• Siemensove kartice DVB

    Siemens je predstavil novo družino kartic, s katerimi je mogoče na osebnem računalniku spremljati televizijske programe iz navadnih, satelitskih in kabelskih virov televizijskega signala. Kartice so z računalnikom povezane prek vmesnika PCI, omogočajo pa sprejem digitalnih satelitskih signalov. Kartice DVB Sat in DVB Cable imajo tudi razširitveno mesto, kamor lahko vgradimo odkodirnik za šifrirane programe (CAM, conditional access module). Poleg sprejema slike in zvoka omogočajo tudi sprejem podatkov prek satelita ali kabelskega omrežja, v tem primeru pa se s programskega zornega kota vedejo kot omrežni vmesnik s podporo za protokol TCP/IP.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Leto zapora zaradi mobilnega telefona

    Britanec Neil Whitehouse ni hotel izklopiti svojega mobilnega telefona med poletom iz Manchestra v Madrid. Ko so ga opozorili, da lahko mobilni telefon moteče vpliva na navigacijske naprave v pilotski kabini, je petični gospod odvrnil: "Zakaj? Ali se bomo morda izgubili?" Sodišče v Manchestru ga je spoznalo za krivega in obsodilo na 12 mesecev zapora. Whitehouse je tako postal prvi obsojenec na podlagi britanskega zakona iz leta 1995, ki ogrožanje varnosti letala šteje za kriminalno dejanje.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Jeronimo 2000 in prikaz slike na dveh monitorjih

    Podjetje Appian je predstavilo nov grafični pospeševalnik Jeronimo 2000, ki omogoča prikaz slike na dveh monitorjih sočasno. Kartica temelji na dveh procesorjih 3D Labs Permedia 3, podpira ločljivosti do 1920 x 1080 pik ob 32-barvni globini in frekvenci osveževanja 85 Hz. Kartica ima 32 MB pomnilnik, podporo za standarde DirectX 6 in OpenGL, na voljo pa je v različicah za vmesnike PCI in AGP. Podpira zajem videoposnetkov, za doplačilo pa tudi prikaz TV-slike. V računalniku imamo lahko naenkrat do dve kartici, s čimer lahko sliko prikazujemo na štirih monitorjih.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • Novell uspešno trži GroupWise

    Kljub močni konkurenci, kot so Lotus, Microsoft in Netscape, pri Novellu zelo uspešno tržijo poštni sistem GroupWise. V prvih treh mesecih so samo v ZDA pridobili čez milijon novih uporabnikov, kar je lep dosežek v tako kratkem času. Sicer pa Novell že razvija naslednika sedanje različice, ki bo še bolj posegla v boj s tekmeci.

    Objavljeno: 3.8.1999
  • QuickTime 4.0 zadetek v črno

    Apple je z novo različico paketa QuickTime 4.0 zadel v črno. V zelo kratkem času je novi paket QuickTime, ki prinaša številne novosti predvsem pri podpori za internet in pretočne večpredstavne zapise, k sebi preneslo že več kakor 8 milijonov uporabnikov, kar je svojevrsten rekord na tem področju.

    Objavljeno: 2.8.1999
  • Compaqova strežniška gruča Toucan

    Compaq je najavil novo strežniško rešitev z imenom Toucan. To je gruča dveh strežnikov ProLiant, ki dostopata do skupnega diskovnega podsistema, in sta vdelana v eno samo majhno ohišje. Zaradi združitve delov sta namestitev in upravljanje s sistemom precej lažja kakor pri sedanjih rešitvah z gručami.

    Objavljeno: 2.8.1999
  • Plače računalniških profesionalcev v ZDA

    Organizacija SANS Institute je objavila rezultate raziskave o višinah plač med računalniškimi profesionalci v ZDA. Raziskava je pokazala, da je povprečna letna plača računalniškega strokovnjaka 55.425 dolarjev. Iz raziskave je mogoče izluščiti tudi nekaj zanimivih podatkov. Najbolje so plačani svetovalci, še posebej tisti s področja varnosti v računalniških sistemih, najslabše pa sistemski in omrežni upravitelji.

    Objavljeno: 2.8.1999
  • Novellov vtičnik GroupWise za Outlook

    Novell je predstavil razvojno različico dodatka Novell GroupWise Plug-in for Outlook, ki omogoča, da uporabniki Microsoftovega odjemalca Outlook 98 dostopajo do poštnega strežnika GroupWise 5.5 enako, kakor bi to počeli s strežnikom Exchange. S tem so pri Novellu dodali za GroupWise še enega odjemalca, ki dopolnjuje dosedanje možnosti dostopa s protokoli POP3, IMAP in spletnim brskalnikom. Dodatek je mogoče dobiti brezplačno na Novellovem spletnem naslovu support.novell.com/beta/public.

    Objavljeno: 1.8.1999
  • ISDN Diva USB

    Eicon je predstavil vmesnik ISDN Diva USB, ki ga, kakor že samo ime pove, na računalnik priključimo prek vmesnika USB. Vmesnik zanimive oblike je zelo majhen in preprost za namestitev, kljub temu pa vsebuje vse značilnosti drugih Eiconovih vmesnikov Diva, vključno z bogato dodatno programsko opremo in kakovostnimi orodji za diagnostiko. Nov vmesnik ima priporočeno ceno 200 dolarjev.

    Objavljeno: 1.8.1999
  • Nazaj na delo!

    Ameriška raziskava o uporabi interneta na delovnem mestu je pokazala, da skoraj tretjina internetnega prometa med delovnim časom ni povezana z delovnimi nalogami. Lani je ta vrednost bila le 15 %, povečanje pa gre predvsem na račun daljših obiskov znanih in priljubljenih spletnih strani. Zanimivo je, da se je obisk "vročih" strani v zadnjem letu prepolovil, po drugi strani pa uslužbenci čedalje bolj obiskujejo informativne strani in pregledujejo obvestila s finančnih trgov.

    Objavljeno: 1.8.1999
  • Strežniki Compaq TaskSmart C-Series

    Proizvajalci strežnikov vse bolj pogosto iščejo tržne niše, ki jih zapolnjujejo s specifično opremljenimi strežniki. Compaq je nedavno predstavil družino strežniških naprav TaskSmart C-Series, v kateri bodo sprva posredniški strežniki (cache servers) namenjeni izravnavi prometa med internetom in krajevnim omrežjem. Namenjeni so predvsem velikim podjetjem in ponudnikom interneta.

    Objavljeno: 1.8.1999
  • Programski usmerjevalnik iShare 3.5

    Podjetje Artisoft je predstavilo novo različico programa za souporabo komunikacijskih povezav do interneta. Program iShare 3.5 je programski usmerjevalnik, namenjen majhnim in srednje velikim podjetjem z do 250 uporabniki. Program omogoča souporabo ene ali več komunikacijskih naprav (analognih ter modemov DSL in ISDN, satelitskih povezav) prek navadnega enouporabniškega naročniškega priključka. Program je združen s predpomnilniškim strežnikom, ki zmanjšuje število dostopov do interneta. Cene se pričnejo pri 130 dolarjih (za tri uporabnike), dodatne licence (v paketih po 3, 10 in 32 uporabnikov) pa stanejo od 11 do 43 dolarjev.

    Objavljeno: 31.7.1999
  • Novi direktor pri Compaqu ...

    Compaq je po številnih zamenjavah v vodstvu družbe dobil novega direktorja, ki je zamenjal začasno vodstvo na čelu s predsednikom upravnega odbora družbe, Benjaminom M. Rosenom. Prvi mož Compaqa bo odslej 44-letni Michael D. Capellas, ki je doslej bil na položaju izvršnega direktorja. Capellas je bil sočasno imenovan tudi za predsednika družbe in izvoljen v upravni odbor. Glavna naloga novega direktorja bo uspešna sklenitev projekta preoblikovanja podjetja, ki ga je Compaq začel izvajati po slabih finančnih rezultatih in drugih strukturnih težavah družbe.

    Objavljeno: 31.7.1999
  • SolidWorks 99

    Podjetje SolidWorks je predstavilo novo različico programa SolidWorks 99 z več kakor 150 izboljšavami in inovacijami. SolidWorks 99 omogoča inženirju polno funkcionalnost, preprosto uporabo in enostaven prehod iz način konstruiranja 2D v 3D. Novosti so pri modeliranju, izdelavi sestavov, izdelavi delavniške dokumentacije, prenosu podatkov, cevovodni tehniki in modeliranju obdelave pločevin. Pri modeliranju podpira dinamično urejanje značilnosti in skic. Enostavno lahko s klikom površine ali izvlečene oblike preoblikujemo element v realnem času.

    Objavljeno: 31.7.1999
  • Številke naprodaj

    Ali je 10 tisoč tolarjev, kolikor računa SI.Mobil, preveč za (zlato) številko po želji? Na Norveškem verjetno že ne bi mislili tako. V zahodni deželi Vikingov so pripravili 8 tisoč petmestnih številk in jih ponudili v prodajo. Običajne številke na Norveškem imajo namreč osem mest. Privlačnejše in preprostejše številke dosegajo ceno 2,4 milijona tolarjev, ostale skrajšane številke pa "komaj" 600 tisoč. Poskrbljeno je tudi za dobrodelne organizacije, saj te za izbrano številko plačajo samo 24 tisoč tolarjev.

    Objavljeno: 31.7.1999
  • ... in nova direktorica pri HP-ju

    Julija so novega predsednika in direktorja imenovali tudi pri Hewlett-Packardu. Vodilni položaj je prevzela 44-letna Carleton (Carly) Fiorina, ki je bila doslej predsednica enega izmed oddelkov družbe Lucent, že dvajset let pa deluje na področju telekomunikacij, predvsem v družbah Lucent in AT&T. Fiorina je nadomestila dosedanjega predsednika Lewisa Platta, ki se je odločil za upokojitev in nove projekte. Platt bo do konca leta obdržal vlogo predsednika upravnega odbora, za tem pa se bo umaknil tudi s te funkcije.

    Objavljeno: 31.7.1999
  • Sun + Netscape = iPlanet

    Sun in Netscape sta združila moči pri storitvah spletnega gospodarstva. Plod njunega sodelovanja je novo tržno ime iPlanet. Družbi sta opravili prvi korak pri uveljavljanju skupnih izdelkov in storitev z oblikovanjem spletišča s tem imenom.

    Objavljeno: 30.7.1999
  • F-Secure Anti-Virus z zaščito proti Back Orifice 2000

    Podjetje DataFellows je v protivirusni program F-Secure Anti-Virus že dodalo zaznavanje novega trojanskega konja Back Orifice 2000. Trojanski konj omogoča oddaljeni nadzor računalnikov z operacijskim sistemom Windows. Omogoča branje in pisanje datotek, pošiljanje sporočil, prisluškovanje uporabniku in podobno, brez vednosti uporabnika. Back Orifice 2000 je bil predstavljen med hekersko konferenco Def Con 7, ki je julija potekala v Las Vegasu.

    Objavljeno: 30.7.1999
  • Ljubljanski Medis začel prodajati enote Mast Storage

    Podjetje Medis iz Ljubljane je začelo prodajati enote za arhiviranje podatkov proizvajalca Mast Storage. Izdelki tega podjetja temeljijo na enotah OEM znanih družb, ki proizvajajo tračne enote, kot sta Hewlett Packard in Tandberg Data. Mastov program obsega enote DAT, SLR/MLR (streamer), NS (travan) ter enote DLT. Na voljo je celotna paleta enot s kapacitetami od 1,2 do 70 GB. Vse notranje enote imajo možnost nadgraditve v zunanjo enoto. MAST ponuja rešitev na ključ: montažni kit, kabel SCSI, zaključevalnik (terminator) SCSI in preizkusno programsko opremo. Vsi izdelki imajo dve ali tri leta garancije.

    Objavljeno: 30.7.1999
  • AntiSniff proti vohunom

    Podjetje L0pht Heavy Industries je predstavilo novo orodje za boj proti vdorom in vohunjenju v krajevnih omrežjih. Program AntiSniff je prvo tovrstno orodje, ki omogoča ugotovitev in določitev oddaljenega paketnega vohuna, računalniškega programa, ki nedovoljeno prebira podatkovne pakete v omrežju in s tem lastniku omogoča dostop do vseh podatkov, tudi najbolj občutljivih.

    Objavljeno: 30.7.1999
  • Modri zob razkrit

    Standard Bluetooth obeta obsežne izboljšave pri brezžičnih povezavah za prenos podatkov med prenosnimi telefoni in zunanjimi napravami, kot so prenosni ali žepni računalniki. Bluetooth uporablja radijskovalovno frekvenco 2,45 GHz in zagotavlja prenos na razdaljah do 100 metrov.

    Objavljeno: 30.7.1999
  • Compaq AlphaStation XP1000/667

    Compaq je predstavil delovno postajo AlphaStation XP1000, ta hip najhitrejšo delovno postajo na svetu in prvo s hitrostjo procesorja čez 600 MHz. Nova delovna postaja sloni na procesorju Alpha 21264 (EV7), ki deluje s hitrostjo 667 MHz, na njej pa lahko uporabljamo operacijske sisteme Compaq Tru64 Unix, Linux, OpenVMS ali Windows NT. V primerjavi s predhodnikom, ki je imel procesor s hitrostjo 500 MHz, dosega delovna postaja 30 % boljše rezultate pri meritvah SPECint95 ter SPECfp95, pri navadnih namenskih programih pa lahko uporabniki pričakujejo za približno petino hitrejše delovanje.

    Objavljeno: 29.7.1999
  • Standard G.lite potrjen

    Mednarodna organizacija ITU (International Telecommuincations Unions) je ratificirala oziroma potrdila standard G.lite, ki postavlja prvi mednarodni temelj za modeme ADSL (asymetric digital subscriber line). G.lite omogoča izdelavo modemov, ki prek navadne telefonske žice prenašajo podatke s hitrostmi do 1,5 Mb/s. Veliki proizvajalci so že napovedali prve izdelke, ki bodo združljivi s standardom.

    Objavljeno: 29.7.1999
  • Macromedia kupila proizvajalca Drumbeat 2000

    Podjetje Macromedia je kupilo družbo Elemental Software, avtorja znanega spletnega urejevalnika Drumbeat 2000. S tem nakupom je Macromedia poleg samega urejevalnika dobila tudi močna orodja za izdelavo spletnih namenskih programov, predvsem tistih za elektronsko poslovanje. Macromedia bi izdelek Drumbeat uvrstila v svoj prodajni program, o združevanju z obstoječimi izdelki (urejevalnik Dreamweaver) pa ni še nič določenega.

    Objavljeno: 29.7.1999
  • Zadnja italijanska koncesija za GSM

    Italija je podelila četrto koncesijo za operaterja telefonije GSM. Največji lastnik z 32 odstotki novega operaterja Blutel je konzorcij Autostrade, ki je hkrati tudi koncesionar italijanskih avtocest. Med drugimi solastniki so še britanski BT (20 %) ter družina Benetton in Berlusconijevo medijsko cesarstvo Mediaset, od katerih ima vsak 9 odstotkov. Zanimivo je, da Blutel združuje člane dveh skupin, ki nista bili uspešni pri dodelitvi tretje koncesije, ki jo je dobil operater Wind.

    Objavljeno: 29.7.1999
  • Ne nasedajte!

    Veliki ameriški ponudniki interneta, denimo AOL z več kakor 17 milijoni naročnikov, in telekomunikacijski operaterji (na primer AT&T, ki ima 1,5 milijona naročnikov interneta) opozarjajo na prevaro, ki se širi po elektronski pošti. Uporabniki namreč dobivajo e-pisma, ki od njih zahtevajo, da naj za nadaljnjo uporabo internetnih storitev pošljejo po e-pošti številke svojih kreditnih kartic.

    Objavljeno: 29.7.1999
  • Compaqovo diskovje SmartArray 4200

    Sodobni diskovni podsistemi nudijo zmogljivosti, ki so še pred kratkim zvenele kot znanstvena fantastika. Compaq je predstavil diskovni sistem SmartArray 4200, ki postavlja nove temelje zmogljivosti, hitrosti in uporabnosti. Sistem z diskovnimi polji RAID sprejme do 56 diskov, kar je dovolj za več kakor 1 TB (terabyte) pomnilniškega prostora, z uporabo več vodil pa je skupna propustnost polja kar 320 MB/s. Povrh vsega lahko sistemu dodamo dodatek za podvajanje podatkov na daljavo, ki omogoča hitro zrcaljenje podatkov prek optičnih vodnikov na razdalji do 40 kilometrov.

    Objavljeno: 28.7.1999
  • Tudi Avstrija bo kaznovala "spam"

    Avstrija je za Nemčijo druga država, ki bo zakonsko preganjala pošiljatelje množičnih nenaročenih reklamnih sporočil. Omenjena zakonska sprememba bo postala del telekomunikacijskega zakona, predlagale pa so jo številne skupine avstrijskih uporabnikov interneta.

    Objavljeno: 28.7.1999
  • Tretja češka koncesija za mobilno telefonijo

    Češka po predvidoma do konca septembra 1999 podelila tretje dovoljenje za mobilno telefonijo. Eden od kandidatov je tudi Orange, ki je na britanskem otočju tretji največji operater mobilne telefonije. Navzoč je že v Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji in Belgiji, na Madžarskem pa mu pred kratkem dovoljenja ni uspelo dobiti. Na Češkem bo Orange pri prijavi za koncesijo združil moči s tamkajšnjim telekomunikacijskim podjetjem GiTy, ki ima sedež v Brnu.

    Objavljeno: 28.7.1999
  • Bangemann na čakanju?

    V tujem tisku smo lahko prebrali, da je španski telekomunikacijski operater Telefonica preložil sprejem nekdanjega poslanca Evropske komisije Martina Bangemanna v svet direktorjev. Predstavnik za tisk Telefonice je potrdil, da so se ta teden direktorji družbe res srečali, vendar ni želel komentirati, ali je bil "primer Bangemann" na dnevnem redu.

    Objavljeno: 27.7.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji