• Primergy TX120 - najmanjši in najvarčnejši na svetu

    Fujitsu Siemens je predstavil nov strežnik, ki je posebej oblikovan za pisarne, ki nimajo posebne sobe za strežnike. Primergy TX120 po tehničnih lastnostih ne zaostaja za večjimi strežniki, vendar porabi bistveno manj energije, povzroča manj hrupa, z dimenizjami 39 x 34 x 10 cm pa ga je mogoče brez težav postaviti tudi v najmanjše proste niše.

    Objavljeno: 22.7.2007
  • VoodooPC pošast

    Podjetje VoodooPC, ki je v lasti korporacije Hewlett-Packard, je objavilo nov prenosnik z imenom ENVY H:171, ki je po vseh verjetnosti najzmogljivejši prenosni računalnik ta hip na svetu. Računalnik ima 17-palčni zaslon v razmerju 16:9, ki premore ločljivost 1920 x 1200 pik, zaradi velikosti zaslona pa je v računalniku ostalo precej prostora za zmogljive komponente. Dovolj, da v njem lahko srečamo kar dvojno grafično kartico (prek vodila SLI) in kar tri diske, poleg tega pa še optično enoto, opcijsko TV sprejemnik in še marsikaj drugega.

    Objavljeno: 21.7.2007
  • Prihaja novi PSP

    Sony bo jeseni predstavil prenovljeno prenosno igralno konzolo PlayStation Portable (PSP), ki bo 33% lažja in 19% tanjša od sedanje generacije izdelkov. Kljub temu so ohranili enako velikost zaslona, razpored tipk, obenem pa podvojili velikost vgrajenega pomnilnika (iz 32 na 64 MB). Nova generacija bo imela serijsko vgrajen tanjši akumulator, vendar bo za doplačilo na voljo tudi zmogljivejši z dvakrat večjim trajanjem delovanja. Povrh vsega so pri Sonyu poskrbeli tudi za izboljšave v sistemski programski opremi, najbolj opazen pa bo hitrejši zagon sistema in iger. Vgrajeni vmesnik USB bo po novem omogočal, da lahko akumulator polnimo tudi prek te poti iz osebnega računalnika, kar bo zmanjšalo potrebno število kablov. Za razliko od sedanje generacije pa AV kabli ne bodo priloženi konzoli in jih bo treba dokupiti, saj bodo na voljo trije različni tipi priključkov (kompozitni, S.video in komponentni). Sony obljublja, da bo kljub izboljšavam cena ostala enaka kot doslej, torej v območju 170 dolarjev, koliko stane v ZDA.

    Objavljeno: 21.7.2007
  • Windows Home Server že v proizvodnji

    Microsoft je v proizvodnjo predal kodo za nov izdelek namenjen domačemu okolju - Windows Home Server. Nov strežnik je namenjen domačim uporabnikom v pomoč pri zaščiti, hrambi podatkov, povezovanju in upravljanju domačega omrežja uporabnikov. Nudil bo enostaven in centraliziran način izdelave varnostnih kopij računalnikov v domačem omrežju in enostavno razširljiv diskovni prostor za hrambo digitalnih vsebin, kot so fotografije, glasba, video in dokumenti. Windows Home Server bo samodejno poskrbel, da so datoteke posnete hkrati na več fizičnih diskih, čeprav sistem hrambe ne temelji na običajnih metodah zrcaljenja in postavitve diskov v polje RAID.

    Objavljeno: 20.7.2007
  • SAP napoveduje spletni ERP

    Nemško podjetje SAP pospešeno pripravlja nov komplet poslovnih programov, ki ga bodo ponudili v obliki spletnih storitev. Družina spletnih storitev, ki nastaja pod delovnim imenom A1S (končno ime bo znano septembra), bo namenjena podjetjem srednje do male velikosti, kar v svetovnih merilih pomeni manj kot 2.500 zaposlenih in manj kot milijarda dolarjev prometa letno. Ker so prve neuradne informacije govorile predvsem o orodjih za upravljanje odnosov s strankami, s katerim naj bi SAP odgovoril na storitve Salesforce.com, so pri SAPu zdaj uradno zatrdili, da bo nabor spletnih storitev precej širši in bo pokrival domala vsa področja poslovne rabe programske opreme.

    Objavljeno: 20.7.2007
  • Poslovni rezultati velikih

    Sredina poletja je tradicionalno čas, ko proizvajalci objavljajo poslovne rezultate, ki tudi tokrat prinašajo za nekatere vesele, za druge pa manj navdušujoče trenutke. V zadnjem času je borzno dogajanje krojil predvsem Google, ki je tudi v letošnjem drugem četrtletju dosegel 58% rast, pri tem pa povečal dobiček za dobrih 28%. Skupno dosegajo promet v višini 3,87 milijarde dolarjev na četrtletje, dobiček pa znaša 925 milijonov dolarjev. Kljub temu so rezultati rahlo slabši od pričakovanj borze, zato je po objavi cena delnic nekoliko zanihala navzdol.

    Objavljeno: 20.7.2007
  • Blackberry podpira Wi-Fi, GPS

    Podjetje Research In Motion (RIM) je predstavilo najzmogljivejši mobilni komunikator Blackberry 8820, ki dosedanjim funkcijam telefonije in mobilnih elektronskih komunikacij dodaja podporo za brezžična omrežja Wi-Fi in možnost navigacije z vgrajenim sprejemnikom GPS. Najpomembnejša novost je brez dvoma podpora za omrežja Wi-Fi po standardih 802.11 a/b/g, prek katerih zna mobilni komunikator izmenjevati vse podatke, s pomočjo specifikacije UMA pa tudi telefonske internetne klice. Za poslovno rabo je poleg tega zelo pomembno, da novi Blackberry podpira tudi najsodobnejše varnostne standarde, vključno z razširitvami nekaterih največjih proizvajalcev brezžične in varnostne opreme, med katerimi so Cisco, Check-Point in drugi.

    Objavljeno: 19.7.2007
  • Prepreka za Open XML

    Microsoftov predlog standarda za zapise pisarniških programov Office Open XML je naletel na resno prepreko na poti za mednarodno priznanje, s tem ko je podporo za predlog odklonil manj znan, a pomemben ameriški tehnični odbor V1 Comitee. Slednji deluje v okviru organizacije InterNational Committee for Information Technology Standards (INCITS), ki predstavlja ZDA v organizaciji ISO, ki je pristojna za dokončno potrditev predlaganega standarda.

    Objavljeno: 19.7.2007
  • HP raste, Dell pada

    Najnovejša raziskava družbe IDC o prodaji osebnih računalnikov v drugem četrtletju 2007 kaže na to, da se razkorak med tržnimi deleži vodilnih dveh proizvajalcev osebnih računalnikov na svetovnem nivoju veča. Hewlett-Packard je tako v četrtletju prodal 11,3 milijonov računalnikov, kar predstavlja izjemno rast v primerjavi z enakim obdobjem leta 2006 - kar 36,5% več prodanih enot, s čimer zdaj HP obvladuje 19,3% trga računalnikov. Nekdanji največji proizvajalec osebnih računalnikov Dell je med prvo peterico še naprej edini z trendom zmanjševanja prodaje in sicer za 4,9% na 9,5 milijonov enot, s čimer imajo zdaj 16,1% trga osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 19.7.2007
  • Lenovo ThinkPad T61p

    Lenovo je predstavil novo generacijo svojega najzmogljivejšega prenosnika, ki nosi oznako ThinkPad T61p. V primerjavi s predhodniki je novinec hladnejši, tišji in energetsko učinkovitejši od svojih predhodnikov. V novem modelu, ki ima 15,4-palčni zaslon z ločljivostjo do 1920 x 1200 pik, najdemo brezžični sistem Lenovo Ultra Connect II, ki podpira povezave WLAN 802.11n, opcijsko pa celo vmesnike Ultra-Wideband (UWB). Za grafiko skrbi procesor nVidia Quadro FX 570M, sistemski nabor pa je Intel Centrino Pro. Za daljše trajanje delovanja pri delu z akumulatorji skrbi nova funkcija Battery Stretch. Izboljšan sistem glajenja pomaga, da je prenosnik za tri decibele tišji in do 10 odstotkov bolj hladen od predhodnikov. Na področju varnosti prenosnik nudi možnost izklopa posameznih vmesnikov, 32-bitno zaščito gesel, vgrajen čitalec prstnih odtisov in možnost šifriranja celotnega diska.

    Objavljeno: 18.7.2007
  • Oracle Database 11g

    Podjetje Oracle je predstavilo novo veliko različice enega izmed najbolj pomembnih podatkovnih strežnikov na trgu - Oracle Database 11g. Najnovejša različica prinaša več kot 400 novosti, za njen nastanek pa je bilo porabljenih 15 milijoni ur preizkušanja, s čimer so zagotovili vrhunsko kakovost in stabilnost delovanja. Nova različica razširja Oraclovo vzpostavljanje gruč podatkovnih zbirk, avtomatizacijo podatkovnega centra in možnost upravljanja delovne obremenitve. Nova funkcija Real Application Testing pripomore k zmanjševanju časa, tveganja in stroškov sprememb. Različica vključuje nove značilnosti naprednega samodejnega upravljanja in avtomatizacije za pomoč organizacijam pri doseganju kakovostne stopnje storitev.

    Objavljeno: 18.7.2007
  • Monitor povezan prek USB vmesnika

    Korejski LG Electronics je začel s prodajo enega prvih monitorjev, ki podpirajo specifikacijo DisplayPort in omogočajo priključitev na računalnik prek vmesnika USB namesto uporabe običajnih priključkov VGA ali DVI. 20-palčni model FlatronWide L206WU premore ločljivost 1680 x 1050 pik, uporabljen pa je lahko tako kot primarni, kot tudi kot sekundarni zaslon. Ker ima vgrajen tudi izhod USB je nanj moč priključiti do štiri dodatne monitorje, ki so povezani v marjetično verigo z računalnikom. Čeprav zaradi uporabe vmesnika USB ne nudi zelo hitre odzivnosti, je dovolj zmogljiv za predvajanje video posnetkov, je pa zelo primeren za uporabnike, ki ne želijo ali morejo na računalnik priključiti več grafičnih kartic z ustreznimi izhodi. Monitor ima sicer kontrastno razmerje 3.000:1 zorni kot 170 stopinj. Prodaja je stekla v ZDA, kmalu pa pride tudi Evropo, tedaj pa bo znana tudi cena.

    Objavljeno: 18.7.2007
  • Windows Live OneCare 2.0

    Microsoft je javnosti ponudil dostop do nove razvojne različice spletnih storitve Windows Live OneCare za mala podjetja in posameznike, ki obljublja enostavnejše varovanja računalniškega okolja. Ker tudi v domačem okolju srečujemo vse več računalnikov, je glavni poudarek v novi različici upravljanje omrežnih in varnostnih funkcij v domačem okolju, kot tudi v manjših podjetjih, ki nimajo lastnih IT kadrov.

    Objavljeno: 17.7.2007
  • Salesforce Summer '07

    Podjetje Salesforce je objavilo novo različico spletnih storitev za upravljanje odnosov s strankami, ki prinašajo največ novosti na področju orodij za prilagoditev programa specifičnim potrebam v podjetjih. Novi Salesforce Summer '07 sledi zdaj že običajnemu tempu četrtletnih objav novosti, v najnovejši izvedbi pa nudi uporabnikom razvojno okolje Apex, s katerim je mogoče program CRM prilagoditi in povezati z drugimi informacijskimi viri v podjetju. Apex vsebuje razvojni jezik, ki temelji na javi, omogoča pa izdelavo lastnih gostovanih aplikacij na temelju paketa Salesforce. Poleg samega razvojnega okolja so avtorji poskrbeli tudi za programski vmesnik API in možnost uporabe delov programa v funkcij spletnih storitev za povezavo z drugimi programi.

    Objavljeno: 17.7.2007
  • Logitech MX Air

    Logitech je predstavil brezžično lasersko miško MX Air, ki jo zaradi tehnologije Freespace lahko uporabljamo tudi tedaj, ko za delo nimamo primerne površine. Miška namreč prepozna premike v prostoru, prav tako pa gesture, ki jih opravimo z roko in na katere lahko povežemo izbiro funkcij v računalniku. Podobno kot ljudje uporabljamo daljinske upravljavce za televizijo, lahko danes uporabimo novo miško udobno zleknjeni v naslanjač in med navigiranjem po svojem osebnem računalniku sproščeno uživamo v digitalnih vsebinah.

    Objavljeno: 17.7.2007
  • Predvajalnik MP3 za športnike

    Predvajalniki MP3 so priljubljeni pripomoček za številne športnike, zlasti tekače in ljubitelje fitnessa, pri Yamahi pa so pripravili nov izdelek z imenom BODiBEAT, ki se zna celo prilagajati vadbenemu tempu. Predvajalnik ima za razliko od drugih tovrstnih naprav vgrajen merilnik pospeškov ter merilnik srčnega utripa, ki je vgrajen kar v same slušalke, s katerimi lahko natančno zazna trenutni tempo vadbe. Na podlagi tega lahko izbere skladbo, ki najbolj ustreza trenutnemu tempu vadbe, seveda po predhodni izbiri in nastavitvi vaditelja. BODiBEAT ima vgrajen prikazovalnik srečnih utripov, oblikovan je tako, da ga lahko preprosto pritrdimo na zapestje, za boljšo vidljivost pa je vgrajen zaslon OLED. Za glasbo je na voljo 512 MB pomnilnika, celota pa je povrh vsega vodoodporna. Cena v višini 300 dolarjev ravno popularno nizka, vendar bo vsekakor še vedno sprejemljiva za resne ljubitelje športne vadbe.

    Objavljeno: 16.7.2007
  • Microsoft s storitvami in generacijo 2008

    Microsoft je sredi julija v Denverju gostil tradicionalno srečanje partnerjev, ki predstavljajo v vseh teh letih enega največjih razlogov za uspeh družbe iz Redmonda. Skoraj 8.000 udeležencev so naslovili domala vsi vodilni v družbi Microsoft, seveda pa so spregovorili tudi o usmeritvah in novostih, ki jih lahko pričakujemo v bodoče. Med vsemi po pomembnosti morda najbolj izstopa govor glavnega direktorja Stevea Ballmerja, ki je prvič uradno začrtal strategijo, ki jo bo Microsoft sledil v naslednjih letih na področju storitev.

    Objavljeno: 16.7.2007
  • Vaš Dell

    Dell je objavil novo skupino računalnikov z imenom Vostro (latinsko za vaš), s katerimi ciljajo predvsem na mala podjetja brez lastnega osebja IT. Glavni poudarek pri novih računalnikih je čim enostavnejše upravljanje nastavitev, varnosti in varovanja podatkov. V ta namen je Dell razvil nove storitve, med katerimi so program Dell Automated PC Tune-Up, ki skrbi in samodejno nastavlja čez 30 parametrov delovanja računalnika; Dell Network Assitant, ki omogoča preprostejšo nastavitev in vzdrževanje omrežij ter Dell DataSafe Online, ki omogoča izdelavo varnostnih kopij podatkov na Dellove strežnike prek interneta, v osnovi pa brez doplačila nudijo 10 GB prostora.

    Objavljeno: 16.7.2007
  • Intel pristopil k OLPC

    Intel se je pridružil iniciativi One Laptop Per Child, ki si prizadeva otrokom iz tretjega sveta približati svet računalništva s prodajo prenosnih računalnikov po bistveno nižji ceni kot komercialni izdelki.

    Objavljeno: 15.7.2007
  • Google Mapplets

    Google nadaljuje z nadgrajevanjem svoje storitve spletnih zemljevidov Google Maps, ki odslej ponuja tudi možnost dodajanja izbirnih zmogljivosti, imenovanih Mapplets, ki delujejo podobno kot gradniki na strani iGoogle.

    Objavljeno: 15.7.2007
  • RTV Slovenija predstavlja videopodcaste

    Multimedijski center RTV Slovenija je predstavil novost video podcast, ki uporabnikom omogoča naročanje na izbrane oddaje lastne produkcije TVS in spremljanje na lastnih računalnikih ali prenosnih predvajalnikih.

    Objavljeno: 14.7.2007
  • NEST 2007

    Priljubljeni slovenski računalniški portal Slo-Tech, ki ga dnevno obišče okoli 30.000 uporabnikov, že sedmo leto zapored prireja srečanje NEST.2007, ki bo potekalo od 20. do 22. julija v Osnovni šoli Cirila Kosmača v Piranu.

    Objavljeno: 14.7.2007
  • CUPS Applov

    Apple je nekoliko presenetljivo prevzel odprtokodni projekt CUPS, ki se ukvarja z razvojem modularnega tiskalniškega sistema za Unix in podobne operacijske sisteme, med katere sodi tudi Applov Mac OS X.

    Objavljeno: 13.7.2007
  • IBM AIX 6 beta javno dostopen

    IBM je prvič v zgodovini objavil javno dostopno razvojno različico beta prihodnje izdaje svojega operacijskega sistema AIX, ki temelji na Unixu in odprtih standardih.

    Objavljeno: 13.7.2007
  • Telekom naprodaj avgusta

    Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je na tiskovni konferenci napovedal, da bo razpis za prodajo Telekoma Slovenije objavljen avgusta, strateški partner pa bo lahko kupil 49,13-odstotni delež in ne 10 odstonih točk manjši, kot je bilo sprva predvideno.

    Objavljeno: 12.7.2007
  • Logitech MX Air

    Logitech je predstavil polnljivo brezžično lasersko miško MX Air, ki jo lahko uporabljamo na namizju kot običajno miško ali v zraku, podobno kot daljinske upravljavce za televizijo, neposredno iz udobja naslanjača.

    Objavljeno: 12.7.2007
  • Novi iMaci že avgusta?

    Sodeč po navedbah različnih virov naj bi Apple že prihodnji mesec predstavil novo izdajo svojega paradnega namiznega računalnika iMac za domačo rabo, ki bo oblečen v novo aluminijasto ohišje, debel bo 5 cm, pod zaslonom pa naj ne bi bilo več širokega belega prostora.

    Objavljeno: 12.7.2007
  • Intel bo kupil del VMWara

    Intel in VMware sta sporočila, da bo največji izdelovalec procesorjev za osebne računalnike kupil delnice 218,5 milijona dolarjev vrednega izdelovalca programske opreme za virtualizacijo v vrednosti 9,5 milijona dolarjev.

    Objavljeno: 11.7.2007
  • Sony znižuje ceno PS3

    Sony je znižal ceno svoje igralne konzole tretje generacije PlayStation 3 za 17%, tako da zdaj namesto 600 stane 500 dolarjev, vendar znižanje (vsaj za zdaj) velja samo za območje Severne Amerike.

    Objavljeno: 11.7.2007
  • iPhone nano?

    Analitik podjetja JP Morgan Kevin Chang na podlagi notranjih informacij iz Appla in nekaterih zahtevkov za patentiranje napoveduje, da bo podjetje kmalu, že v zadnjem četrtletju, predstavilo pomanjšano različico iPhona, ki bo tudi cenejša.

    Objavljeno: 11.7.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji