7 in S7 Edge prodajajo zelo dobro.

    Objavljeno: 28.7.2016 13:00
  • EU razmišlja o obvezni priglasitvi bitcoinskih denarnic

    Evropska komisija je v začetku meseca javnosti predložila predlog nove direktive, s katero želi okrepiti boj proti financiranju terorizma in povečati transparentnost finančnih transakcij. V njej so kot problem prepoznali tudi bitcoin in po birokratski navadi predlagali popolnoma neuresničljivo in tehnično nemogočo administrativno rešitev. Evropska komisija namreč želi bazo, v kateri bi vsaki bitcoinski denarnici pripadala ime in priimek imetnika (to najdete na strani 38 spodaj).

    Objavljeno: 28.7.2016 05:00
  • Facebookovo »letalo za internet« že prvič poletelo

    Facebookov projekt Aquila, ki naj bi slabše internetno povezanim krajem na Zemlji omogočal povezovanje v internet, je dosegel prvi konkretnejši mejnik. Letalo, ki se napaja s sončno energijo in bo v prihodnosti morda »pošiljalo internet« krajem pod seboj, je namreč prvič vzletelo.

    Objavljeno: 27.7.2016 12:00
  • Prodaja iPhonov ponovno padla. Nič ne de.

    Apple je sporočil, da prodaja telefonov iPhonov že drugo zaporedno četrtletje pada, in sicer za 15%. Res pa je, da je prodaja še vedno malce boljša, kot je podjetje predvidelo, navsezadnje so v tretjem četrtletju prodali kar 40,4 milijona telefonov. Apple sicer predvideva, da bo padec prisoten tudi v četrtem četrtletju, kljub temu, da je takrat pričakovati že nove modele iPhone. Opozoriti velja, da primerjave z lanskim letom niso realne, saj je takrat prodaja, zaradi predstavitve modelov iPhone 6, zrasla za kar 35%. Tega se očitno zaveda tudi borza, kjer so delnice Appla zrasle, za 7%.

    Objavljeno: 27.7.2016 11:00
  • V temnem internetu naprodaj osebni podatki naročnikov O2

    V temnem delu interneta so se pojavili oglasi, v katerih se prodajajo osebni podatki uporabnikov britanskega operaterja O2. BBC jih je nekaj tudi kupil in potrdil, da gre za avtentične podatke. O2 zanika vdor in opozarja, da gre za podatke iz tri leta starega vdora v neko drugo stran.

    Objavljeno: 27.7.2016 05:00
  • Apple in avtomobili. Nekaj menda bo.

    O tem, da se Apple menda ukvarja z izdelavo avtomobila (»AppleCar?«), ki bo seveda električen in, če se le da, avtonomen, se govori že kar dolgo. Wall Street Journal poroča, da je novi vodja projekta Titan, kot je menda interno znan, po novem »vodja strojne opreme« pri Applu, Bob Mansfield. Ta je leta 2013 za nekaj časa izginili iz Applovega spiska zaposlenih, sedaj pa vsi področni vodje za Titan poročajo njemu. Vsaj tako pravi WSJ.

    Objavljeno: 26.7.2016 14:00
  • Evropa proti izsiljevalskim prijemom

    Evropska policijska agencija Europol se je povezala z nizozemsko policijo in varnostnimi strokovnjaki pri Kasperskem in Intel Security (Mcafee) ter vzpostavila spletno mesto No more ransom. Izsiljevalski »virusi« (in podobni prijemi) so namreč v letošnjem letu naravnost eksplodirali, o čemer smo pisali tudi pri Monitorju, zato je osnovni cilj omenjene strani uporabnikom dati še tretjo izmed možnosti, namesto da lahko izbirajo le med »plačaj« in »ne plačaj«.

    Objavljeno: 26.7.2016 13:00
  • Kršenja nevtralnosti interneta ni bilo

    Januarja 2015 je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odločila, da naši mobilni operaterji kršijo načelo nevtralnosti interneta, ki (poenostavljeno povedano) določa, da operater/ponudnik interneta ne sme privilegirati nobene podatkovne storitve, da morajo biti vsi tipi prometa enakovredni. Operaterji so namreč ponujali storitve Deezer in video HBO Go (Telekom), Hangar Mapa (Simobil), mobilna televizija Mobia TV (AMIS) in Tuškabina (Tušmobil), podatki, ki so jih uporabniki porabili zanje, pa se niso šteli v skupno kvoto podatkov, ki so jo imeli uporabniki zakupljeno. S tem so sicer uporabnikom olajšali uporabo le teh, vendar so hkrati v neenakopraven položaj postavili konkurente (Google Play Movies&TV, Dropbox…).

    Objavljeno: 26.7.2016 11:00
  • »Gorilje steklo«, petič

    Ameriški proizvajalec stekla, ki ga uporablja velika večina pametnih telefonov in tablic, Corning, je novinarjem predstavil novo razičico le tega – t.i. Gorilla Glass 5. Peta različica tega zelo odpornega stekla naj bi bila še bolj odporna na padce in praske, kot je Gorilla Glass 4 v današnjih telefonih. Po njihovih besedah naj bi telefon s takim steklom preživel preko 80% padcev z višine 1,6 metra, nekateri modeli naj bi v laboratoriju preživeli preko dvajset takih padcev. Opozarjajo pa, da bodo rezultati v praksi morda tudi drugačni, saj je končna robustnost odvisna od oblike in obdelave v samem telefonu, na kar pa Corning nima vpliva. To, da je preživetje telefona v kritičnih trenutkih včasih zelo odvisno tudi od sreče, pa tako ali tako vemo.

    Objavljeno: 25.7.2016 14:00
  • Ameriški Verizon je kupil Yahoo

    Yahoo, podjetje, ki je bilo nekoč v istem rangu, kot Google, je končno uspelo prodati svoj oddelek za spletno iskanje in oglaševanje. Yahoo je že kar nekaj let v rdečih številkah, prav veliko v tej smeri ni uspela spremeniti niti nova direktorica Marissa Mayer, ki se s podjetjem trudi zadnje štiri leta.

    Objavljeno: 25.7.2016 13:00
  • Münchenski napadalec pištolo naročil v temnem internetu

    Nemški mediji pišejo, da so preiskovalci nedavnega strelskega pokola v Münchnu dognali, da si je storilec orožje priskrbel v temnem internetu (darknetu). Zaradi tega so se že pojavili politični pritiski, da bo treba darknet bolje nadzorovati.

    Objavljeno: 25.7.2016 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji