• Ameriška vojska začasno ustavila uporabo dronov DJI

    Vodstvo ameriške vojske je izdalo povelje, po katerim morajo enote takoj prenehati z uporabo dronov kitajskega podjetja DJI.

    Objavljeno: 5.8.2017 09:00
  • Tudi v slovenskem Microsoftu odpuščanja

    Pred časom smo pisali o tem, da pri Microsoftu v marketinških in prodajnih oddelkih načrtujejo odpuščanja, v zadnjih dneh se je to tudi začelo.

    Objavljeno: 4.8.2017 11:20
  • Aretiran heker, ki je ustavil WannaCry

    Varnostni raziskovalec Marcus Hutchins je pred nekaj meseci požel kar veliko slave, ko je po pregledu črva WannaCry registriral domeno, s katero je zaustavil širjenje omenjenega napada.

    Objavljeno: 4.8.2017 11:00
  • Bitcoin ni eden, bitcoina sta dva

    Približno tako se je pred poldrugim desetletjem glasil slogan našega največjega ponudnika dostopa do interneta, podobno pa velja tudi za bitcoin. Ta se je v začetku tedna razcepil, čemur je sledilo turbulentno dogajanje na trgih. Sedaj se je situacija toliko normalizirala, da lahko ocenimo prve vplive. Na kratko: večina je postala 20 odstotkov bogatejša.

    Objavljeno: 4.8.2017 05:00
  • Tesla kljub podvojenim prihodkom še vedno z izgubo

    Tesla je za zadnje tri mesece prijavila prihodke v višini 2,8 milijard dolarjev, to je 1,3 milijarde več kot v enakem obdobju lani.

    Objavljeno: 3.8.2017 13:00
  • Prihaja Chrome z vgrajenim blokiranjem oglasov

    Pri Googlu so predstavili nove razvojne različice brskalnika Chrome (gre za razvojne kanale Canary in Dev), ki prinašajo tudi vgrajeno blokiranje oglasov, brez potrebe po nameščanju dodatkov.

    Objavljeno: 3.8.2017 10:00
  • Prisluškovanje preko Amazon Echo

    Pametni pomočniki počasi pridobivajo na popularnosti, se pa pojavlja tudi vse več vprašanj o varnosti teh naprav. Varnostni raziskovalec Mark Barnes je namreč odkril način, kako prisluškovati preko določenih različic Amazonovih naprav Echo.

    Objavljeno: 2.8.2017 16:00
  • Umetna inteligenca razvila lastni jezik

    Pri Facebooku so sporočili, da so ugasnili dva programa, ki sta za medsebojno komunikacijo razvila lastni jezik, povzet iz angleščine.

    Objavljeno: 2.8.2017 09:00
  • Prastara ranljivost v modernih vozilih

    Številni sorazmerno moderni fordi, nissani in bmwji so ranljivi za hekerske napade, so ugotovili strokovnjaki ameriškega ICS-CERT. Gre za vozila BMW letniki 2009-2010, Infiniti 2013-2015, Nissan Leaf 2011-2015 in nekaj Fordovih hibridov. Ranljivost tiči v modulu za brezžično povezavo z omrežjem 2G (torej GSM), ki se imenuje S-Gold 2 (PBM 8876) in ga je proizvajal nemški Continental za uporabo v telematskih nadzornih enotah (TCU). TCU povezuje module za GPS, zunanje povezave (Wi-Fi, GSM, LTE) in drugo elektroniko, ki ni nujno potrebna za delovanje vozila.

    Objavljeno: 2.8.2017 06:00
  • Samsung Galaxy Note8 naj bi imel optični zum

    Čez nekaj tednov pričakujemo splavitev Samsungovega novega Galaxy Note8, nadgradnjo trenutnih Galaxy S8+, v spletu pa se pojavlja vse več govoric o njegovih lastnostih.

    Objavljeno: 1.8.2017 14:00
  • Vdor v HBO zaradi Igre prestolov

    Še pred včerajšnjim predvajanjem tretjega dela aktualne sezone Igre prestolov je na spletu završalo, saj so se pojavile informacije, da so neznanci vdrli v HBO in odtujili za 1,5 TB različnega materiala in podatkov. Kmalu zatem je HBO informacijo potrdil, med ukradenim pa naj bi bili tudi scenariji za prihajajoče epizode Igre prestolov.

    Objavljeno: 1.8.2017 09:00
  • Naprave za elektronske volitve zelo ranljive

    Na vsakoletnem hekerskem tekmovanju DEFCON, ki te dni poteka v Las Vegasu, so se lotili tudi naprav za elektronske volitve. Več realnih naprav, ki so jih prireditelji dobili na različnih dražbah in prek oglasov in ki so se dejansko uporabljale za izvedbo elektronskih volitev, so hekerji strli v vsega poldrugi uri.

    Objavljeno: 1.8.2017 05:00
  • iPhone s prepoznavo obrazov, zaslonom čez celo površino?

    Apple je pred kratkim objavil novo programsko nadgradnjo za svojo napravo HomePod, v programski kodi pa so se pojavile tudi informacije o prihajajočem iPhone.

    Objavljeno: 31.7.2017 16:00
  • Prihaja Nokia 8

    V spletu se pojavlja vse več govoric o prihajajočem telefonu Nokia 8. Šlo naj bi za pametni telefon višjega cenovnega razreda s sistemom Android.

    Objavljeno: 31.7.2017 14:00
  • Apple na kitajskem odstranil VPN aplikacije

    Na kitajskem je veliko spletnih strani prepovedanih ali močno cenzuriranih – med nedosegljivimi so tudi Facebook, YouTube in Twitter, za večino večjih znanih strani pa imajo lastne alternative.

    Objavljeno: 31.7.2017 10:00
  • Konec za iPod

    Bili so časi Napsterja, vsesplošne poplave (piratskih) MP3jev in bili so časi iPoda, Applovega prvega izdelka, ki je pomenil revolucijo. Za Apple in za svet. Bodimo realni, predvajalnik MP3, ki ga je leta 2001 naredil Apple, v resnici ni bil revolucija. Prej in takrat je bilo na tržišču kar nekaj predvajalnikov MP3, ki so si že ustvarili ime, na katere smo lahko shranili več glasbe, ki so bili manjši, ki… Vendar je Apple vseeno zmagal - danes se strinjamo, da zato, ker je predvajalnik povezal v svoj ekosistem in mu namenil lastno trgovino z glasbo, iTunes. V katero je Steve Jobs uspel pripeljati bolj ali manj vse kar je od glasbe takrat obstajalo in tako uporabnike navadil glasbo spet kupovati.

    Objavljeno: 28.7.2017 12:00
  • Opral za več kot štiri milijarde dolarjev bitcoinov

    V Grčiji so ta teden aretirali 38-letnega ruskega državljana Alexandra Vinnika, ki so ga obtožili pranja denarja skori rusko borzo bitcoinov BTC-e. To samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil Vinnik domnevno opral štiri milijarde dolarjev. Hkrati se pojavljajo prepričljivi indici, da je odigral ključno vlogo pri propadu japonske borze Mt.Gox.

    Objavljeno: 28.7.2017 06:00
  • Telefon Meizu z dvema zaslonoma

    Kitajski Meizu je predstavil telefona Pro z in Pro 7 Plus, ki imata na zadnji strani še en, manjši zaslon LCD. Ideja dveh zaslonov ni nova, že pred leti je v tej smeri poskušalo rusko podjetje Yota, ki je celotno zadnjo stran telefona prekrilo z zaslonom na osnovi e-črnila, manjši dodaten zaslonček LCD pa imajo tudi nekateri HTCjevi telefoni, vendar na sprednji strani.

    Objavljeno: 27.7.2017 11:30
  • Zemanta prodana

    Zemanta, nekakšen slovenski sinonim za »start-up« oz. zagonsko podjetje, je bilo ta teden prodano izraelsko-ameriškemu podjetju Outbrain.

    Objavljeno: 27.7.2017 11:00
  • Samsung zelo uspešen

    Finančno poročilo zadnjega četrtletja kaže, da je bil korejski Samsung zelo uspešen – zabeležil je 9,9 milijarde dolarjev dobička, kar je 89% več od enakega obdobja lani. In to kljub težavam z gorečimi telefoni Note 7 in de facto šefom Jay Y. Lee, ki ga obtožujejo podkupovanja.

    Objavljeno: 27.7.2017 10:00
  • iRobot bo lahko delila zemljevide naših stanovanj.

    Robotski sesalci Roomba višjega cenovnega razreda si za bolj natančno in učinkovito sesanje med delom sestavljajo »zemljevid« prostorov, ki jih morajo očistiti. Kot je v intervjuju za Reuters povedal šef podjetje iRobot Colin Angle, bi podjetje tako sestavljene zemljevide nekoč morda tudi predalo podjetjem, ki se ukvarjajo z napravami za pametni dom - seveda le z dovoljenjem uporabnikov. Zbrani podatki o dimenzijah prostorov, razdaljah med sedežnimi garniturami, mizami, lučmi in ostalimi sestavnimi deli sob bi jim namreč prišli prav pri bolj »pametnem« delovanju.

    Objavljeno: 26.7.2017 12:30
  • Konec za Adobe Flash. No, ne še.

    Pri Adobe so sporočili, da nameravajo njihov izdelek Flash ukiniti, vendar šele konec leta 2020. Flash, ki ga poznamo predvsem kot dodatek za spletne brskalnike, je bil vrsto leto ključen gradnik modernega spleta, saj je bilo z njim mogoče narediti marsikaj, česar klasične spletne tehnologije niso zmogle. Morda najbolj razširjena uporaba je bila predvajanje videa, celo Youtube je bil do nedavnega narejen v Flashu.

    Objavljeno: 26.7.2017 12:00
  • 400 okuženih Macov, že leta

    Raziskovalec Patrick Wardle je našel zlonamerno kodo Fruitfly, različico tiste, ki je bila obelodanjena že letošnjega januarja, ki že leta okužuje nekaj sto Applovih Macov. Po raziskavi programske kode so namreč našli rezervni spletni naslov, kamor se virus prijavlja v primeru, da primarne domene ni več (in te že nekaj let ni). Ob aktivaciji te domene se je nanjo prijavilo okoli 400 okuženih Macov.

    Objavljeno: 25.7.2017 11:00
  • Konec za MS Paint?

    Okenski program Paint, oz. Slikar, kot je znan v slovenskih različicah, bo, kot kaže, po 32 letih aktivne službe odšel v pokoj.

    Objavljeno: 25.7.2017 10:00
  • Skype v BMWjih

    Nemški proizvajalec avtomobilov BMW in Microsoft sta še poglobila svoje sodelovanje in uporabnikom BMWjev s sistemom iDrive omogočila tudi uporabo Skype for Business. BMW je bil eden prvih, ki je svojim strankam omogočil tudi uporabo servisov Office 365, sedaj pa se bodo lahko iz avtomobila priklapljali tudi v konference Skype in to seveda brez vnosa daljših konferenčnih kod. Sistem bo omogočal tudi tesnejšo povezavo s koledarji, kontakti in opravili v sistemu Exchange.

    Objavljeno: 24.7.2017 14:00
  • Naročnine presegle posamezne nakupe

    Iz Microsoftovega zadnjega finančnega poročila sledi, da je podjetje doseglo prelomno točko, ko je bilo prihodkov iz naročnin Office 365 več kot iz prodaje posameznih paketov Office. Prodaja naročnin Office 365 je zrasla za 43%, prodaja posameznih paketov Office pa je padla za 17%. Podjetje ima celo med domačimi uporabniki kar 27 milijonov naročnikov Office 365. Kar kaže na to, da je z vztrajnostjo mogoče spremeniti tudi desetletja stare poslovne modele in zakoreninjene navade kupcev.

    Objavljeno: 24.7.2017 11:00
  • Nemčija dovoljuje samovozeče avtomobile

    Nemčija je 20. junija sprejela dopolnilo zakona o prometu, ki dovoljuje povsem avtonomno vožnjo do hitrosti 60 km/h, pišejo Finance. S tem celo prehiteva proizvajalce, saj prvi avtomobil, ki to omogoča, Audi A8 s sistemom AI, še čaka na odobritev s strani regulatorja. Mimogrede, predpis od proizvajalcev zahteva tudi vgradnjo »črne skrinjice«, iz katere bo mogoče natančno razbrati, kdo ali kaj je bilo krivo za morebitno prometno nesrečo, v kateri bi bil udeležen avtomobil.

    Objavljeno: 22.7.2017
  • Največji nezakoniti spletni tržnici ugasnili

    Na temnem delu spleta sta prenehali delovati dve največji tržnici AlphaBay in Hansa, ki sta po padcu Silk Roada in njegovih naslednikov prevzeli primat nad prodajo orožja, drog, ukradenih številk kreditnih kartic in ostalih nezakonitih predmetov. Obe so v usklajeni akciji pokončali organi pregona iz več držav.

    Objavljeno: 21.7.2017 12:00
  • Telefon, ki ga ukrivimo - Lenovo CPlus

    Lenovo je na letošnjem dogodku Lenovo Tech World ponovno prikazoval koncept telefona, ki ga lahko ukrivimo, tako zelo, da si ga lahko na zapestje nadanemo namesto zapestnice, oz. ure.

    Objavljeno: 21.7.2017 10:30
  • Novosti tudi na slovenskem tržišču z igrami

    Tudi slovensko tržišče iger se konsolidira, saj je slovenska distributerja Videotop Skupina in Colby prevzelo srbsko podjetje ComputerLand Group. Videotop je Mariborsko podjetje z že do sedaj srbskimi »koreninami«, ki izdaja tudi nekaj revij, med drugim je nekoč izdajalo licenčno revijo PC Gamer, Colby pa se s prodajo iger ukvarja od leta 1994, njihova je tudi spletna trgovina Igabiba.si. Mimogrede, Videotop je pred časom prevzel tudi licenco za »balkanski« del igričarske frašize IGN, vendar ta zaradi nizkih avtorskih honorarjev ni ravno uspešna.

    Objavljeno: 21.7.2017 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji