• Podjetje Smart Com in Elektroinštitut Milan Vidmar vabita na mednarodni hackathon HackElect

    V oktobru bo potekalo dvodnevno tekmovanje kreativnih posameznikov, ki razmišljajo izven okvirov, z namenom najti inovativne rešitve na področju elektroenergetike in tehnologij »pametnih omrežij«.

    Objavljeno: 23.6.2017 15:00
  • WannaCry preprečil pošiljanje prometnih kazni

    V Avstraliji (v mestu Melbourne) se je petinpetdeset prometnih kamer okužilo z kripto-virusom WannaCry, policija je zaradi okužbe preklicala 590 različnih kazni (večinoma za prekomerno hitrost in vožnjo čez rdečo luč). Do okužbe naj bi prišlo preko okuženega USB ključka v začetku meseca, virus se je sam razširil po mreži kamer. Virus so opazili, ker so se kamere prepogosto vnovič zaganjale. Pomočnik direktorja policije je povedal, da so kazni, za katere sicer menijo, da so bile pravilno podane, preklicali predvsem zaradi pomembnosti zaupanja javnosti v sistem.  

    Objavljeno: 23.6.2017 14:00
  • YouTube z 1,5 milijardo uporabnikov na mesec

    V Los Angelesu se v teh dneh odvija konferenca VidCon, namenjena ustvarjalcem spletnega videa (predvsem na spletišču YouTube). Ob tem je predsednica uprave tega podjetja, Susan Wojcicki, podela nekaj statistik o rasti.

    Objavljeno: 23.6.2017 10:00
  • Imagination Technologies naprodaj

    Pred kratkim smo pisali o Applovi nameri, da nameravajo v naslednjih dveh letih preiti na lastne grafične procesorjev s svojih mobilnih napravah. Doslej so uporabljali procesorje britanskega podjetja Imagination Technologies, po objavi novice so delnice tega podjetja v trenutku strmoglavile v vrednosti.

    Objavljeno: 22.6.2017 13:00
  • Pred letom 2040 ne bo samovozečih avtomobilov

    Računalniško vodeni samovozeči avtomobili pred letom 2040 ne bodo prišli na trg, v novi študiji navajajo izvedenci Deutsche bank. Do takrat bo treba najti tehnološke rešitve za avtomatizacijo tako »zmedenega« sistema, kot je cestni promet, po poročanju ARD pravi analitik Eric Heymann. To pomeni, da je treba s simulacijami preigrati še preveč različnih razmer v prometu, da bi računalniško vodene samovozeče avtomobile lahko že jutri postavili na ceste.

    Objavljeno: 21.6.2017
  • Lenovo dobavil trinajsti najmočnejši računalnik na svetu

    Lenovo je na mednarodni konferenci ISC 2017 (International Supercomputing Conference) objavil, da so superračunalniškem centru v Barceloni dobavili trinajsti najmočnejši superračunalnik na svetu.

    Objavljeno: 20.6.2017 10:00
  • Na internetu dostopni podatki 200 milijonov Američanov

    Na internetu se je za nekaj časa znašla baza, ki je vsebovala osebne podatke več kot 198 milijonov ameriških volivcev. To je skoraj 80 odstotkov vseh volilnih upravičencev v ZDA. V bazi so bili zbrani najrazličnejši osebni podatki, od datuma rojstva in prebivališča, do še bolj osebnih, kot so članstvo v politični stranki, narodnost, verska opredeljenost itd.

    Objavljeno: 20.6.2017 08:00
  • Odbor Evropskega parlamenta podpira šifriranje

    Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta je objavil osnutek predloga za novi pravilnik o zasebnosti v elektronskih komunikacijah.

    Objavljeno: 19.6.2017 13:00
  • Atari pripravlja lastno konzolo

    Predsednik uprave podjetja Atari, Fred Chesnais, je za spletno stran GamesBeat povedal, da se podjetje vrača na področje igralnih konzol.

    Objavljeno: 19.6.2017 09:00
  • Amazon kupuje verigo supermarketov Whole Foods

    Amazon je presenetil javnost in najavil, da za skoraj 13,7 milijard dolarjev kupuje verigo supermarketov Whole Foods, ki ima sedež v Texasu. Amazon tako udejanja govorice, ki so krožile že vrsto mesecev in po katerih naj bi se Amazon podal tudi na področje običajne, fizične maloprodaje.

    Objavljeno: 18.6.2017 01:00
  • V mazde lahko vdremo z USB-ključkom

    Mazdini novi modeli avtomobilov, ki imajo nov informacijski sistem MZD Connect, so ranljivi za napad prek USB-ključka, ki ga preprosto vključimo v priključek na armaturni plošči. Pri tem gre za izkoriščanje ranljivosti, ki so poznane že vsaj od maja 2014, ko se je o njih začelo govoriti na forumih. Odtlej so si zanesenjaki izdelali celo namensko orodje MZD-AIO-TI (All in One Tweaks Installer), ki omenjene ranljivosti izkoristi za prilagoditev sistema in namestitev novih aplikacij.

    Objavljeno: 17.6.2017 15:00
  • Gartner oznanja nove tehnologije na področju varnosti

    Upravljanje varnost je področje IT, ki zaradi vse bolj sofisticiranih napadov na podjetja še naprej pridobiva na pomembnosti. Zlasti v časih, ko se podjetja podajajo v nove domene rabe IT tehnologije, kot so oblačne storitve, mobilno računalništvo in koncept agilnega razvoja rešitev DevOps.

    Objavljeno: 17.6.2017 01:00
  • Arnes praznuje 25 let

    Zavod Arnes je institucija, ki je igrala ključno vlogo v informatizaciji slovenske družbe in vpeljavi interneta v akademsko ter ostalo javnost. Sredi junija je Arnes praznoval 25 let ustanovitve, svoje poslanstvo pa nadaljujejo tudi v prihodnje. V letošnjem letu bo na primer Arnes začel z izvajanjem programa SIO-2020, v sklopu katerega bo na skoraj 950 vzgojno-izobraževalnih zavodih zgradil brezžična omrežja, izvedel nakup nove opreme IKT in razvil nove, napredne e-storitve in e-vsebine.

    Objavljeno: 16.6.2017 01:00
  • Umetna inteligenca proti prevarantom in teroristom

    Internet je danes zatočišče za tisoče prevarantov in terorizmov, boj proti njihovemu delovanju pa je vse prej kot enostaven. Veliki ponudniki storitev, kot sta Microsoft in Facebook, so že pred časom ustanovili posebne oddelke v svojih organizacijah, katerih glavni cilj je bolj proti prevarantskim aktivnostim in sovražnemu govoru, ki ogrožata internetno javnost, s tem pa tudi priljubljenost in dobičkonosnost njihovih storitev. Toda tudi vsa prizadevanja posebej izurjenih strokovnjakov žal niso več dovolj, zato v boju proti prevarantom in teroristom spletni ponudniki začenjajo z uporabo specializiranih programov z vgrajeno umetno inteligenco.

    Objavljeno: 16.6.2017 01:00
  • Prodaja strežnikov pada, poraba v oblaku pa narašča

    Vse večja priljubljenost storitev v oblaku se več kot očitno odraža tudi v strategij podjetij glede nakupa lokalnih sredstev, predvsem strežnikov. Pri družbi Gartner so ugotovili, da je prodaja strežnikov v prvem četrtletju letošnjega leta upadla za 4,5% kar se tiče prihodkov oziroma 4,2% pri številu naprav. Padec se še posebej odraža pri nakupih malih in srednje velikih podjetij, ki svoje potrebe vse bolj rešujejo s storitvami v oblaku in različnimi oblikami virtualizacije. Po drugi strani pa nakupi strežnikov v masovnih podatkovnih centrih še vedno naraščajo v številu.

    Objavljeno: 15.6.2017 01:00
  • Cene gostovanja v EU so odslej izenačene z domačimi

    Končno smo dočakali. S 15. junijem je začela veljati direktiva EU, po kateri so se cene mobilne telefonije v gostovanju v ostalih državah EU izenačile z domačimi v matični državi. No skoraj v vseh pogledih, a o tem v nadaljevanju. Po dolgih letih približevanja temu cilju, večletnih etapnih postavljanjih vse nižjih mej najvišje cene za mobilno gostovanje, je EU vsaj v tej veji digitalizacije postal enotni trg.

    Objavljeno: 15.6.2017 01:00
  • Windows XP še ni čisto mrtev

    Microsoft je že davnega leta 2014 odpisal Windows XP in po več kot enoletnem opozarjanju povedal, da je 12 let podpore več kot dovolj in da je čas za nadgradnjo. Ko se podpora izteče, prenehajo izhajati tudi varnostni popravki, kar je glavna ranljivost starih programov. Sedaj pa je Microsoft besedo snedel.

    Objavljeno: 14.6.2017 15:00
  • ACE – novo združenje za boj proti piratom pretočnega predvajanja

    Ameriška filmska industrija se je vnovič združila v boju proti piratom, še posebej novodobnim, ki ponujajo pretočno predvajanje odtujenih filmov in TV serij. Nova organizacija ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) šteje že v začetku čez 30 članov, med katerimi izstopajo Amazon, HBO, Netflix in Twentieth Century Fox.

    Objavljeno: 14.6.2017
  • HPE združuje IT in OT

    Družba Hewlett Packard Enterprise je na letni konferenci Discover predstavila zanimive strežnike, ki združujejo svetove informacijske tehnologije (IT) in operativne tehnologije (OT), kamor sodijo industrijski krmilniki, merilni inštrumenti, tipala in druge naprave IoT. Strežniki Edgeline EL1000 in EL4000 združujejo v eni škatli tehnologije za zajem, hrambo in intenzivno procesiranje podatkov.

    Objavljeno: 13.6.2017 01:00
  • Ali bo Intel blokiral Windows 10 on ARM?

    Microsoft je pred časom napovedal, da bodo operacijski sistem Windows 10 kmalu vnovič ponudili tudi na strojni platformi ARM, a tokrat bodo za razliko od preteklosti uporabili programsko opremo za emulacijo ukazov x86/x64 na tuji stojni platformi. Toda pri družbi Intel opozarjajo, da bodo naredili vse, da bi zaščitili svoje intelektualne pravice v zvezi s tehnologijo x86. Če bo treba, najbrž tudi s tožbami.

    Objavljeno: 13.6.2017 01:00
  • Industroyer dostojen Stuxnetov naslednik

    Hekerski napad, ki je lanskega decembra za dobro uro severna predmestja ukrajinske prestolnice Kijev pahnil v temo zaradi prekinjene dobave električne energije, je v resnici zakrivil sofisticiran virus, ki je bil napisan prav s tem namenom. ESET je danes objavil poročilo o dogodku, v katerem ugotavlja, da je virus Industroyer po Stuxnetu drugi odkriti virus, ki je bil napisan namensko za vplivanje na kritično infrastrukturo ali industrijske procese.

    Objavljeno: 12.6.2017 18:00
  • Anonimno brskanje z brskalnikom Tor Browser 7.0

    Obiskovalci interneta, ki jim je zelo pri srcu čim večja možna zasebnost, imajo odslej na voljo nov spletni brskalnik, ki izboljšuje možnosti zaščite pred krajo identitet in prisluškovanjem. Tor Browser 7.0 uvaja koncept peskovnika, ki izolira lokalna sredstva računalnika pred identifikacijo uporabnika. Brskalnik prikrije uporabnikov resnični naslov IP, naslov MAC, pa tudi dostop do datotek je možen edino prek omrežja Tor.

    Objavljeno: 12.6.2017 01:00
  • Xbox One X, najzmogljivejša igralna konzola doslej

    Microsoft je na sejmu E3 uradno predstavil novo igralno konzolo iz družine Xbox, ki se po zmogljivosti uvršča na vrh ponudbe tovrstnih naprav. Xbox One X, doslej znan pod delovnim imenom »Scorpio«, je dovolj zmogljiv za prikaz iger v ločljivosti 4K ob 60 slikah na sekundo in s podporo za HDR. V prodajo pride novembra za ceno 499 dolarjev.

    Objavljeno: 12.6.2017 01:00
  • Japonci kupili Googlove robote

    Japonsko podjetje Softbank, ki se intenzivno ukvarja z robotiko, je kupilo Googlovo (Alphabet) tovrstno avanturo, ki jo vsi poznamo pod imenom Boston Dynamics.

    Objavljeno: 11.6.2017 08:30
  • Googlova podpora ni večna

    Google je razkril do kdaj bo posodabljal telefone Pixel in Nexus. Kot vse stvari na tem svetu tudi njegova podpora ni večna.

    Objavljeno: 11.6.2017 08:00
  • Chromebooki tiskajo brez oblaka

    Računalniki z operacijskim sistemom Chrome OS dlje od spletnega brskalnika skorajda ne sežejo, kar se jim vidi že na daleč. Med drugim pri tiskanju, ki se je v preteklosti v celoti naslanjalo na oblačno storitev Google Cloud Print in tiskalnike, združljive z njo, s posodobitvijo številka 59 pa končno pridobilo možnost lokalnega dela.

    Objavljeno: 10.6.2017 12:10
  • Tudi domači merilniki krvnega tlaka nenatančni

    Prejšnji mesec smo poročali, da so domači merilniki srčnega utripa in porabe kalorij sorazmerno nenatančni pri slednjem. Medtem ko pametne zapestnice še nekako ugotovijo, kako hitro nam bije srce, je preračun v porabljene kalorije katastrofalen. Sedaj pa raziskovalci ugotavljajo, da tudi z domačimi merilniki krvnega tlaka ni kaj bolje.

    Objavljeno: 10.6.2017 12:00
  • Prihaja OnePlus 5

    Naslednji vrhunski, a cenovno dostopen pametni telefon bo podjetje OnePlus uradno predstavilo 20. junija. Da čakanje ne bi bilo pretežko, so objavili prvo sliko in nekaj informacij o prihajajočem prvaku.

    Objavljeno: 9.6.2017 08:00
  • Virus, ki rudari z Raspberryjem Pi

    Na internetu se je znašel kos zlonamerne programske opreme (malware), ki razbija dva še vedno precej zakoreninjena mita – da virusov za Linux ni in da je Raspberry Pi prešibek za kakšne resne izračune. Sicer že dlje časa vemo, da to dvoje ne drži, a virus Kinux.MulDrop.14 je nov dokaz.

    Objavljeno: 8.6.2017 16:00
  • Oskrba starejših na daljavo

    V sklopu konference o oskrbi na domu HoCare (Home Care) so pri Telekomu Slovenije predstavili sklop storitev z imenom E-oskrba, ki učinkovito podpira samostojnejše bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi, bolnikov po težjih operativnih posegih in oseb z demenco na njihovem domu.

    Objavljeno: 8.6.2017 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji