• Oracle uspešen z varčevalnimi ukrepi

    Podjetje Oracle je zaključilo svoje finančno četrtletje z rastjo zaslužka, čeprav so prihodki celo rahlo upadli glede na enako obdobje lani. Promet se je tako zmanjšal na 2,24 milijarde dolarjev v primerjavi z 2,26 milijarde dolarjev pred letom dni, predvsem na račun manjšega števila prodanih licenc (731 milijonov dolarjev proti 807 milijonov v lanskem letu). Oracle pa je z zdaj že znanimi varčevalnimi ukrepi in optimizacijo poslovanja vendarle uspel povečati zaslužek z lanskih 500 na letošnjih 510 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 22.9.2001
  • Seagate in StorageTek za pomnilniške sisteme

    Podjetji Seagate in StorageTek sta sklenila dogovor o tesnejšem sodelovanju na področju pomnilniških sistemov. StorageTek bo tako v svojem prihajajočem pomnilniškem sistemu srednjega razreda StorageTek 9176 uporabil najnovejše diske Seagate Cheetah X15 36LP s hitrostjo vrtenja 15.000 vrtljajev na minuto, s katerimi naj bi bistveno povečali tako prostorsko zmogljivost kot tudi hitrost dostopa do podatkov. StrageTek naj bi Seagateove diske uporabil tudi v prihajajočem izdelku višjega razreda, podjetji pa nameravata sodelovati pri razvoju bodočih vmesnikov in drugih podsistemov, s katerimi bi lahko dosegli še višje zmogljivosti pri pomnilniških sistemih.

    Objavljeno: 21.9.2001
  • 3Com ponuja brezžični most

    Podjetje 3Com je predstavilo nov omrežni izdelek, ki omogoča brezžično povezavo dveh ali več ločenih segmentov krajevnih omrežjih, tipično porazdeljenih prek širšega območja ali zgradb. Z novim brezžičnim mostom 11 Mbps Wireless Building-to-building Bridge 3Com skuša zapolniti tržno nišo, ki so jo doslej drugi proizvajalci nekoliko zanemarjali. Sicer se da brezžični mesto vzpostaviti tudi z >>navadnimi<< brezžičnimi vmesniki in priklopnimi točkami, toda tovrstne rešitve so običajno razmeroma drage, nekoliko bolj zapletene za nastavitev pri takem tipu rabe ter omejene kar se tiče dosega. Pri snovanju novega izdelka je 3Com imel vse to v mislih in naredil sistem, ki omogoča povezavo na razdaljah do 1.300 oziroma kar 4.100 metrih (odvisno od antene) s hitrostjo 11 Mb/s. Sistem je pripravljen za povezavo med dvema točkama ali pa več sistemi v okviru omrežja. Sistem podpira 40-bitni in 128-bitni protokol WEP za zaščito prenosa podatkov, podpira pa tudi navidezne povezave VPN. Cena enote brez anten znaša 1.100 dolarjev.

    Objavljeno: 21.9.2001
  • Caldera širi ponudbo

    Podjetje Caldera si s širitvijo ponudbe izdelkov in iniciativ prizadeva, da bi na področju Unixa in Linuxa v prihodnosti igralo bolj vidno vlogo. Na letnem srečanju so tako najavili novo skupino izdelkov in storitev imenovano Platform Business Line, ki prvič ponuja skupno osnovo za operacijske sisteme Unix in Linux. Srce nove platforme je tehnologija Visier, ki omogoča uvedbo enotnega sistema za namestitev, urejanje in upravljanje rešitev tako na operacijskih sistemih Linux, kot Unix. Glavni del sistema Vizier je strežniški modul, ki omogoča souporabo datotek in tiskalnikov, nudi spletne storitve, varnost v obliki požarnega zidu in dostop do baze podatkov. Med temi je tudi novi poštni strežnik Messaging Server 1.0, ki ima kot eno od značilnosti popolno združljivost z Microsoftovoimi odjemalci Outlook in Outlook Express.

    Objavljeno: 21.9.2001
  • Novell Small Business Suite 6

    Novell je le malo po predstavitvi novega operacijskega sistema Netware 6 objavil tudi podrobnosti o prihajajočem paketu programske opreme namenjenemu malim in srednje velikim podjetjem. Novell Small Business Suite 6 temelji na datotečnem strežniku Netware 6, vanj pa so vgrajeni še program za elektronsko pošto in skupinsko delo Groupwise 6, nadzorniški paket ZENworks for Desktops 3.2 ter posredniški strežnik oziroma požarni zid BorderManager Enterprise Edition 3.6. Poleg Novellovih izdelkov so v paktov tudi programi partnerjev, kot so faks strežnik Tobit FaxWare, protivirusna paketa Network Associates NetShield in VirusScan ter program za hitrejši internetni dostop FatPipe. Komplet programov je primeren za omrežja s tja do 50 uporabniki, ti pa imajo dostop do vseh novosti paket Netware 6, kot je internetni dostop do datotek iFolder. Small Business Suite 6 bo na voljo od novembra, ameriška cena pa je 1.300 dolarjev za strežnik z licencami za 5 uporabnikov in dodatnih 70 dolarjev za vsakega dodatnega uporabnika.

    Objavljeno: 21.9.2001
  • Handspring ponuja dva nova modela

    Handspring v novo prodajno sezono vstopa z dvema novima modeloma ročnih računalnikov. Prva novost je Visor Neo, ki bo postopoma zamenjal dosedanje modele Visor Deluxe, čeprav bodo ti še nekaj časa v prodaji. Računalnik je opremljen s procesorjem Motorola Dragonball VZ s taktom 33 MHz, vsebuje pa 8 MB velik pomnilnik. Zaslon je podoben dosedanjim modelom in sivinski. Polprozorno ohišje je na voljo v treh različnih barvah in sicer sivi, rdeči in modri. Za delovanje uporablja dve bateriji ali akumulatorja velikosti AAA, uporablja pa operacijski sistem PalmOS 3.5.2. Cena izdelka se bo gibala okoli 200 dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.2001
  • Novi rekorder v srednjem razredu

    IBM je predstavil nov strežnik srednjega razreda, ki je po navedbah prekaša vse dosedanje tekmece na tem segmentu. Novi strežnik eServer p660 Model 6M1 vsebuje osem procesorjev RS64 IV s taktom 750 MHz (jedro z bakrenimi povezavami in tehnologijo SOI), s katerimi dosega za okoli 15% višjo procesno zmogljivost (SPECjbb2000) v primerjavi s Sunovim sistemom Fire 6800 opremljenim s 12 procesorji in okoli 80% več kot v pri osemprocesorskem sistemu HP 9000 N4000 oziroma 93% bolje kot katerikoli strežnik z manj kot 24 procesorji pri testu SPECweb99. IBM trdi, da je sistem tudi za okoli tretjino cenejši od tekmecev.

    Objavljeno: 20.9.2001
  • Lotus Sametime 2.5

    Lotus nadaljuje svojo strateško pot na področju skupinskega dela s predstavitvijo novega programska paketa Lotus Sametime 2.5. Nova različica programskega paketa za sočasno projektno delo na skupni dokumentaciji prinaša izboljšano povezljivost v okviru zasebnih podatkovnih omrežij (ekstranetih) ter izboljšana orodja za nadzor in sestankovanje. Izboljšana povezljivost omogoča, da strežnik deluje kot spletna storitev prek varnih spletnih povezav, kar doslej ni bilo tako preprosto.

    Objavljeno: 20.9.2001
  • Nimda -- novi napad na svet

    V torek 18.9.2001 popoldne po našem času je svet kot blisk obšel najnovejši črv, ki so ga strokovnjaki poimenovali Nimda (mimogrede, če to beremo od zadaj se to sliši kot admin, kar bi lahko razumeli kot izziv administratorjem), medtem ko ga je avtor poimenoval >>Concept Virus(CV) V.5<<.

    Objavljeno: 20.9.2001
  • Ognjeni zid za manjše uporabnike

    Pri podjetju Cisco so razširili svojo serijo požarnih zidov PIX, ki je namenjena uporabi v manjših podjetjih, z novim vstopnim modelom PIX 501. Ta zmore mnogo tistega, kar sicer zmorejo le dražji modeli požarnih zidov. Med drugim omogoča inteligentno nadziranje dostopa (stateful inspection firewalling), zasebna navidezna omrežja, zaščito pred vdori, filtriranje URL in filtiriranje vsebin. Vgrajeno ima stikalo 10/100 Mb/s s štirimi vrati za delitev širokopasovnih povezav. Cisco PIX 501 je na voljo za 600 dolarjev.

    Objavljeno: 19.9.2001
  • Naprednejši Finepix 2800 Zoom

    Fujifilm je razširil svoj srednji razred digitalnih fotoaparatov z novim modelom Finepix 2800 Zoom. Fotoaparat je opremljen z Fujifilmovo napredno tehnolgijo barv in tipalom CCD ločljivosti 2 milijona pik. Posebna odlika naprave je predvsem šestkratni optični zum, vzet iz dražjega modela Finepix 6900. Poleg tega zmore še 2,5 kratno digitalno povečavo. Slikanje je popolnoma avtomatizirano, na računalnik slike prenašamo preko vmesnika USB. Dodana programska oprema omogoča preprosto pregledovanje zajetega gradiva, posameznim slikam pa je mogoče pripeti tudi sporočilo ali zvok. Finepix 2800 Zoom je mogoče uporabljati tudi kot spletno kamero za videokonference. Napravi je dodana pomnilniška kartica Smart Media zmogljivosti 16 MB. Cena digitalnega fotoaparata Fujifilm Finepix 2800 Zoom je v ZDA 450 dolarjev.

    Objavljeno: 19.9.2001
  • Dobri duh iz Symanteca

    Kot je že kar nekaj časa v navadi, proizvajalci programske opreme privlačnost svojih izdelkov povečujejo tudi z oznakami različice, ki segajo nekoliko v prihodnost. Nova različica Symantecovega programa za izdelovanje rezervnih kopiji vsebine trdih diskov Norton Ghost tako nosi letnico 2002.

    Objavljeno: 19.9.2001
  • Bitka na spodnjem koncu

    Kljub temu, da se proizvajalci trudijo narediti čim večje in zmogljivejše strežnike, pri tem ne smejo zanemariti kupce z drugega konca lestvice. V zadnjem času se je tako ponovno razplamtel boj za kupce najmanjših in s tem najcenejših strežnikov, primernih za rabo v malih podjetjih. IBM je tako predstavil svoj doslej najcenejši strežnik eServer x200VL, ki stane v ZDA le borih 700 dolarjev. Novi strežnik premore procesor Intel Celeron s taktom 850 MHz in 20 GB velik disk, predvsem pa bogat nabor programske opreme za diagnostiko in nadzor delovanja strežnika. Komplet programov se imenuje Director, vsebuje pa nadzorni program, ki spremlja delovanje strežnika in upravitelju svetuje, kdaj je treba opraviti poseg in kakšen poseg je potreben. S tem korakom so odgovorili glavnemu tekmecu, družbi Dell, ki je nedavno predstavila strežnik PowerEdge 500 SC s skoraj identično ceno a nekoliko počasnejšim procesorjem in skromnejšo priloženo programsko opremo.

    Objavljeno: 19.9.2001
  • Novi pomnilniški sistemi EMC in Network Applaince

    V začetku septembra so veliki proizvajalci pomnilniških sistemov najavili nove pomnilniške sisteme, s katerimi segajo še višje, kot doslej. Podjetje EMC je tako najavilo novo družino pomnilniških sistemov Symetrix 8000, ki nudijo še več pomnilniškega prostora in večjo zmogljivost kot dosedanji sistemi. Novi modeli Symaterix 8230 (podpora do 3,5 TB), Symnetrix 8520 (do 17,4 TB) in Symetrix 8830 (do 69,5 TB) z izboljšavami v strojni, zlasti pa programski opremi obljubljajo 50% višjo prepustnost pri odprtih sistemih ter dvakrat boljše obnašanje pri mainframe računalnikih. Za 260% so povečali pomnilniško zmogljivost, ki sega od osnovnih 72 GB do skoraj 70 TB, podpirajo pa več kot 250 različnih strežniških okolij. To so dosegli z izboljšavo operacijskega sistema Enginuity (podpora do 64 GB velikega predpomnilnika, do 8000 naslovljivih enot), hitrejšimi sistemskimi procesorji (PowerPC s taktom 333 MHz) ter uporabo večjih diskov (do 180 GB). Izboljšave so tudi na komunikacijski strani, kjer dosegajo do petkrat višjo prepustnost.

    Objavljeno: 18.9.2001
  • Prihajajo fiksna brezžična omrežja

    V zadnjem času je v javnosti vse več zanimanja za brezžične omrežne povezave, ki z lažjo implementacijo in vse višjo zmogljivostjo ter nižjo ceno predstavljajo resno alternativo obstoječim krajevnim omrežjem. Danes najbolj znana tehnologija s podporo za protokol 802.11 pa je vseeno le ena od možnosti, ki se pojavljajo na tržišču. Medtem, ko so omrežja 802.11 namenjena prenosu podatkov za mobilne naprave, obstaja tudi drugi protokol, ki brezžični prenos podatkov nudi le za fiksne sprejemnike in oddajnike. Delo na protokolu 802.16, ki se je začelo že leta 1999 šele zdaj prinaša prve sadove, napoveduje pa brezžične komunikacije, ki bodo lahko tudi glede hitrosti prenosa podatkov nadomestile današnje najzmogljivejše omrežne protokole.

    Objavljeno: 18.9.2001
  • Nove tehnologije za člane nadzornih svetov

    Podjetje Genis je v sodelovanju z Združenjem članov nadzornih svetov pripravilo domačo stran, namenjeno članom nadzornih svetov, ki želijo ostati na tekočem z novicami in dogajanjem na svojem področju. Spletna stran je namenjena vsem obiskovalcem, vključene pa so tudi članske strani, namenjene članom. Združenje članov nadzornih svetov je namenjeno organizaciji in medsebojni iz menjavi izkušenj članov nadzornih svetov. V okviru svojih dejavnosti pripravljajo srečanja, posvete, certificiranje in svetovanje s področja problematike nadzornih svetov. Namen Združenja je, da povezuje člane nadzornih svetov in spodbuja njihovo uspešnost ter profesionalno delovanje v nadzornih svetih. Spletna stran je izdelana s tehnologijo Lotus Domino, podpira pa vse sodobne standarde na področju spletnih strani.

    Objavljeno: 18.9.2001
  • Varno in enostavno upravljanje tudi pod Linuxom

    Tivoli in IBM sta najavila razširitev podpore za operacijski sistem Linux na področju varnosti in programske opreme za upravljanje spleta. Tivoli odslej podpira Linux v vseh ključnih izdelkih kot so rešitve za upravljanje poslovnih infrastruktur, vključno s programsko opremo za varovanje podatkov, skladiščenje podatkov, zmogljivost in dostopnost. Linux je tako podprt v izdelkih Tivoli Policy Director 3.8, rešitev za upravljanje brezžičnega in omrežnega dostopa do podatkov in aplikacij, Tivoli Risk Manager 3.8, ki omogoča centralno upravljanje zunanjih motenj in nevarnosti in to preko združevanja informacij o varnosti iz požarnih zidov ter raznih varnostnih detektorjev in orodij ter Tivoli Security Manager 3.8, ki omogoča upraviteljem, da z enim varnostnim modelom uveljavijo varnostno politiko na številnih platformah. Na Linuxu bosta odslej delovala tudi izdelka za upravljanje spleta Tivoli Web Services Manager in Tivoli Web Services Analyzer 1.7. IBM s to najavo dokazuje, da je Linux strateškega pomena za prihodnost podjetja.

    Objavljeno: 18.9.2001
  • Obojestranski tožbi Intela in Vie

    Intel toži podjetje Via Technologies, ker je slednje napovedalo, da bo začelo izdelovati nabor čipov za matične plošče za procesor Pentium 4 brez Intelove licence. Patentni spor pa je sprožila tudi Via, ki obtožuje Intel, da je kršil njene intelektualne pravice tako pri P4 kot pri naboru i845. Ker izdelovalci matičnih plošč podpirajo oba proizvajalca čipov, se lahko zgodi, da bo tožarjenje med Intelom in Vio negativno vplivalo na proizvodnjo matičnih plošč za računalnike s procesorjem P4. Ob že tako kriznih razmerah v računalniški industriji pa bodo dobiček iz vsega skupaj skovali le odvetniki.

    Objavljeno: 17.9.2001
  • Prvič padec pri prodaji računalnikov

    Družba IDC napoveduje, da bo letos prodanih 129,6 milijona računalnikov ali 1,6 odstotka manj kot lani (131,7). Leto 2001 bo zaznamovano kot prvo v šestnajstih letih s padcem prodaje na letni ravni. Navadni uporabniki naj bi pokupili 44,1 milijona računalnikov ali deset odstotkov manj kot lani, poslovni sektor pa naj bi s 85,5 milijona enot zrasel za 3,2 odstotka. Lani je bila rast na tem trgu več kot desetodstotna. Prodaja v ZDA bo padla za trinajst odstotkov. Slaba prodaja gre predvsem na rovaš šibkega povpraševanja v ZDA in na Japonskem, k boljši prodaji v drugem polletju pa ne bo bistveno pripomogel niti začetek prodaje Microsoftovih oken XP, menijo pri IDC.

    Objavljeno: 17.9.2001
  • Tožba proti glasbeni založbi

    Neimenovana ženska, ki je kupila glasbeno CD ploščo Charley Pride: A Tribute to Jim Reeves, toži izdajatelja, ameriško glasbeno založbo Fahrenheit Entertainment, ker na plošči ni bilo jasno označeno, da je ni mogoče predvajati v računalniških enotah CD-ROM. Omenjena plošča je namreč zakodirana s SunnCommovo tehnologijo MediaCloQ, ki onemogoča kopiranje glasbenih datotek na računalniški disk. Tožba proti založbi vključuje tudi vdiranje v zasebnost, saj je datoteke mogoče naložiti na disk le v primeru, če se kupec registrira na Fahrenheitovi spletni strani. Glasbene založbe vse pogosteje ščitijo svoje izdelke s kodirnimi tehnologijami (poleg MediaCloQ še SafeAudio in Cactus), zato poznavalci pričakujejo še več podobnih tožb.

    Objavljeno: 17.9.2001
  • Žepni računalniki bodo prepoznavali govor

    Podjetje Voice Signal Technologies je predstavilo program E.L.V.I.S. (Embedded Large Vocabulary Interface System), ki bo s pomočjo obsežnega slovarja (več tisoč besed) omogočal žepnim računalnikom in mobilnim telefonom prepoznavanje govora v realnem času. S pomočjo E.L.V.I.S.-a bodo lahko lastniki žepnih računalnikov in mobilnih telefonov z glasom ustvarjali in pošiljali elektronsko pošto in SMS sporočila. E.L.V.I.S. bo na voljo v zadnjem letošnjem trimesečju.

    Objavljeno: 17.9.2001
  • Toshiba: prestrukturiranje in odpuščanje

    Tudi Toshiba, eno od največjih japonskih elektronskih podjetij, se ni izognilo naraščajoči gospodarski krizi. Namesto napovedanih 500 milijonov dolarjev neto dobička, bo Toshiba ob koncu fiskalnega leta zabeležila skoraj milijardo dolarjev izgube. Namesto osemodstotnega povečanja neto prihodkov od prodaje se bodo morali letos zadovoljiti z rastjo v višini štirih odstotkov, prihodki pa se bodo sukali okoli 48 milijard dolarjev. Zaradi težavnih pogojev za poslovanje bodo pri Toshibi v naslednjih letih odpustili deset odstotkov od svoje 188-tisoč glave množice zaposlenih. Prestrukturiranje bo trajalo do konca fiskalnega leta 2003, ki se konča 31. marca 2004, poleg množičnega odpuščanja pa bo zajemalo še zmanjšanje investicij za polovico in zapiranje nedobičkonosnih obratov doma in v tujini.

    Objavljeno: 14.9.2001
  • ATI novo generacijo grafičnih kartic Radeon

    ATI je avgusta predstavil novo generacijo procesorjev Radeon in na njih zasnovane grafične kartice. Prva novost je grafična kartica Radeon 7500, ki se uvršča v nižji cenovni razred s priporočeno ceno 200 dolarjev. Kartica vsebuje procesor s taktom 270 MHz, vsebuje pa 64 MB velik pomnilnik DDR DRAM (takt 230 MHz). Po trditvah proizvajalca nudi okoli 60% višjo zmogljivost kot dosedanja generacija kartic Radeon. Med novostmi so tudi podpora za različne tipe izhodnih naprav, od navadnih monitorjev, do sodobnejših z digitalno povezavo in navadnih televizorjev. Kartica vsebuje tehnologijo Hyper Z, ki povečuje prepustnost podatkov za okoli petino in dosega hitrosti prenosa do 8,8 GB/s. Kartica podpira najsodobnejše ATI-jeve tehnologije, kot so Charisma Engine, Pixel Tapestry in Video Immersion.

    Objavljeno: 14.9.2001
  • SuSE Linux v finančnih težavah

    Nemško podjetje SuSE Linux bosta s 45 milijoni dolarjev najverjetneje dokapitalizirala IBM in Intel, kar bo že druga finančna injekcija v to podjetje. Konec leta 1999 sta Intel in investicijsko podjetje Apax že vložila enajst milijonov dolarjev v SuSE Linux. Privrženci operacijskega sistema Linux napovedujejo, da bo Linux v kratkem prevzel primat Oknom NT ali 2000 pri strežnikih, nekateri strokovnjaki pa niso tega mnenja. Prepričani so, da bo Linux ostal domena ozkega kroga uporabnikov, kljub podpori s strani računalniških velikanov kot so IBM, Compaq in Intel. Glavni razlog za zmanjševanje navdušenja nad Linuxom je dejstvo, da Microsofta ne bodo razdelili na dva dela. Prvi udarec je Linuxu zadal Dell, ki je s svojih računalnikov potihem umaknil Linux kot možen operacijski sistem.

    Objavljeno: 13.9.2001
  • Nova slušalka bluetooth za prostoročno telefoniranje

    Ericssonova slušalka za prostoročno telefoniranje preko standarda Bluetooth HBH-10 se še ni prav prijela (razen v filmu Tomb Raider), pri Ericssonu pa so že napovedali novo različico, ki se bo imenovala HBH-15. Bistvena izboljšava nove slušalke je v povečani zmogljivosti akumulatorja, poleg tega pa je spremenjena tudi oblika, ki naj bi se bolje podala izgledu sodobnih mobilnih telefonov. Kar se funkcionalnosti tiče, pa HBH-15 ohranja vse lastnosti predhodnika, od sprejemanja klicev z enim gumbom, do glasovnega izbiranja klicev in glasovnega upravljanja s telefonom. HBH-15 bo na volj oktobra.

    Objavljeno: 13.9.2001
  • Olympus D-40 Zoom

    Podjetje Olympus je predstavilo doslej najmanjši digitalni fotoaparat z zmožnostjo zajema slik s štirimi milijoni na svetlobo občutljivih elementov. Novi model D-40 Zoom meri le 8,6 x 6,8 x 4,3 cm, kljub temu gre za enega tehnološko najbolj izpopolnjenih izdelkov na tržišču, omogoča pa izdelavo slik z ločljivostmi do 2272 x 1704 pik. Vgrajen ima objektov, ki omogoča 2,8-kratni optični zum, vgrajen pa je novi Olympusov algoritem ECM (Enhanced Color Management), ki zagotavlja pristnost zajetnih barv, zlasti pri barvi človeške kože in drugih barvah v naravi. Ločljivost aparata je dovolj za fotografije velikosti do 28 x 35 cm, poseben način Optimum Image Enhancement (OIE) pa omogoča izdelavo fotografij do dimenzij 41 x 51 cm (navidezna ločljivost do 3200 x 2400 pik ali 7,7 milijona svetlobnih elementov).

    Objavljeno: 13.9.2001
  • Microsoft ne bo razdeljen na dva dela

    V sodnem procesu proti družbi Microsoft je prišlo do novega preobrata, tudi tokrat ugodnega za softverskega velikana. Tožilci so se namreč odločili, da v novem sodnem procesu ne bodo več zahtevali razdelitev družbe Microsoft na dva dela, kot je bilo določeno v prvotni razsodbi. Slišati je tudi mogoče, da je v pripravi novi predlog poravnave, s katerim bi povsem odpravili potrebo po novem procesu. Mnogi menijo, da je v ozadju politika nove ameriške vlade, ki je bolj naklonjena družbi Microsoft kot predhodna administracija. Nekateri pa so mnenja, da tožilstvo ravna pragmatično in želi na ta način pospešiti proces in dosego želenih sankcij, pri tem pa opušča cilje, ki jih je težko doseči (na primer razdelitev). Zaradi teh odločitev pa kot kaže prihaja do razkola na strani tožnikov. Nekateri predstavniki zveznih držav so že omenili možnost, da bi s tožbami nadaljevale države same, tudi v primeru če bi tožilstvo umaknilo obtožnico. Zadnja beseda torej še ni izrečena.

    Objavljeno: 13.9.2001
  • Hitachi bo množično odpuščal

    Hitachi, največje japonsko elektronsko podjetje, bo zaradi slabih poslovnih obetov do marca prihodnjega leta odpustilo skoraj petnajst tisoč zaposlenih - 10.200 na Japonskem, 4500 pa v tovarnah drugod po svetu. Napovedi neto prihodka v letošnjem letu so zmanjšali za deset odstotkov na 65,7 milijarde dolarjev. Predhodno so napovedovali dva milijona dolarjev dobička iz poslovanja, zdaj pa naj ga ne bi bilo nič. Poleg tega bodo namesto 750 tisoč dolarjev neto dobička zabeležili 1,2 milijona dolarjev izgube. Hitachi ima največ težav zaradi velikega znižanja cen polprevodnikov, slabe razmere pa so tudi v industriji osebnih računalnikov. V prihodnjih mesecih bodo zmanjšali proizvodnjo polprevodnikov, povsem pa bodo ustavili izdelovanje katodnih cevi za računalniške monitorje. Bolj se bodo posvetili izdelavi in razvoju zaslonov s tekočimi kristali, okrepili pa bodo tudi izdelavo diskov SAN/NAS.

    Objavljeno: 12.9.2001
  • Intel predstavil podrobnosti o procesorju McKinley

    Intel je končno predstavil natančnejše podrobnosti o prihajajoči drugi generaciji 64-bitnih procesorjev z delovnim imenom McKinley. Za razliko od počasi prodajanega Itaniuma, ki je prišel na tržišče maja, naj bi McKinley povzročil pravo revolucijo med strežniki in delovnimi postajami.

    Objavljeno: 12.9.2001
  • Adobe predstavil Acrobat Approval

    V Adobeu so se odločili zapolniti praznino med svojima programoma Acrobat Reader, ki omogoča samo branje datotek v zapisu .pdf in polno različico, ki omogoča ustvarjanje datotek .pdf in njihovo spreminjanje. Medtem, ko je Reader brezplačen program, je za polno različico potrebno odšteti kar 249 dolarjev. Nova različica, imenovana Acrobat Approval 5.0 omogoča omejeno urejanje datotek .pdf, na primer vnašanje podatkov, preverjanje črkovanja in digitalno podpisovanje, stane pa le 39 dolarjev.

    Objavljeno: 12.9.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji